Ska vi avskaffa damidrott nu?

by

Den dubbla olympiska mästarinnan Anette Norberg och hennes nya lag från Karlstad föredrar manligt motstånd i Sundbyberg Open framför en internationell damtävling i Danderyd. Precis som golfproffset Annika Sörenstam gjorde 2003 tackar Norberg nej till så kallad damidrott.

”Vi tycker det är utvecklande att spela mot herrlag för att få tuffast möjliga motstånd och få variation på våra motståndare. Antalet damlag är trots allt begränsat”, säger Anette Norberg, som vann OS-guld både i Turin 2006 och Vancouver 2010.

Själv tycker jag det är en utmärkt idé, ur ett jämställdhetsperspektiv, om könen börjar tävla tillsammans. Det vore väl den optimala jämställdheten! Hela idén med särskild damidrott är ju en gammal ridderlighet från männens sida, för att kvinnor inte ska behöva känna sig underlägsna. Bort med sådan gammal mossa!

Läs mer här. Och tack för tipset, Fredrik!

32 svar to “Ska vi avskaffa damidrott nu?”

 1. David Holman Says:

  Intressant: könsntegrerade skolor, könsintegrerade sporter?
  Kunde väl vara en ide om nu könen bara är ”en konstruktion”.

  Här är mitt initiativ till en intresseorganisation för möjligheten för privatskolor att könssegregera sig. KISS

 2. AV Says:

  Nja det kommer väl an på vilken sport det gäller. I direkta uthållighets och styrkesporter är det inte rättvist att ta bort damklassen. Visst finns det en massa kvinnor som springer snabbare än de flesta killar, men på startlinjen i OS står världens 8 snabbaste män. Dem är det inga kvinnor som slår. Jag var funktionär på ett cykellopp där svensk damelit tävlade med u21 herrar. Ingen kvinna kom före någon man.

  Däremot finns det sporter där styrka och uthållighet inte är lika utslagsgivande. Där precision och teknik är viktigare. Curling, skytte, dressyr, schack, biljard för att nämna några. Då kan damklassernas nytta ifrågasättas. Och man skulle kunna ha flera idrotter där mixtlag förekommer.

 3. David Holman Says:

  AV
  Problemet är att män t ex har större spatial förmåga än kvinnor vilket medför vissa skillnader i förutsättning för t ex biljard. Ska vi införa lägre krav på män pga lägre verbal förmåga?

  Vart går gränsen? Jag tycker personligen vi kan behålla uppdelningen i sport.

 4. Jonas Says:

  AV: Styrka är i fallet curling visst avgörande. I herrklassen klarar de kallsinnigaste lagen att göra totala takes, där de slår så hårt att alla stenar i boet ryker, det gör inte damerna på samma nivå.

  Pär: Men det är här tyvärr, Pälle, som du missar totalt åt andra hållet. Precis som med våra hockeydamer är vissa lag i den yttersta eliten så pass bra att det lokala motståndet inte är en utmaning nog. För att kunna vara slagkraftig internationellt, och särskilt mot t.ex. Canada, både vad gäller curling och hockey, så måste man kunna träna med ett vettigt motstånd.

  Jag vet att det förts livliga diskussioner om att träna dam-kronorna mot juniorer, för att få upp tempot och skickligheten med skridskor och puck för det är vad som saknas för att dessa damer ska kunna fortsätta att växa. Personligen anser jag sport inte vara av så avgörande grad att den är värd att spilla så mycket diskussion om, men motstånd är till för att övervinnas och för att övervinna något krävs ett motstånd som är proportioneligt ens förmåga.

 5. Max Says:

  Det är lika bisarrt att inte låtsas om att män och kvinnor har olika förutsättningar i exempelvis tyngdlyftning eller rodd som det är att försöka mörka det faktum att män och kvinnor är helt olika varandra på en rad andra sätt. Detta ger dem olika förutsättningar att utföra olika uppgifter. Detta är absolut inte samma sak som att värdera kvinnligt/manligt olika. Men kvotering av kvinnor in på attraktiva jobb eller utbildningar är precis lika sjukt som att låta damhockeylandslaget få en gräddfil in i OS A-grupp eller liknande. Som jag färstår Pärs inlägg så ville han illustrera det vansinniga i genustokeriet, inte propagera för en samlad idrott för män och kvinnor.

 6. Tuggmotstånd Says:

  Nej men för bövelen. Du kan inte jämföra curling och golf med andra idrotter. Det finns en nivåskillnad som är ganska så jävla stor mellan kvinnor och män i de flesta sporter och det skulle bli rena rama fjanteriet om män och kvinnor skulle spela i samma division.

  Visst om alla kvinnliga fotbollsspelare var som Marta, men riktigt så är det ju inte. Däremot så tycker jag att man kan låta unga tjejer med talang spela med killar om dom befinner sig på den nivån för att ge dem utmaningar och få dem att växa. I vuxen ålder, nej.

 7. Anna F Says:

  Lite ”off topic” men intressant:
  Tre tjejer knackade på dörren igår. De samlar in pengar för att rädda utrotningshotade djur och natur. Tjejerna visade bilder på tigrar, pandor, noshörningar och andra arter. Jag frågade Tjejerna: varför vill folk utrota dessa djur? Naturmedicin i Asien svarade de, fnissade, och la till ”ja djuren används som medel mot impotens (fniss igen)”. Djuren fick en hundralapp och tjejerna fick pepparkakor.

  Har hört kopplingen många gångar innan:
  Utrotning av djur- Naturmedicin-Medel mot impotens.
  Men Naturmedicin riktar sig mot alla möjliga sjukdomar ändå lyfts fram ”impotens”. Männen ÄR det skyldiga könet även när det gäller utrotning av djur och miljö skövling ”männen våldta Gaia för profit och lust”.

  http://blt.se/nyheter/blekinge/tigerben-i-din-medicin(788906).gm

  Klicka för att komma åt Hotade%20arter%20i%20Alternativ%20Medicin%20-%20v%C3%A4gledning%20och%20underlag%20f%C3%B6r%20tillsyn.pdf

 8. profanum_vulgus Says:

  Det är väl klart att man kan ha uppdelningar i dam- och herrsport precis som att man har junior-tävlingar, olika divisioner för olika nivåer på lagen, lokala, regionala, nationella och internationella tävlingar osv osv. Annars kunde man väl ta bort alla indelningar så att Sörenstam skulle kunna turnera runt och vinna varenda lokal golftävling i landet?

 9. Trio Says:

  Det jag vänder mig emot är att kvinnliga idrottare och kvinnliga idrottslag får välja om de vill tävla med/mot män eller om de vill tävla endast med/mot kvinnor. Män har ingen valfrihet alls på området.

  Antingen delas idrottsvärlden upp i en damklass och en herrklass, eller så tävlar alla tillsammans. Båda alternativen är jämställda på sitt sätt. Men det är INTE jämställt och INTE schysst att som idag ha en damklass och en i praktiken öppen klass för både män och kvinnor (eller pojkar och flickor).

  Det är exakt samma könsdiskriminerande system som när badhus, gym, universitetskurser osv antingen är öppna endast för kvinnor/flickor eller öppna för alla.

  Det är ett väldigt märkligt synsätt att det idag ses som självklart att kvinnor/flickor ska slippa behöva tävla mot män/pojkar, om de av någon anledning inte vill, medan de män/pojkar som av någon anledning inte vill tävla mot kvinnor/flickor inte har någon rätt att slippa och dessutom öppet hånas.

 10. michael Says:

  Du säger att alla människor är olika
  men det gäller inte oss män
  vi är alla lika
  enligt dina ord Gudrun

 11. Blogglös Says:

  Ja givetvis är det ironi av Pär ovan. Mycket underhållande måste jag säga. 😀

 12. putte Says:

  Golf är ingen idrott; Golf är ett SPEL. (Där det är stora krav på att man är ”sportslig”.

 13. Maria Says:

  ”Hela idén med särskild damidrott är ju en gammal ridderlighet från männens sida, för att kvinnor inte ska behöva känna sig underlägsna.”

  Tja, vill man att kvinnor ska förlora hela tiden så kan man förstås anordna gemensamma dam- och herrtävlingar, men det vore tråkigt att bara få se herrar tävla. Annika Sörenstam kvalificerade sig ju inte för fortsatt spel trots att hon var världens bästa damgolfare och trots att hon valde en bana som skulle gynna henne.

 14. Clabbe Says:

  Pär > Du glömde skriva vilken sport det gäller. Curling?

 15. JD Says:

  Intressant event. Eller?
  (Två manshatare och en som är ekonomiskt beroende av feminismen?)

  Vem älskar feminismen?

  • Söndag 5 december kl 14.00, ABF-huset • Fri entre

  Jämställdhet är ett självklart krav i ett modernt samhälle och i moderna hem. Men feminismen, som har jämställdhet överst på agendan, är inte lika självklar. Vad har hänt med feminismen efter 70-talets behå- bränning? Har kvinnorörelsen bara drabbats av växtvärk, eller har den rentav fått hjärtinfarkt?

  Vi bjuder in till en öppen diskussion om feminismens framtid
  • Har feminismen blivit för elitistisk?
  • Måste man vara vänster bara för att man är feminist?
  • Vad krävs för att skapa en bred feministisk bas?
  • Varför hyllas hemmafruidealet på bloggar och i media, med inredningsmani och cupcakes?
  • Ligger det någon sanning i att feminister är manshatare?
  • Vad kan männen bidra med?
  • Var hittar vi embryot till en konstruktiv utveckling av kampen för rättvisa mellan könen?

  Medverkande:
  Gudrun Schyman, Unni Drougge och Gustav Almestad

  Samtalsledare:
  Johanna Palmström och Moa Elf Karlén
  Tid: 5 december 14:00
  Plats: Stockholm

 16. Info Says:

  TILL TUGGMOTSTÅND

  Du skriver: ”om alla kvinnliga forbollsspelare var som Marta”.

  Är du säker på att Marta verkligen var en kvinna i vanlig mening? Som den halvkarl hon var, så ville hon ju ta med sig sin svenska flickvän Johanna Frisk till USA – ett villkor för flytten..

  I Schweiz fanns en gång en verkligt ”duktig” och i feministkretsar omskruten, kvinnlig störtloppåkerska, Erika Schinegger, världsmästarinna 1966. En medicinsk utredning 1967 visade, att denna kvinnliga stjärna i själva verket biologiskt (obs. inte ”biologistiskt”) var en intersexuell man, vilkens testosteronproducerande könsorgan fanns inuti kroppen.

  Därmed avbröt Erika skidkarriären, undergick medicinsk behandling, bytte namn till Erik, gifte sig med en kvinna och fick barn.

  Mest aktuell på senare tid har ju varit den i damklasserna överlägsna medeldistanslöperskan Caster Semenya. (Se Google bilder.)

  En pseudohermafrodit (utan livmoder men med fungerande testiklar inne i buken). Denna Caster har dock aldrig begärt att få tävla med herrarna. Då skulle hen nämligen inte vara överlägsen längre.

 17. Anna F Says:

  Ikväll Augustpriset 2010: Darling River av Sara Stridsberg har nominerats till årets svenska skönlitterära bok. Pasa på att se hela kulturelitens hyllning av det SCUMa Stridsberg. Har inte förlåtit och inte glömt, har ni?

 18. AV Says:

  Putte: Golf är inte ens ett spel. Det är möjligen en sällskapslek men mest en mycket primitiv form av jordbruk. T o m i inre Afrika har de effektivare hackor att vända sona torvor med…. 🙂

 19. JD Says:

  Om jag har möjlighet så kommer jag att gå på ”Vem älskar feminismen?”
  3 feminister samt två samtalsledare som kallar sig själva feminister.

  Det är intressant att den enda gången som feminismen kan ta emot kritik är då de själva har svaren på den kritik som de själva formulerat.

  Var i Stockholm är det mån tro?

 20. Olle Says:

  Varför är det förresten 18 hål i en golfbana? Förmodligen för att det finns 18 supar i en flaska whiskey? Utprovat och optimerat under århundradens empiriska försök på de Skotska vidderna.

 21. profanum_vulgus Says:

  Trio:
  Men det är ju samma sak med alla klassindelningar inom sporten. Ett juniorlag får ju välja om de vill träffa ett seniorlag eller inte. En lätt tungviktare får välja att möta en tungviktare osv osv.
  Varför skulle något annat gälla just dam- och herrsport? (Som ju egentligen är damsport och könsobestämd sport).

 22. SNix Says:

  I vissa sporter, som t.ex. skytte, så anser jag att dam- och herrklasser är helt onödiga. I mer ojämna sporter så kan det också vara OK att slå samman själva tävlingsmomenten. Det finns ingenting som hindrar redovisning av manlig, kvinnlig och total ranking i slutresultaten. Att tävla tillsammans skulle kanske också få kvinnliga deltagare att växa ytterligare p.g.a. det ökade motståndet.
  Men, precis som AV säger så fungerar inte ett sådant system inom alla sporter. Ibland är det helt enkelt för stor skillnad mellan könen. Personligen så ser jag dock inga problem i att köra med olika system för olika sporter. Måste styrkelyft och curling behandlas på samma sätt? Brottning och skytte? Cykling och dressyr?

 23. Gonzo Says:

  I kväll på Tv4 22:00 – 23:00

  http://tvplaneten.tv4.se/

  Kvinnors hemliga liv
  Möt kvinnor som misshandlat och torterat sina män svårt under årtionden. David blev svårt misshandlad av sin fru, sjuksköterskan Ruth. Det hela kulminerade med att Ruth under ett bråk knivhögg David. När polisen stormade in drog de sina vapen mot David och han fick följa med dem in till stationen.

 24. Oli Says:

  ”Själv tycker jag det är en utmärkt idé, ur ett jämställdhetsperspektiv, om könen börjar tävla tillsammans. Det vore väl den optimala jämställdheten! Hela idén med särskild damidrott är ju en gammal ridderlighet från männens sida, för att kvinnor inte ska behöva känna sig underlägsna. Bort med sådan gammal mossa!”

  Hela idén med damidrott är väl ändå inte ridderlighet från männens sida och att kvinnor ska slippa känna sig underlägsna??

  Det handlar om att kvinnor vill mäta sina krafter mot andra kvinnor. Det kommer kvinnor till att vilja även i fortsättningen, jag har svårt att se vem som kan besluta om att avskaffa något sådant…

 25. michael Says:

  Jag har läst Lolita när han driver med mäns kärlek till unga kvinnor & en man kommer upp som polis när han känner lust som är fel som är han tyvärr finns inte samma djup i stridsbergs roman som bara är en pamflett med vackra ord & ja jag har läst båda

 26. Gonzo Says:

  Jonas och Tuggmotstånd

  Att låta tjejer träna med killar är ett bra så länge det inte gör att killarna måste sänka sin nivå på träningen för att passa tjejerna.
  Det får inte missgynna killarna och herridrotten bara för att det ska gynna damidrotten.

  Däremot så ska inte tjejer få spela i kill lag.
  en KILLE ska inte behöva bli petade / få lämna sin platts i ett KILL lag åt en tjej.
  Vart ska i så fall dom killarna som blir petade pga en tjej ta vägen? Till damlaget?
  Damlandslaget i stället för div2 i herrfotboll??

  Antingen har vi mixat eller så ska vi ha blandat.

  Dom duktiga tjejerna ska stanna innom damidrotten och utveckla den. Annars blir herr idrotten ”normen” i samhället. Målet blir herrserierna och damserierna får styrka på foten, som vanligt.

  Detta skulle dessutom bara stärka könsrollerna ”riktiga killa är alltid bättre än tjejer, den kille som är sämre än en tjej / förlorar mot en tjej får inte vara med”

 27. 50/50 Says:

  Låt dem tävla tillsammans. Det är ju iaf bara en löjlig lek. Om det visar sig att den bäste är en man, låt honom vinna och är den bästa en tjej. No problem!

 28. En läsare Says:

  Avskaffa damklassen inom schacksporten. Där kan vi börja. Sedan kan vi fortsätta med boxning och fotboll.

 29. michaeleriksson Says:

  För några dagar sedan hade vi en debatt om bla huruvida kvinnor under rättvisa förhållanden skulle nå 50/50 bland professorer. Vid läsandet av detta inlägg funderade jag på hur det förhåller sig med sporter och om man kan använda dem som en indikatorer:

  Först måste man då sortera bort alla för fysiska sporter, men även när det gäller tex båg- eller pistolskytte verkar männen dominera (dock förekommer det här faktiskt att en kvinna legitimt slår de bästa herrarna). Tom de flesta hästsporter har en viss manlig övervikt, även om fler kvinnor intresserar sig för hästar och ridning (medan det torde vara tvärtom vid skytte).

  Stryk allt fysiskt och titta på rena huvudsporter: Det uppenbara exemplet är schack, med en mycket klar manlig dominans. Schack kanske är för krigiskt eller gynnar män pga. ett spatialt tänkande. Vad kunde då gynna kvinnor på ett liknande sätt? Scrabble! Vad säger Wikipedia om världsmästare? Jo, på engelska listas inte en enda kvinna som mästare eller ”runner-up” över 19 års mästerskap. (Förbehåll för feltydning av namn.) De spanska och franska mästerskapen (följ ”disambiguation”) innehåller ett antal kvinnor, men männen är fortfarande i övertal. Detta trots att kvinnor baserande på medfödd verbal förmåga och (troligen) större intresse borde dominera totalt.

  Nu är frågan: Är dessa skillnader ett tecken på tex könsdiskriminering eller på skillnader mellan män och kvinnor? (Inte nödvändigtvis i förmåga—det kan också vara motivation, intresse, tävlingsvilja, familjeprioritering, …)

  Ockham säger ”skillnader”.

  Torde samma skillnader (vad de nu må vara) även påverka vem som blir professor, styrelseledamot, eller statsminister?

  Ockham säger ”ja”.

 30. Trio Says:

  @profanum_vulgus
  Nej, det är inte till närmelsevis samma sak. Din jämförelse saknar helt logik.

  Det är dock sant som du säger att det idag är handlar om å ena sidan damsport och å andra sidan könsobestämd sport (kallad herrsport). Det är precis det som jag vänder mig mot, eftersom det är ojämställt. Antingen delar man upp sporten efter kön, eller så gör man det inte. Man kan inte ha en uppdelning som går ut på att det är delat när det passar kvinnor/flickor och gemensamt när det passar kvinnor/flickor.

  Inte för att det har någon som helst relevans för resonemanget, men eftersom du tog upp jämförelsen: juniorer under 16 får inte alls ställa upp i tex VM i gymnastik för vuxna… Dessutom kan tex en 10-årig pojke få spela i 9-åringars lag, medan en man aldrig kan få spela i ett damlag.

  Viktklasser och ålder är dessutom något som, ofta helt oundvikligen, kan förändras under en människas liv. En person som är 14 kommer en dag att vakna upp och vara 18. En person som är kvinna kommer dock inte att vakna upp en morgon och helt plötsligt vara man (om hon inte genomgår ett konstgjort könsbyte). I sådana gall håller jag med dig. En kvinna som byter kön till man ska givetvis tävla i herrklassen – och tvärtom. Men förutom för dem som gör könsbytesoperationer är alltså en indelning mellan 14-åriga pojkar och 15-åriga pojkar inte alls samma sak som indelning mellan 16-åriga pojkar och 16-åriga flickor.

 31. Maria Says:

  En mycket uppmärksammad seger var ju travkusken Helen A Johansson som 1995 vann Prix d’Amérique med stoet Ina Scot, i konkurrens med manliga travkuskar med hingstar, om jag har förstått det rätt. Jag har inte sakkunskapen för att veta om det är stor skillnad på stons och hingstars prestationsförmåga i tävlingssammanhang, någon som vet?
  http://hd.se/familj/2006/10/09/helen_a_johansson_har_sadlat_om/

 32. Maria Says:

  Här är loppet:

  Vilken finish! Och ägaren/tränaren Kjell P Dahlströms reaktion är ju för kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: