Google avslöjar feministiska myter

by

Google kan vara ett användbart verktyg för att avslöja feministisk vinkling i samhällsdebatten. Man kan ju se hur ofta olika begrepp används.

Jag provade att googla ”unga tjejer mår dåligt” (med citationstecken). Det gav 41.700 träffar. Sedan provade jag att googla ”unga killar mår dåligt”. Det gav 6 träffar (däribland en från GenusNytt).

Ifall omnämnandet av problemet står i proportion till problemets storlek innebär detta att ”unga tjejer” mår ungefär 7.000 gånger sämre än unga killar. Sju tusen gånger sämre. Är det rimligt att tro?

Naturligtvis inte. Jag tror inte ”unga tjejer” över huvud taget mår sämre än unga killar. Exempelvis är ju självmord betydligt vanligare bland killarna.

Men den här sortens feministiska myter ligger bakom många tidningsartiklar och radioprogram som detta. Därmed förstärks myterna. Det hela blir en enda ond cirkel av feministisk mytbildning som till slut göder sig själv. Något verklighetsunderlag är inte nödvändigt.

Jag tycker att medierna i Sverige, och deras journalister, i de allra flesta fall sköter sig uselt när det gäller att vara uppmärksam på hur myter kan bli självgödande.

12 svar to “Google avslöjar feministiska myter”

 1. Matte Matik Says:

  En studie gjord 2006 visar att bilden av män och kvinnor i västerländsk media är väldigt snedvriden.

  I 80% av de fall som män porträtteras i media är det negativt. Män demoniseras, objektifieras och marginaliseras i media. Män är pedofiler, våldtäktsmän, mördare, oansvariga, våldsamma pappor och hustrumisshandlare. I de 20% av fallen där män avbildas positivt är det i allmänhet ”feminiserade” män man visar upp som bra. Den metrosexuelle mannen t.ex. Det finns några få undantag, där män som offrar sig för andra, t.ex. brandmän och krigsveteraner, porträtteras som hjältar.

  Men nästan undantagslöst är män som är bra ”män som inte är som män är mest”, utan män som tar efter den traditionellt kvinnliga könsrollen, medan bilden av kvinnor i media är att de kan välja vad de vill. De kan välja den traditionellt kvinnliga eller den traditionellt manliga rollen. Man kommer undan med att skriva de mest häpnadsväckande mansfientliga saker i tidningar och studien visar också att kvinnor ofta framställs som överlägsna männen, som fridfulla och goda, och att världen skulle vara en bättre plats om kvinnor fick bestämma. Det är inte konstigt att även Google återspeglar den misandriska propagandan som dominerar de traditionella medierna.

 2. Pär.B Says:

  Matte Matik sa:

  ”…kvinnor ofta framställs som överlägsna männen, som fridfulla och goda, och att världen skulle vara en bättre plats om kvinnor fick bestämma.”

  Det frossas rejält i hur självklart goda kvinnor är. Genusvetenskapen har en egen gren som heter ”kritiska studier av män”. Regeringen röstade igår ja till att ge statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2009/10:KrU13

  ”Med kvinnoorganisation avses:
  •en ideell förening som är ansluten till ett politiskt parti och som har som ändamål att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad eller,

  •en sammanslutning som finns inom ett politiskt parti och som arbetar för att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad.”

  Förslag att stärka mäns ställning får vi väl anta vore en krigsförklaring.

 3. JD Says:

  Ja google är ett bra verktyg.

  Googlar man tex på order mansvåld och kvinnovåld så får man lite märkliga resultat.

  Alla vet ju att kvinnovåld = mäns våld mot kvinnor.
  Då måste ju ordet mansvåld = Kvinnors våld mot män!!!
  ok…

  Googlar man på ordet mansvåld så kommer bland annat följande upp.
  JÄMO ->
  ”Det mansvåld som förekommer i samhället leder till minskad livskvalite för alla medborgare, men särskilt för kvinnor och barn.”

  VA??? särskilt för kvinnor och barn? Måste vara ett skrivfel?

  Sedan hittar google flera städer vars kvinnoorganisationer har haft ”manifestation mot mansvåld”.
  Yes!!
  Äntligen har dessa organisationer förstått att kvinnor inte är de enda offren!
  Men… när man klickar vidare på länkarna där det står Manifestation mot mansvåld så är innebörden även där att mansvåld betyder exakt samma sak som kvinnovåld!

  Märkligt!

 4. Jack Says:

  Googlar man på

  site:regeringen.se ”flickor och pojkar”

  och

  site:regeringen.se ”pojkar och flickor”

  ser man på antalet svar att regeringen sätter ”flickor” före ”pojkar” i drygt 71% av fallen.

  Detta gynnande i uppmärksamhet ska ses mot bakgrunden att pojkar, sedan å länge jag sett statistik, redan diskrimineras såväl betygsmässigt gentemot kunskaper på nationella prov som betygsmässigt som följd av innehållsmässig och pedagogisk struktur i skolan.

  Flickor presterar bättre? Ja det får man hoppas när man satsat så på det.

  Häromdagen kom en rapport från Delegationen för jämställdet, DEJA, den visar tydligt hur man sedan 60-talet blundat för pojkar. Vad hade de att säga, ”varning skolan hindrar pojkars utveckling”, ”pojkar diskriminerade på nationell nivå”?

  Rapporten ‘Kunskap som befrielse? En metaanalys av svensk forskning om jämställdhet och skola 1969-2009’ visar att forskningen om skola och jämställdhet i början av den undersökta perioden oftast var inriktad på flickor.

  I jämförelse med de senare perioden när regeringen endast lägger 71% av fokus ligger på flickor först kommer utlåtandet i pressmeddelandet från DEJA,

  Forskningen om flickor och jämställdhet i skolan riskerar att bli eftersatt

  Utlåtandet klär regeringens, eller regeringarnas, hand likt en handske. Låter det inte smått opportunt?

  Notera uttrycket ”riskerar att”, dylika skrämselformuleringar går alltid att använda utan att direkt ljuga, någon grund behövs inte, det finns alltid en risk för allt. När titeln på meddelandet använder retoriska former som passar för grundlöshet kan man fråga sig varför? Varför inte ett utlåtande som som skulle krävt en grund att stå på? Det hade ju visat att man hade det, men såklart också krävt en.

 5. Fredrik Says:

  http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/2010/05/Billy-Butt-nekas-resning/

 6. PabloHoney_4 Says:

  http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/2010/05/Darfor-doms-man-hardare-an-kvinnor/

 7. Tommy Jonsson Says:

  Bra sätt att visa diskriminering av män med hjälp av Google Pär.
  För övrigt är det väl kännt inom reklam och medievärden att förtal och förlöjligandet av män älskas mer av kvinnor än det hatas av män. Därför är det viktigt att vi visar att vi ej accepterar att män och pojkar ej förtalsas.

 8. Gonzo Says:

  Håll i hatten, nu är det ”synd” om kvinnorna igen

  ”Män trivs bättre med tjänsteresor

  Kvinnor känner i större utsträckning dåligt samvete över att vara borta från hemmet och familjen”

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article7199115.ab

 9. PO Engström Says:

  Jag fick på Google: ”unga killar mår dåligt” 892 träff

  Men, visst är det skillnad.

 10. Matte Matik Says:

  PO: Du satte antagligen inte hela sökningen inom citationstecken, då gissar google lite och tar med träffar som inte stämmer exakt, utan kanske på något av orden.

  Gonzo: Ja just, när kommer Reinfeldt att köra samma visa som han gjorde mot män igår, att män måste ta större ansvar för familjen. När ska kvinnor börja ta större ansvar för försörjningen och ta sin del av resandet i jobben? OBS, jag är ironisk, jag tycker inte det måste vara så, men om samma principer ska gälla båda könen borde farbror Fredrik även se det från detta håll. Ett sånt uttalande lär han dock aldrig göra.

 11. Lasse Says:

  @Per B

  Läste det du skrev:

  ”Regeringen röstade igår ja till att ge statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.”

  För att stärka kvinnors ställning i samhället.

  Om man följer feminismens maktövertagande/agenda finns det ett tydligt mönster. Den enda maktinstans som inte är fullständigt indroktinerad är den privata sektorn.

  Snart är det väl bara en tidsfråga innan man blir kastad i någon form av modernt koncentrationsläger (som antifeminist)

  Vi radar upp exempel efter exempel baserad på fakta, forskning och verklighet. En verklighet där män behöver stärkas och där män är det kön som diskrimineras.

  Vad skall man göra ?

  Hög tid för lite civil olydnad ála greenpeace kanske strejk eller varför inte en hederlig demostration, synd att första maj varit.

  ps. ibland funderar jag på att flytta utomlands, till ett land där äkta jämställdhet verkligen har en chans. Men så tänker jag det måste komma
  en rekyl på den här sjuka ideologin, folk måste vakna upp och se sanningen i vitögat.

 12. vmm Says:

  Gonzo: skulle vara intressant att se hur stor påverkan det har på lönen att i högre grad undvika tjänsteresor och att prioritera hem och familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: