Det här retar upp många feminister…

by

Den nya trenden – bli hemmafru” är rubriken på en artikel i dagens Aftonbladet Wendela, tidningens kvinnoavdelning (mansavdelning saknas). Artikeln redogör för en undersökning gjord av sajten familjeliv.se, som kommit fram till detta:

Mer än hälften av alla mammor skulle vilja vara hemmafruar om de bara kunde.

Jag satte meningen som eget stycke eftersom slutsatsen är så viktig och intressant – inte minst mot bakgrund av ett samhällsklimat där det mer eller mindre anses fult med hemmafruar. Mer än hälften av alla mammor vill alltså ändå bli hemmafruar! Och sju av tio vill tillbringa mera tid med sina barn.

I artikeln intervjuas Cecilia Stegeby, 26 år, som är hemmafru och mycket nöjd med det. Hon har varit hemmafru i tre år hittills och tänker fortsätta vara det så länge det bara går. Stegeby tycker visserligen om sitt yrke men tycker inte att jobbet går upp mot att vara hemma med barnen. Hon säger:

”Karriären spelar ingen stor roll, mitt stora mål har alltid varit att skaffa familj.”

Det här skulle jag vilja sätta i samband med det faktum att män återfinns på fler chefspositioner än kvinnor. Feministerna hävdar ju att det beror på glastak och kvinnoförtryck och patriarkala strukturer med kvinnohat i bastun. Det har jag alltid varit mycket skeptisk mot.

Man måste göra denna reflektion: Är det så konstigt att kvinnor genomsnittligt gör sämre ifrån sig i karriären om en stor del av dem går och drömmer om att helt släppa sitt jobb?

Karriären är en tävling. En både mycket hård och mycket lång tävling, där den ihärdigaste vinner. Den som går in halvhjärtat är körd från början. Precis som i alla tävlingar.

Läs artikeln här. Du finner undersökningsrapporten som pdf här.

Annonser

48 svar to “Det här retar upp många feminister…”

 1. Jakob Says:

  Sensmoralen är väl ändå att folk ska få göra som de vill.

  Själv är jag ständigt förvånad över vad anses vara bra och inte bra. Som utbildning t ex. Alla ska utbilda sig hela tiden, trots att akademikerjobb oftast är svintråkiga och lågt betalda. På samma sätt, om någon vill vara hemma med sina barn är det väl bra? Varför är det så viktigt att göra karriär?

 2. pros Says:

  För att vara fördoms full. Per du nämner att aftonbladet saknar mansavdelning men har en kvinnoavdelning (wendella) är det inte mening att sport siderna ska vara ”mansavdelningen” hehe.

 3. leifer Says:

  I ett samhälle med hög arbetslöshet kanske man borde välkomna att folk frivilligt vill avstå arbete. Det gäller dock då att möjliggöra att en familj kan leva på en inkomst. Idag är skattesystemet sådant att det för dom flesta är svårt att eller omöjligt att bilda familj med en inkomst. Bostadspriser på villa/radhus har också blivit sådana att dom anpassats för familjer med två heltidsinkomster.

 4. 50/50 Says:

  Har alltid saknat en mansdel i tidningen.

 5. Lasse Says:

  OT

  Usch, jag mår nästan illa när jag ser rosa bandet galan. Inte för själva saken, all sorts cancer skall bekämpas.

  Jag mår illa p.g.a ensidigheten i förhållande till prostatacancer och den lyriska massuggestionen och ridderlighetspsykosen ibland män som frammanas genom TV3 och feminismen.

  Robban och Gert har 2 ggr gått från norr till syd i en enastående uppoffring för att samla in pengar till prostatacancer. Tar bara 30 min av galan innan man uppnått samma belopp som hela prostatakampanjen samlade in.

  En nära bekant dog i prostatacancer och det är med sorg i hjärtat jag kan konstatera, ”vi tillhör det bortglömda könet”.

  Media dags att Ni tar ert anvar, DUBBELT så många män dör av prostatacancer jämfört med bröstcancer.

 6. Steffo Says:

  Kvinnorna svämmar över högskolan, särskilt de mest attraktiva utbildningarna, men senare vill dom hellre vara med barnen än att jobba. Män som vill jobba och göra karriär, blockeras från de attraktiva utbildningarna av kvinnor som vill va med barnen. Förlorarna i ekvationen är männen, och samhället i stort pga minskad internationell konkurrenskraft och minskad BNP. Betygsdiskrimineringen av pojkar i skolan är förödande.

 7. Info Says:

  HEMMAFRU – EN LITEN FUNDERING

  Enligt allmänt vedertagen uppfattning var 1940- och 1950-talen de beklagligaste i Sveriges långa historia. Det var nämligen då de hemska, förtryckta hemmafruarna grasserade som värst.

  Det finns dock en liten hake i resonemanget. Själva ordet HEMMAFRU var ännu inte uppfunnet på den tiden. Det FANNS inga hemmafruar. Däremot fanns det HUSMÖDRAR.

  En hedersam benämning, som stod för hemmets vård och underhåll, barnens uppfostran, syltning och saftning, kokkonst och sömnadskonst, handlag med hushållsekonomin, socialt nätverksknytande, sju sorters finbakade kakor vid kafferepet och mycket annat trevligt och angenämt.

  Det var fr.o.m. 1960-talet som den politiska feminismen inplanterade först ordet ”hemmafru”, sedermera ”lyxhustru” i det allmänna språkbruket.

 8. 50/50 Says:

  Funderar på att bli lyxman. Är du kvinna 20-30 år, ser bra ut, tjänar riktigt bra och beredd att försörja en älskvärd kille skriv då så för privat kontakt.

 9. 50/50 Says:

  Fast precis såsom evolutionspsykologin förutsäger vill kvinnor ha män som är mer framgångsrika än de själva.

  ”Househusband backlash as high-flying wives ditch men they wanted to stay at home”

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-467390/Househusband-backlash-high-flying-wives-ditch-men-em-em-wanted-stay-home.html

 10. michael Says:

  Stalin sa att mor & far ska arbeta för staten & barnen ska uppfostras av staten till goda socialistiska medborgare

 11. sce Says:

  Det enda jag kan tänka mig är att dom vill helt enket inte jobba ,det är inte så mycke att vara hemmafru dom är bara lata skulle jag tro

 12. BeHappy Says:

  Oavsett vad man väljer, yrkesarbete eller hemarbete så är det viktigaste att den som gör valet är nöjd ! Man ska inte behöva bli ifrågasatt om man hellre är hemma med sina barn. skulle inte ha något emot att bli försörjd men nu ser inte verkligheten ut så. Knappast möjligt i dagens Sverige i alla fall inte för de flesta. så jag jobbar vidare – trivs med det för det mesta-

 13. Mattias Says:

  Jag har motsatt problem mot vad feministerna skriver om. När jag dejtade blev det inga glada miner när jag gjorde klart (ett par dejter in såklart) att jag vägrar ta hela försörjningsbördan. När jag en dag tjänar riktigt bra så tänker jag gå ner på 80 % och njuta av livet och familjen med 3-dagars helger, inte låta tjejen bli hemmafru. Jag har jobbat mycket hårt för mina pengar. Min nuvarande tjej som är underbar på de allra flesta sätt ser väl heller inte direkt lycklig ut när det kommer på tal. 😦

 14. Lars Says:

  Det hade varit renhårigt att fler kvinnor erkänner att den ädla uppoffring man utger sig för att göra genom att stanna med med barn i själva verket är en önskan. Men det lär vi inte få höra så länge man samtidigt får vara martyr och sättea en karl på pottkanten som syndabock. En som inte ”tar sitt ansvar”. Hörde senast idag en undersökning om vem av män och kvinnor som står mest vid spisen. FORTFARANDE har jag alldrig med en fråga hört vem som mest står för hantverket utanför köket. Jag FATTAR inte denna enögdhet. Jag är övertygad om att det idag är överlägset fler män som lagar maten än kvinnor som lagar cykeln. Ändå är det MÄNNEN som ska bli mer jämställda !

 15. Amigone Says:

  ”Är det så konstigt att kvinnor genomsnittligt gör sämre ifrån sig i karriären om en stor del av dem går och drömmer om att helt släppa sitt jobb?”

  Är det så konstigt att killar genomsnittligt gör sämre ifrån sig i skolan om en stor del av dem går och drömmer om att bli hockey/fotbollsproffs/rockstjärnor/whatever?

  ”Karriären är en tävling. En både mycket hård och mycket lång tävling, där den ihärdigaste vinner. Den som går in halvhjärtat är körd från början. Precis som i alla tävlingar.”

  Och här är det bara att byta ut ”karriär” mot ”skola” igen.

  Lustigt hur du, som beskyller feministerna att bara se saker från ett håll, inte har självinsikt nog att se hur ofta du gör det själv? Hur vill du ha det Per? Är det biologi eller det fria valet? För isf får pojkarna skylla sig själva att det går dåligt för dem i skolan, och kvinnorna för att de inte får chefspositioner.

 16. sozilla Says:

  @50/50: Hahahahahaha 🙂

 17. Margareta Sandebo Eriksson Says:

  Ge männen samma möjlighet att välja att vara ”hemmamän”. Att var hemma med sina barn är en del av den kvinliga makten som beskrivs i boken ”Dold makt”. Den dolda makten står för den kvinnliga dolda makten.
  Margareta

 18. michael Says:

  Jag har hört att det finns skolplikt men inte karriärplikt

 19. Emelie Says:

  Min man och jag har delat föräldraledigheten 50/50. Han hade aldrig accepterat om jag hade velat vara hemma mer än honom. Men det är väldigt tydligt när jag pratar med andra föräldrar att det är mammorna som styr hur mycket de vill vara hemma och så får pappan det som ”blir över”. I de flesta fall iaf.

  @Mattias: Min man jobbade 80 % (var ledig fredagar) från det att vår dotter var två år tills hon fyllde fyra. Jag jobbade 100% och det funkade hur bra som helst för oss allihop. Hoppas du får samma möjlighet om du vill det.

 20. Göran C-O Claesson Says:

  Det stora problemet är att perspektivet LIVLOPPET började överges för sex årtionden sedan. När det perspektivet finns, inser alla att småbarnstiden är en mycket liten del av den moderna människans livstid. I det perspektivet är det inte det minsta märkligt att livet arrangeras annorlunda under den tiden än under andra skeden.

  I stället har det blivit en dogm att alla skall kunna göra ALLT även under småbarnstiden och att småbarnsföräldrar skall klarar förvärvsarbete, ideellt arbete, politiska uppdrag, nämndemannauppdragt – vad som helst.

 21. MTG Says:

  ******
  Mattias wrote
  ******
  Jag har motsatt problem mot vad feministerna skriver om. När jag dejtade blev det inga glada miner när jag gjorde klart (ett par dejter in såklart) att jag vägrar ta hela försörjningsbördan. När jag en dag tjänar riktigt bra så tänker jag gå ner på 80 % och njuta av livet och familjen med 3-dagars helger, inte låta tjejen bli hemmafru. Jag har jobbat mycket hårt för mina pengar. Min nuvarande tjej som är underbar på de allra flesta sätt ser väl heller inte direkt lycklig ut när det kommer på tal. 😦
  ******

  Det där är en av de bästa saker jag har läst på länge. Försörjningsansvaret är ett typisk manligt problem som feminismen har blundat för i alla tider. Överhuvudtaget så har feminismen varit en rörelse för kvinnor av kvinnor (konsten att slå in öppna dörrar när man skriver här).

  Om män ska kunna lösa de problemen som män har exempelvis livslängd, skolgång, likhet inför lagen, reproduktiva rättigheter behöver vi en egen rörelse. Däremot har vi mycket att lära av feminismens metoder tror jag i de frågor de redan har slagits i. Exempelvis betyg för flickor som var en mycket stor fråga på 80-talet och tidigare. Diskussionen handlade där om problemet att flickor fick sämre betyg is naturvetenskapliga ämnen och matematik.

 22. Erik Says:

  Amigone:

  ”Är det så konstigt att killar genomsnittligt gör sämre ifrån sig i skolan om en stor del av dem går och drömmer om att bli hockey/fotbollsproffs/rockstjärnor/whatever?”

  I definitionen att skolan handlar om kunskap/kompetens och INTE är en ny sorts Fröken Sverige som går ut på att paradera framför lärare och motsvara deras beteende och politiska önskemål så gör killar i genomsnitt INTE sämre ifrån sig i skolan än tjejer. Därmed funkar inte din jämförelse.

  Skolan får betalt av oss för att lära folk att läsa, skriva och räkna. Sist jag kollade är detta saker som killar kan lika bra som tjejer. Faktum är att inom matematiken så dominerar killarna fullkomligt. De bästa författarna är också killar.

  Att sedan skolans politik har skapat ett system där tjejer belönas för att sitta vackert och lyda är en annan femma men där har betygen mer gemensamt med fröken-sverige tävlingar än med undervisning.

  ”Och här är det bara att byta ut ”karriär” mot ”skola” igen.”

  Åter så funkar inte din jämförelse eftersom vuxna män inte saknar de egenskaper som skolan har som uppgift att lära ut!

  Att skolan förvandlar tjejerna till en politisk överklass har ingen koppling till faktisk prestation och det är också anledningen tjejerna mestadels gör karriär hos STATEN där faktisk prestation saknar betydelse. Tjejerna får alltså betyg inte i kompetens utan i förmåga att ingå i en byråkrati.

  De får höga betyg för sin förmåga att lyda, inte ifrågasätta och inte bråka.

  Av samma anledning har de inte mycket att tillföra på höga positioner i den privata sektorn vilket norska kvoteringslagen dubbelt upp bevisade.

  Inte nog med att de inte tillför saker bra nog att nå dit på egen hand.

  De tillför så lite att när de har lagligt rätt att komma dit så vill företagen ändå inte ha dem utan byter hellre bolagsform för att inte omfattas av lagen.

  Lustigt hur du, som beskyller feministerna att bara se saker från ett håll, inte har självinsikt nog att se hur ofta du gör det själv? Hur vill du ha det Per? Är det biologi eller det fria valet? För isf får pojkarna skylla sig själva att det går dåligt för dem i skolan, och kvinnorna för att de inte får chefspositioner.

 23. Erik Says:

  Amigone:

  ”Lustigt hur du, som beskyller feministerna att bara se saker från ett håll, inte har självinsikt nog att se hur ofta du gör det själv? Hur vill du ha det Per? Är det biologi eller det fria valet?”

  Det är utan tvekan en mycket stor del biologi. Att skolan bestraffar killars kreativitet – samma kreativitet som är orsaken killar dominerar privata näringslivet – är löjligt.

  ”För isf får pojkarna skylla sig själva att det går dåligt för dem i skolan, och kvinnorna för att de inte får chefspositioner.”

  Nej!

  Skolan bedömer inte prestationer objektivt

  Det gör privata näringslivet

  Om skolan får ett resultat och näringslivet ett annat så är det marknaden som har rätt och skolan som ljuger.

 24. Davidholman Says:

  De tjejer jag dejtat den senaste tiden har alla velat bli hemmafruar. De första frågorna jag mer eller mindre ställer är: Vad anser du om feminism och vad tycker du om att vara hemmafru.

  Inte så rakt på sak men åt det hållet!

 25. Davidholman Says:

  De tjejer jag dejtat den senaste tiden har alla velat bli hemmafruar. De första frågorna jag mer eller mindre ställer är: Vad anser du om feminism och vad tycker du om att vara hemmafru.

  Inte så rakt på sak men åt det hållet!

  Samtliga har velat bli hemmafruar, tror fler än hälften vill vara det faktiskt!

 26. Erik Says:

  Davidholman:

  Kvinnor som vill vara hemmafruar är per definition antifeminister. Det spelar ingen roll om de kallar sig det eller vill kalla sig det. Hemmafrupositionen som förteelse är i sig sabotage av den feministiska positionen.

  Att tro man är feminist och säga man vill vara hemmafru är definitionen av att ha noll koll på deras relation till varandra. Kända feminister ansåg att hemmafrupositionen i ett feministiskt samhälle skall förbjudas i lag.

 27. Mars Says:

  @Erik

  Det finns inget som skulle indikera att privata näringslivet bedömer prestationer objektivt, tvärtom. Ett gott motexempel är många av dessa bonussystem som tillräckligt ofta är kontraproduktiva. Däremot är näringslivets idéer om prestationer alltid utsatt för konkurrens, och idéer som ger dåliga resultat slås förr eller senare ut. Men den processen är långt ifrån omedelbar – gamla idéer lever kvar länge. Å andra sidan håller jag med det du skriver om skolan.

  Det finns betydligt rimligare förklaring varför kvinnor inte dominerar: det är för att den generation av kvinnor som tagit över efter killarna på högskolor och universiteten ännu inte nått upp till den ålder där de är de dominerande cheferna. Det finns ännu inte tillräcklig kompetens för kvinnorna att ta över, men det mesta talar för att den övergången kommer att ske.

 28. Peter Andersson Says:

  Apropå Sofia Arkelsten: Är kvinnor mer mottagliga för bjudresor/mutor/gränsfall än män eftersom de växer upp i en kultur där de får lära sig att förvänta sig att bli bjudna? Skulle vara intressant att se vad du tror om det Per.

  Två exempel från mig:

  Jag kände en tjej där jag bodde för som inte hade behövt köpa en enda drink eller öl på krogen på flera år, hon såg bra ut så killarna stod i kö för att få bjuda.

  En annan gång var jag på krogen med kompisar och kompisars kompisar, vi stod på dansgolvet när en av tjejerna fick ett SMS från en annan tjej i gänget som hade gått till baren, hon visade det för oss; ”Kom till baren fort, jag har hittat en kille som bjuder”. Den tjejen som skickade det var aktiv inom KDU och satt som suppleant i en kommunal nämnd redan vid nitton…

 29. JD Says:

  Det är det jag alltid har sagt.
  Är fruntimret mer än 3 meter från spisen så är hon på rymmen…

 30. Info Says:

  RADIOTIPS!

  I eftermiddag ska ni vara på hugget! Också Pär Ström bor lyssna och lära! I programmet Studio Ett i P1 med början kl. 16.05 kommer nämligen allas vår stora, konstnärliga och intellektuellt överlägsna radikalfeminist JOANNA RYTEL att vara inbjuden för någon form av idolintervju!

 31. Nitti Says:

  Tack Per att du lyfter sanningen så ofta!!

 32. parstrom Says:

  Margareta Sandebo Eriksson:
  Jag har beställt din bok ”Dold makt” nu. Ser fram emot att läsa den.

 33. rgsson Says:

  @Info

  Skulle se vad den där Johanna Rytel var för person och kom in på en intervju som P1 gjorde för ett tag sedan. Orkade höra ca 3 minuter innan jag blev både arg, rädd och djupt sårad. Liten varning för känsliga om ni skall lyssna i eftermiddag.

  Hur kan man bli så vriden? Hon kan definitivt inte haft en riktig pappa i sin uppväxt.

 34. Matte Says:

  Menar ni denna Rytel?

  http://www.sydsvenskan.se/samtidigt/article108175/Ibland-kanner-jag-att-mannen-bor-fa-lida.html

 35. Petter Says:

  Erik säger: 29 oktober 2010 kl 1:31
  >Kvinnor som vill vara hemmafruar är per definition antifeminister.
  >Det spelar ingen roll om de kallar sig det eller vill kalla sig det.
  >Hemmafrupositionen som förteelse är i sig sabotage av den
  >feministiska positionen.

  Jag har flera kollegor vars hustru är hemma och tar hand om barnen. De blir inte speciellt systerligt behandlade av sina feministvänninnor.

  Jag har lagt märke till att dessa kvinnor spontant ursäktar sig för att vara just hemmafruar i sociala situationer. De vet vad det här handlar om.

  Om du av någon anledning har möjlighet och lust att vara hemmafru, bered dig på att mobbas av feminister.

 36. Erik Says:

  Mars:

  ”Det finns inget som skulle indikera att privata näringslivet bedömer prestationer objektivt, tvärtom.”

  Det privata näringslivet bedömer prestationer. Om du tjänar mer pengar så får du högre värde. Om du säljer mer marknadsmässigt så säljer du mer och får sålunda mer pengar.

  ”Ett gott motexempel är många av dessa bonussystem som tillräckligt ofta är kontraproduktiva.”

  Bonussystem är knappast kontraproduktiva. Däremot kan de vara dåligt utformade. Poängen är ju att du skall få bonus när du presterar bra vilket innebär att en framgångsrik individ kan få bonus även när det går dåligt för andra. Chefernas bonussystem däremot innebär att om företaget går dåligt så skall det inte bli någon bonus.

  ”Däremot är näringslivets idéer om prestationer alltid utsatt för konkurrens, och idéer som ger dåliga resultat slås förr eller senare ut.”

  Som flera personer påpekat. Om nån på allvar trodde kvinnor får sämre betalt för samma jobb kunde de bli miljonärer genom att själva starta ett likadant företag som bara anställer kvinnor. Ingen gör detta! De agerar tvärtemot vad de säger. De enda som bara anställer kvinnor i privata sektorn är de som har skvaller och mode som marknad.

  ”Men den processen är långt ifrån omedelbar – gamla idéer lever kvar länge. Å andra sidan håller jag med det du skriver om skolan.”

  Gamla ideer kan leva kvar länge men de kan också utplånas på nolltid när de får konkurrens på marknaden.

  ”Det finns betydligt rimligare förklaring varför kvinnor inte dominerar: det är för att den generation av kvinnor som tagit över efter killarna på högskolor och universiteten ännu inte nått upp till den ålder där de är de dominerande cheferna.”

  Det där är bara dumheter! Precis som med snacket om att kvinnor börjar gifta sig med fattiga män när kvinnorna får bättre betalt. Det är 65 år sedan andra världskriget. Det är alltså flera generationer som har passerat sedan dess. Det finns gott om kvinnor som är de dominerande cheferna idag. Poängen är att de kvinnor som är de dominerande cheferna också har mycket hög kompetens och det ger dem möjlighet att välja vad de vill jobba med. Detta innebär att de högkompetenta kvinnorna alltid saknas i de branscher som kvinnor själva inte är intresserade av.

  De enda kvinnor som finns i de branscherna är de sämre kompetenta kvinnorna och det är dem som lagstiftning tvingar företagen att placera i ledande positioner. De kvinnorna får alltså jobbet för att

  a) det av politiska orsaker MÅSTE vara en kvinna
  b) alla vettiga kvinnor tackar nej

  ”Det finns ännu inte tillräcklig kompetens för kvinnorna att ta över, men det mesta talar för att den övergången kommer att ske.”

  Inget talar för att övergången kommer att ske

  Allt talar för att övergången kommer att skapas av DO-lagar, politiker kommer att tvinga företag att anställa kvinnor, politikerna har ju gett kvinnorna alla dessa låtsaskompetenser, då vill de ha valuta för pengarna också.

  De vill ju inte att de bråkiga männen sneakar sig in genom att vara bättre på det faktiska jobbet. Inte efter allt jobb de gjort för att se till grundskola, gymnasium och högskola skall vara kvinnoprivilegium.

  Se bara på skolan där killarna fick bättre betyg än tjejerna. De fick 80.000 kronor i statliga pengar för att rätta till situationen. Inga killar med högre betyg än tjejer här inte.

 37. Erik Says:

  På tal om skolan och dess nuvarande betygssystem.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/10/29/hur-nonsens-pa-universiteten-blir-nonsens-i-matrix-filmerna/

 38. leifer Says:

  Pär Ström, och Margareta Sandebo Eriksson

  Jag har också beställt boken och precis fått hem den.
  Dock verkar den inte riktigt vara vad jag hoppats på, utan igen en skildring om kvinnor ur kvinnors perspektiv. Inte nåt om hur män ska bli jämställda inom reproduktionen och få samma makt över barn och deras tillkomst.

 39. Andreas Nurbo Says:

  Erik bonussystem funkar endast på enkelproblem lösning. Typ ackordjobb på fabrik. När det gäller svårare problem så blir folk korkade av bonusar.
  Det är vetenskapligt testat ett flertal gånger med samma resultat. Bonusar gör folk korkade. Ju mer bonus desto sämre beslut fattar man och det tar längre tid att lösa problemen.

 40. JD Says:

  @Matte
  Intressant länk du lade upp.

  – ”Oknullad fitta” betyder att man inte blir påsatt utan själv sätter på, säger Joanna Rytel och refererar till ett aktuellt nummer av tidskriften Bang, där en intervjuad kvinna säger att hon inte längre pallar att ligga underst i samlagsställningar, eftersom hon då känner sig ”påsatt av -patriarkatet”.

  Alltså… Är det underligt att allt fler känner att feminismen är en sjuk ideologi?

 41. rgsson Says:

  Ja, @Matte, jag antar det. Läste kommentarerna på hennes intervju idag och efter det vill jag inte höra henne.
  Som någon skrev; hon behöver vård.

 42. JD Says:

  Här är en annan sak som tydligen retar upp feminister rejält.
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article421976.ab

  Varför inte börja kalla sig för femanist?
  Ett könsneutralt uttryck som står för jämlikhet mellan könen utan fördömanden.

  Jag är femanist!

 43. JD Says:

  Jag måste bara kommentera den kritik som feminister gjort mot femanismen. Det har säkert funnits inlägg om detta då hela deras resonemang är så sjukt vridet att man nästan bryter ihop.
  http://etc.se/artikel/14665/jaemstaelldhet-aer-ingen-foerhandlingsfraga
  http://magnusahlkvist.bloggvanstern.se/2007/04/17/VemSkaJ%C3%A4mst%C3%A4llas.aspx

  I artiklarna är det två män från vänsterpartiet som tydligen ondgörs dig det grövsta över att män skall vara delaktiga i jämställhetsarbetet.
  Tydligen är mannens roll inom jämställdhet bara att förtala andra män?

  Kritiken mot femanism går i princip ut på att femanismen är ett hot mot kvinnans ensamrätt på jämställdhet!
  Exakt!! Det är just därför som feminismen ska bort, bort, bort och ersättas av någonting som är könsneutralt och som verkligen VILL att båda könen skall vara jämställda.
  Att dessa två herrar går emot sitt eget kön på detta föraktfulla sätt där man likställer mannen som en egoistisk, sexgalen dåre är fullständigt idiotiskt. Man mår illa!!!

  Femanism verkar vara tillåtet för BÅDE män och kvinnor på LIKA villkor!
  Men så får det förstås inte vara enligt Vänsterpartiet!
  Tomtar!!!

 44. Erik Says:

  JD:

  ”Varför inte börja kalla sig för femanist?”

  Femanist är exakt samma sak som feminist, bara med en bokstav felstavad.

 45. Johanna Sjödin Says:

  Pär Ström kan uppenbarligen inte läsa.

  Jag citerar ur artikeln:

  ”Sju av tio svenska mammor vill vara mer med sina barn, och mer än hälften TROR att FLER skulle vara hemmafruar om de bara fick chansen.”

  De tror inte att fler än 50% av alla kvinnor vill vara hemmafruar om de bara fick chansen utan att det skulle finnas FLER hemmafruar än vad det finns idag om kvinnor bara fick chansen.

 46. Petter Says:

  Kvinnor som vill ta hand om sina barn är självhatare och förrädare mot sin sociala konstruktion.

  Staten borde avsätta en fet penningsäck till gen-musforskarna så de kan hjälpa de stackars förvirrade kvinnorna tillbaka i fållan.

 47. JD Says:

  @Erik

  Femanist är INTE samma sak som feminist utan femanist utgår från bägge könen. En väsentlig skillnad.
  Det är väl inte så att du hänger upp dig på att ordet liknar det förkastliga ordet feminism?
  Finns det något bättre ord för könneutral kamp för jämstäldhet än ordet FEMANISM?

  FE (female) MAN(Man, Male) ISM

  Ibland känns det som att båda sidor älskar kampen mot varandra mer än att man vill hitta lösningar?
  Min förhoppning är att Genusnytt och att alla andra bloggar som i dag måste ta upp genusproblem, kommer att försvinna eller helt förändras i framtiden därför att det i framtiden inte finns någon anledning att ta upp könsrasism. (Idag behövs dem tyvärr)
  Jag vill uppnå jämställdhet mellan könen och det kan bara ske om feminismen försvinner från denna jord så snabbt som möjligt.
  Däremot måste den ersättas av något annat och femanism är en bra start att utveckla ifrån därför att det är ett könsneutralt uttryck och därför att den utgår från att båda könen är lika mycket värda och att båda könen diskrimineras på olika sätt.

 48. Mumlan Says:

  ”Mer än hälften av alla mammor skulle vilja vara hemmafruar om de bara kunde.”

  Nej, så stod det inte alls.

  Däremot vill många fler kunna spendera mer tid med sina barn. Jag tror detta gäller både för mammor och pappor.

  Vad som retar feminister är frånskilda mammor som gått på niten och sitter i en hyrestvåa i förorten utan pengar, medan pappan inhandlar sin nya platt-TV i nya bostadsrätten efter att ha fått fri markservice ett antal år. Är det konstigt?

  Att ta hand om sina barn kan väl inte reta någon. Däremot är det inte många som vill diskutera det ekonomiska ansvaret som följer när en person stannar hemma med barnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: