Scandinavian Photo diskriminerar manliga kunder

by


Nu ska fotokedjan Scandinavian Photo arrangera en så kallad tjejkväll i sin butik i Barkaryd. Bland annat får de kvinnliga kunderna gå gratis kurser. Så här skriver företaget:

Den 22:a maj anordnar vi på Scandinavian Photo i Bankeryd en tjejkväll. Under dagen kommer du som tjej att ha möjlighet att gå på kurser (enligt schema nedan),  medverka i roliga tävlingar och även testa på att vara modell för en dag. Bilderna får ni med er hem och allt är helt gratis.

14.00-15.00: Porträttkurs utomhus
15.15-16.15: Photoshopkurs med Moderskeppet
17.00-17.30: Bloggföreläsning med Nevnarien.
18.00-19.00: Systemkamera grundkurs
18.00-19.00: Studiokurs

Glöm inte att ta med kameran! Har ni några frågor om inställningar så är det lättare att visa på er egna kamera.

Man undrar hur företaget resonerar när de ger det ena könet sämre villkor än det andra. Underligt. Och definitivt inte jämställt. Kanske Sveriges män ska välja en annan kedja för sina inköp, en kedja som inte har något emot deras kön. Läs mer om tjejkvällen här.

Tack för tipset, Jonas!

Jag undrar för övrigt när killkvällen går av stapeln. Den kväll då tjejer inte är välkomna. För en sådan kommer väl?

Annonser

26 svar to “Scandinavian Photo diskriminerar manliga kunder”

 1. Lasse Says:

  Då var det sluthandlat där.

 2. vmm Says:

  Säger ett företag att dom inte vill ha en viss kategori kunder (baserat på t.ex. könstillhörighet, hudfärg, sexuell läggning osv) så tycker jag definitivt vi kan dra vårt strå till stacken genom att inte besvära dom genom att handla där. Det är det minsta vi kan göra. Jag ska inte säga att jag kräver något tack från dom för att jag inte handlar där utan jag gör det helt enkelt för att vara snäll mot dom. Puss o hej!

 3. Access Says:

  Jag uppmanar alla killar och män i området att gå dit på tjejkvällen!

 4. Lasse Says:

  http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php?f=44

  Gå in och betygsätt butiken på prisjakt 😉

  Blir en stjärna från mig.

 5. Stefan Says:

  Jag tycker någon, som har koll, borde starta en svarta-listan över företag som är könsdiskriminerande, så man enkelt kan se vilka företag man bör hålla sig i från.

 6. JH Says:

  Skickade ett mail med en anmälan för tjejkvällen den 18:maj i Mölndal (jag är man). Får se vad de svarar. Kommer bli intressant om jag blir nekad.

 7. barfota Says:

  Skickade nedanstående meddelande till dem.

  Hej.
  Med anledning av er Tjejkväll den 22/5 så undrar jag om ert företag inte önskar ha kunder av manligt kön.
  Jag tycker detta är direkt kränkande, feministiskt och orättvist att bara inrikta sig på ett kön.

 8. Torgny Says:

  @barfota
  Jag gjorde som du och lånade din text.

 9. barfota Says:

  @Torgny

  Kanon och jag tycker som @Stefan vi borde starta en svarta-lista (en egen blogg) med företag som mobbar män och där vi rekommenderar männen att bojkotta dessa.

  Någon som känner sig hågad?

 10. vmm Says:

  Jag var en av dom som trodde att lagen som förbjuder företag att könsdiskriminera kunder (har för mig att den kom första juli 2005) skulle innebära en förändring och att det skulle sättas stopp för företag att könsdiskriminera kunder. Men tji fick jag. Jag tycker att nu har det gått så pass lång tid med den nya lagen att man borde göra en utvärdering och se om den fungerat (nej, det har den inte) och sedan komma med förändringar som gör att den fungerar. Som det är nu är det bara provocerande att ha en lag som förbjuder sådant här men att lagen inte efterlevs och att ingen bryr sig om att se till att den efterlevs. Då kan man lika gärna slopa lagen och säga att det är okej för företag att könsdiskriminera. Det vore såklart tragiskt, men nästan hellre det än att ha det som det är nu.

  Men jag röstar för en lagskärpning eller lagändring så att det som står i nuvarande lag verkligen ska gälla.

 11. Stefan Says:

  @barfota : Jag skulle kunna starta en blog för att lista upp dessa företag, dock så skulle jag behöva hjälp med företag o.dyl (t.ex. bilder m.m.) Samt förslag på saker hit å dit.
  Alternativs så gör man en hemsida istället för en blog alternativt kör det i ett forumformat. förslag tages emot på vad som blir bäst.

 12. Info Says:

  TEKNIK OCH MOTOR ÅT TJEJER – VÄVNING OCH SÖMNAD ÅT HELVETE

  Kurser endast för tjejer!

  Det var mycket en ung kvinna fick lära sig förr i världen: sömnad, matlagning, barnavård, vävning, hemhushållning, mjölkning osv. Med ”förr i världen” menar jag de sistlidna meningslösa och genusvidriga, futtiga två miljoner åren. En förspilld och föraktlig droppe i tidens ocean. En gäspning i rymden, som det nu bara är att glömma och rycka överlägset på axlarna åt.

  Ty nu, just nu, har äntligen den länge efterlängtade stunden kommit, då alla kvinnor äntligen kan förverkliga sin personliga, sociala drömkonstruktion: SVERIGES FÖRSTA TEKNIKSAJT AV OCH FÖR TJEJER:

  http://www.lillagumman.se/om-lilla-gumman/

  Ursäkta – det finns faktiskt sömnadskurser för kvinnor också i våra dagar. På skatteunderstödda Malmö Fria Kvinnouniversitet kan svenska kvinnor nämligen nu på lediga stunder äntligen gå kurser i att SY FITTBYXOR MED GENUSRIKTIGT PLACERAD GYLF. Samt att efter avslutad kurs lära sig att STÅ UPP OCH PISSA i flock utomhus, precis som män.

 13. AV Says:

  Det bästa sättet att få stopp på all detta tjejhit och -dit är antagligen att göra några riktigt roliga aktiviteter bara för män. Provokation helt enkelt. Det skall vara aktiviteter som egentligen lockar båda kön eller ger några riktigt bra förmåner. När det sedan tar hus i helvete är det bara att lista upp alla tjejsatsningar (där inga motsvariga grabbsatsningar görs). Annars kommer det aldrig uppmärksammas. Vi kan skrika oss blå på bloggar, men stormedia kommer inte ta upp problemet förrän det drabbar kvinnor.

  Tills dess kommer motargumenten vara: Jamen det finns redan en massa killar som är intresserade av foto, bygga hus, åka vasalopp etc. Det behövs speciella tjejaktiviteter för att locka tjejerna, annars stannar de hemma och de känner sig uteslutna… Eget ansvar och deltagande på lika villkor? Glöm det!

  F ö är det bara jag som tycker att språket i annonsen är lite infantilt? Lite som man skulle skriva till barn eller ungdomar? Typ: ”Välkommen på disko. Roliga tävlingar och fina priser”. Är det vuxna kvinnor eller fjortisbrudar som är målgruppen?
  Bara sista meningen: Glöm inte att ta med kameran! Har ni några frågor om inställningar så är det lättare att visa på er egna kamera.
  Som om inte tjejer själva fattar att man bör ta med sig sin systemkamera om man tänker gå en fotokurs?
  Välkommen på cykelkurs. Glöm inte att ta med en cykel!

 14. Vill vara anonym Says:

  Jag har nu också mailat detta företag och frågat varför dom diskriminerar män.

 15. vmm Says:

  Sitter just nu och leker med tanken att man skulle kunna göra någon slags doldakameran-grej med typ ett café där dom säljer bullar och skriver på en lapp att bullarna kostar 9 kronor för män och 10 kronor för kvinnor. Så ser man reaktionerna hos kunderna. Sedan gör man samma sak men har priset 9 kronor för kvinnor och 10 kronor för män. Och jämför reaktionerna.

  Mina fördomar säger mig att det kommer att bli ganska hårda ord från kunderna om man har en krona billigare för män medan en krona billigare för kvinnor skulle ses som en sjysst prissättning. Borde testas!

 16. Stefan Says:

  Då skulle man behöva en som äger/jobbar på ett café som har mage att låta någon att testa detta hos dem. 😛

 17. barfota Says:

  @vmm

  Kul, men skulle det vara riktigt bra så skulle lokalen delas upp i två halvor och fikat vara helt gratis i den halvan som var reserverad för det manliga könet där kvinnor inte har tillträde. Kvinnorna däremot skulle få betala fullt pris och hålla sig på sin egen planhalva.

 18. barfota Says:

  MÄN I MALMÖ! GLÖM INTE DETTA! NU på MÅNDAG!

  Adam Weisshaupt skrev den 07 april 2010 kl 2:47

  ”Den 26:e April så genomförs en genusträff i Malmö på the Bishops finger kl 18:30, meddela mig om Ni kommer att närvara. matslind72@hotmail.com
  Rätt adress meddelas när Ni mailat mig.”

 19. Scandinavian Photo Says:

  Tyvärr så har ni nog missförstått. Normalt sett arrangerar vi massor av träffar, kurser, mässor, utbildningar osv och till alla dessa är alla välkomna oavsett kön, problemet är att det nästan alltid domineras av manliga besökare. Nu ville vi göra en träff där tjejerna står i fokus just därför att många tjejer har önskat detta.

  Som alltid tidigare så är båda könen välkomna på våra träffar. Inbjudan riktar sig till tjejer, men du och andra män är varmt välkomna om du/ni så önskar.

  mvh
  Scandinavian Photo

 20. vmm Says:

  Bra att Scandinavian Photo svarar. Heders. Men jag kan inte låta bli att tycka att ”problemet är att det nästan alltid domineras av manliga besökare” är märklig. VAD är problemet?? Om designmässor och modemässor lockar oproportionerligt många homosexuella män är det då ett problem? Anser man då att man måste locka fler heterosexuella män?

  En sak till från SP: ”Nu ville vi göra en träff där tjejerna står i fokus just därför att många tjejer har önskat detta.”

  Jag tror att många tjejer önskar det för dom helt enkelt inte förstår vad det är dom begär. Skulle jag vara egoistisk och obetänksam så skulle jag såklart önska att jag fick en helt egen mässa bara öppen för mig själv. Och kanske mina kompisar. Och mamma. Men där går gränsen. Nassarna vill ha mässa bara för vita osv. Men det GÅR ju inte att hålla på så! Man kan inte hålla på att rikta mässor till vissa grupper av människor baserade på kön, hudfärg, sexuell läggning, etnisk tillhörighet osv. Ett väldigt bra argument är att det är olagligt. Men det verkar inte bita, så då får vi väl köra på att det är oetiskt. Det verkar inte bita heller så då får vi gå på det kommersiella argumentet att det ska tamejfan vara olönsamt. Och det är DÄRFÖR som bojkotten kommer till stånd. Det är helt enkelt det enda instrument som står till buds. Viva la marknadskrafterna.

  Men återigen Scandinavian Photo: det hedrar er att ni svarar här i forumet. Det ger pluspoäng.

 21. michael Says:

  Man blir alldeles varm i hjärtat av alla ideer som kommer fram heder till er som är på genusnytt & att anmäla å kritisera förändrar mer än man tror

 22. AV Says:

  @Scandinavian Photo: Är det ett problem att de flesta som är intresserade av avancerad fotografi är män? Är det ett problem att den vanligaste fotografen är en kvinna med kompaktkamera som tar kort på barnen? Är det ett problem att de flesta som virkar är kvinnor? Eller att fler män är intresserade av veteranbilar?

  Nej! I ett fritt samhälle har alla rätt att välja de intressen, fritidsaktiviteter och yrken de vill, vilket vi har idag. Vidare skall den som väljer utanför könsstereotyperna (eller vilka stereotyper som helst) inte behövas mötas av fördomar, men har heller inte rätt till särbehandling. Känn på följande förslag: Hockeylag för mörkhyade, virka OS-mössan (endast pojkar), frisörutbildning för heterosexuella, bildagar för lesbiska, gympapass på friskis endast för män, affären öppet ikväll för endast Romer, KFC idag öppet bara för de med BMI<40. Nä, just det.

  Er tjejkväll handlar egentligen om att vidga marknaden för systemkameror till det flertalet fotografer (kvinnor) som tar kort på sina barn. Att kunna sälja en hobbysystemkamera (som till 90% kommer användas med kit-objektivet) för 6000 istället för en kompakt för 2000. Sedan kan ni sälja PS elements, som i princip kommer användas till exponering, kontrast och beskärning. Stå för det!

  Om ni på ett bättre sätt vill locka kvinnliga kunder kan ni bara se till att göra de aktiviteter de efterfrågar, men utan att utesluta grupper. "Välkommen på fotokurs för nybörjare, där vi fokuserar (pun intended) på familjefotografering och modellfotografering. Du kan också prova på att vara modell själv." Lockar säkert fler kvinnor än män, men är inkluderande istället för exkluderande.

 23. barfota Says:

  @Scandinavian Photo

  ”Tyvärr så har ni nog missförstått. Normalt sett arrangerar vi massor av träffar, kurser, mässor, utbildningar osv och till alla dessa är alla välkomna oavsett kön, problemet är att det nästan alltid domineras av manliga besökare. Nu ville vi göra en träff där tjejerna står i fokus just därför att många tjejer har önskat detta.”

  Bullshit!
  Att ni normalt sett arrangerar ”massor av träffar, kurser, mässor, utbildningar osv” kan jag inte säga emot eftersom jag inte vet, men är det verkligen så att ni arrangerar ”massor av träffar, kurser, mässor, utbildningar osv” där allt är gratis ?? och liksom de övriga kommentatorerna här så undrar jag var problemet ligger i ”att det nästan alltid domineras av manliga besökare.” Fungerar inte männens pengar lika bra i era kassamaskiner eller har kvinnorna inte lika stora möjligheter att läsa era annonser?

  Detta är bullshit från början till slut !
  Jag är 60 år gammal och har aldrig i hela mitt liv sett en (1) enda annons där man bjudit in bara killar till en kurs/utbildning där företaget i fråga dessutom står för förbrukningsmaterial och erbjuder modellmöjligheter, fina priser till deltagarna o.s.v.
  Detta är diskriminering på hög nivå och ett billigt sätt att i rent kommersiellt syfte haka på den manshatande feministiska trend som genomsyrar snart sagt allting i vårt samhälle.

  Ni skall givetvis ha kred för att ni gav er in i detta getingbo och försökte försvara/förklara någonting så oförsvarbart som detta kränkande jippo. Som man ser jag inget annat alternativ än trots detta bojkotta ert företag och uppmuntrar andra män att göra detsamma.
  Om ni däremot skulle vara modiga och rakryggade nog att göra exakt samma kampanj som endast riktar sig till killar så lyfter jag på hatten för er och kan t.o.m. rekommendera er till mina vänner.

  Släng gärna in en blänkare på denna blogg när ni publicerar annonsen för killar.

 24. Feminsten Says:

  Bra av Scandinavian Photo att de så tydligt signalerar att de inte vill ha manliga kunder och att de tycker att män ska behandlas som andra klassens medborgare. Ingen kan ta miste på Scandianvian Photos hat och förakt mot män…

  Så nu vet ni män: handla inte på Scandinavian Photo – där är ni inte välkomna!

 25. Ulf Says:

  Feministen: ”. Ingen kan ta miste på Scandianvian Photos hat och förakt mot män…”? Scandinavian Photo består av 80% män, menar du att dessa hatar och föraktar sig själva?

 26. Feministen Says:

  @ Ulf

  Feministen: ”. Ingen kan ta miste på Scandianvian Photos hat och förakt mot män…”? Scandinavian Photo består av 80% män, menar du att dessa hatar och föraktar sig själva

  Självklart! Det är det manliga feminister gör bäst… Nyttiga idioter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: