Rödgrön genuspolitik och mansfrågorna

by

Idag presenterade de rödgröna sitt valmanifest. Lars Ohly sa någon intressant redan i öppningsrepliken presskonferensen. Han sa ungefär så här:

”Det råder orättvisor vad gäller kvinnors och mäns löner, och det råder orättvisor vad gäller medellivslängd i olika kommuner”.

I samma mening fick han alltså med en (påstådd) orättvisa mellan män och kvinnor, och en (påstådd) orättvisa avseende medellivslängd. Men han tog inte upp kombinationen mellan dessa saker – skillnaden i medellivslängd mellan kvinnor och  män. Så får man kanske inte koppla ihop företeelser?

Att män lever kortare än kvinnor är förstås inte orättvist, men att folk lever kortare i en kommun än i en annan kommun är en stor orättvisa… Det vill till att vara politiskt korrekt. Att välja sina orättvisor och blunda för andra.

Jag har laddat hem dokumentet med de rödgrönas valmanifest och klippt ut den del som handlar om jämställdhet (det är inte mycket). Du finner texten nedan. Vad tycker du om de rödgrönas tilltänkta jämställdhetspolitik? Skriv gärna en kommentar.

”Vi vill att kvinnor ska ha halva makten och hela lönen. Det måste bli ett slut på lönediskrimineringen av kvinnor. Vi vill att alla arbetsgivare ska göra lönekartläggningar varje år och upprätta handlingsplaner. Vi vill också se över möjligheterna att införa någon form av vite för de arbetsgivare som trots lönekartläggningar och handlingsplaner inte åtgärdar lönediskriminering. Så blir arbetsmarknaden mer jämställd. Om det finns utrymme för ökade reformer vill vi att Diskrimineringsombudsmannen ska få förstärkta resurser.

För att skapa ett jämställt arbetsliv är det även viktigt att heltid blir en rättighet, och deltid en möjlighet. Arbetsmarknadens parter har det huvudsakliga ansvaret för att det blir så, men om frågan inte kan lösas avtalsvägen är vi beredda att lagstifta om rätt till heltid. Redan 2011 och 2012 vill vi investera i en heltidsmiljard för att driva på utvecklingen i kommuner och landsting.”

Läs om de rödgrönas valmanifest i DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1, AB2, AB3, SVT, GP

Annonser

16 svar to “Rödgrön genuspolitik och mansfrågorna”

 1. Onkel Kostja Says:

  ”Vi vill att kvinnor ska ha halva makten och hela lönen.”

  Vem ska ha den andra halvan av makten? Staten?

  Och kan inte män få lite fickpengar åtminstone?

 2. Torstensson Says:

  Framförallt så finns det inga löneskillnader som grundar sig i könsdiskriminering. När ska feminsiterna sluta ljuga?!!!??!??

 3. Shastra Says:

  Jag har alltid tyckt att ”halva makten och hela lönen” är en lustig slogan. Halva den politiska makten har ju kvinnor haft ända sedan 1924, när män fick rösträtt på samma villkor som kvinnorna fick redan 1921.

  Och hela lönen antar jag betyder 0% i skatt? Nej, nu skojar jag bara.

  Varför inte uppgradera denna slogan till ”så mycket makt som ett girigt ego kan roffa åt sig och förfogande över allas lön samt en massa bidrag som finansieras av statsskulden”?

 4. Josef Boberg Says:

  Till och ifrån så blir jag bara ”jävligt trött”

 5. Jocke S Says:

  Lars Ohly är bara, och fortfarande, Schymans lille joker eller hovnarr. Det vore befriande att se dessa offentliga feminissar frigöra sig åtminstone något från kvinnlig feminism, funderande LITE över sitt eget köns dilemma. Särskilt som även de själva ser mannen som problemet, men utan att bry sig något vidare…

 6. Trocadero Says:

  Är det 50/50 på en arbetsplats så ska väl kvinnor ha hälften av makten. Är det 20/80 så ska de väl ha en femtedel av makten. ”Majority rule” som det så vackert heter i demokratin. Fast det kanske inte fungerar när det gäller män? (Minnen från skolan, där 70% av klassen var tjejer.)

  Förresten, finns det verkligen någon lönediskriminering? Om kvinnor fick mindre betalt så skulle väl ingen/VÄLDIGT få män arbeta. Varför betala någon mer för samma jobb?

 7. Jan Angner Says:

  Jag ställer upp på jämställdhet, uttolkad som ”samma möjligheter”. Men då ska det gälla även familjepolitiken. På barn-vårdnadsområdet har kvinnorna makten till en 98%. Och kvinnorna där fattar beslut som till 95% gynnar kvinnor. Tänk tanken om detta förhållande skulle gälla på något annat område. Vilket ramaskri det då skulle bli…

 8. Pether Says:

  Det existerar ingen lönediskriminering. Ifall det skulle finnas någon skulle det va kvinnor som får mer betalt än män.

  Lönekartläggningar på fler än 2 miljoner löner visar på noll diskriminering.

 9. totte Says:

  Sossarna har vikit lite ifrån det här med kvinnosyn.
  Baylan som köper strippor för partiets pengar.
  2 Östgötar i partiet som köper prostituerade och använder LOs pengar(för lokal).
  1 ledare som kvoteras in och sänker resultatet med över 15% (Sifo 06-10)
  ”gör som vi säger, inte som vi gör”
  vi har en lagstadgad minimilön beroende på yrke för att minska löneskillnader. I övrigt är det individuell lönesättning och det går ju aldrig kontrollera hur bra någon motiverar sin lön?

 10. Jack Says:

  Trocadero,

  ”finns det verkligen någon lönediskriminering?”
  Nej det finns inget bevis på att den någonsin funnits mot kvinnor, tvärtom, däremot mot män finns det en hel del stöd.

  Earlier studies have shown that the average wage of women is about 25 percent below that of men in Sweden

  For Sweden we have a consistent and long time series for the wage gap, with data for every five years from 1970 through 1990 plus 1978. If we focus first on blue-collar workers, it is striking that the largest changes in the occupation-establishment level wage gap occurred between 1970 and 1978 (prior to the passage of the equal pay act), when it dropped from about 5 percent to its current level of about 1.5 percent. There followed a small but steady decline from 1978 through 1990. Much the same is the case for white-collar workers, where the major drop occurred between 1970 and 1975.

  http://www.meyersson.com/wage5-equalpayequalwork.pdf

  På svenska: Berättigad löneskillnader beror på berättigade löneskillnader mellan jobb och inom jobb. För att få förhållande mellan män och kvinno i lön för samma jobb tar man råa inkomstskillnaden och adderar för berättigade löneskillnader mellan jobb och berättigade löneskillnander inom jobb.

  Skillnaden mellan jobb adderade utifrån inkomstskillnader 20 (1970) till 23.5 (1978) %-enheter till kvinnans andel av män. Det landar kvinnan på 95% (1970) till 98.5% (1978 till idag) av mannens lön, när kompensation för skillnader mellan jobb gjorts.

  Berättigade skillnader inom jobb är det ingen som har tittat på ordentligt i Sverige (ex manlig polis tar mer risker, svårare tider el dyl). Kanske visar det 20% extra till kvinnan också? Isf landar kvinnan i Sverige på 98.5% + 20% = 118.5% av mannen i termer av lön för lika jobb. Dvs, finns det en lönediskriminering, och mycket pekar på att det gör det, så är den mot män.

  Warren Farrel har tittat en del på löner i USA och där finns en lönediskriminering mot män. Detta är han stor nog att säga trots att han själv gått runt och skanderat mot det som han först trodde var en lönediskriminering mot kvinnor.

 11. Jack Says:

  Lönediskrimineringen mot män tror jag för övrigt absolut inte är 18%, utan det rör sig isf om några få procent men det kan finnas branscher där kvinnor är fåtaliga och de får väldigt mycket betalt för sitt kön.

  ”Female sales engineers get paid 143% of male sales engineers”
  http://www.warrenfarrell.com/articles.php?id=4

 12. Jack Says:

  Att arbetsgivarna betalar dem för deras kön ska inte se som något gubbslemmigt eller så utan det är alltså lagen som tvingar fram beteendet för att hålla lika kvoter av kön mellan de anställda.

 13. Staffan Sölve Says:

  Vad är det för fel att sträva efter minskad lönediskriminering? Vad är det för fel att kräva rätt till heltidsjobb? Vad är det för fel att ge DO mer resurser? Eller tror du att DO jobbar med en dold agenda som är partisk för kvinnor?

 14. Reflektioner Says:

  Sölve:
  Vilken lönediskriminering?
  Felet med ”rätt” till heltidsjobb är att det inte alls passar vissa arbetsgivares behov. Kravet kommer från offentliganställda som anser att stat/kommun är skyldiga att svara för deras ekonomiska standard. Dvs individen har inget ansvar för sitt yrkesval och kompetens. Ett Sovjetiskt system. DO sysslar redan nu med rena dumheter. När DOs befogenheter reviderats behövs inte mer resurser.

 15. Liberal Says:

  Staffan Sölve, är du hjärndöd?

 16. Jack Says:

  Sölve,

  Du har en poäng vilken jag glömde säga. När det i grupperna förefaller vara mest diskrimineringe mot män, kan det ändå finnas några fall av diskriminering mot kvinnor, dessa jobbar DO med.

  Samma sak gäller vid 50/50-fördelningar eller 51.5/48.5 fördelningar, även då kan varenda anställd fått sitt jobb genom diskriminering.

  Hur kommer fall till DO, hur kommer människor till vården? till stor del beroende på vilka som har möjlighet att söka den. Män har svårt att se sig som offer, samhället och människor i det reagerar starkt negativt på det och bereder relativt lite utrymme eller stöd för detta. Ofta möts män av hån istället.

  Det är kvinnor som lever i en sådan situation och sådan social miljö att de facto får tanken och det de facto är möjligt vilket vi ser rent empiriskt. Så trots kvinnors situationer behandlas mest är det män som dör mest och män som diskrimineras mest. Detta är ett förhållande som förstärker och upprätthåller sig själva och är därför inte något att vara förvånad över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: