Allt färre pojkar föds

by

Det föds allt färre pojkar i världen. Är det bra eller dåligt?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har publicerat en artikel om saken. I västvärlden föds det på många håll bara 104 pojkar på 100 flickor. För bara några år sedan var det 106.

Men pojkarna är ju i majoritet, kan man invända. Ja, men det är nödvändigt eftersom pojkar löper större risk att dö under det första levnadsåret. Man kan säga att naturen kompenserar för detta genom att se till att det föds lite fler pojkar än flickor. Så har det alltid varit.

Nedgången i antalet pojkfödslar har pågått sedan 1970-talet. Det är svårt att säga vad det beror på. En teori är att miljögifter ger detta resultat på könsurvalet.

Ett annat skäl kan vara att pojkar helt enkelt väljs bort, åtminstone i västvärlden. Tekniken ger ju allt större möjligheter för föräldrar att välja kön på sitt barn. Och tidningen Illustrerad Vetenskap skriver i sin artikel att medan föräldrar i Kina helst vill ha en pojke så vill föräldrar i västvärlden helst ha en flicka. Ett resultat av ideologin WAW, kanske (Women Are Wonderful), som är mansföraktets andra sida.

Om nu morgondagens Amazonia inte bara präglas av att kvinnor bestämmer och är den grupp i samhället som har högst status, utan även av att kvinnor numerärt är i majoritet, är det bra eller dåligt? Frågan kan delas in i tre:

– Är det bra eller dåligt för samhället?
– Är det bra eller dåligt för männen?
– Är det bra eller dåligt för kvinnorna?

Kanske är denna utveckling något av männens revansch i Amazonia. För om det blir en tydlig brist på män borde ju deras sexuella makt öka. Ungefär som det var i många länder efter världskrigen. Å andra sidan blir det ju lättre för den kvinnliga majoriteten att driva igenom kvinnovänliga (och därmed mansfientliga) beslut. Om de nu skulle vilja det – jag hoppas att kvinnorna kommer att låta männen få en jämställd plats i Amazonia.

Läs mer här (registrering krävs men det är gratis).

23 svar to “Allt färre pojkar föds”

 1. Christer Says:

  ”Allt färre pojkas föds…”

  Det är helt riktigt (statistiskt sett). De lärda tvistar om tänkbara orsaker men sak är säker och det är mannens spermier har blivit av sämre kvalité. Y- kromosonen är mer känslig för förändring/yttre påverkan än X- kromosonen och en negativ trend har här uppmärksammas. Ett exempel på nämda är piloter. Piloter tenderar att få mer flickor än pojkar. Orsaken är uv-strålningen…

  Vi kan också säga så här i genus debattens goda anda. Vid fredstider föds det mer flickor än pojkar och vid orostider/krig, föds det mer pojkar än flickor.

  Så,… vi befinner oss nu i en harmonisk epok där jämnställdhetens namn frodas. Nä,…det är mer av den allvarliga delen här tyvärr.

  Intressant ämne men detta ämne tillhör mer den vetenskapliga delen till.

 2. Olle Says:

  När jag gick i högstadiet sade min historielärare att det föds fler gossebarn än flickebarn i krigshärjade länder. Jag vet inte om det finns vetenskapliga belägg för hans påstående, kanske är det en myt?

  Om påståendet stämmer, vad kan det bero på? Utsöndrar döda män nån slags feromoner som får andra män att producera fler spermier med Y-kromosomer, så att de som överlever i skyttegravarna avlar fler gossar? Eller är det en viss sorts män som offrar sig och stupar i större antal, och att de män som överlever råkar ha större sannolikhet att producera ”Y-spermier”? Eller finns det ett högre väsen som träder in och kompenserar för obalansen?

  Något för den seriösa forskningen att titta på kanske? Men empiriska studier på dagens generation blir nog inte så lätt (om det går fortsatt bra för mänskligheten). Och en genusforskare skulle förstås komma fram till att det är mest synd om kvinnorna, som får färre killar att välja mellan. Och dessutom ojämställt att det föds färre tjejer.

 3. Thomasyouyou Says:

  Hej Pär!

  Bara undrar var du fick tipset från?

  Thomas

 4. Tanja Bergkvist Says:

  Det måste vara alla genderbending-kemikalier: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/22/svensk-exceptionalism-och-gender-bending-kemikalier/

  Jag minns den där artikeln om pojk- och flickfödslar, den är några år gammal men jag ska fräscha upp mitt minne nu! På illvet.se har det varit så att vissa artiklar bara kan läsas av prenumeranter. Så även artikeln om könsskillnader i hjärnan som jag kan rekommendera: http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/liten-skillnad-ar-stor Men nu går det alltså bra att registrera sig gratis- det var ju bra :-), förut fick man skriva in sitt prenumerationsnummer så då var det svåårt att tipsa folk om läsvärda artiklar.

 5. Magnus A Says:

  Offtopic.

  Sitter nu och lyssnar på Tendens i P1 där man talar om längdens betydelse för förtryckarstrukturer och frågar folk om deras längd (som ibland svarar att fokus på längd är BS).

  Ska människors längd införas som grund för orättvisor och dyra institut skapas som söker hitta på och motarbeta längdförtryck? Marxistiskt och frågan är om inte Schymans brännande av pengar var vettigare…

 6. Anna F Says:

  Med glorian på sned? Snarare hornen som kikar fram 🙂

  ”Jag står för mitt raseriutbrott och fler kvinnor borde göra som jag” (filmen längst ner).

  http://svtdebatt.se/2010/11/jag-star-for-mitt-raseriutbrott-och-fler-kvinnor-borde-gora-som-jag/

 7. Olle Says:

  Anna F:

  Haha vilken PMS-häxa (i filmen alltså).

 8. 50/50 Says:

  Färre pojkar föds => fler flickor per pojke => jippie!

 9. Kalle Says:

  Nu har du väl ändå ballat ur lite här…

 10. Patrik (PP) Says:

  Men i Kina är det ett överskott av 100.000.000 pojkar. Vi kanske får se helt nya migrationsströmmar i framtiden?

  Självklart har ett flickebarn bättre förutsättningar att ta sig fram i Sverige än pojkar. Sådant styr säkert föräldrars önskan om kön till viss del. Tjejer är ju också sötare så klart ;^)

 11. 50/50 Says:

  Jag läste någon annanstans att luftföroreningar fick många fler pojkar att födas än flickor i Belgien.

 12. Oscar Says:

  För pojkarna som blivande bockar är det bra. Fler hål än stakar betyder minskad sexuell makt för kvinnorna.

 13. En läsare Says:

  Såg en tvivelaktig skrift/artikel (ett kåseri?) i dag i SvD:

  ”Finns det inga män på byggen?”

  ”även om det är gott om karlar i byggbranschen, så verkar det vara ont om män”

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_5712275.svd

  När får vi se samma ”journalist” skriva typ:

  ”även om det är gott om damer/kärringar i lärarbranschen, så verkar det vara ont om kvinnor”

  ?

  Förmodligen aldrig, men varför?

 14. Steffo Says:

  Per har bloggat om abort av pojkfoster tidigare, då Linda Skugge antydde i en krönika att abort av pojkfoster sker för att svenska föräldrar hellre får en flicka. Otroligt att Skugges antydan inte väckte större uppmärksamhet i media, för det är ju verkligen sjukt om det är sant som hon säger.

  http://parstrom.wordpress.com/2008/04/01/linda-skugge-antyder-att-pojkfoster-bor-aborteras/

  http://www.expressen.se/kronikorer/lindaskugge/1.1103178/linda-skugge-det-knyter-sig-i-hjartat-nar-jag-tanker-pa-bebispojkarna

 15. Christian Says:

  Ni kan fanimig inte vara på riktigt.

 16. Anna F Says:

  @En läsare
  CA skriver sexistiskt dravel: ”Men även om det är gott om karlar i byggbranschen, så verkar det vara ont om män. För en riktig man klarar väl av att jobba tillsammans med en kvinna?” Skulle vilja svara i samma mynt: i journalistbranschen är det ont om kvinnor men gott om kärring. För en riktig kvinna klarar väl av att skriva utan att vara sexistisk!

 17. guapo Says:

  Som sagt, precis som det också står i artikeln så föds det fler killar än tjejer. I de allra flesta fall (möjligt undantag om 50/50 har rätt) så leder miljöpåverkan i allmänhet till att färre män föds. Förutom piloter så får t.ex kemister oftast flickor. Även om det föds fler killar än tjejer så dör killar i en högre takt under hela livet. Förutom vissa länder som Kina , delar av indien etc där föräldrar vill ha pojkar (och ser till att de inte får flickor på ett ganska osmakligt sätt) så finns det oftast en majoritet av flickor ganska tidigt (pojkarna dör som flugor). Västvärden är ett undantag och Sverige i synnerhet, inte bara har vi en lägre dödlighet (än på andra ställen) utan även en immigration som är överviktad åt män. Därför finns det i Sverige ett stort mansöverskott. Antagligen är det därför kvinnor har makten i Sverige (pga större efterfrågan än tillgång) pss som män i t.ex latinamerika , många länder i asien (som inte håller på med köns-selektion från födseln) etc istället har mer manlig makt , dvs, det är män som efterfrågas och kvinnor som finns i överskott.

 18. En läsare Says:

  @ Christian

  ”Ni kan fanimig inte vara på riktigt.”

  Skåda verkligheten och vakna gärna upp ur din ideologiska indoktrineringsdvala. Vi är på riktigt.

 19. Patrik (PP) Says:

  Intressanta länkar Tanja. Mycken möda läggs på att hitta andra förklaringsmodeller som passar feministisk ideologi bättre.

  ”However, gender differences are already apparent from just a few months after birth, when social influence is still small. For example, Anne Moir and David Jessel, in their remarkable and controversial book ”Brain Sex” (11), offer explanations for these very early differences in children:

  ”These discernible, measurable differences in behaviour have been imprinted long before external influences have had a chance to get to work. They reflect a basic difference in the newborn brain which we already know about — the superior male efficiency in spatial ability, the greater female skill in speech.”

 20. P.E. King Says:

  Citat Christan:

  ”Ni kan fanimig inte vara på riktigt.”

  Varför tycker du det? Utveckla gärna (om du kan).

 21. Christian Says:

  Klicka gärna vidare P.E.

 22. En läsare Says:

  ”Klicka gärna vidare P.E.”

  I brist på argument ägnar du dig alltså åt personangrepp (aka härskarteknik). Klart oseriöst.

 23. Christian Says:

  @ En Läsare

  Vem är det som blir personangripen?
  Pär Ström, Norrköpingskillen (Jag tar för givet att det är en han då dom flesta här inne verkar vara män) eller du?
  När det gäller er två sistnämnda så kan jag bara säga; Hur kan man angripa någon som inte ens vågar skriva under med sitt namn?
  Att använda anonyma nick är väl inte särskilt seriöst.
  Och ja. Ni kan inte vara på riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: