Gästrike räddningstjänst raggar tjejer

by

Gästrike räddningstjänst arrangerade i somras ett sommarläger för gymnasietjejer, där de fick möjligheten att prova på arbetet som brandman. Syftet är att locka fler tjejer till yrket.

”Vi tror att vår organisation behöver fler kvinnor och människor med olika bakgrund och färdigheter, för att bättre spegla samhället och möta dagens utmaningar”, säger räddningschef  Tommy Törling.

Det pågår sedan länge en mängd satsningar runtom i landet som alla har det gemensamt att kvinnor får gräddfil till brandmansyrket. Det är inte jämställt – det är mansdiskriminering, anser bloggen GenusNytt.

Läs (lite) mer här. Tack för tipset, Bo!

En fundering som detta ger upphov till är hur unga tjejer av idag påverkas av att ständigt vara curlade, ständigt föremål för positiv särbehandling och ständigt erbjudna gräddfil. Hur påverkas deras attityder, självbild och inställning till män och övrig omvärld?

Annonser

19 svar to “Gästrike räddningstjänst raggar tjejer”

 1. null Says:

  i vissa fall leder det tiil någon sorts jämställdhetsoffermentalitetshybris, ganska jobbigt och rejält kluvet

 2. Kenneth Says:

  Om jag någonsin skulle ha oturen att hamna i en nödsituation där jag inte på egen hand kan ta mig ut från ett brinnande hus, så hoppas jag att jag hamnar i armarna på en brandman som klarat av dagens hårda fyskrav och inte en inkvoterad kvinna.

 3. Christopher Says:

  ”Vi tror att vår organisation behöver fler kvinnor och människor med olika bakgrund och färdigheter, för att bättre spegla samhället och möta dagens utmaningar”

  1. Varför måste brandkåren spegla samhället?

  2. Blir brandkåren effektivare om den har fler kvinnor och invandrare?

  3. Varför det ett problem om ett kön är över- eller underrepresenterat inom ett yrke?

 4. null Says:

  det leder, i vissa fall, till såna som vet att de har rätt att gå före i kön dels för att dem tillhör det ”‘förtryckta socialt konstruerade könet”, dels för att dem är överlägsna

  kluvet

 5. null Says:

  kenneth, så resonerar vissa brandmän också, en rökdykarutrustning väger ganska mycket

 6. Patrik (PP) Says:

  Om jag inte misstar mig så har man sänkt fyskraven för kvinnor att kunna bära ut en person ur ett rökfyllt hus. Nu är ändå svenska brandmän extremt försiktiga med att gå in och rädda med rökdykare (jämfört med många andra länder) så det kanske inte spelar någon större roll ur räddningssynpunkt. Negativ särbehandling av män är det ju så klart och jag delar Christers åsikt till fullo.

 7. En läsare Says:

  Noterar att Tommy Törling ”tror”. Nästan religiöst…

 8. Info Says:

  MYNDIGHETSTRYCKET ÄR ENORMT

  Ingen – allra minst Sjupartialliansen – vågar med så mycket som en stavelse ifrågasätta genus- och queerlobbyns krav och påtryckningar. I ett pressmeddelande 2009-06-11 låter MYNDIGHETEN FÖR SAMHÄLLSSKYDD OCH BEREDSKAP meddela (= befalla) bl.a. följande:

  ”Nu ska vetenskapligt underbyggda nivåer på fystester för brandmän tas fram. Det är en av nio åtgärder i det handlingsprogram för ökad jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten som beslutats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

  Ett av projekten handlar alltså om de fysiska tester som används för att avgöra om en person klarar att arbeta som brandman. Idag varierar kraven över landet och det saknas en enhetlig syn på vilken fysisk förmåga som är tillräcklig. Detta är otillfredställande och riskerar att i onödan missgynna i övrigt kompetenta både manliga och kvinnliga sökande till räddningstjänsten.

  – Alla kan inte bli brandmän, men ingen ska heller utestängas från yrket på grund av kön, etnicitet eller sexuell läggning. – – – Räddningstjänsten måste spegla den befolkning man är satt att skydda, säger Anders Axelsson, projektledare för handlingsprogrammet.

  Idag är något mer än 1 % av de heltidsanställda brandmännen kvinnor. Motsvarande siffra för räddningspersonal i beredskap är knappt 4 %. För minoritetsgrupper finns inga siffror, men mycket talar för att det ser likadant ut.
  – – –
  Målet är att räddningstjänsten år 2014 är en arbetsplats som präglas av öppen och tydlig mångfald samt att 40 % av dem som anställs som brandmän är kvinnor.”

  – – – – – – – –

  Vilket år skall slutmålet minst 50% kvinnliga brandsoldater uppnås? Ska minoritetsgruppernas representanter fördelas jämnt bland kvinnliga och manliga brandmän? Hur får man en jämn och rättvis fördelning av många olika minoritetsgrupper?

 9. Patrik (PP) Says:

  sorry ”Christopher” ska det vara. Kan inte tänka mig att brandmännen själva kommit på idén utan den kommer säkert uppifrån som mycket annat ogenomtänkt gör idag.

 10. Torstensson Says:

  christoper

  Det är mycket grundläggade frågor du ställer.

  Varför måste en arbetsplats spegla samhället?

  Och varför anses det som ett problem att ett kön är överrpresenterat är också en mycket bra fråga. Det är väl de bäst lämpade för yrket som man ska eftersöka?

  Jag hör aldrig om några krav på könskvoteringar inom vården där man eftersöker killar. Den offentlig asektorn är tex kvinnodominerad, man hör aldrig några kommunförvaltningar som kräver att få kvotera in killar. Kanske är det dags att göra det så att även män har en chans att få jobb.

 11. null Says:

  varför måste inte genusinstitutionerna ”spegla samhället”

 12. leifer Says:

  Som jag sa, mångfaldsidén bygger på att kvotera bort vanliga svenska män, samtidigt som man kvoterar in sånt som vanliga svenska kvinnor.

 13. Jocke S Says:

  Hur är det med soptömmaryrket? Kan man tänka sig lite genussatsning på det? Eller?

 14. Christopher Says:

  Torstensson: ”Jag hör aldrig om några krav på könskvoteringar inom vården där man eftersöker killar.”

  null: ”varför måste inte genusinstitutionerna ‘spegla samhället'”

  Det beror naturligtvis på att feministerna inte eftersträvar jämställdhet. Ordet jämställdhet har fullständigt urholkats och är idag endast ett retoriskt slagord som feministerna använder sig av för att legitimera könsdiskriminering av män. Till exempel är det enligt svensk grundlag lagligt att könsdiskriminera män om det är ett led i ”jämställdhetsarbete”. Jämställdhet är för feministerna vad Versaillesfreden var för nazisterna.

  När vi ändå är inne och diskuterar kvotering och nazism så kan nämnas att före 1933 så var judarna överrepresenterade (det vill säga utgjorde en större andel än sin befolkningsandel) inom tysk kultur, näringsliv, politik och rättsväsende. Nazisterna menade att detta berodde på den judiska världskonspirationen (som många trodde lika blint på då som folk tror på patriarkatet idag) och krävde inkvotering av tyskar som skulle ersätta dessa judar.

 15. Linn Says:

  Torstensson: Manskvoteringen till utbildningar som läkare, jurist och veterinär då? Där 40/60-regeln sätter stopp för alla tjejer med toppbetyg till förmån för de färre och sämre meriterade killar som söker? Men det är klart, det är svårt att ”höra” om könskvotering av killar om man inte lyssnar…

 16. Shastra Says:

  Linn: Bra att du tog upp könskvoteringen till veterinärutbildning m.m. Där har ju Centrum för Rättvisa gjort en stor insats för att juridiskt stoppa sådan särbehandling eftersom ALL könskvotering innebär ett brott mot mänskliga rättigheter. För att se vad de har åstadkommit, gå till http://www.centrumforrattvisa.se/fall och klicka på ”Likabehandling” och därefter ”Avslutade fall”.

 17. Jack Says:

  Shastra,

  Det stämmer, såvitt jag kan se, inte vad du säger om att all könskvotering är brott mot mänskliga rättigheterna. Däremot är diskriminering i tillämpningen av de mänskliga rättigheterna ett brott mot de mänskliga rättigheterna i sig.

  Att centrum mot rättvisa slagit till mot män i vad som föreföll lagliga sammanhang men inte mot kvinnor är mystiskt. Ersättningen till de kvinnor som egentligen inte hade någon rimlig chans att gå veterinärsprogrammet men som genomgick en process vilken ansågs diskriminerande i efterhand blev också skyhög, 35 000 kronor var till allihopa och någon fick 100 000 kr. Detta är mer än vad jämnåriga män fått för 15 månaders militärt slaveri med upp till 100 timmar arbetsveckor osv. Olika starter i livet. Och olika inställning från samhället, beroende på kön.

 18. Shastra Says:

  Jack: det du säger är helt korrekt, mitt inlägg var bara ett genmäle till Linn, som försåtligt försökte få det att framstå som att problemet med könskvotering av sämre meriterade män ignoreras. Håller med om att det är mystiskt att Centrum för Rättvisa bara tagit upp fall där kvinnor har könsdiskriminerats, men nånstans måste dom väl börja. I dagsläget vore det ju snudd på politiskt självmord att driva ett fall där en man har diskriminerats.

  Det viktigaste till att börja med är att fastslå att all kvotering är av ondo. Att ha en lista på kvinnliga offer för könskvotering är en bra investering, det slår direkt undan benen på feministiska förespråkare för könsdiskriminering.

 19. Säljerfarenhet bättre än brandutbildning vid brandmansrekrytering « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om mansdiskriminering inom räddningstjänsten här, här, här, här, här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: