Systembolaget i genusträsket

by

Den som läser på Systembolagets sajt om ungdomar och alkohol märker snabbt att företaget gör skillnad på killar och tjejer. Och det är de vanliga värderingarna. Killar som super blir farliga – negativt omdöme alltså. Tjejer som super blir däremot offer. Hur var det nu – var inte könen en social konstruktion?

Här är en typisk formulering ur texten om killars drickande:

Skadegörelse på fyllan

Antalet våldsbrott ökar, inte bara i Sverige utan i hela Europa (enligt statistik från BRÅ anmäldes 104 627 våldsbrott år 2007, jämfört med 98 154 år 2006). Och polisen lägger stora resurser på att jobba emot den här ökningen och att man lyckats bromsa den, enligt Per Edquist. Men det är inte bara våldsbrott som begås när unga killar dricker.
– Skadegörelse är också vanligt. Man hoppar upp på bilar, sparkar av backspeglar, slår sönder busskurer eller förstör inredning på kommunala färdmedel. De spärrar man har som nykter släpper. Kontakter med ordningsvakter och polismän blir också ett problem, man lyssnar kanske inte på vad folk säger till en.

Här är ett typiskt exempel ur texten om tjejers drickande:

Unga flickor dricker alltmer. De riskerar inte bara sin fysiska utveckling. Olycksfall, våldtäkt, rån och psykiska problem hör intimt ihop med alkoholkonsumtion.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har stigit. Tyvärr gäller det även ungdomar. Sjukhusen får ta emot fler alkoholförgiftade unga än tidigare. På Maria Ungdom i Stockholm har dessutom andelen tjejer ökat från 30 till 50 procent de senaste åren. Paula Liljeberg, överläkare på Maria Ungdom, är oroad för att tjejernas fysiska utveckling påverkas.
– Upp till 14-15 års ålder sker en otrolig utveckling av flickors komplicerade hormonsystem, som alkoholen stör.
Att yngre tjejer dricker är ett nytt fenomen. Därför vet vi inte exakt hur hormonsystemen påverkas.
– Däremot vet vi att alkohol påverkar lusten och hämningslösheten. Vilket gör att man kanske har sex tidigare, och riskerar att dra på sig könssjukdomar som i sin tur kan leda till sterilitet.

Läs om killars drickande här, om tjejers drickande här. Tack för tipset, Patrik!

För övrigt, här har en dansk sajt skrivit ett långt inlägg om mitt arbete på genusområdet. Trots att sajten heter Damefrokosten är artikeln starkt positiv. Det finns ett antal kommentarer till artikeln – och jag fastnade särskilt för denna: ”Hvad angår forskellen mellem Sverige og Danmark, så mener jeg faktisk, at Sverige er en kvasi-totalitær stat på nuværende tidspunkt, og det mener jeg også, Danmark vil blive, hvis S/SF får regeringsmagten.”

32 svar to “Systembolaget i genusträsket”

 1. Derya Says:

  Inte bara alkohol. Förr i tiden då feminismen inte fans kunde väl inte kvinnor dricka o bete sig som de gör idag, för det skulle innebära att de inte blev accepterade. Men nu i jämstäldhet kommer såklart tjejer dricka och knarka minst lika mycket som killar. Däremot anser jag att dagens bild av jämstäldhet som är framstäld av feminismen gynnar tjejer till att i det långa loppet att tjejer dricker och knarkar mera oansvarsfullt än killar. Jag pratar om att tjejer anses som offer. Offerposition ger lagskydd och socialt skydd som medför till tjejer ett mycket mer oansvarsfullt drickande och knarkande än killar. Det finns en grupp killar som bråkar men majoriteten bråkar inte. De som har vett i skallen ser över sin konsumption och är försöktig nästa gång för man vill inte gå med om samma misstag. Men tjejer får inte till sig denna bilden. De tror att de kan dricka mer o mer och köra över problemen som orsakas av alkoholen och lägga skulden på andra och annat. Går det inte, drickar de ändå lika mycket nästa gång.

 2. Derya Says:

  Glömde säga att jag tycker svängen där problematiken uppstår är inte i om genus. Det är om de värderingar som finns i samhället och i våra hem och folket emellan. T.ex i Turkiet har samhället sådana värderingar som gör att varken killar eller tjejer dricker eller ligger runt ens i närheten så mycket som i Sverige. Och det är mycket mer vanligt att både könen dricker mer ansvarsfullt där. Dricker man mycket, blir full o hängig, är högljud, man blir inte omtyckt av samhället. Så är det bara. Speciellt inte av sin familj man är så beroende av. Så är det bara. Det finns såklart de som dricker mycket. Men ingen gillar dem.

  Om man ska prata om genus och drickande och unga människor. Anser jag starkt att problemet ligger i hur accepterat det är mellan oss unga, det är vi själva som är problemet och var vi får våra värderingar ifrån. Jag måste få säga att killarnas skadebeteende är högt uppskattad av tjejer i ung ålder och dessa killar får faktiskt mycket positiv uppmärksamhet av tjejer medans killar som är lugna och snälla är faktiskt sällan inbjudna eller accepterade på fester, speciellt av tjejer. Killar accepterar faktiskt andra killar. Men tjejer dricker och hejjar vilt på killar som har skedebeteende vilket ger andra killar en syn av att det är så man ska va, det är så man ska göra. Vilket snurrar hjulet åt det håll att fler o fler killar får skadebeteende. Det är en anpassning.

 3. Fredrik Says:

  Sjukhusen får ta emot fler alkoholförgiftade unga än tidigare. På Maria Ungdom i Stockholm har dessutom andelen tjejer ökat från 30 till 50 procent de senaste åren.
  Det betyder alltså att för ett par år sedan var andelen alkoholförgiftade killar 70 procent, och den ligger fortfarande på 50 procent. (Yes! Lika utfall oavsett kön!) Det är hejdlöst dumt att nämna risken för alkoholförgiftning enbart för tjejer då killarna har varit kraftigt överrepresenterade hittills.

 4. Jocke Says:

  Tyvärr är det väl ändå så Pär att systembolagets information stämmer. Under mina snart 40 år har jag sett alldeles för många fulla killar slåss, hoppa på bilar, slå sönder busskurer, och så vidare.

  Jag stödjer dig i mycket av det du skriver, men det är synd om du/vi som försöker vara en motkraft mot feminismen gör samma misstag som feministerna gör. Det vill säga att vi blundar för och försöker förminska och skyla över det dåliga beteende som medföljer mansrollen och som vi män i våra sämsta stunder ägnar oss åt.

  Jag skulle vilja att vi pratade om även det på ett öppet sätt.

 5. K.s Says:

  Jag tycker iof att det stämmer i de flesta fall. Sen finns det såklart alltid undantag. Om man ser vilka som bråkar och slåss på krogen är det ju INTE tjejerna utan tvärtom men däremot är ju även offren för männen som slåss ute på krogen andra män…

 6. Lasse Says:

  Där jag bor har de stora problem med tjejer som slåss, misshandlar och skadegör.

  En kvinna har mycket lättare att komma undan t.e.x. skadegörelse än en man. Här kommer ett färskt exempel. Har en brygga som blivit sönderhoppad av tjejer (min egen brygga) gissa om det var svårt att övertyga polisen att de oskyldiga små varelserna var skyldiga trots att det fanns vittnen.

  Man blir ju bara ledsen och förbannad när man ser vinklingen från systembolaget.

  Killar är förrövare och tjejer framställs som offer !

  Feminismens sjuka ideologi ger blanka f-n i killars hälsa, eller för att vara ännu mer rak ger blanka f-n- i män överhuvudtaget. Det enda som hägrar är en illa dold makthunger.

 7. JD Says:

  Som vanligt uppfattas tjejers dåliga vanor som en fara för dem själva medans killars dåliga vanor uppfattas som en fara för.. tjejer.

  Att alkoholkonsumtion kan ökar risken för olycksfall, rån, könssjukdomar och psykisk ohälsa gäller tydligen bara tjejer?

  Det är inte så ovanligt att även tjejer slåss och beter sig illa i berusat tillstånd idag. Om nu det är orsaken till att man värderar tjejers hälsa mer än killars hälsa?

 8. Sofia Says:

  Mina erfarenheter säger att det stämmer. Killar och tjejer reagerar nog överlag olika på alkohol. Om det är biologi eller inlärda könsroller vet jag inte, förmodligen en blandning.
  Jag tycker det är lite märkligt att om någon hävdar att könet är en social konstruktion blir det ett himla liv här inne, men om någon diskuterar skillnader i beteende mellan könen så passar inte det heller.

 9. Fredrik Says:

  SPANA IN DET HÄR!!!

  inte för att det är oväntat…

  http://svt.se/2.22620/1.2008398/brottslingars_utseende_spelar_roll

 10. Adam Weisshaupt Says:

  Sofia,
  Det är en kombination av miljö och arv såklart men som oftast så får vi, av de som gillar konformering, höra att biologi inte har något med saken att göra. Det är ju ett aningen idiotiskt påstående kan tyckas då sanningen ju är att vi kan inte ha en social varelse utan en biologisk, båda samverkar men det är biologin som ger förutsättningarna inte tvärtom.

 11. K.s Says:

  Håller med Sofia.

 12. Träd Says:

  Killar är förövare och tjejer är offer, som alltid. I det här fallet när de dricker. Slår vad om att killar är offer för mer våld m.m pga alkohol.

  Men nej, bara för att det kanske är fler killar bland de våldsamma så räknas det inte att det också kanske är fler killar bland de drabbade.

 13. K.s Says:

  Nej men vi vet ju enligt all statistik att det är fler killar som blir misshandlade på krogen/stan än tjejer.

 14. JD Says:

  Fredrik: Går det få fram hela rapporten någonstans. Det känns som att väldigt mycket är medvetet utelämnat i artikeln du hänvisar till.

  T.ex Hur olika dömer domstolarna generellt sett utifrån kön.
  Det går ju att få ut uppgifterna på BRÅ´s hemsida men det vore ändå väldigt intressant om någon professor/utredare spekulerade om orsakerna till dessa stora skillnader.

  Då det gäller rättsväsendet så råder det ingen som helst tvekan om att det finns en inbyggd spärr i själva systemet mot att granska brister som har med förbättringar av rättssäkerheten att göra.
  Vilket är rent ut sagt skamligt!

 15. Pether Says:

  Det är sedan länge känt att kvinnor får en kraftig straffrabatt. Deras agerande skylls på andra, oftast män, taskig uppväxt eller annat. Kvinnor står aldrig för sina egna handlingar, alltid någon man med i bilden.

  http://www.metro.se/se/article/2007/05/17/22/0732-45/

  Och om kvinnan kastar lite kort efter sig så kan hon slippa straff helt och hållet. Självförsvar? Försökte han våldta dig? Självklart var det inte ditt fel.

  Se bara på kvinnan som drogade en man med jordgubbar för att sedan slå ihjäl honom med en hammare, och sedan använda peruk o ta ut pengar på hans konto. Hon blev först friad, han hade tydligen försökt att våldta henne o det var självförsvar. Som tur är blev hon fälld i senare instanser.

 16. Gonzo Says:

  Sofia
  ”Jag tycker det är lite märkligt att om någon hävdar att könet är en social konstruktion blir det ett himla liv här inne, men om någon diskuterar skillnader i beteende mellan könen så passar inte det heller.”

  Precis samma sak hos feministerna.

 17. K.s Says:

  Så vad skiljer er från feministerna då?

 18. medelklass Says:

  Som sagt så är det alltid synd om kvinnan. En kvinna kan per definition aldrig utkrävas på eget ansvar eftersom det är så vedertaget att deras beteende är en social konstruktion.

  Det är det som jag tycker är mest jävligt, att kvinnan aldrig kan utrkävas på eget ansvar för att hon handlar på ett visst sätt medan män som beter sig exempelvis macho genast får höra av genuspedagoger och andra manshatare att dom måste ändra på sig.

  Vilka feminister kräver tex att kvinnor ska sluta klä sig bära djupa urringningar? Naturligtvis kräver ingen superfeminist detta. Däremot hade dom skrikt sig hesa om de hade sett en man som tittat ner i samma urringning.

  Sverige är så jävla skevt. Måtte feminismen försvinna, ett stort hot mot jämställdheten.

 19. JD Says:

  Bra artikel Pether.
  Denna omvårdande kvinnosyn sätter ju också sin prägel på situationer då ord står mot ord i rätten vilket givetvis också är allvarligt ur rättssäkerhetssynpunkt.
  En kvinna måste många gånger framställas som 100% icke trovärdig innan rätten ens överväger att ta hänsyn till mannens trovärdighet i en fråga där kvinnan av åklagaren framställs som ett offer.
  Det farliga i rättstänkandet är att det influeras av samhällets principer att offer inte ska ifrågasättas eller granskas lika hårt som den utpekade gärningsmannen. Framförallt inte om det utpekade offret är kvinna.
  Rykten säger att en bok är på gång att ges ut som belyser detta problem.

 20. Fredrik Says:

  JD: Jag har tyvärr ingen mer information med mer statistik, det anses väl lite fult att göra sådana undersökningar. det är inte direkt politiskt korrekt att ifrågasätta domar.. tyvärr!

  Läste om den finska Mannen som ring larm centralen och sagt att han kände sig hotat av sin fru och som till svar fick att dom borde vara jämn spelta eftersom att hon vägde ungefär samma som honom.

  Det fick mig att tänka på en händelse för ca 6 år sen när en ex tjej till mig som var extremt svartsjuk kom hem till mig, hon hade fortfarande kvar nyckeln till lägenheten och jag släppte in henne. Hon var inte aggressiv utan trevlig först, men efter en stund så flippade hon ut helt och började skrika och kasta blom krukor mm. jag bad henne gå därifrån och det resulterade i att hon blev ännu argare och tog fram en köks kniv och hotade mig med.

  Jag ringde således polisen inlåst på toaletten och sa ”det är en kvinna som hotar mig med kniv”

  Man skulle kunna vänta sig en rationell reaktion från polisen t ex ”vart befinner du dig?” kan du ta dig till säkerhet” ”vad heter kvinnan?” osv…

  Men NEJ! Jag blev direkt bemött på ett misstänksamt sätt och ifråga satt.
  ”hur kom hon in?” varpå jag sa SPELAR DET NÅGON ROLL?
  ”ja men släppte du in henne?”
  Ja jag släppte in henne, hon är ett ex och hon har fortfarande kvar nyckeln..

  Polisen: Tyvärr vi åker inte på sånt”

  Jag: VAFAN ÅKER NI PÅ DÅ?

  Polisen: DU får lösa det själv!

  Jag: Så då får jag avväpna henne med våld om det krävs?

  Polisen: Nej det får du absolut inte göra!

  Jag: Hur ska jag göra då???

  Polisen: Det vet jag inte… Du får lösa det själv!

  Jag: (lägger på luren)

  Än idag kan jag minnas orden ”Vi åker inte på sånt” och fundera på om jag ska skratta eller gråta.

 21. Träd Says:

  Fredrik:

  Hade blivit skitarg. Kan du inte anmäla det där för tjänstefel eller nåt?

 22. Jack Says:

  Fredrik,

  Märkligt. Nyligen uppmärksammades ju hur polisen åkte ut till en kvinna som blev kittlad medan hon pratade i telefon med någon vårdinstans utan någon som helst vilja att polisen skulle komma.

  När en man ringer och har en kvinna som olovlingen kvarstannar i bostaden, vilket är ett brott, hemfridsbrott, åker polisen inte ut!

  Det man kan göra är att ta lagen i egna händer, alltså lagen, det lagriktiga, och göra ett gripande av personen som kvarstannar i värsta fall. Först kan man dock informera om att det är ett lagbrott, hemfridsbrott, att kvarstanna, som följes av böter om det inte är grovt.

  Man har endast rätt att gripa utifall hemfridsbrottet är grovt, varpå fängelse kan följa. Efter att ha läst finska klassifikationen av grovt hemfridsbrott som har samma påföljd som svenska vilken dock inte närmare beskriver vad som är grovt är min gissning att det i Sverige som i Finland är grovt hemfridbrott utifall kvinnan i det här fallet, gärningskvinnan, beväpnar sig med tillhygge som lämpar sig för att skada person (en kniv är ett typiskt sådant tillhygge) eller om hemfridsbrottet sker i samband med förstörelse av egendom, uppenbar avsikt till våld mot person eller egendom, eller om hot görs eller om det manliga offret i övrigt har belagd anledning att frukta för sin säkerhet. Det räcker med någon av kriterierna. Kniv och hot t ex.

  Dessa saker bör polisen ha informerat om, inte säga ”lös det själv”.

  Man själv kan informera den som begår hemfridsbrott om att denne begår en brottslig handling. Om denne beter sig så att brottet är grovt kan man informera om det och att det den gör just nu är belagt med fängelsestraff. Man kan slutligen informera om att man gör ett envarsgripande av vederbörande för grovt hemfridsbrott och att vederbörande nu är gripen och att man kommer överlämna gärningskvinnan till polisen. Sedan kan man ringa polisen. Man behöver inte brotta ner, avväpna och får nog inte låsa in.

  Antagligen lämnar personen ens bostad utan att polisen behöver komma dit. Antagligen vill man inte sätta gärningskvinnan i fängelse. Men naturligvis skall polisen vara bättre på att verka för upprätthållande av lagarna än att säga ”lös det själv”.

 23. Fredrik Says:

  Träd:

  Med facit på hand 6 år senare så hade jag definitivt gjort det idag, räkna med det!

  Jack:

  Det du skriver stämmer, har själv gått en skyddsvakts utbildning i lumpen och fått liknande information. Dock tror jag att jag hade haft mycket svårt att bevisa i efterhand att det var hon som begått fel och inte som hon troligtvis skulle ha påstått—- att det var i självförsvar och skyllt på mig. vilket hade lett till att det skulle ha gått ut över mig i slut ändan.

  Dock om ALLA Män skulle göra så varje gång det händer att dom blir utsatta för våld i hemmet så skulle det komma upp till ytan och förhoppningsvis leda till attityds förändringar inom polis och rättsväsen gentemot nidbilderna av män. Jag är tyvärr övertygad om att enstaka modiga män i dagen rätts samhälle bara får mer lidande om dom med rätt försvarar sig.

 24. Tanja Says:

  Har ni sett den fantastiska bilden från en antilangningskampanj nyligen? Bloggar om det här http://ablativ.blogspot.com/2010/05/sex-och-sprit.html Givetvis är det underförstått farligt och dumt om en tjej har sex. Suck.

 25. Sofia Says:

  Gonzo,

  Visst gör feministerna samma sak, men om man vill kritisera detta blir det lite knepigt om man gör samma fel själv. Eller hur?

 26. Jack Says:

  Fredrik,

  Jo, det var nog rätt råd i sak du fick att inte avväpna med våld, samtidigt var det ett icke-råd, dvs inget om vad man faktiskt skulle göra. Jag kan ju ha fel men jag tror att det hjälpt situationen och framtiden om du fått information att informera gärningskvinnan om potentiella brottsrubriker och straffsatser samt outtalat att du har polisen i ryggen och att hon ska stanna kvar och invänta gripande av polis eller dylikt. Det gör det mindre angenämnt för henne att stanna kvar. När hennes ”motståndare” vill det och inramningen istället för någon sorts känsla av rättfärdig svartsjuka är ett annalkande gripande. Polisen borde ha en databas som ger förslag på råd de kan ge utifrån vilket brott den som ringer kan ha utsatts för. ”Lös det själv” kan aldrig vara fullgott.

 27. Fredrik Says:

  Jack:

  Håller med dig! jag blev ju lite ”paff” av bemötandet jag fick av polisen och hade jag fått ett vettigt bemötande så hade det varit till stor hjälp då!

  ————————————————————————————

  Skulle vilja ta mig friheten att efterlysa ett Forum på den här sidan. Jag tror att det finns många som då skulle kunna starta trådar och få hjälp med frågor och problem.

  Som man ser ovan är det många inklusive mig som går ifrån det ursprungliga ämnet här i kommentars fältet.

 28. Lasse Says:

  Angående ämnet feminism

  Läs historia i ämnet:

  * nazism
  * marxism

  Samtliga tre ideologier är så bedårande lika.

 29. För vi har ju ingen hedersmoral här ju !!! | Sagor från livbåten Says:

  […] är tydligen skillnad på tjejers och killars oskuld, för var kan man läsa motsvarande om ”din son”? Varför, varför, varför är tjejer alltid offer? Varför skall tjejer […]

 30. damerne Says:

  Hej

  Du skriver ”Trots att sajten heter Damefrokosten”, og jeg vil bare gøre dine læsere opmærksom på, at vi hedder Damefrokosten for IKKE at ‘lugte af feminisme’. Vi kritiserer den typiske feminisme – 70’er-feminisme, som jeg kalder den. Og vi er netop opstået ud fra det faktum at det liberale standpunkt i ligestillingsdebatten ikke kommer til udtryk i de danske medier, og feminismeforståelsen i de etablerede medier bygger derfor stadig på en gammeldags patriarkalsk forståelse af samfundet. Det er langt fra vores opfattelse.

 31. Skattefinansierad hederskultur « No size fits all Says:

  […] oskulds- och befläckelsekortet inför skolavslutningarna. Alkosexism är ju inget nytt för alkoholmonopolet. Jag undrar vad Kent tycker om kampanjen i hans […]

 32. Peter Falk Says:

  Måste bar påpeka: Jag mailade systembolagets ansvariga för systembolaget.se för ca eén vecka sedan ang detta, dagen efter stod det om tjejer och fylla. Visst, det handlar om hur mycket tjejer råkar ut för, inte som med killar, hur mycket vi gör, men ändå, det lyssnade!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: