Genusforskare kräver mer genusforskning

by

Nationella sekretariatet för genusforskning har skickat ut ett nytt nummer av sin tidning Genusperspektiv. En av nyheterna är att det har hållits en hearing om genusforskning, där ett antal genusforskare deltog. Slutsatsen blev att det behövs mer genusforskning i Sverige.

”Svensk genusforskning är svag eller saknas helt inom stora samhällsfrågor som mänskliga rättigheter, krig och terrorism, utvecklingsekonomi och epidemiologi”, skriver tidningen. ”När det gäller filosofi är det också intressant att notera att medan det internationellt är ett starkt genusteoretiskt ämne har det i Sverige svagast tänkbara genusprofil. Det finns hur mycket som helst att göra”, säger forskaren Inger Lövkrona som gjort kartläggningen.

Ulf Mellström, forskare vid Luleå Tekniska Universitet, tycker att ”risk och säkerhet i samhället är otroligt viktiga genusvetenskapliga frågor”. Som en annan framtidsfråga lyfter Mellström frågan om ”genuskompetent bedömning”, något som i takt med att genusansökarna integreras i forskningsrådens allmänna urvalsprocesser enligt honom blir allt viktigare. ”Det finns stora skillnader i på vilket allvar man tar genusvetenskapen som vetenskapligt område. Genusforskningen måste stå upp och kräva genuskompetent bedömning”, säger Ulf Mellström.

Irene Molina, genusforskare vid Uppsala Universitet, säger något mycket märkligt i artikeln. Tidningen Genusperspektiv skriver: ”Molina riktade skarp kritik mot vad hon beskrev som en politisk rädsla och avståndstagande från den forskning som utmanar maktstrukturerna på djupet”, och citerar sedan Molina:

”Genusforskning handlar om makt och om ojämna maktstrukturer, men idag finns det ett gap mellan den uppgift vi tycker att vi har som forskare och det som forskningspolitiken och forskningsfinansiärerna stöder. Många genusforskare har upphört att benämna sin forskning som feministisk, för så fort man börjar tala om feministisk forskning så finns det inte pengar till det.”

Under lång tid har ju genusforskarna, liksom andra genusproffs, med emfas bestridit beskyllningarna om att de inte håller på med genusfrågor på ett opartiskt sätt utan vinklar frågorna feministiskt. Men nu erkänner plötsligt en genusforskare i praktiken att genusforskning, åtminstone hittills, normalt har varit feministisk.

Intressant – mycket intressant. Själv tycker jag att ifall genusforskningen inte är opartisk, utan har en förbestämd kvinnovinkling, så är den inte relevant. Då är den inte ens värd att kallas forskning – snarare är det opinionsbildning.

Läs tidningen med artikeln i pdf-format här.

Annonser

15 svar to “Genusforskare kräver mer genusforskning”

 1. Jack Says:

  Molina skriver:
  ”genusforskare har upphört att benämna sin forskning som feministisk”
  Det ber om frågan, varför? Är det för genusforskningen slutat vara feministisk? Molina förklarar:
  ”för så fort man börjar tala om feministisk forskning så finns det inte pengar”
  Tydligen är namnbytet inte drivet av en förändring i innehållet utan av ekonomiska skäl. Fortsatt feministisk forskning kan alltså befaras, men under annat namn, ”genus”…

 2. Virus Says:

  PÄR

  DU MÅSTE LÄSA

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article224133.ab

 3. Lorem Ipsum Says:

  @virus

  Kära nån, det verkar inte finnas någon ände på tokerierna. Det roliga är att dom har slagit av kommentarsfunktionen för detta debattinlägg. Kan det bero på att dom vet att inget av det dom kommer dragande med har någon som helst förankring i verkligheten och skulle inte tåla att kritik.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Intellectual_dishonesty

 4. Shastra Says:

  Jag tycker det behövs mer genusforskning. All vetenskaplig forskning är bra, och eftersom det knappt finns någon genusforskning alls som förtjänar epitetet ”vetenskaplig” så tycker jag att det finns ett stort tomrum vad gäller sådan forskning.

  Enklast är nog att börja om från början. Stäng ner alla existerande könsdiskriminerande genusnästen och sparka alla feminister. Sedan kan riktig genusforskning bedrivas inom de klassiska etnologiska disciplinerna.

 5. Jocke S Says:

  ”för så fort man börjar tala om feministisk forskning så finns det inte pengar till det.”
  Stämmer verkligen detta? I så fall måste det röra sig om rena paradigmskiftet på området, och som därmed äntligen ger en liten gnutta av hopp!

 6. Jocke S Says:

  Virus. Rena gubbe snubbe dillerierna! Vi, iaf AB, verkar vara nere på 80-talsnivå. (Som var värre än 70-talet på detta område!)

 7. Gonzo Says:

  Virus

  Tänk att det bara är brott mot kvinnor som ska stoppas och då bara dom som begås av män.

  Varför inte stoppa försäljningen av alkohol till män pga alkoholen ligger bakom mycket bråk och våld mellan män?

  Många män som är påverkade av alkohol begår våldsbrott mot män och kvinnor

 8. Gonzo Says:

  Det är tyvärr vi män som står för det mesta och grövsta våldet i samhället och i världen och vi måste hjälpas åt att stoppa våldet.

  Så långt håller jag med femenisterna.

  Men jag köper inte att det bara är våld och övergrepp mot kvinnor som ska stoppas, prioriteras eller ha special lagar.
  Lika lite som att vi som inte slåss och bråkar ska straffas.

  Jag accepterar inte heller hur media och feministerna sitter och skrämmer upp kvinnorna i onödan. Allt tjat och malande om våld mot kvinnor, våldtäkter, kvinnomisshandel och kvinliga offer, när det faktiskt är vi män som är det vanligaste brottsoffret. Det är VI män som ska vara rädd när vi går ut inte kvinnor.
  Misshandel av män måste blåsas upp och föraktas lika kraftigt som våld mot kvinnor.

  Ingen man ska behöva leva upp till mansrollen ”ta det som en karl, En riktigt karl klarar sig själv, Bit i hop, en riktig man gråter inte eller en man tål stryk det är bara att kliva upp och borsta av sig dammet”

 9. Jack Says:

  Matriarkatet vill ha våld, för det drabbar alltid män mer och hårdare än kvinnor. De vill gärna ha någon typ av kontroll över våldet dock, det medför att de vill ha polis som begår övergrepp mot män i befolkningen, vilket vi såg vid färje-affären nyligen. Detta kan i sin tur leda till mer våld från männen som utsatts för våldet, men även detta kommer primärt drabba andra män, men kanske även kvinnor.

  Män å andra sidan vill minska våldet, eftersom vi vet att vi är de primära offren för våld från både kvinnor, män, polis och kriminella.

 10. Gonzo Says:

  Det är tyvärr allt för många män som inte inser eller vill inse att det är vi män som är det vanligaste brottsoffret.

  Många gånger män som går i gång på könsrollerna och att få spela hjälte och känna sig macho.

  Varför kan inte media börja upplysa oss män om hur mång mord och misshandelsfall mm som drabbar oss män? Kör igång en skrämsel proppaganda likt den som dom kör mot kvinnor.

 11. Gonzo Says:

  Genusforskare kräver mer genusforskning 🙂
  Ett finare sätt att begära mer skattepengar så att man får behålla jobbet.

  Vi ska genusforska på öööh kalkningen av försurade sjöar typ.

 12. Christopher Says:

  ”Svensk genusforskning är svag eller saknas helt inom stora samhällsfrågor som mänskliga rättigheter, krig och terrorism, utvecklingsekonomi och epidemiologi.”

  Vi vet redan på förhand resultatet av denna framtida forskning: brott mot mänskliga rättigheter, krig och terrorism, ekonomiska kriser och epidemier är mäns fel. Inga skattepengar behövs.

 13. Bertil Says:

  Ett nytt lågvattenmärke, det är bara att konstatera. Det ligger en hel del i Shastras kommentar ovan, helt klart: dagens så kallade genusvetenskapliga forskningsmiljöer är de facto feministiska tankesmedjor och därmed ideologi- och åsiktsproducenter, inte kunskapsproducenter.

  Och feminismen _är_ en livs- och världsåskådning, inte en vetenskap. Och därmed en religion snarare än någonting annat.

 14. Dr. Jonsson Says:

  MER pengar till Genusreligion???!!! Undergången är nära …

  Jag tar mig friheten att länka till en liten utsaga om den västliga civilisationens snabba och nära förestående kollaps som jag la in hos Tanja. Utgrävningar av våra genustempel om 1000 år kommer att ge Pär Ström m.fl. genuskritiker rätt, så en liten upprättelse får vi av framtida arkeologer i den östliga civilisation som kommer att ta över efter oss 🙂

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/08/21/145-miljoner-for-konsbyten-pa-bestick-och-genusbanker-i-svenska-skolor/#comment-9526

 15. Jonas P Says:

  På genusforskning.org står det om denna hearing:

  ”Hearingen arrangerades av Sveriges genusforskarförbund i samarbete med Forum för feministisk forskning och Nationella sekretariatet för genusforskning.”

  Det är lustigt som du påpekar, Pär, att vissa inte ens bryr sig om att hymla med att genusforskningen man bedriver ÄR feministisk forskning (som då per definition är ideologisk forskning). Nu har tydligen ett par finansiärer tillslut reagerat på att man kallar forskningen för feministisk forskning (dvs. ideologiskt bunden) och genusvetarna/feministerna svarar med att bli arga över det.

  Det är svårt att föreställa sig hur det skulle kunna bli mer galet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: