Lars Ohly hyckar om damfotboll

by

Jag sitter just och tittar på utfrågningen i SVT av Lars Ohly, kommunistledaren. Han fick en gillrad fråga – han bads namnge två förbundskaptener (tror jag det var) i fotboll. Nuvarande och föregående. Efter att ha svarat fick han frågan ”Varför tänker du just på herrfotboll?”

Det tycker jag var ganska larvigt. För det första är ju Ohly karl själv, för det andra är spelets nivå högre för herr- och damfotboll. För det tredje torde runt 95 procent av fotbollsintresset i Sverige – minst – ligga hos män.

Men Lars Ohly leder ju ett feministiskt parti, så snabbt började han hylla damfotboll. På frågan om han går ofta och ser damfotboll svarade han ungefär: ”Alldeles för sällan – men det ska jag bli bättre på”.

Det var ett riktigt hyckleri, är jag övertygad om. Jag tror inte Lars Ohly kommer att börja gå ofta på damfotboll i fortsättningen. Och det är patetiskt att han säger en sådan sak i strävan att vara PK.

36 svar to “Lars Ohly hyckar om damfotboll”

 1. PO Says:

  Det är svårt att vara politiker.

  Det är så många stolar man måste sitta på.

  Göran Persson, med sin erkänt feministiska utstrålning, förklarade mycket riktigt under sin tid som statsminister, att han var feminist.

 2. barfota Says:

  Hyckleri, javisst men ärligt talat… Att öht. ställa en fråga om fotboll i ett sånt här sammanhang gör kanske de som ställer frågan ännu dummare än den som inte kan svara på den.

 3. barfota Says:

  TIPS!
  Titta gärna på Agenda SVT2 Kl. 21:15

  ”Hur mycket ska religionen få styra? På kursen i svenska för invandrare krävde en grupp ortodoxa muslimer att alla kvinnor skulle sitta bakom skärmar i klassrummet – och skolan sa ja. Först efter flera år lyckades skolan få kvinnor och män att sitta blandade.”

 4. Patrik (PP) Says:

  Undrar just om inte det självklara svaret att damfotboll ännu inte håller tillräckligt hög klass för att dra till sig något större intresse hade varit bättre för Ohly. Men att sanningen väger lätt när feminismens budskap skall basuneras ut förvånar väl ingen här i alla fall?

 5. leifer Says:

  Här har vi Sveriges mest extrema riksdagsparti, ändå var utfrågarna nog snällast nånsin. Speciellt när det kom till skattefrågan. Detta är under all kritik, SVT kan inte sägas vara neutrala eller seriösa.

 6. Jocke S Says:

  Avslöjande! Ja varför hycklar dom så? Vem ser på slalom på vintern? Ja herr alltså? Det är ju på damsidan det händer, de senaste åren, ur svensk synvinkel!
  Och vad avslöjar detta om damfotbollen och Ohly? Fjäsk! Som egentligen är en nedvärdering av kvinnor!

 7. Torstensson Says:

  Damlandslagets fotboll håller ungefär samma klass som ett hyffsat 17 årig pojklag. Hur ofta går man och tittar på 17-åringar som spelar fotboll?

  Hade damerna spelat lika bra fotboll som det allsvenska laget så hade folk naturligtvis tittat på detta.

  Sverige är bra sjukt när en journalist överhuvudtaget ställer frågan. Den här feministiska vinden är mycket sjuk.

  Är man kvinnoförtryckare om man föredrar manlig fotboll skulle man direkt ställt tillbaka till journalisten.

  Vilket lag går man helst och tittar på, Stenhova IF i div 6 eller Barcelona? Ska vi nu börja kvotera in publik på damlandslagets matcher?

 8. Jack Says:

  Sedan 2007 är prispengarna lika för män och kvinnor i Wimbledon

  http://www.wimbledon.org/en_GB/about/guide/prizemoney.html

  Detta är intressant utifrån perspektiv jag fann:
  1) Time of work: Men play longer games.
  2) Quality of work: Men play better tennis.
  3) Revenues brought to the company: Men bring more audience to a tournament.
  Lägger även till
  4) Fler män än kvinnor spelar tennis, så även kompenserat för olika förmågor mellan könen är det en större prestation av vinnaren i mansgruppen.

 9. Jax Says:

  Tänk att Lars Ohly helt enkelt inte kunde bara erkänna att han var mera intresserad av herrfotboll. Det hade han vunnit på men det kunde han inte få ur sig.

  Själv undrar jag vem som vill se damidrott? Damidrott är av lägre klass än herridrott (annars kunde de ju tävla tillsammans). Vem vill se det som är näst bäst? Sedan kommer ungdomsidrott och handikappidrott, varför skall man i så fall inte ge dessa samma utrymme som damerna?

  Det damlag som vinner VM är inte bäst i världen, det är minst ett och antagligen flera herrlag som är bättre.

 10. Torstensson Says:

  Vår föreläsare under min unversitetstid tog upp detta redan då. Hennes argument var att vi har blivit inlärda med att tycka att snabb sport är roligare. Om vi hade ändrat strukturerna kring vad som anses som kul och intressant att titta på så hade folk tittat mer på damfotboll.

  Hon menar alltså att anledningen till att män (och kvinnor) väljer att titta på den snabba och betydligt skickligare herrfotbollen beror på strukturer. Jag visste faktiskt inte vad jag skulle svara just där och då.

  Förslag?

 11. [null] Says:

  Sport: Tennis, Male & Female
  Can a good male tennis player beat a topnotch female tennis player? This week the world’s best woman player gave New York Times Sportswriter Allison Danzig a decidedly nonfeminist answer. Said U.S. and Wimbledon Champion Maureen Connolly: ”He would simply annihilate her. I know. I was annihilated myself yesterday by a pro no one has ever heard of.” Added Little Mo, the hardest hitter in the ladies’ division: ”Men hit so much harder and run so much faster than women that we don’t have a ghost of a chance against them . . . They are so much stronger at the net, [and] even when they stay back, it doesn’t make much difference. The pro I played . . . hardly volleyed once, and still he killed me.”

  http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,822997,00.html

  Om prispengarna är lika stora tycker man väl att de även borde få spela mot varandra. Lika lön för lika arbete typ.

 12. putte Says:

  Det roligaste under utfrågningen var att notera att salongen var fylld av SVT medarbetare som glatt och otvunget avbröt utfrågarna med långa applåder till Ohyran. Men dom var väl kommenderade och gjorde som de blivit tillsagda.

 13. Jack Says:

  Torstensson,

  T e x:

  -Snabba rörelser väcker intresse mer intresse än långsamma, detta är rent biologiskt.

  -Om spelet är snabbt hinner man se mer spel på samma tid

  Att vi på basis av vår biologi lärt oss söka oss till det vi gillar och skapt strukturer som således tillgodoser oss kan förstås ifrågasättas.

  Men man kan också ifrågsätta varför det onaturliga skall anses mer rätt?

 14. Jocke S Says:

  Jag har inget emot damidrott, tittar på slalom och simning t.ex, eller på Klüft när det var sjukamp. Och Kallur i häck, synd hon hade en del otur. Och curling. Man kan inte säga tjejerna ”är sämre”, det går inte att jämföra! I gymnastik kanske de är ”bättre”? Och sötare…
  Men det som bekymrar mig är att unga svenska män verkar ha tappat motivationen genom all ensidig feminist upphaussing av kvinnor (hoppas jag inte gör mig skyldig till det här!) Vi har bra herrlag, men inte många individuella. Kvinnorna tvärtom.
  Sedan tror jag inte många kvinnliga idrottre är feminister, tror Therese Alshammar (också en toppentjej i idrott) yttrat sig där.

 15. Fotbollsälskande kvinna Says:

  Varför kränker man hela tiden tjejer som vill och kan spela fotboll. De riktiga lirarna i Sverige. De lirare som spelar som Marta , som håller högre kvalite. Dessa fotbollstjejer måste och bör få träna och spela med killar som håller hög klass. Idag så ser man inte lirarna när de är små och är under utveckling. Utan dessa tjejer drivs in i en fälla att spela med äldre flickor eller kvinnor som inte håller bra klass i sitt utövande och då stagnerar de talangfulla tjejerna och blir dessa medelmåttor som inte kan dribbla,finta, dutta med en boll. De lär sej mera knuffas, rycka och slita i tröjor och spela fult som också alltför många killar också bedriver i sitt fotbollsutövande. Så Lars Ohly hur skall de talangfulla flickorna kunna utvecklas när man driver in dem bland dem som stagnerat i sitt fotbollsutövande. Hur skall dessa flickor få högre klass på tränare som killarna har som elittränar i sitt lag. Jo låt flickorna träna och spela mer med pojkarna i lagena för de flickor som vill det i större utsträckning än vad som görs idag. Det är alldeles för många talangfulla fotbollsflickor som inte uppskattas för att de älskar att dribbla mm. Det är sedan viktigt att flickorna också börjar med storlek 5 på fotbollen när de är 12 år liksom för pojkarna. Varför skall de vänta till 15 år. Mycket kränkande. Tänk på det Lars Ohly mfl. partiledare. Jag har varit med sedan 1960 talet och spelade och har idag flickor som spelar och jag tycker att dagens människor är mer omoderna och kränkande angående flick och damfotbollen än vad man var på 1960 – 1980 talet. Så jag skäms över dagens människor i Sverige. Så sluta behandla flickorna så nedvärderande sätt som ni gör idag. Men det är väl som politiken den är mer ålderdomlig idag än på 1960 – 1980 talet då det tydligen var mordenare politik . Nu bedriver man bara bakåtsträvande eller tuggar samma saker som man gjorde för 30 år sedan. Jag blir så trött ta ex. pappaledigheten , mej veterligt ammar ingen kvinna heltid mer än 6 månader. Jag var ledig heltid 8 månader sedan delade jag med fadern och då hade jag även tvillingar och ammade dem 24 månader . Ammade heltid 6 månader och sedan på morgonenen innan arbetet och kvällen innan de la sej. Hade långa resor till arbetet osv. Problemet är inte papporna utan mammorna och numera dem man inte får nämna som tar med sig en ålderdomligt synsätt till Sverige så att det vi förbättrat , försämras nu istället för att vi skall ta hänsyn till dessa onämnbara personerna som sparkar på mej som kvinna och man med sina religioner. Varför skall man höra samma tugg om och om igen och varför skall man kränkas av personer som kränker en via sina religioner. Frågan är , är det lagen eller religionen som man skall följa. I Sverige har man bestämt att lagen står över religionen. Kvinnor och flickor har samma rättigheter och skyldigheter som män och pojkar och vi skall umgås med varandra. Dela våra sysslor med varandra. Ingen man får neka en kvinna något om han inte nekar en man det också, samma gäller en kvinna , flicka eller pojke. Sedan är vi olika men får inte behandlas olika pga våra köntillhöriheter.

 16. Jack Says:

  Situationen är sådan att när män gör mer arbete, gör högre kvalitet av arbete, ger mer vinst till andra, har fått gå en hårdare väg för att kunna göra detta får män ändå inget för det.

  Det motstånd som feministerna menar mött kvinnor, utan att ha kunnat bevisa det men sagt det många gånger trots bevisen för det motsatta, skall nu möta män.

 17. Gonzo Says:

  Fotbollsälskande kvinna

  Att tjejer tränar med killar är en sak och skulle givetvis hjälpa tjejerna väldigt mycket, men spela med killar?

  Menar du att tjejer ska ta plats i killagen? Att killar förlorar platsen i ett ett killlag.
  Borde vi inte mixa både herr och dam lagen i stället?

 18. leifer Says:

  @fotbollsälskande kvinna

  ”Problemet är inte papporna utan mammorna och numera dem man inte får nämna som tar med sig en ålderdomligt synsätt till Sverige så att det vi förbättrat , försämras nu istället för att vi skall ta hänsyn till dessa onämnbara personerna som sparkar på mej som kvinna och man med sina religioner”

  Den var bra, räkna dock med att det finns nån forumpolis som kallar dig allsköns skit som islamofob.

  Men ett område tror jag du inte går in på, den hur män som grupp ska få samma makt inom reproduktionen, dvs barn och deras tillkomst. Då kommer sånt som ”kvinnan äger sin kropp” (trots att det inte handlar om hennes kropp, utan barnets).

  Men inom idrott ska det tydligen man behandla kvinnor separat, för du vill väl inte att kvinnor ska tävla mot männen? Däremot ska dom alltså få samma prissumma i Wimbledon?

 19. Ulf Andersson Says:

  Ännu-mer-feminist-än-Ohly-jag-är-SVT-nyhetsankare,
  Anna Hedenmo, var ju på Ohly om den individuella
  föräldraförsäkringen eller att mammorna skulle överlåta
  föräldraansvaret till pappan efter 7 månader –
  det vill säga, när barnet fortfarande ammas.

  Anna-panna-feminist:
  1. Alla barn tar inte bröstet
  2. Många barn är laktosintoleranta och tål inte bröstmjölk
  3. Alla kvinnor producerar inte bröstmjölk/
  alternativt: mjölken sinar
  4. Det finns mjölkpumpar och bröstmjölksersättning

  Vari ligger problemet i att jämställa föräldraskapet
  med att låta pappan ta hand om barnet efter 7 månader
  och jämställdheten på arbetsmarknaden att låta mamman
  få komma tillbaka till yrkeslivet?
  Det är viktigt att barnet knyter an till BÅDA sina föräldrar
  så fort som möjligt efter födelsen.

  Feminister: den ena värre än den andra.
  (Ärthjärnor – obeväpnade men livsfarliga)

 20. Lavazza Says:

  Den lustigaste skillnaden mellan herr- och damidrott hittade jag i golfen. Man kan ju lätt förstå att män slår längre än kvinnor men det visade också att de duktigaste kvinnliga golfproffsen står sig dåligt mot mediokra herrproffs även vad gäller puttning.

 21. Robban Says:

  @Lavazza
  Att det finns en Herr och Damklass i schack borde du också finna lustigt 🙂

 22. Jack Says:

  Robban,
  Det är intressant…mycket intressant…

  http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5014
  Ratingen visar att de sämsta männen på nationell topp är bättre än de bästa kvinnorna, med något undantag. Förklaringen kan vara att fler män håller på med schack.

  Borde kvinnorna motsvarande kvoteras in på prispall (pros/cons? pengar till relativt dåliga kvinnor som dessutom kanske sticker o gör nåt annat) eller borde man satsa på männen som både är bättre och mer intresserade? (pros/cons? pengar till de mest kompetenta som också fortsätter)

  I västvärlden har beslutet tagits att kvotera ut de bästa…Lustigt, jag har aldrig hört något övertygande argument för att detta är så bra, men viljan att göra det har uttryckts många gånger! (av de sämsta/feministerna) Räknas antal gånger man sagt något som ett argument kanske?

 23. Chroni Says:

  Torstensson:

  Nja, både Umeås damlag och Malmös damlag när de båda låg etta och tvåa i damallsvenskan fick stryk av P15 i samma klubbar. Alltså Umeå IK P15 och Malmö FF P15.

  Dock lyckades de slå P14! Så där går väl gränsen =P.

 24. Jonas P Says:

  Torstensson:

  Det där är ett vanligt problem i debatter om osynliga strukturer, förväntningar, osv. Vissa hävdar ju t.ex. bestämt att de pojkar som fötts med deformerad penis vilken opererats om till en slida varpå de sedan uppfostrats som flickor från spädbarnsålder men sedan ändå både uppträder som pojkar och till och med säger att de är pojkar, gör det därför att de fått sådana signaler från människor i deras omgivning eller dylikt. Så otroligt korkat och ologiskt och otänkbart, men ändå hävdar alltså vissa att en pojke vid som spädbarnsålder omopererats till flicka och uppfostrats som en flicka av alla i sin omgivning, endast beter sig som en pojke eftersom han fått några mystiska signaler om att han nog faktiskt är pojke från människor i hans omgivning.

  Alltså även när vi har de perfekta experimenten som bevisar att det rimligen måste vara medfödda beteenden så hävdar människor som tror på 100% miljö att det är pga. det. Och ett stort problem är att man kan ju hitta på precis vad som helst som förklaring. I Hjernevask sade en psykolog att dessa 100% nurture-människor, när de får barn som blir blyga så säger de antingen att de varit ute med barnet för mycket bland folk, eller att de varit ute för lite bland folk. Det är först när de fått ett till barn som de är ute lika mycket eller lite med och det inte blir blygt som de eventuellt börjar fundera…

  Apropå ditt spörsmål så kan man ju t.ex. fråga sig varför människor är mest intresserad även av manlig idrott annars också. När det kommer till schack som diskuterats, friidrott, golf, osv. Där är inte den gemensamma faktorn hastighet. Men samtidigt är det bara att hitta på att den gemensamma faktorn istället är män, att vi lärt oss att uppskatta manlig idrott mer än kvinnlig, och så är vi där igen.

  Saken är ju den att dessa idéer om osynliga strukturer generellt har väldigt svag förklaringskraft när vi vetenskapligt försöker förstå oss på preferenser. Men en debatt eller diskussion behöver inte vara speciellt vetenskaplig och när man har det som är pk på sin sida räcker det oftast med att komma med påståenden man inte belägger över huvud taget och bevisbördan förflyttas till den som inte håller med.

  Beroende på vem man diskuterar med så man kan ju försöka sig på en ansträngning och visa på det ohållbara i resonemanget, kanske med liknande exempel där det är tydligt att det inte är förväntningar som styr preferenserna. Något som många av dessa 100% miljöförespråkarna har svårt med är också såklart att förklara hur strukturen eller förväntningarna kom dit från början. Hur kommer det sig att vi gillar snabba sporter, om det nu är så?

  Oftast är dock min erfarenhet att det inte är mycket mening att anstränga sig.

 25. michael Says:

  Att tjejer ska spela med killar gör att killar får spela med sämre spelare därför utvecklas dom inte precis som dit resonemang om tjejer & äldre kvinnor.Det är intressant när man säger att jag tittar inte på svensk herr basket eftersom kvalitén är så värdelös då protesterar ingen när man säger samma sak om damfotboll blir det ett jäkla liv tänk kvinnor får man inte kritisera lika mycket som män detta gäller på alla områden ändå sprider feminismen lögnen att kvinnor kritiseras mer än män

 26. Shastra Says:

  En manlig kropp har i genomsnitt c:a dubbelt så stor muskelstyrka som en kvinnlig, och större förmåga att öka muskelmassan p.g.a. en medfött högre halt av den anabola steroiden testosteron. Dessutom har manliga hjärnor bättre spatial förmåga (”bollsinne”) än kvinnliga. Kvinnor har bättre finmotorik och rumsminne (bra för rallyförare?) samt bättre färguppfattning.

  Så varför insisterar kvinnor på att härma män i sportens värld, och sen skylla på ”strukturer” när de inte når toppen? Välj eller uppfinn sporter där kvinnor kan briljera på egna villkor istället.

 27. leifer Says:

  Chroni, damfotboll och herrfotboll är mig veterligen två olika regelsystem, eller? T.ex glidtacklingar. Ser mycket snällare ut när damerna spelar. Har svårt att tro att elitdamerna kan slå nåt hyfsat lag med män. Men samtidigt är det väl inte så man ska tänka. Damfotboll kan ju vara underhållande på sitt sätt. Grundproblemet är dock den usla tekniken, nåt man delvis delar med svenska herrar. Vi borde ta till oss den spanska och brasilianska bolltekniken.

  Fick damerna mer ordning på tekniken så kunde det bli trevligt att titta, ungefär som damtennis på vissa sätt kan vara mer njutbart, pga att det blir mer spel om bollen. Mindre servess och dödande slag.

 28. leifer Says:

  Vad gäller damtennis kan man konstatera att det blev större intresse när Anna Kornikouva spelade, igen nåt som anses då sexistiskt (större tittarintresse gav förstås större intäkter). T.ex. när svenska damer ska spela fotboll så får dom inte ha tighta kläder.

  Däremot kan kvinnor uppskatta männens yttre i sport utan att det ses som ett problem.

 29. leifer Says:

  För att tala klarspråk, se till att damerna i fotboll får tighta kläder. Då ökar intresset, och därmed löner och prispengar.

 30. Jack Says:

  Män är bättre på Alfapet
  – trots att fler kvinnor spelar alfapet
  – trots att alfapet är centrerat kring förmågor kvinnor anses bättre på och visat sig bättre på i medeltal, språkförmågor

  We have been struck by group
  differences at the top levels of Scrabble champions. For the past
  quarter-century, women have outnumbered men at Scrabble clubs
  and tournaments, but a woman has won the championship only
  once (Tierney, 2005). Among the top-ranked 50 players at any one
  time, approximately 45 will be men. This finding is especially
  difficult to explain if we are to assume that competitive Scrabble
  is primarily a word game because women, on average, score higher
  on many tests of verbal ability, especially tests of writing, learning
  paired associations, and early vocabulary development.

  Experts’ superiority on visuospatial processing was found for reaction time on 1 of 3 visuospatial tests

  Klicka för att komma åt Scrabble.pdf

 31. Erik Says:

  NU FÖRSTÅR JAG!

  Jämställdhet är alltså inte att göra jämställda saker
  Jämställdhet är att göra ojämställda saker men beskriva egna beteendet negativt – sedan fortsätter man göra som brukar bara man lär sig att alltid beskriva detta negativt.

  Iden är alltså att om jag gör en sak om och om igen och en annan sak mycket sällan så skall jag stå och i media och säga att det där jag varken lägger tid eller pengar på

  DET ÄR MINSANN VIKTIGT FÖR MIG!

  Tack Ohly för den lektionen i dålig teater, nej damfotboll är inte viktigt för dig och det spelar ingen roll att du säger det är det eftersom dina handlingar tydligt visar vad som är viktigt oavett om du talar i linje MED eller MOT dem.
  Fattar du Ohly?

 32. Gonzo Says:

  Tänk om Sveriges eller världens kvinnor kunde sluta upp bakom dom fantastiska idrottstjejerna.

  Tänk om kvinnorna själva började besöka och titta på dam / tjej idrott. Om den nu är så otroligt bra.

  Det finns gott om tjejlag runt om i Sverige, från div 5 lag i fotboll till tjej hockey, ridning, tennis, handboll.

  Skulle svenska kvinnor börja engagera sig genom att:
  1.) besöka matcher och tävlingar för tjejer, tex det lokala tjejlaget i fotboll.
  2.) Ställa upp som tränare eller funktionär i ett tjejlag eller för en enskilld tjej i tex hästsport.
  3.) Bli medlem i en damklubb
  4.) Ställa upp som sponsor eller stödmedlem. Sätta in pengar till klubben

  Varför inte fira kvinnodagen den 8 mars med att gå på tex damhandboll eller en innebandymatch för tjejer. Kanske går det att skrammla i hop några slantar som man skänker till stans / byns lokala damlag i fotboll?

  så skulle det ge mycket mer för tjejerna och damidrotten än att sitta hemma och gnälla och kräva att ”någon annan” ska visa och titta på damidrott.

 33. [null] Says:

  Ohly borde kvotera bort sig själv, börja gå i klänning och, sist men inte minst, verkligen kvotera in damfotboll i sitt liv.

  Annars handlar hans handlande, som jag förstår det, mest om hycklande dubbelmoral.

 34. Trio Says:

  Helt bisarrt att en partiledare måste sitta och hyckla och urskulda sig i tv för att han inte är intresserad av damfotboll. Det är ju ingen, utom kanske damfotbollsspelarna själva och deras familjer.

  Men snart vill väl Vänsterpartiet tvinga Canal+, Viasat osv att visa lika mycket damfotboll som herrfotboll på tv. Spelar ingen roll att ingen fotbollsintresserad vill se skiten…

 35. Torstensson Says:

  Jag snart börjar väl dessa feministiskaprogramledare ställa frågan till manliga politiker ”Varför valde du att ha kostym på dig idag och inte en klänning”.

  Hur hade Ohly svarat då? Gissningsvis såhär

  ”Jag gillar klänningar, men jag är så ful i dom, jag ska försöka gå i klänningar lite oftare”.

 36. Torstensson Says:

  Jag undrar varför Lars Ohly aldrig har klänning på sig i mediasammanhang. Hans trovärdighet hade ju ökat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: