Assange får smaka på kvinnosamhället

by

Nu är Julian Assange misstänkt för våldtäkt igen. Överåklagare Marianne Ny har beslutat återuppta den nedlagda förundersökningen. Enligt tidningen Expressen är det nu sannolikt att Julian Assange snart kommer att frihetsberövas. Marianne Ny ska själv vara förundersökningsledare, men får hjälp av vice chefsåklagare Erika Lejnefors vid Väster åklagarkammare i Stockholm.

Det första beslutet om anhållande av Assange fattades av jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand. Därefter tog chefsåklagare Eva Finné över ärendet. När den arabiska TV-kanalen AlJazeera tog upp saken intervjuades åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

Marianne, Erika, Maria, Eva, Karin… Finns det bara kvinnor på åklagarmyndigheten numera? Värt att nämna är också att det enligt tidningen Resumé var en kvinnlig polisinspektör som kontaktades av de två kvinnor som anmält Assange för sexualbrott.

Missförstå mig inte. Jag har inte det minsta emot kvinnor på höga poster. Men jag undrar – om det varit tvärtom, om en kvinna hade varit anklagad för något som har med kön och sex att göra och alla inblandade på åklagarmyndigheten hade varit män – hade det då passerat utan kritik? Jag tror inte det.

Det här kan vara en försmak av det kommande kvinnosamhället. På grund av att flickor konkurrerar ut pojkar betygsmässigt går vi ju mot en situation där nästan alla statusfyllda poster är besatta av kvinnor. Så kommer det förmodligen att vara om ett par decennier.

Är det ett problem, kan man ju fråga sig. Kön spelar ju ingen roll om man tror på jämställdhet.

Tja, om det hade varit tvärtom – karlar på alla beslutande poster – hade det då  uppfattats som ett problem?

Tack för tipset, Peter och Mats! Läs mer om det senaste i AB, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2

32 svar to “Assange får smaka på kvinnosamhället”

 1. Janne Says:

  Som överåklagare Marianne Ny påpekade är åklagare tvungna att åtala brott som faller under allmänt åtal. Jag tycker att anmälan bör göras på den kvinnliga chef som sextrakasserade sin manliga arbetskamrat och krävde sex av honom. Hon har erkänt och fick behålla jobbet. Detta faller väl under allmänt åtal och erkännande finns. Skulle vara tacksamt någon fick anmälde denna kvinna. Hade det varit omvänt dvs en man som gjorde det kvinnan gjorde hade han blivit åtalad, av med jobbet och troligen fått ett fängelsestraff.

 2. Edvard Says:

  Nu kommer Sveriges Rättssäkerhet att granskas och det kommer läcka ut uppgifter om att det är styrt av politik och radikal feminism lagom till valrörelsen!

  Wikileaks contact

  Image:Wl-office-mail.png

  Direct contact

  To chat with us, please see the WikiLeaks Chat page. Talk to ”office”.
  Press inquiries

  +1 646 355 2040

  +44 795 817 5856

  Image:Wl-press-mail.png

  Get notified about our press releases:

  Email address:
  (Disclaimer)

  Legal inquiries

  For any legal requests, please see: WikiLeaks legal pages.

  If you want to join our global press freedoms defense team as a lawyer, please contact Image:WL-lawyers-mail.png.
  Specialized inquiries
  WikiLeaks expert groups
  WikiLeaks analysts

  Image:WL-analysts-mail.png
  WikiLeaks artists

  Image:WL-art-mail.png
  WikiLeaks coders

  Image:WL-coders-mail.png
  WikiLeaks lawyers

  Image:WL-lawyers-mail.png
  WikiLeaks tech

  Image:WL-tech-mail.png
  WikiLeaks writers

  Image:WL-writers-mail.png

  WikiLeaks in your country
  Australia

  Image:Wl-australia-mail.png
  France

  Image:Wl-france-mail.png
  Germany

  Image:Wl-germany-mail.png
  Iceland

  Image:WL-iceland-mail.png
  Kenya

  Image:Wl-kenya-mail.png
  United Kingdom

  Image:Wl-uk-mail.png
  United States

  Image:Wl-usa-mail.png

 3. Steffo Says:

  Assange är nu offer för svenska domstolars godtycke. Antar att ord står mot ord i skuldfrågan och med nuvarande rutiner ibberbär det väl att han blir dömd.
  Män kommer va framtidens underklass i Sverige. Utbildning är makt.

 4. Patrik Says:

  Ja nu förstår man verkligen vilket trängande behov det finns av att främja rekrytering av kvinnor i ledande positioner inom rättsväsendet.

 5. Lövet Says:

  Ja och på listan av ”kärringar” på kärandesidan får vi inte glömma Borgström…

 6. Liberal Says:

  Vad är värre än ett inkvoterat feministsvin?

  Svaret är: Två inkvoterade feministsvin.

 7. Erik Says:

  Jeeeeeez! Jag trodde inte vi skulle få se denna cirkus! När jag skrev min engelska text var det tänkt som en avslutning, en slags summering så att Assange och övriga världen skulle förstå vad som hade hänt och slutat tjata om CIA och sånt..

  Men nu vette sjutton om snart jag själv undrar USA begärt detta för galenskapen är total.

 8. Kenneth Says:

  Om utredningen leder till åtal och rättegång så kan vi dessutom vara tämligen säkra på att rättens ordförande kommer att vara en kvinna – med ett gäng kvinnliga nämndemän vid sin sida.

 9. Toddan Says:

  Sveriges välstånd har sjunkit de senaste 40 år i jämförelse med andra europeiska länder. Har det något med fler kvinnor i samhällslivet att göra?
  Bara undrar…
  Säkerligen kommer Sveriges anseende att sjunka efter detta spektakel.

 10. Rickard Says:

  Jag tror det här helt enkelt handlar om att åklagaren på utvecklingscentrum vill prova lagen och utöka begreppet våldtäkt, etc., samtidigt som man räddar ansiktet på rättssystemet och den jourhavande åklagare som startade soppan. Trots allt, nu kan man hävda att rättsläget är osäkert varför det tidigare hattandet fram och tillbaka har sin förklaring.

  Rätt många har ju undrat över vad som pågår och nu har de fått en ‘rimlig’ förklaring.

  /Rickard

 11. DrKejs Says:

  Kanske värt att påpeka att samma överåklagare har gjort följande:

  http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.937983-ingen-ny-utredning-om-richards-dod?m=print

  En kille blir med stor sannolikhet misshandlad till döds och hon väljer att lägga ner undersökningen.

  Vad ska man säga om henne egentligen? Manshatare?

 12. DrKejs Says:

  Mer om Marianne Ny:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valdtaktsfall-tas-upp-pa-nytt_2774883.svd

  Hon är dessutom inblandad i barnahusen som har fått mycket starkt kritik av papparättsrörelsen:

  http://www.polisen.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/Rikspolisstyrelsen/Samverkan-avgorande-for-att-hjalpa-barn-som-utsatts-for-brott/

 13. DrKejs Says:

  Är det någon som blir förvånad över att denna överåklagare tar upp målet mot Assange igen? Inte jag.

 14. Patrik (PP) Says:

  Med den inflytelseriak Bprgström är man inte helt förvånad över beslutet. Nu vet vi inte vad som har hänt om det som hänt är det som sägs ha hänt så är det iaf bra att målet går vidare. Svensk lagstiftning kan behöva internationell granskning

 15. godtyckligt Says:

  ”Själva polisanmälan registreras i polisens system klockan 16.11. Åklagarbeslutet fattas strax därpå, klockan 17.00, men då ska man ha klart för sig att förhöret med kvinnan påbörjas klockan 16.21 och avslutas först klockan 18.40 – alltså en timme och fyrtio minuter efter åklagarens beslut. De uppgifter som ligger till grund för att anhålla Assange på lagens starkaste misstankegrad måste således vara både summariska och ofullständiga”

  http://www.metro.se/2010/08/30/53694/varfor-blev-julian-assange-inte-efter/

 16. Psuedonymen LRB Says:

  Och var i helvete finns gammelmedia ?
  Men bra att kända personer drabbas av falska anklagelser och inte bara vanliga fabriksarbetare eller snickare som kan buras in utan att någon tycker annat än at det var rätt åt honom som han bar sig åt.
  Har någon kollat upp dom här tjejerna ?
  I många fall så är det både tredje och fjärde resan på väg mot miljonen i skadestånd som dom sedan kan skryta om och få fler att ta efter

 17. Joakim Says:

  Det hela är en pinsam cirkus och ärligt talat tror jag inte en sekund på anklagelserna. Att Svenska myndigheter visar sin totala inkompetens på det här visat är mer än vad jag hade fruktat.
  Sen att du verkar beskylla kvinnor för detta gör ju inte saken bättre.

 18. Psuedonymen LRB Says:

  Klart att kvinnor är mindre vetande och därför ska beskyllas
  Dom saknar ju ett huvud och har ett som är mindre utvecklat

 19. Patrik (PP) Says:

  Det skrivs på diverse bloggar och i utländsk press att det påstådda brottet skulle bestå i en kontrovers om användande av preventivmedel. Om detta stämmer så kommer det utvidgade våldtäktsbegreppet i fokus. Det blir intressant att följa världens reaktion på en eventuell rättegång med denna innebörd. Ett bra exempel på vad svenska feminister lyckats uppnå.

  ”Enligt Brå och Sarnecki har inget hänt. Orsaken till anmälan var att det var först var fint väder. Därefter skapade ett mörkertal stor förrvirring hos anmälarna.”

 20. Dan Says:

  Och detta är ett fall som drabbas en känd person. Vill inte ens börja tänka hur det går för så många anonyma män som blir falsk anklagad och ingen journalist bryr sig om.

 21. JD Says:

  Av någon underlig anledning verkar det oftast vara endast kvinnor som hanterar sexbrott mot kvinnor inom rättsväsendet.
  Har hört många exempel på det!

  Frågan som alla borde ställa sig är om objektivitetskraven är uppfyllda då just kvinnor söker sig till kvinnobrott samt om subjektiva åsikter eller känslan för att ”lättare” förstå och tro på det egna könet påverkar utredning och påföljd för brottet.

  Jag tror definitivt att det är så!

 22. montahue Says:

  Nej det är inte bara kvinnor inom rättsväsendet som hanterar sexbrott det är mest Claes Borgström och han härskar över skvallermedia som ingen kvinna i hans business gör, ens i grupp. Jag ser fram emot slutet på detta och att Borgström förlorar det sista av sin trovärdighet även i allmänhetens ögon. Men det är väl iofs att hoppas lite för mycket.

 23. Brännvinsadvokat Says:

  Att åklagare blivit ett kvinnoyrke beror på att juristlinjen är tjejdominerad. De fåtal män som examineras från juristlinjen tenderar också att rata åklagarsidan (staten) eftersom lönerna är högre i näringslivet (advokater, affärsjurister).

  Jag är dock inte säker på att kompetensen på åklagarsidan höjts p g a kvinnodominansen. En personlig reflektion är att tjejer (-även killar) dras till juristlinjen av statusskäl snarare än intresse för brottsbekämpning. Att man slipper matte är också ett skäl till tjejdominansen. Många tjejer tycker att matematik är alldeles för svårt och tidskrävande.

 24. JD Says:

  @ montahue
  Ehhh… Nej det är inte bara kvinnor som hanterar sexbrott men det verkar vara mer förekommande än att män gör det.
  Jag har fått många mail från killar som påstår sig vara oskyldiga där jag kan hålla med om att deras vittnen, försvar och förklaringar har lämnats utan hänseende samtidigt som det verkar uppenbart att man har styrt utredningen i syfte att hitta skäl mot den tilltalade.
  I en majoritet av dessa fall har det varit kvinnliga förhörsledare, åklagare, domare och nämndemän.
  Jag har själv varit involverad i ett fall där samma sak har skett där tom åklagaren och domaren är goda väninnor privat.

  Bara teorier men det är värt att forska i eftersom det är inte osannolikt att de som söker sig till dess brott gör det för att de kan vara personligt engagerade i kampen mot våldtäkter, vilket kan styra objektiviteten.

  Värt att undersöka alltså…

 25. Hanna Says:

  Så många grottmänniskor samlade på en och samma plats. Jösses..

 26. Jack Says:

  När någon invänder mot mäns mänskliga rättigheter så är det nästan alltid med personangrepp och nästan aldrig med något annat! Det är så talande som det kan bli! Ett stort LOL på Hanna.

 27. Hanna Says:

  Jag tycker mig se ett och annat personangrepp i både bloggen och kommentarerna

 28. Jack Says:

  Du tycker dig nu se det någonstans säger du som om det spelade någon roll, som om två fel gör ett rätt men erkännandet av att personangrepp är ett fel bevisar istället att även du anser att du gör fel. Eller om du förnekar detta, att du är osammanhängande och galen.

 29. Steffo Says:

  Relationer är som upplagda för missförstånd, att den ena beter sig som den andre inte förväntar sig, att den ena vill mer än den andre osv. Det sanslösa är att dagens rättsliga system är inrättat för att betrakta män som brottslingar i dessa sammanhang så fort en kvinna får lust att sätta dit den hon haft ihop det med.

 30. De goa gubbarna i bloggosfären | Kvalitetsbloggen Says:

  […] Genus-Nytt fyller i: Marianne, Erika, Maria, Eva, Karin… Finns det bara kvinnor på åklagarmyndigheten numera? Värt att nämna är också att det enligt tidningen Resumé var en kvinnlig polisinspektör som kontaktades av de två kvinnor som anmält Assange för sexualbrott. […]

 31. Jämställdhet i rätten? « Trollan's Tankar om stort och smått Says:

  […] det blir mer och mer kvinnliga jurister (vilket Assange har märkt…) så kanske det leder till en jämställdhet vad gäller straffen, som det är nu […]

 32. Ett rättssystem som uppmuntrar lögner och politiskt manipulation | Medborgarperspektiv Says:

  […] Assange. Det verkar nu vara på väg att bli sannspått. Idag kom ett nytt beslut i fallet av ännu en i raden av kvinnlig åklagare, i detta fall överåklagare Marianne Ny. Hon har nu beslutat att ta upp den nedlagda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: