Jämställdhet i högskolan kan tolkas olika

by

Vi vet ju alla hur snett det håller på att gå jämställdhetsmässigt i högskolan. Kvinnorna tar över, männen blir allt färre. Trenden är densamma i hela västvärlden. Detta är en av de viktigaste faktorerna bakom det faktum att vi är på väg mot ett samhälle där kvinnorna styr – ett Amazonia (vilket jag nyligen bloggade om).

Därför är det intressant när nyhetsbrevet Genusperspektiv (utgivet av Nationella sekretariatet för genusforskning) nu skriver om ett uttalande från den statliga Delegationen för jämställdhet i högskolan, när denna för en tid sedan höll en så kallad slutkonferens. Politikerna måste bli avsevärt tydligare i sina krav på jämställdheten vid Sveriges högskolor och universitet, var budskapet från delegationen.

Man undrar då vad de föreslår för att stärka männens ställning. Riktigt kraftfulla åtgärder?

Det visar sig snabbt att mina förhoppningar på denna punkt kom på skam. Det är en annan typ av jämställdhet som Delegationen för jämställdhet i högskolan åsyftar än den jag tänkte på. Så här uttrycker sig exempelvis delegationens ordförande, Pia Sandvik Wiklund, enligt Genusperspektiv:

”Dels behöver politikerna bli tydligare i sina krav, exempelvis genom målsättningen för andelen nyrekryterade kvinnliga professorer, dels måste de bli bättre på att följa upp de initiativ som tas.”

Kåre Bremer, rektor på Stockholms Universitet, höll med. Han riktade skarp kritik mot de ansvariga politikernas passivitet när det gäller professorskårens utveckling. Bremer sa på slutkonferensen:

”Jag är besviken på regeringen och utbildningsdepartementet i den här frågan. 2004 fick lärosätena i uppdrag att under fyra år uppnå en viss andel kvinnor bland de nyrekryterade professorerna. Sex år senare har inget nytt mål satts och vad värre är har regeringens inte ens kommenterat utfallet av det gamla.”

Min kommentar: Den stora utmaningen inom högskolevärden när det gäller jämställdhet bör förstås vara att bryta det växande kvinnoväldet. Trenden mot allt större kvinnodominans forsätter ju, vilket på sikt blir förödande för jämställdheten. Bland annat kommer det att medföra att män knappast alls återfinns inom statusyrken – män riskerar att bli framtidens underklass.

Ordföranden för Delegationen för jämställdhet i högskolan har dock en annan vision. Hon säger:

”Den stora utmaningen för framtiden är att få jämställdhetsfrågorna integrerade i verksamheten, inte i enskilda projekt eller i händerna på eldsjälar.”

För övrigt: Flickor och pojkar går oftare i olika skolor nu än för fem år sedan, enligt tidningen UNT:s kartläggning av Uppsalas niondeklassare. Risken är att pojkar får ännu sämre betyg, säger experter. Tack för tipset, Erik! Läs mer här.

Annonser

40 svar to “Jämställdhet i högskolan kan tolkas olika”

 1. Matte Says:

  Nu har vi lyft fram flickorna i över 30 år och det har gett resultat, pendeln har svängt över. Skolan har anpassats för att flickor ska klara sig bra.

  Skolan där pojkar klarade sig bättre fick genast 80000 från staten för att korrigeras till flickornas fördel.

  I framtiden/nu kommer vi behöva lyfta fram pojkarna och anpassa skolan efter dem. Hoppas vi lär oss av historien och inte låter pendeln svänga över till pojkarnas fördel utan att pendeln stannar på jämnvikt.

  Alla Sveriges lärare kan börja med att dela ut rättvisa betyg.

  Läste Metro igår och där var det en artikel om hur man skulle gå MVG i alla ämnen. 3 tips delades ut:
  1. Var vältalig, prata på ett sätt så du verkar intelligent då spelar det mindre roll vad du verkligen säger.

  2. Första intrycket är viktigt och kommer gynna dig hela relationen med läraren.

  3. Om du kommer sent smyg in och få ögonkontakt med läraren, se ledsen ut och be om ursäkt med blicken.

  Dessa tips gör att du lättare får MVG, jag trodde det var kunskap som var betydande. Är skolan en Fröken Sverige tävling där den charmigaste och lydiga får bäst betyg?

 2. 50/50 Says:

  Som tidigare kommenterats diskrimineras män dessutom öppet på högskolan. Jämställdhet betyder uppenbarligen gräddfil för kvinnor i Sverige.

  och…

  Ingen vågar protestera!

 3. Patrik (PP) Says:

  Någon skrev också att betygssättningen i våra skolor inte avspeglas av tex resultaten i nationella prov där pojkar klarar sig bättre.

 4. 50/50 Says:

  Patrik,

  På många högskolor tenterar man som tur är anonymt.

 5. Erik Says:

  Där har man ändå glömt bort en dold diskriminering på högskolan

  Ämnena!

  I nästan alla ämnen finns minoretistiska lärare som ondgör sig över att det är många män som är VD:ar på börsen och liknande… I de flesta historiska ämnen finns en rasistisk (mot vita) och sexistisk (mot män) kritik som om bara lärarna fått bestämma hade vi bott i ett paradis nu och allt är vita mäns fel (lärare som själva är vita män låtsas helt enkelt inte om detta)

 6. Matte Says:

  Jag tror SD kommer att få över 10% nästa val. Pga missnöje. Unga män vänds ryggen idag och det kommer få effekter.

 7. Olle Says:

  Men utbildningarna som leder till statusyrken, t.ex. Civilingenjör och civilekonom, domineras väl fortfarande av män?

 8. Matte Says:

  Ingen SD propaganda från mig om ni missförstår. Bara vad jag tror.

 9. Torstensson Says:

  En annan fråga angående högskolorna som kanske kan bli ett diskussionsämne på genusklubben är ju att många studenter är rädda för att säga sin mening. Yttrandefrihet finns ju men man ofta straffat med sura lärare om man inte håller med eller om man skulle ifrågasätta den enda politik som förs ut på humaniorautbildningar, nämligen feminismen.

  Gjorde mig själv till ett offer av en lektor som aldrig glömde attjag var negativ mot det som sades. Nu ska jag generalisera men studeter är ofta RÄDDA för sina prof, eller lektorer. Helt enkelt för att inte godkännas på kursens olika moment om de inte säger det som läraren önskar.

  Naturligtvis finns det inget utrymme för att kritisera feminismen ur den aspekten. Det är allvarligt.

 10. Torstensson Says:

  Och då kan jag också säga det att det finns en hel del maktfullkomliga lärare på Sveriges universitet. Det är långt ifrån demokratiska personligheter som befolkar universiteten. Det kan jag intyga.

 11. 50/50 Says:

  Olle

  Civilingenjör, ja för kvinnor tycker i regel det är för tråkigt.

  Civilekonom, nära 50/50 tror faktiskt kvinnorna är i majoritet.

  De flesta kvinnor värderar andra saker än pengar och makt (undantaget feminister förstås). Till exempel tycker många att det viktigare att ha ett tryggt och intressant jobb där man får syssla med det man drömmer om. Att fler män är intresserade av pengar och makt tror jag har att göra med kvinnornas val av partner. Har du pengar och makt får du mer fitta.

 12. Pether Says:

  Torstensson: För att inte tala om sina medstudenter.

  Jag blev kallad nazist för att jag var kritisk mot feminismen under ett seminarium. Att förneka könsmaktsordningen var enligt dem lika med att förneka förintelsen.

 13. Matte Says:

  Jag har aldrig gått på universitet, (jag tyckte skolan var ett skämt i gymnasiet och har gått teknisk KY-utbildning som inte heller var super. Är nu egen företagare inom systemutveckling) men universiteten verkar vara en klubb för inbördes beundran där ifrågasättande ska stävjas. Vilket för mig betyder mindre utveckling och innovationer. Betyg är inte samma sak som kunskap för mig när lärare ger betyg efter personkemi

 14. Info Says:

  UNIVERSITETSREKTOR KÅRE BREMER

  Jaså, han var med där också (Delegationen för jämställdhet i högskolan).

  Ja, var ska sleven vara, om inte i grytan.

  Ingen blir universitetsrektor och universitetsdekanus och huvudsekreterare i Vetenskapsrådet och ledamot i KVA och får konungens medalj i 12. storleken i serafimerordens band som inte – dessförinnan – uttryckligen uttryckt sin fullkomliga lojalitet med Sjupartialliansens socialkonstruktivistiska, intersektionella genusvansinne.

  Vad tror ni att Kåre Bremers fru är?

  Professor, förstås. Det hade hon aldrig kunnat undvika.

  En sak har nu Kåre Bremer kvar i sin karriär: Att införa sträng genuscertifiering av all tänkbar verksamhet på Stockholms universitet (med Tiina Rosenberg som enväldig, statlig överinspektör).

 15. 50/50 Says:

  Matte

  Finns en teori som säger att utbildningen bara är en selektionsprocess där det går ut att skilja dem som står ut med flera års olönat arbete från andra och vad man egentligen behöver kunna lär man sig på jobbet efter utbildningen. Det ligget nog en hel del i det.

 16. parstrom Says:

  Info:
  Du är fantastisk på att få fram information!

 17. 50/50 Says:

  googla?

 18. robjoh Says:

  @Olle
  Ja och nej. Ekonomi är nog närmare 50/50 men ja ingenjörsyrket domineras av män. Dock kan påpekas att det inte beror på att man inte satsar på att få kvinnor till ingenjörsyrket. Det läggs rätt så stora resurser på att just rekrytera kvinnor.

 19. 50/50 Says:

  Hur mycket läggs på att få män till t.ex. genus”vetenskap” som har mer än 90 % (!) kvinnor?

 20. Olle Says:

  Vad görs för att få fler män att utbilda sig till barnmorska?

 21. JD Says:

  @Info
  Ja, det feministiska nätverket är oerhört mer komplext än vad man skulle kunna tro.
  Det talas ju ofta om Godtemplare som de dolda makthavarna men sällan eller aldrig talas det i media om feminismen som makthavare.

  (Med risk för att ifrågasätta känsliga saker.)
  Åsa och Eva Beckman Två systrar i makteliten som är bekännande feminister http://www.fokus.se/2010/04/kultursveriges-maktigaste-syskon/

  ”De tjänar mycket pengar och är höga chefer på institutioner som direkt och indirekt påverkar nästan all kultur i Sverige. Det som DN och SVT skriver och berättar om, det får genomslag.”

  Båda dessa systrar är duktiga och jag har ingenting emot dem alls men varje gång en viss ideologi riskerar att påverka maktutövning så ska det ifrågasättas och granskas.

 22. Mars Says:

  Genusvetenskapen är nog den enda av vetenskapsgrenar som är jämställd i ordets nya mening, dvs minst 50% kvinnor. Jag ser ingen anledning till att just de skulle förändra ett vinnande koncept.

  Metro tyckte ju att 67% kvinnlig representation i kommunala bolag var det mest jämställda.

  Mitt förslag: Matematik-certifiera institutioner, istället för att genus-certifiera dem.

 23. GeschlechterMachtordnung Says:

  Snart blir det straffbart att förneka könsmaktsordningen

 24. Torstensson Says:

  Pether

  Det där upplevde jag också. Framförallt från unga feministtjejer (eftersom dom var i majoritet såklart på min utb). Som jag sade innan för längesedan här på forumet så är det frustrerande att se detta på nära håll. Hur dessa feminsittjejer brer ut sig i salarna och blir lärarnas gunstlingar samtidigt som dom 6 timmar senare springer på kårfester och förväntar sig tydliga könsroller där killen ska vara en gentleman.

  Så fruktansvärt frusterande.

  Som du sade Pether man blir kallad saker och man får ofta sjukdomsdiagnoser av sina medstudenter som tror på en enda människa i världen. Foacault. Inte för att han hade några belägg för sina påstående utan bara kvalificerade gissningar. Ifrågasätter man unga människors världsbild så blir dom ofta arga när man visar att världen inte ser ut som Foacault sade. Det är sällan man möter ett ”jaså är det så det ligger till”.

 25. Anna F Says:

  Några ord om jämställdhet i högskolan på universitet:

  Lunds universitet t.ex. flera män bara i kategori ”professorer, lektorer och övriga med doktorsexamen”. Teknisk och administrativ personal samt studenter övervikt för kvinnor. Har inte sett jämställdhet satsningar på dess gropper.

  Personal
  Personalkategori antal anställda kvinnor/män (%)
  Antal anställda 5 955 (48/52)
  Professorer, lektorer och övriga med doktorsexamen 1 358 (31/69)
  Doktorander 967 (47/53)
  Teknisk och administrativ personal 1 702 (65/35)

  http://www.lu.se/om-lunds-universitet/presentation/universitetet-i-siffror/personal-och-ekonomi

  Lunds universitet registrerade studenter
  Kvinnor Män Total

  HT09 16 613 14 829 31 442

  http://www.hsv.se/statistik/statistikomhogskolan/grundochavanceradniva/grundutbildning.4.352a7be912949b4658a80001632.html?struts.portlet.action=/nudev/resultat&sv.url=12.352a7be912949b4658a80001638&

 26. Torstensson Says:

  GM

  Ja, dödshugget vore ifall det blir brottsligt att ifrågasätta könsmaktsordningen.

 27. parstrom Says:

  Det är redan farligt för karriären att ifrågasätta Könsmaktsordningen.

 28. Torstensson Says:

  Par Ström

  Ja naturligtvis. Jag bara tänkte ifall det blir lagstadgat att man inte får ifrågasätta könsmaktsordningen. Styrdokoumenten duggar ju tätt nu. När styrdokument övergår till lagar och regler menar jag. Tex att alla dagis måste ha ett genusperspektiv. Finns det sådana lagar och regler redan?

 29. Göran Says:

  Det som är intressant i all feministisk ”propaganda” för förändring är att man bara siktar in sig på maktpositioner. Vad jag kan se så har debatten börjat ta fart om kvinnorepresentation i bolagsstyrelser i Sverige. Skulle inte förvåna mig om vi snart får lagstadgad kvotering till ”toppen”, precis som i Norge.
  Var finns alla feminister som propagerar för att kvinnor ska jobba i tunga och riskfyllda yrken?
  För mig framstår hela feminist/genus-området som ett sätt för makthungriga människor att försöka nå topplöner och maximal makt med minimal ansträngning.

 30. Torstensson Says:

  Göran

  Ja men så är det. Det skapas en gräddfil för kvinnor till toppjobben.

  Det har jag inte lust att bidra till eftersom mitt eget liv är alltför kort för att jag ska kunna se mellan fingrarna på att Stina har mer fördelrar än Lars.

  Har aldrig sett några feminsiter som kräver kvinnor i gruvor osv. Men toppjobben vill de ha.

  Återige så är det ett hyckleri på hög nivå eftersom alla dessa feministiska sammansättningar själva är otroligt ojämställda ifråga om kön. Om det nu är så viktigt för dom med representation varför är alla dessa sammansättningar nästan alltid starkt dominerade av kvinnor.

 31. Trio Says:

  @Matte
  Jag tror att du kan ha rätt om SD, tyvärr. Jag tycker att SD är ett fruktansvärt och mycket farligt parti, men om de spelar sina kort rätt kan de mycket väl dra nytta av de andra riksdagspartiernas totala inkompetens på jämställdhetsområdet.

  När de andra riksdagspartierna inte bara struntar i män (och då speciellt unga män), utan till och med öppet skryter och stoltserar med hur mycket de motarbetar och föraktar unga män, då ligger vägen öppen för ett missnöjesparti som SD…

 32. Trio Says:

  @Torstensson
  Det är inte bara till toppjobb som kvinnor har en gräddfil i Sverige. Visserligen tenderar kvinnors gräddfil att bli tydligare och bredare ju längre upp i hierarkin och statusjobben man kommer, men vad jag kan se så är det mycket få ställen på arbetsmarknaden idag där det inte är en stor fördel för den som söker jobb att vara kvinna.

 33. Torstensson Says:

  Trio

  Ja. Jag säger inte emot. Jag håller med.

  När jag som student en gång tog upp varför det är så få män på universitet och vad universitet gör för att få fler män att att komma in på utbildningen så fick jag bara ett dumt leende av lektorn.

  Feministerna ser det inte som något konstigt eller ojämställt om något domineras av kvinnor. På något sätt blir det jämställt för dom och det är väldigt skrämmande. Ju fler kvinnor desto mer hurrarop.

  Det är allvarligt.

 34. Anna F Says:

  Det går fem kvinnor/man på genusvetenskapliga centra vid landets universitet, ingen jämställdhets kris där inte.

 35. Rickard Says:

  Anna F,

  ”Det går fem kvinnor/man på genusvetenskapliga centra vid landets universitet, ingen jämställdhets kris där inte.”

  Är du säker på det? Jag tycker siffran låter hög, när det gäller antalet män alltså. Eller räknar de in vaktmästaren också? Motsvarande siffra på Umeås universitet är nämligen 0 män på 25 anställda.

  http://www.ucgs.umu.se/om-ucgs/personal/

  /Rickard

 36. Trio Says:

  @Torstensson
  Håller med och känner igen mig till 100%…

 37. Says:

  ””Jag är besviken på regeringen och utbildningsdepartementet i den här frågan. 2004 fick lärosätena i uppdrag att under fyra år uppnå en viss andel kvinnor bland de nyrekryterade professorerna. Sex år senare har inget nytt mål satts och vad värre är har regeringens inte ens kommenterat utfallet av det gamla.”

  Bravo, Alliansen!

 38. 50/50 Says:

  Torstensson m.fl.

  Tills nyligen sade jag alltid emot och har såklart inte vunnit mycket på det. De senaste gångerna har jag emellertid varit tyst eftersom man då slipper all skit.

  Så det ska det bli ändring på! Det känns alltid bättre efteråt att ha protesterat när man har blivit orättvist behandlad.

 39. Matte Says:

  @50/50

  Självklart ska du protestera när du diskrimineras eller orättvist behandlad. Gör det med en liten släng av ironi så blir det inte så hotfullt för den som gör fel.

 40. EmO Says:

  Ok. En del här kan oxå Me ställa mig bakom – själv en gång kvoterad in på en utbildning på Sthlms univ. men det var inte på jämställdhet utan på ålder. Alla var minst 8 år yngre än jag på den kursen – vilket jag till en början! fick höra av somliga tjejer (som dessutom själv kvoterats in som arbetsförmedlare!) men det gick över vartefter kursen fortskred. Killarna saknade det beteendet helt. Tack-oh-lov för detta kill”drag”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: