Ljög om våldtäkt för att dölja bilkrasch

by

En brittisk kvinna hittade på en historia om dubbel våldtäkt för att dölja det faktum att hon kraschat sin pojkväns bil. Två ”specialpoliser” förhörde kvinnan i sju timmar innan sanningen kröp fram. Nu erkänner hon sig skyldig till att ha slösat bort 15 polistimmar (vilket tydligen är ett brott i Storbritannien). I slutet av månaden får hon sin dom. Läs mer här.

Jag undrar om en kvinna i Sverige som säger sig ha blivit våldtagen hade förhörts så grundligt?

Tack för tipset, Bo!

41 svar to “Ljög om våldtäkt för att dölja bilkrasch”

 1. Fredrik Says:

  En person som anmäler att denne varit utsatt för en våldtäkt
  måste givetvis tas på allvar. Samtidigt är det viktigt att
  utreda alla fakta. Inte för att ifrågasätta i nån sorts misstro
  utan för rättssäkerheten. Det finns en tendens att se en anmälan
  som ett brott som är begånget men så är ju inte alltid fallet.
  Våldtäkter är ett brott som särskilt upprör många men det får
  inte innebära att det anses som särskilt kränkande för just denna
  brottstyp att göra en obektiv granskning från polisens sida.
  Det måste alltid ske SÄRSKILT som man ju faktiskt kan dömas
  mot att ord står mot ord utan särskild teknisk bevisning.
  Jag är ingen jurist men för min del låter mina ord högst rimligt.
  Finns det nån som tycker annorlunda så vill jag gärna läsa det
  här.

 2. Edvard Says:

  Detta inlägget bör föras fram till Justitieministern och Regeringen med krav att en granskning och internutredning av Riksrevisionen eller oberoende europeisk enhet ska ske av alla liknande mål. Starta ett namninsamlings formulär här på GenusNytt synkroniserat med övriga bloggar PelleBilling, Ingrid C, Aktivarum, Daddy och organisationer som Rättssäkerhets Organisationen mfl.

 3. Edvard Says:

  @Fredrik,

  DET FINNS INGEN RÄTTSSÄKERHET I SVERIGE. (Rättssäkerhet/Rättstrygghet för den tilltalade/Man i sådana mål som styrs av feminism/vinklad genus).

  Det är hård fakta! Det är en vedertagen sanning. Ring upp de främsta Advokaterna i Sverige och fråga. Ahltin, Olsson, Svensson, Koorti, Sandin, Hurtig eller Haglund.

 4. Monodemon Says:

  Apropå fenomenet med falska våldtäktsanklagelser:
  http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/vaxjokvinna-misstanks-ha-bluffat-om-sexovergrepp(1960863).gm

 5. michael Says:

  Enligt polisens siffror så är 10% av anmälningar av våldtäkt falska sen brukar oxå fel man pekas ut p.g.a den traumatiska händelsen

 6. F Says:

  Jag kan intyga av egen erfarenhet att man blir förhörd extremt mycket och dessutom misstrodd. Blev själv förhörd i flera, flera långa timmar utan paus och fick höra att polisen tyckte att jag som 14-åring kanske bara ”ville testa” att ha sex och upptäckte att jag inte tyckte om det och därför ljög. Ja, för jag som 14 år gammal flicka har inget bättre för mig än att förhöras i 11 timmar och ligga på sjukhus i 5. Så nog utreder dom alltid. Dessutom fick jag veta att utan bevis i form av dna eller vittnen så kommer dom ALDRIG att fällas.

 7. Pether Says:

  michael: Nej, siffran är runt 20%. Och när det gäller överfallsvåldtäkter där gärningsmannen är okänd så är de flesta falska.

 8. Pether Says:

  ”Dessutom fick jag veta att utan bevis i form av dna eller vittnen så kommer dom ALDRIG att fällas.”

  Sådär ser inte världen ut idag.

  I Sverige fälls du endast på kvinnans ord, även ifall det finns bevis och vittnen som säger emot.

 9. F Says:

  Om så är fallet, varför fälls så få av anmälda våldtäkter och varför fällds inte mina enbart på ord? Det var inte jättemånga år sen

 10. godtyckligt Says:

  @ F

  Man ska inte säga att män inte kommer undan trots att dom är skyldiga, jag tvivlar inte på att det du säger är sant. men det är en helt annan diskussion.

  Det som det handlar om är det faktum att Killar/Män idag döms på allt för godtyckliga grunder till väldigt hårda straff. Många oskyldiga! Och många hade inte blivit dömda om det inte hade skett innanför lykta dörrar med minimal eller ingen insyn alls, där allt sedan beläggs med sekretess. och det finns ingen objektiv, oberoende instans som granskar.

  T ex Mats alm som med största sannolikhet är skyldig till mord på sin flickvän. han blev inte dömd för mord för att det inte kunde bevisas och moraliskt så känns det ju helt jävla fel men för rättssäkerheten så MÅSTE det finnas bevis! just för att inga ska bli oskyldigt dömda och för tilltron till rättsväsendet.

  Det är ett problem som måste tas upp oavsett om någon skyldig går fri, och förhoppningsvis så kommer det i förlängningen leda till att det blir bättre och mer pålitliga utredningar där man kan lita på att en dom är korrekt.

  Dessutom så behandlas tjejer som bevisligen har ljugit med silkes vantar.

  Jag tycker inte att du ska ta den här diskussionen personligt även fast du har varit med om ett otroligt kränkande övergrepp utan att se vad det faktiskt handlar om. tänk dig att du blivit kidnappad och inlåst i ett rum i 2 år fast du inte har gjort något fel. det får inte hända.

 11. JD Says:

  Tyvärr finns många exempel i Sverige där polis och utredare (majoriteten kvinnor) vägrar ifrågasätta trovärdigheten hos någon som anmält en våldtäkt trots att i princip allt talar för att anmälan är oriktig.
  Finns det någon utpekad så är man ofta ännu mindre benägna att ifrågasätta ”offret” till fördel för den utpekade.
  Orsaken är troligen att det finns ett politisk incitament där våldtäktsoffer ska prioriteras till varje pris, där allt annat (inklusive den generella rättssäkerheten) är av underordnad betydelse.

  Följden av denna vägran till opartiskhet blir naturligtvis att kvaliteten på utredningarna inte kan förbättras vilket missgynnar både riktiga våldtäktsoffer och alla de som döms oskyldigt i Sverige varje år.
  Självklart ska våldtagna tas på lika stort allvar som de oskyldiga!
  Detta kan bara ske genom att man öppet vågar ifrågasätta de som ljuger för att på så sätt stärka tilltron till utredningarna både bland allmänheten och inom rättsväsendet.

  I Oktober 2009 lade Justitiekanslern fram ett förslag om att det bör finnas en skyldighet för polis och åklagare att på begäran vidta vissa utredningsåtgärder som kan frita en person från brottsmisstankar.

  Intressant eftersom det ändå antyder att oskyldiga inte helt saknar människovärde för det svenska rättsväsendet.

 12. JD Says:

  @ F
  Alla har nog förståelse för dem som utsatts för en våldtäkt och som sedan inte får upprättelse pga ord mot ord inte räckte.
  Men det måste också finnas förståelse för att de som ljuger om våldtäkt inte ska kunna förstöra en oskyldig killes liv och dessutom tjäna hundratusen kronor på lögnen.
  Att många anser att det är ett lotteri idag vem som döms och inte döms är ett problem som ingen verkar vila ta tag i.

 13. Jack Says:

  Inte att förglömma de 4-5 miljoner män som måste leva sina liv i ständig skräck för att dömas oskyldiga. Undrar dock om det inte är exakt vad feminister vill.

 14. JD Says:

  @ Pether
  20% Är en obekräftad uppgift i Sverige.
  7-8% är siffror man brukar kunna prata om utifrån E.Diesens och T. Aspegrens olika rapporter. (Min tolkning från materialet är att det kan vara över 10%)

  Även om deras slutsatser är försiktiga och det kan röra sig om siffror som överstiger 10% så saknar det egentligen betydelse för den det drabbar. Den det drabbar räknar alltid sig själv som 100% olycksoffer!

  försiktiga 8% vilket innebär ju flera hundra falska anmälningar varje år. Det räcker gott och väl för att inse att detta är ett stort problem!

  Utomlands finns studier som visar på 20-40% men jag vet inget om dessa studier.

 15. michael Says:

  10% den siffran fick jag från en polis mellan skål å vägg

 16. Pelle Says:

  Tyvärr så visar beräkningar av kvinnors polisanmälningar, att andelen falska anmälningar är cirka 85%.

  Se
  http://www.yakida.se/falskt.html

 17. godtyckligt Says:

  En tanke…

  Varför inte ta 1000 kvinnor som har ”blivit” våldtagna (för säg 10 år sen) och be dem frivilligt fylla i ett formulär (helt anonymt)

  Med frågor som t ex ljög du?
  I så fall. varför?

  Eller på något sätt säga att dom slipper åtal om det skulle vara så att dom har något att erkänna och också gör det.

  på så sätt skulle man kunna få statistik och fakta att jobba med som skulle kunna ligga till grund för ny metoder att utreda och bedöma…

 18. Tips Says:

  Jag lade också märkte till att hon körde pojkvännens bil. En bil han säkert slitit hårt för. Återigen tjejer kan glida mycket i samhället.

 19. Erik Says:

  godtyckligt:

  Den amerikanska militären har gjort det där experimentet redan, problemet är att det finns lika många orsaker som lögner. Hämnd/alibi de klart vanligaste på ca 20% vardera

 20. godtyckligt Says:

  Erik:

  Tänkte kanske att det kunde ge några återkommande inslag och återkommande detaljer om man sedan granskar dom fallens förundersökningar som man kan ha lite som ”varnings signaler” för att lättare kunna genomskåda en lögn. även om anledningen varit olika så kanske det finns någon form av röd tråd att dra i…

 21. godtyckligt Says:

  Här är en person och en organisation som skulle behöva tänka lite ”outside the box”

  http://www.nck.uu.se/

 22. godtyckligt Says:

  Här är en publikation från ovanstående sida Nationellt centrum för kvinnofrid. Antologi – Sju perspektiv på våldtäkt.

  Ska sägas att jag inte läste exakt allt (typ hälften). I början verkade det som om att dom tog upp att män som våldtas också är ett problem men sen tycker jag att allt man läser har samma riktning, nämligen: hur dömer vi fler. Jag tycker inte någonstans att det centrala är att få reda på sanningen om en händelse utan att helt enkelt kunna döma. Dom beskriver bildligt rättegångar som å ena sidan ett ”offer” som säger det och å andra sidan ”Förövaren” som säger det. förstår inte hur någon i en rättegång kan kallas för förövare innan någon dom avkunnats.

  Tydligen är ett lag förslag på gång till sen hösten 2010 som föreslår ”bevis på samtycke”

  http://viewer.zmags.com/publication/06f9db6c#/06f9db6c/1

 23. Fredrik Says:

  ”bevis på samtycke”???

  Om jag frågar kvinnan:
  ”Vill du ha sex”?
  ”Ja”, svarar hon.
  Hur kan det sen bevisas?
  Måste man spela in det på band
  eller ha en blankett som bägge
  skriver under? Kanske ROKS eller
  Miljöpartiet/Vänstern kan trycka upp dom?

 24. godtyckligt Says:

  @ Fredrik

  Ja det är helt sjukt! det går ju inte!

 25. Pether Says:

  När den amerikanska militären undersökte våldtäkter kom de fram till att 60% va falska. Men tycker inte det kan sättas på samhället i stort.

  20% är den siffran polisen ger, samt vad undersökningar säger.

  http://www.sourze.se/Falska_v%C3%A5ldt%C3%A4ktsanm%C3%A4lningar_10456673.asp

  http://www.sourze.se/Falska_v%C3%A5ldt%C3%A4ktsanm%C3%A4lningar_igen_10459140.asp

  Sedan har vi de att majoriteten där förövaren är okänd är falska. Samt att i vårdnadstvister är 95% falska.

 26. JD Says:

  Det finns TVÅ undersökningar i Sverige och det är Aspegrens och Diesens undersökningar. Allt annat är rena spekulationer!
  Feminister brukar ibland hänvisa till 2 % baserat på Diesens rapport där det framgår att 2% av kvinnorna har erkänt att de ljugit.
  Förutom dessa 2% så framgår det i rapporterna att ytterligare ca 6% av anmälningarna är helt orealistiska men där de inte lyckats få fram ett erkännande.
  Förutom dessa 8% finns det mycket som talar för att YTTERLIGARE 7-8% ur ett vetenskapligt perspektiv kan vara falska.
  D.v.s Forskningen i Sverige visar att 7-15% av alla anmälningar är falska och det är därför som vi måste hålla oss till dessa uppgifter och inte spekulera i vad obekräftade undersökningar utomlands har visat.
  (Själv lade jag ned bloggen falsktanklagad just pga jag anser att det är fel att vanliga människor ska spekulera om detta då det är en fråga som ska hanteras på ett professionellt sätt av politiker och jurister. Något som idag inte sker!)

  PROBLEMET är inte om det är 7 eller 60 % det handlar om utan problemet är att Sverige idag tillåter och tom uppmuntrar till att detta sker!
  DESSUTOM finns det feminister och andra obildade som menar att de som utpekas oskyldigt för våldtäkt inte ska omfattas av samma rättssäkerhet eller ha samma rättstrygghet som de som våldtas pga de oskyldiga tillhör en minoritet! Man menar att ju färre antal som ett brott omfattar ju mindre värda är dessa personers liv.

 27. F Says:

  Håller med om att problemet inte är hur många som ljuger utan att människor ljuger. Dessutom tycker jag det är riktigt illa när det ska spekuleras utan håller även emd där att det är bättre att hålla sig till den statistiken man har.
  Nationelltcenturmförkvinnofrid(NCK) är det inget fel på dock. De har nyligen släppt en handbok för all personal inom vården hur de ska bemöta våldtäksoffer, manliga som kvinnliga. De tar även upp problematiken kring våldtagna män som inte vågar prata om det på samma sätt eller kanske inte anmäler. De gör ett bra jobb för alla offer där ute!

 28. Erik Says:

  JD:

  Upplysningsvis så har Diesen långt innan nån som helst studie gjordes förespråkat låga beviskrav (mer eller mindre omvänd bevisbörda) och sagt ”det är ingen risk oskyldiga döms” Att sålunda han skulle undersöka detta i efterhand är ett skämt. Diesens motivering vara att om folk rånas är det igen som frågar om det var frivilligt. Samma logik förespråkade han gällande samlag. Om nån har sex är det ingen som frågar om det var frivilligt, alla utgår från att det var våldtäkt, så kan Diesens kunskap på området sammanfattas.

 29. Erik Says:

  Bevis på samtycke existerar inte för samtycke kan ALLTID tas tillbaka när som helst (även under sexakten) så även om du har bevis på samtycke från början (skriftligt, muntligt, video whatever) så finns inget bevis på att hon inte tog tillbaka det senare.

  Att folk missat detta är helt sanslöst!

 30. JD Says:

  @ Erik
  ja och det är intressant att Diesen gjorde den här rapporten direkt efter att Therese. Aspegren gjort sin omfattande rapport ”falska våldtäkter”.

  E Diesen är ju känd för att konsekvent nästan förneka existensen av falska anmälningar.
  Jag kan tänka mig i vilket dilemma hon befann sig i efter Aspegrens ”rapport” Falska våldtäkter.

  Dels var ju hennes man handledare åt Therese vilket gjorde att det blev svårt att helt förkasta Therese´s slutsatser utan att samtidigt förkasta Christian Diesen som handledare.
  Dels kom det nu fram en rapport som människor skulle kunna börja hänvisa till och det var ju inte bra…

  Min misstanke till att Eva Diesen gjorde denna rapport för att få fram argument för sin egen sak men att det misslyckades i och med att resultaten istället bekräftade Aspegrens arbete.
  Däremot hade hon nu en egen rapport att hänvisa till och då är det ju lättare att ge sken av att det endast är 2% av alla anmälningar som är falska. Nämligen där man fått fram ett erkännande!

  Skumt med andra ord!

 31. JD Says:

  Om dagens beviskrav inte räcker för att fälla en person för våldtäkt hur ska då en utpekad person kunna bevisa sin oskuld?

  Lagen om samtycke handlar om att kunna fälla personer UTAN bevis vilket givetvis kommer att drabba oskyldiga samt människor som är dåliga på att prata för sig. T.ex begåvningshandikappade människor, utlänningar, onyktra eller helt enkelt de som var allt för godtrogna.

  Att ta bort rättssäkerheten för att få fler fällda utifrån nämndemäns godtyckliga egna tolkningar och värderingar är helt fel väg att komma åt dessa problem!

 32. JD Says:

  En sista sak bara om samtycke!

  Det finns en fråga som jag gärna skulle vilja ställa till bland annat Peter Eriksson (miljöpartiet). En av de som framför att lag om samtycke ska införas.

  Frågan lyder:
  Den person du senast hade sex med…
  Hur skulle göra om du idag blev tvungen att bevisa att den händelsen inte var en våldtäkt utan att ett samtycke verkligen förelåg?

  Hur många som läser denna kommentar skulle kunna svara på en sån fråga?

 33. godtyckligt Says:

  Hur ORD kan ha något som helst bevis värde förutom om man berättar olika versioner av en och samma händelse är ofattbart! Ord är bara ord. och i förhållande till straff så är det helt ofattbart.
  Hade det handlat om en polismans ord mot en misstänkt fortkörare som riskerar några tusen kronor i böter så är det på en helt annan nivå. att dömas till minst 2 års fängelse grundat på vad en person påstår och vad vittnen som inte varit med vid den aktuella tidpunkten vittnar om att ”offret” sagt i efterhand (ofta vänner och bekanta till ”offret”) är rent vansinne. och så ser ungefär bevis grunden ut i många fall.

 34. godtyckligt Says:

  @ JD

  ”Frågan lyder:
  Den person du senast hade sex med…
  Hur skulle göra om du idag blev tvungen att bevisa att den händelsen inte var en våldtäkt utan att ett samtycke verkligen förelåg?”

  Svaret är: det går inte.

 35. godtyckligt Says:

  Den här videon tycker jag speglar väldigt bra hur trovärdig en kvinna kan vara som ljuger. tycker mig till och med höra hur hon försöker låta ledsen.

 36. Edvard Says:

  Kvinnor ljuger bättre än Män

  http://www.dn.se/insidan/kvinnor-ljuger-battre-an-man-1.793696

  Boken Sanningens eld – lögnens lågor
  http://www.pellesvensson.net/av/

 37. Sam Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7289664.ab

  Stackars män, säkert oskyldigt anklagade för att tjejerna är feminister som hatar män…

 38. JD Says:

  @ Sam

  Kan du förklara vad du menar!
  Menar du att alla kvinnor ljuger bara för att 10-15% av dem ljuger pga otrohet, pengar, vill ha uppmärksamhet m.m?

  I så fall är du helt ensam om den uppfattningen på det här forumet!

  Kanske det är så att din hjärnkapacitet inte klarar av att hantera två olika problem samtidigt?
  D.v.s att falska anmälningar är ett problem och att riktiga anmälningar är ett annat problem?

  Alla har vi ju inte samma förutsättningar…

 39. Sam Says:

  JD: det var ironi, och en anspelning på just det du pekar ut att Genusnytt ofta använder artiklar med falska anmälninar, som den som inledde en här tråden för att ensidigt visa att det är synd om män. på samma sätt som Pär Ström och andra ofta anklagar feminister för att göra men i motsatt riktning. glatt överraskad att du reagerade med att ta avstånd vågar jag därför tipsa om denna artikel som speglar min inställning till feminism, jämställdhet och männens möjligheter att bidra till ett mer jämställt samhälle, i stället för att ställa upp i någon form av motståndarlag till de som kämpar för kvinnors rättigheter på många olika sätt och inte alltid med felaktigt anklagade mäns bästa för ögonen. men det tål faktiskt att sägas att i definition av jämställdhet och kampen för den lyser män alltför ofta med sin frånvaro. både detta och ironi a la Genusnytt är fenomen som enligt min uppfattning enbart bidrar till fortsatt polarisering som varken gynnar kvinnor eller män:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article7249115.ab

 40. Litmus Says:

  @Sam

  Att du tycker att grundläggande rättssäkerhet för män leder till polarisering, säger mer om dig än om Genusnytt eller något annat.

 41. prinsessan Says:

  @ Jack

  ”Inte att förglömma de 4-5 miljoner män som måste leva sina liv i ständig skräck för att dömas oskyldiga. Undrar dock om det inte är exakt vad feminister vill.”

  Och vad säger du om de 4-5 miljoner kvinnor som måste leva sina liv i ständig skräck för att våldtas???? Som det verkar idag kan ju vem som helst vara våldtäktsman! Polisenchefen eller tränaren eller kusinen eller gubben i skogen. Alla ni som är rädda för att dömas oskyldiga – klandra för helvete inte oskyldiga tjejer!! Klandra den som gjort det – det är alla män som våltar som gör att alla män blir möjliga våldtäktsmän, på samma sätt som alla kvinnor är möjliga våldtäktsoffer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: