”Kvinnor tvingas bita ihop”, får vi höra

by

”Avdrag på lönen får svenska kvinnor att bita ihop, visar en undersökning”. Så skrev Expressen igår (här).

En undersökning från hälsokedjan Life visar att 24 procent av Sveriges kvinnor så gott som alltid går till jobbet trots att de är sjuka. 54 procent av dem som svarade på enkäten gör det ibland.

”Vi lever i ett samhälle där många kvinnor ställer höga krav på sig själva och vill prestera. Men genom att gå till jobbet när man är sjuk gör man både sig själv och sina kolleger en otjänst. God hälsa är ovärderligt och det viktigaste vi har”, säger Gunnel Åkerman, Sverigechef på Life.

Något annat kön än kvinnor nämns inte i artikeln, och verkar inte ha förekommit i undersökningen.

Kvinnor biter ihop. Kvinnor ställer krav på sig själva. Kvinnor vill prestera. Kvinnor pressar sig att jobba när de är sjuka. Ojoj. Stackars satar.

Men männen då? Är det inga män i Sverige som ”biter ihop”, ”ställer krav på sig själva”, ”vill prestera” eller ”pressar sig att jobba när de är sjuka”?

Just höggradig prestation är faktiskt kärnan i den traditionella mansrollen, och män bedöms i betydligt högre utsträckning än män efter hur mycket de presterar. Män har en väldig prestationspress på sig. Jag känner själv ett flertal män som med självklarhet går till jobbet nästan hur sjuka de än är.

Varför ingick inte männen i undersökningen? Varför målas en situation upp som går ut på att kvinnor ensamma står för uppoffringarna i arbetslivet?

Det här är genusvinklat, tvingas jag konstatera. Det är helt enkelt en ny variant på Kvinnor Drabbas Värst.

Läs mer här.

Annonser

11 svar to “”Kvinnor tvingas bita ihop”, får vi höra”

 1. Info Says:

  KVINNOR MÅR DÅLIGT

  När jag googlar på uttrycket ”kvinnor mår dåligt” får jag inte mindre än 760.000 träffar.

  Hur är detta möjligt? Vi lever ju i VÄRLDENS MEST JÄMSTÄLLDA LAND. Jag söker förklaringar. Försöker med ”kvinnor tar för sig”:

  4.970.000 träffar.

  Nej, det var alltså inte där felet låg. Kanske ”könsmaktordningen”:

  8.530 träffar.

  ”Strukturellt förtryck”: 28.200. ”Sexism”: 41.500. Vi börjar närma oss en förklaring. ”gubbvälde”: 12.500 träffar. ”Lesbisk”: 189.000.

  Aha. Det är bäst att jag som man läser på och försöker bättra mig:

  http://varalesbisk.nu/

 2. Klas Says:

  Jag tycker ofta att det är oansvarigt att gå till jobbet när man är sjuk.
  Åtminstone om man smittar.

 3. trollan Says:

  Men männen går naturligtvis inte på jobbet, minsta förkylning så ligger de hemma däckade, så därför finns inte det problemet hos dem. (OBS ironi innan något påhopp…)

  Själv ska jag vara väldigt sjuk innan jag är hemma (magsjuka, absolut även 48 timmar efter!) men förkylning? Har själv inte feber, men förkylningen sätter sig ofta i sluttampen på rösten. Under denna tid är man inte smittande, men däremot rätt tyst. Jag kan inte se att det är någon vits att vara hemma då. Eftersom jag inte har varit ordentligt sjuk i influensa så räknar jag det bara som ”förkylning”. Vet att en del är hemma för det, och är bittra på folk som går på jobbet och smittar dem.

  Tyvärr kan det bli rätt jobbigt på jobbet om alla är hemma hela hösten bara för att det kommer förkylningar, så visst tror jag många går ändå.

  Men frågan är om det är för alla krav, ekonomiska motiv, stimulerande på jobbbet eller om man helt enkelt känner sig frisk?

  Synd att man gör sådana här undersöningar till en könsfråga då jag tycker det helt klart borde vara en fråga som gäller alla människor.

  Om jag inte missminner mig så har det väl visats att kvinnor är mer sjukskrivna ibland? Det låter väl lite fruktansvärt om detta då skulle stämma, många sjuka och många ”biter ihop”.

 4. Jonas P Says:

  Superbra exempel, Pär. Det är otroligt hur saker som troligen drabbar män värst ändå kan fås till att handla om hur kvinnor far illa. Vi hade det ju inte för så länge sedan gällande hemlöshet. Och vi ser samma fenomen när man hela tiden skriver om kvinnor och självmord, även fast män är kraftigt överrepresenterade i Sverige och världen över.

  När det handlar om sjukdom vet vi ju att kvinnor kostar sjukvården långt mer än män. Vi vet också att kvinnor uppsöker läkare tidigare och oftare än män. Vi vet även från Kolmårdens studier – http://www.wemind.se/blog/2009/11/20/wemind/deprimerade-man-sjukskrivs-mer-sallan-an-kvinnor/ – att ÄVEN när män söker för samma symptom som kvinnor så blir männen bara sjukskrivna hälften så ofta.

  Snacka om uppochnedvända världen att att skriva om att kvinnor går till jobbet trots de är sjuka (eftersom gruppen kvinnor såklart måste ställas mot gruppen män, varför annars göra uppdelninen? Då kan vi istället prata om att människor går till jobbet trots sjukdom). Det gör de säkert, men är det något kön som gör det mer (både pga. att läkare bara sjukskriver män hälften så ofta som kvinnor samt att den omtalade mansrollen knappast borgar för snuttefilten) så är det troligen det manliga.

 5. Marchus Says:

  Läste en artikel för ett tag sedan där det stod att i medel så är män sjukskriva 25 dagar om året, mot kvinnors 35.

  Känns väldigt konstigt då det manliga hormonet, testosteron, är immunförsvarshämmande. ”Vi” borde vara sjuka oftare, inte tvärtom. Kan det ha att göra med att även vi män ”biter ihop”? Finns flera dagar bara den senaste månaden då jag hellre skulle ha dunkat huvudet i vägen tills jag blev medvetslös än o gå till jobbet.

 6. Matte Says:

  @Marchus

  25 respektive 35 dagar i snitt per år!? Det låter sjukt mycket.

 7. Erik Norén Says:

  Får hålla med Matte 25 respektive 35 dagar låter mycket, man tänker sig väl att folk är sjuka en vecka eller så per år. Troligen är det väl långtidssjukskrivna som drar iväg summan dock.

 8. Trio Says:

  Med tanke på att de svenska tidningarna i princip varje dag tar upp en företeelse och kommer till slutsatsen att ”kvinnor drabbas värst”, skulle de ju egentligen kunna effektivisera hela den genren med en enda artikel:

  ”Kvinnor drabbas ALLTID värst på ALLA områden HELA TIDEN. Så har det ALLTID VARIT och så kommer det ALLTID ATT VARA.”

  Så slipper de att slösa energi och papper på att ta upp ämnena var för sig, eftersom deras analys och slutsats på området ju ändå alltid är exakt de samma.

 9. Ännu en RIKTIGT lömsk kvinnofälla hittad « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om en märklig undersökning från den så kallade Lifekoncernen, som gick ut på att det är synd […]

 10. Jenna Says:

  http://vimeo.com/17434539

  Gunnel Åkerman och Life lurar Anna Skipper?
  Har fått ta del av många fakta som verkligen gör mig förbryllad när det gäller Gunnel Åkerman och Life.

  Anna Skipper är en av mina favoriter inom hälsa och jag kan inte fatta varför Life motarbetar en så viktig hälsoföreträdare? Anna Skipper var ju den som drog igång hela den nya hälsotrenden genom Du är vad du äter, som lett till ett helt nytt hälsomedvetande i Sverige. Man blir verkligen misstänksam när man tar del av alla fakta gällande Life’s agerande.

  Gunnel Åkerman var med i diskussionerna som ledde fram till att Life i ett kontrakt erbjöd Anna Skipper 1,5 miljoner i förlikning. Dock hade Life tagit bort vissa delar ur grundavtalet, t.ex produktstöd, varför Anna tackade nej då budet inte nära täckte vad som var avtalat. Till det ska man lägga den skada Life redan då orsakat Anna Skipper.

  Kan det vara så att Gunnel Åkerman och Life aktivt motarbetar Anna Skipper och rider på hennes rygg för att ta sig fram?

  Att Gunnel Åkerman figurerat i Förkväll som deras hälsoexpert, där Gunnel om samma saker som Anna Skipper lagt grunden till, gör mig än mer misstänksam. Kan Life aktivt ha stoppat Anna Skipper för att själv portionera sig och nå ut?

  Oavsett så säger jag, skäms Gunnel Åkerman och Life för att ni inte gör rätt för er och för att ni medvetet skadar Anna Skipper.

  Det borde vara enkelt att förstå situationen.

  Anna Skipper, Life och Lifebutiken skapar ett avtal där Anna Skipper ska vara frontperson för Life. Detta för att locka kunder till butikerna och på så sätt stärka Lifes varumärke. Anna Skipper är positiv till avtalet eftersom hon vill jobba för den svenska folkhälsan. Som programledare i tv tjänar Anna inte speciellt mycket, så hon behöver sälja sitt namn och bild för tjäna sitt levebröd. Inte ens Anna Skipper kan ju leva och vara verksam utan betalning.

  Saken behöver ingen vidare förklaring mer än att INGEN ska behöva jobba gratis. DET borde ett vinstdrivande bolag som Life begripa. Att Life själva tar 180.000 sek för en annons i sin egen tidning visar att Life förstår att PR är något man måste betala för.

  Gunnel Åkerman är VD för Life och hon var med och diskuterade en förlikning med Anna Skipper. En förlikning är alltid lägre än ursprungsbeloppet!! Men när Life på ett mirakulöst sätt vann i Tingsrätten, (domen överklagas på många punkter) skiter Gunnel Åkerman i sitt eget och Life’s förlikningsbud och tar till kronofogden istället. Skäms!

  VD för Life. VD för HÄLSA med enbart pengar i fokus och tydligen total avsaknad av moral och etik. Det är ju praktiskt taget livsfarligt. Föreställ er att det kommer in en produkt som ”kan” ha farliga biverkningar men som är otroligt lönsam, VÄLJER DÅ GUNNEL ÅKERMAN ATT SÄLJA DEN??? Nej kanske du svarar. Tänk efter, vågar du ta risken?? Ska ett bolag som säger sig representera hälsa få agera hur som helst? Är inte etik och moral grundpelare för vårt välbefinnande och vår hälsa???

  Koncernchefen Lars Fins är en annan figur som även han förbryllar mig. Lars Fins uttalanden ang. den annonskampanj som Life bedrivit, som blivit anmäld till Konsumentombudsmannen av Livsmedelsverket, visar att Life drar sig i det längsta när det gäller att göra rätt för sig och följa lagar och förordningar.

  Lars Fins har gjort en rad märkliga uttalanden ang. Life’s avtalsbrott mot Anna Skipper som jag vill återkomma och kommentera senare när jag läst på ännu mer.

  http://vimeo.com/17434539

 11. Karlarna i Anderna kokar nog spagetti i öl « GenusNytt Says:

  […] utförs enbart på kvinnor. Som om det inte skulle vara så viktigt hur männen mår. Här har jag tidigare bloggat om en sådan ensidig undersökning i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: