Män kan portas från hemmet utan dom

by

I Storbritannien kan misstänkta män bli beordrade av polisen att hålla sig borta från sitt hem upp till fyra veckor, utan att de blivit dömda för våld mot sin fru eller sambo. Det blir resultatet av en ny regel som nu ska införas på prov, uppger Daily Mail.

Enligt tidningstexten verkar det som om regeln bara är riktad mot män.

Med all respekt för det hemska i att vara utsatt för relationsvåld kan man konstatera att ovanstående regel förmodligen öppnar möjligheten för kvinnor att på okynne göra sin man eller sambo hemlös i fyra veckor. Det kan exempelvis vara ett vapen i en vårdnadstvist.

Läs mer här. Tack för tipset, Ann-Mari från Ann-Mari’s blogg!

Annonser

20 svar to “Män kan portas från hemmet utan dom”

 1. maukonen Says:

  Det var så lite Pär!

  Tänkte att denna lilla nyhet om dessa män som enbart är misstänkta för relationsvåld skulle passa riktigt bra på din blogg.

  När ska folk och politiker lära sig att relationsvåld är mer än män som slår kvinnor ???

 2. Thomasyouyou Says:

  @ maukkonen
  ”När ska folk och politiker lära sig att relationsvåld är mer än män som slår kvinnor ???”

  Mycket bra fråga. En annan är; Vad är det för skillnad mellan lagstiftare/politiker/feminister och spermier?

  Svar: Inte många det blir folk av!

 3. barfota Says:

  @maukonen

  ”När ska folk och politiker lära sig att relationsvåld är mer än män som slår kvinnor ???”

  Så snart de tjänar fler röster eller pengar på en annan åsikt!

 4. Thomasyouyou Says:

  TryckfelsNisse smög sig in ovan.

  Givet vis var det ”likheten” mellan lagstiftare(politiker/feminister och nämnda småkryp som åsyftades.

  Sorry 🙂

 5. 50/50 Says:

  vad händer om mannen äger huset?

 6. vmm Says:

  För några veckor sedan såg jag på något program som visade hur polisen i Australien arbetar. Dom fick larm om något bråk i ett hem och mannen och kvinnan hade bråkat högljutt. Ingen hade blivit misshandlad och inget brott hade begåtts, men ”för säkerhets skull” så tog dom med mannen och förbjöd honom att återvända hem på 24 timmar. Schysst nog så skjutsade dom honom till ett hotell (men mannen fick givetvis betala rummet själv). Så kan det gå.

 7. Håkan Says:

  Nån som vet om det är förenligt med europakonventionen att förvisas från sitt hem bara på en misstanke eller ett påstående? Jag tycker det verkar lite tveksamt även om jag förstår vad de har för intention med det (förstår inte sympatiserar).

  Nå vägen till helvetet är stensatt med goda intentioner!

 8. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Heil, feminism!

  Samhället vände Glenn Forestgate ryggen när han bl a ville få till besöksförbud mot sin ex sambo

  http://mardrommensomblevsann.blogspot.com/

  http://www.dn.se/insidan/kvinnovald-mot-man-tystas-ner-1.322735
  http://www.dn.se/nyheter/kvinnors-vald-mot-man-utreds-1.612753

 9. 50/50 Says:

  http://www.international-mens-day.com/Sweden.php

  Lite sent kanske men har inte sett länken här så jag tyckte den behövdes.

 10. barfota Says:

  @50/50

  Citatet hämtat från länken du skickade:

  ”Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål som utgör grunden för alla internationella Men’s Day iakttagelser:

  * Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, men vardagliga, arbetarklassen män som lever anständigt och hederligt liv.
  * För att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg, och för miljön.
  * Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, sociala, emotionella, fysiska och andliga.
  * För att belysa diskriminering mot män, i områden med sociala tjänster, sociala attityder och förväntningar, och juridik.
  * Att förbättra relationerna mellan könen och främja jämställdhet.
  * Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.”

  Detta stämmer väl helt överens med det bemötande och uppmärksamhet som vi Svenska män fick på Internationella mansdagen eller hur?

 11. Hanna Fridén (feminist) Says:

  Ja, och det finns säkert tillfällen där det kommer hända. Å andra sidan så dör två kvinnor i veckan i strobrittanien på grund av att deras män misshandlar dem. Klimatet vad gäller både barn och kvinnomisshandel är väldigt annorlunda i storbrittanien till skillnad från i Sverige, och där borta så behövs kanske den här lagstiftningen. Nu är inte jag helt säker på hur situationen ser ut i Sverige, men jag tror inte att den här typen av lag skulle vara särskilt eftertraktad eller bra här. Men där borta så kan jag faktiskt stödja den.

  Ibland måste man se till hur kulturen skiljer sig från land till land. Och om den här lagen kan hjälpa, så tycker jag faktiskt att vissa fejkanmälningar kan vara värt det. Absolut, visst är det tråkigt att det finns människor som missbrukar detta och rimligtvis så borde väl det finnas ett straff om man finner att någon gör det.

  Men ibland måste man också rädda liv.

  Jag brukar vara strängt emot allting som på något sätt eller vis innebär att man dömer någon i förväg, men i det här fallet är jag faktiskt inte lika säker. Men i Sverige? Njae, tror inte det.

 12. Andreas Nurbo Says:

  Hanna Fridén: Så frångående av rättssäkerhet, oskyldig tills man blivit dömd, m.m kan vi kasta ut genom fönstret för att 104= kvinnor blir dödade varje år i Storbrittanien av 61 000 000 invånare? Känns lite väl magstarkt. Sen verkar de siffrorna stämma med svenska kvinnomord. Så då kan vi skita i rättsäkerhet här med. Varför inte rentav låsa in alla män som blir anklagade för något. Skyddar vi ju en massa kvinnor.
  Där sker 1.4 mord/100000 inv i Stor Brit. I Sverige ca 1/100000. Så vi är ganska lika. Sen sjunker morden i förhållande till folkmängd och har gjort det under under ett antal årtioenden så att skita i rättsäkerhet för att skydda folk är inte rätt väg att gå.

 13. Mia Says:

  Jag tolkar det inte som att det öppnar för okynne eller ett vapen i vårdnadstvister. Om jag förstått det rätt vill man använda lagen i de fall där offret INTE vill anmäla men där man antagligen vet att våld förekommer. Många misshandlade tar tillbaka sin anmälan och i de fallen finns risk för ytterligare våld. Man gör det alltså för att förhindra mord. På så sätt tar alltså staten över för att skydda den misshandlade då denne inte ”vill” eller förmår bryta sig loss. Men naturligtvis ska detta även gälla misshandlade män och inte ske i de fall där man helt saknar bevis (ingen historia av våld eller synliga skador). Misshandlade behöver ibland hjälp att komma ifrån sin baneman/kvinna för att slutligen kunna bryta sig loss.

 14. CB Says:

  Vad förväntar ni er av ett land med den här lagen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Social_Behaviour_Order

  Mycket att läsa, men min icke-juridiskt skolade hjärna sammanfattar det kort med att om man är störande så kan man bli beordrad av domstol att rätta in sig i ledet. Kanske inte så konstigt, men det som gör det otrevligt är att om man inte kan/vill/ids rätta in sig i ledet så kan det mycket väl leda till fängelse.

  Några fina exempel finns på länken ovan, avsnittet Less common ASBOs. Ett annat exempel är om en tiggare som de fängslade i fyra månader:
  http://www.thisislichfield.co.uk/news/Notorious-Cannock-beggar-jailed/article-1022658-detail/article.html

  Att tigga är brottsligt i England, men leder inte till fängelse. Att bryta mot domstolens tillsägelse att inte tigga, det ger fängelse.

 15. profanum_vulgus Says:

  Det finns redan i Sverige. Besöksförbud i det egna hemmet.
  Beslutet fattas av åklagare och gäller tills vidare. Går även att fatta mot den som äger en bostad och misstänks för brott mot en inneboende.

  Hanna Fridén:
  Är det inte bara lättare att erbjuda den som påstår sig vara utsatt en bostad?
  När det gäller kvinnor så finns det ju ca 2-4 sängplatser för behövande kvinnor på varje hjälpsökande kvinna i varenda län i landet (mot snittet 0,5 sängplatser för män per län).

 16. P.E. King Says:

  Citat Doctor Huw Clayton:

  ”If there is no abuse happening, these proposals would constitute a monstrous injustice upon one party. If there is, such a daft solution as making one party temporarily homeless without actually trying to deal with the problem strikes me as the best possible way to make sure that after the return home, abuse not only continues but actually gets considerably worse. Far better to get proper evidence and bring the case to court, either for a proper financial settlement to be made so the victim can live independently or, better yet, for the guilty party to be convicted.”

  Mer här:
  Domestic Violence, Therese May, and Magna Carta

  Domestic Violence Statistics

  BBC News UK

 17. Olle Says:

  Alla som har någon allmänbildning och livserfarenhet vet att kvinnor kan vara väldigt aggressiva pga skitsaker. Medan män har testosteron så har kvinnor en massa andra hormoner som kan leda till kraftiga humörsvängningar, särskilt vid PMS, graviditet och amning (sömnbrist). Lägg till detta att kvinnor även har låg tålighet mot blodsockerfall så blir det en tickande bomb. Tänk er en kvinna med PMS som inte fått mat.

  Så här skriver Katerina Janouch angående tjejen på Youtube som fick psykbryt för att hon inte visste vad hon skulle välja för kläder:


  – Det är en myt att kvinnor inte gapar eller skriker. Kvinnor gör det i högre utsträckning än män. I många relationer är det kvinnorna som bestämmer, manipulerar och styr med sina känslolägen, så det är inte på något sätt nytt eller udda, utan det speglar en verklighet.

  Katerina Janouch berättar att den här typen av utbrott från kvinnor kan vara relaterade till PMS.
  – Folk är allergiska mot att höra sådant. Men vi kvinnor får lätt dippar i vår PMS-fas och den hormonella balansen kan vara oerhört stark och det ska man ha stor respekt för, tycker jag.
  Hon anser dock att man trots eventuell PMS måste idka viss aggressionskontroll och inte ge utlopp fritt för alla känslor.
  – Annars flyttar man lätt fram gränserna för sitt beteende. ”

  Så här skriver krönikören Zandra Lundberg, även hon i Aftonbladet:

  ”För i hur många gatuhörn/pojkrum/bilsäten har inte jag skrikgråtit, svurit och snorhulkat över någon trivial himla grej som att det blivit en repa på min Eminemskiva eller ett sms från en ex-flickvän eller en bläckpenna som läckt ut i väskan? Det är först efter att ha sett Fransescas hysteri som jag verkligen inser hur skrattretande jag har varit.”

  Det är lätt att inse att de som drabbas av såna här raseriutbrott lätt kan gå över i rena våldshandlingar. En man kan i regel värja sig fysiskt mot kvinnors våld utan att slå tillbaka, på samma sätt som man värjer sig mot en ilsken tolvåring (håll henne på avstånd med rak arm och låt henne slå i luften), men det händer säkerligen att en serie örfilar bemöts med en rak höger. Och då är det mannen som åker in.

 18. Erik Norén Says:

  Får säga att det som P.E. King citerar från den goda doktorn var vad som dök upp i mitt huvud när jag läste om detta.
  Kan nog tänka mig att det blir en del dödsfall om inte partnern flyttat ut när den som jagats ut kommer hem efter att ha fått bo på hotell (om har råd) i 4 veckor.

  Om det, som Mia säger, är för att ge det trodda offret chans att bryta sig loss kanske det händer en del men för de som inte lyckas blir det nog en hel del värre.

 19. Mia Says:

  För dem som inte lyckas bryta blir det nog värre hur som tror jag tyvärr. Även om det lugnar sig ett tag så kommer det ofta en nästa och en nästa…

  Tanken är väl även att det inte är offret (den mobbade) som ska behöva flytta till ett ”hotellrum” utan förövaren (mobbaren). Men i förläningen kan man mycket riktigt inte ta över ansvaret från offret. Det är denne som måste ta steget och bryta. Och kan den inte det så tycker jag att man behöver rikta blicken mot ev barn, att kanske avlägsna dem iaf. En metod som jag förstår används i USA. Där försöker man inte bara ge offren en chans att bryta utan det ställs som ett ultimatum, för barnens bästa. Om detta kan man också tycka olika. Relationsvåld är ingen enkel problematik.

 20. Gunnar Says:

  Det är ju verkligen att göra män rättslösa / laglösa!
  Låter helt otroligt för mig – kan detta verkligen få förekomma i en s.k. rättsstat?
  Och hur går det ihop med FN’s deklaration om De mänskliga rättigheterna?

  Tur vi inte hade en sådan lag i Sverige då mitt ex skiljde sig från mig – hade varit ett ”verktyg” hon utnyttjat direkt för att försvaga och göra illa mig än mer!!! Hade passat perfekt in i hennes förvridna värld i hur man hanterar en skilsmässa…
  Och skulle säkert vara många fler med henne som hade utnyttjat detta.
  Tröskeln för att utnyttja / missbruka en sådan lag känns nog betydligt mindre än att falskanmäla typ för våldtäkt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: