Oh, vilka härliga feministiska citat!

by

Den mäktiga feministiska rörelsen har under de decennier den har dominerat samhällsdebatten spridit en del oförglömliga citat omkring sig. Jag har roat mig med att samla en del av dem. Hjälp mig gärna med att komplettera samlingen genom att skriva in fler intressanta citat som kommentarer. Här kommer nu ett antal intellektuella höjdpunkter ur genusdebatten:

.

Ireen von Wachenfeldt, f.d. ordförande i kvinnojourernas organisation ROKS, m.m.

– ”Män är djur”
I SVT-dokumentären Könskriget, 22 maj 2005

– ”Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren
Till tidskriften Mana, citerad i Aftonbladet, 18 jan 2008

– ”Efter den veckan i september när tre mord har skett, känns det naturligt att utesluta männen från det offentliga rummet.”
I ROKS månadsbrev, enligt denna sida

.

Johan Ehrenberg, journalist och redaktör på tidningen ETC:

– ”Män har en kollektiv skuld. Det vill säga, alla män lever ett liv där man, bara genom att man är man, deltar i ett kvinnoförtryck. Oberoende av om man vill och tycker sig vara en del i ett könsförtryck.”
Sagt i P1:s ”Godmorgon, världen” 25 april 2004 enligt denna sida

– ”Du är nämligen en del i en våldtäktskultur. Om du inte inser det – att den manliga kulturen, med all sexism, allt förakt för svaghet, all rädsla för motstånd och allt hat mot kvinnors kamp – faktiskt är grunden för våldtäkterna – om du INTE ser din del – så är du en aktiv part i det fortsatta förtrycket.
Riktat till  mannen, i tidningen ETC

.

Margareta Winberg, f.d. vice statsminister, f.d. ambassadör, f.d. jämställdhetsminister, m.m.

– ”Men ni andra systrar då? Varför finner ni er? Varför kan inte ni berätta om männen som förtryckare, hustrumisshandlare, talibaner eller allmänt otrevliga typer?”
Aftonbladet Debatt, den 7 april 2004

– ”Att få den uppblåsta manligheten att krakelera för gott och ersättas av en manlighet präglad av ett annat slags ansvar, en respekt och ett erkännande av flickors och kvinnors lika värde.
I riksdagen

– ”Män delar inte med sig. Män håller krampaktigt i det som har varit tryggheten, att vara förmer, att ha kontroll, att äga makt, att vara märkvärdigare.”
Riksdagen, 13 april 1999

– ”Ingenstans finns det jämställda perspektiv vi tar för givet i dag. Ändå sjunger vi Taube.”
I en intervju om Evert Taubes kvinnosyn i Aftonbladet, 13 november 2002

– ”Svenskarna slår kvinnorna för att göra klart att de kan kuva dem, även om de har förlorat makten över dem utanför hemmet.”
Intervjuad i den brasilianska tidskriften Veja, april 2005.  Citerad i Svenska Dagbladet, 1 juli 2005.

– ”Ty vem belastar samhället och oss kvinnor? Vem sitter i fängelse? Vem är fotbollshuligan? Vem misshandlar kvinnor i hemmet? Vem kostar mer vid sjukdom? Vem tror att kvinnor är saker som kan köpas och säljas? Vem nonchalerar sina barn? Vem tar allmänt för stor plats i det offentliga rummet – utan att ha något särskilt att säga? Vem startar och bedriver krig? Vem leder världen mot mål som kan ifrågasättas? Vem är patriark och egenkär? Vill män vara denna börda? Vet de om att de är det? Måste det till en kvinnorevolution för att visa att vi inte finner oss?
Aftonbladet Debatt, den 7 april 2004

– ”Om ni är mer än bara lagom uppkäftiga så får ni stryk, psykiskt eller fysiskt eller kanske mindre löneförhöjning eller sämre karriärmöjlighet. Ni får ett allmänt otrevligt liv, blir sedda som kärringar, rödstrumpor (oh, dessa hemska varelser…) eller som manshatare. Detta sista uttryck inte sant.
Om kvinnor, i Aftonbladet Debatt, den 7 april 2004

– ”Män köper levande varelser, män slår, män misskrediterar, män smiter från ansvar, män äger mest, män tjänar mest pengar, män roffar åt sig, män skjuter, män rånar och så vidare. Ibland är jag förundrad över att inte fler kvinnor verkligen hatar män. Så som män bär sig åt! Beror det på okunskap om denna strukturella maktordning? […]  Eller är heterosexuell tvåsamhet så kulturellt fastnitat i våra samhällen att kvinnor inte vågar eller orkar göra revolt? Jag har inget bra svar.”
I tidskriften Kvinnotryck, nr. 8 2004.

– ”Och visst är det underligt att så många kvinnor fortfarande älskar, beundrar eller helt enkelt bara föredrar män, med tanke på vad män gör mot kvinnor.”
Enligt denna sida

.

Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap, docent, medgrundare av Feministiskt Initiativ:

– ”Jag tror inte ens på kön, annat än som en politisk och social konstruktion.”
I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon, 24 september 2005

– ”Kvinnor som har sex med män är könsförrädare”
Detta har Rosenberg sagt enligt Ebba Witt-Brattström och Susanne Linde under det interna bråket i Feministiskt Initiativ, men Rosenberg förnekar det.

.

Gudrun Schyman, f.d. partiledare för Vänsterpartiet, talesperson för Feministiskt Initiativ

– ”Samma normer, samma strukturer och samma mönster finns i såväl talibanernas Afghanistan som i Sverige. Mer konkret betyder det alltså att män som grupp systematiskt exploaterar kvinnors kärlekskraft. Män får mer än de ger. Kvinnor ger mer än de får.
Tal på Vänsterpartiets kongress 2002.

– ”När kostnaderna är beräknade för denna del av mäns samhällsförstörande verksamhet så blir det tydligt hur mycket mäns våld kostar samhället; pengar som istället skulle kunna satsas på en höjning av kvinnors löner, bättre sjuk- och hälsovård, bättre arbetsmiljö etc. Det blir då naturligt att fråga sig på vilket sätt män kollektivt skall ta det ekonomiska ansvaret för mäns våld mot kvinnor.”
Det var detta som var underlaget för begreppet ”mansskatt” – ur hennes riksdagsmotion nr 2004/05:So616

.

Valerie Solanas, amerikansk feminist (ur SCUM-Manifestet)

– ”Mannen är en biologisk olycka”

– ”Att kalla mannen ett djur är att smickra honom; han är en maskin, en vandrande dildo.”

– ”Då dagens samhälle präglas av enformighet och helt utan relevans för kvinnor återstår för civiliserade, ansvarstagande och spänningssökande kvinnor endast att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, införa fullständig automatisering [av fortplantningen] och utplåna det manliga könet.”

– ”Uppfylld av dåligt samvete, skam, rädsla, osäkerhet och, om han har tur, en knappt förnimbar fysisk gestaltning av sina känslor är mannen icke desto mindre besatt av att knulla, han kan simma över en flod av snor eller vada till näsan i spyor i en mil om han tror att det finns en vänligt inställd fitta som väntar honom.”

Samtliga citat är ur Valerie Solanas skrift SCUM Manifesto (SCUM-Manifestet), där SCUM står för Society for Cutting up Men.

.

Sedan kommer några citat från svenska feminister som har uttalat sig om SCUM-manifestet (tack till en internetsida utlagd av Joakim Steneberg):

.

Sara Stridsberg, författare och dramatiker, en av grundarna av sammanslutningen S.K.A.M. (Skär Kukarna Av Männen):

– ”Ingen text har förändrat mig så…mitt sätt att tänka, mitt hjärta, min fitta…den har lärt mig allt jag behöver veta.”
Om SCUM-manifestet i förordet till dess svenska översättning (som utfördes av just Sara Stridsberg).

– ”Vi kan läsa det bokstavligt. Vi ska läsa det bokstavligt. Att kvinnor slår tillbaka är helt logiskt.”
Om SCUM-manifestet i förordet enligt denna sida

.

Maria-Pia Boëthius, författare, journalist, feministisk debattör:

– ”Den mest skimrande och lysande feministiska bok, som kommit ut på svenska i denna tid
Om SCUM-Manifestet i tidningen ETC nr 3-4/04

– ”…SCUM:s chockverkan… definierar männen, smular sönder deras grandiosa självsyn och marginaliserar dem till försumbarhet.”
Om SCUM-Manifestet i tidningen ETC

.

Aase Berg, svensk poet, f.d. redaktör för Bonniers Litterära Magasin (BLM):

– ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser VS:s SCUM-manifest!”
Bonniers Litterära Magasin

.

Maria Bergom Larsson, författare, doktor i litteraturvetenskap:

– ”Framtiden är din Solanas”
Om SCUM-Manifestet, i Aftonbladet 20 januari 2006

.

Nina Lekander, författare och journalist

– ”Äntligen en skitförbannad kvinna som tillåter sig vara det, som uppfinner en så rolig grotesk sammanställning som Society for cutting up men och sedan agerar ut det som är så gräsligt förbjudet i Skandinavien: Manshat.”
Om SCUM-Manifestet, i tidningen Expressen enligt denna sida

.

Marit Östberg, journalist
– ”…en av västerlandets viktigaste feministiska texter. […]  SCUM Manifest är tufft och kompromisslöst men framförallt är manifestet ett sökande efter möjlig och mänsklig kärlek. Utopisk. […] en genial text .”
Om SCUM-Manifestet i Smålandsposten enligt denna sida

.

Jenny Högström, litteraturvetare, kritiker, översättare

– ”Själv får jag lust att läsa högt ur det för alla […]  SCUM Manifest borde ligga intill eventuella biblar och broschyrer för TV-porr i alla hotellrum i hela världen.”
I Sydsvenskan 26 september 2003

.

Lina Borg

”När H&M:s äckliga affischer kommer upp till jul, kommer det att kännas mycket skönt att ha Valerie Solanas att hålla i handen.”
Kvinnotryck

.
Kristina Hultman

”…en skrämmande klarsynt beskrivning av förvirrad manlighet.”
Aftonbladet

.

Vi lämnar SCUM-Manifestet och ”Society for Cutting up Men” och går vidare till nya feministiska klarsyntheter i kampen för jämställdhet…

.

Eva Lundgren, professor i sociologi med inriktning på kvinnoforskning

– ”Det finns ett stort antal satanistiska grupper i Sverige som mördar barn i skogen och gräver ner dem. I vissa fall sliter männen foster ur livmodern för att döda dem. Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.”
Detta är inte ett exakt citat, utan ett sammandrag av vad Eva Lundgren har sagt enligt ett stort antal medier

.

Linda Skugge, författare och journalist:

– ”Ge alla manliga förövare kvinnliga försvarsadvokater! Och vänd på bevisbördan, tvinga männen att bevisa att tjejen var med på det.”
Expressen 14 december 2002

– ”För våra flickor har inga problem. Våra flickor är underbara precis som de är. Män och pojkar har väldigt mycket att lära och förändra hos sig själva.”
Expressen 10 februari 2007

– För kvinnor är det ju inget fel på. Det är männen som gör alla dåliga grejer. De misshandlar, våldtar, tar inte hand om hushållet, tar inte ut någon pappaledighet.”
Helsingborgs dagblad 27 november 2003, enligt denna sida

.

Yvonne Hirdman, professor i samtidshistoria:

– ”Den som hatar, föraktar och håller isär är ‘mannen’. Det vill säga män i historien som upphöjt sig till denna abstraktion, ‘mannen’ – människan.”
Dagens Nyheter 13 juli 2002

.

Mona Sahlin, partiledare:

– ”…feminismen är överordnad alla ideologier, och måste ingå i tankesättet hos alla som påstår sig vilja synliggöra eller förändra maktfördelningen i ett samhälle.”
Enligt denna sida

.

Claes Borgström, f.d. Jämställdhetsombudsman, socialdemokraternas jämställdhetspolitiske talesman:

– ”Vi på Jämo kanske borde utarbeta en checklista för hur den svenske mannen skall bära sig åt för att med fog kunna kalla sig en god man. …så här: Ryck upp dig! Lyssna på kvinnors erfarenheter, använd din fantasi.”
Enligt denna sida

– ”Kanske allra bästa som har sagts i den här frågan är den dekal som den sydafrikanske biskopen Desmond Tutus hustru har i bakrutan på sin bil och där det står ‘den som vill vara som en man har inte några ambitioner’.”
I Norrbottenskuriren 19 november 2003 enligt denna sida

.

Stephan Mendel-Enck, författare och journalist:

– ”Den dominerande manligheten är en våldsideologi, en livsfarlig logik, en kollektiv sinnessjukdom, och en evig tävlan där kvinnor bara är statister.”
Ur hans bok ”Med uppenbar känsla för stil”

.

Zoran Alagic (journalist och debattör) och Dina Evenéus (statsvetare med genusinriktning), båda tidigare medarbetare till dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg:

– ”Det är män som våldtar, det är män som begår brotten … Men ingen vågar ännu peka på förövaren och säga det självklara: ‘Där är han. Han är avklädd – och han är man!'”
Enligt denna sida

.

Stina Jeffner, doktor i sociologi:

– ”Man får överväga utegångsförbud för alla män efter klockan 22”
Aftonbladet, 31 augusti 1998

.

Mikael Nestius, dåvarande chefredaktör på tidningen City:

– ”Det är dags för omvänd bevisordning. Det borde vara mannens skyldighet att göra troligt att kvinnan faktiskt ville ha sex.”
Tidningen City, 1 juni 2007

.

Viktoria ”Yolanda” Lundborg, feminist och medlem i DJ-gruppen Shis Dykes

”Jag skulle aldrig spela uppenbart sexistisk, rasistisk eller homofob musik.” [Intervjuarens följdfråga är:  Hur definierar du sexistisk musik?]  ”Musik gjord av män. Jag tycker att män är roten till det onda.”
Enligt denna sida

.

Joanna Rytel, konstnär och krönikör:

– ”Jag tänker aldrig föda en vit man, så det så. Man vill ju inte utsätta andra tjejer för samma obehag i framtiden eller begränsa deras sexliv.”
Aftonbladet Debatt, 11 april 2004

– ”Vi tar det igen: Ett vitt gubbslem: 1 har brist på empati. 2 tror sig ha förtur på alla plan. 3 tar för sig på andras bekostnad. 4 vill att andra ska behaga hans förväntningar. 5 tål inte kritik. 6 har en fejkad mjukisfasad. 7 brer ut sin kropp utan att märka det. 8 tycker att män säger viktiga saker, fastän det var en upprepning av vad en kvinna precis sagt. 9 kräver uppmärksamhet dygnet runt. 10 tål inte att snubbla inför alla. 11 förstår bara ibland det viktigaste ordet NEJ i en kvinnas vokabulär. roffar, roff, roff.” 12
Aftonbladet Debatt, 11 april 2004

.

Ida Söderquist, Nour Alkamil och Hanna Ljungqvist, medlemmar i det feministiska nätverket Virus

”Varje man är en våldtäktsman om han inte visar sin oskuld”
Aftonbladet Debatt 2004-07-23

.

Zoran Alagic, presschef på Lärarnas riksförbund, och Kurdo Baksi, redaktör för Svartvitt.se

”Ställ alla vita, långa, heterosexuella, blonda och blåögda män mellan 40 och 50 år längst ner i anställnings-hierarkin de närmaste fem åren”
Sydsvenskan, 9 jan 2007

.

Ulla Inezdotter, ordförande för kvinnojouren i Helsingborg

Män bör inte få arbeta inom barnomsorgen. Och män ska inte få använda datorer eftersom de kan sitta och söka porr på internet.
Aftonbladet 23 april 1999. Detta är inte ett exakt citat utan en sammanfattning av vad hon har sagt.

.

Luce Irigaray, fransk feministisk teoretiker inom filosofi, lingvistik och psykoanalys.

”Är E=mc2 en sexistisk ekvation? … Kanske det. Låt oss göra hypotesen att den är det på så sätt att den prioriterar ljusets hastighet framför andra hastigheter som är av största vikt för oss. Vad som för mig tyder på den tänkbart sexistiska karaktären hos ekvationen är inte direkt dess användning för kärnvapen, utan att den prioriterar det som går fortast.
I essän ”Le sujet de la science est-il sexue?”

.

UTLÄNDSKA CITAT
denna sajt finner du en del internationella citat från feminister. Smakprov: ”All men are rapists. And that’s all they are”.

————————————————————————-

Du som har kommit ända hit, skriv gärna en kommentar om vilket feministiskt uttalande du gillar bäst! Min favorit är nog den där Margareta Winberg säger att manshatare inte finns. Mejla gärna dina kompisar och tipsa om detta blogginlägg!

PS: Jag undrar hur mottagandet för ovanstående guldklimpar hade blivit om ordet ”män” hade varit utbytt mot ”invandrare” eller ”färgade”.

65 svar to “Oh, vilka härliga feministiska citat!”

 1. Musse Pig Says:

  Bra Pär! Varje gång man lyfter fram vad de egentligen säger och tänker så trillar säkert poletten ner för några till. Man kan nog hitta en del belysande uttalanden på http://www.bang.se

 2. Anders Says:

  Jag försökte hitta en del här för här kan man se dem soreterade i tidsordning.

  http://www.yakida.se/artal.html

 3. Info Says:

  SVENSKA OMDÖMEN OM SCUM-MANIFESTET

  Svenska omdömen om Valerie Solanas SCUM-manifest:

  • MODERNISTA FÖRLAG:

  ”SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas från 1967 är en av de viktigaste feministiska texterna någonsin. Den orimligaste, den rimligaste. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att regera universum. En vildsint och originell diagnos av patriarkatet. Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av döden, av sex och av att förstöra saker. Mannen är en maskin, en vandrande dildo, en emotionell parasit, en biologisk olycka; manlighet är en bristsjukdom. För civiliserade kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet och förstöra det manliga könet. SCUM är ett tillstånd, ett sätt att tänka, en attityd. En organisation med ett okänt antal medlemmar. Valerie Solanas manifest är en skön och våldsam vision där vänskap ersätter meningslös sex.”

  • AASE BERG i BLM:

  ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser Valerie Solanas SCUM Manifest. (…) översättaren Sara Stridsberg har skrivit ett fullkomligt lysande förord, helt innovativt i sin direkta energi, det gör mig nästan lika lycklig som manifestet.”

  • JENNY HÖGSTRÖM, Sydsvenska Dagbladet:

  ”Årets julklapp – högläsning anbefalles!” – ”SCUM Manifest borde ligga intill eventuella biblar och broschyrer för TV-porr i alla hotellrum i hela världen.”

  • MARIT ÖSTBERG, Smålandsposten:

  ”…en av västerlandets viktigaste feministiska texter. (…) SCUM Manifest är tufft och kompromisslöst men framförallt är manifestet ett sökande efter möjlig och mänsklig kärlek. Utopisk. (…) en genial text .”

  • SALKA HALLSTRÖM BORNOLDI, Nöjesguiden:

  ”…en rasande kampsång om kvinnlig stolthet, om mannen som förvandlat världen till ett ’skitställe’. (…) Sara Stridsbergs förord är bara 20 sidor långt. Men det brinner, flammar som ingen annanstans i svensk litteratur just nu.”

  • KRISTINA HULTMAN, Aftonbladet

  ”…en skrämmande klarsynt beskrivning av förvirrad manlighet.”

  • REBECKA GUNNARSSON, Borås Tidning:

  ”…den här texten kommer att slå dig lika hårt i ansiktet som Cornelius i Fight Club spöar upp sig själv inne på sin chefs kontor. (…) Läs SCUM Manifest och hitta tillbaka till ilskan som kan förflytta berg.”

  • MARIA-PIA BOETHIUS:

  ”SCUM MANIFEST AV VALERIE SOLANAS är den mest skimrande och lysande feministiska bok, som kommit ut på svenska i denna tid; trettiosex år efter att den skrevs. Sara Stridsbergs förord är en av de vackraste kärleksförklaringar jag läst.

  Den som inte läst Manifestet bör helst köpa boken och läsa den istället för denna text. Många som redan läst boken vill inte läsa något om den. Den står för sig själv, den är ett sinnestillstånd, den behöver inte utredas, den förändrar livet, skriver den ena efter den andra. Jag skriver i alla fall. Jag kan inte låta bli.”

  • SARA STRIDSBERG, förordet:

  ”Jag har aldrig älskat en text som jag älskar Valeries text. Ingen text har förändrat mig så. Ingen händelse eller företeelse (…) Jag vill bara prata med Valerie. Jag kan inte sluta tänkta på Valerie”

  —————————————-

  ANM.: Till Solanas´ olycka hörde, enligt hennes beundrarinnor, att hon var prostituerad och alltså blev utnyttjad av män. I själva verket borde hon tacka de karlar, som faktiskt gav denna fula, elaka och psykopatiska varelse pengar så att hon i många år kunde underhålla sitt knarkmissbruk på daglig basis.

  Tro dock inte för ett ögonblick, att det var några propra, omtänksamma GENOMSNITTSMÄN med högt utvecklad förståelse för det lesbiska kynnet, som hon lyckades ragga upp och som hon fraterniserade med. Tro dessutom inte, att hon utan vidare fick det hon begärde av de män, som hon trots allt lyckades få kontakt med. Kanhända fick hon kalla handen mer än en gång…

  Vilket varje gång gjorde henne rasande. Ungefär som när hon vid ett tillfälle råkade i tvist med konstnären Andy Warhol. Honom sköt hon helt sonika från nära håll. ”- – – 3 juni 1968 sköt hon Andy Warhol med tre skott. De två första skotten missade, men det tredje penetrerade hans högra och vänstra lunga, mjälte, lever, magsäck och matstrupe. Hon sköt sedan konstkritikern Mario Amaya och försökte även skjuta Warhols manager Fred Hughes, men hennes pistol hakade upp sig just som hissen anlände till våningen där dramat utspelade sig.” (Wikipedia.)

  Solanas ansåg sig vara förföljd på avstånd (schizofrenoida symptom). Av män.

 4. Jack Says:

  Vänsterpartiet i en motion till riksdagen titulerad ”Från jämställdhet till feminism”:

  ”En jämställdhetspolitik som nöjer sig med att officiellt ge könen lika rättigheter utmanar inte männens privilegier.”

 5. Jack Says:

  Socialdemokraternas kvinnorförbund inför valet 2010:
  ”Ett beslut som fattas av enbart män är ett icke-beslut. Sådana beslut borde ogiltigförklaras i lag”

 6. gotiskaklubben Says:

  He he he… Fyra STRAFFKNULL av fem möjliga!

 7. Info Says:

  VICE STATSMINISTER MARGARETA WINBERG OM EVERT TAUBE

  Margareta Winberg:

  • ”Taube har egentligen en rätt förskräcklig kvinnosyn…Taube beskriver kvinnor som antingen horor eller madonnor…Taube befäster en rådande maktstruktur, en kvinnosyn som är oss främmande…

  Taube är en mästare i ord och melodi och han kan kombinera det så att det blir så otroligt vackert att vi inte lyssnar på texten. I stället sitter vi i kvinno- och nykterhetsrörelsen och sjunger med i Flickan från Havanna. Det är ganska fascinerande.”

  (Aftonbladet 13 november 2002.)

  • ”Den vackra visan ´Brevet från Lillan´, ni vet ´Pappa kom hem, för jag längtar efter dig…´, är ett brev från en flicka som saknar sin far. Inte ett brev från en far som saknar sin dotter. Samtidigt är det ju uppenbarligen en visa som är en varm kärleksförklaring till ett barn. – Men kanske har den kraftfulla maskuliniteten liksom inga uttryck för den kärleken. Så det fick bli ett kärleksbrev till mannen istället.”

  (Tal av vice statsminister Margareta Winberg vid Taube-seminarium på Öland, den 9 november 2002.)

  – – – – – – – – – – – – – – – –

  ANM.: Senare har jag (Info) i Sveriges radio hört Margareta Winberg vidareutveckla sin analys av ”Brevet till Lillan” som så, att det som pappa skulle få av Lillan när han gått i land och kommit hem INTE var en vacker barnteckning eller ett sött korsstygnsbroderi utan EN LITEN SON… Taubes fru var gravid och Winberg föreställer sig, att allt Lillan kunde tänka sig att glädja sin odrägligt manschauvinistiska far med var en liten SON (Sven-Bertil Taube). – Alltihop är Winbergs egna fantasier.

 8. Info Says:

  BREVET FRÅN LILLAN

  Jag råkade – påverkad av Winberg – skriva ”till” i stället för ”från” ovan på ett ställe. Emellertid är det så att Taube ingalunda skriver ett brev TILL SIG SJÄLV, som Margareta Winberg tror, utan, som den känslomänniska han var, helt enkelt på ett rörande och övertygande sätt identifierar sig själv med en liten flicka, som längtar efter sin pappa.

  Har jag fel? Döm själva:

  BREVET FRÅN LILLAN

  Pappa, kom hem!
  För vi längtar efter dig!
  Kom innan sommar’n
  är slut, lilla pappa!
  Åskan har gått,
  och om kvällen blir det mörkt,
  stjärnorna syns nu
  på himlen igen.

  Allt jag vill ha
  är ett halsband av korall,
  ingenting annat,
  det kostar för mycket.
  På våran tomt
  är det nu så mycket bär,
  och fullt med ungar
  har fåglarna där.

  Sjön är så varm
  och jag badar varje dag,
  och jag hoppar i
  utan att bli rädd,
  för nu simmar jag så bra.

  Vi har det så fint
  nu i vårat lilla skjul,
  och en liten gran
  har vi också sett,
  den som vi skall ha till jul.

  Detta har jag
  skrivit nästan bara själv,
  och jag ska börja
  i skolan till hösten.
  Pappa, kom hem!
  Jag vet något som du får!
  Nu slutar brevet
  från din Ellinor.

 9. Zac Says:

  Några har tappat fotfästet totalt…

  //Zac

 10. Patrik(PP) Says:

  Många roliga citat, som om de hade varit hämtade från den komisk Science Fiction. Jag har inte några fler lustigheter att bidra med men det kan vara värt att veta att (S) kvinnoförbund röstade för att parabolantnner skulle förbjudas en gång i tiden. Då hade ännu inte feminismen fått ett lika hårt grepp om samhället och förslaget blev lyckligtvis inte verklighet.

 11. (M)askulism Says:

  Gunilla Ekberg fd antälld på Näringsdepartementet som regeringens (Socialdemokraternas) sakkunnige inom frågor som rör människohandel och prostitution. När kameran är avständ säger Gunilla Ekberg till
  Journalisten Evin Rubars som kritiskt granskar Roks,Eva Lundgren och extrem feminismens kopplingar till Regeringen

  ”Räkna inte med du får någon hjälp av en kvinnojour när du behöver det, det blir ju så när man sviker”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nskriget

  Lena Adelsohn Liljeroth i Granskningsnämnden fällde Könskriget.

  Från Svt Könskriget del 1/6 som

 12. (M)askulism Says:

  Dick Erixon-Könskriget i urval. Frågor till FEMINIST-PROFESSORN Eva Lundgren som backar.

  Roks vill att regeringen ska ställa krav på universiteten om att driva undervisning utifrån könsmaktsperspektivet. Ställer du upp på det, att forskningen inte ska vara fri utan politiskt styrd?

  – Roks har aldrig kommit fram med ett sådant förslag … Forskning ska inte styras överhuvudtaget. Där ska man driva meningsutbyte … Och könsmaktsperspektivet i politisk tappning ska absolut inte läggas på forskningen, för det är ett väldigt grovt redskap, ett strukturellt redskap som säger väldigt lite då det kommer till den konkreta verkligheten.

  Om uppgiften från Roks att ‘en kvinna i veckan’ dödas av sin man säger hon:

  – Att en kvinna skulle dödas i veckan är en seg myt som jag inte är ansvarig för på något vis.

  Läs mer

  http://www.erixon.com/pm/blogroks.htm

 13. michael Says:

  Maria Pia skrev i en tidningsartikel att vi män ser våldtäktsmän som guerillakrigare som hjälper oss med förtrycket av dom

 14. Grrr Says:

  LoL :)) Feminismen borde ju vara självförgörande men så många idiotiska åsikter och uttalanden. Att den bevisligen inte är det säger en del om vilken pedagogsik insats det behövs. Undrar om inte denna är bäst!? Tack Pär!

  Eva Lundgren, professor i sociologi med inriktning på kvinnoforskning

  – ”Det finns ett stort antal satanistiska grupper i Sverige som mördar barn i skogen och gräver ner dem. I vissa fall sliter männen foster ur livmodern för att döda dem. Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.”

 15. (M)askulism Says:

  Socialdemokratisk Topp kandidat Kerstin Zander i Halland.

  – Regeringen Reinfeldt är precis som en kvinnomisshandlare. Man slår och ber och slår igen.

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1975214/toppkandidat-jamfor-reinfeldt-med-kvinnomisshandlare

  Vi vill bilda en feministisk regering!

  ”Feminismen må betraktas som en död fråga bland de borgerliga, men bland socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister lever den i allra högsta grad. En avgörande skillnad är insikten om att även det privata är politiskt.” Det skriver i dag Vänsteralliansen.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/08/vi-vill-bilda-en-feministisk-regering

 16. Liberal Says:

  Jag är övertygad, och många med mig, om att vi skulle kunna ha långt konstruktivare problemlösningar, långt kontruktivare samhällsdebatt, när det kommer till tex jämställdhet, baserade på verklighetens problem för vanliga människor, och att vi skulle ha ett varmare och vänligare samhällsklimat som kännetecknades av en större förståelse, och en större respekt, för våra individuella olikheter, könens olikheter. I den faktiska verkligheten.

  Om.

  Om det inte vore för en äcklig minoritet, en skränande, priviligierad minoritet som sprider hat och lögner för sin egen vinning.

 17. (M)askulism Says:

  Feministen Anna Hellgren:

  ”Vad kostar det feminismerna att sträva efter förändring utan att använda våld?”

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/08/12/hon-kraver-feministiskt-vald-mot-man/

 18. (M)askulism Says:

  Anna Ardin, politisk sakkunnig på Broderskapsrörelsen, har på sin s-blogg publicerat en hämndlista mot ”någon som varit otrogen eller dumpat dig”. I så fall bör ”straffet ha något med dejting/sex/trohet att göra”, skriver Anna Ardin.

  Bloggen är numera stängd.

  ”Ett skäl för hämnd

  Jag har funderat en del över hämnd de senaste dagarna och kom över en väldigt bra sida som inspirerat mig till denna sju punkters hämndinstruktion på svenska.

  Steg 1
  Tänk igenom väldigt noga om du verkligen ska hämnas. Det är nästan alltid bättre att förlåta än att hämnas

  Steg 2
  Tänk igenom varför du ska hämnas. Du behöver alltså inte bara vara på det klara med vem du ska hämnas på utan också varför. Hämnd ska aldrig riktas mot bara en person, utan även möta en viss handling.

  Steg 3
  Proportionalitetsprincipen. Kom ihåg att hämnden inte bara ska matcha dådet i storlek utan även i art. En bra hämnd är kopplad till det som gjorts mot dig. Om du till exempel vill hämnas på någon som varit otrogen eller som dumpat dig, så bör straffet ha något med dejting/sex/trohet att göra.

  Steg 4
  Gör en brainstorm kring lämpliga åtgärder för kategorin av hämnd du är ute efter. För att fortsätta exemplet ovan så kan du paja ditt offers nuvarande relation, fixa så att dennes nye partner är otrogen eller se till att han får en galning efter sig. Använd din fantasi!

  Steg 5
  Tänk ut hur du kan hämnas systematiskt. Kanske kan en serie brev och foton som får den nya att tro att ni ännu ses bättre än bara en stor lögn vid ett enstaka tillfälle?

  Steg 6
  Ranka dina systematiska hämndscheman från låg till hög i termer av troligt lyckat genomförande, krävd insats från dig samt grad av tillfredsställelse om du lyckas. Den ideala hämnden ligger givetvis så högt som möjligt i dessa staplar, men ofta kan en ökad insats av arbete och kapital ge säkrare output för de andra två, egentligen viktigare parametrarna.

  Step 7
  Skrid till verket. Och kom ihåg vilket ditt mål är medan du opererar, se till att ditt offer får lida på samma sätt som han fick dig att lida.”

  http://www.newzglobe.com/sv/artikel/20100824/s-kvinnans-hamndlista

 19. Trocadero Says:

  Snacka om en ond spiral. Vi ser bara dessa tokfeminister och tokfeministerna ser bara våldsverkarna bland män. Vi båda klumpar ihop grupperna till en enda stor, homogen grupp. Nu har jag förvisso inte, personligen, stött på en feminist som inte beskyller män för allt från mens till kontinentalplattornas rörelser, men man ska alltid ha ett öppet sinne. 😛

 20. Shastra Says:

  Apropå att byta ut ordet ”män” mot ”invandrare” eller ”färgade”: de två citaten av Joanna Rytel inbegriper ju både kön och hudfärg. Hon uttrycker missaktning för vita män, inte män i allmänhet. Hennes båda uttalanden är därmed explicit rasistiska redan innan de körs genom Transgenusmotorn.

  Mitt favoritcitat av de uppräknade är nog annars Johan Ehrenbergs ”Du är nämligen en del i en våldtäktskultur.” De flesta övriga citaten är antingen bara okunnigt fördomsfulla eller genuint illasinnade, men det våldtäktskulturförtryckaren Ehrenberg kläcker ur sig är så korkat att det hamnar i en klass för sig.

 21. Torstensson Says:

  Maskulinism

  Gunilla Ekberg började gråta också när hon blev konfronterad med sanningen.

 22. Jocke S Says:

  Som Pär skriver så har jag samlat på mig några citat tidigare under tiden i AFS. Med mina kommentarer. Finns bland mina artiklar på sourze. http://www.sourze.se/Feministiska_citat_och_aforismer_10577721.asp
  Sedan har jag ett som yttrats (tror det har yttrats även av andra ”feministiska filosofer”) av Madeleine Albright, f.d. utrikesminiser hos Clinton.
  ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stödjer kvinnor.” Man kan ju bara tolka detta som att varken sanning eller demokrati går först, utan ”samma kön har alltid rätt”, om det är en kvinna alltså. Ren fascism.
  Könsfascism: Att ensidigt och generellt skuldbelägga det andra könet, och förhärlliga sitt eget. Dvs feminism, och vilket tydliggörs i alla citaten ovan!

 23. Torstensson Says:

  Det här handlar allltså om att dom jämställer män som sitter i fängelse med skötsamma män som på sin höjd fått en fortkörningsbot. Sektbeteende är aldrig sunt…

  Vad man sen blundar för i denna sektialla ideologi är ju isfåfall att män driver i högre utsträckning företag och på så gör det möjligt att i första läget överhuvudtaget ha en väldfärd genom skatteintäkter som det genererar. En välfärd som pumpar in pengar till olika manshatande projekt.

  Om det vore som de tror, att det finns en manlig komplott mot dem i världen, ett manligt system i Sverige, hur kommer det sig då att feminismen har fått påverka politken i 30 år? Vi har isåfall ett manligt system som vill utplåna sig själv? Då räknas det inte inte som ett system och då räknas det inte som en komplott!

  Det är en aspekt av det hela, även om jag själv tycker den är britstfällig eftersom män som grupp har gjort så väldigt mycket för kvinnor som grupp genom att ta de farliga jobben, genom att tvingas dö för kvinnan.

  Vi har inte haft kvinnan fången i bojor, problemet är ju att hon har varit behandlad som en prinsessa, genom hela historien. Det har varit hennes förtryck, prinsessa.
  Till och med så bygger vi våra sagor kring detta tema, Prinsesssa-temat. Prinsen ska rädda prinsessan som slipper möta draken. Som slipper rykta hästen.

  Vad mansrörelsen är för mig är egentligen inte bara en motpol till den manshatande oförskämda feminismen utan även ett sätt att visa att vi män faktiskt är de som lidit mest genom historien. Vi har varit slavar.

  Vore det inte för att vi är så fast i att serva ”Drottningar” så hade mansrörelsen bildads redan på stenåldern.

  Feminister, ni är oförskämda och djupt okunninga.Ni har fel.

 24. null Says:

  Trocadero, skillnaden är att tokfeministerna faktiskt ÄR EN GRUPP som tror på patriarkatet könsmaktsordningen, medans de flesta män inte är våldsverkare. Problemet är tokfeministernas psykopatiska makthunger som tagit dem till farliga maktpositioner eftersom de utnyttjat sig själva som ”offer” för att få komma dit de velat –> till beslutande- och indoktrineringspositioner.

 25. null Says:

  Trocadero, skillnaden är att tokfeministerna faktiskt ÄR EN GRUPP som tror på patriarkatet könsmaktsordningen, medans de flesta män inte är våldsverkare. Problemet är tokfeministernas psykopatiska makthunger som tagit dem till farliga maktpositioner eftersom de utnyttjat sig själva som ”offer” för att få komma dit de velat –> till beslutande- och indoktrineringspositioner.

 26. Info Says:

  ANDREA DWORKIN

  Andrea Dworkin (1946-2005), universell, feministisk förgrundsfigur:

  • ”Woman is not born: she is made. In the making, her humanity is destroyed.”

  • ”Feminism is hated because women are hated. Anti-feminism is a direct expression of misogyny; it is the political defense of women hating.”

  – – – – – – – – – – –

  Exempel på hur kvinnor är hatade (alla kvinnor av alla män):

  Glimmande nymf, blixtrande öga,
  svävande hamn på bolstrarna höga,
  menlösa styrka,
  kom, kom nu att dyrka
  vid ett smalt och utsläckt ljus
  sömnens gud, vår Morfeus!
  – – –
  Bofinken nyss, nyss, Cajsa Lisa,
  slumrande slöt sin kvittrande visa.
  Solen nyss slocknat
  och fästet har tjocknat,
  enslighetens tystnad rår;
  jag till Fröjas dyrkan går.
  Regnet nedöst i bullrande låga,
  välver i skyn sin brandgula båga,
  som randas lugnt och skönt
  av purpur, guld och grönt,
  sen jorden Jofurs åska rönt.

  Somna, min nymf! Dröm om min lyra,
  till dess vår sol går opp klockan fyra,
  och du dig sträcker,
  och armarna räcker
  till min kanna och min famn,
  eldad av mitt blod och namn.
  Cajsa, du dör! Himmel, hon andas;
  döden ger liv, och kärlek bortblandas.
  Men fast din puls slår matt,
  så blundar ögat glatt.
  Håll med fioln; god natt!

  (C. M. Bellman: Fredmans epistel nr 72.)

 27. Sophie Says:

  Underbara citat och underbara kvinnor, jag håller med om alla! (oj att säga att kvinnor är underbara är väl det mest provokativa man kan skriva här…förlåt…eller nåt)

 28. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2009/10/10/pirata-radical-cheerleading-snubbe-gubbe-javla-man/

  Finns som MP3 i PappaRättsGruppens arkiv (privat) i originalversion
  och i en samplad version med ”Män är djur”, även den i MP3 och
  i privat ägo hos PappaRättsGruppens medlemmar och skickad
  till en del av våra vänner.

  Underbart att samla på sig arkiv om mansförakt
  och manshat när det är som bäst!

  Feministerna deklarerade ett könskrig.
  Den 30 oktober 2010 inträffar något
  som feministerna inte hade väntat sig.
  Mer information kommer i ett inlägg
  på PappaRättsGruppens hemsida närmare
  det aktuella datumet.

 29. Erik Says:

  Hallå allihopa

  Glöm inte att hålla ett öga på Aktivarum närmaste tiden.
  Hemliga saker i görningen – kan inte berätta mer just nu – men kanske senare idag.

  Believe the hype!

  http://aktivarum.wordpress.com/

 30. Musse Pig Says:

  Militanta flator med hybris!

 31. michael Says:

  Alla kanske inte vet det men Glimmande Nymf handlar om sex & kvinnlig orgasm I frankrike kallades den för lilla döden Bellmans musik är från franska visor han satt egen text till

 32. Luttrad Says:

  Betänk att ovan nämnda citat kommer inte från en isolerad kvinnogrupp utan från väl integrerade personer inom media och den politiska sfären.Samtliga riksdags partier är uttalat feministiska skola rättsväsende har utsatt för feministisk styrning med betygs diskriminering samt tveksamt rättsskydd som följd. När politiker opinionsbildare tar sig brösttoner mot SD och talar om taskig människosyn då tveksamhet uttryckts mot vissa invandrar grupper tiger nämnda personer när rena lögner presenteras som sanningar Schymans spektakel i Almedalsveckan är ett sånt exempel.Den politiska feminismen är det värkliga (Fascistiska) hotet.

 33. Info Says:

  TILL MICHAEL

  Just det – och däri ligger det roliga.

  Det står t.ex. ”jag till Fröjas dyrkan går” – det står INTE ”nu ska jag våldta och förnedra dig eftersom vi män hatar alla er kvinnor”.

  Vidare står det:

  Cajsa, du dör! Himmel, hon andas;
  döden ger liv, och kärlek bortblandas.
  Men fast din puls slår matt,
  så blundar ögat glatt.

  Det står inte: ”så blundar ögat blodsprängt av hat och ilska och hämndbegär”.

  Bellman skrev nog fel, helt enkelt. Och för resten så torde visan i någon mån också handla om ett brott mot sexköpslagen. Dags alltså för någon genusteoretiker att skriva om texten (liksom Philip Zandén just skrivit om och genusförbättrat Strindbergs drama Fadren). Allra bäst vore väl om Nationella sekretariatet för genusforskning förbjöd Fredmans epistlar helt och hållet.

 34. Träd Says:

  Underbar sammanställning, blir att skicka runt länken till detta inlägg. Fyll gärna på!

 35. Musse Pig Says:

  De här citaten skulle kunna kallas feminismer. Vilka är era favoritfeminismer?

 36. godtyckligt Says:

  Det låter som dom allihop blivit dumpade av sitt livs kärlek, misslyckats totalt i sitt liv och sen skyller dom på männen… För utom borgström då.. han var väl någon form av pappa komplex=)

 37. John Berg Says:

  Pär Ström:

  Du glömde Pirata Radical Cheerleaders klassiska låt Snubbe Gubbe med textraderna nedan.

  Pirata Radical Cheerleaders:

  ”Snubbe gubbe jävla man
  bäst du börjar springa för här ser du en kvinna
  som hatar dig så mycket
  vi ska slita dig i stycken”

  Sofia Karlsson, medgrundare av Feministiskt initiativ om Pirata Radical Cheerleaders och Fi:s kongress 2005.

  Sofia Karlsson:

  ”Beslutet att ha med Pirata Radical Cheerleaders på årsmötet i Örebro 2005 var i mångt och mycket min idé och jag var som pådrivande i den frågan.”

  Valerie Solanas:

  ”Life in this society being, at best, an utter bore and no aspect of society being at all relevant to women, there remains to civic-minded, responsible, thrill-seeking females only to overthrow the government, eliminate the money system, institute complete automation and destroy the male sex.”

  Hårda bud a la Valerie Solanas.

  Stina Bengs, f.d. riksdagskandidat för Fi, i TV3:s TV-program Insider:

  ”Genom att ändra sättet att tänka så kan synen återgå till normal syn.”

  Kvacksalvaren Stina Bengs, riksdagskandidat för Fi 2006, om att bota synproblem genom att ändra tankesätt.

  Liza Marklund, krönika i Expressen om sin elallergi:

  ”Ett par år senare satt jag skrev nästa roman, ”Sprängaren”, och märkte sakta hur golvet började gunga. Det kantrade helt enkelt, särskilt när jag ställde mig upp efter ett längre skrivpass. Ibland snurrade hela världen. Jag blev extremt illamående, det hände att jag ramlade. Att stå upp och blunda var det inte tal om.”

  ”Två timmar senare hade jag full sjögång igen. Det var då jag fattade. Det var datorn som gjorde mig sjuk.”

 38. Ulf Andersson Says:

  @ Johan Berg

  Ang: Pirata Radical Cheerleading
  https://genusnytt.wordpress.com/2010/08/29/oh-vilka-harliga-feministiska-citat/#comment-17174

  och
  http://www.dads-r-us.se/2009/10/10/pirata-radical-cheerleading-snubbe-gubbe-javla-man/

 39. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2010/08/29/underbara-och-obetalbara-feministiska-citat/

 40. Gonzo Says:

  John Berg

  Ang Pirata Radical Cheerleaders, så ska det bli spännande att se vad Sverige Demokraterna törs hitta på om dom tar sig in i riksdagen.

  Får vi hör någon ”fräsig” kampsång av dom också? Bara på skämt då naturligtvis, precis som FI

 41. Dr. Jonsson Says:

  @Pär:

  Det fanns ju många ”guldkorn” där, men ett av de mer klargörande var Mona Sahlins

  ”feminismen är överordnad alla ideologier”

  vilket jag inte visste om att hon sagt. Det är ett ganska långtgående uttalande. Tydligare än så kan man väl inte säga att feminismen nu fyller den roll som kanon (rättesnöre) som religionen tidigare hade.

  Begreppet ”det genusreligiösa prästerskapet” torde därmed vara väl motiverat.

 42. thefeatheredsnake Says:

  Hahaha! att se den illa dolda rädsla som bryter ut bland män här på forumet är verkligen en lisa för själen… nästan lika skrattretande som när forumets författare
  […] undrar hur mottagandet för ovanstående guldklimpar hade blivit om ordet ”män” hade varit utbytt mot ”invandrare” eller ”färgade”.

  ALLA uttalanden om att vi lever manssamhälle är alltså att jämföra med uttalad rasism?
  Den som en enda gång bevistat säg ett forbollsderby kommer på 2,5 timmar att få höra fler nedvärderande kommentarer om kvinnor än hela denna sidas text. Men nej DET är ju inget, när män ständigt dissar kvinnor är det ju eh, helt normalt? Och de män som gärna vill bevara detta sakernas tillstånd måste helt desperat kasta omkring sig för att hitta mindre nogräknade citat från inte alltid knivskarpa kvinnliga kommentatorer. Visst, en del är tämligen prilligt. So? Sådan prillighet finns överallt i en demokratisk offentlighet. Man skulle kunna säga att en politiker som Alf Svensson, som tillsammans med ett flertal av sina partikolleger vänder sig till en osynlig gubbe i himlen är lika prillig som vissa av ovanstående.

  Men det är sant – offentliga manliga makthavare vågar inte längre öppet dryfta sin eventuella misogyni. Jag förstår att detta måste svida för många här.

  PS. Det är intressant att se de reaktioner det ännu väcker hos många män när det påtalas att idén att män och kvinnor har samma värde och borde ha samma handlingsutrymme i samhället transcenderar politiska ideologier. Att påpeka att Feminism är, eller borde vara, överordnat enskilda politiska ideologier är närmast en truism, på samma sätt som en annan överideologi som Demokrati är det. Oavsett synen på miljö, statens roll, ekonomiskt makt och ägande mm förblir feminismens centrala problem nämligen aktuella, på samma sätt som de demokratiska problemen.

 43. godtyckligt Says:

  @thefeatheredsnake

  Tror du missat hela poängen

 44. Patrik (PP) Says:

  @ hefeatheredsnake. ”Den som en enda gång bevistat säg ett forbollsderby kommer på 2,5 timmar att få höra fler nedvärderande kommentarer om kvinnor än hela denna sidas text. Men nej DET är ju inget, när män ständigt dissar kvinnor är det ju eh, helt normalt?

  Kanske i dina kretsar men i min bekantskapskrets sägs inga nedvärderande kommentarer om någon grupp, vare sig kön etnicitet eller något annat. Men jag ställer tydligen större krav än du på de som säger sig bedriva ett jämställdhetsarbete.

  Eva Lundgren, professor i sociologi med inriktning på kvinnoforskning

  – ”Det finns ett stort antal satanistiska grupper i Sverige som mördar barn i skogen och gräver ner dem. I vissa fall sliter männen foster ur livmodern för att döda dem. Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.”

  Om du tycker det är OK men lite ”prilligt” så säger det väl lika mycket om dig som uttalandet gör om Eva Lundgren

 45. thefeatheredsnake Says:

  Patrik (och alla andra så hugade för den delen), det torde vara ett krav på att man läser inlägg och vinnlägger sig om att förstå dem innan man kommenterar dem. Jag utgår också från att folk behärskar språket i vårt kära Svea, Götes och Vendes Rike.
  Enl. SAOL betyder ”Prillig” : Tokig, dåraktig. Synonymer.se ger ännu fler och pejorativa betydelser. Så det är ett starkt och avfärdande uttryck. Prilliga männniskor bör göra en nervös, speciellt om de har makt. Men deras just det, prilliga åsikter skall inte nödvändigtvis sättas i samband med annat som de också tror på, men som man själv ogillar.
  Låt mig ge ett annat prilligt exempel, åter med en kvinna för att göra det enkelt för er: Ella Bohlin (Kd) tror på talande ormar och återuppståndelse för de döda. Hon vill införa kreationism i skolans undervisning. Hon är nämligen fundamentalistisk kristen.
  Jag anser att båda är just prilliga. Dvs tossiga, men inte tillräckligt för att spärras in och uteslutas från det offentliga samtalet. Eva Lundgren har, av privata skäl, sataniska kulter på hjärnan. Jag skulle inte välja henne som sakkunnig, det är ett som är säkert. Men endast en mycket tendentiös tolkning tar omedelbart detta som illustrativt exempel på feminism. Men du och likasinnade anser uppenbarligen att eftersom Eva Lundgren också jobbar med jämställdhet säger det något svårt problematiskt om feminismen. Det faktum att det är det man väljer att reta sig på säger något om just ER. Då har man redan bestämt sig för vad man vill tycka – nämligen att man är mot feminism, och desperat fiskar citat från korkade människor som också råkar vara feminister. Vilket för övrigt få av de ovanstående är (korkade alltså). Även ryckta ur sitt sammanhang är de flesta citaten ovan helt korrekta beskrivningar av verkligheten.
  Det är män som slår, mördar och våldtar i enormt mycket större utsträckning än kvinnor. Det här våldet drabbar andra män men också stora grupper av kvinnor. De har orsak att invända mot det, och undra vad det är för fel på oss (Och det kan jag lova er alla, det gör de). De flesta kvinnor lever i rädsla för att överfallas och/eller våldtas åtminstone under en period i sitt liv. Det är framför allt män som har den märkliga attityden att man kan köpa folks kroppar för sex, som om de vore en vara vilken som helst. Män har större inkomster. Män arbetar i regel mindre (joooo att ta huvudansvaret för barn och hem är också arbete, ledsen grabbar). Män är starkt överrepresenterade i alla positioner av makt som samhället känner. Via medier och social påverkan formas individer av de olika könen att tro att de också måste ha olika intressen, attityder och möjligheter, för att de har just olika kön och att helt olika saker förväntas av dem på basis därav.
  Feminister, män och kvinnor, är inte förtjusta i det där. Det är ett problem för oss. Det är dock uppenbart av detta inlägg och sida, att det inte är problematiskt för alla.

  Och till Patrik, och hans attack av mig ad Hominem: Min beskrivning av tonen i vilket exklusivt manligt gäng som helst är tämligen återhållsam. Finns det någon som säg, gjort lumpen, deltagit i hårda suparkvällar i sin ungdom eller gått på sportvenemang och aldrig, någonsin hört nedvärderande tillmällen om kvinnor? Har du aldrig funderat på varför orden KÄRRING och FITTA är starkt pejorativa uttryck, och speciellt av män tas som en förolämpning? Har du levt en garderob i hela ditt liv? Och för att inte anklagas för sarkasm, så låt mig vara fullständigt isklar. Jag tror inte en sekund på någon som uttalar att INGA (0)nedsättande kommentarer sägs om någon grupp av någon inom dess bekantskapskrets någon gång. Det finns inga perfekta människor, varken män eller kvinnor. Och påstå annat är antingen hyckleri, eller tyder på svag verklighetsförankring.

  Men tack för att du bevisar min poäng. Lustigt också hur vissa sorters karlar alltid känner sig Personligen utpekade när man talar om mäns kollektiva tillkortakommanden… man skulle kunna tro att de har dåligt samvete…

 46. Patrik (PP) Says:

  @ thefeatheredsnake ”Enl. SAOL betyder ”Prillig” : Tokig, dåraktig. Synonymer.se ger ännu fler och pejorativa betydelser. Så det är ett starkt och avfärdande uttryck. Prilliga männniskor bör göra en nervös, speciellt om de har makt. Men deras just det, prilliga åsikter skall inte nödvändigtvis sättas i samband med annat som de också tror på, men som man själv ogillar.”

  Där ser man, till en början är vi tydligen överens men till skillnad från dig ser och inser jag att dessa dåraktiga och felaktiga uttalande om män från ledande feminister också speglas i det feministiska så kallade jämställdhetsarbetet. Om du inte tror att ledande feministers uttalade hat eller vanföreställning mot män (Eva Lundgren i ditt exempel) har någon påverkan på den fatiskt förda politiken besitter du en mer än lovligt naivitet.

  Margareta Winberg, f.d. vice statsminister, f.d. ambassadör, f.d. jämställdhetsminister, m.m.

  – ”Men ni andra systrar då? Varför finner ni er? Varför kan inte ni berätta om männen som förtryckare, hustrumisshandlare, talibaner eller allmänt otrevliga typer?” Aftonbladet Debatt, den 7 april 2004

  Som synes finns det gott om exempel på verklighetsfrånvända ledande feminister och alla som värnar ett humanistiskt och jämlikt samhälle har all anledning att vara orolig.
  Att som du tar en del mäns språkbruk och jargong på en fotbollsmach som intäkt för en fientlig kvinnosyn är dessbättre ännu en av dina vanföreställningar, hur otrevlig det än må låta att använda könsord och svordomar. När jag var yngre var det vanligt förekommande att folk istället sa *kuk* när nått gick galet. Förmodligen bottnar användandet av dessa ord i en visshet att orden väcker uppmärksamhet så som ”förbjudna” ord faktiskt gör. I andra fall är det helt enkelt en jargong i en speciell miljö. Detta har inget att göra med vare sig kvinno- eller mansförakt.
  Att det är en liten grupp män som står för våldtäkterna i samhället betvivlar ingen. Men till skillnad från dig så och din gelikar så inser vi här det löjligt orimliga i att göra detta till en kollektiv mansfråga. Det är sjuka individer som begår våldtäkt. Det är allas ansvar i samhället att försöka förhindra detta liksom all annan brottslighet. Männen som grupp har ingen skuld eller större ansvar än någonan annan för det. Feministerna strävan att polarisera genusfrågor i snart sagt alla sammanhang är ett sätt att skapa klyftor i samhället istället för att överbrygga där sådana verkligen finns.

  Tyvärr hinner jag inte nu ta upp samtliga av dina spekulationer och anklagelser utan måste
  hoppa direkt till slutet av ditt volymiösa inlägg.

  ”Lustigt också hur vissa sorters karlar alltid känner sig Personligen utpekade när man talar om mäns kollektiva tillkortakommanden… man skulle kunna tro att de har dåligt samvete…”

  Ja varför blir oskyldiga män kränkta över att statistiken visar att män begår allvarliga brott mot kvinnor?” Det är av samma anledning som att intelligenta blondiner blir kränkta av stereotypen ”dum blondin” när begreppet används som beskrivande för ett fenomen vi alla sett minst fem gånger i livet.

 47. Shastra Says:

  Signaturen ”thefeatheredsnake” har tydligen gått på en del feministiska lögner. Jag vill bara punktera en av dem, att män i regel skulle arbeta mindre än kvinnor. Sanningen är att män i genomsnitt arbetar mer än kvinnor, även när hemarbete är inkluderat. Kolla denna sida på Statistiska Centralbyrån:

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____27481.aspx

  Det är inte särskilt många minuter som skiljer, men när förvärvsarbete och hemarbete läggs samman så arbetar män i Sverige totalt sett mer än kvinnor.

  Pär Ström har för övrigt skrivit om detta tidigare på bloggen, så detta är inget nytt för folk som håller sig uppdaterade.

  Kollektivistiska ideologier som feminism, rasism, marxism, m.m. går oftast inte ihop med hård faktagranskning. Förklaringen till det är ganska enkel, men för att förstå det så krävs en viss nivå i förmågan till abstrakt tänkande.

 48. thefeatheredsnake Says:

  Till PP som skrev at det är samma om
  ”oskyldiga män [blir] kränkta över att statistiken visar att män begår allvarliga brott mot kvinnor? Det är av samma anledning som att intelligenta blondiner blir kränkta av stereotypen ”dum blondin”
  Reality Check Patrik.
  Att män begår mer brott än kvinnor är lätt att bevisa – statistiken är rätt klar på den punkten. Börja med BRÅ. Varför inte sidan http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=7&module_instance=2
  Att blonda kvinnor, dvs ca 25% av den kvinnliga befolkningen, skulle ha lägre intelligens än mörkhåriga kvinnor män är däremot sexistisk (och är ligt talat rasistisk) smörja.
  Genom att jämföra de två visar du dock vad för typ du är, oavsett dina egna bedyranden.

  Shastra: ett bra försök. Men tyvärr, du illustrerar skillanden mellan en som en som har glädjen att själv Äga och Läsa hela rapporten mot den som surfar lite på nätet. Låt mig därför informera dig, och citera direkt från den:
  från ”Resultat i Sammanfattning” s 10.
  ”Summan av det betalda och obetalda arbetet, eller det totala arbetet,
  skiljer sig inte mellan könen, en likhet som döljer stora olikheter.
  Förvärvsarbete är bruttotid, dvs. pauser m.m. är en del av arbetstiden.
  Hemarbetet är nettotid, pauserna förs till andra aktivitetsktegorier.
  Därmed underskattas kvinnornas totala arbete.”

  SCB säger alltså Själva att deras sätt att mäta Underskattar kvinnors arbete. Låt mig alltså skriva dig och alla andra här på näsan, och förelså en kurs i läsning eller statistik. SCBs undersökning STÖDJER tesen att kvinnor arbetar mer än män. För när mäns arbete mäts räknas alla deras pauser in. När kvinnor tar hand om barn, lagar mat mm förs varje liten paus inom ett 15-minutersintervall in som ”egen tid” eller ”annan aktivitet”. Det här framgår också av metodavsnittet i undersökningen. Ledsen, men så är det.

  Det var iaf ett bra försök, så långt. Men du skulle ha skippat försöket till drapa på slutet. Slå upp ”abstrakt” och du får: ”uppfattbar endast för tanken, tänkt, konstruerad, utpräglat teoretisk, teoretisk, begreppsmässig, overklig, ogripbar; svårfattlig, svårförståelig, dunkel, diffus, ytterst allmänt hållen, akademisk
  (motsatsord: konkret)”

  Ifråga om förmågan till abstrakt tänkande är det just det som perspektiv som visar på strukturer kräver. Det barnsliga försöket till implicit förolämpning åsido, försök själv bruka lite av den varan. Är det möjligt att få syn på något annat än individuella fakta om inte någon form av generalisering får göras? Även ifråga om samhälleliga fenomen? Jag lyssnar i detta nu på Martin Luther Kings tal från marschen till Washington 1963. Ditt försök till drygt avfärdande innebär alltså att han hade fel. Man får inte säga att Svarta var förfördelade i USA. Då måste man ju bruka kategorin ”svart” eller ”färgad”. Och det kan man inte. Tydligen. Säger någon som förbjuder alla former av identifiering av kollektiv. Det påminner om när man måste sabla ner postmodernister som menar på att alla etiketter är godtyckliga och att verkligheten är förhandlingsbar in absurdum…men på något sätt tror jag inte att det är för mycket Foucault och Derrida du lider av.
  Aaah och jämförelsen mellan feminism och totalitära ideologier, en av våra skrattfavoriter…Den dagen en totalitärt inriktad feminism tar kontrollen över en välrustad mäktig stat, avskaffar alla demokratiska rättigheter, startar angreppskrig, stoppar män i Gulag och KZ-läger och anställer folkmord bli jämförelsen kanske relevant. Men du kanske tror att det är det vi (ööh vänta ”vi” är ju män själva?) vill?
  Låt mig också påpeka en liten kul detalj – de ideologier du nämner är också påtagligt, hur skall man säga, ”macho” av sig?
  Återigen redan tanken på en sådan jämförelse säger allt om den som gör det, eftersom det inte finns något att fästa jämförelsen vid utom ett hjärnspöke…

 49. Grrr Says:

  thefeatheredsnake” Lustigt också hur vissa sorters karlar alltid känner sig Personligen utpekade när man talar om mäns kollektiva tillkortakommanden… man skulle kunna tro att de har dåligt samvete…”

  Det tycks vara lite svårt att få in det här men jag försöker igen, trägen vinner brukar man ju säga.

  Ja varför blir oskyldiga män kränkta över att statistiken visar att män begår allvarliga brott mot kvinnor?” Det är av samma anledning som att intelligenta blondiner blir kränkta av stereotypen ”dum blondin” när begreppet används som beskrivande för ett fenomen vi alla sett minst fem gånger i livet

  Jag försöker förtydliga ytterligare. Oskyldig män blir kärnkta av att utpekas ha ett kolletivt ansvar för en liten grupp brottsliga män. På samma sätt som smarta blondiner blir kränkta när begreppet ”dum blondin” används, vilket ju inte har någon relevas för blondiner sIQ i allmännhet. Fattar du nu? Glöm inte och revidera din senaste uppfattning om mig nu då den ju bottnar i din bristande läsförståelse.

  Du skriver att män har större inkomster, underförstått ett problem som måste åtgärdas. Beträffande vilka som jobbar mest så visar bilden helt tydligat att män förvärvsarbetar mer än kvinnor. Av det följer helt naturligt att män tjänar mer pengar och får högre lön. En bidragande orsak till detta torde säkerligen vara att kvinnor väljer att stanna hemma med barn i högre utsräkning. Ett klokt val av dem tycker jag men det leder så klart till förlorad inkomst och att man hamnar efter i löneläge. Vad är problemet här? Ingen tvingar någon att skaffa barn och tar man förmånen att vara hemma med dem skall väl inte kollegorna finansiera med lägre lön. Vem som arbetar hemma , hur mcyket och med vad måste faktiskt de berörda partena själva komma överens om.

  Den här tråden handlar ursprungligen om berömda feminiesters mindre begåvade citat men vi kan ju lägga till ett från dig också

  ” Återigen redan tanken på en sådan jämförelse säger allt om den som gör det,”

  Rätt kul tycker jag och lite lagom högtravande. Du inte besitter tydligen rent klärvoajanta egenskaper, eller så är det kanske ett feministisk kollektivistisk standardtänk.

 50. Info Says:

  FÖRENADE SLAMPOR (SLUTS UNITED)

  Allt som oftast kan vi i Sveriges radios Kulturnytt höra en barnslig, sällsynt obehaglig kvinnoröst recensera diverse ”kulturföreteelser” ur ett feministiskt (givetvis!) perspektiv. Rösten tillhör JENNY ASCHENBRENNER. Som också, tillsammans med några likasinnade, står bakom en feministideologisk hemsida, kallad Sluts United.

  Inom ramen för sin ideologi inte bara recenserar utan också utövar Jenny själv ”kultur”. T.ex. på Kulturhuset i Stockholm:

  ”Daniela och Jenny kör nytt underlivsmaterial på Teater Scenario!”

  Ur Jennys program kan man hämta t.ex. följande visdomsord:

  ”HISTORIEN OM ALLA HITTILLSVARANDE SAMHÄLLEN ÄR HISTORIEN OM KÖNSKAMP. FÖRTRYCKET AV KVINNANS FRIA SEXUALITET GRUNDAR SIG I MANNENS RÄDSLA FÖR KVINNANS MAKT ÖVER REPRODUKTIONEN. – – –

  PÅ SÅ SÄTT FÖRSÄKRAR SIG MÄNNEN OM ATT DERAS KONTROLL ÖVER KVINNORNAS KROPPAR OCH SEXUALITET KVARSTÅR. – – – DET ÄR DAGS ATT SLÄPPA SLAMPORNA FRIA! SLAMPOR I ALLA LÄNDER, FÖRENEN EDER!”

  Hm, kan kanske bli svårt att förverkliga, Jenny. Den som du vill slampa tillsammans med kanske drar sig undan av skräck för att du ska anmäla honom för brott mot den svenska sexköpslagen.

 51. gammelsmurfen Says:

  Ni är ju helt galna allihop.

 52. Känd feminist: Sverige ÄR feminismens Saudiarabien « GenusNytt Says:

  […] att kleta fast vid dem som yttrade dem. Därför samlar jag på viktiga feministiska citat (här). Bidra gärna med […]

 53. Med andra ord : EN HÄRLIG KILLE™ Says:

  […] Och det känns väl fräscht, eller? Detta är dessutom bara toppen på ett känslokallt isberg. Fler märkliga citat i ”jämställdhetens namn” hittar ni HÄR. […]

 54. Hon kallar manliga feminister ”nyttiga idioter” « GenusNytt Says:

  […] finner ytterligare några feministiska hyllningar av SCUM-manifestet i min bloggpost om härliga feministiska […]

 55. emil Says:

  Byt ut orden ”kvinnor” mot ”tyskar”, ”män” mot ”judar”, ”kön” mot ”ras” i citaten och idéerna som driver dessa människor blir mer tydliga.
  I grund och botten är det väldigt liten mellan människosynen bland olika kollektivistiska ideologier, antingen är man född in i rätt grupp och är god, eller fel grupp och är ond helt oberoende av hur man är som individ.

 56. Så hyllar feminister Valerie Solanas SCUM-manifest « GenusNytt Says:

  […] Du finner fler intressanta feministiska citat i ett tidigare blogginlägg här. […]

 57. SCUM parafrasering: Svenska rasvetare hyllar judehat « bittergubben Says:

  […] Nina Lekander: ”Äntligen en skitförbannad arier som tillåter sig vara det, som uppfinner en så rolig grotesk sammanställning som Society for cutting up Jews och sedan agerar ut det som är så gräsligt förbjudet i Skandinavien: Judehat.” https://genusnytt.wordpress.com/2010/08/29/oh-vilka-harliga-feministiska-citat/ […]

 58. Idag hittar DN på en kvinnofälla « GenusNytt Says:

  […] För övrigt 3: Förra jämställdhetsministern Margareta Winberg (s) är deppad. Hon tycker att partiet har tappat sin jämställdhetspolitik. Hon säger idag: ”Frågan är borta. Den finns inte. Det är illa. Jag vet inte ens vem Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor är i dag. Om vi nu har någon”. Ett av hennes många berömda uttalanden från sin aktiva tid är detta: ”Men ni andra systrar då? Varför finner ni er? Varför kan inte ni berätta om männen som förtryckare, hustrumisshandlare, talibaner eller allmänt otrevliga typer?”. Läs fler citat från Winberg och andra antijämställdister här. […]

 59. Emma Goldman Says:

  Superbra citat. Håller såklart med om alltihop! Jag ser fram emot kvinnornas revolution! Götta er så länge det varar era gubbslem, för snart är det en ny ordning 🙂

 60. thefeatheredsnake Says:

  Hahaha! You go girls…

 61. Varför män och kvinnor är missnöjda med jämställdheten Says:

  […] historiska arv. För de som upplever det påståendet som en överdrift rekommenderas att titta på ett knippe citat från media samt att läsa ett par regeringsdokument om jämställdhet. En eller två sådana attacker mot […]

 62. Feministisk misandri « Yasers hörna Says:

  […] Citat ”Då dagens samhälle präglas av enformighet och helt utan relevans för kvinnor återstår för civiliserade, ansvarstagande och spänningssökande kvinnor endast att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, införa fullständig automatisering [av fortplantningen] och utplåna det manliga könet.” [källa] […]

 63. Feministisk vetenskap « Yasers hörna Says:

  […] – Luce Irigaray, fransk feministisk teoretiker inom filosofi, lingvistik och psykoanalys i essän ”Le sujet de la science est-il sexue?” [källa] […]

 64. Feminismen – även för män? Gästinlägg av Ninni « Genusnytt Says:

  […] i media; Pär har till exempel gjort en sammanställning av några citat från feminister i detta inlägg. Det här har medfört ett samhällsklimat där det är helt legitimt att bespotta manlighet/män […]

 65. Misandripatrullen &raquo Feminismen – även för män? Gästinlägg av Ninni Says:

  […] i media; Pär har till exempel gjort en sammanställning av några citat från feminister i detta inlägg. Det här har medfört ett samhällsklimat där det är helt legitimt att bespotta manlighet/män […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: