Köpa sex värre brott än kidnappning?

by

Att gå till en prostituerad och köpa en stunds sex var tillåtet i Sverige tills relativt nyligen, och är fortfarande tillåtet i de flesta länder i världen. Bland annat i de flesta EU-länderna. Men i den svenska debatten kan man få intryck av att det är ett synnerligen allvarligt brott – klart värre än exempelvis människorov (kidnappning).

Den socialdemokratiska politikern Abdo Goriya är misstänkt för stämpling (förberedelse) till människorov. Han greps i mitten av maj. I flera telefonsamtal som Säpo avlyssnade har han hörts diskutera kidnappning av en syrisk diplomats dotter. Goriya har varit häktad. Därefter har han försatts på fri fot, men han är fortfarande misstänkt på den högre graden av misstanke och åtal väntar.

Detta har inte föranlett det socialdemokratiska partiet att ta avstånd från honom. Han står kvar som andranamn på valsedlarna i Stockholm, och han verkar nu i en av partiets valstugor i Tensta. ”Det har inte varit några tveksamheter med partiet, jag har fått det stöd jag behöver”, säger han i dagens DN (sidan 11, papperstidningen).

Reaktionen blev helt annorlunda när två socialdemokratiska politiker nyligen blev misstänkta för brott mot sexköpslagen – att ha köpt sex av en prostituerad. ”Det är nolltolerans i socialdemokratin mot att utnyttja kvinnor och nolltolerans mot att bryta mot sexköpslagen. Då har man förbrukat sitt förtroende som förtroendevald i socialdemokratin”, sa Mona Sahlin om saken (här). Partisekreterare Ibrahim Baylan menade att den socialdemokrat som ägnar sig åt sexköp åker ut med huvudet före. ”Stämmer uppgifterna är förtroendet förverkat och jag förväntar mig att de lämnar sina uppdrag”, sa han. Och ut med huvudet före åkte de två politikerna.

Det känns inte som om balans föreligger mellan socialdemokratins reaktion på de två brotten. Men så har det kommit att bli i Sverige – brott som den feministiska rörelsen klassar som brott mot feministiska värderingar har kommit att få en särställning. Därför anser landets största politiska parti att kidnappning inte alls är lika allvarligt som att köpa en stunds sex av en person som frivilligt säljer den tjänsten.

Männniskorov är enligt brottsbalken ett synnerligen grovt brott, som ger lägst fyra års fängelse och kan ge livstid. Straffet för stämplingsbrott hamnar vanligtvis lägre, men kan ge lika långt straff som huvudbrottet. Sexköp har visserligen fängelse i straffskalan men det har aldrig dömts något annat än böter.

Här kan du läsa en krönika av DN:s Hanne Kjöller som resonerar ungefär som jag i denna bloggpost.

10 svar to “Köpa sex värre brott än kidnappning?”

 1. Pär.B Says:

  ”Partisekreterare Ibrahim Baylan menade att den socialdemokrat som ägnar sig åt sexköp åker ut med huvudet före. ”Stämmer uppgifterna är förtroendet förverkat och jag förväntar mig att de lämnar sina uppdrag”, sa han. Och ut med huvudet före åkte de två politikerna.”

  Den där Baylan ska inte uttala sig överhuvudtaget. Han gick ju på porrklubb för några år sedan.
  http://www.expressen.se/1.188517

 2. Liberal Says:

  Socialdemokraterna är fullständigt ideologiskt bankrutt. Trovärdighetsmässigt motsvarar de en till grundstenarna fullständigt utbrunnen hölada. Av grundstenarna har de byggt ett medeltida sexualmoraliskt skyttevärn. Skyttevärnet är fylld av dynga. Den dyngan kallas feminism; genusvetenskap.

 3. Gonzo Says:

  Abdo Goriya låter inte som en etnisk svensk, kanske ligger en del i svaret där.
  Det är inte pk i Sverige att straffa människor med utländskhärkomst.

 4. (M)askulism Says:

  Stripporna Tara och Petra vägrar att se sig själva som offer. Kritiska feminister är bara okunniga och svartsjuka, säger de.

  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5741576

 5. Blogo Says:

  Abdo Goriya har för många potentiella röster bakom sig. Så man vågar inte kasta ut honom. Socialdemokraternas partisekreterare i Stockholm – Tomas Rudin – har ju sagt om honom:
  – Abdo Goriya är väldigt klok och omdömesgill. Han har samtidigt väldigt stora nätverk, inte minst till människor med utländsk bakgrund.

  Och ett stort nätverk muckar man inte med 2 veckor före ett val.

 6. Pär.B Says:

  Jag kan inte undgå att tänka på Fadime. När hon dödades gick både Mona Sahlin och Nalin Pekgul ut i media och erkände att de inte uppmärksammat flickor som blir utsatt för hedersrelaterat våld. Detta för att man inte ville verka främlingsfientliga. Men man har ingenting lärt sig, utan fortsätter i samma ledsamma spår. Idag är det sexköp som är världens värsta brott en människa kan göra. Å så struntar man i att en av de främsta socialdemokraterna i Stockholm aktivt deltar i hedersbrott. Hur fan tänker de egentligen?

 7. Patrik (PP) Says:

  Bra skriven ledare av Hanne i DN. Der verkar som om ledande (S) politiker gick lite för långt den här gången och overraskande fick folket emot sig. Helt rätt i så fall.

 8. Torstensson Says:

  Våldtäkt är också ett brott som naturligtvis är mycket vidrigt men som också får betydligt större reaktioner än tex en grov misshandel.

  Jag försvarar icke utförandet av våldtäkter men jag anser att vid rim och reson att en grov misshandel eller en misshandel borde klassas lika lågt på den moraliska stegen som en våldtäkt. Inte bara straffrättsligt.

 9. Jocke S Says:

  Statsfeminism är en politisk könsjukdom. Alllvarliga sådana sätter sig som bekant på hjärnan så småningom. Smittspridningen är stor vid personlig kontakt och sker snabbt.

 10. Lövet Says:

  Hanne Kjöller??? Här kommer alltså beviset på att ”Även en blind höna hittar ett korn ibland”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: