Än en gång har män dött för kvinnor

by

Än en gång har män dött för kvinnor.

Naturligtvis tog gruvarbetarna inte det farliga gruvjobbet enbart för kvinnornas skull. Även för sig själva, för att tjäna pengar. Och naturligtvis kan även män runtom i världen som inte är gruvarbetare (som jag själv till exempel) dra nytta av att ett antal djärva män tar stora risker för att samhällets infrastruktur ska fungera.

Men faktum kvarstår. Ser man det ur ett genusperspektiv kan man konstatera att det manliga könet offrar sig för det kvinnliga könet, genom att konsekvent vara det kön som åtar sig de riktigt farliga jobben. Liksom de riktigt tunga och de riktigt smutsiga jobben. För så är det nästan alltid (även om det naturligtvis går att hitta ett och annat undantag).

Man skulle ju önska sig att det så kallade Skyldiga Könet någon gång fick credit för denna uppoffring.

Annonser

36 svar to “Än en gång har män dött för kvinnor”

 1. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Och naturligtvis kan även män runtom i världen som inte är gruvarbetare (som jag själv till exempel) dra nytta av att ett antal djärva män tar stora risker för att samhällets infrastruktur ska fungera.”

  du är på rätt väg,den här reflektionen måste komma ut i samhället

 2. Flameboy Says:

  ”Än en gång har män dött för kvinnor.

  Naturligtvis tog gruvarbetarna inte det farliga gruvjobbet enbart för kvinnornas skull.”

  Du är så smart!

 3. Simeon Jonasson Says:

  Så lösningen är fler kvinnor i gruvorna?

 4. 50/50 Says:

  Simeon Jonasson

  Om de kräver samma inkomst, ja.

 5. 50/50 Says:

  Varför kräver inte feminsterna kvotering i gruvan?

 6. Jimmy Says:

  Håller med 50/50, varför kräver de inte kvotering?
  Märkligt, om de ska vara konsekventa. Såg ett par dokumentärer för inte så länge sedan, Modern Marvels, om gruvor (kol, silver, guld, diamant, osv). Inte många kvinnor i de filmerna, mer än när man visar bilder på slutprodukterna förstås: halsband, ringar, smycken…

 7. barfota Says:

  @Simeon Jonasson

  ”Så lösningen är fler kvinnor i gruvorna?”

  Mitt förslag är feministiska kvinnor på alla farliga, smutsiga och lågavlönade jobb, kan du hitta ett effektivare sätt att bli av med dem så kom gärna med förslag.

 8. Genotypen Says:

  @Flameboy
  Och ditt argument är?

 9. Clabbe Says:

  ”Varför kräver inte feminsterna kvotering i gruvan?”

  Fråga Rättviseförmedlingen. De borde kanske göra ett inlägg om coola kvinnliga gruvarbetare?

  Parodi på Rättviseförmedlingens Twitter:

  http://twitter.com/rattviseformed

  Originalet: http://twitter.com/rattviseformedl

 10. Peter Says:

  Så de ledbrutna kvinnorna i vården, var passar de in här? Ström spatserar än en gång rätt in i väggen, såsom det gärna går när man medvetet drar dumstruten ända ned över ögonen.

  Traditionellt manliga, tunga, smutsiga yrken som byggarbetare och sopåkare är numera hårt reglerade för att skydda individen. Visst finns det byggare som lyfter fel och stressar förbi säkerhetsmomenten för att klara ackordet, men det finns också en mycket stark skyddsorganisation på arbetsplatserna som arbetar för att stävja detta. Kort sagt – för de jobbiga manliga yrkena vidtas åtgärder för att skydda de anställda. Samtidigt får undersköterskor i äldrevården i genomsnitt tre timmar med en friskvårdsterapeut för att lära sig korrekt lyftteknik, vilket, som en vän uttryckte det, ”i bästa fall räcker för att de ska förstå att de inte vet ett skit om hur man bör lyfta”.

  Gissar att Ström ändå, som vanligt, väljer att behålla dumstruten och skygglapparna på.

 11. barfota Says:

  @Peter

  ”Så de ledbrutna kvinnorna i vården, var passar de in här? Ström spatserar än en gång rätt in i väggen, såsom det gärna går när man medvetet drar dumstruten ända ned över ögonen.”

  De finns på samma plats som alla andra ”ledbrutna”, Tillräckligt friska för att jobba och hänvisade till att ta arbeten som inte existerar. Klipp hål i ögonen på din egen dumstrut så ser du bättre, du också!

  ”Traditionellt manliga, tunga, smutsiga yrken som byggarbetare och sopåkare är numera hårt reglerade för att skydda individen. Visst finns det byggare som lyfter fel och stressar förbi säkerhetsmomenten för att klara ackordet, men det finns också en mycket stark skyddsorganisation på arbetsplatserna som arbetar för att stävja detta. Kort sagt – för de jobbiga manliga yrkena vidtas åtgärder för att skydda de anställda. ”

  Och någon ”skyddsorganisation” finns då inte inom vården menar du?

  ”Samtidigt får undersköterskor i äldrevården i genomsnitt tre timmar med en friskvårdsterapeut för att lära sig korrekt lyftteknik, vilket, som en vän uttryckte det, ”i bästa fall räcker för att de ska förstå att de inte vet ett skit om hur man bör lyfta”.”

  Så, det krävs alltså mer än tre timmar för att lära någon att lyfta rätt? Shit, tur man inte skall behöva lära ut hur man skickar SMS också, då hade de aldrig blivit färdigutbildade.

  ”Gissar att Ström ändå, som vanligt, väljer att behålla dumstruten och skygglapparna på.”

  Gissning är nog inte din starkaste sida precis, försök igen!

 12. Richard Beiron Says:

  Många gissningar överlag i denna fråga…..
  I skogen finns idag ett antal kvinnor som kör bla. skördare, de är betydligt mer kostnadseffektiva än män.
  I västvärlden finns ett stort antal kvinnliga maskinförare i gruvor de är jäkligt duktiga på det, de kör ekonomiskt smartare än män för samma lön, bra totalekonomi alltså vilket är vad gruvdrift handlar om.

  Byggarbetsplatser är inte förskonade från förslitningsskador, de har dessutom en betydligt högre olycksfrekvens än vårdyrken varför den argumentationen tyder på viss okunskap om verkligheten, ännu en vilseledd akademiker?
  Peter, vad är din åsikt om personligt ansvar? Inget moderna människor behöver befatta sig med?
  När vi sänker oss till samma världsfrånvända resonemang som tokfeministerna hjälper vi ingen, tvärtom. Vi kan säkerligen reta upp dem så de får blodstörtning och avlider, men vi föredrar nog trots allt en annan lösning……?
  Käre Ström, jag uppskattar ditt arbete, mycket, men som alla vi andra skjuter du ibland över målet, tar i lite för mycket, vilket får rakt motsatt effekt än den du/vi eftersträvar.
  Lite moderation, lite bredare syn och lite bättre faktaunderlag, då först vinner humanisten över vilsna feministen och världen blir en behagligare plats, för oss alla

 13. 50/50 Says:

  Varför tar inte kvinnorna sitt ansvar och utför dessa jobb i lika hög utsträckning som männen?

  à propos:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/11/24/man-tar-inte-ansvar-menar-goran-hagglund/

 14. Slabba Says:

  hmm. kan man inte se det som att det är de starka männen som dör för de svagare?

 15. Peter Says:

  Richard, akademiker men inte vilseledd. Jag har ganska bra insyn i både byggbranschen och vårdsektorn. En skillnad är att i byggbranschen bevakas ekonomiska intressen, i vårdsektorn humanistiska. Att genomföra ett slarvigt lyft för att hjälpa någon i smärta och/eller nöd är en annan prioritering än att klara tidplanen och säkra ackordet. Byggarbetare är dessutom både betydligt bättre betalda än vårdpersonal i gemen och har bättre bemanning. Lättare då att prioritera rätt.

  barfota, jag har lite svårt att ta din rant på allvar, men jag kan ju upplysa dig om att skyddsorganisationen är avsevärt mer resursstark i byggbranschen än i vårdsektorn. Kraven är säkert lika höga, men i vårdsektorn ges sällan möjligheten att på allvar följa dem.

 16. barfota Says:

  @Peter

  ”barfota, jag har lite svårt att ta din rant på allvar, men jag kan ju upplysa dig om att skyddsorganisationen är avsevärt mer resursstark i byggbranschen än i vårdsektorn. Kraven är säkert lika höga, men i vårdsektorn ges sällan möjligheten att på allvar följa dem.”

  Håller inte med dig ”jag kan ju upplysa dig om att” mängder med små byggföretag där det inte förekommer någon som helt varje sig utbildning eller information och den skyddsorganisation som finns för alla brancher är väl ganska snarliknande och faller in under arbetarskyddsstyrelsen, fack och skyddsombuden.

  ”En skillnad är att i byggbranschen bevakas ekonomiska intressen, i vårdsektorn humanistiska.”

  borde det vara men nig skiljer det sig avsevärt från hur det bör vara och hur det faktiskt är. Visst handlar det om pengar, nedskärningar, rationaliseringar och vinster like mycket inom vårdbranschen som alla andra branschen, om inte varför då denna orimliga arbetsbelastning och ”möjligheten att på allvar följa” upsatta regler?

  ”Att genomföra ett slarvigt lyft för att hjälpa någon i smärta och/eller nöd är en annan prioritering än att klara tidplanen och säkra ackordet. ”

  Skitsnack, om en byggarbetare (kranförare) utför ett ”slarvigt lyft” kan det kosta hans arbetskamrater livet och sedan är det inta alla som jobbar på ackord heller för den delen.

  ”Byggarbetare är dessutom både betydligt bättre betalda än vårdpersonal i gemen och har bättre bemanning. Lättare då att prioritera rätt.”

  Kvinnor som vill, kan och orkar utföra de farliga och smutsiga jobben välkomnas! Det råder likalöner för samma arbete precis som på alla andra arbetsplatser.

  Jag har faktiskt svårt att ta dig på allvar, du måste vara någon slags skrivbordsprodukt

 17. barfota Says:

  @Richard Beiron

  ”Käre Ström, jag uppskattar ditt arbete, mycket, men som alla vi andra skjuter du ibland över målet, tar i lite för mycket, vilket får rakt motsatt effekt än den du/vi eftersträvar.”

  Håller inte med dig, jag tycker Pär har träffat mitt i prick hur man skall göra, han skall inte pilla på en enda skruv i ett maskineri som fungerar så bra och toppar blogglistor vecka efter vecka.

  ”Lite moderation, lite bredare syn och lite bättre faktaunderlag, då först vinner humanisten över vilsna feministen och världen blir en behagligare plats, för oss alla”

  Bloggen är populär just därför att den troligtvis har en ”bredare syn” än de flesta andra bloggar. Själv är jag lågutbildad man (knegare) och har tack vare Pärs blogg en möjlighet att göra min röst hörd, för oavsett bakgrund och utbildning så berör detta oss ALLA oberoende av kön. Har du varit med ett tag på bloggen så hittar du alltid något för alla smakinriktningar, komplett med siffror, statistik och faktaunderlag.

 18. Anna Says:

  Det är bevisat att jobben inom vården (kvinnoyrken) är tyngre än traditionellt med idag moderniserat industriarbete i Sverige. Så kvinnor offrar sig minsann också, och med lägre lön på det.

 19. barfota Says:

  @Anna

  ”Det är bevisat att jobben inom vården (kvinnoyrken) är tyngre än traditionellt med idag moderniserat industriarbete i Sverige. Så kvinnor offrar sig minsann också, och med lägre lön på det.”

  Nå men vem har talat om hypermodernt industriarbete men OK kör på sök jobb inom industrin då. Och ditt snack om lägre lön för kvinnor vid lika arbete/prestation tror jag inte en mikrosekund på, Var? Vilket företag tillämpar det?

 20. Peter Says:

  barfota, du förstår ju precis. I byggbranschen lyfter man alltid med kran. Eller så pratade jag om lyft man gör med kroppen – en åldring, en gipsskiva, en säck betong. Men du, behåll skygglapparna på, det tycks bekvämast så för dig.

 21. barfota Says:

  @Peter

  Inom äldrevården lyfter man också med kran om det är tunga lyft eller så är man kanske två om ett lyft. Har jag helt fel?

  Vart vill du komma menar du att det skulle vara värre att jobba inom vården än på en annan arbetsplats med tunga lyft?

 22. karin Says:

  Hej Pär!
  Jag tycker du behöver en kram.
  Sen tänkte jag ge dig en låt som jag tycker du ska lyssna på.
  Du verkar inte ha fått så mycket kärlek i ditt liv. stackars dig.

  Hoppas du kan lyssna på den.

  kram Karin

 23. Shastra Says:

  Det finns både män och kvinnor som riskerar sin hälsa i jobbet. Det underliga är att när män gör det så är det ”normalt” medan när kvinnor gör det så har det plötsligt väldigt mycket med ”genus” att göra.

 24. Richard Beiron Says:

  @Barfota
  Jag håller med dig nästan hela vägen, även jag är en”obildad” ickeakademiker med många år som bla. byggare.
  MEN, och detta är viktigt, frågan handlar inte om smakriktningar, utan om kalla hårda fakta, så fort vi kommer bort från dessa hittar de som inte håller med vår bloggare lättare saker att anmärka på och får då mer ved till sin förvridna syns brasa.

  @Peter
  Vet ju inte vem du är, men ditt resonemang pekar på att du är en akademiker som aldrig varit utanför Stockholm, aldrig varit delaktig i riktigt byggnadsarbete på en mindre arbetsplats, de flesta är ju faktiskt just mindre.
  Ang. de kvinnor som jobbar i vården (och som jag högaktar för den insats de gör) så är det frivilligt att söka sig till en yrkesgrupp som i årtionden misshandlats av just den politiska falang som mest säger sig värna om den. Att de inte följer sunt förnuft och föreskrifter vid den tyngre delen av jobbet är något feministmaffian tydligen också skyller männen för, jag har lite svårt att få ihop det där.

  Bloggen Genusnytt är bra, mycket bra, all heder åt bloggaren, men det kan vara bra att minnas att ingen är perfekt…….

 25. michael Says:

  Om en kvinna lyfter tungt tänker man stackars kvinna vad hon får slita ont om en man får lyfta tungt tänker man inte stackars man vad han får slita ont utan då är det bara som det ska

 26. Tuggmotstånd Says:

  Näe, det här var bara jävligt korkat skrivet.

 27. Nils D Says:

  Det är rätt klart att man i de genusteoretiska seminarierummen inte har klart för sig att fysisk styrka fortfarnde är en efterfrågad talang i samhället. En betydande del av arbetsmarknaden är därför inte tillgänglig för kvinnor. Se bara på bygg och hantverksbranschen. Eller den syns ju inte från seminarierummen, men titta till när ni går förbi några som jobbar med att resa byggnadsställningar, och räkna brudarna.
  Tack vare att vi de senaste hundra åren har haft tillgång på billig energi så har den skillnaden upphävts något. Något.

 28. Richard Beiron Says:

  Nils D har många poänger, jag vill ändå gärna komplettera lite.
  Kvinnor är utmärkta maskinförare, ofta bättre än män, detta gäller såväl skogsmaskiner och grävare som kranar, gruvtruckar och lastbilar.
  Dock är det ytterst få kvinnor som söker sig till denna form av arbete trots bevisad duglighet och företagsägare som gärna anställer.
  Ska vi ha någon praktisk användning av de miljoner skattekronor som plöjs ner i sk. genusforskning är detta ett ypperligt område att lägga resurser på för ett snabbt och RÄTTVIST resultat.

 29. krakel Says:

  Peter:

 30. SNix Says:

  @Richard Beiron
  Jag tror att den här bloggen behöver fler poster som denna. Balanserat och välskrivet. Det du nämner visar också att jämställdheten fungerar i dessa mansdominerade yrken. Man har valt att anställa de som är bäst lämpade, oavsett kön.

  Jag håller helt med om att dagens debatt är missriktad och nästan enbart gynnar kvinnor medan män ignoreras. Jag är helt med på att män rent ut sagt diskrimineras inom ett flertal områden. Däremot så tror jag inte att vi kommer att komma till rätta med dessa problem om vi efterliknar våra motståndare. Det enda som i slutändan kommer att fungera är att ge en så verklighetstrogen bild som möjligt. Något som både män och kvinnor mer eller mindre kan acceptera. Det betyder att alla problem måste belysas från en neutral synvinkel.

 31. krakel Says:

  hmm, hur bäddar man in youtube klipp?

  Här är i alla fall för all som inte sett det norska debattprogrammet Hjernevask: http://www.youtube.com/watch?v=CV0aaAp5r_A

 32. barfota Says:

  @Richard Beiron

  ”MEN, och detta är viktigt, frågan handlar inte om smakriktningar, utan om kalla hårda fakta, så fort vi kommer bort från dessa hittar de som inte håller med vår bloggare lättare saker att anmärka på och får då mer ved till sin förvridna syns brasa.”

  Visst men det finns gott om fakta här på bloggen också det är bara så sanslöst svårt att hitta. Sökmotorn fungerar uruselt och jag hade mer än gärna sett ett enda kommentarfritt blogginlägg där alla HÅRDA fakta samlades med länkar till källorna.

  @Nils D

  ”Det är rätt klart att man i de genusteoretiska seminarierummen inte har klart för sig att fysisk styrka fortfarnde är en efterfrågad talang i samhället. En betydande del av arbetsmarknaden är därför inte tillgänglig för kvinnor. Se bara på bygg och hantverksbranschen. Eller den syns ju inte från seminarierummen, men titta till när ni går förbi några som jobbar med att resa byggnadsställningar, och räkna brudarna.”

  Det är en gigantisk klyfta mellan knegarna och vad som förekommer i ”seminarierummen”. Klyftorna mellan akademiker och manliga arbetare blir större ju fler akademiska feminister vi får. Dom vill ju bara tala om för oss män vilka enorma fördelar vi har och hur lätt det är, de vill inte smutsa ned sig och ta de farliga lågavlönade jobben, de vill helt enkelt bara vara de som VET hur NÅGON ANNAN bör göra jobbet!

  Vad jag egentligen menar är att ALLA behövs, husen bygger sig inte själv och potatisen hamnar inte på ditt matbord. Hur mycket statistik, seminarium, genusforskare, politiker och akademiker vi än har så tror jag inte de lyckas tala potatisen och husen tillrätta så att de uppstår utan hjälp av de som har de farligaste, smutsigaste och många gånger lägst avlönade jobben, var är kvinnorna?

  Varje bransch har sina problem och sina arbetsskador och jag kan ärligt talat inte se att det är värre att slita ut sig och få arbetsskador i en bransch än det skulle vara att få arbetsskador i en annan.

 33. Genusnytt « Emmies Says:

  […] Genusnytt Av Emmie, 26 November, 2010 Bloggen Genusnytt är en udda fågel driven av mediakändisen Per Ström. Som andra extremt nischade hemsidor blir den lite tjatig men jag tycker den motiverar sin plats i cyberspace. Någon gång i månaden händer det att jag kollar. Ströms huvudlinije är att peka på de fördelar som faktiskt finns med att vara kvinna och de nackdelar som män har, strukturella sådana, och inkonsekvenser och orättvisor i debatten. Ett typiskt färskt exempel, och ett exempel på en bra postning från Ström är: “Än en gång har män dött för kvinnor“: […]

 34. Hanna Fridén (feminist) Says:

  Får verkligen aldrig män någon uppskattning? Jag köper faktiskt inte det. Inte det alls. Inte enligt det jag ser och är uppvuxen med.

  Men att belöna hårt arbete och det som är gott, det anser jag däremot aldrig att man kan göra för mycket av. Så visst, fram för mer hyllningar av män som sliter, och kvinnor, och whatever! Alla förtjänar att belönas för deras slit. Så ska världen se ut. Kritisera det dåliga, upphöj det goda.

 35. barfota Says:

  @Hanna Fridén (feminist)

  ”Får verkligen aldrig män någon uppskattning? Jag köper faktiskt inte det. Inte det alls. Inte enligt det jag ser och är uppvuxen med.”

  Som kvinna får du det mesta gratis så varför skulle du behöva köpa detta?

 36. sonja Says:

  Nja, jag köper det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: