Gillar Akademien inte manliga lärare?

by

Här retar SvD-krönikören Hanna Fahl upp sig på att män dominerar bland stand up-komiker. Hon tycker situationen är horribel. Sådant är vi vana vid.

Men på andra områden finns en förkrossande kvinnlig dominans, och då är det verkligen inte många krönikörer som skriver arga krönikor.

Exempelvis visar lärarutbildningsbloggaren Mats Olsson på den förkrossande kvinnliga dominansen bland de svenskalärare som får Svenska Akademiens svenskalärarpris. Läs hans utmärkta inlägg här, med lista som visar genusfördelningen.

Tack för tipset, Erik!

6 svar to “Gillar Akademien inte manliga lärare?”

 1. Info Says:

  MODERATERNAS GENUSCERTIFIERING AV FÖRSKOLOR OCH LÄROSÄTEN

  Reinfeldts i föregående blogginlägg uttryckta åsikter ligger helt i linje med det av ideologistrategen Per Schlingmann redan för flera år sedan utstakade målet: DOCKHUS ÅT POJKAR, BILAR ÅT FLICKOR. (Källa: Sourze.) Efter noggranna marknadsundersökningar hade nämligen Schlingmann och Reinfeldt funnit, att kvinnor, särskilt yngre sådana, föredrog t.ex. Miljöpartiet framför Moderaterna och därmed utgjorde en mäktig röstpotential i ett kommande val. De Nya Smarta Moderaternas affärsplan var därmed given: partiet skulle nu etablera sig som i första hand ”Kvinnornas (dvs. radikalfeministernas och genomsnittsjournalisternas) parti”.

  Som en del av partiets aktuella valplattform kan t.ex. följande betraktas:

  • FREDRIK REINFELDT (Dagens Eko 25/1 2010):

  ”Jag tror att många kvinnor upplever att män som inte alls kan lika mycket och inte alls är lika begåvade ibland tar sig fram på ett sätt som är svårare för kvinnor och som kräver större insatser när kvinnor försöker göra på motsvarande sätt. – – –

  För att nå de här målen krävs det bland annat stora utbildningsinsatser i genusfrågor inom all pedagogisk utbildning. Jag tycker att vi har ett samhälle som ofta är väldigt inställt på att män får mer makt trots att tjejer, kvinnor ofta är bättre i skolan och har bättre förutsättningar att ta ansvar många gånger.”

  Moderaterna föreslår nu, att såväl skolor som arbetsplatser skall jämställdhetsmärkas (genuscertifieras) i framtiden. ”Det här är frågor som statsministern själv tycker är viktiga.”

  • FINANSMINISTER ANDERS BORG (UNT 2007-03-10):

  ”VI KAN BRYTA KÖNSMAKTORDNINGEN! – Feminismen var tills alldeles nyligen ett högaktuellt samtalsämne med Feministiskt initiativ som siktade på att komma in i riksdagen. Efter valet har debatten svalnat.

  Det är beklagligt, för trots att Sverige har kommit långt finns det fortfarande flera allvarliga jämställdhetsproblem att hantera. Kvinnor tjänar mindre än män, kvinnor äger mindre än män och kvinnor har mindre makt och resurser än män.

  Dagens samhälle visar att kvinnor är strukturellt underordnade män. Många människor upplever det som en viktig ofrihet att män och kvinnor inte har samma tillgång till resurser och inte samma möjligheter att forma sitt liv.

  Att jag är feminist är ingen hemlighet, det är tvärtom något som jag står för och gärna diskuterar.”

  • EVA THALÉN FINNÉ, MODERATERNAS ARBETSGRUPP FÖR JÄMSTÄLLDHETSFRÅGOR (källa: babyvärlden.se, okänt datum)

  ”M VILL SKAPA JÄMSTÄLLDA DAGIS – Ytterst få förskolerektorer säger att de arbetar aktivt med jämställdhetsfrågorna, trots att läroplanen påbjuder det säger Ewa Thalén Finné (m) som nu vill införa en jämställdhetsmärkning av förskolor och skolor som behandlar flickor och pojkar lika. – – –

  Förskolan ska enligt läroplanen ´motverka traditionella könsmönster´. Man ska också ´aktivt och medvetet främja pojkars och flickors lika rätt och möjligheter´. – – –

  – Ytterst få skolledare säger att de aktivt arbetar med de här frågorna, berättar Ewa Thalén Finné. Hon anser att alla landets rektorer ska genomgå en obligatorisk utbildning i jämställdhet och att genuspedagogik bör integreras i skolledarutbildningen och lärarutbildningen.

  Moderaternas arbetsgrupp, som Eva Thalén Finné leder, vill också införa en nationell jämställdhetsmärkning av förskolor och skolor. Idén är hämtad från ett projekt i Falun där lärare utbildas i genuskunskap och tar fram en konkret handlingsplan för lika bemötande av pojkar och flickor. – – –

  – Det här är ett sätt att flytta fram positionerna. Skolverket skulle kunna utfärda certifieringen, och den nya Skolinspektionsmyndigheten kontrollera att reglerna följs, säger Ewa Thalén Finné.

  Idéerna får stöd från såväl partiets partisekreterare PER SCHLINGMANN som Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Ordförande i den moderata arbetsgruppen, HILLEVI ENGSTRÖM, förklarar: – – -”

 2. PabloHoney_4 Says:

  Suck….Inte så konstigt eftersom Hanna Fahl har fått sitt jobb genom att vara en ”duktig” indignerad feminist. För en mer fri och oberoende radio är det nog klokt att dumpa denna duktiga pk-karriärist. Vill Hanna göra något för jämställdheten kan och söka jobb i en gruva, det är mer rock n´roll och nyttigt för karaktären (inte karriären).

  För att bli mkt. duktigt inom en kategori krävs det minst 20’000 timmar av hård träning. Kan det inte vara detta som är problemet när många unga kvinnor väljer att lägga sina timmar på smink och skönhet i eftersträvan av nå en hög sexuell makt och status. Kanske är det detta som gör att inte fler kvinnliga rockers skapas? Blir du lite duktig på mycket blir du generalist och inte specialist Hanna.

 3. Inte Troende Says:

  Åh, vilken korkad krönika. Att du ens bryr dig om att kommentera. Hon har fel från första bokstaven till den sista. Formen för Roast är kränkning – kränkning är erkännande. Brist på kränkning är brist på erkännande. När Erik Haag drar sina ”sexistiska” skämt är det utifrån en politisk medvetenhet – samma sorts medvetenhet som Hanna Fahl efterlyser. Hade EH gjort på ett annat sätt hade det handlat om särbehandling – negativ särbehandling tom.

  Hon ser strukturer som inte finns, missar de strukturer som är uppenbara för alla utom för humorbefriade feminister. Kvinnor har skämtat om män i årtionden på stå-upp-scenen. Är det inte dags att kvinnorna får bli skämtade om?

 4. Johan Fridjonsson Says:

  Inte så konstigt att det inte finns några kvinliga komiker… Humor är en manliga förtelse.

 5. Grodan Boll Says:

  ”Och nej, det hade inte varit roligt med det omvända heller, med män i panelen och Petra Mede i lösmustasch som programledare.”

  Det hade varit skitkul din humorbefriade bitterfitta! =D

  Det är even roligt att se kommentar #1 som hänvisar till intervjun med Paolo Roberto.

 6. Jens Says:

  Vore kul om Paolo Roberto och Pär Ström hade startat upp ett mansfråge parti tillsammans.

  Paolo är en hjälte sedan han attackerade feminismen i riksradio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: