Fars Dag och mansföraktet

by

Idag är det fars dag. Det är tråkigt att konstatera att ur ett genusperspektiv så faller ett mörker över Fars Dag. På två sätt.

Aftonbladet skrev igår att det köps mycket mera presenter till mor på mors dag än till far på fars dag. I England och USA är skillnaden mycket stor, men även i Sverige är den stor. ”Mors dag är absolut mer lönsam än Fars dag”, säger Lars G Olsson på Svensk Handel.

Mammor hyllas alltså mer än pappor – redan där brister det alltså i jämställdhet. Män får mindre uppskattning.

Vad kan det bero på, då? Så här säger Pernilla Jonsson, trendanalytiker på Kairos Future:

– Traditionellt har mamma ansetts vara den viktigaste föräldern och därför uppmärksammas hon nog lite mer”

Värre blir det när man läser vidare i Aftonbladet. Jag citerar:

”Kvinnor har också fortfarande ytterst ansvar för hemmet och lägger ner betydligt mer tid på hemarbete än vad män gör. Enligt SCB utför kvinnor i snitt drygt 28 timmar obetalt arbete i veckan medan män utför strax under 20. ‘Sånt gör att man vill hylla mamma lite extra genom att ge en finare present och kanske bjuda på middag så hon slipper laga den. Visa lite uppskattning, helt enkelt.’ ”

Vad Aftonbladet ”glömde” var den andra halvan av det som SCB kom fram till i sin tidsanvändningsundersökning – att både könen jobbar lika länge per dag eftersom män lägger betydligt mer tid än kvinnor på förvärvsarbete. Men en sådan liten petitess som att dra in pengar till familjen kanske inte räknas som en insats värd att uppmärksamma?

Det sätt som Aftonbladet formulerar sig på ger intrycket att män latar sig medan kvinnor sliter. Eller, för att formulera sig med feministisk terminologi: Kvinnor drar det tyngsta lassset. Det stämmer inte med verkligheten – det stämmer inte med SCB:s statistik. Men däremot – det vet vi alla – stämmer det alldeles kolossalt väl med den feministiska världsbilden.

Läs artikeln här.

60 svar to “Fars Dag och mansföraktet”

 1. Patrik (PP) Says:

  Den här typen av feministisk propaganda leder så klart till att flickor tror att de är förtryckta. En bra grogrund för manshat i allmänhet och ett säkert sätt att rekrytera nya feminister.

 2. Gonzo Says:

  ”– Traditionellt har mamma ansetts vara den viktigaste föräldern och därför uppmärksammas hon nog lite mer”

  Barn ser oftast till den känslomässiga tryggheten, den som varit hemma och tagit hand om barnen när dom var små. Gett dom mat och tröst.

  Barn förstår inte att det oftast är pappan som genom sitt arbete har gjort det möjligt för mamman att vara hemma med barnen utan att dom svälter. Det är mycket tackvare pappan som dom har råd med sina älskade leksaker.

  Det är för komplicerat för barn att se sambanden.
  Men visst är kärlek och närhet ett mycket viktigare behov för människor än vad pengar är.

 3. Mars Says:

  Det faktum att mors dag lönar sig mer, kan ju iofs förklaras med något så enkelt som att det faktiskt inte är barnen som köper till sina föräldrar utan att partnern som köper till sin älskade. Det är en del av den uppvaktning som män gör gentemot kvinnor.

  Men vem vill dra det så långt som att männen är beredda att ge mer till sina kvinnor, än kvinnorna till sina barns far?

 4. Andreas Nurbo Says:

  Skrev till journalisten om deras vinkling av hemarbete men inte fått något svar.
  Väntar fortfarande på kommentar kring Beatrice Asks förslag att män ska söka upp våldsamma män och uppmana dessa att sluta slå sina partners.

  Annars är det en intressant debattartikel på Aftonbladet med anledning av Amazonia

  Kanske borde boken ha hetat Matriarkadia i stället. Den handlar nämligen om kvinnlighetens makt, en tyst och fredlig makt som sakta håller på att ta över världen.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article8115675.ab

 5. David Holman Says:

  Intressant vinkling i tidningarna.
  Personligen ser jag inget fel i att man uppmärksammar mamman mer som unge. Hon bar mig i sin mage under 9 månader, halvt förstörde sin kropp och ammade mig. Det är klart att det finns ett extra starkt band där emellan. Sen har vi biologin som dikterar att jag VET vem min mamma är men jag kan aldrig VETA vem min pappa är vilket gör att jag självklart vill ge min mamma mer presenter än min pappa.

  Men vinklingen de gör i tidningen är bara idiotisk och en regelrätt lögn!

 6. leifer Says:

  Kvinnor bestämmer när och hur barn ska bli till. Kvinnor har enkom abort-rätt. Med detta följer större makt och ansvar. Var är idéerna från jämställdhetsarbetet att göra detta jämställt? Jag tycker det är enormt tyst. Det enda som man hör är upprepning av sånt som ”makt över sin kropp” och försvarande av ”fri aborträtt”.

  Det finns traditionalister som menar att det enda jämställda samhälle man kan skapa är den där män har makt och ansvar inom sin domäner, män har makt och ansvar inom sina domäner. Man balanserar då dessa makter mot varandra och kvinnor och män blir lika beroende av varandra. Så fungerar t.ex alla naturfolk.

  Men hur ska vi kunna skapa ett riktigt jämställt samhälle med dagens ordning där kvinnor fortsätter att ha makten och ansvaret inom sina traditionella domäner, medan männens domäner ska rivas ner totalt och kvinnor ska kvoteras in (läs män får negativ särbehandling)? Hur ska med det också då kunna skapa ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt långsiktigt hållbart?

  Man är på väg att skapa ett samhälle där män straffas pga sitt kön inom alla domäner.

 7. Matte Says:

  Undanhållande av viktig information för att få en icke korrekt helhetsbild av ämnet verkar vara en av medias paradgrenar.

  Medvetet? ja garanterat.

  Varför gör de detta? De vet att majoriteten av folket köper allt de skriver och kan därav forma befolkningens tankar.

  Hur besvarar de ifrågasättande? Ofta med tystnad, ju mindre av den faktiska sanningen som kommer fram desto bättre. Vi kan kalla det propaganda, indoktrinering eller mediamakt.

  Ett som är klart är att det är effektivt. Hur många vet att det inte finns någon nämnvärd lönediskriminering av kön? Hur många vet att män jobbar lika många eller fler timmar i snitt i veckan? Hur många vet att det ungefär är 50/50 kvinnor/män som utföri relationsvåld? Hur många vet att skolan ofta ger flickor högre betyg än pojkar för samma prestation? Etc etc etc osv osv.

  Inte så många va? Media väljer vad befolkningen ska tro och vi sväljer betet som om vi vore hungriga fiskar.

  Vi lever i en demokratur (se stavning).

 8. Matte Says:

  Grattis farsan! Glömde det…

  Jag kommer inte köpa något till honom, det är ju egentligen affärsmannens dag trots att vi köper mindre åt far än mor och jag undviker gärna denna kommersiella köphets.

  Däremot ska jag ringa och gratta honom och säga att han betyder mycket för mig, vilket jag tror är värt mer för honom än en present.

 9. leifer Says:

  menade förstås; kvinnor har makt och ansvar inom sin domäner, män har makt och ansvar inom sina domäner.

  Jag undrar vad visionen är här. Det blir lite som SVT debatt nyligen om homosexualitet kontra de stora religionerna. Den svåra frågan om homosexualitet kom aldrig upp och ingen av de som representerade sin kyrka hade mod nog att ta upp den, nämligen om barn. De flesta homosexuella tycks förr eller senare börja fundera över detta med att skaffa barn. Det är den stora käpphästen, det är där det stora problemet ligger. Precis alltså som med jämställdhet mellan kvinnor och män.

 10. michael Says:

  Det är intressant när man hör feminister säga på fullt allvar att man måste diskriminera män idag för att få jämställdhet i morgon.Detta gäller även pojkar i skolan

 11. Mars Says:

  David Holman:

  Vilket århundrade lever du i? 😉 Det är klart att du KAN VETA vem din far är (det är vad DNA-teknik kan berätta) , och i den mån veta betyder 100% säker, hur kan du VETA att du inte blev förväxlad på BB?

  Bortsett från det: barnen visar upp likheter i ansiktsdrag till båda sina föräldrar på ett sådant sätt att du faktiskt kan vara relativt säker på vem som är din mamma eller pappa.

  Jag tänker nog fortsätta att framhärda att mors dags framgång beror på att kvinnor är sämre på att uppvakta sina män än vice versa. Barnen har inte så mycket med saken att göra – det är inte dessa som handlar presenter om de nu inte är vuxna barn.

 12. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article8120875.ab

  Man ser tydligt psykotiska drag i hennes uttalanden.
  Notera också att det endast handlar om pengar, och därför tycker hon att Borg’s son ska avsäga sig sin fader och hela släkten på hans sida.

  Ska homoäktenskap vara lagligt, så ska polygami vara det också.
  Det är endast rester ifrån ett konservativt religiöst samhälle.

 13. Anna F Says:

  Sorgligt, snarare ”sparka på pappa” dagen:

  DN: ”Tack för makten, pappa”

  http://www.dn.se/livsstil/relationer/tack-for-makten-pappa-1.1207539

  Aftonbladet: ”Vem är värd en dag, egentligen?”

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article8119215.ab

 14. Hanen Says:

  Hör kommer ett tips till:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article8115675.ab

 15. David Holman Says:

  Mars
  Ja, självklart kan du med ditt intellekt ta reda på vem din far är. Men det jag pratar om ligger i det biologiska. Du VET på en intuitiv nivå vem som är din mamma tack vare biologi. Sen kan man blivit förväxlad men det känner inte biologin av.

  Vad gäller din pappa så tror jag att man, utifrån biologi igen, skaffar sig en kärlek till mannen i hushållet oavsett vem det är. Jag tror inte ens band till sin pappa är lika starkt som bandet till ens mamma och jag minns att jag läste forskning på detta att morföräldrar älskar sina barnbarn mer än farföräldrar. Men kommer inte ihåg vart jag läste det.

 16. Mars Says:

  David Holman:

  ”Vad gäller din pappa så tror jag att man, utifrån biologi igen, skaffar sig en kärlek till mannen i hushållet oavsett vem det är. Jag tror inte ens band till sin pappa är lika starkt som bandet till ens mamma och jag minns att jag läste forskning på detta att morföräldrar älskar sina barnbarn mer än farföräldrar.”

  Absolut kan det vara så i flertalet fall. Men då pratar du statistik, och jag vet familjer där barnens band till pappan är betydligt starkare än bandet till mamman, i några fall tom från allra första början (förlossningsdepression är en orsak till att sådant sker). Väl medveten om att det i flertalet fall förhåller sig på motsatt sätt, och att det mycket väl kan utvecklas starka band till andra vuxna i barnets närhet än föräldrarna (fadern), så är det biologiska bandet mycket viktigt. När vi kan veta om vårt ursprung så ger vi det en viktig betydelse, både från barn till förälder, men ännu mer tvärtom.

 17. David Holman Says:

  Mars
  Det blir svårt att inte prata statistik i vetenskap (om detta nu är vetenskap)

  Men självklart finns det exempel på det motsatta och förlossningsdepression är nog en stor bidragande faktor till det hela.

 18. Mars Says:

  David Holman:

  Vetenskap kräver statistik, men bakom statistiken är det inte bara svart eller vitt. Oftast är det minst lika intressant att titta på avvikelserna som att studera medeltalet.

 19. Matte Matik Says:

  Anna F: När jag läser artiklar som ”Tack för makten, pappa” som tydligen är DN:s sätt att uppmärksamma Fars dag blir jag bedrövad, om än inte förvånad. DN förnekar sig inte.

  Andreas Nurbo: ”Tyst och fredlig makt”? Det går väl inte att göra så mycket tydligare att man ser kvinnor som goda, i kontrast till den nuvarande makten som jag antar är ond?

 20. Anna F Says:

  @Matte Matik

  Skulle vilja skriv till MH:

  Tack för inget Mats Holmberg på DN! Inget tack förtjänar du för att du ansluter dig till raden av DNs manshatare. Ser otåligt fram emot att läsa din ”mors dag” artikel där du räknar upp all historiens kvinnliga despoter och satkärringar; Kan vara en riktig utmaning att skriva självkritisk!

  Vänligen,

  Anna F

  XXXO

 21. leifer Says:

  Anna F, den var rätt klockren!
  Man kan tycka att våra stora medier borde ha integritet. Dom tror säkert dom har det. Men det är ju uppenbart hur fruktansvärt politiskt korrekta dom blivit (eller kanske alltid varit).

  Att sparka mot ”vita män” är ok. Men faen att dom skulle skriva samma sak om t.ex. muslimska pappor.

 22. Matte Says:

  @Anna F

  Maila honom! du har min uppbackning. Jag kommer göra det själv, får jag sno din text?

 23. Matte Says:

  Antar att Mats Holmberg är en riktig hederskvinna som gillar att få ryggdunkningar på fikarasterna av sina feministiska kollegor.

 24. Anna F Says:

  @Matte Matik

  Skall ske, ta gärna texten.

  På tal om det drabbade könet, kolla in här:

  ”Lejde mördare – för kärleken”
  ”Under rättegången bar hon skottsäker väst och i fängelset magrade hon ordentligt, som minst vägde hon 38 kilo och kampen mot anorexian blev alltmer påtaglig. I intervjun uppger hon att hon ville dö i fängelset.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8121412.ab

 25. Olle Says:

  Min fru berättade en hjärtskärande historia igår. Hon jobbar på ”fritids” och i fredags eftermiddag satt barnen och gjorde teckningar och gratulationskort till sina pappor.

  Barn 1: Fröken kan jag få ett kuvert till min pappa?
  Barn 2: Jag behöver ett också.
  Barn 3 (från Irak): Kan jag få ett kuvert till min mamma?
  Barn 1: Ska du inte ge det till pappa?
  Barn 3: Nej han dog i kriget

  Kanske var han soldat i Saddams armé, eller så var han medlöpare till amerikerna under ockupationen, eller motståndsman, eller en civilist som bara råkade komma ivägen, vad vet jag? Det tragiska är att de tre första kategorierna inte ens räknas som offer. Män förväntas offra sina liv.

 26. Marie Says:

  Ifall du jobbade heltid när jag var liten, aldrig var hemma när jag kom hem, åkte till jobbet när jag var sjuk, inte ”orkade” leka med mig eller läsa för mig på kvällen, inte hade koll på mitt schema eller mina hobbies, inte vet om mina intressen, inte känner mina kompisar och jag aldrig har kunna lita på dig tillräckligt för att prata om något djupare än vädret… Då ska du inte blir förvånad om jag glömmer bort dig när jag pratar om släkten, ringer dig mindre ofta än jag ringer till mamma, och kör förbi och lämnar av en opersonlig grej till fars dag.

  Om någon här tänker tillbaka på sin barndom, vet de om att ungar inte bryr sig ett dyft om ifall familjen tjänar 30 000 eller 20 000 per förälder. Det finns bara en enda sak som spelar roll när man tänker på sina föräldrar, och det är hur nära man står dem och vad man gjorde tillsammans. Ifall ni vill känna er uppskattade, gå ner i arbetstid, åk hem och lek/prata/pyssla om era barn!

 27. leifer Says:

  Marie, att gå ner i arbetstid har blivit en mansfälla i USA.
  Blir det problem i familjen så får kvinnan vårdnaden.
  Mannen står sen utan barn eller arbete då har ju prioriterade familjen.

 28. leifer Says:

  Ska tillägga att just många separationer sker när män förlorar jobbet. Kvinnan tröttnar på en ”karlslok” som inte tjänar pengar, och sticker med barnen. Så att prioritera barn framför karriär är dumt för män.
  Samtidigt säger alltid kvinnor att dom prioriterar barnen framför karriär (Kan uppfattas som enormt självgott). Kvinnors helgongloria kan män aldrig komma ifatt. Vad än mannen gör så blir han tvåa i det läget.

 29. Matte Says:

  @Marie

  När jag nu är vuxen så vet jag hur mycket min farsa slet för att vår familj skulle klara sig bra, jag önskar att han var hemma mer men idag förstår jag varför. Vi får mötas på halva vägen nu, jag ska aldrig mer klandra min farsa som jag vet har ett stort hjärta och vill mig väl.

 30. Marie Says:

  Leifner: I USA råkar män ur för sånt här eftersom kvinnor förväntas ge upp sin karriär när barnen kommer, och därför inte själva har någon inkomst. Att tala om Sverige som om samma sak gällde här gör mig helt mållös, och förmodligen skulle en hel del amerikaner ta mycket illa upp.

  Matte: Att intellektuellt veta att pappan älskar en är inte samma sak som att ha en nära relation. Att inte klandra honom är inte heller samma sak som att ha en nära relation. Det må förstås variera beroende på inkomst, men för egen del har ingenting fört mig närmare pappa än när han har varit ledig/sjukskriven och faktiskt tillgänglig att tala med.

 31. Matte Says:

  @Marie

  När du är vuxen(jag förmodar att du är det) så är det lika mycket ditt ansvar att bygga på din relation med föräldrarna. Det finns många olika sätt att visa att man älskar någon och det finns många olika sätt att avvisa någon. Jag tror ingen pappa som jobbar övertid för att sitt barn ska få en bra uppväxt gillar att bli vänd ryggen känslomässigt. Ett barn som du säger förstår inte varför pappan alltid ska jobba och hade uppskattat kvalitetstid mycket mer. Men jag vet att bli avvisad av en dotter eller son är det värsta en far kan bli. Det handlar om att ge och ta, det är inte alltid så lätt för en farsa att komma nära sina barn alla gånger.

 32. Marie Says:

  Matte:
  Jag talar inte här om att vända sin far ryggen, för det är det väldigt få som gör. Däremot är det helt orimligt (och förvånande att höra från folk som hela tiden klagar på att feminister ska sätta sig i offerrollen) att dels vänta sig att alla problem kommer att lösa sig när barnet blir vuxet, och dels låtsas som att man inte själv har någon del i att det blir som det blir.

  I sverige lever vi inte på enförsörjarsystem. I de allra flesta familjer finns det två parter som har alla möjligheter att fördela sin arbetstid så att båda föräldrarna kan vara hemma så mycket som möjligt och som har möjlighet att undvara de pengar som försvinner med löneskillnaden utan att svälta ihjäl. För dig kan det vara naturligt att se till din fars situation och förlåta honom för sina misstag. Men vänta dig inte att dina barn ska ha lika stort överseende med ett val som du har mycket större svängrum kring!Om du vill visa dig bättre än en feminist, är det minsta man kan vänta sig av dig att tar ansvar för dina egna handlingar.

 33. Matte Says:

  @Marie

  Har inte sagt att man inte ska stå för sina handlingar 🙂

  Man ska inte vara så snabb att döma andra. Jag kommer att försöka spendera så mycket tid som möjligt med mina barn. Jag kommer att komma överens med min partner hur VI bäst löser det.

  Vill inte säga att det var ett misstag av min farsa, mer ett sätt flr oss att överleva. Vi hade det inte så gott ställt..

  Det är synd att pappor så sällan får beröm för att de tog försörjningsansvaret, det ska fan alltid pekas finger mot pappor.

  Det viktiga är för mig att familjen själva kommer fram till bästa lösningen. Mamman är värd att vara hemma den första tiden men jag kliver gärna in senare.

 34. Marie Says:

  Matte: Nästa fråga är förstås hur pass berömvärt försörjaransvaret är? Vi kan inte likställa oss med USA. Både föräldar försörjer familjen här, och det har de gjort sen ett bra tag tillbaka. Men fortfarande har kvinnorna haft huvudansvaret över hem och barn, vilket är ett dygnet-runtjobb, ingenting man bara kan gå hem från och koppla av resten av dagen. Kan du, handen på hjärtat, då säga att alla fäders 8-timmarsdag är lika berömvärd som arbetsinsatsen för dem som jobbar 6 timmar och sedan går hem och lagar mat, tvättar, skurar, handlar, diskar, m.m.?

 35. Andreas Nurbo Says:

  Marie: Den totala arbetstiden hemarbete plus lönearbete är ungefär lika för män och kvinnor. Män arbetar 1 timme mer per vecka dock.
  Det är bättre att faktiskt läsa på innan man bildar sig en svart vit världsbild byggd på känslor och tyckande.

 36. leifer Says:

  Marie, ja lite samma sak gäller i Sverige. En man utan jobb har dessutom ännu sämre utgångsläge i en vårdnadstvist, eller hur?

  Kvinnan äger barnen, så är det. Vill du ändra på det, eller ska du försvara kvinnors ”rätt”. Vill du ha riktig jämställdhet, eller föredrar du jämställdhet a la carte? För det kanske inte är lika roligt att bli av med privilegier eller hur?

 37. P.E. King Says:

  @ Marie:

  Jag är medveten om att din fråga var ställd till ”Matte”, men jag undrar ändå…

  Vilka är ”dem” (alltså, de som du skriver ”…jobbar 6 timmar och sedan går hem och lagar mat, tvättar…”)?

  Alla fäder jobbar inte 8-timmars dag, så enkelt kan man inte kategorisera människor. Det finns fäder som jobbar 6-timmars dag, andra jobbar 12-timmars dag och en del jobbar inte alls. Dessutom utför många fäder andra uppgifter som hör till hem och familj men som inte är avlönade eller inkomstbringande men som är nog så viktiga för familjens bästa. Detsamma gäller för mödrar, så klart.

  De individuella skillnaderna med vad man gör och inte gör är nästintill oändliga…

 38. Kalle Says:

  Gudrun Schyman tjatar väl förfan konstant om att kvinnor jobbar mindre än män och att det är fel? Nu försa du dig, minsann!

  Om vi tittar på det här ur mitt perspektiv, som far, och jag tror att du kan känna igen dig i det. Mamman till mina barn har absolut stått dem närmare under deras uppväxt och mina kids känner sig lugnare med henne och pratar med henne och kramas med henne på ett annat sätt. Vi ska nu skiljas, och jag vet att hela barnbidraget kommer gå till henne. Till viss del kan jag förstå det, då hon har varit med barnen mer, men en del av mig blir arg på samhället för att det ska se ut såhär.

  Till skillnad från dig är jag dock inte lurad att tro att det är ett dolt matriarkat som skapat det här, utan det kommer sig väl snarare från den tid så männen var de som arbetade och kvinnorna tog hand om barnen, och banrbidraget gick till mamman för att det helt enkelt söps mycket bland männen. Det här är svensk historia, som du säkert vet.

  Det här är inte helt borttvättat och jag tror att fler av oss pappor måste våga vara pappor och vara där lika mycket som kvinnan, och faktiskt se till så att kvinnorna jobbar lika mycket så att vi inte måste vara bundna till arbetet.

  Jag är inte så jäkla mycket för den extrema genusteori och queerteori som finns. Jag läser dig ibland med glädje, men ibland med sorg. Som nu. De flesta feminister jobbar för att kvinnor ska jobba MER, borde du inte gå hand i hand med dem där? Bevisligen skulle det ju lösa de problem som du ser som störst i många lägen. Förmodligen skulle det också gå lite snabbare om man faktiskt hittade NÅGON punkt att samarbeta på.

  Tillbaks till poängen. För om ungarna känner sig tryggare med mammorna, vilket är en naturlig effekt av att mammorna har varit med dem MER, så är det väl rätt naturligt att det köps mer presenter till mamma än till pappa.

  Men om vi jobbar med det här, som jag är villig att göra, så ska vi nog se till att fars dag blir en riktig kassako det med.

 39. Matte Says:

  @Marie

  Tillåt mig småle, du menar att män går hem efter jobbet och sätter sig i soffan? Medans kvinnorna jobbar dygnet runt? Vilken sten har du levt under? Det finns som sagt undersökningar som säger att män jobbar i snitt 1h mer i veckan än kvinnor (allt inräknat). Och att kvinnor ser på mer TV än män. Vad säger du om det? Du har gått på de klassiska feministiska myterna, vilket jag bara kan beklaga.

 40. Marie Says:

  *gäsp* Minsta lilla referens till statistik eller allmän vetskap som inte visar på att män skulle ha det sämre än kvinnor, och all lyhördhet är borta. Jag skulle förstås kunna länka till SCB och be om motbevis, men det blir bara en massa tjafs om hur feminismen har vinklat all info och så nån länk till en amerikansk rapport på en blogg nånstans som ska vara trovärdigare, och säger man nåt annat så är man blåst och bla bla bla…

  Låt oss hoppa till slutet. En dag på kontoret är bara sååå mycket svårare än att jobba obetalt med allt som hör det övriga livet till utöver ett vanligt jobb, och jag är en feminstfitta som hatar män för att jag tycker något annat och era familjer kan bara inte förstå det lidande som ni har gått igenom. Samhället är lurat av matriarketet, men med tiden kommer ni att ändra riktning på det, för att ni vet så mycket bättre om hur t.ex Uppsala Universitet ska forska än alla akademiker som har ägnat sig åt de här frågorna på vetenskaplig (förlåt, genus är inte vetenskap) nivå i decennier. Missat nåt? Klart jag har, evangeliet om den Stackars Mannen spänner över alla områden i livet. Jag hoppas att ni gillar att slåss mot Etablissemanget, för det är så här effektiva ni kommer fortsätta vara på att övertyga folk. Men det är klart, att vara missförstådd är mycket roligare än att erkänna att ens levnadssätt skadar andra. Mors!

 41. Matte Says:

  @Marie

  Ger du mig en floskel får du räkna med mothugg. Varför byter du ämne och ignorerar min fråga när du bli ifrågasatt?

  Mors!

 42. leifer Says:

  Marie

  *gäsp*

 43. Matte Says:

  @Marie

  Jag menar att män jobbar lika mycket som kvinnor så att allt snack om att kvinnor sliter och män latar sig är så tröttsamt att läsa.

  Det är inte mer synd om den ena eller den andra, jag är bara trött på att det alltid ska vinklas så att männen är latmaskar och kvinnor hjältar eller att det är synd om dem.

  Ge varandra beröm för det som tillförs istället för att gnälla så blir allt lite trevligare.

 44. leifer Says:

  Matte, varför debattera med en debattörer som förlöjligar och vägrar svara på ”svåra frågor”? Varför visa henne extra respekt bara för att hon är kvinna? Hon är en individ som alla andra och vet inte mer om hur kvinnor har det än många män. Och igen är det ju en kvinna som önskar jämställdhet à la carte, om hon nu inte får massa söner. Då brukar dom vakna…

 45. Matte Says:

  @leifer

  Jag vet, jag börjar lära mig. Så fort de blir ifrågasatta eller blir motbevisade kommer förlöjligande, ignorerande eller mors! fram 😦

  Du har rätt man ska inte bemöta otrevligt beteende med trevligt beteende.

 46. En läsare Says:

  Hade tänkt skriva om DN:s manshatarartikel, men Anna F hann före. Det tycker jag känns bra, inte att DN publicerar hatartiklar, utan att andra ser vad jag ser och även lyfter fram det i ljuset.

  Jag kan inte prenumerera på den blaskan längre. DN borde byta namn till DPKN (Dagens Politiskt Korrekta Nyheter).

 47. leifer Says:

  Matte, vi blir beskyllda här för att skrämma bort kvinnor. Sen när kvinnor kommer hit som har annorlunda åsikter och man försöker debattera seriöst och vänligt så möts man av härskartekniker, populärast den där om förlöjligande, ”det är så synd om dig lilla gubben” eller ”oj var synd det är om alla stackars män”. Kvinnor är iskalla och vet att den är effektiv på alla män som har minsta manlighets-skolning. Vi män är skolade att vara extra vänliga mot kvinnor. Det mest tragikomiska i sammanhanget är att kvinnor använder den taktik som män tidigare gjort mot kvinnor. Dock är nog uppförsbacken för män mycket större tror jag, pga manlig mentalitet och skolning (män är individer etc). Men också för att kvinnor har en biologisk fördel vad gäller barn.

  Vi vill ha ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Men också ett samhälle där det föds lagom mängd barn (idag föds det för lite). Andra effekter av kvinnors makt är att många barn växer upp med en fattig mor, förutsättningarna i livet blir då sämre, speciellt just då om mamman har söner. Dessa söner är överrepresenterade i utslagning och kriminalitet, ofta pratas det om att det saknas en ”manlig förebild” för dessa grabbar. Här ser vi hur fel det kan gå, och hur dessa mammor ändå kommer undan sitt ansvar. Det positiva i sammanhanget är väl möjligen då att mammor med söner ser hur deras pojkar/män missgynnas, det är alltså möjliga bundsförvanter i kampen mot en feminism i Sverige som spårat ur.

 48. En läsare Says:

  Marie,

  Genus”vetenskap” är inte vetenskap, utan hycklande tyckande – precis som politiska dogmer.

 49. Matte Says:

  @leifer

  Vet man om deras debatteknik så är det så roligt när det sker. Först kommer alltid förlöjligandet: ”Men lilla vän”.

  Och det slutar alltid med att man blir ignorerad.

  Har hänt mig ett tiotal gånger nu 🙂

 50. leifer Says:

  Matte

  Japp, ignorering är också en härskarteknik. Och ser man i stort är det förvisso kanske den mest använda härskartekniken när det gäller att se jämställdhet ur mäns synvinkel. Med problemformuleringar som att ”kvinnor är underställda män”, så slipper man ju helt ta upp mäns problem, eftersom dom ju då inte ens finns. Och man kan dra det ännu längre och helt sonika förneka att diskriminering ens förekommer som t.ex. vanliga svenska män som söker till polishögskolan. Då kan man prata om att dom inte hade ”rätt kunskapsbakgrund”, när den verkliga förklaringen är fel kön.

 51. P.E. King Says:

  @ Marie:

  Varför klarar du inte av att besvara frågan jag ställde dig?

 52. Marie Says:

  Matte: En sista sak, då. Ta det inte personligt, när man har varit med i ett per internetdebatter, så vet man när det är dags att bryta. Hela Den här bloggen går ut på att tuta i dig och alla andra att jämställdhetskapen som den ser ut idag och teorierna omkring den är lögn. Så fort du tar upp ett av påståendena och besvarar mitt svar emd ”jag måste småle”, är det ingen idé att fortsätta. Informationen är falsk, siffrorna är skruvade, tunga namn på området är kvacksalvare, och mina värderingar är indoktrinering eller manshat. Allting du har hört om feminismen och etablissemanget i slmähet från sådana här sidor handlar förstås om att erodera tilltron till alla som kan tänkas associeras med det, så är oundviligt. Jag tänker inte ge mig in i en debatt om den kommer förvandlas till vad som snarast kan liknas med att dunka huvudet i väggen.

  Men om du tycker att det här är en härskarteknik, nedlåtande eller tecken på att du har besegrat mig för att jag vill dra innan det hela urartar till lösryckta slagord, varsågod. Det är som sagt inget personligt, bara en naturlig del av allt det andra. (bara på kul, ska vi gissa att den här kommentaren kommer vara begravd i galla inom en timme?)

  ha det bra.

 53. Petter Says:

  Matte säger: 14 november 2010 kl 20:32
  >@Marie

  >Tillåt mig småle, du menar att män går hem efter jobbet och sätter sig i soffan? >Medans kvinnorna jobbar dygnet runt?

  Det är för att de räknar shoppning, veckotidningsläsning och hårborstning som jobb.

 54. andressen Says:

  Bra Mari! En vettig här inne bland idioter.
  Herregud, går in och läser här ibland för att förundras över hur män lyckas vrida sig till att bli offer.

  Män har högre genomsnittlig inkomst än kvinnor, det kanske är därför som mors dag drar in mer pengar.
  Kvinnor är ofta den som har hand om att betala räkningarna i relationen vilket gör att hennes disponibla inkomst sjunker ytterligare jämfört med hennes man.

  Vad gäller diskussionen om närvarande/frånvarande pappor så är det väl självklart att man inte står nära en man som knappt har försökt lära känna en??? Det är vanligt att folk när de närmar sig 25 inte har kontakt med pappan längre, medan de är bundis med mamman. Och säg inte att det är någon annans fel än pappan.

  Dessutom är det så att vårdnadstvister där mamman och pappan har delat lika på föräldraledighet och VAB-dagar, dömer inte till mammans fördel. Det finns då ingen anledning. MEn att sitta på sin feta rumpa och tycka att han är en lika bra förälder som mamman när han tagit sina två pappamånader är ett skämt. Det är man inte! (därmed inte sagt att alla mammor är bra föräldrar, tror inte att det finns en varken ”mammagen” eller ”pappagen”)

  Men hela den här bloggen är ett skämt, och jag måste bara säga i slutet att det heter SOSSE inte SÅSSE.

 55. Matte Says:

  @Marie

  Den här bloggen går ut på att visa att allt som feminister säger inte på långa vägar stämmer med verkligheten. Denna blogg är många gånger bra på att visa fakta, för mig väger fakta tyngre än det man känner eller tror.

  Jag tycker inte man ska fly debatten så fort det går emot, det är bra att höra andras infallsvinklar. Tror du tex att det existerar lönediskriminering pga kön? Jag tycker det är märkligt att du tycker du dunkar huvudet i väggen om du motbevisas, jag tycker du dunkar huvudet blodig i väggen genom att blunda för verkligheten.

  Är det kul att förlöjliga? Gör du det för att det roar dig? Betyder det att argumenten tryter? Jag förstår inte hur du menade…

  Marie hoppas du fortsätter att besöka denna blogg, du kommer lära dig mycket. Du behöver inte svälja allt såklart men du kommer kanske att omvärdera väldigt mycket och kanske till och med få en bättre bild av män och pappor.

  Ha det bra

 56. Matte Says:

  @andressen

  Ok, de som tycker olika som dig är idioter.

  Den här bloggen är ett skämt säger du?

  Vem är du då?

 57. leifer Says:

  Matte, är du lika less som jag att försöka resonera? Jag tycker feminsterna har haft alla chanser man kan få. Nu är det upp till låg- och medelklassmännen (och kvinnor som inser problemen) att vakna och bli en maktfaktor. Tycks för övrigt som kvinnor enbart tänker på överklassmän och liknande när dom pratar jämställdhet.

 58. Matte Says:

  @leifer

  jag tycker om att debattera, jag är aldrig mer säker på mig själv när jag gör det med feminister. Jag förlorar ibland men oftast går det bra. Det som sagt är tröttsamt är att det avslutas ofta med: -Du är fan dum i huvudet, håll käften!
  Och sen hör man inget mer. Moget? Jag vet inte…

  Javisst är det som du säger, de jämför sig själva med VD:ar på stora företag, de jämför aldrig med medelklassmannen. Inte så konstigt att de får fel bild av världen.

 59. Petter Says:

  andressen säger: 15 november 2010 kl 15:53
  >Bra Mari! En vettig här inne bland idioter.
  >Herregud, går in och läser här ibland för att förundras över hur män
  >lyckas vrida sig till att bli offer.

  Äntligen en kvastflygare med huvudet på skaftet!

  Låt höra din insiktsfulla analys av män. Du kommer in med ganska hög kvastföring så vi förväntar oss något alldeles speciellt från dig.

 60. P.E. King Says:

  Citat andressen:

  …tror inte att det finns en varken ”mammagen” eller ”pappagen”

  Bästa ”Kvast-F!a”, förklara för oss ”idioter”…
  Vad menar du? Om man kan se genetiskt att en kvinna är en ”mamma” eller en man är en ”pappa”? Eller om en man är en ”mamma” eller en kvinna är en ”pappa”? Eller vad?

  Som Petter säger ovan:

  ”Låt höra din insiktsfulla analys av män.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: