Krönikör vrider sanningen ur led

by

Svenska Dagbladets krönikör Anna Laestadius Larsson skrev den 8 oktober ännu en feministisk krönika. Har inte hittat den på nätet. Krönikan börjar så här:

”Ansökningstiden för världens tuffaste jobb gick ut i veckan. Nu ska en person väljas ut bland 130 sökande. Nej, det handlar inte om att bli rökdykare, FN-soldat eller något annat macho-yrke. Det här är tuffare än så. Hårt kroppsarbete från soluppgång till solnedgång i jordbruk och hushåll för en lön under tio kronor om dagen. Utan kollektivavtal, medbestämmande och elektricitet. Världens tuffaste jobb är att vara bondkvinna i ett utvecklingsland.”

Kommentarer: Vad  har Anna Laestadius Larsson för underlag för sitt påstående? Forskning? Hur har man i den forskningen mätt tuffheten i olika yrken? Varför är det inte generellt yrket ” bonde i utvecklingsland” som är tuffast, varför har det genusspecificerats till bönder av det ena könet? Vad gör männen i utvecklingsländerna – ligger de och solar sig medan kvinnorna sliter ihjäl sig?

Krönikören skriver vidare:

”Utvecklingen går åt fel håll. I takt med att männen flyttar in till städerna för att försörja sig med annat än den magra jorden ökar kvinnornas redan tunga börda ytterligare.”

Kommentar: Jaha, männen ligger uppenbarligen inte och solar, de arbetar i stan för att försörja sina familjer. Undrar vilka arbetsuppgifter de utför, och vilka omständigheterna är. Varför görs ingen analys av männens arbetsförhållanden? De kanske inte har det så mysigt de heller.

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg på GenusNytt om hur Afrikas män offrar sig för sina familjer i farofyllda resor för att dra in pengar. Utdrag: ”Resan från Afrika till nordafrika kan ta flera år. Många arbetar sig fram, i Algeriet har västafrikaner låg status och får slita hårt på potatisåkrarna. Döda kroppar som påträffats i Sahara och längs Medelhavets stränder vittnar om att resan är livsfarlig och smugglarna cyniska.”

Mera ur krönikan i Svenska Dagbladet:

”Undersökningar pekar på att det lönar sig att satsa på kvinnor när man vill minska fattigdom.”

Kommentar: Vilka undersökningar?

Laestadius Larsson fortsätter:

”Ändå går den stora merparten av världens, och Sveriges, bistånd till män.”

Kommentar: Det vanliga neutrala biståndet, som inte är knutet till något visst kön, kallas här ”bistånd till män”. Det är en avancerad tänjning av sanningen. Nästan lite av George Orwell. ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri”, ”Jämställdhet är kvinnoförtryck”.

Mera krönika:

”Hälften av världens fattigaste är kvinnliga bönder. Borde de inte ha rätten till inflytande, slippa ekonomiskt beroende och social utsatthet? Borde de inte få hälften av biståndspengarna så att världens tuffaste jobb blir lite drägligare?”

Kommentar: Jaha, så generellt bistånd till de fattiga länderna, utan hänsyn till kön, är alltså ”bistånd till män”. Medan bistånd som villkoras så att det ena könet inte får ta del av det är etiskt mera högstående och eftersträvansvärt? Menar Anna Laestadius Larsson att hälften av biståndet ska gå till båda kön medan den andra halvan bara ska gå till kvinnor? Är det jämställt? Och vad gäller rätt till inflytande, att slippa beroende och social utsatthet – det är förstås eftersträvansvärt. Men varför begränsa kraven till att gälla det ena könet?

En del har svårbegripliga tankegångar. Och en lättsam inställning till sanningen. ”Jämställdhet är kvinnoförtryck”.

PS: Titta in på diskussionsforumet Genusklubben här och kolla den senaste debatten.

19 svar to “Krönikör vrider sanningen ur led”

 1. Liberal Says:

  Väl talat Pär, och jag måste säga att lögnarsvinet av feministisk ideologi gör mig illamående. Idioten är ju för fan inte ens på sandlådestadiet. Hur en sådan skränande inkompetent och osaklig lögnerska som Anna Laestadius Larsson öht. kan få ett enda jobb i media är för mig en gåta.

  Vad säger tidningsledningen? En samling kommunister? Eller. Saknar de all tillstymmelse till kvalitetskontroll och faktakoll? Eller låter det: ”Jaha och så måste vi ta in en artikel av ett feministiskt lögnarsvin, för att hålla kvotvåpen med jobb, och slippa höra kommunistflatorna PMS-gasta i falsett, hatiskt om män i kafferummet. Ring Anna Laestadius Larsson, feministsubban, och hör om hon lite snabbt kan avföra en blaffa feministisk manshatardynga med kvinnor som offer. Ja ni vet standardvinkeln.”

 2. Lasse Says:

  Vore bättre om media började fokusera på en målgrupp som verkligen mår allt sämre:

  Unga män

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7938022.ab

 3. Mats Says:

  Gruvarbetarna i Chile kanske har nåt att invända?

 4. Trio Says:

  Otroligt att något så uppenbart bisarrt och värlgdsfrånvänt kan publiceras is SvD… Finns det verkligen personer (förutom gravt störda manshatar-feminister som Anna Laestadius Larsson och feminist-tanterna på Action Aid) som på allvar tror att män och pojkar i u-länder går omkring och latar sig och har det allmänt finemang med massor av pengar, medan kvinnorna och flickorna jobbar, sliter, lider och är utfattiga?

 5. Mats Says:

  Jag har sagt det förut men jag säger det igen.

  När man tror att det feministiska struntpratet har nåt botten är det alltid någon som kommer med hacka och spade redo att gräva djupare.

 6. Lasse Says:

  @Mats

  Ibland får jag en känsla att de här superfeministerna försöka ”toppa” varandra genom att hitta saker som passar deras ideologi.

  Är därför det blir sådana skruvade grejer som ovanstående, är ju lite kul när de får svar på tal och helt tappar talförmågan för att de är så insnöade (hjärntvättade) i sitt tänk.

 7. leifer Says:

  Anna Laestadius Larsson är en sån där krönikör som om hon hade varit man, hade man kallat henne ett manssvin och liknande. Hennes krönikor dryper alltid av feminism av värsta sorten så att man helst vill helt sluta läsa SVD.

 8. Clabbe Says:

  Varför kan inte SvD sparka alla feministkrönikörer? Märkligt att så många som är höger accepterar extremvänsterns syn på jämställdhet.

 9. putte Says:

  Svar till Clabbe: På Svd är det Martin Jönsson som lanserar okunnigheten i sin privata iver att stödja vänstern och allt PK. Läsarna är lite efterblivna, anser han, det viktiga är att man i journalistiken sätter en ”dagordning”. Nyheter är inte SvD’s bord. De är heller inte intressanta. Och de förtjänar inte att redovisas korrekt!

 10. michael Says:

  på SVD opinion skriver en frilans om Myten om den förtryckta skolflickan jag gissar att programet debatt & genusnytt varit murbräcka att skriva kommentar där kan vara bra

 11. Torstensson Says:

  Vad jag tycker är märkligt är att mansrörelsen än inte har haft en enda demonstration. Ett utmärkt sätt att visa att vi finns.

 12. Jakobsson Says:

  Det är fascinerande att jämföra feministisk retorik med förra sekelskiftets kristna missions retorik.

  Det är slående med vilken brist på respekt för de individer och det folk som man säger sig vilja hjälpa, man klampar in bland de människor som kämpar för sin överlevnad och delar in dem i värdiga och ovärdiga med utgångspunkt från sitt eget tänkande utan hänsyn till deras levnadsvillkor och kultur.

  Det är skrämmande och följa de feministiska förtryckarna som inte drar sig för att välja ut de människor som är värda att hjälpa och med samma känslokyla anger kriterier för vilka barn som skall sorteras bort från hjälparbetarnas omsorger.

 13. Rebell Says:

  Pär, här ett annat lästips: http://rebellabloggen.wordpress.com/. Ung S-kvinna känner sig kränkt på universitetet… .

 14. Könsmaktsordningen är baserad på lögner från början till slut – Del 1 « Aktivarum Says:

  […] att framställa sig själv som de tystade när de bevisligen inte alls är det. Det handlar – som i fallet med Anna Laestadius Larsson – om att ha rätt trendig image av förtryck samtidigt som man […]

 15. Petter Says:

  Kvinnliga krönikor … vilket skräp. Är hon kvoterad som krönikör?

 16. John Says:

  ”Utvecklingen går åt fel håll. I takt med att männen flyttar in till städerna för att försörja sig med annat än den magra jorden ökar kvinnornas redan tunga börda ytterligare.”

  Man undrar ju om hon är medveten om hur det fungerar här på hemmaplan? Att tjejerna flyttar från landet till storstan så fort de slutat gymnasiet för att börja jobba med ”något inom media”. Samtidigt blir grabbarna kvar ensamma med familjejordbruket…

  Vilket spån.

 17. sozilla Says:

  @Petter: Onödigt…

 18. Fanny Says:

  Dessa kvinnor har världens tuffaste jobb för när de kommer hem från fälten så måste de ta hand om barn och hushåll dessutom!!

 19. Scorpio Says:

  Visst hon uttrycker sig lite dumt när hon bara fokuserar på hur kvinnorna har det och och bistånds kommentaren är ganska obegriplig men det är väl inget som säger att hon tycker att männen har det super lätt och går och solar sig hela dagarna som uttryckts här. Hon fokuserar bara ur sitt eget perspektiv, som ju är en kvinnas.

  Finns det några belägg för att hon är manshatare? Liberal, Trio har ni några bevis att lägga fram? Ni vet om att vi har lagar i Sverige även angående yttrandefriheten? Att skriva ut att hon är en lögnerska och manshatare är faktiskt straffbart, det är förtal.
  Om ni inte nu har bevis, personligen märkte jag märkte inget uttalat manshat i citaten. Lite udda krönika absolut, hon uttrycker sig underligt och man kan undra vad hon menar.

  Överhuvudtaget är det väldigt mycket uttalande om hennes person, är det verkligen konstruktivt? Att sitta och kalla henne feminisktsubban och spån är väl ändå sandlåde nivå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: