Flyktingar ska undervisas i jämställdhet

by

Alliansen har idag presenterat ett förslag i nio punkter för att förbättra flyktingars integration i det svenska samhället. På listan står en obligatorisk kurs i ”demokrati och  jämställdhet”, enligt Aftonbladet (här).

Jag har inget emot att jämställdhet, liksom andra begrepp som är centrala för de svenska värderingarna, tas upp på en kurs för flyktingar. Men nog känns det som att området ges en lite överdriven uppmärksamhet när kursen presenteras som en kurs i ”demokrati och jämställdhet”. Nu är det i och för sig inte helt klart om det är regeringen, eller Aftonbladet, som presenterar saken på det viset.

Kunskap om det svenska samhällets sätt att fungera, och svenska värderingar, känns som en bra inramning för en kurs för flyktingar. Däri ryms ganska mycket. En liten del i helheten är jämställdhet – som GenusNytt naturligtvis till fullo stöder.

Jag är rätt nyfiken på hur jämställdhetsfrågan kommer att presenteras för flyktingarna. Hoppas den inte blir feministiskt vinklad.

SvD skriver om alliansens förslag här, dock utan att komma in på jämställdhetsutbildning.

Annonser

6 svar to “Flyktingar ska undervisas i jämställdhet”

 1. leifer Says:

  HUR kan man prata om mångkultur, för att sen tvinga in alla i en svensk monokultur vad gäller jämställdhet? Könsroller och syn på vad som är jämställt, är kulturberoende och varierar kraftigt från kultur till kultur.

 2. Info Says:

  DEMOKRATIÖVERVÅLD I PARALLELLSAMHÄLLEN?

  Det kan ju vara gott och väl med särskild demokrati- och jämställdhetsundervisning – oavsett om den främst riktar sig till män eller främst till kvinnor. Men hur har man tänkt sig att genomföra sådan över huvud taget i våra svenska parallellsamhällen?

  Ett växande antal muslimska friskolor utgör redan etniska enklaver, vilkas lagstadgade suveränitet knappast kan ifrågasättas med tvångsmedel.

  HJALMAR STRÖMERSKOLAN

  ”Samtidigt som Alia strider för sin niqab strider Miriam, född i Guatemala och nyss kommen till Sverige, på sitt håll. Miriam DO-anmäler Hjalmar Strömerskolan i Strömsund för att den gör för lite åt den diskriminering och de trakasserier som muslimska män utsätter kvinnliga klasskamrater – i vuxenutbildning för invandrare (SFI) – för. Männen tvingar kvinnorna att sitta längst bak i klassrummet, tvingar muslimska kvinnor att bära niqab och tillåter dem inte att tala för sig själva.” (Sv.D. 29/8.)

  VATTUDALSSKOLAN

  ”Flickor i 13-årsåldern eller till och med yngre bär niqab. De vägrar delta i sim- och idrottsundervisningen om pojkar är med, de går inte på lektioner i samlevnad. Pojkarna accepterar inte kvinnliga lärare i idrott och de vägrar idrotta eller simma tillsammans med flickor.” (Sv.D. 29/8.)

  ÖGÅRDSSKOLAN

  ”I den nyupprättade skolkalendern har den muslimska friskolan Ögårdsskolan lagt ut lovdagar. Eftersom skolan drivs av Islamic Center vid den stora moskén i Malmö är lovdagarna anpassade efter islam:

  Höstterminen 2010 23 augusti – 17 december

  Torsdagen 9 september Eid/ firar i skolan halvdag
  Fredagen 10 september Eid /helgdag
  Måndagen 4 oktober Studiedag
  Måndagen 1 november Fredagen 5 november höstlov
  Tisdagen 16 november Bajram helgdag/Studiedag
  Onsdagen 17 november Bajram helgdag/Studiedag”

  (Källa: Bloggen Muslimska friskolan 30/8.)

  Och vad göra med de tusentals och åter tusentals ”papperslösa” (illegala invandrare) som med avslag på sina ansökningar om permanent uppehållstillstånd gömmer sig runt om i landet?

 3. leifer Says:

  info, samtidigt kan man tycka att invandrarmännen inte ska göra om samma misstag som svenska män enl vad Torstensson brukar skriva. Kvinnor tänder inte på jämställda män. Dom gillar män som tar kommandot, styr upp, vet vad dom vill etc. Snälla ”mesiga” män blir antingen avskydda eller totalt ignorerade. Männen har alltså inget att vinna att behandla kvinnor som en jämlik. Kvinnor vill ha en man som är bättre än så.

 4. Jocke S Says:

  Pär, jämsställdhet vad är det? Har du sett den någonstans bland allt material som kommit in här? Så hur skall vi göra, hur definiera den, och vad kan vi kräva? Jämställdhet? Jag ser iaf en aldrig upphörande paradox visavi begreppet, både i samhällsdebatten, och här på genusnytt!

 5. Clabbe Says:

  Både demokrati och jämställdhet är idag helt urvattnade termer. Manshataren Gudrun Schyman beskyller till exempel andra partier för att vara ”odemokratiska” i betydelsen inte värna om allas människors lika värde.

 6. Patrik Says:

  Jämställdhet? Måste vara ett typo. Ska naturligtvis vara jämlikhet, för varför ska invandrare utbildas i kvinnlig överhöghet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: