Män tar inte ansvar, menar Göran Hägglund

by

.

Vårdnadsbidraget har bland annat kritiserats för att vara en så kallad kvinnofälla, och oppositionen vill avskaffa det. Nu visar statistik som Statistiska centralbyrån tagit fram att 91 procent av dem som utnyttjar bidraget är kvinnor. De är  uppenbarligen ett val de har gjort.

Om detta säger kd-ledaren Göran Hägglund: ”Jag hoppas att män ska ta större ansvar för barnens uppväxt, men det är upp till föräldrarna att välja själva.”

Mäns statistiskt sett lägre närvaro när det gäller barnskötsel ska ses mot bakgrund av mäns statistiskt sett högre närvaro inom förvärvsarbete, alltså pengaindragande till familjen. Det kan också formuleras som att kvinnor inte tar lika mycket ansvar för pengaindragandet som män.

Men man hör sällan eller aldrig någon ansvarig kritisera det kvinnliga könet för att inte ”ta sitt ansvar” på den punkten.

Jag tycker inte män ska kritiseras för att ”inte ta ansvar” i hemmet så länge de tar ett extra stort ansvar för pengaindragandet till familjen. Hur parterna fördelar arbetsbördan angår ingen utomstående. Det viktiga är att båda drar sitt strå till stacken och att allt som måste göras blir gjort. Därför bör kd-ledaren inte gå ut och säga att män inte tar sitt ansvar.

Många män i Sverige är hjärtligt trötta på att skuldbeläggas.

Läs mer här.

För övrigt tycker jag det här eviga snacket om kvinnofällor är väldigt tröttande. Tänk att utmåla kvinnor som viljelösa mähän som inte kan gå genom livet utan att fastna i fällor hela tiden…

Annonser

22 svar to “Män tar inte ansvar, menar Göran Hägglund”

 1. mikaelmann Says:

  Föga oväntat uttalande från en ledare av en samling böghatare.

 2. barfota Says:

  Göran Hägglund är på väg ut i vinterkylan, han söker väl en eller annan feministisk famn att krypa in och värma sig i.

 3. robjoh Says:

  Som jag ser det borde det väl för fan vara en större kvinnofälla att beskatta folk så mycket att man inte kan klara sig på en lön. Det tvingar familjerna att välja en väg, medan i ett system som liknar vårdnadsbidraget så kan man välja mellan att ha barnen på dagis och göra karriär ELLER stanna hemma och ta hand om barnen.

  Jag har svårt att se valfrihet som en fälla bara för att de som väljer det inte gör det enligt vad som är politiskt korrekt.

 4. Andreas Nurbo Says:

  Den fråga som bör ställas är ifall papporna behöver jobba så mycket?
  Varför är pengaindragande framför tid med ungarna något vi ska se upp till?

 5. leifer Says:

  Statistiken är inte ärligt redovisad, synar man siffran 91% så ser man också att ett stort skäl är kvinnor som automatiskt fått vårdnaden efter separation, kvinnor som skaffar barn själva, lesbiska kvinnor som skaffar barn (nästan alla homosexuella par med barn är kvinnor) etc.

  Märkligt att Göran Hägglund, som ändå representerar ett parti som anses vara bland de mindre feministiska, kommer med sånt här utspel. Kan det vara för att försöka värva kvinnliga väljare?

 6. AV Says:

  barfota: De kanske har en offerkofta att låna ut i vinterkylan, nu när han får kritik för dåligt valresultat. Det måste rimligtvis bero på att han är man. Det vet vi ju nu att det är på grund av könet man får kritik om man förlorar val. Även NIVEA (Göran Persson) fick ju sluta för att han är man. Eller hur?

  F ö är det bara att hålla med. Män och kvinnor jobbar lika mycket, men männen tar mer ansvar för kulorna, kvinnorna spenderar dem och sköter hemmet. Jag kan tycka att det vore bra om kvinnor ansvarade mer för inkomst och män för hemmet. Det gör båda självständiga. Det är inte lätt att ta sitt pick o pack o dra om man inte kan tvätta eller jobbar deltid i låglöneyrke. Men våra livsval får vi alla stå själva för.

 7. leifer Says:

  Alltså, hur ska män nånsin komma ikapp och ta ut 50-50, när kvinnor som grupp har makten över reproduktionen?

  Maktperspektivet finns inte, bara ansvar när det gäller kvinnor, skuld när det gäller män.

  När det pratas arbetsliv och inkomst så talas det istället om makt för männen, aldrig ansvar.

  Detta är igen så träffsäkert beskrivet i Pärs bok om mansförtryck.

  Vi får då ett läge där män ALDRIG kan komma ikapp men får skulden. Liksom att män alltid kan bevisas tjäna lite bättre än kvinnor som grupp. Ur ett feministiskt perspektiv är detta goda nyheter, man kan fortsätta prata om hur orättvist samhället är mot kvinnor i evighet. Detta pga felaktiga problemformuleringar. Sen är det med statistik bara att ”bevisa” det man är ute efter.

  Tänk om man vänder på det… Då kan man likväl analysera det som att kvinnor har 91% av makten över barnen. En ganska träffande siffra även när man ser till helheten vad gäller den reproduktiva makten i Sverige.

 8. Dissidenten Says:

  @Andreas Nurbo

  Den verkliga frågan som bör ställas är varför det skall vara så svårt att låta människor göra vad de vill. Oavsett motiv har inte staten eller någon annan med att göra vilka beslut människor gör i sitt privatliv så länge de inte skadar någon annan.

  Devisen att ”det privata är politik” är en vänsterradikal tanke och ett övergrepp på människors fundamentala frihet. Påståendet har sedan på något underligt sätt presenterats i Sverige som något rumsrent.

 9. Andreas Nurbo Says:

  Dissidenten: Folk får gärna göra vad de vill hoppas bara de inser vad de ger upp och varför. Fattar en indoktrinerad kvinna i niqab i Afganistan att hon egentligen är förtryckt? Kvinnorna som på eget bevåg könsstympar flickor i Afrika? Alla val är inte rätt. Det är ren flumskit att tro det och likvärdigt med att säga att alla trosystem är lika bra, alla kulturer är lika bra osv.

  Jag delar Warren Farrells syn på det hela. Visst att dra in pengar är viktigt men är det viktigare än att spendera tid med barnen?
  Män kommer aldrig att bli likvärdiga föräldrar förrän de tar lika mycket faktiskt ansvar för och spenderar tid med barnen som mammorna. Barn vill inte ha en pappa på jobbet större delen av tiden och en mamma hemma. De vill ha båda föräldrarna hemma, män som inte inser detta är korkade oavsett hur mycket pengar de drar in. Är den uppoffringen männen gör verkligen nödvändig?

 10. Patrik (PP) Says:

  Gör som ni vill så länge det överensstämmer med vad vi vill.

 11. Anna F Says:

  Mänskrisen
  Det radikala variant av statsfeminism som tillämpas i Sverige sedan början av 90-talet har orsakat en mänskris i det svenska samhället i samverkan med yttre faktorer.

  1) Politik
  50/50 kraven från 90-talet har lett till att nyrekryter till förtroende poster i samtliga partier var främst kvinnor. Unga män är underrepresenterad och männens livsvillkor hamnar utanför det politiska debatten. Vi har sett flera mäns-partier de senaste sju åren Junilistan, Piratpartiet och SD. Dessa partier kanaliserar känsla av utanförskap och frustration som upplevs av många män.

  Slutsats:Män negligeras av de etablerade politiska partierna.

  2) Arbete
  Traditionellt manliga branscher har tappat tusentals arbetstillfällen sedan 90-talet p.g.a. kalla krigets slut, effektivisering och globaliserings processen . Forsvaret decimerades; Traditionell maskinindustri flytter till ex.vis Polen och Kina; Mindre än 1500 är sysselsatta i fiskenäringen; Sjofartsnaringen, skog, jordbruk och malmindustrin effektiviseras och minskar behovet av manlig arbetskraft. Tillfällig arbetskraft från EU länder sätter press på byggarbetsmarknaden.
  Samtidigt arbetar regeringen aggressivt med att främja kvinnor i alla tidigare manliga yrken som ingenjör, läkare, jurist, ekonom etc.

  Slutsats:Mäns möjlighet till försörjning försvinner.

  3) Skola
  Från förskola till universitet är pojkar och unga män SOM GRUPP: missförstoda, motarbetad, mobbad, kuvad, och underpresterar.

  Slutsats: Skolan i Sverige är formad efter kvinnlig standard och motarbetar pojkar och unga män.

  4) Familj
  Samhället kräver av män att bidra med minst 50% av hushallens sysslor
  och de flesta ställer upp på det. Samtidigt ser de flesta kvinnor sig själva fortfarande som ”huschef”, en inställning som leder till många konflikter och riskerar att förvandla äkta maken till en ”piga”.
  I övrigt är attityderna sådana att vid skilsmässa sess de gemensamma barnen som kvinnans privata egendom.

  Slutsats: Familjepolitik strävar efter en modell där män är alltid i underläge.

 12. AV Says:

  Andreas Nurbo: Ett stort antal män är tydligen beredda att offra kontakten med sina barn för pengars (=sex) skull. Vi män som faktiskt spenderar en hel del tid med våra barn tycker inte det. Men det kräver samtidigt att mamman är beredd att släppa på kontrollen över hem och barn. Deras tolkningsföreträde måste brytas samtidigt som de tvingas ta ett större ansvar för försörjningen. Precis som män tvingas släppa ifrån sig makt inom näringslivet måste kvinnor släppa sin makt över hemmet. Det är där feminismen misslyckas. Att makt och ansvar går hand i hand. Män har makt över inkomsterna men man ser inte det ansvar han tar. Kvinnan har ansvar över hemmet, men man missar den makt ansvaret ger.

 13. Trio Says:

  Tröttsamt. KD har dåliga opinionssiffror och Göran Hägglund är ifrågasatt. Och Hägglund tror att lösningen är att bli mer feministisk och skuldbelägga män… Only in Sweden…

 14. Trio Says:

  @Anna F
  Fyra rätt av fyra möjliga. Högsta betyg… 🙂

 15. Pether Says:

  de är bara runt 10-15% som väljer att inte ta ‘sitt ansvar’, resten får inte för barnens mor vara där.

 16. Dissidenten Says:

  @Andreas Nurbo

  Jag delar din uppfattning att alla kulturer inte är likvärdiga. Det finns universella fri- och rättigheter som mänsklig lag eller hänvisning till kultur inte kan sätta sig över. Ditt exempel på könsstympningen är ju de facto ett övergrepp som skadar en annan människa.

  Jag håller också med om att män aldrig kommer bli likvärdiga föräldrar om de inte deltar lika mycket med barnen. Det är dock deras självklara rätt att välja bort det för en karriär istället. Du anser att de är korkade men du har väl ingen insyn i alla fäders bevekelsegrund. Felet ligger i den kollektiva bestraffning som män får utstå i vårdnadstvister istället för att varje fall får en rättvis prövning.

  Du ställer frågan kring karriär kontra tid med barnen: Är då den uppoffringen verkligen nödvändig? Svaret måste bli att det får den enskilda mannen självfallet avgöra, han är vuxen och får ta ansvar för sina handlingar.

 17. AV Says:

  För övrigt var det ett intressant förslag i A-ekonomi i morse. En (kvinnlig) ekonom framhöll att det var ett problem att en majoritet av dagens par har helt gemensam ekonomi. Det var viktigt att man sparar lite själv, till egen pension och buffert, och att man bekostar sina fritidsintressen själv. Hmmm undrar vem det slår hårdast mot. Den som tar ansvar för inkomsterna i familjen eller den som tar makten över hemmet och inköp. (medveten omvändning av makt-ansvar)
  Nog så att det är fler kvinnor som gynnas av en sjangtil inställning hos männen? Undrar vad som skulle hända om män skulle börja säga ”mina pengar är mina pengar och vi betalar halva hyran var”? Då kan du få sova på soffan i natt!

 18. Musse Pig Says:

  Jag tror att det är feministiska grupperingar inom KD som försöker få bort Göran Hägglund för att han inte är tillräckligt feministisk och för att ersättas av en radikalfeministisk kvinna.

 19. barfota Says:

  @Andreas Nurbo

  ”Den fråga som bör ställas är ifall papporna behöver jobba så mycket? Varför är pengaindragande framför tid med ungarna något vi ska se upp till?”

  Det finns nog mer än ett svar på det. I en del fall så identifierar kanske papporna sig helt med deras arbete, inkomster eller så har de helt enkelt en taskig relation och flyr till det trygga jobbet. Mer pengar i plånboken ger dem en något bättre relation eftersom deras kvinna kan shoppa mer.

  Sedan har vi de pappor som helt enkelt måste jobba mycket, jobba extra o.s.v. för att få familjens ekonomi att gå ihop.

 20. John Berg Says:

  ”Jag tycker inte män ska kritiseras för att ”inte ta ansvar” i hemmet så länge de tar ett extra stort ansvar för pengaindragandet till familjen. Hur parterna fördelar arbetsbördan angår ingen utomstående. Det viktiga är att båda drar sitt strå till stacken och att allt som måste göras blir gjort. Därför bör kd-ledaren inte gå ut och säga att män inte tar sitt ansvar.”

  Väl talat!

 21. Toddan Says:

  Jag håller med med Pär om arbetsfördelning osv…MEN i en sak har Hägglund rätt i: män måste umgås mer med dera barn för att undvika att enbart kvinnor gör det. Annars är chansen stor att flickor uppfostras till feminister medan pojkar blir kuvade. Både pojkar och flickor behöver en manlig förebild. Jag har sett tjejer som har saknat pappan under uppväxten som ständigt jagar män som kunde ha varit deras pappa.

 22. barfota Says:

  @AV

  ”F ö är det bara att hålla med. Män och kvinnor jobbar lika mycket, men männen tar mer ansvar för kulorna, kvinnorna spenderar dem och sköter hemmet.”

  haha… glöm inte att männen jobbar i snitt 15 mer än kvinnorna/dag, kanske kvinnorna behöver 15 min extra för att hinna med att spendera mannens pengar 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: