Mår unga kvinnor allra sämst?

by

Det kom en insändare till GenusNytt:

Media slår nu upp att unga kvinnor är den grupp som mår allra sämst i Stockholm. Se här.

Läser man rapporten får man snabbt sin förklaring. På sidan 52 i rapporten kan man nämligen läsa nedanstående.

”I samband med FHE 2006 fick deltagarna skatta sitt eget hälsotillstånd genom att besvara frågan ?Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd?? Fem svarsalternativ fanns att välja mellan, där alternativen ?någorlunda?, ?dåligt? respektive ?mycket dåligt? innebär att individen har en hälsa som är sämre än god.”

Rapporten bygger på att personerna själva ska uppskatta sitt hälsotillstånd. I dessa fall vet man att resultatet blir svårtolkat, då subjektiva bedömningar ofta ”gynnar” flickor och kvinnor. Män har en förmåga att inte vilja se sig som svaga, och uppger mer sällan att de mår dåligt – även om de mår lika dåligt som andra grupperingar.

Så den här rapporten kan gott betecknas som en ”bluffrapport” då den bygger på subjektiva bedömningar och inte på fakta.

Martin

För övrigt, här kan du läsa om socialdemokraternas fortsatta ras i opinionen. Så går det när man kvoterar till chefsposter. Mona blev som bekant könskvoterad till jobbet.

59 svar to “Mår unga kvinnor allra sämst?”

 1. Wagner Says:

  Inte bara könskvoterad. Hon fick jobbet för att dom andra med ”rätt” kön tackade nej. Det vet hon naturligtvis om också.

  Så när Mona avgår efter valet, för det kommer hon göra. Inte ens en bild på Fredrik Reinfeldt med kokain i snoken lär kunna rädda henne.

  Intressantast blir när hennes efterträdare ska utses. Tänk om alla tänkbara kvinnor tackar nej igen, för det måste väl bli en ny kvinan! Så hur långt ner i djupet är dom beredda att gå för att någon ska nappa på kroken. Till Margareta Winberg kanske..

 2. NisseNyfiken Says:

  Påminner om nyheten i veckan om att allt fler dör av skrumplever. Där tryckte man så hårt på att ökningen bland kvinnor sedan mitten 90-talet var 83% (mot männnens 65%) att det nästan lät som att det var 83% fler kvinnor än män som drabbades. Ingenstans nämndes den totala fördelningen kvinnor/män, utan man lade tonvikten helt på att 83% är mer än 65%. Se tex

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1661002/2010/03/31/manga_fler_dor_av_skrumplever
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=3744122

  Så här står det i rapporten:
  ”Antalet kvinnor som avled av alkoholorsakad
  leversjukdom ökade med 83 procent mellan 1997 och
  2007, vilket är en något större relativ ökning än för män (65
  procent). Man bör dock beakta att det fortfarande är betydligt
  färre kvinnor som dör av alkoholorsakad leversjukdom – 2,2
  per 100 000 jämfört med 6,6 per 100 000 för män.”

  Klicka för att komma åt LKT1022s1463_1466.pdf

  Alltså en något större ökning för kvinnor under perioden, men fortfarande 3 gånger fler män som dör av alkoholorsakad leversjukdom. Någon mer än jag som tycker det luktar osynliggörande?

 3. AV Says:

  Nisse Nyfiken: Det här är ett typiskt exempel på hur man förvrider statistik till sina syften. Man jämför procentsiffror ur olika grupper som om de vore en enhet. Och journalisten gör fel antingen med flit eller okunskap. Sedan meningen ”Man bör dock beakta att det fortfarande är betydligt färre kvinnor som dör av alkoholorsakad leversjukdom – 2,2
  per 100 000 jämfört med 6,6 per 100 000 för män.” får oss att tro att kvinnorna på något sätt knaprat in på männens försprång, men låt oss nu räkna på siffrorna.

  Om 6,6 män numera dör efter en 65% ökning var det tidigare 4 män / 100000 som dog (6,6/1,65=4).
  Om nu 2,2 kvinnor dör efter en ökning på 83% var det tidigare 1,2 kvinnor per 100000 som dog (2,2/1,83=1,202).

  Dvs att skillnaden mellan män och kvinnor faktiskt ÖKAT! Från knappt 3 personers skillnad till nästan 4,5 personer. Männen drar ifrån, men man vill få det till att kvinnor drabbas värst. Hur många, förutom oss mattenördar, bryr sig om att faktiskt räkna och göra en korrekt analys?

 4. AV Says:

  Möjligen skulle man kunna säga att andelen kvinnor/män har ökat lite, men det är ytterst lite. I antal drabbade personer drar män ifrån.

 5. barfota Says:

  @AV

  När kommer din bok ut?

 6. Läsare Says:

  Feministen, egoisten och könslögnen sitter i samma båt.

 7. barfota Says:

  @Läsare

  Men det skall vi inte låta dem ro i land med !

 8. Berit Says:

  Ja det är orättvist att fler män än kvinnor dör i alkoholrelaterade sjudomar.
  Det måste bli en rättvisa inom det här området.
  Så vad gör vi?

  Och vad gör vi åt orättvisan i att pojkar inte kan berätta hur de mår? Kan deras pappor vara goda fördömen och lära dem hur man gör kanske?

 9. AV Says:

  Berit: En sak vi kan göra omedelbart är att se unga killars psykiska hälsa som lika viktig som tjejernas. I många skolor gör man speciella satsningar för att öka flickornas självkänsla och självförtroende. Man tar in några kvinnliga föreläsare som berättar hur de kom tillbaka efter sina nerturer. Det är väl bra, men man glömmer ofta bort att göra en liknande satsning på killarna. De mår lika dåligt, känner sig lika vilsna i sin tonår, känner sig otillräckliga mm. Men de reagerar på ett annat sätt. Istället för att svälta sig och skära sig gör de uppror mot vuxenvärlden och ger sig ut på stan där de kladdar sitt namn 100 ggr.

  Man skulle också undersöka varför unga män är överrepresenterade i sjävmordstatistiken, men nästan all psykisk sjukvård går till kvinnor.

  Genom att negligera och osynliggöra mäns psykiska ohälsa finns det bara självmedicinering kvar. Och de som dessutom har lägst IQ har ännu svårare att synas och tar oftare livet av sig (Nyhet idag).

 10. AV Says:

  barfota: Jag har faktiskt skrivit en bok som just kommit ut, men i ett helt annat ämne: Friluftsliv med barn.

  Och hör och häpna, ordet genus finns inte med någonstans på 160 sidor! Inte ett enda litet problematiserande av könsroller. Varken konstruerade eller medfödda. Väntar på genussågningen… Kanske någon som undersöker hur många bilder på flickor och pojkar det är med (Skyller på förlaget, jag skickade in EXAKT lika många bilder 😉 ).

  Å andra sidan utgår jag från mina egna barn (en av varje) och de framställs främst som barn, inte ett kön. Båda är aktiva subjekt och båda får hjälpa till med lägerbestyr som matlagning och disk. Inte för att vara politisk korrekt, utan för att om man vill lära sina barn uteliv måste de både kunna slå upp tält och laga mat. Så kanske blir jag hyllad för att bryta ”unkna föreställningar om kön”. Vem vet vad som rör sig i huvet på en genusvetare?

 11. AV Says:

  Förresten så har jag med en liten grej om att det är viktigt att båda föräldrarna lär sig styra kanoten (Att inte bara pappa styr och mamma passar barn framme). Sedan lär jag få kritik för att boken är fruktansvärt heteronormativ, men det kan jag leva med.

 12. barfota Says:

  @AV

  Kul och lycka till med din bok.

  Visst är det viktigt att alla får lära sig hantera vad som kommer upp, så har jag uppfostrat mina barn med. Ser framemot boken där du vänder ut och in på genushysterin i Sverige.

 13. Berit Says:

  Men AV du svarade ju inte på min fråga.
  Att pojkar och flickor uppför sig olika när de mår dålgt är ju oerhört gammal kunskap. Därmed kan man ju anse att det hänt väldigt lite under de senaste 50 åren beträffande pojkar och mäns förmåga att uttrycka hur de faktiskt mår.

  Min fråga lyder alltså fortfarande:
  Hur gör vi då för att få pojkar att berätta du mår? Vilka förebilder har de därvidlag?

  Hjälper man pojkarna genom att förminska flickors problem och minska insatserna för dem som berättar hur de mår?
  Hjälper man pojkarna genom att negligera flickornas behov?

 14. NisseNyfiken Says:

  Berit: Angående dödsfall av alkoholrelaterad karaktär är det ingen som tycker att det på något sätt är orättvist att fler män än kvinnor är drabbade. Det jag och AV reagerade på var sättet det rapporterades (eller inte nämndes alls) i media.
  Vi kan väl uttrycka det så här istället:

  Ja det är orättvist att mäns situation osynliggörs i media.
  Det måste bli en rättvisa inom det här området.
  Så vad gör vi?

 15. Tips Says:

  Kvinnor är ofta känslomänniskor . Jag tror det har med hormoner att göra. Inga sociala konstrukitoner där inte. Vi är olika men vi utbildas som att vi vore lika och det skapar konflikter.

  Tex så kan man få för sig efter att ha växt upp i en feministisk skola (som jag) att kvinnor vill ja jämställda män som pratar om känslor och som har ”kvinnliga intressen” och som behandlar kvinnan med respekt.

  Det är inte hela sanningen och i somliga fall lång tifrån sanningen. Tjejer vill inte ha några killar som väntar på att tjejen ska ta första steget. En tjej förväntar sig fortfarande att bli jagad av en manlig kille.

  Inte undra på att unga svenska tjejer föredrar turkiska killar i Antalya istället för jämställda killar i Sverige. Sverige skapar feminiserade killar som är slagpåsar och som eventuellt kan hitta en tjej som gillar krukmakeri och virkning om de har tur. Resten av Sveriges tjejer är rena rama sex and the city brudar och dom vill satan ta mej ha rika välhängda killar, snygga killar och killar med framfusigt självförtroende. Tro inget annat.

  Om du vill att din mamma ska få barnbarn så ska du som kille ge fan i att tro att tjejer vill ha en kille med feministiska åsikter. Det vill dom inte, även om dom själv fått lära sig att inta en offerroll och lärt sig att dom minsann är misskrediterade som kvinnor.

 16. Erik Says:

  Berit:

  ”Men AV du svarade ju inte på min fråga. Att pojkar och flickor uppför sig olika när de mår dålgt är ju oerhört gammal kunskap. Därmed kan man ju anse att det hänt väldigt lite under de senaste 50 åren beträffande pojkar och mäns förmåga att uttrycka hur de faktiskt mår.”

  Det har hänt väldigt lite under de senaste 50 åren beträffande pojkars OCH flickors förmåga att uttrycka hur de faktiskt mår. Det är intressant att man klagar på pojkar när inte ett dugg förändrats med flickor. Sanningen är ju att flickor inte blivit bättre på ett dugg. Däremot har deras modell svalts med hull och hår av massmedia som numera låter ”paneler” diskutera saker.

  ”Min fråga lyder alltså fortfarande: Hur gör vi då för att få pojkar att berätta du mår? Vilka förebilder har de därvidlag?”

  Varför skulle vi behöva ha pojkar som berättar hur de mår?

  Det finns hundratals andra sätt att kommunicera saker än att berätta hur man mår. Att tjejer gillar att sitta i grupp och berätta (gärna saltat) hur de mår är inget nytt. Kvinnor har starka behov av drama drama drama och killar gillar action. Ojämställdheten därvidlag är ju att vi har terapeuter som bara lärt sig lyssna på kvinnlig kommunikation av hur de mår.

  Det är inte det att killarna inte kommunicerar hur det mår, det är att vi har yrkesfolk som inte vet hur man lyssnar på killar, som inte vet hur man lyssnar på något annat än en kvinnlig modell för kommunikation. Som tror att lösningen är att TVINGA killar att berätta hur de mår. UNDERKASTA sig kvinnors behov fast det inte alls är deras eget behov.

  Avslutningvis, killar som berättar hur de mår gör inga barn. Killar som vet vad de vill och hur man får det gör barn. Det är en väsentlig skillnad på hur en MAMMA vill pojkar skall vara och hur den mammans dotter vill pojkar skall vara.

  ”Hjälper man pojkarna genom att förminska flickors problem och minska insatserna för dem som berättar hur de mår?”

  Hjälper man kvinnor genom att ta deras drama på allvar? Det enda du får om du tar drama på allvar är mer drama! Nya problem, nya katastrofer…. Har svenska kvinnan blivit lyckligare? Graferna visar ett entydigt nej, varken mer lycklig eller mer tacksam.

  ”Hjälper man pojkarna genom att negligera flickornas behov?”

  Man hjälper inte kvinnorna genom att ta deras dramabehov på allvar. Man skapar bara ännu mer omogna kvinnor. 40-åriga tonåringar. Är det hjälp? På vilket sätt är det till hjälp för en kvinna att ha en tonårings mognad när hon fyllt 40?

  Pendeln svängde över för länge sedan men ni märkte ingenting.

 17. AV Says:

  Berit: ”Hjälper man pojkarna genom att förminska flickors problem och minska insatserna för dem som berättar hur de mår?
  Hjälper man pojkarna genom att negligera flickornas behov?”

  VA??? Hur kan du läsa in i min text att jag vill förminska flickors problem? Läser du mig som F-n läser bibeln?

  Jag skrev att det var BRA att man har satsningar på flickors psykiska hälsa. Jag efterfrågade att man OCKSÅ gör dessa satsningar på pojkar. Att man tar dit några äldre killar som kan prata om killproblem. Och inte bara ”du måste respektera tjejers nej”, utan hela köret med grupptryck, att man duger som man är, att det bara finns en som kan göra skillnad (du själv), att du inte skall låta dina mobbare styra ditt liv, att du inte skall tåla vad som helst från en flickvän/pojkvän, gå vid första slaget (Oj, då måste man acceptera att även kvinnor slår) osv osv. Efter Kamratpoståldern är det tomt.

  Ofta när man vill lyfta fram killars/mäns problem får man motreaktionen att man då vill förminska flickors/kvinnors problem. Nu du också. Varför då? Kan man inte se BÅDA könens problem utan att förminska någon? Måste man välja?

  Jag kan på ett sätt förstå att feminister får problem när man för fram att det finns områden där kvinnor har fördelar och män har problem/blir förfördelade. Då krossas myten om den manliga räkmackan och kvinnans ständiga offerposition (den sk könsmaktsordningen), men sanningen gör ont.

  Och vadå killar inte pratar om känslor? Det gör de om man låter dem få chansen. Vad tror du killen som taggar över hela stan eller krossar ännu en ruta säger? PRATA MED MIG, JAG BEHÖVER HJÄLP!!! Men vuxenvärlden lyssnar inte. Han är bara ännu en ungdomsligist som väl gör det för att jävlas, för att det är kul eller har tråkigt. Inte förrän han gör någon riktigt illa är det någon som reagerar, men då blir det rättspsyk eller något program på ungdomsvårdsskola eller fängelse. Tro inte att flickor är så mycket bättre på att verbalt kommunicera sitt hjälpbehov i början. De sitter och skär sig i sin ensamhet och tror de är de enda som mår såhär. Men vi vuxna är mycket bättre på att fånga upp dem i tid.

  Så mitt svar på din fråga hur vi hjälper killarna: Lyssnar på dem! Fångar upp dem i tid och hjälper dem sätta ord på sina känslor, precis som vi idag gör med flickorna.

  Är det svar så det räcker?

 18. AV Says:

  barfota: Jo, den boken skulle man kanske kunna skriva, men mot dumhet kämpar även gudarna förgäves. Ärligt talat tror jag att de värsta arterna av feminism kommer att dö som flumvänstern under 70-talet. Implodera genom inre splittring. De flesta röstar ju inte på F! eller V. Och bara för att vissa i Stockholm, Uppsala och Lund hörs mycket, betyder det inte att de är så många.

  Men man skall aldrig säga aldrig.

 19. Jonas P Says:

  Det är intressant om vi haft kunskapen i 50 år om att män uttrycker sig annorlunda än kvinnor när de mår dåligt men att vi fortfarande idag inte har anpassat vården efter det. Istället är det, till skillnad från vad feminister brukar hävda, kvinnan som är norm.

  Vidare är det inte bara så att exempelvis psykiatrin är dålig på att uppmärksamma män som mår dåligt, utan även de som mår dåligt döms hårdare än kvinnor med samma problem vilket t.ex. gör att männen snabbare skrivs ut (och man är mindre noggrann med suicidbedömningar och uppföljning). Det finns idag också studier som visar på just detta, att män och kvinnor som kommer in med samma symptom blir behandlade olika (männen blir t.ex. bara sjukskrivna hälften så ofta som kvinnorna).

 20. Yakida Says:

  Det är med stolthet Yakida nu kan presentera världens första oberoende ”GenderIndex” , se hemsidan

  http://www.yakida.se/genus.html

  Vid beräkningen kom fram att:
  – Sverige är ett kvinnodominerat land där kvinnor har 42 % mer makt och inflytande än män.
  – Sverige är ett kvinnodominerat land där kvinnor har 82 % mer samhällsfördelar än män.

  Vid en grupptest fick resultatet
  – Gruppen är en kvinnodominerad grupp där kvinnor har 66 % mer verklig makt än män.
  – Och kvinnor utövar 26 % mer härskartekniker än män gör.
  – Jämställdheten i gruppen är 8 % där kvinnor är överordnad och män är underordnade.

  För första gången i VÄRLDSHISTORIEN går sanningen nu att beräkna

 21. Jack Says:

  Självmordsförsök är definierat som att utsätta sig för en aktivitet som kan leda till ens död utan att nödvändigtvis avse detta i någon utsträckning. Den som är i verkligheten berättigad, dvs så väl juridiskt, ekonomiskt som socioemotionellt, till hjälp söker det i förväg. Självmordsförsök är den minst berättigade formen av hjälpsökande där man snarare låter sig hittas. Den som begår självmord var summa summarum inte berättigad.

  Man skulle kunna se förhållandet mellan könsration i självmord och könsration i självmordsförsök som ett mått. Måttet på hur pass rättighetsinskränkande den sociala delen av samhället är mot pojkar och män att vara hjälpsökande. Ex om 2.5 ggr så många pojkar och män begår självmord och 2 gånger så många flickor och kvinnor begår självmordsförsök så är pojkarna 1/(2.5*2) = 1/5 så berättigade att söka hjälp. Tänk 2.5 gånger är i zonen av självmord men bara hälften så många söker hjälp.

  Bristen på socialt berättigande för pojkar och män och överberättigandet av flickor och kvinnor gäller inte bara hjälpsökande. Tidigare har ju nämnts hur kvinnor är berättigade att använda kvinnligt vardagsvåld mot pojkar och män för att uttrycka sig socialt och emotionellt men inte tvärtom.

  Den socioemotionella begränsningen av pojkar och män, utöver de rent juridiska och formella inskränkningar som män lider under i samhället men inte kvinnor, borde vara en viktig del inte bara i en reell jämställdhetspolitik utan rent generellt för pojkar, män och samhället.

 22. Yakida Says:

  På ett sätt har Yaki tagit hänsyn till den parametern eftersom man har med andelen sjukvårdstagare + andelen sjukskrivna.

  Själva den matematiska beräkningen måste dock vara riktigt för att kunna göra en korrekt analys. Modellen är testad och den här modellen visar faktiskt den verkliga situationen, rakt av.

  Modellen håller. Dett aär sanningen.

 23. Jack Says:

  Yakida,

  Mitt inlägg var inte menat som en invändning, jag hade en gammal sida laddad när jag skrev, ditt inlägg fanns inte där. Att vi funnit samma parametrar oberoende av varandra kan bara tala för en sak…

 24. Yakida Says:

  Hej Jack.

  Ja, du har rätt.

 25. Gonzo Says:

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2012670/eksjo-sveriges-minst-jamstallda-kommun

  Eksjö – Sveriges minst jämställda kommun

  Om det vore 70% kvinnor så skulle Eksjö ha varit den mest jämställda kommunen i Sverige.

 26. Erik Norén Says:

  @ Gonzo
  Nja, i den där artikeln är de ju i varje fall INTERNT KONSISTENTA och säger att den mest jämställda kommunen är:
  ”Orsa. Där är könsfördelningen helt jämn – 56 kandidater är män och 56 kandidater är kvinnor.”

 27. Björn Says:

  I DN idag presenteras en rapport i vilken det framkommer att det är ”de ”pratduktiga” killarna från högutbildade familjer som klarat sig bäst iden nya skolan”. Sanningen är ju snarare den att flickor får i snitt bättre betyg i alla ämnen utom ett – idrott och hälsa. Hur länge kan sådan statligt finansierad desinformaton få pågå?

 28. Erik Says:

  Björn:

  Nu ger du kritik på fel ställe. Att döma av vad du säger så ger rapporten en helt korrekt bild. Den säger heller inte emot vad du påstår. Ni jämför två olika saker.

  DIN BILD: Kvinnor får i medel högre betyg än pojkar

  DN: BILD: De som klarar sig bäst är de högutbildade pojkarna

  Dvs de som har högst betyg av alla är elitpojkarna, sedan kommer flickorna, sist kommer alla andra pojkar och då överklassen är mycket mindre än underklassen är såklart flickornas medel högre trots att alla Bill Gates-typer är av manligt kön. Detta då antalet kvinnor i underklassen som drar ner medlet är lägre. Kvinnorna dominerar istället medelklassen

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/04/04/dags-for-lite-fakta-om-konsfordelning/

 29. Harriet Bouvin Says:

  Naturligtvis mår unga kvinnor dåligt. Fyra av fem låter avbryta sina graviditeter. Samtidigt vet vi att den fysiska känseln hos ett embryo kan vara fullt utveckat efter bara 3-4 veckor. Hur känns det att aborteras, blir kanske en undran o frågan är naturligtvis alltid för infekterad att kunna diskuteras, åtminstone offentligt. Det är inte politiskt korrekt att ställa frågan; Hur känns det att saltförgiftas? Andra tankar som vanligen också kommer upp är att ”Idag skulle han/hon ha varit 1 år. ” Två år blir så småningom tre och det går inte att vrida tillbaka klockan.

 30. Erik Norén Says:

  @Harriet Bouvin
  Jag antar att det där är av de som blir oplanerat gravida?
  Hur många av alla unga kvinnor är det?
  Men ja, de som gör abort då kan nog må dåligt.
  En annan fråga är hur många av de som blir oplanerat gravida och behåller barnet som mår dåligt?
  Sen finns det väl även andra orsaker för unga kvinnor att må dåligt.

  Det Pär och Martin försöker säga är väl dock inte så mycket att unga kvinnor inte mår dåligt som att även unga män mår dåligt och att denna rapport inte fångat upp det på något lyckat vis.

 31. Jonas P Says:

  När det handlar om barn är det som vanligt kvinnan som hamnar i fokus. Visst, det känns säkerligen jobbigt som kvinna att göra abort.
  Men man kan ju fråga sig hur det känns för mannen, som också förlorar sitt tilltänkta barn, och som inte ens får bestämma om det ska behållas eller ej?

  Och var det en oplanerad graviditet och kvinnan väljer att behålla barnet så måste mannen vara pappa för ett barn han kanske inte vill ha för resten av sitt liv (eller åtminstone i 18 år). Hur känns det att inte ha någon som helst kontroll över sitt liv eller sitt tilltänkta barn?

 32. Gonzo Says:

  ”Göran Lindberg, 64, riskerar ett långt fängelsestraff – och stora skadeståndskrav – om han fälls för de misstänkta sexbrotten.
  Nu säljer han mångmiljonvillan.”

  ”- Det finns en ganska logisk förklaring i deras privatliv, säger en källa. Orsaken är att sambon vill frigöra sin del av det gemensamma kapitalet. Om han försöker få pengar att försvinna genom försäljningen kan det bli bekymmersamt för dem som kan komma att kräva skadestånd av honom. ”

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2013055/polischefen-saljer-huset

  Om detta stämmer så visar våran ”kvinnorkämpe” inte någon större ridderlighet mot sina offer.
  Omtanken om kvinnorna är som bortblåst. Han är inte karl nog att ta ansvar för sina brott och betala för dom.

 33. Berit Says:

  Harriet, vad har ”saltförgiftning” med någonting att göra?

  Du skriver också ”vet vi att den fysiska känseln hos ett embryo kan vara fullt utveckat efter bara 3-4 veckor.”
  Vad menar du att vi vet? Vet vi att foster 3-4-veckors embryon KANSKE har känsel? 😀

 34. Musse Pig Says:

  Berit, en abort är ett avsiktligt beslut att ta döda en människa. Man ska diskutera moralen i det, men fuska inte till ett ställningstagande genom blunda för att det är att döda en människa.

 35. Musse Pig Says:

  Det blev lite fel här. ”..ett beslut döda en människa och dödandet av en människa. ” Inte en människa som lider och vill bli befriad från jordelivet, utan en ofödd människa med hela livet framför sig. Även här gör feministerna kvinnorna en björntjänst när de försöker framställa det som att det bara handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det är djupt tragiskt att säkerligen många unga tjejer och kvinnor övertalas att ta ett beslut utifrån en pådyvlad analys att det inte rymmer mycket djupa moraliska aspekter. Jag är säker på att många flickor och kvinnor, ja alla som har någon som helst sympati för andra människor, får grubbla mer eller mindre hela livet efter en abort.

 36. Musse Pig Says:

  Givetvis, så blir det ungefär samma efterföljder för den kille, man som varit delaktig i beslutet.

 37. Erik Says:

  Ridderligheten som en man känner är främst till sin egen kvinna, inte till okända kvinnor. Okända kvinnor är för en man vad okända kvinnor är för en kvinna – bekräftelse och status.

  Göran Lindberg har aldrig varit ett exempel på den sorts man som han, Ingemar Gens eller Lars Jalmert förespråkar, det har i ärlighetens namn aldrig Claes Borgström varit heller, de har bägge tvärtom varit typiska karriärsmän och deras engagemang har varit en del av deras karriär.

  De har förvandlat sig själv till stjärnor-försörjare genom att förespråka en man inte behöver vara en stjärna-försörjare. De har besegrat andra män genom att envist hävda en man inte behöver vinna.

  Det är bara att gratulera dem för att vinna på alla fronter genom att lura folk att tro att det är oviktigt för en man att vinna medan deras beteende säger raka motsatsen. De har byggt sina varumärken smart helt enkelt.

  Vi får den värld vi ber om. Hur många miljonärer finns här? Hur många politiker av betydelse finns här? Hur många akademiker finns här?

  Vilka finns här överhuvudtaget? Jag fick nyligen ett uppskattande mail från en tjej jag aldrig pratat med. Trots detta är hon i realiteten mer verklig än många av de namn som förekommer här.

  Ärlig talat vore det inte för min blogg Aktivarum så vore det lika illa för mig. Den gör mig till något fastare än bara ett namn på en skärm.

  En god vän sade nyligen till mig jag lägger för mycket tid på detta. Och det är sant, inte i enlighet av mängden tid (jag skulle kunna lägga mer tid på detta) utan i effektiviteten då det ärligt talat är alldeles för lite fokus på vad folk vill uppnå.

  Som tjejen som mailade mig sade, ”det frusterar henne att vi storbloggare inte går samman, det är mycket som behöver göras och det är bråttom”

  Hon har rätt. Jag lyssnade nyligen på Arnold Schwarzenegger kommentera sin karriär. Han förklarade betydelsen av tajming! För sent och det blir inget, för tidigt och det blir inget.

  Arnold Scwarzenegger visste precis vad han ville och medan andra skulle prata om den enorma tur han hade så skulle Arnold svara att han hade lärt sig tur mestadels handlar om medveten strategi och tajming.

  Det är ganska många personer som skriver här och ännu fler som läser, vad är strategin? Hur ser tajmingen ut?

 38. Gonzo Says:

  Det är skrämmande att se att män (människor) i höga positioner, med mycket makt och höga löner beter sig illa. Speciellt så illa som Göran Lindberg.
  Den lilla mannen och kvinnan har sällan något att sätta i mot maktens män och kvinnor och deras framfart.

  Därför är det skönt att se att rättvisan även kommer i kap ”högdjuren” i samhället, åtminstonde några av dom, och förhoppningsvis även fäller dom.

 39. Erik Says:

  Den lilla mannen och den lilla kvinnan bestämmer själv hur mycket de har att sätta emot maktens män och kvinnor i deras framfart. Historien är full av exempel på hur den lilla mannen och kvinnan förbättrat saker.

  Den stora utmaningen idag är illusionen som maktens män och kvinnor ger att företräda den ännu mindre mannen och kvinnan. Som sagt deras skicklighet att vända världen upp och ner kan man inte annat än applådera.

  Men som sagt, det är den lilla mannen och kvinnan som bestämmer, de t o m bestämmer hur mycket de bestämmer.

 40. Berit Says:

  Det är bra att ni vuxna(?)karlar förstår pojkspråk! Nu har ju pojkar i alla tider uppfört sig på liknande sätt som idag men kanske ingen av pojkarnas pappor eller andra män har förut förstått att pojkar överlag mår dåligt.
  Men nu finns tydligen möjligheten att pojkarna kan få mötas av er förståelse i de yttringar de har för att meddela sig om hur de mår. De slipper ägna sig ”tjej-kommunikation” och kan fortsätta kommunicera som pojkar. Skönt att det inte behöver ställas några orimliga krav på dem!

  Hoppas ni också har en metod att hjälpa de här stumma pojkarna och som inte inbegriper att verbalt ge uttryck för känslor av dåligt välbefinnade, sådär som tjejer gör. Den vanliga psykvården i alla dess former kräver att man sätter ord på känslor så den vården är väl utesluten för pojkarnas del.

  Konstigt att ingen av alla de manliga forskare som passerat under alla år inom forskarvärlden har kommit på en fungerande metod för det manliga könet.
  Men det kommer det förstås att bli ändring på nu!
  Jag ser fram emot att ni kommer att rädda pojkarna i världen. De behöver räddare i nöden och det bästa är förstås att de får hjälpav sina likar som talar samma språk.

  Jag undrar fortfarande vad Harriet menar med ”saltförgiftning” och vad det är hon vet med säkerhet om vad foster kanske kan. 😀

 41. Gonzo Says:

  Berit

  Tyvärr så är mansrollen och säkert också kvinnorollen djupt rotad i oss.
  Män ska inte prata, bara bita i hop och gå vidare.
  Det var säkert efektivt förr i världen då det var hårda vilkor, men i dag är det inte så lyckat.

  Det finns tyvärr många, både män och kvinnor som inte gillar att män pratar om problem eller mår dåligt.
  Självömkan kallas det. Män ska bita i hop, hålla käft och ta eget ansvar ”eftersom dom har det så bra i samhället”.

  Sanningen är att män inte alls har det så bra som det påstås. Vi är individer med olika förutsättningar och framförallt så fungerar alla människor olika, vissa är mer känsliga än andra.

  Samhället måste heltklart bli bättre på att fånga upp dom pojkar och flickor, män och kvinnor som mår dåligt.
  Vi män måste bli bättre på att visa känslor och få aceptans för dom.

 42. En av många Says:

  http://godtyckligt.wordpress.com/

 43. Jonas P Says:

  Berit:

  Om det är något du inte håller med om så säg till så att det går att bemöta. Istället raljerar du ironiskt med en uppenbart nedlåtande ton. Feministerna brukar kalla detta för härskarteknik, förlöjligande t.ex.

  Angående uttrycka sig verbalt så kan jag som jobbar i psykiatrin säga att det gör inte kvinnor speciellt bra heller alla gånger. De flesta unga tjejer som skär sig och dylikt säger i princip ingenting av värde om hur de mår. De vet själva ofta inte ens hur de mår annat än att de mår dåligt. Ändå så är de i överlägsen majoritet i psykvården.

  Självklart är det ett problem att pojkar och män söker vård i mindre utsträckning än kvinnor även fast de behöver hjälp. Men stannar vi vid att det är männen som måste ändra på sig så kommer det ju bara fortsätta på samma sätt som tidigare, och resultatet av det har vi ju redan…

 44. winco solomone Says:

  Tycker att det är en utomordentligt bra förslag Erik kommer med –

  Men det förutsätter verkligen att bloggarna är transparanta – att man vet vem han/hon är och det av följande orsaker:

  1.man har själv sett i sitt eget liv hur många individer /organisationer har haft dolda agenda i det vad dom säger – denna desinformation teknik används som destruktiv kraft (från deras synpunkt det motsatta – )
  2.demokratifråga – en grundläggande förutsättning för förändring är att man inte är dold eller hemlig – än så länge styrs vi inte av diktatur med dess hot – Tänka bara tanken om Pär Ström eller Pelle Billing hävdade sin anonymitet – då skulle denna krav av rättvise tänkande för alla part inte alls fått den utrymme som den ändå får –
  3.Jag är inte jätteförtjust att så många har dolda identitet när man skriver kommentarerna – är man blyg, bor i ett litet samhälle eller är man ung och utsatt i skola etc så kan jag förstå – men även dessa textmaterial kan ju gå genom via Per och Pelle – i övrigt är ni alla vuxna – kan ni inte stå för era åsikter rakt av så kommer inga förändringar alls –
  4.Ett annat problem är kapning av andras namn – det kanske inte är ett juridiskt problem – men – står man för sitt eget namn kan man använda juridik som hjälpmedel när någon olovligen använder en annans namn på ett otillbörligt sätt –

  Annars är jag djupt imponerad av er alla – ni är duktiga på många plan – jag kan ibland läsa era kommentarer och bli djupt gripen av er kompetens och viljan i att diskutera – jag beundrar er –

 45. Berit Says:

  Jonas P, jag föreslår att du bemöter dem som skrivit nedlåtande om kvinnors sätt att kommunicera och att män inte vill kommunicare på samma vis istället för att tillrättavisa mig.
  Men det kanske är lättare för dig att ge mig en reprimand istället för att bemöta de män här som inte instämmer med vad du skriver?

  Mäns oförmåga att kommunicera åskådliggörs väldigt tydligt här f ö. Ni bemöter inte varandra utan tar omvägen via mig.
  Jag har sett sånt förut så det är ingen nyhet det heller.

 46. Jonas P Says:

  Berit:

  Jag tolkade det du skrev som delvis riktat till mig eftersom jag berört det du skrev om, och därför svarade jag. Jag försöker att hålla god ton och tar mig ibland friheten att säga till om jag tycker att någon inte gör det. Min poäng var dock inte att du är ensam om att ironisera nedlåtande, det finns det såklart fler som gör. Vidare utgjorde den delen bara en liten del i mitt inlägg och resterande del av inlägget har du valt att inte svara på.

  Jag förstår inte vad du menar med att ”vi” tar omvägar via dig. Vem borde jag skriva till istället?

 47. Jack Says:

  Berit,

  ”Jonas P, jag föreslår att du bemöter dem som skrivit nedlåtande om kvinnors sätt att kommunicera”
  Vilka dem? Vilka sätt? Alla sätt så fort det är en kvinna? Vilka har sagt vad?

  För övrigt, det är för alla en fördel att kunna prata så att man hjälper sig. Och det är för alla en fördel om det finns andra som kan prata med en så att de hjälper en. Tyvärr är dessa fördelar inte tillgängliga för alla. Bristen kan ligga både hos andra och hos en själv och uppstå i samspel. Oförmågan hos en själv är kommen av erfarenheter och uteblivna erfarenheter. Dvs även detta är beroende på andra, omvärlden, samhället. Denna anpassning till den faktiska världen kan typiskt inte ändras under en pratstund. Att försöka påtvinga prat har istället visat sig ha negativ effekt på en del, kortsiktigt och långsiktigt en missanpassning till världen man kommer tillbaka till samt en själv. Dvs man kan må sämre av att prata om man inte redan är riggad för att göra det och om inte omvärlden är riggad för att man ska vara en som pratar.

  Detta är vad jag skulle kalla grundläggande förståelse som ofta saknas när istället förebråelser möter män för det sätt de tvingas hantera världen på. Kvinnor och män är olika och bemöts olika, kanske särskilt inom psykisk hälsa och studier om genus.

 48. michael Says:

  Aborter nu när man håller på att utrota barn med downs syndrom men den största gruppen som aborteras är barn med missbildningar t.ex fot eller hand ibland undrar man om dessa aborter inte vore Hitlers våta dröm & allt detta under feminismens fana som ser sig själva som något gott medans vi står brevid å tittar på

 49. Musse Pig Says:

  Michael, jag tror att denna utveckling har mycket djupa implikationer för hur vi relaterar till andra människor och för vårt samhälle i stort. Det är katastrof att de galna feministerna sitter på så många massmediala positioner och att våra politiker är så fega. De reducerar det hela till en fråga om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det finns säkert en del av dessa självmarkerande idioter som tycker …..nej, det får vänta till någon annan kommentar.

 50. Mercedes Gill Says:

  Det pratas om detta med att unga kvinnor mår dåligt – och att de även utsätts för stora påfrestningar genom skolorna och högskolorna.

  ”Hur skall vi veta att unga män mår så dåligt, när de inte berättar det för oss?”, skriver någon.

  Det krävs inte så mycket för att ta reda på att dubbelt så många, inte sällan tre gånger så många pojkar tar sina liv, än flickor, i Sverige.

  Vad betyder dessa siffror? Skall vi tolka medierna, som att dessa siffror är oviktiga. Ointressanta.

  Det är angeläget att skriva om tjejen som skär sig själv. Men inte om att två av killarna i samma klass hängde sig eller kastade sig framför ett tåg.

  Varför, kan man fråga. Vilka krafter är det som vill osynliggöra den här sanningen? För en sanning är det. Inte åsikter.

  På samma sätt vänder man upp och ner på världen i skoldebatten.

  Fler än dubbelt så många unga kvinnor kommer idag in på högskolan, än unga män, och siffran ökar stadigt. Läraryrket är kraftigt kvinnodominerat. Vi vet att pojkar diskrimineras i betygssättningen. Många skolor är politiserade (i feministisk teori).

  Är detta intressanta uppgifter? Något att bry sig om?

  Nej, även här riktas fokus mot periferin. Vi skall förstå att det är synd om alla dessa tjejer (som kommer in på högskolan), med allt av prestationskrav och förväntningar som det för med sig.

  Feministlobbyn är mäktig och hotfull – och den har infiltrerat medierna, skolorna, rättsväsendet och de politiska partierna.

  Politiker är tysta, även när de vet. Journalister väljer bort, trots att de har kunskaperna och informationen. De som trots allt vågar yttra sig, måste räkna med en förlorad karriär och utfrysning, i några fall offentlig smutskastning.

 51. michael Says:

  Mercedes glöm inte att det är lika många killar som skadar sig själva som tjejer

 52. Erik Says:

  winco solomone:

  ”Men det förutsätter verkligen att bloggarna är transparanta – att man vet vem han/hon är och det av följande orsaker:”

  Nja, det förutsätter de är konsekventa, inte transparanta. Flera kända författare och musiker har visat detta genom att släppa böcker och musik under pseudonym för att se om det är kvalitet folk köper eller bara namnet.

  ”1.man har själv sett i sitt eget liv hur många individer /organisationer har haft dolda agenda i det vad dom säger – denna desinformation teknik används som destruktiv kraft (från deras synpunkt det motsatta – )”

  Transparans är ärligt talat ingen lösning på det problemet. När man baserar politiken på det personliga får man inte ökad ärlighet som många verkar tro (en stark tro på deras förmåga att ”läsa” människor)

  Det man får är dominans av den sorts personer som är duktiga på image-management – ett gigantiskt område och folk är inte bra nog att se igenom sådant – särskilt inte de tekniker som bygger på humor.

  Resultatet blir att du får personer som är duktiga på något helt annat än sakfrågan. Det är vad man lägger tiden och energin på som man blir bra på. Om man lägger tiden på image så blir man bra på image.

  Men personen med bra image har i sin tur lagt mindre tid på exempelvis kompetens i ämnet. Det är samma fenomen när kvinnor som premiss för att en kille skall duga sätter han skall ha välsmort munläder.

  Om det är oärliga personer som har fördel är det oärliga personer man får också. Man kan ju inte bli förvånad över att ens val är en lögnare när man gav duktiga lögnare alla fördelar i tävlan från början.

  ”2.demokratifråga – en grundläggande förutsättning för förändring är att man inte är dold eller hemlig – än så länge styrs vi inte av diktatur med dess hot”

  Även här förespråkar jag konsekvens, inte transparans. Eftersom transparans bevisligen inte hjälper så är transparans mer en fara än en hjälp. Transparans skapar en falsk trygghet.

  ”Tänka bara tanken om Pär Ström eller Pelle Billing hävdade sin anonymitet – då skulle denna krav av rättvise tänkande för alla part inte alls fått den utrymme som den ändå får -”

  Tänk om Pär Ström eller Pelle Billing har spökskrivare. Skulle det ändra på konsevensen i budskapet? Fixeringen vid personen minskar kvaliteten och fokus på innehållet. Annars är det ju bara att skramla pengar och anlita en tränad skådespelare. Le mot kamerorna!

  3.Jag är inte jätteförtjust att så många har dolda identitet när man skriver kommentarerna – är man blyg, bor i ett litet samhälle eller är man ung och utsatt i skola etc så kan jag förstå – men även dessa textmaterial kan ju gå genom via Per och Pelle – i övrigt är ni alla vuxna – kan ni inte stå för era åsikter rakt av så kommer inga förändringar alls”

  Då detta är mina åsikter så skulle jag inte stå för dem om jag plötsligt lade fokus på andra saker än innehållet. Det skulle tvärtom legitimera en åsikt jag inte har att det viktiga är vem som talar för den som har bäst image är magiskt bäst i allt annat också. Jag har Aktivarum och folk kan läsa där.

  Dessutom som jag sade i mail till en av tjejerna. Det hjälper inte saken att personer har bra åsikter om de pga öppenhet med detta blir fråntagna möjligheten att ha betydelse.

  Titta på Ingrid Carlqvist. Det är lätt för dig att säga folk skall vara öppna men folk måste ha en försörjning för att leva och vissa arbetsgivare anser bevisligen raka motsatsen till vad du säger. Att folk inte skall vara öppna.

  ”4.Ett annat problem är kapning av andras namn – det kanske inte är ett juridiskt problem – men – står man för sitt eget namn kan man använda juridik som hjälpmedel när någon olovligen använder en annans namn på ett otillbörligt sätt”

  Även här är lösningen konsekvens. Är du konsekvent så är det meningslöst att försöka tillskriva dig åsikter du inte har. Din sanna åsikt framträder inte ”freudianskt” vid några enstaka sekunder. Din sanna åsikt framträder i helhetsbilden av ditt samlade innehåll.

  Jag kommer ihåg när jag skrev på ett annat forum och nån började hitta på trams om mig. Det kom direkt en annan person och sade ”jag tror inte han har skrivit det där för….”

  ”Annars är jag djupt imponerad av er alla – ni är duktiga på många plan – jag kan ibland läsa era kommentarer och bli djupt gripen av er kompetens och viljan i att diskutera – jag beundrar er -”

  Jättekul att höra. Men fundera gärna lite över om det verkligen är förenligt med målet att påverka att som i fallet Ingrid Carlqvist ge öppet mål för oppositionen att se till man inte kan påverka.

 53. Erik Says:

  Fortsätting:

  För att summera det hela. Det är personan som är det viktiga, inte personen. Även om du är anonym så finns du när du är konsekvent. Starta en blogg, skaffa en mailadress, skapa en konsekvent persona.

  Du vet inte vilka personer som gjort den senaste Coca-Cola reklamen, men så länge deras reklam resonerar med den förra är det inget problem.

  Däremot om exakt samma personer plötsligt började med en helt annan reklamstil då skulle det inte spela någon roll att vi visste vilka de var och kände dem med namn.

  Titta på kändisar, det är deras persona som säljer. Ingen förutom deras nära och kära känner dem som personer.

  Det enda som kommer till folk är det som en kombination av kändisarna själva, PR-rådgivare och massmedia själva släpper igenom.

  De som älskar när det handlar om personen och inte sakfrågan är pressen. Massmedia. Som visas tydligt i denna ordväxlling. Det här är typisk feministisk retorik, personangrepp personangrepp personangrepp.

  Här fick hon igen med samma mynt men observera att hon lyckades få bort ämnet hon inte ville prata om. Så här lyckas helt okunniga människor vinna över människor som vet vad de pratar om.

 54. winco solomone Says:

  Kan bara säga Erik att du tycks ha rätt

 55. Gonzo Says:

  I dag matas vi ständigt med hur dåligt flickor och kvinnor mår och hur synd om dom det är. Media är fyllda med kvinligt lidande. Nya kvinnosjukdommar, man betonar att det minnsan finns kvinliga dödsoffer när ca 30 pers har omkomit, utan att nämna något om manliga offer.

  Kvinnor blir upplysta om hur farligt dom lever när dom går ut, våldtäktsmän i varje buske, risk för könssjukdommar och för att inte tala om kvinnomisshandel.

  Media frossar i ”kvinna-offer”. Man vill att kvinnor ska må dåligt, känna ångest och bli förtvivlad.

 56. Kriget mot stereotyper i klassrummet! « Aktivarum Says:

  […] folk är fulla av felaktiga stereotyper så är den riktiga effekten något som kan påvisas. Hos genusnytt berättas att massmedia kommit fram till att unga kvinnor är den grupp som mår sämst i […]

 57. Yaki Says:

  Nu är hemsidan med beräkningen av Könsindex på nationell nivå och tillämpningen av härskartekniker ordentligt uppdaterad som senaste nyheten på.

  http://www.yakida.se/yakidanyheter.html

 58. Mercedes Gill Says:

  Bästa Yaki;

  Du gör ett så bra och viktigt jobb (med all respekt), men är det inte dags att se över hur du/ni distribuerar informationen?

  Sajten är klossig, stel, svåröverskådlig, förvirrande (ja, rent av) och ger ett tekniskt och ibland tyvärr ett ganska tråkigt intryck.

  Mitt ödmjuka råd är att du/ni behöver se över formen. Kanske uppdatera från känslan av en laserkopierad fanzine till ett riktigt magasin?

  Ja, ja, hoppas du tar det på rätt sätt, du har ju varit verksam länge. Men det är ett välmenat råd. Från någon som faktiskt vet rätt mycket om just den här grejen:-)

 59. Yaki Says:

  Mercedes Gill

  Tack förrådet. Du pekar på ett väl medvetet problem vilket kommer att lösas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: