Hjälp, jag tror jag har fått genuspanik!

by

Hos den queerfeministiska tidskriften Ful finns inget ”han” och inget ”hon”. I stället finns ”hen”.

”Folk får genuspanik. Vi förespråkar inte könlöshet. Ordet ”hen” är bara en språklig protest mot tvåkönsmodellen”, säger redak­tören Nasim Aghili.

Protest mot tvåkönsmodellen? Tja, den protesten for hon väl lägga in hos Gud Fader.

Nasim Aghili utvecklar sin teori om genuspanik:

”Könstillhörighet är så djupt rotat att det nästan blir instinktivt. Att över huvud taget påstå sig inte vara man eller kvinna, eller inte vilja berätta, skapar en kaotisk känsla hos en del. Det är det jag menar med genus­panik.”

Oj! Det känns konstigt! Jag tror jag börjar drabbas av genuspanik! Var är stoppknappen?

Där har vi visst ett nytt feministiskt nyckelord, förresten. Genuspanik. Det skulle bli ett bra namn på en ny jämställdistiskt inriktad blogg, för övrigt. Någon som känner sig kallad? http://genuspanik.wordpress.com är ledigt.

För övrigt, det är väl ingen som skulle kunna få för sig att tro att redaktören för Ful driver tidningen mot något slags utopi där könlöshet skulle vara målet? Naturligtvis inte. Nasim Aghili säger:

”Vi driver inte den här tidskriften mot någon sorts utopi där könlöshet skulle vara målet, absolut inte. Vi påstår att det finns många fler kön.”

Många kön. Jag undrar hur många som är lagom? Vilka kön ska förresten få tillträde till ”Ladies Night”? Vilka kön ska få tillträde till alla statliga satsningar på kvinnor? Kön har en juridisk betydelse i Sverige.

Läs mer här. Och här kan du läsa en lite djupare intervju om genus och kön med Nasim Aghili.

32 svar to “Hjälp, jag tror jag har fått genuspanik!”

 1. Jocke S Says:

  Finskan har inget speciellt ord för hon eller han, eller om de tär samma. Men sedan saknar de prepositioner också. Men f.ö.:
  ”Könstillhörighet är så djupt rotat att det nästan blir instinktivt. Att över huvud taget påstå sig inte vara man eller kvinna, eller inte vilja berätta, skapar en kaotisk känsla hos en del. Det är det jag menar med genus­panik.”
  Det enda stället där det är så ”djupt rotat” att man kan tala om panik, är ju inom feminismen och all dess olika avarter (tala om panik).
  Ingen går väl och mässar om att ”jag är man”, det är mer eller mindre naturligt ”rotat”.
  Men gissa om man skulle skippa detta, och gå in på damernas bastu, (vid ett feministmöter särskilt)! Då kan man nog förutsätta panik!

 2. Jakob Says:

  Vissa hävdar att det krävs ett krig för att få folk att inse hur bra de har det. Jag har alltid varit skeptisk till sådana uttalanden, men ibland undrar jag om inte vissa har för mycket tid till att fundera på i-landsproblem, t ex hur många kön vi har. Trots allt kanske det skulle vara nyttigt om vi ändå fick kämpa för dagens ranson mat …

 3. Christopher Says:

  Nordkorea framstår som en rationell stat i jämförelse med Sverige där folkets skattepengar finansierar totalitära feministiska utopister som menar att det finns många olika kön och att man kan växla fram och tillbaka mellan olika kön under dagens gång.

 4. Toddan Says:

  Det var inte nog med egna feminister. Nu har vi också importerade sådana: Nasim Aghili!
  Vad hade Sverige gjort utan?
  (Inget emot invandrare över huvud taget vill jag specificera)

 5. Jack Says:

  Det är oroande att förvirring kring kön finns hos så många för jag tror det skadar människans förmåga att tänka logiskt även i andra sammanhang.

  Kön och sexualitet är centralt för vår evolution och därmed för våra liv och könsrelaterade aktiviteter är också centralt rent anatomiskt i hjärnan.

  Om denna grundläggande byggkloss för ens liv och tankeverksamhet har hamnat fel kan allt som byggs därpå också bli snett.

  Själva idén om att kön inte finns är alltså att skriva in mycket centralt i ens tankeverksamhet att man inte är en fysisk varelse eftersom kön finns fysiskt.

  Det är således ett sätt att allienera oss från oss själva vilket bäddar för oansvarighet och grymhet gentemot oss själva och andra. Den som tror sig kunna komma till himlen för att ha sex med 40 oskulder eller hur det är kan vara mer benägen att köra plan in i byggnader och dylikt. Den som tror att den själv bara dör blir mer försiktig med sig själv och andra. Kroppslig förankring är viktigt, kroppen är verklig och det är för en del, typiskt feminister, lätt att deras tankar är mindre verklighetsförankrade.

  Feminismen startade som bekant med en paranoid galnings mordförsök på Andy Warhol och genusvetare vid våra universitet har tidigare dömts för terroristbrott. De säger också att könen är en social konstruktion och att det kanske rent av finns 100 olika kön.

  Går man längre tillbaka till ”kvinnorörelsen” som separerad från ”feminism” så gick sufragetter runt och delade ut flygblad görande gällande att det var de som var förtryckta medan tiotusentals män dog dagligen, med dödshot intvingade i krig för att försvara samma kvinnor. Männen gick också ner på knä och offrade guld och diamanter för att få vara med kvinnorna, samt slet ut sina kroppar i förtid för att försörja inte bara sig själva utan även kvinnor och barn. Dessa kallades förtryckare av kvinnorrörelsen. Även detta vittnar om en bristande förmåga till verklighetsförankring.

  Idag är det dessa personer som sitter vid makten dock. Samtliga bör bäva, rent av ha panik.

 6. Petter Says:

  parstrom wrote: ”Protest mot tvåkönsmodellen? Tja, den protesten for hon väl lägga in hos Gud Fader.”

  På något sätt är det där feministerna hamnar. De är av uppfattningen att det är fel på skapelsen.

  Felet i skapelsen ligger i att feministerna fått en kvinnokropp och som hämnd för detta ger de sig på allt som representerar mannen. Inte speciellt smart, men är man feminist är det som bekant inte logik och sanning speciellt viktigt.

  Mår kvinnorna bättre av detta? Icke, det är inte lite PMS-style på hela feministrörelsen. Jag lider för jag har mens och nu ska jag se till att resten av världen lider också, för annars är det orättvist.

  Precis som barn har kvinnor svårt att acceptera och förstå att världen ÄR orättvis. Ett faktum som inte ändras bara för att man försöker bolla med ord hit och dit.

 7. AV Says:

  Hmm, nya inriktningar av feminism dyker ju upp som svampar och just svampar tillhör de organismer på jorden som faktiskt har mer än två biologiska kön. Fast man kan ju undra om de inte är socialt konstruerade iaf. Kan det finnas ett samband?

  Den där med bastun kan ju vara intressant. Man kan ju hävda att man vill frigöra sig från sitt biologiska skal och själv vill definiera (eller ickedefiniera) sin genustillhörighet. Eftersom man är en hen, eller någondera av hun, hån, hin, hyn, hän eller hön, och dessutom givetvis kan byta genus över tid kan man inte låta sitt biologiska skal bestämma vilken bastu man skall gå i. Sådana biologistiska låsningar och rent reaktionära idéer är bara så ute. Om jag tillhör genuset ”hyn” just nu, varför skall jag nödvändigtvis klumpas ihop med ”han”. Nä nu vet jag varken ut eller in… PANIIIIIK!!!!!

  Ärligt talat tror jag att sådant dravel är just varför t ex F! fick under 0,4% i valet. De allra flesta kvinnor definierar sig (så reaktionära biologister de är) som ”hon” och tänder på ”han”. Och vice versa. De som sitter och pillar sig i naveln och funderar på vilket av X antal genus de tillhör är en förhållandevis liten klick av medelklasskvinnor med hotspots runt vissa redaktioner och genusinstitutioner. De kanske får genuspanik. Vi andra tänker nog mer på vilken middag vi skall slänga ihop innan barnen skall på sina fritidsaktiviteter och vilken semester man har råd med i år.

 8. JS Says:

  Hej! jag håller det mesta som Per skriver om – mycket bra blogg. Som Finne måste jag dock säga att delning han/hon i språket är överflödig.

  Mvh JS

 9. Adam Weisshaupt Says:

  Överflödigt i det finska språket JS men inte i det svenska, glöm inte bort att Er icke delning beror inte på att man vill socialkonstruera utan den är språkligt naturlig, i Sverige däremot så vill man ideologiskt byta ut ordet/orden och förändra språket. Orwell?

 10. barfota Says:

  @JS

  Tycker att hon/han är bra att ha och underlättar i många fall som t.ex. när du skall beskriva en händelse utfört av någon, om händelsen (t.ex. en cykelstöld) utföres av en hen så kommer polisen ändå att fråga om det var en man eller kvinna som stal din cykel. Alltså, att ersätta han/hon med hen underlättar inte snarare försvårar och urvattnar språket.

 11. Torstensson Says:

  Adam W

  Feministerna vill utrota den vite svenske mannen. Man vill göra honom svag och omanlig för att kvinnor ska kunna ha mer makt. Mer makt gör att kvinnor föder farre barn. Samtidigt blir den svenska mannen beroende av svenska kvinnor eftersom inga andra kvinnor i Europa kommer att tycka att svenska man ar intressanta.

  Det haller redan nu pa att ske. Svenska man blir inte bara utslagna pa jobbmarknaden utan aven genetiskt utslagna.

 12. Bo Says:

  Det värsta är att denna typ av terorier sprider sig
  med större hastighet än en influensa in i våra
  politikers krets. Det börjar sedvanligt från vänster
  men sen fortsätter det högerut. När det nått ända
  ut på högerkantens ände så teorierna försvagade
  men tas ändå upp till viss del. Det är bara att se
  på Moderatajvinnorna numera feministiska
  syn som är ”feminist lite” men ändå oroväckande.

  Känner ni gen er?

  ”Unna dig en kvinnlig tandläkare”
  http://www.moderatkvinnorna.se/?x=fran-gomd-och-glomd-till-arbete

  Jämställd stadsplanering
  http://www.moderatkvinnorna.se/?x=var-politik&tmp=jamstalld-stadsplanering

 13. leifer Says:

  Samerna brukar säga ”människa” istället för han eller hon.

  Betänk att vi är oerhört fokuserade på kön i vårt samhälle. Det överskuggar allt annat när vi intresserar oss om människor.

  Just därför också det blir så konstigt med jämställdhet många gånger. Tanken var väl att vi skulle fokusera mindre på kön?

  Så ordet hen är inte så feltänkt, dock kommer det nog aldrig att slå igenom.

 14. leifer Says:

  Intressant dock att feminismen protesterar mot ”tvåkönsmodellen” samtidigt som man hela tiden pushar och slåss för kvinnor. Det gäller alltså att ha en snippa mellan benen, de med snoppar göre sig icke besvär. Otroligt motsägelsefull rörelse.

 15. Adam Weisshaupt Says:

  Torstensson,

  Jag tror inte att detta handlar om män eller kvinnor utan om redan befintliga makthavares möjlighet att stöpa om människan efter samhällets behov, man struntar helt enkelt i de fakta som finns om hur människan fungerar och blundar för individerna. Att det sedan länge finns galna feminister är väl ungefär som med huliganismen inom supporterskarorna, dom finns och hörs men dom är inte speciellt många (F! 0,4%). Skillnaden är att de bra supportarna står upp mot dessa huliganer medan bra och tänkande feminister ej lyckas med motsvarande utan snarare försvarar dem med det dikotoma ”antingen är du med oss eller så är du emot oss” tänket. Man kan alltså lika gärna vara med i en kennelklubb och hysa mer liknande politiska åsikter, i feminismen råder en falsk konsensushinna som ju är själva essensen för totalitära doktriner ska överleva för övrigt kallad politisk korrekthet.
  Vart den kommer ifrån har ju flera ggr presenterats på ett utomordentligt sätt här på bloggen tidigare. Erik är en mästare på detta men här kommer en lärorik video där man lätt kan se vilka verktyg som används. Ursäkta den dåliga videokvalitén.

  Hela rörelsen blir suspekt på det viset vilket ju jag personligen finner rätt så underhållande och positivt för SAMTLIGA medborgare. ”You can fool somebody sometime but you can´t fool all the people all the time”.

  Men visst pågår det ett krig mot halva mänskligheten där vi män anses vara de onda och de själv (kvinnorna) anses stå för det goda, det är därför jag brukar tala om feminismen som patologiskt narcissistisk. Testa att gå i terapi med en partner som hävdar allt är ditt fel eller andras, psykologen skulle ha lätt för att diagnosticera den patienten utan att slå upp DSM IV 😉

  Allt detta kan man jämföra med andra socialkonstruktionistiska skolor:

  GAME OVER lol!

 16. JD Says:

  Vad härligt att läsa Aftonbladet idag.
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article7873478.ab

  Katarina Wennstam får äntligen en knäpp på näsan från en kollega som har både integritet och mod att säga ifrån då de feministiskt vinklade lögnerna gått för långt.
  När ska övriga journalister våga hänga på och våga göra rätt och inte bara skriva de livegna, politiskt korrekta och förljugna artiklar som redaktörerna kräver?

 17. Jack Says:

  JD,

  Ja, det bör också ses att mannen var oskyldig och domen friande. Fi finns inte i varje hörn.

  Det vore intressant med t ex en vitlistning av domare. Jag tror t ex också att många i Hilda är utmärkta jurister utan något könsbias i sitt utövande. Det är synd att de skall vara misstänkliggjorda i detta bara för att de har ett kvinnoseparatistiskt karriärsnätverk.

  Vill också påpeka att detta nätverk skiljer sig från de traditionella manliga nätverken vilka inte var separatistiska utan släppte in kvinnor så fort de ville vara med, enligt forskning och fakta. Sedan fortsatte de kallas manliga nätverk trots att kvinnor fanns i dem och trots att kön inte var betydande för deltagandet.

 18. Jack Says:

  Vill för övrigt se mera vitlistning! Ex vilka hjälporganisationer är könsneutrala? Vilka bekämpar aktivt könsfascism?

 19. lillsnorre Says:

  I P1 pratade dom nu om att kvinnor blivit diskriminerade pga av kön när dom har ont och är på smällen. Dom snackade om att om män hade haft sån värk och varit med barn, så hade dom minsann blivit sjukskrivna.

  Shit vilken retorik dom kör med!

 20. Bengt Fram Says:

  Är det inte en smula ironiskt att den inflytelserika minoritet som utgörs av queerteoretiker och statsfeminister och som ömmar så för hermafrodoter och icke-existerande ”kön” så fullständigt negligerar landets pensionärer? Denna arrogans får mig att vilja kräkas.

 21. genuspanik Says:

  Det ser ut som om Genuspanik finns på WordPress…

 22. Erik Says:

  JD:

  Vill du ha mer härlig läsning så finns en lång kommentar med tydlig källhänvisningar till domen på Aktivarum.

 23. Tuppluren Says:

  ”Hen” låter som ett låneord från engelskan. Själv skulle jag föredra ”rooster” eller ”cock” (men då skulle protesterna hagla). Läste samma dravel i Ergo (Uppsalas studentkårstidning) för ett år sedan. Ett annat förslag istället för ”hen” är låneord från samiska, finska, estniska, ungerska, persiska, bengali, eller något annat befintligt könslöspronomspråk. Tydligen introduerade Hans Karlgren begreppet ”hen” 1994 (http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsneutrala_pronomen). För övrigt skulle jag vilja föreslå ett svenskt ord för de som tycker att påhittade könslösa pronomen är viktiga: ”höns”. Högt kacklande höns. Höns som skapar informella rangordningar och sedan hackar sönder varandra enligt dessa rangordningar.

 24. Tuppluren Says:

  citerat från Hans Karlgrens artikel i SvD 1994:

  ”Pronomen kan vi väl ändå inte gå och ändra på?
  Jodå. Med beslutsamhet och goda argument kommer man långt – särskilt i ett land där folk har respekt för lag och myndigheters anvisningar.”

  Har svenskar alltid haft lika stor respekt för ”myndigheters anvisningar”, eller är det någonting som har pendlat genom tiderna?

 25. Tuppluren Says:

  Hela artikeln:

  http://www.sics.se/~jussi/Personer/HansKarlgren/HAK-po-hen/HAK-po-hen.html

 26. gealach Says:

  Jag är lite trött på allt det där tjatet om ”många kön”. Vilka är de där andra könen, då, det får man aldrig veta?

 27. Tuppluren Says:

  @gealach: hermafroditer och transvestiter. Vanligare än man tror.

 28. Jocke Says:

  På något sätt undrar man ju ärligt hur en så extremt väldigt liten minoritet med så otroligt få människor har kunnat få ett så löjligt stort inflytande över majoriteten i samhället. Det är ju helt sjukt egentligen.

  Man misstänker dock att det beror på den svenska sjukan. Det vill säga etablissemangets absurda behov av att visa sig duktiga och medkännande bara för att framställa sig själva som fördomsfria och välvilliga gentemot alla tänkbara minoriteter.

  Resultatet har dock blivit en fullständigt bisarr tillvaro för de resterande 98 procenten av befolkningen.

 29. Mats Says:

  Snarare 99% Jocke

 30. Katarina Wennstam representerar iden om det Viktorianska samhället « Aktivarum Says:

  […] är rent nonsens (man skulle kunna prata om genuspanik). En homosexuell man kan utsätta en annan man för samma sorts handlingar och det skulle inte göra […]

 31. Lavazza Says:

  Tanken är religiöst utopisk men feminister begränsar det av någon anledning till att bara gälla kvinnor och män:

  Jesus saw some babies nursing. He said to his disciples, ”These nursing babies are like those who enter the (Father’s) kingdom.”

  They said to him, ”Then shall we enter the (Father’s) kingdom as babies?”

  Jesus said to them, ”When you make the two into one, and when you make the inner like the outer and the outer like the inner, and the upper like the lower, and when you make male and female into a single one, so that the male will not be male nor the female be female, when you make eyes in place of an eye, a hand in place of a hand, a foot in place of a foot, an image in place of an image, then you will enter [the kingdom].”

 32. Mrs X Says:

  Står det ”hen” eller ”hennom” och andra svinaktiga femnistiska språkfintar, så kommer iaf jag att läsa det som ”han” mm om det är positivt för männen och ”hon” om det är negativt för kvinnor. För neutraliseringen har ett syfte. När det är något skit en kvinna gjort så lär det bli frågan om ”hen” har gjort det. Avkönsifieringen syftar till att mörka allt jävelskap som kvinnor gör och det vill iaf feministpacket mörka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: