Pengar även till dem som inte söker?

by

Lunds universitet får 2,3 miljoner kronor till att utbilda 90 forskningsledare i genusfrågor och jämställdhet. Det är naturligtvis skattepengar det handlar om. Det är ju lätt att vara generös med andras pengar.

Bakgrunden är intressant. Så här skriver Sydsvenskan:

”När staten utlyste forskningsanslag till strategiska forskningsområden blev det mest pengar till de manligt dominerade områdena teknik, medicin och naturvetenskap. Det var män som stod bakom de flesta ansökningar som kom in och det var oftast männens ansökningar som gick igenom. Lunds universitets fick mycket av forskningspengarna men ingen av ansökningarna hade en kvinna som huvudsökande.”

Det var detta som fick Lunds Universitet att reagera, och söka de genuspengar som de nu alltså fått.

Mycket intressant är att det uppenbarligen bara var män som sökte forskningsanslag till så kallade strategiska forskningsområden. Då är det ju inte så konstigt om det blir mest män och ”manliga områden” som får pengar.

Detta är ganska avslöjande, eftersom jag tror det är typiskt för mycket av det som klassas som ojämställt i dagens samhällsdebatt. Kvinnor är mindre intresserade av ett område – männen hamnar då i majoritet – männen beskylls då för att förtrycka kvinnor.

Läs mer här. Tack för tipset, Bo!

5 svar to “Pengar även till dem som inte söker?”

 1. JD Says:

  Länk till de som fått bidrag -> http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/66/44/4116d868.pdf

  Jag tycker inte att det går dra några direkta slutsatser utifrån namnet på de flesta av kurserna men förhoppningsvis är det genusneutrala kurser.
  Man ska vara lite naiv och tro gott om saker och ting ibland..

 2. Mannen Says:

  Annars kan ju feministerna alltid säga det som dom alltid kör med ”Kvinnor tar itne för sig lika mycket som killar och behöver en push”

  Det är rent skitsnack, tjejer idag är lusfräcka och tar för sig i klassrummen.

 3. Musse Pig Says:

  Feministerna snackar nästan bara skit. Dock, så har jag ingen kritik att rikta mot kvinnor och tjejer i allmänhet. De har många anledningar att ta avstånd från feminismen och även om kanske inte så många gör det aktivt så är det inte heller många som stöder feministerna och deras kampanjer.

 4. Psuedonymen LRB Says:

  Lunds universitet har nog den bästa syn på jämnlikhet som går att uppnå . Annica Rejmer , doktor i socialrätt har skrivit mängder av avhandlingar om bl.a dom orättvisor som förekommer i vårdnadstvister
  Om lunds universitet får forskningspengar vill jag bara grattulera till att pengarna kommer till rätt ställe

 5. Derya Says:

  ”Kvinnor är mindre intresserade av ett område – männen hamnar då i majoritet – männen beskylls då för att förtrycka kvinnor.” Detta visste jag redan när jag var 15 år gammal faktiskt. Glöm inte att såfort det ”mansdominerade området” får uppmärksamhet, status och ser ”coolt” ut i folks ögon. Då vill tjejer också vara med. De ville inte från början bara. De gråter som små barn, det är sånt vi har i vår politik just nu. Det är det som händer om man har så många kvinnor i styrelser. Förlåt men så är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: