Ytterst kunnig – men han är man

by


Daniel Birnbaum har utsetts till ny chef för Moderna Muséet. Så här inleds artikeln där DN berättar om det:

”Så blev det bekräftat: Daniel Birnbaum blir ny chef för Moderna Muséet. Konstvärlden applåderar och beskriver honom som en ytterst kunnig, intresserad och ämabel person – om än man.”

Det kunde lika gärna ha stått ”om än kriminell” eller ”om än psykiskt sjuk”. Jämställdhet i Sverige anno 2010…

Tack för tipset, Harald!

Annonser

10 svar to “Ytterst kunnig – men han är man”

 1. Clabbe Says:

  Kolla i dagens City (10 maj). Där frågas fyra kända personer om vad det tycker att Birnbaum ska göra på Moderna Museet. Hälften av svaren är rent feministanstrukna och Johanna Rytel går såklart längst:

  – Avgå, han fick ju tjänsten för att han är man.

  http://www.city.se/ (gå till sid 31)

 2. JD Says:

  Johanna Rytel är precis vad världen behöver. Jag uppskattar henne enormt!
  Hon är perfekt på att gestalta den misslyckade, missförstådda, desperata konstnärinnans tragiska försök att nå ut till omvärlden trots avsaknad av talang. Förmodligen har hon stor talang då hon lyckas personifiera den svarta komedin så väl.
  Eloge till Rytel!

 3. Magnus Says:

  Hejsan Clabbe!

  Hittade inte uppgifterna på sidan 31. Är du säker på att det är dagens nummer av City som uppgiften finns i?

 4. Magnus Says:

  Hittade artikeln. Missade den då jag trodde den skulle vara lite större.

  Tror dock att Rytels uttalande är kontraproduktivt, och gör mer skada än nytta för de som har en mer nyanserad syn på jämställdhet och feminism.

 5. Clabbe Says:

  Kanske kommer Cityartikeln som en vanlig webbartikel senare, men tills vidare ska man gå till http://www.city.se, välja 2010-05-10, skriva in sid 31 och sedan trycka på knappen ”Gå till”.

  Borde inte detta ges ett eget blogginlägg, Pär?

 6. Info Says:

  DANIEL BIRNBAUM

  kommer inte att vansläktas på sin post utan kommer naturligtvis att leva upp till alla högt ställda, feministiska förväntningar.

  Hans företrädare, Lars Nittve (med lön i generaldirektörsklassen) begärde 2006 femtio öronmärkta skattemiljoner för inköp av verk av enbart kvinnliga konstnärer. Han fick så småningom (2007) 5 statliga kvinnomiljoner att leka med, resterande miljoner inflöt från diverse sponsorer.

  Jag har nyligen hört Birnbaums avsiktsförklaring: Moderna museet ämnar också under hans befäl (och hemliga löfte till chefstillsättande myndighet) följa i Nittves fotspår och framförallt satsa på kvinnliga konstnärer. Helt oavsett eventuell kvalitet och originalitet i de inköpta verken.

  Hur mycket bakom detta ligger den halvhemliga lobbygruppen för feministisk konst, ”Föreningen Ja”, som redan 2005 inledde sin hemsida med följande förklaring:

  ”JA! är en förening vars syfte är att skapa gynnsamma förhållanden för konstarbetare vars verksamhet bidrar till att störta manlig överordning, etnisk överordning och hierarkier kopplade till fysisk och psykisk förmåga, sexualitet och klass.

  JA! är en separatistisk förening för konstarbetare vars verksamhet har sin utgångspunkt i feminism med ett intersektionellt perspektiv.

  JA!’s målsättning är att störta de styrande patriarkala, rasistiska och kapitalistiska maktordningarna genom en strukturell omfördelning av tillgången på pengar, plats och tid inom konstområdet.”

 7. Ska män förbjudas att arbeta? « GenusNytt Says:

  […] GenusNytt Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Ytterst kunnig – men han är man […]

 8. clarisseaeabeatrix Says:

  Att någon ens säger så…
  Det är ju bara idiotiskt, åt vilket håll det än är på.

 9. Man som försvarar andra män Says:

  Adelsson Liljeroth lyfter bara hög lön. Fegare och mer mjäkig och blundande politiker får man leta efter. Hon är så jäkla feg och hon och det hon står för är anledningen till att jag bor och jobbar utomlands. Hon är extremt politiskt korrekt och jag kommer ihåg i ett program där hon satt och skojade om att hon inte hittade sig en blond och lång man (som om det vore en dygd och något fint) utan hon hittade minsann en liten kort man med utländskt påbrå. Snacka om att vara medveten om sin politiska korrekthet när man reflerketar över att man inte har en blond karlakarl. Äckligt att det tänks så.

 10. javaf an Says:

  @info relax ..finns ingen anledning att vara så upprörd..önska dom lycka till..finns mycket att ta hand om som kapten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: