Ny metod snabbproducerar kvinnliga professorer

by

Ett antal kvinnliga forskare vid Umeå universitet får nu möjlighet att extra snabbt meritera sig till professorer, genom att en nyuppfunnen ”fast track för kvinnor” tillämpas. Det blir möjligt genom den satsning på kvinnliga forskare som beslutades förra hösten. 
Universitetsstyrelsen beslutade då att avsätta sammanlagt 27,5 miljoner kronor, 15 miljoner till ekonomiskt stöd för kvinnors professorsmeritering och 12,5 miljoner för rekrytering av kvinnliga gästprofessorer.

Satsningen innebär att ett antal utvalda kvinnor under en viss tid, som varierar från 6 till 18 månader, kan minimera sina administrativa och pedagogiska uppdrag och ägna huvuddelen av sin tid till forskning för att fokusera på den vetenskapliga delen av meriteringen och på så vis snabbare uppfylla kraven för befordran till professor. När hela satsningen är genomförd kommer 20 till 25 kvinnor att ha fått den möjligheten. De första sju är dessa:

– Ann-Catrine Edlund, institutionen för språkstudier
– Karin Viklund, institutionen för idé- och samhällsstudier, arkeologi
– Lillemor Lundin-Olsson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, sjukgymnastik
– Britta Sethson, kemiska institutionen
– Tarja Oksanen, institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
– Christine Hudson, statvetenskapliga institutionen
– Agneta Hörnell, institutionen för kostvetenskap

”Det handlar om att stödja och relativt snabbt lyfta fram de kvinnor som i de närmaste är professorskompetenta. Det är oerhört glädjande att dessa redan mycket kompetenta forskare nu får möjlighet att koncentrera sig på sin professorsmeritering”, säger Åsa Bergenheim, prorektor för grund- och forskarutbildning och även ansvarig för jämställdhetsfrågor vid Umeå universitet.

Åsa Bergenheim har epost aasa.bergenheim@adm.umu.se. Jag har mejlat henne med åsikten att män och kvinnor bör behandlas lika.

Läs mer här.

PS 1: Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om KTH:s storsatsning på att snabbt skaka fram kvinnliga professorer.

PS 2: Sedan 2004 har det funnits en kommitté i Norge med uppgift att arbeta för att öka andelen kvinnor i forskningen. Den har nu förnyats, med stöd från bland annat ett statsråd. Läs mer här.

36 svar to “Ny metod snabbproducerar kvinnliga professorer”

 1. Andreas Nurbo Says:

  Detta är ju ren diskriminering. Männen i samma situation blir ju totalt överkörda. Så en man och kvinna som är på samma läge akademisk så ska man premiera kvinnan endast för att hon är kvinna?
  Snacka om att ge männen en rejäl pungspark. Universitetet säger ju i princip ”Vi tycker inte det är värt att spendera pengar på män för deras akademiska prestationer har inget värde för oss”.

 2. Access Says:

  Visst är det diskriminering, Andreas Nurbo.

  Men kanske mer en spark mot kvinnorna än mot männen.
  På det här sättet säger de ju egentligen att kvinnor är mindre kapabla än män och att de behöver extra stöd för att klara att meriterade för professorstjänster.

  När kvinnor själva säger att kvinnor är mindre kompetenta så får man väl tro på dem.

  Eller?

 3. Rättvis statistik Says:

  Det klagas ofta på att det finns fler manliga professorer än kvinnliga. Att rakt av jämföra andelen kvinnliga och manliga professorer speglar ju dock bara en eftersläpande bild och inte dagens rekryteringar. Vad jag skulle vilja se är statistik över hur många kvinnor respektive män som varje år får professur tilldelad (i förhållande till hur många kvinnor respektive män som sökt). Min gissning är att män diskrimeras i den statistiken.

  Feministernas logik kan jämställas med att tvångsabortera kvinnliga foster för att kompensera för den ojämna könsfördelningen hos pensionärer.

 4. Hanen Says:

  Det uppenbara blir ju att det därmed är mer eller mindre lönlöst för män att försöka bli professorer. För om jag hade varit man i den situationen och kalkylerat över sannolikheten så hade jag ju satsat på en annan karriär.

  Resultatet kommer sedan bli att vi inte har de driftigaste, kunnigaste och mest motiverade professorerna på våra högsäten. Istället kommer vi ha en bunt inkvoterade medelmåttor.

  Vad det sedan kommer att innebära för forskningen och utbildningen i vårt land kan man ju lätt räkna ut. Egentligen är det en makalös skandal och ett bevis över hur man med ideologisk extremism slår sönder vårt lands konkurrenskraft.

  Om detta fortsätter kommer Sverige snart förvandlas till ett U-land inom EU.

 5. Olle Says:

  Vad hände med myten om kvinnans simultankapacitet? Kan dom inte både administrera, forska och utbilda samtidigt? Och föda barn och stå i tvättstugan förstås.

 6. Erik Says:

  Så nu skall vi i låtsasjämställdhetens namn ha kvinnliga låtsasprofessorer också? Alltså personer som kallar sig professorer men som varken har kompetens eller erfarenhet utan i praktiken är glorifierade hemmafruar på universitetet som varken behöver undervisa eller ha erfarenhet.

  Vad tycker då de riktiga kvinnliga professorerna om detta? Önskar de att de hade fötts senare så de också hade fått bli låtsaprofessorer eller anser de som har förtjänat sin titel att andra också skall göra det, inte gå hemmafruvägen där pappa staten betalar stora summor för att kvinnor skall slippa göra det där tråkiga som kallas ”arbete”?

  För övrigt fattar jag inte varför sådana här frågor kommenteras av personer som får betalt specifikt för att ha en viss åsikt i sådana här frågor. Det är som att fråga palestinska guerillasoldater vad de tycker om Israel.

  Vore inte det enklaste att helt enkelt skapa 100 nya professurer i genusforskning och tillsätta dem med de kvinnor som hade MVG på tentan i A-kursen?

 7. Andreas Nurbo Says:

  Access: I det här fallet är ju målet att kvinnor ska skaffa sig meriter snabbare än männen i samma situation inte att kvinnorna har svårt att skaffa sig meriter. Alltså kvinnorna ska bli tillgängliga för rekrytering tidigare än männen och på så sätt förekomma männen i ansökningskön.
  UU har ju inte sänkt kraven för tjänster för kvinnor vad jag förstått så det sker ingen dumförklaring av kvinnor.

 8. Andreas Nurbo Says:

  Hanen, Erik: Det sker ingen uttalad kvotering till tjänsterna, inget tal om låtsasproffesurer heller. Det hela handlar om att skapa broilers. Kvinnor får det enklare att skaffa de vetenskapliga meriter de behöver gentemot männen. Det har vad jag vet inte dokumenterats någon kunskapssänkning hos professorer bara för att fler kvinnor bli professorer. Är väl bara genusvetenskapliga professorer som inte publicerar något resten sköter sig väl?

 9. EmO Says:

  Kära Nå’n. Det var ett tråkigt sätt att producera professorer. Varför används inte gamla väl prövade metoder längre?

 10. Anna F Says:

  Agneta Hörnell, institutionen för kostvetenskap är med på listan och det var PÅ TIDEN. Ibland måste man använda diskriminering för att motarbeta patriarkala strukturer och mångårig kvinnodiskriminering som ”sitter i väggarna”.

  Gubbarna sitter på makten och vägra att släppa in kvinnor! Här är en lista på styrelsen av en av akademins kanske sista manliga utposter FY. Som tur går jämställdhetsarbete framåt och några kvinnor är också med i personale…

  Roller
  Biträdande prefekt: Annica Nylander, Prefekt: Cecilia Olsson, Studierektor: Annica Nylander, Studievägledare: Charlotta Bergström, Ställföreträdande prefekt: Cecilia Olsson

  http://www.kost.umu.se/om-institutionen/personal/

 11. Mrhama Says:

  Förehelvete! Kompetensen sitter inte i äggstockarna. Framför allt inte inom den akademiska världen där individen är oviktig och det enda som räknas är resultaten.

 12. Erik Says:

  Andreas Nurbo:

  ”Det sker ingen uttalad kvotering till tjänsterna, inget tal om låtsasproffesurer heller.”

  Antingen så skämtar du med mig eller så har du ingen aning om vad ”professor” betyder i detta sammanhang. Det står uttryckligen att dessa tjejer skall dra ner på de administrativa sysslorna såväl som på lärar-sysslorna men ändå bli professorer – det är uttalad kvotering.

  Det innebär i praktiken vi hamnar i samma situation som USA, där man måste ha ett annat begrepp för en riktig professor ”Full professor” vilket hittills varit vad man i Sverige kallar Professor eftersom det bara funnits en sort här.

  ”Requires a PhD degree, a strong publication record, proven teaching skills, and supervision as main supervisor of PhD students which have successfully obtained their PhD”

  Men här snackar vi om kvinnor som skall fast-trackas och därmed varken har tid att skapa nya forskare eller skaffa sig lärarkompetens och erfarenhet. Det är löjligt att tro att man kan skala av tid utan att tappa kompetens.

  ”Det hela handlar om att skapa broilers.”

  En broiler är inte en professor. Det är isåfall bara en lek med ord där kvinnorna är en annan sorts professor än männen. Därav anledningen jag myntade begreppet ”låtsasprofessor”

  ”Kvinnor får det enklare att skaffa de vetenskapliga meriter de behöver gentemot männen.”

  Nej de får inte enklare att skaffa vetenskapliga meriter, det är inte svårighetsgraden man drar ner på. Däremot slipper kvinnorna (till skillnad från en man) ha samma krav på erfarenhet av arbetsuppgifterna inom yrket professor. Vi kommer alltså att ha professorer som inte är duktiga på att syssla med ”professing”

  ”Det har vad jag vet inte dokumenterats någon kunskapssänkning hos professorer bara för att fler kvinnor bli professorer.”

  Vad har det med någonting att göra? Om männen som skall bli professorer lägger ner flera år längre tid på det menar du att manliga forskare är korkade eller menar du att manliga forskare är ineffektiva och slösar tiden på oviktigt strunt som att lära ut kunskap och syssla med management?

  Vad är det du menar männen lägger tiden på som inte skulle yttra sig i kompetens som kvinnorna saknar?

  ”Är väl bara genusvetenskapliga professorer som inte publicerar något resten sköter sig väl?”

  Nej, Madeleine Leijonhufvud vill avskaffa rättssäkerheten och Maud Eduards tycker att vi skall ha föreningar med ”no men allowed” men att kvinnor skall ha tillträde till alla manliga sammanslutningar

  Så nej inte ens alla dagens kvinnliga professorer sköter sig…och nu kommer vi att få tjejer som är yngre, dummare, saknar erfarenhet av ”professing” och heller inte har arbetat med de arbetsuppgifter en professor får betalt att utföra.

 13. Inge Bra Says:

  Vem behöver Afghanistan när vi kan kriga så fint här hemma, vem behöver ovänner när man har sådana vänner…und so W

  vem behöver människan när jorden skulle må så mycket bättre utan, människan är en aggressiv missunnsam varelse

 14. Lorem Ipsum Says:

  Snart kommer svenska universitet att ha samma status som en korrespondenskurs från Hermods.

  Detta har vi att tacka statsfeminismen som har gjort brott mot mänskligheten till vardagsmat.

 15. Davidholman Says:

  FÖR I HELVETE! Jag blir fly förbannad när jag läser detta! Professors titeln måste ju vara den sista riktiga titeln i Sverige. Att bli professor är som att bli adlad i dagens akademiska värld och att då förminska denna titel och klappa tjejer på huvudet och säga ”men du, lilla gumman. Detta är så jobbigt att vi måste hjälpa dig. Här, du får titeln utan allt jobb, blir du glad då?”. JÄVLA daltande!

  Erik sätter än en gång huvudet på spik!

 16. Stefan W Says:

  Ett faktum är att med erfarenhet kommer kunskap… att nu kvinnor ska få en snabb gräddfil till ett professorskap kommer oundvikligen att leda till en sämre kunskapsnivå.
  Det är väl inte nåt konstigt med den slutsatsen, det gäller ju i alla yrken.

  Redan idag är man ju mer misstänksam och lite skeptisk om man blir bemött av en kvinna, och inte har förtroendet blivit bättre när dessa kvinnor man mött ideligen har fått gå och fråga kollegor om ditt & datt.

  Sådana här ”underlättande” tilltag kommer bara att leda till skepsis och ett urholkat förtroende för dessa ”auktoriteter”
  Som jag ser det så förlorar alla på detta… samhället genom en sänkt kunskapsnivå och dessa kvinnor själva genom att de blir betraktade som andra-klassens yrkes”kvinnor”

 17. Liberal Says:

  Feministsvin – kvotvåp.

 18. NoBoyToy Says:

  Tänk så olika man kan se på saker och ting.

  ”Umeå universitet har 276 professorer, av dessa är 76 kvinnor. Andelen kvinnliga professorer har legat runt 20 procent de senaste åren.”

  Hur i helvete kan man anse att män är ”diskriminerade” med den här fördelningen?

 19. Bertil Says:

  Näe, sedan fullmaktsprofessurerna avskaffades är en professur inte någon adlig titel inom akademin. Numera kan en professor avskedas precis som vem som helst. De enda som har skydd för att kunna fatta obekväma beslut, och säga obekväma sanningar, är numera domarna i våra domstolar. Sverige, en akademisk bananmonarki? Mm.

  Vad gäller anledningen till åtgärden så ligger det en praktisk anledning bakom: befordran till professor är endast möjlig t o m 31 december 2010, då den nya högskoleförordningen träder i kraft. Men det gör det förstås inte vettigare att endast låta kvinnor spurta för att bli professorer.

  Och Åsa Bergenheim är inte längre prorektor i Umeå, hon efterträddes Anders Fällström 1 juli i år. Mandatperioden tog slut.

 20. Andreas Nurbo Says:

  Erik:

  Det står uttryckligen att dessa tjejer skall dra ner på de administrativa sysslorna såväl som på lärar-sysslorna men ändå bli professorer – det är uttalad kvotering.

  Det gör det inte. Det står att de ska bli professorskompetenta alltså nå upp till de krav universitetet ifråga har på professorsmeriter. Det står ingenstans att dessa kvinnor ska bli professorer. Bara underförstått att de snabbare ska kunna söka/bli tillgängliga till tjänsterna.

  För att kunna uttala oss mer ifrågan måste vi ju veta något om anställningsförfarandet på UmeåUniversitet. Är antalet professurer någorlunda konstant. Skapas det professorstjänster på löpande band allt eftersom det finns kvinnor som kan söka exempelvis.
  Sker det någon extern sakkunning granskning av sökande osv.
  Har män som sökt professorstjänster blivit bortsorterade vid likvärdig eller bättre lämplighet?
  Innan vi har ett hum om detta kan vi inte säga att kvinnor blivit inkvoterade till professorstjänster.
  Jag tvivlar inte på att det kan ha skett i vissa fall men det finns trots allt inga konkreta bevis för det.

  En broiler är inte en professor.

  Klart inte en broiler är en professor det blir den inte förrän den fått en professorstjänst. Hela idéen med satsningen är att snabbare få fram kvinnor som kan söka professorstjänster.

  Nej de får inte enklare att skaffa vetenskapliga meriter, det är inte svårighetsgraden man drar ner på.

  Jag syftade inte på svårigheten jag syftade på arbetsuppgifterna.
  Skulle skrivit lättare för de behöver inte lägga så mycket tid på allt annat.

  Däremot slipper kvinnorna (till skillnad från en man) ha samma krav på erfarenhet av arbetsuppgifterna inom yrket professor.

  Står ingenstans nu hittar du bara på.

 21. Davidholman Says:

  Bertil
  Det där är MYCKET tråkigt att höra… Hur kan jag missat detta? Fan också!

  Erik
  Uppenbarligen daltar man med kvinnorna, igen! När ska det sluta?

 22. Erik Says:

  NoBoyToy:

  ”Tänk så olika man kan se på saker och ting.”

  Ja så oväntat att alla inte har samma politiska åsikt i världen eller hur? Så resonerade Castro också, hans lösning var att förbjuda alla andra politiska åsikter med hänvisning till att de var USA-vänliga.

  ”Umeå universitet har 276 professorer, av dessa är 76 kvinnor. Andelen kvinnliga professorer har legat runt 20 procent de senaste åren.”

  Och om det fanns 76 manliga professorer på Umeå Universitet? Vad hade DU sagt då NoBoyToy?

  ”Hur i helvete kan man anse att män är ”diskriminerade” med den här fördelningen?”

  Om jag minns rätt var det ganska precis vad nazisterna sade om fördelningen judarna på universiteten. Visste du att med nazisternas fördömande av judar så tappade de 50% av sina experter på kärnvapenteknik? Detta trots att judarna utgjorde några ynka procent av Tysklands befolkning.

  Vad är det för skillnad på hur du ser på män och hur Hitler före andra världskriget såg på judar egentligen? Berätta gärna det för jag vill verkligen veta.

 23. Jakob Says:

  Noboytoy

  Hur i helvete kan man anse att män är ”diskriminerade” med den här fördelningen?

  Och i vanlig ordning missförstår du vad Ströms inlägg handlar om. Det är ingen som har sagt att män är diskrimerande när det gäller professurer. Det som sägs är att det är diskriminerande att kvinnor ska slippa en rad av de uppgifter som normalt krävs av akademiker innan de blir professorer.

  Det är alltså (hör och häpna!) diskriminerande att inte samma villkor gäller för kvinnor som för män.

 24. Erik Says:

  Andreas Nurbo:

  ”Det gör det inte. Det står att de ska bli professorskompetenta alltså nå upp till de krav universitetet ifråga har på professorsmeriter.”

  De skall nå upp till MINSTA tänkbara krav ja. Vi ser samma tänk här som i Norge gällande styrelser och i Sverige gällande brandkåren. Att ha ÖVRE marginal i arbetsförmåga är inte värdefullt, att sakna pick mellan benen däremot är enormt värdefullt.

  Alla dessa yrkesgrupper får sin totala förmåga sänkt mesta tänkbara för att få in fler kvinnor – men sänkningen gäller såklart bara kvinnor för den skadar den totala förmågan och då måste männen hoppa in och väga upp detta. Turligt nog så är män numera så fint uppfostrade i dessa länder att man skall vara snäll mot kvinnor att det enda kvinnor behöver göra är be snällt så får de alla tunga saker burna av män och män ställer villigt upp och tar 20% reduktion i ekonomiska beslut på styrelsenivå.

  (Eller nej det gjorde ju inte alla män, mängder av män i Norge omvandlade hellre sina bolag för att slippa lagen som tvingade på dem kvinnlig inkompetens som DE (inte politikerna som beslutade om det) skulle betala ur egen ficka. Som Gordon Gekko säger i den nyaste Wall Street filmen, Moral Hazard, politiker som beslutar om pengar nån annan skall betala.)

  Sedan finns några mycket få män i Sverige som inte ställer upp på detta och kvinnor (särskilt de som är snygga) blir närmast helt förstörda när detta sker. De kan inte fatta att en enda man har lärt sig säga NEJ och om de tjatar hänvisa till att ”nej betyder nej” De flesta män klarar inte detta men några få män har ännu den förmågan. Och en vanlig respons när detta sker är att tjejen börjar stöta sexuellt på killen. Som ett sista försök att placera honom i samma wuss-kategori som de andra killarna hon äger närhelst däck skall bytas.

  ”Det står ingenstans att dessa kvinnor ska bli professorer.”

  Och det tror du är ett riktigt argument? Det stod ingenstans att US NAVY skulla fast-tracka kvinnliga piloter till dödsfall heller men likväl så fick samtliga personer inblandade i processen veta att antingen godkände de kvinnorna eller så fick en annan mer politiskt lämplig person godkänna kvinnorna. När CMR grävde i fallet med tjejpiloterna så blev de stämda och fick slösa en halv miljon dollar på att försvara sig från en rabiat feministadvokat som gav CMR:s avslöjande skulden för att tjejerna var usla på att ratta det plan de ville ratta.

  ”Bara underförstått att de snabbare ska kunna söka/bli tillgängliga till tjänsterna.”

  Precis som de US NAVY instruktörer som skötte processen i USA underförstått fick veta att kvinnorna skulle godkännas vare sig de ville eller inte för US NAVY ville vinna en kapplöpning med USAF om vem som först hade piloter i F-14 Tomcats? Ja JAG VET! jag kan ämnet sedan några år tillbaka och genusfeministernas metoder ser likadana ut i alla länder eftersom det är de amerikanska dårarna som de andra tar efter.

  ”För att kunna uttala oss mer ifrågan måste vi ju veta något om anställningsförfarandet på UmeåUniversitet.”

  Nej det behöver vi inte! Det enda vi behöver veta är att ändringen bara gäller kvinnor. Vi behöver inte veta exakt vad män tvingas göra för att bli professor. Vi behöver bara veta att kvinnor av nån mystisk anledning (som vi väntar på att höra i detalj) inte kommer att behöva göra samma sak.

  ”Är antalet professurer någorlunda konstant.”

  Vad har det med saken att göra? Det är ingen total ändring, det är en ändring för kvinnor RELATIVT män. Vid en relativ ändring behöver du inte veta ursprungsläget. Det är helt irrelevant för jämställdheten vad de exakta kraven är. Det relevanta är att de inte gör samma sak med män.

  ”Skapas det professorstjänster på löpande band allt eftersom det finns kvinnor som kan söka exempelvis.”

  Också irrelevant då ändringen är relativt män.

  ”Sker det någon extern sakkunning granskning av sökande osv.”

  Betydelse för ämnet?

  ”Har män som sökt professorstjänster blivit bortsorterade vid likvärdig eller bättre lämplighet?”

  Betydelse för ämnet?

  ”Innan vi har ett hum om detta kan vi inte säga att kvinnor blivit inkvoterade till professorstjänster.”

  Det handlar om en framtida förändring de tänker göra. Inte något som redan har hänt.

  ”Jag tvivlar inte på att det kan ha skett i vissa fall men det finns trots allt inga konkreta bevis för det.”

  Se ovan

  ”Klart inte en broiler är en professor det blir den inte förrän den fått en professorstjänst.”

  Eftersom de här professorerna kommer att ha sämre kompetens än sina kollegor så kan de knappast kallas broilers. Låt säga att de blivit professorer på minst tänkbara meriter bara så nån politiker kan skryta om att ”min skola har fler kvinnor än din”

  Hur går det sedan med internkonkurrensen? När man skall välja från flera olika professorer skall man ta den yngsta och mest okunniga bara för att denne har tuttar eller hur går det till egentligen? Jag trodde Broiler var när det kom en mycket yngre person som snabbt kunde mer än de äldre. Den korrekta svenska benämningen på personer med mycket sämre träning på hög position är annars ”påläggskalv”

  I USA när man gjorde samma sak på kvinnliga chefer blev resultatet en enorm löneskillnad mellan manliga och kvinnliga cheferna. Man fick ju lön på basis av erfarenhet och arbetstid och här hade man en massa kvinnliga chefer som hade arbetat mycket kortare tid innan de BLEV chefer.

  ”Hela idéen med satsningen är att snabbare få fram kvinnor som kan söka professorstjänster.”

  Snabbare än MÄN ja, vad är det männen tvingas göra för att uppnå de meriterna som kvinnorna kan göra samma jobb utan att ha erfarenhet av? Vad är det männen får göra som kvinnorna inte behöver göra?

  ”Jag syftade inte på svårigheten jag syftade på arbetsuppgifterna.
  Skulle skrivit lättare för de behöver inte lägga så mycket tid på allt annat.”

  Exakt, de behöver inte lägga ner så mycket tid på allt annat. Synd bara att det där ”allt annat” är saker som ingår i en professors arbetsuppgifter eller hur? Men det här handlar ju bara om att få nån med tuttar att VARA professor. Hur de sedan sköter jobbet är oviktigt. Att de inte har erfarenhet av flera av arbetsuppgifterna är oviktigt. Att de är kvinnor är det enda som är viktigt. Då räcker minsta kraven på merit.

  Men varför räcker då inte samma minsta krav på merit för en man? Hmmm?

  ”Står ingenstans nu hittar du bara på.”

 25. krakel Says:

  Jag vet inte om ni såg detta:

  http://www.forskerforbundet.no/Nyheter/Nyhetsarkiv/2003/13975/

  EFTA: – Ulovlig kjønnskvotering

  (24.01.03) Norske universiteter får ikke lov til å reserve professorstillinger for kvinner. Dette er i strid med EØS-reglene, besluttet EFTA-domstolen i dag.

  EFTA-domstolen i Luxembourg mener kvinneprofessoratene strider med reglene om likebehandling av kjønn i EØS-avtalen fordi Universitetet har reservert forskerstillinger for kvinner, slik at menn ikke har anledning til å søke.

 26. AS Says:

  Erik: Vadå ”minst krav på merit”???

  Kan du beskriva hur meritering går till inom universitetsvärlden?

 27. Erik Says:

  AS:

  ”Erik: Vadå ”minst krav på merit”???”

  Minsta krav på merit är när man uppfyller kraven för att överhuvudtaget få söka en tjänst. Exempelvis hos polisen måste man för att få söka till vissa specialgrupper bla ha fysiken att klara av att springa en viss sträcka på en viss tid.

  OM du inte klarar av att springa den sträckan på den tiden så slängs din ansökan i soporna. Låt oss nu säga att du klarar den sträckan på precis de 10 minuter som krävs (landar på 9.59) då uppfyller du lägsta krav på merit.

  Låt oss nu säga att de andra som sökte tjänsten sprang på 8.30-8.45. Hur bra är då dina chanser att faktiskt få den tjänsten? Du uppfyller ju kraven som alla andra eller hur? Men hur väljer man vem av de kvalificerade att söka som FÅR tjänsten?

  I normala fall så är det ingen som klagar när man väljer en av dem som gjorde samma uppgift som du men klart bättre. Att med god marginal klara gränserna anses normalt en fördel och leder normalt till att du som sprang på 9.59 inte vinner antagningen.

  Låt oss nu anta att du som sprang på 9.59 är kvinna.
  Låt oss säga att alla andra uppgifter var likvärdiga

  ”Kan du beskriva hur meritering går till inom universitetsvärlden?”

  På precis samma sätt som det går till på andra ställen. Du sätter upp lägstakrav för att överhuvudtaget få söka tjänsten och sedan väljer du den med bäst kompetens.

  Eller nej det är hur det skulle gå till om vi behandlade könen lika. Men det gör vi ju inte. Vi specifikt ger kvinnor arbetsuppgifter en man inte hade fått.

 28. toddan Says:

  Hur kan man övertyget proklamera att kvinnorna tar över samhället? Ljuger man för sig själv eller är man så dum att man inte ser på vilka lösa grunder detta byggs upp? Det finns flera tecken på att detta endast sker med hjälp av kvotering och speciella satsningar på kvinnor. Detta kan bara ske i en värld där välståndet är så pass högt att man kan tillåta det. Skulle det bli allvarliga kristider, krig eller riktiga ekonomiska kriser då kan vi inte gå omkring och lotsas att kvinnorna är lika duktiga som män på ALLA områden som görs idag.

 29. 50/50 Says:

  Helt otroligt….

  Man slutar ALDRIG att förvånas över hur långt mansdiskrimineringen tillåts gå!

  PS.

  Lägg dessa namn på minnet och kom ihåg att de inte hade fått dessa poster om de varit män:

  – Ann-Catrine Edlund, institutionen för språkstudier
  – Karin Viklund, institutionen för idé- och samhällsstudier, arkeologi
  – Lillemor Lundin-Olsson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, sjukgymnastik
  – Britta Sethson, kemiska institutionen
  – Tarja Oksanen, institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
  – Christine Hudson, statvetenskapliga institutionen
  – Agneta Hörnell, institutionen för kostvetenskap

 30. Läs juristens svar till GenusNytt « GenusNytt Says:

  […] en kort tid sedan bloggade jag om hur Umeå Universitet satsar pengar på en ny metod för att snabbproducera kvinnliga […]

 31. alex Says:

  New rector in Umeå is female which explains a lot how ”power networks” function. Male deans are now to be to be replaced by females and so it goes…

 32. Handels inför forskartjänster enbart för kvinnor « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om att Umeå Universitet har skapat en gräddfil för kvinnliga forskare som vill bli professorer. […]

 33. Krav: Särbehandla kvinnor ännu mer « GenusNytt Says:

  […] och här har jag tidigare bloggat om gräddfil för kvinnor vid tillsättning av professurer på KTH och […]

 34. Insändare: Kvinnor får genvägar i akademiska världen « GenusNytt Says:

  […] om hur KTH och Umeå Universitet skapar snabbspår för kvinnor till professorsposter – här och […]

 35. Mäter ny jämställdhetsmätare mansdiskriminering? « GenusNytt Says:

  […] 1. Umeå Universitet har skapat en genväg för att kvinnliga forskare snabbare ska kunna bli professorer. Kvinnorna åtnjuter sänkta krav på undervisning och admininstrativt arbete, som forskare normalt måste utföra, för att bättre kunna koncentrera sig på den forskning som ger meriter för en professur. Se här. […]

 36. Nytt snabbspår för kvinnor som vill bli professorer « GenusNytt Says:

  […] Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om hur Umeå Universitet ska snabbproducera kvinnliga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: