Volvo belönas med feministiskt pris

by

I tisdags mottog Leif Johansson, vd och koncernchef för Volvo, samt tidigare Volvo-medarbetaren Louise Ekström det så kallade BRA-priset från den feministiska organisationen Fredrika Bremer-förbundet. De fick priset för Walk the Talk, som är något så ovanligt som ett ledarskapsprogram enbart riktat mot män. Det finns dock en liten hake: ledarskapsprogrammet är ett genusprogram, och syftet med det är att lära de manliga cheferna att främja kvinnor. Walk the Talk är enligt Volvo ett världsunikt.

I beskrivningen för Walk the Talk skriver Volvo:

”Syftet med programmet är att öka kunskapen om genus och ledarskap och att förändra attityder i vår organisation och med detta som verktyg öka andelen kvinnliga chefer på högre positioner i vår koncern.

Programmet är processorienterat, praktik och teori varvas – deltagarna får mellan träffarna ”läxor” att pröva sina nya insikter i sin ledningsgrupp eller sin organisation. Läxorna kan bestå i att upptäcka attityder av ”grabbighet” och stoppa det, intervjua kvinnliga chefer, föra diskussioner om värderingar mm.

Vi har också i programmet prövat en ny form av ”Mentorskap”. De deltagande männen har fått varsin kvinnlig mentor som följt dem under programmet. Dessa mentorer är chefer i vår organisation på hög nivå – men viktigast har varit att även de tidigare gått igenom ledarutvecklingsprogrammet med genusperspektiv och alltså tillägnat sig den kunskapen. Syftet med mentorrelationen har varit att skapa nya nätverk bestående av mogna (ur genusperspektiv) kvinnor och män, att bryta gamla invanda mönster om både nätverk och mentorskap, att öka inlärningstakten hos våra deltagare, att få träffa många chefer som är kvinnor samtidigt – en upplevelse som för många av våra manliga chefer är helt ny.”

Det man kan invända mot Walk the Talk är att hela syftet är att hjälpa fram kvinnor i karriären. Därmed behandlas könen inte lika – och därmed är programmet inte jämställt.

Läs mer här, i Göteborgs-Posten eller på Fredrika Bremerförbundets sajt. Tack för tipset, Ulf Andersson på PappaRättsGruppen!

11 svar to “Volvo belönas med feministiskt pris”

 1. michael Says:

  Mona avgår jag sörjer inte hon som sa i en intervju från svt på bokmässan att det vore intressant med 100% kvinnor på beslutsfattande poster

 2. Patrik (PP) Says:

  Bedrövligt. Företagen gör vad som behövs för sin lönsamhet. I det här fallet är det att vara politiskt korrekt och kunna hävda ett ”jämställdhetsarbete”.

 3. (OBS:ironi) Says:

  http://www.dn.se/kultur-noje/berlusconi-och-kvinnorna-1.1208142

  ha ha, genusproselytism in action.

  Typisk sovjet-journalistik…

 4. Kalle Says:

  Man måste väl kunna hjälpa fram folk utan att det blir kränkande? Jag är involverad i ett arbete som hjälper pappor att synas med sina problem (hjälpa fram) och barnbidragsfrågan. Ingen jävel har sagt att mitt arbete skulle vara ojämställt, inte ens feminister, så hur resonerar du nu egentligen?

 5. AS Says:

  Är inte hela idén med din egen blogg att verka för jämställdhet för män?
  Ska det vara något dåligt?

  Eller är det bara när någon verkar för att främja jämställdhet för kvinnor som det blir hemskt?

 6. Patrik (PP) Says:

  Jämställdhet i min värld är när män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter. Riktade insatser baserade på könstillhörighet innebär oftast att någon kommer att särbehandlas. Skulle bli mycket förvånad om Volvos satsning inte leder till att bättre kvalificerade män får stå tillbaka för kvinnor i många fall.

 7. Aldarion Angel Says:

  Håller med Kalle till 100%! Det handlar inte om att kvinnor ska få mer makt än männen – de får hjälp med att kunna nå högre poster, vilket självfallet inte kan ses som kränkande!
  Du skrev i tidigare senare inlägg om det inte var rasistiskt att tänka att man inte ska sätta en svensk person som högsta höns? Det handlar inte om rasism!
  De som inte har så hög ställning pga av kön eller nationalitet lyfts fram! Med kvinnor kan man få nya synvinklar på problem! Samma sak gäller med folk från andra länder – man har olika erfarenheter och kan hjälpas åt.

  Ingen har någonsin sagt att man ställer dem ”före i kön” eller att de tränger sig. Hjälper man ”dem” hjälper man även sig själv!

 8. AS Says:

  Är det en helt orimlig tanke att Volvo upptäckt att kvalificerade kvinnor inte har uppmärksammats på samma sätt som lika kvalificerade män, och de därför beslutat att genomföra kursen…? Eller är det att svära i kyrkan?

  Jag tror att både kvinnor och män (lika kvalificerade) har olika stora chanser att avancera i olika brancher. Män missgynnas i vissa och kvinnor i andra. Varför inte utbilda för att motverka det?

  Eller… är det alltid så att sämre kvalificerade kvinnor hjälps fram för att ta jobben från mer kvalificerade män? Och att Volvo är så oprofessionella att de ordnar utbildningar som ska resultera i att de får sämre kvalificerad personal?

 9. Patrik (PP) Says:

  ”Med kvinnor kan man få nya synvinklar på problem! Samma sak gäller med folk från andra länder – man har olika erfarenheter och kan hjälpas åt.”

  Ditt resonemang håller inte. Det är mycket större skillnader mellan individer än mellan tex könstillhörighet. Vill man tex ha en säljchef för den turkiska marknaden kan det vara bra men någon som kan turkisk affärskultur.

  @AS. Volvo är inte oprofessionella. Man har ju redan fått uppmärksamhet och pris för sitt ”jämställdhetsarbete”. Vilket betyder fler kunder på kort sikt.

 10. AS Says:

  PP: ”Det är mycket större skillnader mellan individer än mellan tex könstillhörighet.”

  Om det nu inte är några större skillnader mellan kvinnor och män, varför är fler män chefer?

 11. Patrik (PP) Says:

  Det torde dels bero på historiska faktorer som att det inte var länge sedan kvinnor inte utbildade sig i lika hög utsträckning. Kvinnor arbetar också mindre än män och gör andra val i livet och stannar tex hemma med barn i större utsträckning. Bilbranschen i sig lockar säkert färre kvinnor än män. Sammantaget finns många faktorer som gör att det är färre kvinnor att välja på till nämnda befattningar.

  Enligt min övertygelse är det är ovan orsaker som gör att det ser ut som det gör och inte någon ”könsmaktsordning” eller inofficiella manliga sammanslutningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: