Vilket ord är ett rött skynke?

by

Reportern Bella Stenberg på Göteborgs-Posten är förvånad över att det väcker reaktioner när hon tar upp orden ”feminism” och ”genus”.  Hon skriver:

”Jämställdhetsdiskussionen är fortfarande ett rött skynke. Att nämna orden feminism och genus kan få samma effekt som att slänga en bit rått kött till pirayor. Full attack. Inga nyanser. Uttalanden som får mig att häpna och undra om vi ens lever i samma värld. Enkelspårighet och brist på nyanser (oavsett ideologiskt läger) tillhör samtalets värsta fiender.”

Undrar vad det beror på att hon möts av dessa reaktioner?

För övrigt, det där med ”full attack”, det låter bekant. Vilka är det som brukar gå till ”full attack” i genusfrågan?

Och det där med nyanser – ”inga nyanser” möts hon av när hon tar upp genusfrågan. Undrar vilka det är som har avskaffat nyanserna i genusdebatten?

Bella Stenberg kritiserar även mig för min insats i SVT:s Debatt om filmen Tusen gånger starkare. Hon kallar filmen ”En humoristisk spark i häcken på skolan och rådande könsmaktsordning”.

Läs artikeln här.

För övrigt, apropå film: Nu har det kommit en genre inom filmen som kallas ”jämställdhetsfilm”. Eleverna vid Växjö kulturskola har tillsammans med ett filmföretag spelat in fyra jämställdhetsfilmer anpassade till olika åldrar. Elever och lärare bjuds in att se filmerna. Mera info här.

Tack för bägge tips, Bo.

Apropå våldtäkterna i Örebro, och gripandet av en misstänkt, säger polisens talesman Torbjörn Carlsson så här: ”De som verkligen har anledning att vara rädda är föräldrar till unga män. Rent statistiskt är risken betydligt större att de blir misshandlade än att kvinnor blir våldtagna.” Läs mer här.

32 svar to “Vilket ord är ett rött skynke?”

 1. Håkan Says:

  Modigt av polisen men samtidigt är det vettigt att sätta saker i perspektiv.

  Vad gäller ”jämställdhetsdiskussionen” så har väl det under många år varit en monolog. Även idag så är det väl inte diskussion då den ena sidan inte lyssnar utan bara slår ifrån sig med att den andra sidan inte förstår.

  Kanske blir bättre när 68-tanterna har dött av.

 2. Erik Says:

  Det är i och för sig knappast något nytt med genren propagandafilm, redan det gamla Sovjet ville ju visa upp en ny människoras som funkade mer som den pollitiska ideologin föreskrev. Det nya är väl att de menar att PK-stämplad propagandafilm skall ses som något bra.

 3. barfota Says:

  Om Bella Stenberg inbillar sig att t.ex. GenusNytt går till ”full attack” så misstar hon sig grymt, detta är bara uppvärmningsövningar.

 4. Lasse Says:

  Snor kommentaren från Emily Johnsson, hoppas det är ok emily.

  Radikalfeminister har i decennier kunnat häva ur sig enkelspårigt genuspladder utan minsta risk för mothugg. Jag förstår att de blir provicerade när många av oss börja argumentera emot.

  Behöver man säga något mer ? ;):)

 5. Polisens Torbjörn Carlsson lugnar Örebros kvinnor « Aktivarum Says:

  […] ”Örebro är landets åttonde största län och har en befolkning på 278 000 invånare. Risken att en kvinna ska råka ut för dessa serievåldtäktsmän är således närmast obefintlig.” (Genusnytt påpekade här vikten av det uttalandet) […]

 6. Pether Says:

  Aftonbladet:

  http://shop.aftonbladet.se/sportbladet-shop/barn/sparkdrakt

  Varför finns det ingen blå? Eller annan färg?

  Jo, för i feministers ögon existerar endast ett kön, det kvinnliga, alla pojkar ska tvingas in i den.

 7. Gurra Says:

  Apropå genus pladder, vad är det med svenska journalister och deras besatthet för att förtala och förlöjliga den svenska mannen så fort tillfälle ges. Om inget tillfälle finns ja då hittar de på ett problem så de kan få skriva av sitt förakt för pojkar och män. Kom just att minnas en artikel från i somras som DN:s kulturchef Maria Schottenius skrev. länk:
  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/maria-schottenius-i-mannen-och-kottets-heliga-tid-nedlagges-bytet-ur-charkdisken-1.1126542

 8. DrKejs Says:

  En sak som framkom avseende våldtäkterna i Örebro:

  ”Rikskrim är inkopplat och över 500 unga män har fått lämna dna i jakten på gärningsmannen.”

  Hur har dessa unga män valts ut? Är det förenligt med ett rättssamhälle att på detta sätt masstesta unga män i jakt på en förövare? Vad har hänt med dessa dna-prover, är de bortkastade eller ligger de kvar i något register?

 9. Torstensson Says:

  Lasse

  Precis. Bella Stenberg och andra feminister har på kort tid börjat uppröras över att folk vill ha riktig jämställdhet och inte feminism.

 10. Torstensson Says:

  Jag vill bara klistra in vad en bloggande kille skrev om det här med att det skulle finnas ett matriarkat som tvingar kvinnor att se ut på ett speciellt sätt. Med tanke på att Kitty Jutbring senaste påståenden. Jag fullkomligt älskar hans blogg. Socialdemokrat men antifeminist.Så här skriver denna kille.

  ”Nu har debatten om huruvida kvinnor ska raka sig under armarna (and elsewhere) eller inte blossat upp igen. Motståndarna, ofta radialfeministiska kvinnor hävdar att kvinnor som rakar sig är ett utryck för det patriarkala strukturen och förtrycket av kvinnor. Att kvinnor tvingas uppfylla männens önskemål. Inte sällan skyller de på porrindustrin ty där rakar sig kvinnor. Men hur är det egentligen?

  Det är märkligt att problemet alltid tycks vara att kvinnor rakar sig, att män gör detsamma är tydligen inget problem. En majoritet av män, i alla fall de under medelåldern ansar sin kroppsbehåring precis som kvinnor. Detta ses dock sällan som ett utryck för något mansförtryck. Aldrig hörs argumentationen att det är porrens fel, detta trots att män i porrfilmer är lika helrakade som kvinnor.

  Aldrig hörs resonemanget att män tvingas uppfylla kvinnors sexistiska önskemål. Detta trots att kvinnor oftast hävdar att de vill ha välansade män och inte en massa hår på ryggen ( Or elsewhere). Men som kvinna är det naturligtvis mer okej att ge utryck för detta än om män gör det.

  Jag utgår också från att dessa radikalfeminister förordar att män inte ska raka sig i ansiktet heller om det är så onaturligt att raka sig. Jag har dock aldrig hört någon av dem stå och prata om mansförtrycket som tvingar män att raka både ansikte och underliv. Om jag som man kom med ett vildvuxet skägg som självaste jultomten så är det nog inte så socialt accepterat, och knappast är det någon kvinnomagnet heller. Vart är föresten de ludna chippen dales?

  Så min uppmaning är att vi stämmer in i feministernas klagokör om hur onaturligt det är att raka sin kropp. Låt skägget växa vilt, låt hår sticka ur både öron och näsa. Låt ryggen se ut som en björnfäll ja låt oss alla se ut som en mon chi chi monkey. Röven och skinkorna där ska det vara hår så att det går att fläta som dreadlocks. So beware alla kvinns, nu kommer den naturliga neandertalarmannen tillbaka, ni ska få en riktigt hårig mammutrumpa och hårig snabel i sängen, inget onaturligt mansförtryck från porrindustrin ska få styra vårt utseende, ej heller förnedrande förväntningar från kvinnor. Jag är nu frigjord från sexismens bojor, halleeeluleja! Säg hej till familjen naturliga Hedenhös!

  PS. tvål, deo, tandborste etx är onaturligt määä

 11. barfota Says:

  @DrKejs

  ””Rikskrim är inkopplat och över 500 unga män har fått lämna dna i jakten på gärningsmannen.”

  Hur har dessa unga män valts ut? Är det förenligt med ett rättssamhälle att på detta sätt masstesta unga män i jakt på en förövare? Vad har hänt med dessa dna-prover, är de bortkastade eller ligger de kvar i något register?”

  Har man verkligen gjort ett bra polisarbete (eller ens något) när man har 500 misstänkta som det behövs DNA-prov ifrån eller tar man bara DNA-proverna på blotta misstanken om att de är män?

  Polisens logik… aha, vi misstänker att du är man och därför misstänker vi att du är en våldtäktsman och avkräver dig DNA.
  Så djävla sjukt!

 12. barfota Says:

  @DrKejs

  Ett litet tips till polisen är att om något liknande skulle inträffa i Sverige igen så kan man ha ambulerande öppet hus där de män som vill frivilligt kan få lämna sina DNA-prover för att s.a.s. bli friade från alla misstankar. Vet inte hur ni andra ställer er till ett sådant förslag men jag personligen skulle inte ha någonting emot ett sådant system.

 13. Trio Says:

  @barfota
  Ja men ”frivilliga” DNA- och urinprov är ju populärt nu, inte minst i regeringen. Den man som tackar nej till att avlägga dessa ”frivilliga” prov blir genast utpekad som misstänkt/skyldig till knarkmissbruk, våldtäkt eller vad nu Maud Olofsson och Beatrice Ask har på känn att mannen i fråga har begått för brott. Och då är det bara att trycka upp de gredelina hotbreven, så att så många som möjligt får veta vad mannen är för en hemsk pedofiltyp…

 14. Manhood United Says:

  VILKET ORD ÄR ETT RÖTT SKYNKE?

  När feministerna inte tar falska våldtäker och hustrumisshandel på allvar, kvinnors uttnyttjande av feministikt diskriminerande mot män i lagar istället för neutralitet och objektivitet. Detsamma gäller inom soc och en lögnerska kan ta till alla medel för att få ensamvårdnad, kvinnor aldrig åker fast för egenmäktighet med barn och egenmäktigt förfarande med barn. När feministerna inte tar männens berättelser och utsatthet på dessa områden på allvar,ja, vad ska man säga. Berättigat motstånd och kämpande för rättvisa är precis vad Genus Nytt Pellle Billing Ingrid Carlqvist Tanja Bergkvist Rättssäkerhets Organisationen , skrivelsen till dåvarande Justitieminister Tomas Bodström som kom att kallas Advokatupproret 2005, Therese Juel Daddy Pappamanualen Min Pappa.nu Pappa- Barn mfl för att få fram denna sida av verkligheten trots det envisa MEDIALOCK som finns i Sverige idag(?)

  Det skarpaste kritiken riktas mot majoriteten av kvinnor att kliva fram och avslöja den lilla klick av feminister och kvinnor som beter sig på detta rättsvidriga sätt och sätta strålkastaren och avslöja en sådan mansfientlig mentalitet som är farlig. Kritik riktas också mot kvinnorörelsen att ta itu med problemen bland de egna. Om kvinnorörelsen överhuvudtaget ska ha någon som helst slags seriösitet och trovärdighet kvar måste de att göra ett kvinnouppror och rensa ut radikal feminister och börja diskutera utifrån människan. Varför finns det ingen insyn i roks, vad håller hilda på med? Varför är det inte jämnt fördelade bidrag till både Maskulina jourer och rättsinstanser som det finns för feministiska? Se på Doris Lessing, hon ratar feminister och kallar sig främst människa framför kvinna för att hon är så kritisk mot feministrörelsens farliga utveckling. Alla underbara kvinnor som tillhör majoriteten och som inte är har extremistiska och fundamentalistiska åsikter om ett könskrig, som inte är samhällsfrånvända och står för värden som ödmjukhet, tron på människan och Samhället kliv fram, ta plats, och våga kritisera feminismen för dess ödeläggelse. Ni fantastiska Kvinnor ni behövs för att bekämpa det onda.

  Ni kvinnor har så mycket mer att komma med än ni anar, ni står för de verkliga värdena och intelligensen, ni behövs nu, er röst är viktig och många väntar på att förenas med er och börja prata utifrån människan hellre än utifrån ett könskrig som feministerna bekant uttalar sig om. Ser fram emot att konstruktiva diskussioner på Genus Nytts Pubkväll runt om i landet Måndagen den 18/10 kl.18

 15. barfota Says:

  @Trio

  ”Ja men ”frivilliga” DNA- och urinprov är ju populärt nu, inte minst i regeringen. Den man som tackar nej till att avlägga dessa ”frivilliga” prov blir genast utpekad som misstänkt/skyldig till knarkmissbruk, våldtäkt eller vad nu Maud Olofsson och Beatrice Ask har på känn att mannen i fråga har begått för brott. Och då är det bara att trycka upp de gredelina hotbreven, så att så många som möjligt får veta vad mannen är för en hemsk pedofiltyp…”

  Du missforstod mig nog, jag menar att man kan ha öppet hus för de som vill lämna DNA-prov och naturligtvis så skall personer på gatan inte bli tillfrågade. Om man blir tillfrågad och nekar som i Bodströms fall så kan man hur lätt som helst bli misstänkliggjord.

 16. Mats Says:

  @Manhood United

  Bra inlägg!

  Det bör framgå att de på denna blogg ( iallafall jag ) Älskar många kvinnor och inte vill de något illa eller att de ska ha andra skyldigheter eller rättigheter än vad jag/vi har. Jag vill inte stoppa ord i munnen på alla andra så protestera om jag ljuger.

  Jag kan inte säga att jag älskar alla kvinnor för det gör jag inte, dels så känner jag inte ens en promille av världens kvinnor så det blir svårt att säga att jag älskar alla. Men många av de jag känner älskar jag. Och jag hoppas och tror att de flesta kvinnor ser i genom feminismen och börjar kämpa för humanismen istället.

 17. Rickard Says:

  Men han har ju rätt, i varje fall när det gäller mig. Jag är inte intresserad av jämställdhet, till skillnad mot jämlikhet. Det är länge sedan begreppet jämställdhet betydde mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jämställdhet omfattar numera även utfallet vilket för mig är en människofientlig socialistisk syn som inte har i ett civiliserat samhälle att göra. Glöm aldrig att den enes ekonomiska rättigheter är någon annans slaveri.

  /Rickard (som inta alls är intresserad av att skicka 2 miljoner kronor av sitt liv till en bunt skogstokiga feminister som ser mig som en defekt i samhället)

 18. Trio Says:

  @barfota
  Tja har man ”öppet hus” för ”frivillga” DNA-test för män som vill bevisa sin oskuld till brott de aldrig begått (men ändå kollektiv misstänks för), så är det ju ett erbjudande som gäller för alla män… Och som du säger är det ju i så fall fritt fram för Maud Olofsson, Beatrice Ask eller vilken random feminist som helst att misstänkliggöra de män som inte vill ta tillfället i akt och ”frivilligt” rentvå sitt namn från den kollektiva skulden… Den som har rent mjöl i påsen har ju inget att frukta, som Fredrik Reinfeldt skulle säga. 🙂

 19. Rickard Says:

  @Trio,

  ”Den som har rent mjöl i påsen har ju inget att frukta, som Fredrik Reinfeldt skulle säga.”

  Tyvärr skulle nog Reinfeldt utbrista ”Alla tjänar på om debatten lägger sig” också. Var den mannen står i debatten behöver vi inte undra över efter det att Beatrice Ask fick förnyat förtroende.

  /Rickard

 20. Lövet Says:

  @Rickard: Motsatsen till Fredriks utsaga torde då vara ”Den som har vitt puder i påsen….”

 21. Trio Says:

  @Rickard
  hehe sorgligt nog har du helt rätt…

 22. barfota Says:

  @Trio
  Ja tyvärr blir det så i ett stadsfeministiskt samhälle, som man är du skyldig till allt och dömd i samma ögonblick du föds.

 23. Sam Says:

  Tycker han jämför äpplen med päron. På vilket sätt skulle det faktum att män löper större risk att bli misshandlade minska föräldrars oro för sina döttrar när de vet att en serievåldtäktsman som begår grova övergrepp mot kvinnor härjar i området där de bor? Tycker inte resonemanget hänger ihop. Har någon påstått annat än att det mesta våldet begås av män mot män, inte sällan med påhejande publik?

 24. barfota Says:

  @Sam

  ”Apropå våldtäkterna i Örebro, och gripandet av en misstänkt, säger polisens talesman Torbjörn Carlsson så här: ”De som verkligen har anledning att vara rädda är föräldrar till unga män. Rent statistiskt är risken betydligt större att de blir misshandlade än att kvinnor blir våldtagna.””

  Du skriver:

  ”Tycker han jämför äpplen med päron. På vilket sätt skulle det faktum att män löper större risk att bli misshandlade minska föräldrars oro för sina döttrar när de vet att en serievåldtäktsman som begår grova övergrepp mot kvinnor härjar i området där de bor? Tycker inte resonemanget hänger ihop. Har någon påstått annat än att det mesta våldet begås av män mot män, inte sällan med påhejande publik?”

  Våld är våld så varför är den ena formen av våld päron och den andra äpplen? Det är inte värre att en kvinna blir utsatt än en man helt enkelt.

 25. Sam Says:

  @barfota

  Tycker våldtäkter ska jämföras med våldtäkter och misshandel med misshandel. Håller inte med om att det är samma sak. Varför tänja på begreppen när det passar syftet. Brukar du väl inte gilla annars?

 26. barfota Says:

  @Sam
  Vad är skillnaden menar du, gör det mindre ont att bli torterad och få knäskålarna sönderskjutna??? VAd menar du?

 27. Sam Says:

  @barfota

  Menar bara det jag sa. Har aldrig pratat om tortyr eller sönderskjutna knäskålar. Var det vad polisens talesman menade drabbade män oftare än kvinnor våldtas vore det en helt annan slags jämförelse förstås…

 28. barfota Says:

  @Sam
  Våld är våld Sam, det är graden och råheten av våldsamhet som räknas inte vilken typ av våld. Därför är det inte mer synd om kvinnor än män som drabbas av våld.

 29. Sam Says:

  @barfota

  Här får du medhåll om att de två formerna av våld är jämförbara och att det inte är synd om kvinnorna:
  http://www.underbaraclara.nu/185470/2010/10/12/sverige-kan-ta-sig-i-roven/

 30. barfota Says:

  @Sam

  Ingen har på denna blogg påstått någonting annat än att det mesta och grövsta våld utföres av män, men däremot har vi gång på gång påpekat att männen är mera utsatta för våld än kvinnor. Som jag skrev innan så är det graden och råheten som räknas inte vilken typ av våld det rör sig om.

  Ett brott mot en kvinna är lika allvarligt (men inte allvarligare) som ett brott mot en man. Oavsett könet på våldsverkaren skall våldet bestraffas lika, som du kan läsa i tidigare inlägg här så finns det fall efter fall av där man visar på särbehandling, detta är enligt min mening helt fel.

  Beträffande din länk ovan så är den bara löjlig och det är en ren självklarhet att pojkar/män också skall vara försiktiga ute i ‘nattvimlet’, någonting som Torbjörn Carlsson talade om i sitt uttalande som du då kritiserar. Torbjörn Carlsson gjorde helt rätt som för en gångs skull inte var PK och hade mod nog att göra ett sådant uttalande.

  Jag känner att du och jag inte kommer längre här utan jag har ett konkret förslag till dig och det är att du helt enkelt ringer upp Torbjörn Carlsson på Örebropolisen och frågar honom rakt ut vad han menar och återkom gärna med hans svar här på bloggen.

 31. Sam Says:

  @barfota

  Löjligt eller ej, det fick dig att förklara bättre vad du menar, och i grunden skiljer sig nog inte Underbara Clara, din och min uppfattning sig åt så mycket, bara att vi fokuserat på olika saker i särbehandlingen. För att kunna motarbeta särbehandlingen måste den upp på bordet, både ur mäns och kvinnors perspektiv.

 32. barfota Says:

  @Sam
  Tack Sam. Som du säkert har förstått är jag emot all segregering och särbehandling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: