Kvinnomuséum i Umeå

by

Ett särskilt kvinnomuséum kan bli verklighet i Umeå. Det är Vänsterpartiet som ligger bakom förslaget. Jättebra, tycker Ebon Kram, ordförande för Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, men hon ser hellre ett nationellt kvinnomuseum i likhet med det i Danmark.

Argumentationen följer kända linjer. Den så kallade Delegationen för jämställdhet i skolan granskade för en tid sedan läromedel i historia ur ett jämställdhetsperspektiv. De kom fram till att i fyra granskade läroböcker namnges 930 män och bara 62 kvinnor.

Detta anses nu vara ”frapperande”. Men det speglar ju den verklighet som rådde. De som var kungar var kungar, så att säga, det kan man inte ändra på i efterhand. Ska man skriva om historien för att tillfredsställa feministiska ideologer? Ägna sig åt historierevisionism?

Jag har tagit del av mina barns läroböcker i diverse ämnen i samband med läxförhör, och jag har funnit det motsatta problemet: Läroböckerna är ofta feministiskt vinklade.

Läs mer här.

Annonser

13 svar to “Kvinnomuséum i Umeå”

 1. JD Says:

  Från artikeln: Dea gjorde nyligen en undersökning som visade att 90 procent av alla verk på Moderna var gjorda av manliga konstnärer. Ebon Kram tycker att det är upprörande:

  Va!!!
  Finns det verkligen inga verk på Moderna museet av Paula Picasso, Claudia Monet. Mari Chagell, Linnea Da Vinci, Susanne Dali och Veronica van Gogh

  SKANDAL!!!

 2. Jocke S Says:

  JD 🙂

 3. Erik Says:

  Då var det klart

  Tog sin tid men nu kan ickesvenska läsare få en bild av hur galen situationen här i Sverige är och varit.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/08/31/the-entire-assange-case-from-swedish-perspective-analysis-by-aktivarum/

 4. Jack Says:

  Erik,

  kanon, posta den länken även på internationella websiter. En googling efter assange, bör finna kommentarsfält och därtill finns ju de engelskspråkiga mens right siter som kan vara intresserade. Bra läsning för övrigt också.

  antimisandry.com
  mensnewsdaily.com
  avoiceformen.com
  menz.org.nz
  menzmagazine.blogspot.com

 5. AV Says:

  Historia har alltid skrivits och tolkats utifrån de strömningar och värderingar som gäller i samhället för tiden. Därför bör man vara försiktig med de slutsatser man drar av fynd och källor. Det är numera essentiellt i historia som vetenskap. Att man sedan vill skriva om historien är ganska ovetenskapligt. När det gäller de storpolitiska händelserna och de stora vetenskapliga upptäckterna var det ofta män, män, män. På gott och ont. Och det är väl inte fel att visa det.

  Om man vill ha med kvinnors villkor får man även byta fokus på vad historieämnet skall innehålla. Från det storpolitiska och de stora upptäckterna, till det vardagliga. Och kanske kvinnorna bakom maktens män. Visst kan man göra det, men man missar också stora delar av de händelserna som bildat vårt samhälle idag. Man bör däremot ta upp varför det är så få kvinnor i historien och vad de när deras män regerade och forskade. Man kan även ta upp vilka kvinnor som faktiskt blev matematiker (döttrar till professorer) och att en fick ta en manlig students identitet för att få plugga. Jag tror inte bristen på historiska kvinnor är ett problem. Nu får de ju se hur villkoren ändrats genom tiderna och att de nu har lika rättigheter.

  Om man låtsas att det var mycket fler kvinnor i de stora historiska händelserna så ser unga kvinnor inte hur bra de har det idag, men det kanske är meningen. Då kan man fortsätta lura dem att de alltid är förtryckta på alla punkter och det aldrig är deras eget fel om dörrar stängs.

 6. leifer Says:

  Erik, såg du filmerna jag länkade till om jämställdhet i USA? Dom HAR liknande problem där! Det är alltså inte bara i Sverige, även om vi kanske är mest extrema.

 7. Jack Says:

  AV,

  Jag håller med i ditt inlägg, men att män representeras av att regera och forska låter feministiskt. Det var inte inte många män som det gällde. Byter man fokus till det vardagliga kommer också en annan bild av män fram, eller snarare förstå då kommer en bild av män som grupp fram. Innan dess fanns bara bilder av extremer och dessa tenderade vara män.

  Vi kan säkerligen berätta om de gruppen män och mäns villkor på ett annat sätt idag än vad de själva kunde, då män alltid behövt framställa sig som starka och gynnade även när motsatsen råder. Men jag har inte sett detta fokus på vardagen för vardagliga män. Istället har den vardagliga kvinnan kontrasterats mot regenter och krigsherrar. Denna kanske omedvetet framvalda kontrastering är antagligen avslöjande om kvinnor i kvinnorörelsens emotionella preferenser till män och högst ovetenskaplig.

 8. Jocke S Says:

  Om man går på Skansen t.ex., så handlar det väldigt mycket om kvinnohistoria, med viss rätt. Skansens utomhusmuseum består ju av byggnader från olika landsdelar, och i byggnaderna satt ju oftast kvinnorna. Och gör nu också i dessa museihus och demonstrerar ”kvinnoliv från förr.” Medan männen var utomhus och slet vilket inte åskådliggjörs alls så mycket. Lite smedja och snickeri med män finns det bara. Bör man protestera?

 9. Jack Says:

  Alarmerande låga andelar manliga chefer i centrala samhällstjänster

  Trenden är ett störtfall.

  Se tabell nedan för krislägen i Utbildning och forskning (UoF), Offentlig förvaltning m.m (O Fö), Vård och omsorg (VoO)

  År UoF O fö VoO
  2007 45,2% 51,7% 26,2%
  2008 42,5% 47,2% 23,4%

  Dessa siffror är de senaste men ändå bara från 2008. Med en dykande trend kan läget förväntas vara ännu värre 2009, i år och kommande år. Vilket parti kan öka jämställdheten i detta??

  Källa:
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Foretagande/Naringslivet/Kvinnliga-chefer-per-bransch/?from8522=2007&to8522=&columns8522=,8,7,4,

 10. Jack Says:

  Nu överdrev jag kanske lite. Men med hänsyn till trender och kunskap om utbildningsläget (mer än dubbelt så många kvinnor som män examineras i detta) samt uppenbara och tilltagande apartheidströmningar bland feministiska karriärskvinnor är detta ett allvarligt hot inte bara mot jämställdheten utan mot mänskliga rättigheter, varav Sverige redan förefaller bryta mot ett par och dessutom har lämnat officiella reservationer mot fler.

 11. AV Says:

  @Jack: till skillnad från feministerna skrev jag att det var MÄN som styrde, inte att det var MÄNNEN, som grupp betraktat. Därför är det logiskt att det blir mest gubbar i historien.

  Det blir ju lite konstigt om man nu skall generalisera till grupper. Visst var det mest män på toppen, men kvinnorna bland adel och borgare hade mer makt än någon bonde, statare, torpare, dräng eller jungman ens kunde drömma om. Dessutom är det inte alltid den som står längst fram som har den reella makten. Jämför Bush-Cheney-Rumsfeld. Även om det var mannen som representerade familjen på tinget så har husmor nog varit deltagande i alla stora beslut och ställningstagande familjen gör där. Den kvinna är knappt född som lämnar all bestämmande till mannen med: Jamen far vet nog bäst. Det är knappast en historisk nyhet att kvinnan styr över en majoritet av familjens inköp.

 12. Info Says:

  FEMINISTISK KONST

  42 miljoner kronor avsattes nyligen av Moderna museet för inköp av konstverk av ENBART kvinnliga konstnärer. Satsningen har samtidigt utvidgats till landsomfattande, avslutade, pågående och kommande inventeringar av alla konstmuseers samlingar UR ETT GENUSPERSPEKTIV. Huruvida övertalig, manligt producerad konst som ett slutresultat av dessa kostsamma undersökningar ska kasseras (förpassas till soptippen) intill dess att könsjämvikt uppnåtts, har ännu inte framgått.

  FÖRENING FÖR FEMINISTISK KONST

  Föreningen JA är en viktig förening, som förmodligen kan se fram emot rundliga bidrag från Kulturrådet. Föreningens ambitioner framgick klart och tydligt på dess hemsida redan 2005:

  ”Ja! är en förening vars syfte är att skapa gynnsamma förhållanden för konstarbetare vars verksamhet bidrar till att störta manlig överordning, etnisk överordning och hierarkier kopplade till fysisk och psykisk förmåga, sexualitet och klass.

  JA! är en separatistisk förening för konstarbetare vars verksamhet har sin utgångspunkt i feminism med ett intersektionellt perspektiv.

  JA!’s målsättning är att störta de styrande patriarkala, rasistiska och kapitalistiska maktordningarna genom en strukturell omfördelning av tillgången på pengar, plats och tid inom konstområdet.”

 13. Shastra Says:

  Ett speciellt kvinnomuseum för att uppmärksamma historiskt intressanta kvinnliga individer är väl ingen dum idé? Just eftersom de är så få så kan det vara en poäng att samla informationen på ett ställe. Mycket bättre än att kvotera in kvinnor på bekostnad av män på de andra muséerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: