Könsrasister blundar för pojkars barnarbete

by


Västvärlden satsar i ökande utsträckning på genusinriktat bistånd – att hjälpa kvinnor och flickor i tredje världen. Samtidigt ökar antalet pojkar, men inte flickor, som är intvingade i barnarbete.

Jag surfade in på sajten för hjälporganisationen ActionAids sida på MyNewsdesk. Organisationen är känd för sin långvariga kampanj ”Bli fadder till en flicka”. Så här beskriver de sig själva överst på sidan:

”ActionAid anser att fattigdom är en orättvisa och arbetar tillsammans med fattiga för att stärka deras egna initiativ att ta sig ur fattigdomen. I allt arbete fokuserar vi på kvinnor och flickors situation. ActionAid arbetar inom sex områden: jämställdhet, utbildning, hiv/aids, hunger, demokrati och katastrofer. ActionAid är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation.”

De skriver att de i ”allt arbete” fokuserar på ”kvinnors och flickors situation”. Det innebär att de väljer att låta hälften av människorna i fattiga länder svälta eller dö i sjukdomar eller lida på annat sätt på grund av att de har ett visst kön. Ifall en sådan cynisk inställning hade varit riktad mot någon annan grupp än gruppen män hade det ansetts vidrigt. Men nu är – underligt nog – ActionAid en helt rumsren hjälporganisation.

ActionAid säger sig vara en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation. Det kanske de är. Men de är inte ideologiskt och genusmässigt oberoende. De står på cynismens sida mot förnuft och humanism. De står på kvinnornas sida mot männen. Jag hoppas det inte finns en enda man i Sverige som ger något stöd till ActionAid. Eller någon kvinna heller, för den delen.

Feministiskt genomslag i tredje världen?

Kanske har västvärldens feministiska vinkling av bistånd och hjälpinsatser i tredje världen redan fått genomslag. SvD skriver idag under rubriken ”Ekonomisk kris hotar kamp mot barnarbete” (ej hittat på nätet) så här:

”Särskilt märks en ökning av antalet barnarbetande pojkar som ökat med åtta miljoner, eller 7 procent, under perioden 2004 till 2008.  […] En god nyhet är att allt färre mindre barn (mellan 5 och 14 år) används för barnarbete i världen. I denna åldersgrupp har barnarbetet minskat med 10 procent och antalet barnarbetande flickor har minskat med 15 procent under den angivna perioden”.

Alltså: Pojkars barnarbetae ökar, flickors barnarbete minskar. Och ActionAid hjälper bara flickor.

Jag har mejlat till Catrin Rising, presskontakt på ActionAid, och frågat varför de ägnar sig åt könsrasism. Hon har mejl catrin.rising@actionaid.se

36 svar to “Könsrasister blundar för pojkars barnarbete”

 1. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2010/01/04/actionaid-feministvinklar-reklam/

 2. Lasse Says:

  Mailat även jag.

 3. vmm Says:

  Jag ber om ursäkt men jag har inte riktigt kunnat klara av än att läsa inlägget. Jag måste vomera.

 4. vmm Says:

  Jag tror inte ActionAid eller dom som ger pengar till dom är onda människor. Jag vill inte tro att det finns människor som väljer bort att hjälpa vissa barn bara för att dom har ett visst kön. Visst, det finns rasister och feminister, men dom flesta människor är nog goda innerst inne. Att dom gör så här beror nog bara på obetänksamhet och att dom helt enkelt inte tänker sig för. För tänkte dom sig för och ändå gjorde så här så vore det ju enormt mycket allvarligare. Då vore dom ju onda på riktigt. Så även om jag är enormt upprörd och faktiskt kräks på riktigt så måste vi andas långsamt och försöka förstå dom här människorna och vi får inte döma dom som odjur. Dom har säkert anledningar till att dom gör som dom gör, även om vi inte kan förstå dom.

 5. Sune Says:

  Skickade följande till Carina på ActionAid.

  Hej.

  Jag har reagerat starkt på er kampanj som enbart riktar sig åt flickor och kvinnor i världen. Det är synd, ja, till och med avskyvärt att ni fokuserar på genus istället för att se till hela världens fattigdom och orättvisor. Ni säger er vara en oberoende organisation som jobbar globalt för världens fattigaste och mest utsatta. Men er kampanj bevisar motsatsen. Man kan således utgå ifrån att ni ignorerar fattiga barnarbetande småpojkarna i tredje världen som svälter ihjäl. Själv anser jag att det lika hemskt oavsett det är en pojke eller en flicka i världen som lider av svält och fattigdom. Jag skänker pengar oavsett kön.

  Er formulering ser ut på följande vis.
  ActionAids vision: En värld utan fattigdom och orättvisa där varje individ kan leva ett värdigt liv.

  Borde vara så här istället
  ActionAids vision: En värld utan fattigdom och orättvisa där varje flicka/kvinna kan leva ett värdigt liv.

  Dessutom borde namnet på organisationen vara – ActionGenusAid

 6. Sune Says:

  Till ”Catrin” ska det vara.

 7. Gonzo Says:

  ActionAid utnyttjar kvinnor och flickor för att dra in pengar.
  Ännu ett exempel på exploateringen av kvinnor i världen.

 8. Trocadero Says:

  Det här tankesättet att kvinnor är svaga och i behov av skydd, och att män är tuffingar som inte behöver/vill ha hjälp lever då kvar när det passar.

 9. Gonzo Says:

  Någon som vet hur stor del av dom insamlade pengarna som når dom utsatta kvinnorna och flickorna?
  Jag blir inte förvåndad om det är en betydande del som inte kommer fram utan hamnar i fickorna på sk mellanhänder.

 10. Gonzo Says:

  Trocadero

  ”Det här tankesättet att kvinnor är svaga och i behov av skydd, och att män är tuffingar som inte behöver/vill ha hjälp lever då kvar när det passar.”

  Det är också en orsak till att män måste bli starka och klara sig själva.
  Sköt dig själv eller dö, någon hjälp får du inte eftersom du har fel kön.
  Man skulle kunna säga att Actionaid slår undan fötterna på kvinnor och flickor när dom inte låter dom ”bita i hop och klara sig sjäva”. Kvinnorna trycks ner i ett ständigt hjälp behov.

 11. Johan Says:

  Förjävligt att det är så. Men det har jag vetat länge, kvinnor är värda mer och det vet dom också om och många gånger utnyttjar.

 12. Ulf Andersson Says:

  Gonzo säger:
  09 maj 2010 kl 15:44

  Någon som vet hur stor del av dom insamlade pengarna som når dom utsatta kvinnorna och flickorna?
  Jag blir inte förvåndad om det är en betydande del som inte kommer fram utan hamnar i fickorna på sk mellanhänder.

  @ Gonzo

  Det feministiska propagandamaskineriet
  måste ju också ha sitt – för att inte glömma cheferna…..

 13. michael Says:

  Tänk att hatet mot män har gått så långt att man kan svälta små pojkar om man kunde hålla en bild av en pojke med uppsvullen mage p.g.a svält framför Catrin å fråga vad har han gjort för fel för att han inte ska få någon mat varför dömmer du honom Catrin med vilken rätt

 14. Gonzo Says:

  http://www.tv4.se/1.1630926/2010/05/08/nu_kommer_filmen_om_hiv_kvinnan
  HIV kvinnan blir film.
  Vi törs nog sätta några slantar på att det är synd om henne också, trotts sitt beteende

 15. Jocke Says:

  Den kampanjen får mig ärligt talat att vilja spy. Det som förvånar mig är att inte människor reagerar. Ser dom inte hur vidrigt det är att skilja ut små barn på det sättet? Eller är verkligen svenskarna så indoktrinerade av feminismen att de inte ens reagerar över detta vidriga synsätt?

  Sitter förresten just nu och tittar på en dokumentär på Kunskapskanalen som handlar om arbetet med att stycka upp utarrangerade skepp i Bangladesh. Ett ofattbart tungt, farligt och omänskligt jobb som resulterar i 20 dödsoffer om året och otaliga olyckor.

  Vilka är det då som gör detta? Kvinnor? Nej, såklart män och pojkar – varav många barn. Men enligt könsrasisterna på ActionAids så räknas inte dessa pojkar.

  Återigen, man vill spy.

 16. DrKejs Says:

  Mail skickat.

 17. Stefan Says:

  Hur pass överrepresenterade är egentligen flickor jämfort med pojkar inom barnprostitutionen? Efterfrågan på just småpojkar är väl gigantisk från pedofilhåll, men det ser man inte skymten av på Actionaids sida…

 18. Stefan Says:

  ”Könsrasism” är en onödigt och dumt begrepp förresten, eftersom det inte har med rasism att göra. Ta tillbaka begreppet sexism istället, som i flera decennier har missbrukats och urvattnats av självutnämnda ”feminister” med en egen sexistisk agenda.

 19. michael Says:

  Det är bra att använda ordet könsrasism eftersom det är det & ordet skiljer oss från feminister vilket är bra

 20. Erik Says:

  Stefan:

  Man kan inte ”ta tillbaka” någonting man aldrig haft. Sexism funkar inte på svenska angående mansfrågor/MRA för så här tänker/associerar folk i riktiga livet:
  Sexism = Sexig = Kvinnor

  En svensk har aldrig lärt sig att sex=kön, en svensk har lärt sig att sex=sex och sex associerar till kvinnor för när man säger ”sex säljer” är ju sanningen att man menar sexiga kvinnor säljer.

  99% av gångerna som en reklam beskrivs som sexistisk så var det för att den var sexig. Att slåss mot verkligheten kan vi väl låta feministerna vara ensamma med? Vi behöver inte börja med det vi också.

  Könsrasism, Mansrasism eller Manism…. där har du tre alternativ som alla funkar bättre än sexism. Sexism funkar så dåligt på svenska att t o m Nationalencykopedin hade definitionen = Behandla kvinnor sämre pga deras kön.

 21. Lasse Says:

  Och här kom svaret, samma gamla floskler och rena lögner *suck*

  Tack för ditt mail.

  ActionAid arbetar för att bekämpa fattigdom och orättvisa för alla – inte bara kvinnor och flickor. Vi arbetar långsiktigt för att se till att alla har tillgång till sina grundläggande rättigheter – mat, utbildning, hälsovård etc. Anledningen till att vårt arbete har ett högre fokus på kvinnor och flickor och på deras speciella situation är för att vi, liksom många andra organisationer, vet att det är det mest effektiva sättet att just bekämpa fattigdomen i ett område på lång sikt. Självklart innebär inte det att våra projekt i fattiga områden inte också innefattar pojkar och män, men genom att ha genuspersektivet i våra kampanjer och projekt kommer området snabbare att ta sig ur fattigdom. Detta är en strategi som de flesta långsiktiga biståndsprojekt har. Du kan här till exempel läsa mer på Sidas hemsida:

  http://www.sida.se/Svenska/Om-oss/Sa-arbetar-vi/Viktiga-omraden-for-utveckling/Demokrati-manskliga-rattigheter-och-jamstalldhet/Okad-jamstalldhet-minskar-fattigdom/

  För att få en bättre bild av vår strategi och vårt arbete kan du också läsa

  Klicka för att komma åt RightsToEndPoverty.pdf

  Klicka för att komma åt AA_arsberattelse_2009.pdf

  Vänliga hälsningar

  Katinka

  ps @ Stefan

  Ordet rasism behöver inte alls betyda att vi pratar om just raser, ordet kan mycket väl innefatta diskriminering av kön (kolla gärna upp det). Ordet har en laddning som passar ypperligt för att beskriva det som pågår mot män inom vissa områden.

 22. Sune Says:

  Fick samma svar som Lasse av Katinka.Lindholm@actionaid.se

 23. barfota Says:

  @Lasse

  Är det inte våra politiker vi bör angripa? Det är ju trots allt de som tillåter hela den här cirkusen att fortgå, bestämmer över SIDA, anslag, fördelningar och riktlinjer. Andra aktörer dansar ju bara med och klappar händer i bidragsyran!

 24. Matte Matik Says:

  Hur är det, var det inte någon undersökning Röda Korset gjort som visade att det var ännu bättre om man inte bara fokuserade på kvinnorna vid vissa typer av hjälpinsatser, utan tog med hela familjen? Är det någon som vet var denna finns? Vi skulle dra nytta av att kunna presentera fakta som visar att det kanske finns bättre sätt att stödja än att bara fokusera på kvinnorna – vi kommer att få sådana här saker som hänvisningar till SIDA (FN m.m.) tillbaka på oss annars. Pelle Billing har varit inne på de här grejorna tidigare.

 25. barfota Says:

  @Matte Matik

  Ta inte detta som ett personligt påhopp, bara mina funderingar, OK?

  Behövs det fakta och forskning för att förstå att det är bättre att alla får hjälp än bara vissa utvalda. Det handlar väl mera om att hjälpen anpassas så att den fungerar för och hjälper alla.

  Jag kan bli litet förbannad på hela det akademiska köret som hela tiden skriker efter bevis, statistik, utredningar, stapeldiagram och papperstuggning i all oändlighet utan att komma nånvart. Den akademiska världen är en bromsklots och ett tveeggat verktyg som knappast gynnar andra än just akademiker som ju kan fortsätta tjäna pengar på pappersvändning, seminarier, nya utredningar och föredrag.

  Problemet med moderna politiker är just att många av dem är akademiker (har utbildat sig till politiker) och inte har en susnig om hur verkligheten se ut och med hjälp av sina institutionaliserade tjänstemän och byråkrater skapar de regelverk och lagar avsedda för en helt annan grupp än den de själva tillhör. De saknar helt enkelt vad man kallar sunt bondförnuft och blir handlingsförlamade.

  Sunt bondförnuft säger att alla skall bli hjälpta för om man inte gör det så flyttar man bara problemen någon annanstans längre fram i tiden.

 26. Matte Matik Says:

  @barfota: Helt klart, ”sunt förnuft” är väl det som gör att jag blir upprörd när jag läser om sådana här saker. Att man ens kan göra en kampanj som heter ”bli fadder till en flicka” istället för ”bli fadder till ett barn” tycker jag är skrämmande. Jag tycker mig dock ha märkt att det kommer såna här saker som hänvisningar till vad jag upplever som extremt vinklade undersökningar att ”det är ju faktiskt bevisat att det är bättre att bara satsa på kvinnorna”. ”Percy Barnevik har ju t.o.m. sagt att män bara super upp biståndet” osv.

  Räcker det med sunt förnuft när man diskuterar med dessa människor? Jag tycker bara att det inte kan skada att ha fler verktyg att tillgå. Jag tänkte inte att staten ska tillsätta fler utredningar, utan vill bara ha något att hänvisa till (t.ex. en länk) när man skickar mail till sådana som Action Aid, det finns säkert redan därute.

 27. Lasse Says:

  @Barfota

  Jag tror att man på något sätt måste ändra medias uppfatting, får vi ett par stora aktörer att uppmärksamma vad som egentligen händer, börjar det nog hända saker.

  Media är ju som bekant ett stort (fitt) fiskstim, börjar några simma åt andra hållet hänger förhoppningsvis det andra på.

  Poltiker är slavar under opinion och politisk korrekthet. Man får väl fortsätta ”lobba” och dra sitt lilla strå till stacken.

 28. barfota Says:

  @Matte Matik

  Jo, jag förstår…. blir bara såååå trött.
  Ingenting hjälper när man diskuterar med dessa människor och visst, det skadar aldrig att ha fler verktyg i bagaget men Action Aid slavar under SIDA som slavar under byråkrater som slavar under politiker som borde slava åt väljarna, någonting som vi måste ha i åtanke och påminna dem om vid nästa val!

 29. barfota Says:

  @Lasse

  Media och den sk. marknaden tjänar enorma pengar på just kvinnor, att försöka få media att ändra sig är som att omvandla bly till guld… alkemi.
  Vi kan bara förändra marknaden och politiken genom att vägra vara en delaktiga i dårskapen. Total bojkott. Vad hjälper det att jag röstar på ett mindre feministiskt parti som sedan allierar sig med mera feministiska för att komma till maktens boningar?

  Mitt förslag är ett nytt politiskt system i Sverige med max 3 partier, vänster, mitten och höger utan interna undergrupper. Sedan får alla andra lokala vi vill ha partier rätta in sig i leden. På så vis så vet jag som väljare vem och vad jag faktiskt röstar på.

  Som vanligt så röstskolkar jag och vägrar ställa upp som clown i den här cirkusen!

 30. ActionAid besvarar kritik för könsrasism « GenusNytt Says:

  […] besvarar kritik för könsrasism Av parstrom Jag bloggade häromdagen om att hjälporganisationen ActionAid ägnar sig åt könsrasism (de hjälper bara […]

 31. H&M, ActionAid och könsrasism « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] de sig själva överst på sidan: ”ActionAid anser att fattigdom är en orättvis … Read Morevia […]

 32. lain Says:

  Jag blir ändå lite upprör över allt negativt som skrivs här på denna sida.
  Allt kan ju inte bara vara skit.
  Ger man en gåva så som en get eller en ko så är det ju så att man hjälper hela familjen.
  Det är dock kvinnorna i familjen som får geten eller kossan men då får ju hela familjen det bättre. Tror knappast att om det är en pojke i familjen så blir han utan getmjölk.
  Det är väl bättre att skänka en åsna till kvinnan som ändå gynnar hela familjen så att barnen kanske kan få gå i skolan, detta gäller nog även om man har en pojke i familjen.

  Om man väljer att inte bidra på annat vis för att de fokuserar mest på tjejerna är naturligtvis förståeligt eftersom pojkarna är lika viktiga men att hjälpa till genom att köpa kycklingar, bevattningssystem mm kan väl aldrig vara fel eftersom det gynnar FATTIGA FAMILJER. Annars så kan man skänka till någon annan välgörenhet för det finns mycket att göra här i världen. Blir bara snopen att ingen skriver något negativt svar på just denna sida angående detta inlägg för om man inte bidrar alls till något så hjälper man ju ingen.

 33. barfota Says:

  @Iain

  ”Jag blir ändå lite upprör över allt negativt som skrivs här på denna sida.
  Allt kan ju inte bara vara skit.
  Ger man en gåva så som en get eller en ko så är det ju så att man hjälper hela familjen.”

  Vad som skrivs på denna sida får du se som samlade frustrationer och en genuin ilska över hur männen behandlas och hur samhället framställer männen som oansvariga, farliga och dåliga i alla sammanhang. Vi män har fått nog och är skitförbannade helt enkelt !

  Om annonsören istället hade haft en bild på en fattig familj med rubriken Bli fadder till en familj och gåvorna delats ut till familjen gemensamt och inte till en person med ett visst kön så är jag helt säker på att vi öht. inte hade skrivit en enda rad om kampanjen eller annonsen här på denna sida.

 34. Fattiga POJKAR ignoreras – igen « GenusNytt Says:

  […] POJKAR ignoreras – igen Av parstrom Jag har tidigare bloggat om hjälporganisationen ActionAids satsning Bli fadder till en flicka. Nu händer det […]

 35. Sluta gnäll om barnarbete! « Filppu Filosoferar Says:

  […] skriver om barnarbete: AB, Dackefejden, Dagen, DN1, DN2, DN3, Erik Laakso, Genusnytt, Pelle Billing, Scaber Nestor, Strötankar i samtidens liberala utmarker, SvD1, […]

 36. socialdemokratisk Says:

  ActionAid luktar svensk radikalfeminism och könskrig på långt håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: