Kvinnor på väg ta över mediamakten

by

Gruppen journalister har en mycket viktig maktposition i samhället, eftersom de har stora möjligheter att påverka hela folkets attityder. Nu visar det sig, inte oväntat, att kvinnor är på väg att ta över journalistbranschen. Det är ännu ett tecken på att vi styr mot Amazonia – morgondagens matriarkat.

Tidningen Journalisten skriver här att kvinnor redan är i majoritet bland aktiva journalister. Men det är inget mot hur det kommer att se ut i framtiden. Könsfördelningen bland de medlemmar i Journalistförbundet som är studerande är 60 procent kvinnor och 30 procent män (det framgår inte vilket kön de sista 10 procenten har). Dubbelt så många kvinnor om män, alltså.

Bland pensionärer och hedersmedlemmar är männen i majoritet: 61,5 procent män och 38,5 procent kvinnor. Vi går alltså, om man ser den stora långsiktiga trenden, från att journalist är ett mansyrke till att det är ett kvinnoyrke.

Tack för tipset, YaKiDa! Vi ses i Amazonia!

PS: Nu får Fredrik Reinfeldt kritik för sin idé att ge sänkt arbetsgivaravgift åt företag som ”sköter sig” på jämställdhetsområdet. Han kanske gick för långt i försöken att samla PK-poäng den här gången.

PS 2: Julian Assange meddelar att han tänker stämma den svenska staten på skadestånd för det han utsatts för i samband med våldtäktsanklagelserna (som fortfarande hänger i luften utan att åklagarmyndigheten vare sig väcker åtal eller lägger ned saken).

PS 3: ”Svenska poliser utbildar afghaner för ett arbete där dödligheten är mycket hög”, skriver DN här. Jag undrar vilket genus de där poliserna har.

Annonser

45 svar to “Kvinnor på väg ta över mediamakten”

 1. Matte Says:

  Alla som studerar kommer inte få jobb i det de studerat så det jämnar nog ut sig lite. Sen kommer gammelmedia få mindre makt i framtiden då mer av sanningen finns att finna i bloggar osv.

  Men visst har media stor makt, jag vill säga att vi lever i en demokratur. Då den stora massan sväljer det tex Aftonbladet och Expressen skriver med hull och hår.

  Sen tror jag trender kommer och går, att det är 60% kvinnor som är studerar till journalister idag kan det lika gärna vara 60% män om 10 år.

  Jag tror också att pojkar kommer bli mer studiemotiverade i framtiden i samband med att staten gör något åt den snedvridna skolplanen. För det kommer väl hända?

 2. Matte Says:

  Jag kom också osökt in på att vi kommer få ännu mer mode, smink och skvaller i vår media än vi har idag…. Inte med det sagt att kvinnor kan vara riktigt bra sport och nyhetsjournalister för det kan de ju självklart.

  Det som jag kan tycka vara oroväckande är ju att feminister kan sprida propaganda och vinklad statistik och lögner i större utsträckning.

 3. Info Says:

  KÖNSFÖRDELNING I NÅGRA P1-REDAKTIONER (SVERIGES RADIO) i NOV. 2009

  P1 MORGON:

  Kvinnor: 27
  Män: 9

  KULTURREDAKTIONEN:

  Kvinnor: 21
  Män: 12

  RING P1:

  Kvinnor: 13
  Män: 5

  RADIOKORRESPONDENTERNA:

  Kvinnor: 9
  Män: 5

 4. JD Says:

  Min knivskarpa ituition säger mig att vi om 15-20 år kommer att ha ett helt annat samhälle än idag. Ett samhälle där vi kommer att vara hårt styrda över hur vi skall tänka och handla. Den feministiska cirkeln kommer att vara sluten och världen kommer att uppfattas så som denna ism tillåter oss att uppfatta den. Orwell … Det är din tid nu!

  Cross your fingers…

 5. JD Says:

  😉

 6. Gonzo Says:

  Jag tycker självklart att det är fina saker att stötta men jag saknar något? Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad.

  Det är något som är blått och har med cancer som drabbar män att göra…

  Men man ska inte klaga när det handlar om välgörande ändamål

  http://www.thehungersite.com/clickToGive/home.faces?siteId=2&link=ctg_bcs_home_from_ars_thankyou_sitenav

 7. 50/50 Says:

  Skriv till hungersidan och fråga varför de inte bryr sig om män!

 8. Anna F Says:

  Ang. Assange, han tyckte så mycket om Sverige att han ville flytta hitt. Nu kommer han tyvärr att lära sig en lexa om hur ”rättvisan” fungerar i en ”matriarkaliskt diktatur”. Han blev anklagad och ”dömd” pa lösa, obefintliga grunder på några timmar. Nu kan han lära sig ett svenskt ord som inte finns på engelska: rättshaverist.

  I den ”matriarkaliska diktaturen” kan man stämma och överklaga i åratal utan att rättvisan skipas tills man förvandlas till en tragikomisk figur: en rättshaverist ;-(

 9. Lasse Says:

  Sätt er ner och räkna antalet nyhetsankare inom de största TV kanalerna. Kvinnorna dominerar i ration 60/40 grovt räknat.

 10. Lasse Says:

  Än bättre rubrik vore:

  ”Kvinnorna har tagit över mediamakten”

 11. Maria Says:

  Jag såg om ett skakande reportage i går om plastens inverkan på miljön och människan. Forskarna säger att vi beskådar en ”dévirilisation” (”avmanlifiering”) hos ALLA däggdjur. Människan är i också i högsta grad ett däggdjur. Den siste forskaren som yttrar sig är mycket pessimistisk om framtiden.

  http://www.rtbf.be/laune/revoir/detail_questions-a-la-une?uid=55577600668&idshedule=3a6df7e1ad23f6e7277a795ea975e879&catchupId=10-TIMZQ100-020-PR-1&serieId=10-TIMZQ100-000-PR (reportaget börjar 1.05 tim in i programmet)

  Upptäckte också ett annat program nu när jag letade som heter ”La dominatione masculine”, där en man i trailern säger att feminismen är ett brott mot mänskligheten.

 12. JD Says:

  Media är definitivt den första stadsmakten eftersom media styr vad folket får höra från politiker och rättsväsende.
  Media väljer också vilka frågor eller följdfrågor man vill ställa då t,ex en politiker intervjuas i TV/Tidningar och därför styr man helt över samhällets utveckling.
  I slutändan så styr media även över politiken eftersom det är media som dikterar åsikterna som en framgångsrik politiker bör ha. Säg den riksdagspolitiker som inte har anpassat sitt budskap efter medias krav!
  Det största problemet med denna ordning är att ingen granskar media utan de enda som egentligen granskar media är dem själva!
  Något som har blivit oerhört tydligt i och med Internets framväxt.
  En nyhetsrapportering kan skilja sig enormt i media och på Internet där vanliga människor och insatta i olika ämnen kan komma till tals.

  Det är ingen överdriven oro att Sverige och Västvärlden kommer att kunna bli rena diktaturer om några år där åsiktsfriheten är starkt inskränkt. Inte ens Internet kommer att kunna stå emot denna styrning tror jag. Det är allvarligare än vad man kan tro!

 13. Alf Says:

  Håller med tidigare skribent.
  Den tredje statsmakten håller på att tappa sin makt, då mycket av de stora avslöjandena och de stora debatterna numera startas på bloggar och andra IT-relaterade nätverk.

  Sen får man inte döma ut journalisterna för att de är kvinnor. Många av dessa kommer att rapportera sakligt och korrekt, även om de är kvinnor. Se Maria Abrahamsson som exempel, hon är/var en mycket bra kvinnlig ledarskribent.

 14. JD Says:

  forts. Kanske de sociala nätverken på Internet kommer att bli vårt fängelse till slut eftersom dess nätverk även gör det möjligt att hålla koll på våra åsikter. Är du med så vet alla att du har ”de korrekta” åsikterna om saker och ting, annars blir du utfryst och uthängd.
  Är du inte med är du redan utfryst.
  Människan är ett flockdjur där man styrs till att inte ifrågasätta de rådande normerna. Det är kanske därför som feminismen har vuxit sig så stark?

 15. JD Says:

  Alf.
  Jag är inte helt säker på att den tredje stadsmakten är på väg att tappa mot Internet.
  Fortfarande är denna tredje (läs första) stadsmakten så inflytelserik att den kan påverka vad som skrivs på internet.
  Människor är lata och man orkar inte bry sig om vad enskilda personer påstår på internet i längden. Man vill ha sina tankar färdiga så att man bara kan ha en enkel åsikt om olika saker.
  Människan har slutat tänka och därför finns risken att vi fortfarande låter media tänka åt oss så vi bara kan anpassa våra åsikter på internet efter det.
  Man vet aldrig vad som händer i framtiden…

 16. Hanen Says:

  Jag jobbar mycket mot journalister och ser med egna ögon hur tjejerna tar över. Bland unga och nya journalister totaldominerar kvinnor. Det har gått så långt att man blir förvånad när det dyker upp en ung kille.

  Men som tidigare nämnts kan man bara kolla/lyssna på nyheterna en vanlig dag för att konstatera att det är kvinnor som dominerar. Samma sak om man tittar i våra stora dagstidningar. Under de flesta artiklar står numera kvinnliga namn.

  I grunden ser jag inget fel med detta. Om fler kvinnor än män söker sig till journalistutbildningarna så blir detta resultatet. Jag är också övertygad om att kvinnor är lika duktiga journalister som män. Däremot är det tydligt att kvinnliga journalister gör andra prioriteringar när de nyhetsvärderar. De väljer ”mjukare” nyheter, är mer fokuserade på det lilla och mer intresserade av nöjen/underhållning.

  Ändå stör jag mig kraftigt över att detta inte betraktas som ett problem av etablissemanget på samma sätt som motsatsen. I alla sammanhang där män är överrepresenterade anses det vara problematiskt och samhället kostar på sig enorma satsningar för att rätta till det som anses vara fel.

  Men när kvinnor totaldominerar i diverse sammanhang är det tyst som i graven. Det är till och med så att en kraftig överrepresentation av kvinnor anses vara mer jämställt än en 50/50-fördelning mellan könen.

  Man undrar ju därför när våra politiker på allvar ska börja adressera dessa allvarliga jämställdhetsproblem. Det vill säga att kvinnor tar över hela utbildningsväsendet, akademiska högstatusyrken, och så vidare. För om motsatsen är fel och problematisk, så ska samma sak gälla nu.

  Slutligen. Som före detta journalist kan jag öppet erkänna att få yrken är så överromantiserade och haussade som journalistyrket. I själva verket är det ett underbetalt, osäkert, slitit och många gånger både enformigt och trist jobb. Jag bytte karriär och det är det bästa jag gjort.

 17. Matte Says:

  @JD

  Varje sund och intelligent människa är källkritisk och sanningssökare. Vill jag ha rätt/sann information så går jag ut på de mindre sidorna på nätet.

  Sen är det inte så svårt att göra sig anonym på nätet heller.

  Men jag kan hålla med om att vi rör oss mot en kontrollstat.

 18. toddan Says:

  Ja, svensk journalistik är ju inte mycket att skryta över nu för tiden. Enkelriktad och ytlig som dan är.
  Kanske att det finns ett samband med det växande antalet kvinnor inom kåren?

 19. JD Says:

  @Hanen
  Att kvinnor söker sig till journalistutbildning skulle kunna bero på att media anpassas efter kvinnor allt mer och att det därför känns mer tilltalande för kvinnor.
  Själv tycker jag mig ha sett att kritisk rapportering är sämre bland yngre journalister än bland de äldre.
  Är det så att dagens journalister formas till att sprida budskap istället för att granska budskap?

 20. JD Says:

  Har vi en naiv politiserad yngre mediakår som okritiskt sprider sina egna budskap samtidigt som den äldre mediakåren som vuxit upp i en tid av politiska krig och förväxlingar, har en mer ödmjuk inställning till verkligheten och sin roll som rapportör och inte opinionsbildare?

 21. Lasse Says:

  @Alf skriver:

  ”Sen får man inte döma ut journalisterna för att de är kvinnor. Många av dessa kommer att rapportera sakligt och korrekt”

  Alf, hela den här bloggen är ett bevis på att rapporteringen varken är saklig eller korrekt. Sätt dig ner och läs igenom bloggen, du kommer upptäcka den likriktade vinkling som alltid föreligger.
  (utom i enstaka fall)

 22. Hanen Says:

  @ Toddan:

  Tidigare var journalistyrket verkligen ett högstatusyrke. Allmänheten hade stor respekt för journalister och de som blev journalister ansågs vara framgångsrika personer.

  Men sedan några årtionden tillbaka har journalistyrket sjunkit som en sten. Idag är det till och med så att journalister har lägre status än de flesta andra yrkesgrupper (finns undersökningar på det).

  Man kan då ställa sig några frågor:

  Beror det på den ökande andelen kvinnor?

  Är det därför färre män vill bli journalister?

 23. Lasse Says:

  @Hanen

  Viljan att bli journalist ibland män är konstant, däremot finns det en tydlig agenda ifrån den feministiska ideologin att ta över maktpositioner. Eller med andra ord tjejer uppmuntras att börja inom det här yrket.

  Journalister har en oehörd makt.

  De jag funderar på är om det finns en gräddfil även här, är det lättare för kvinnor att få jobb på olika redaktioner?!

  Är det lättare för kvinnor att komma in på journalisthögskolan ?!

  Har själv ett förflutet inom Kinnevik och där fanns det en klar fördel när det gäller tjejer att nästla sig in på olika redaktioner, även utan utbildning.

 24. Hanen Says:

  @ JD

  Det finns en undersökning (hittar den tyvärr inte just nu) som visar att sedan 80-talet har antalet nyhetssidor minskat kraftigt i dagspressen, samtidigt som nöjes- och underhållningssidorna har ökat i motsvarande grad.

  Men inte bara det. Numera placeras även artiklar om sådant som tidigare hamnade under nöjen väldigt ofta under nyhetsrubrik. Man kan också se att så kallade relationsnyheter har ökat. Det vill säga skandalartiklar, kändisreportage, och så vidare.

  Samtidigt kan man se att våra medier lider av en kraftig feminisering. Exempelvis är Aftonbladet i dagsläget att betrakta som en kvinnotidning. Besök dessutom närmsta pressbyrå så ser du att tidningar riktade mot kvinnor totaldominerar bland utbudet.

  Som man i dagens Sverige så är du i stort hänvisad till internet om du vill läsa om dina intressen eller förkovra dig på olika sätt.

 25. Lasse Says:

  @Hanen

  ”nyhetssidor minskat kraftigt i dagspressen, samtidigt som nöjes- och underhållningssidorna har ökat i motsvarande grad.”

  Räcker med att läsa DI som gått ifrån renodlad affärstidning till en feminiserad version av hälften affärstidning / hälften skvallerblaska.

  Personligen har jag helt tappat förtroendet för DI.

 26. Hanen Says:

  @ Lasse

  Jag tror inte viljan att bli journalist bland män är konstant. Jag tror att män i betydligt större utsträckning söker sig till yrken som genererar status, karriär och framgång. Och nu när journalistyrket har sjunkit kraftigt i status lockar det inte lika mycket längre.

  Men inte bara det. Som jag och andra har skrivit ovan så har karaktären på journalistiken ändrats och fått en feminin slagsida. Det tror jag personligen gör att yrket inte lockar män på samma sätt längre. Idag är det varken häftigt, speciellt märkvärdigt eller högstatus att vara journalist. Snarare tvärtom. Tidigare hade journalister ett kall – numera är man journalist för att man vill ”jobba med media”.

  Samtidigt tycker jag mig se ett ganska intressant fenomen växa fram. Och det är att grova hantverksjobb och typiskt manliga arbeten har börjat öka mycket kraftigt i status. Exempelvis bilbyggare, snickare, målare, reparatörer, och så vidare. Ja, i det stora hela de yrken som domineras av män och där det inte krävs utbildning utan snarare starkt intresse och hantverksskicklighet.

 27. Lavazza Says:

  Ytterligare ett skäl att undvika mainstream media som kunskaps- och nyhetskälla.

 28. Lasse Says:

  @Hanen

  Aldrig tänkt i de banorna men du har en klar poäng. Ibland mina kretsar är en journalist något som ”katten släpade in”. Låter kanske hårt men den feministiska inblandningen har sänkt förtroendet för hela kåren.

  Blir nästan full i skratt när jag tänker på vad som hände förra veckan:

  Satt och fikade med en god vän som är den eviga ungkarlen, han berättade om den perfekta dejten och den snygga tjejen.

  ”Allt var bra men när hon berättade att hon var journalist, då vek jag in årorna direkt”

  Jag skrattade gott åt hans spontanitet, det kom verkligen från hjärtat 😉

  (Förlåt, de bra journalister som finns kvar)

 29. Matte Says:

  Jag tycker Aftonbladet och Expressen är mer skvallertidningar än nyhetstidningar. Jag menar titta på vad som anses vara värt att hamna på löpsedlarna allt som oftast…

  Vi får reda på vad Linda Bagge åt till frukost genom löpsedlarna istället för tex en naturkatastrof eller politisk händelse, hur kan det ha blivit så? Marknaden styr det vet jag men att Sverige är så ytligt är beklämmande.

  Vid lunchbordet är diskussionsämnena nästan uteslutande om att någon i Robinson är dum eller liknande eller så pratas det mycket om Zlatans senaste mål osv. Men var är den intellektuella ämnena? Är de utrotningshotade?

  Jag kan förstå att man inte vill prata för mycket politik på jobbet för det kan bli känsligt i vårat konflikträdda och pk samhälle.

  Är kanaler som Discovery Channel den sista utposten för vetgiriga? :/

 30. Steffo Says:

  Journalistutbildningen är populär och betygskraven därmed höga, och då blir det stor dominans av kvinnor, precis som på alla andra attraktiva utbildningar. Männen blir framtidens underklass. Inget problem enligt feministerna.

 31. Trio Says:

  @Lasse

  ”De jag funderar på är om det finns en gräddfil även här, är det lättare för kvinnor att få jobb på olika redaktioner?!”

  Utan tvekan är det så. I nästan alla yrken i Sverige idag är det en stor fördel för en arbetssökande att vara kvinna. Och helst då en ung kvinna. Särskilt inom yrken som redan domineras av kvinnor ska det väldigt mycket till för att man som man ska kunna få jobb.

  Sedan har dock journalisternas anseende och status minskat på senare år. Lönerna (utom bland de journalisteliten) är ganska låga. Det är troligen inte alls lika eftertraktat bland män att bli journalist, som det en gång var.

 32. Torstensson Says:

  Steffo

  En ström av polska och thailandsk akvinnor kommer bli resultatet nar svenska kvinnor dominerar de fina jobben eftersom dom inte vill gifta sig med en man som tjanar mindre !

 33. Hanen Says:

  @ Torstensson:

  Det är inte alls säkert att framtidens kvinnor kommer att tjäna särskilt mycket. Exempelvis går lönerna stadigt ner bland journalister.

  Som nyutexaminerad journalist inom lokalpressen ska du vara glad om du tjänar 20 000 i månaden. Och en fast anställning får du sällan förrän du är en bra bit över trettio, eller ännu äldre.

  Det är inte omöjligt att vi i framtiden kommer att se en stor grupp överutbildade kvinnor med enorma studieskulder som har svårt att hitta fasta anställningar. Samtidigt kommer de jobb som tidigare ansågs vara statusyrken inte längre att vara värda något.

  Unga män kommer samtidigt att fortsätta gå sina egna vägar utanför utbildningsväsendet. De kommer att starta företag, uppfinna saker och skapa sig status via nya yrken. Och det kommer inga feminister i världen att kunna ändra på så tillvida Sverige inte förvandlas till det nya Nazityskland där män sätts i koncentrationsläger.

  Fast i och för sig, ibland känns inte det särskilt långt borta…

 34. Matte Says:

  @Hanen

  Din beskrivning passar in på mig, jag fick kassa betyg i gymnasiet för jag tyckte lärarna och skolan var ett skämt.

  Jag är bitter för att jag inte kunde läsa vidare på högskola/universitet men jag har gått några dator utbildningar och är delvis självlärd och tjänar nu en bra bit över 30000/månad utan stora studieskulder. Så utbildning är inte allt (men viktigt).

  Man är sin egen lyckas smed… Om man inte blir inkvotetad förstås.

 35. Roffe Says:

  @Lasse ”Sätt er ner och räkna antalet nyhetsankare inom de största TV kanalerna. Kvinnorna dominerar i ration 60/40 grovt räknat.”

  Och resten är ”hederskvinnor”…

 36. Lasse Says:

  @Roffe

  Så sant, finns många manliga ”tofflar” som helt låter sig styras och jamsar med, speciellt nyhetsmorgon och efter 10 på 4:an.

 37. JD Says:

  @ Torstensson

  En ström av polska och thailandsk akvinnor kommer bli resultatet nar svenska kvinnor dominerar de fina jobben eftersom dom inte vill gifta sig med en man som tjanar mindre !

  Ja låt kvinnorna jobba åt oss så kan vi män leva på bidrag och ta hit exotiska, fördomsfria kvinnor istället. 😉

 38. Per Says:

  Jag tror att de gamla högstatusyrkena, som numera kvinnor utbildar sig till i stor utsträckning, kommer att förlora sin höga status. De behåller möjligtvis lite av sin flärd, men några löner att tala om föreligger inte längre.

  Att hantverksyrken och bilmekaniker får ett uppsving förvånar mig inte det minsta; lika lite som att driftiga unga män startar nya it-baserade affärsmodeller som ingen kvotering i världen kan komma åt. Verkar själv lite i de här sammanhangen och jag ser ju att män helt enkelt söker sig nya vägar då de gamla numera tas/tagits över av kvinnor och varken genererar pengar eller status.

 39. Lasse B. Says:

  Journalistyrket har länge varit en feminiserad profession. Och numera dessutom ett yrke i fritt fall. Vem f-n vill bli journalist idag? Uselt betalda knäck, ingen trygghet, skriva/filma etc en massa skit som saknar relevans.

 40. Matte Says:

  Angående nyheternas dekadens. Kan någon förklara för mig hur det kan vara så otroligt intressant med skvaller eller vad Blondinbella åt för bulle på Waynes Coffee. Eller hur intressant det kan vara att läsa om någon av Hollywoodfruarna? Hur kan dessa nyheter vara ”viktigast”?

 41. Michael Says:

  Vad är det för intag till journalist högskolan på högskoleprov på respektive ort?

 42. Lasse Says:

  Det som gör mig irriterad är deras sätt att även synas i media. Både på SVT 1 och TV4 har ständigt 2-3 ”journalister” i norgonsoffan som förespråkare oh åsiktsmaskiner för verkligheten.

  ”Blir som klubben för inbördes beundran”

  ps. journalister är väl den grupp av människor som ahr absolut minst koll på verkligehten, de lever i sin skyddade verkstad mellan södermalm och redaktionen.

 43. Lasse Says:

  hmmm….har inte fått mitt morronkaffe än *skratt* halkar väldigt på tangentbordet.

 44. Maria Says:

  Nästan bara män som är utrikeskorrar:
  http://www.second-opinion.se/so/view/1509

  Varför denna ständiga fokusering på kön? Är inte innehållet det viktigaste?

 45. 5; Says:

  Wikileaks granskar och läcker vidare om sveriges rättsväsende, hilda,eva lundgren och övrig inblandad radikal feminism.

  ”S 2: Julian Assange meddelar att han tänker stämma den svenska staten på skadestånd för det han utsatts för i samband med våldtäktsanklagelserna (som fortfarande hänger i luften utan att åklagarmyndigheten vare sig väcker åtal eller lägger ned saken).”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: