Flickor mer våldsamma än pojkar

by

Jämställdheten ökar uppenbarligen, även på områden där alla kanske inte anser den önskvärd. Citat ur DN, angående ungdomshem för ungdomar med problem:

”Samtidigt släpper Sis statistik som visar att hoten och våldet i fjol ökade på ungdomshemmen jämfört med året innan. Antalet rapporterade incidenter steg från 558 till 645, en ökning med nära 16 procent. Flickor i åldern 14—17 år är överrepresenterade i statistiken jämfört med pojkar.”

Det här stämmer dåligt med schablonbilden, där det är pojkar som bråkar och tar till våld medan flickor är offer. Läs mer här.

6 svar to “Flickor mer våldsamma än pojkar”

 1. Matte Matik Says:

  Jag tycker den här artikeln är intressant på mer än ett sätt. Dels är det typiskt DN att vinkla saker till att det är synd om kvinnor, men det kommer fram en del oväntat just i och med denna vinkling. Man tar upp en flicka som exempel – att det är synd om henne som blir avsliten kläderna och inte ens får ha en toalett i isoleringsrummet. Så långt klassisk DN-artikel.

  Sen får vi veta att flickor 14-17 år numera är överrepresenterade vad gäller att utsätta personalen för hot och våld. Det skulle vara väldigt intressant att se hur detta har förändrats över tid, och man kan spekulera över varför det är på detta sätt. Utan att ha på fötterna gissar jag att detta är rätt anmärkningsvärt. Det som jag också tycker är om man kan dra slutsatser av att våldet ökat mot kvinnliga anställda jämfört med manliga. Kan det hänga ihop med att vi lättare brukar våld mot det egna könet? Som i fallet med att man inom rättsväsendet dömer de av sitt eget kön hårdare? Kan det vara så att det är de unga våldsamma kvinnorna som utsätter den kvinnliga personalen i större utsträckning?

  Om det nu är så ökande våldsamheten hos unga flickor idag beror på den nya ”jämställdheten” och det är så att vi hellre utsätter vårt eget kön för våld kan man spekulera över om det kanske blir så att det är kvinnorna själva som kommer att bli drabbade av detta nya våld?

 2. Access Says:

  Kanske inte så konstigt. Flickor får ju numera lära sig att de är ostoppbara och ofelbara gudinnor, kronorna på skapelsen, samt att alla andra är till för att serva just dem.
  Inte så konstigt att de blir våldsamma när verkligheten hinner ikapp, de räknar ju aldrig med att behöva ta några konsekvenser av hur de beter sig.

 3. Jack Says:

  Matte Matik,

  Det är intressant att våld skulle vara lättare att begå inom könet. För män är det onekligen så, samtidigt som det kan vara avhängigt av just att det är könet män. Mäns våld är i huvudsak riktat mot män. Men vad jag sett tidigare så är även kvinnors våld riktat mot i huvudsak män. Pojkar och män är de man får slå på. Särskilt som flicka eller kvinna.

  ”Man slår inte flickor” fick jag höra på dagis av den kvinnliga dagispersonalen (utan att jag hade slått någon alls). Vuxenvärlden gör t-shirtar som flickor kan bära där det står ”boys are stupid – throw rocks at them” som de får gå runt med för de kvinnliga lärarana i skolan och samma sentens hyllas av unga kvinnliga bloggare över hela världen idag.

  Jag tror att det kan finnas både en tendens att slå mot män och att slå mot det egna könet, vilket gör män dubbelt drabbade och kvinnor enkelt drabbade. Våld föder våld, vilket jag tror kan vara en förklaring till varför män också begår mer våld, vi är mer utsatta helt enkelt. I kombination med i övrigt utebliven uppmärksamhet.

  Mina egna erfarenheter är för övrigt att unga kvinnor är lika våldsbenägna och aggressiva som unga män när de har möjlighet. Deras fysiska oförmåga hindrar dem till vardags för att vara hotfulla men är de storvuxna eller uppbackade ändras detta. Samtidigt är det vanligare att kvinnor brukar fysiskt våld på ett icke hotfullt sätt men på ett socialt och emotionellt signalerande sätt.

  T ex har jag råkat ut för gamla tanter som sliter i ens kläder när de vill man ska flytta på sig, aldrig gamla gubbar, och unga främmande kvinnor som slår en på armen som om man varit gamla kompisar eller med självklarhet trycker undan en i köer för att komma förbi.

  Man kan säga att det finns ett kvinnligt vardagsvåld i samhället.

 4. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2010/05/28/flickor-mer-valdsamma-an-pojkar/

 5. Matte Matik Says:

  @Jack: Ja jag spekulerade helt fritt och kan vara helt ute och cykla. Den ”våldsförhärligande manliga kulturen” har iallafall helt klart regler över hur våld får användas. En är att det är absolut förbjudet att bruka våld mot kvinnor.

  På tal om ”vardagsvåld” stämmer det där rätt bra med mina erfarenheter också. Kanske inte helt relaterat, men när man är ute med barnvagn eller småbarn är det intressant att se vilka som bryr sig minst och är rent av farliga. De som är värst är äldre tanter, tätt efterföljda av unga tjejer. Unga tjejer kan omedvetet fälla barnen och när ungen ramlat och slagit sig och skriker som en gris tittar de sig bara över axeln och går därifrån utan att be om ursäkt. Har nästan fått vagnen vält av gamla tanter mer än en gång. De ser sig helt enkelt inte för inne på affärerna, och tittar surt på en när de upptäcker att de nästan vält en. Unga killar är de som är klart duktigast på att hålla upp dörren för en, eller stiga åt sidan. Gubbar med bluetoothheadset är de av det manliga släktet som sköter sig sämst tror jag.

 6. Lorem Ipsum Says:

  Det verkar inte vara ett lokalt fenomen:

  http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw-act/female-violence-soars-in-nsw-schools/story-e6freuzi-1225873221936

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: