Polisen bötfällde killlen men släppte tjejen

by

Jag bloggade om det här när det hände. Nu får jag anledning att återkomma till saken eftersom Justitieombudsmannen tagit upp den.

En viss Rasmus Kristenson – som uppenbarligen tillhör den minoritet män i Sverige som står upp mot mansdiskriminering – har riktat följande kritik mot Polismyndigheten i Västra Götaland (kritiken beskriver också vad som hände):

”Jag och min flickvän var på väg till jobbet respektive skolan på cykel i måndags morse och stannade inte vid ett rödljus. Precis sekunderna efter kommer två cykelpoliser och ber oss stanna. Vi stannade och delades upp av varsin cykelpolis, han förklarade att jag brutit mot de regler som finns i trafiklagstiftningen och jag skrev under min ordningsbot. Efter detta kommer den andre cykelpolisen och min flickvän fram och han förklarar att hon inte blir bötfälld, utan att hon istället kan bjuda mig på en trevlig middag. Jag som kille med arbete får en bot på 1500 kronor, men min studerande flickvän istället för en bot uppmaningen att bjuda sin pojkvän på en god middag. Jag tycker det är totalt oacceptabelt gjort av cykelpoliserna, att behandla oss på detta viset. Jag förstår inte riktigt vad de grundar beslutet på, att jag som arbetar ska betala men inte hon som studerar. Jag undrar verkligen vad som hände med parollen ”alla står lika inför lagen”.

Nu har som sagt JO tagit upp saken. Och JO kritiserar polisen, även om kritiken är ganska mild. Utdrag ur formuleringen:

”Eftersom Rasmus Kristenson och hans flickvän samtidigt cyklade mot rött ljus borde de självfallet också ha behandlas lika vid det efterföljande ingripandet av polismännen. Det är anmärkningsvärt att Thomas Åsenlöf och Per-Åke Johansson inte samordnade sitt ingripande bättre än som nu blev fallet. Utredningen har inte klarlagt annat än att det var först sedan Per-Åke Johansson nöjt sig med att ge flickvännen en tillsägelse som han förstod att Rasmus Kristenson hade blivit bötfälld av kollegan. Per-Åke Johansson sade då, enligt egen utsago, på ett skämtsamt sätt till flickvännen: ”Nu har du möjlighet att bjuda din pojkvän på middag”. Jag utgår från att han därmed avsåg att ge uttryck för en vänlig skämtsamhet men i den uppkomna situationen kan ett sådant uttalande också framstå som opassande. Jag vill därför erinra om de regler som polismyndigheten hänvisat till och som innebär att en polisman i arbetet ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning (4 kap. 1 § polisförordningen). Ärendet avslutas med den kritik som ligger i vad jag nu har anfört.”

Läs hela JO:s uttalande här. Tack för tipset, Joakim!

35 svar to “Polisen bötfällde killlen men släppte tjejen”

 1. Anna F Says:

  Vad händer när dessa Kling och Klang kommer till en lägenhetsbråk mellan en kvinna och en man? Är lagens långa arm lika nitisk då? Kristenson tar inte upp varför bara mannen fick böter..

 2. Patrik Says:

  Där fick vi det svart på vitt att män bestraffas hårdare än kvinnor. I detta fall begick ju båda personerna helt identiska förseelser, med följden att mannen bötfälldes medan kvinnan bara fick en tillsägelse. Kvinnor gynnas på grund av sin könstillhörighet i varje steg av rättskedjan och det kan inte åskådliggöras tydligare än i detta exempel.

 3. Matte Says:

  Straffrabatt.

 4. Jesus Says:

  Låter kanske banalt med att ”cykla mot rött”, men det är ett jättebra exempel, på hur polismyndigheten selektivt väljer vem som ska bötfällas, vem som anses skyldig osv, redan på plats, långt innan det gjorts en utredning i ärendet, naturligtvis så ska man oavsett kön bli behandlade som jämlika.
  I detta fallet, så visas det tydligt att polisen saknar tydliga, exakta riktlinjer, men samtidigt också en hur genus påverkar det selektiva urvalet av gärningspersoner, och att det även påverkar statistisk forskning m.m är beklagligt, för det är exakt så här genusskillnader och myter uppstår i vårt samhälle!

  Män är mer utsatta i samhället, än kvinnor – det är fakta!

 5. Bengt Says:

  Hur var det nu med den i grundlagen stadfästa likheten inför lagen.. ?
  Men dessa konstaplar ”Kling & Klang” kanske hade gått på kurser av och med ”Kapten Klänning”?
  :-O

  Kurser i ”genus-” och ”patriarkala strukturer” och hur man bearbetar och vädrar ut detta unkna och omoderna förhållningssätt måhända?

 6. Torstensson Says:

  Texten sammanfattar lite annat också.

  Kvinnan är student. Mannen jobbar. Utan att veta för mycket så skulle jag inte bli förvånad om kvinnan drar nytta av mannens lön.

  Att kvinnor väljer äldre killar med jobb förvånar mig inte. Det är naturligt. Men att hävda att killar drar alla positiva fördelar i detta system ställer jag inte upp på.

  Hur många av era vänner har äldre flickvänner som hade jobb när killarna var studenter. Antagligen inte många.

  Straffrabatten är ytterligare ett exempel på de fördelar det innebär att vara kvinna. All heder åt kvinnor som erkänner detta, feminsiterna gör det inte.

  Vi som lever i verkligheten ser vilka fördelar och möjligheter det finns för kvinnor.

 7. Olle Says:

  Fela två, betala för en. Alternativet hade väl varit att samma par fått dubbelt så höga böter, men om de insisterar på det så är det upp till dem. Det blir väl killen som får betala tjejens böter också eftersom hon studerar.

 8. trollan Says:

  Klart att det finns fördelar att vara kvinna – precis som det finns fördelar att vara man millimeter rättvisa finns det inte.

  Men det är märkligt att man har två poliser som agerar olika. Om man cyklar mot rött så är det böter på det. Hur kan man då köra bara tillsägelse för den ena? Inser man inte att de kommer prata med varandra. Puckon!

  Men jag tror faktiskt inte att det hade enbart med könet att göra här. Med lite charm och utseende kan man nog komma rätt långt.

  Alla kvinnor skulle klara sig på detta heller. Det beror på vem man möter. Alla påverkas inte eller låter sig påverkas på samma sätt.

  Skulle jag ha bötfällt en Orlando Bloom kopia som cyklat för fort? Är inte helt säker på att jag kan svara ärligt ja på det.

 9. Torstensson Says:

  Trollan

  Visst är det så. Med charm kommer man mycket långt. Jag tror dock att män är mer mottagliga för charm alternativt att kvinnor utnyttjar den mer. Det kan även tänkas att kvinnor kör ”tyck synd om mej” och spelar på den strängen också. Jag har sett det i hela mitt liv.

  Men visst använder en del män det också. Jag gjorde det i Frankrike en gång mot två kvinnliga konstaplar. Det funkar ibland.

  Men jag tror ändå kvinnor är bättre på det. Hade jag varit kvinna hade jag naturligtvis också utnyttjat det, jag fördömmer inte kvinnor till de övertag de har på män. Vad jag vänder mig emot är den beskrivning av verkligheten som feminsiterna gör där mannen drar alla fördelar och kvinnan lever i misär och förtryck. Det är inte sant.

 10. P.E. King Says:

  Uppenbarligen har personliga preferenser fått avgöra de två polismännens skilda bedömningar istället för den grundläggande principen att alla ska behandlas lika inför lagen.

  Det hade varit intressant att få ett uttalande från JO varför mannen och kvinnan behandlades olika.

  Undrar hur många fler som behandlas olika inför lagen?

 11. Torstensson Says:

  När det gäller Orlando Bloom så kan till och med jag som man erkänna att han är skitsnygg.

 12. Patrik Says:

  Poliserna gjorde bara de bedömningar som de blivit programmerade att göra. Fast den här gången fick de själva se att resultaten trots att de inte borde det var en aning olika. Då blev det lite pinsamt och de försökte skämta bort situationen. Men har poliserna lärt sig något av den här historien?

 13. barfota Says:

  Kan det vara så att konstapel Klang faktiskt var litet mänsklig och tyckte att konstapel Kling varit litet väl hård mot mot mannen som fick 1500 Kr i böter och på ett klumpigt vis ville kompensera med litet humor och bötes-befrielse så att de tillsammans i realiteten fick 1500 Kr i böter mot 3000 Kr som det annars skulle ha blivit.

  Visst är det fel att göra så men personligen hade jag bugat, tackat, skrattat och lyft på hatten. Du får faktiskt ursäkta mig Joakim men jag tycker det är fjant.

 14. Matte Says:

  Om nu detta händer ofta, så är ju som någon nämnde statistiken på brott missvisande. Statistiken kommer typ visa att alla som cyklar mot rött är män, vilket sen får män att framstå som dåliga cyklister och kvinnor som bättre…?

 15. Maria Says:

  Män som har höga tankar om det egna könet:
  http://www.zaramis.nu/blog/2010/10/01/sveriges-brottsligaste-berfolkningsgrupp/

 16. barfota Says:

  @Matte

  ”Om nu detta händer ofta, så är ju som någon nämnde statistiken på brott missvisande. Statistiken kommer typ visa att alla som cyklar mot rött är män, vilket sen får män att framstå som dåliga cyklister och kvinnor som bättre…?”

  Ja eller att alla som cyklar möt rött ljus är fula och i total avsaknad av charm. Vackra och charmiga människor klarar sig troligtvis oftare ut knepiga situationer i samhället.

 17. Matte Says:

  @barfota

  Ja vissa klarar sig bättre än andra pga utseende status osv.

  Det beror nog på vem som möter vem också. Om polisen är AIKare och den stoppar en cyklist med en Hammarbytröja så spelar det nog ingen roll om det är Miss World eller Quasimodo.

 18. 50/50 Says:

  Har faktiskt råkat ut för exakt samma sak, med den enda skillnaden att jag och tjejen cyklade utan lampa och inte mot rött ljus. Tänkte inte på genusaspekten då.

 19. MTG Says:

  Maria, kanske inte helt underligt med tanke på hur män och kvinnor behandlas av rättsväsendet. Han är nu lagförd som brottsling, inte hon. Ytterliga en brottslig man i statistiken med andra ord.

 20. barfota Says:

  @Matte

  Absolut är det så. Jag minns däremot att jag läst någon forskning som visar på att just vackra människor lyckas bättre inom alla områden i samhället. Mycket godtycke i detta fallet alltså.

 21. Alle Says:

  I ett reportage från i våras följde DN med Stockholms polisens narkotikagrupp på krogar i Stockholm. I reportaget framkom att 94 % av alla gripna var män fastän kvinnor missbrukar kokain i nästan lika stor utsträckning.

 22. Jakob Says:

  @Maria

  Män som har höga tankar om det egna könet:
  http://www.zaramis.nu/blog/2010/10/01/sveriges-brottsligaste-berfolkningsgrupp/

  Jag vet inte vad du vill säga, men det är värt att påpeka att om män står för 80-90% av brottsligheten betyder inte det att 80-90% av alla män är brottslingar. Därför måste man nog konstatera att elimination av gruppen män (som bloggaren föreslår) är ett mycket både märkligt och djupt kränkande förslag.

 23. överdrivet Says:

  Nu tycker jag ni och Kristenson överdriver hela saken precis som diverse femenister och annat löst folk är benägna att göra med sina saker.

  ”lagförd som brottsling”..Ja nu får han stora problem med att söka jobb på en flygplats eller statlig instutition(inte).

 24. Jonas P Says:

  Var ju en som skrev på Pelle Billings blogg om att han och hans tjej gick till doktorn med exakt samma symptom. De hade blivit förkylda, hade ont i halsen osv. Mannen fick rådet att gå hem och vila, tjejen blev istället remitterad till en specialist. När doktorn kom ut och såg att de var ett par (de hade olika efternamn så han kunde inte klurat ut det på den vägen) sade han något i stil med ”oj det där blev ju lite fel” och verkade tydligen skämmas. Den dubbla standarden går igenom det mesta.

 25. Richard Beiron Says:

  Den illvillige skulle kunna tolka resultatet av polisens arbete som så att kvinnan är ett viljelöst mähä som bara följer efter sin mans exempel och att poliserna därför ”befriar” henne från straff.

  Den köper dock inte jag :o)

 26. Maria Says:

  För tydlighetens skull så anser jag förstås att bloggaren är korkad liksom de flesta av kommentatorerna (utom PV), särskilt den som skriver så här: ”Feminism är en dundermedicin för ett bättre samhälle, och en bättre värld.” Det anmärkningsvärda är att det finns män som har sådana åsikter.

 27. barfota Says:

  @Jonas P

  Håller med dig om den ”dubbla standarden” och ändå så påstår sig kvinnorna få sämre vård än männen. Dubbelfel alltså.

 28. Hamstrn Says:

  @Maria

  Kan du ställa en fråga eller ett påstående som man kan bemöta istället för att allmänt hänvisa till tredjepartsinformation?

  Vad är det du vill säga med din länk?

 29. Allmänt funderande om att få fördelar eller inte « Trollan's Tankar om stort och smått Says:

  […] Genusnytt skriver idag om en kille som tillsammans med sin flickvän cyklade mot rött. De stoppades av två poliser som då delar upp sig och hanterar varsin person. Han får 1500 kr i böter. Hon får en tillsägelse. Hon får också rådet att bjuda sin pojkvän på middag. Pojkvännen blir ilsk och poliserna JO anmäldes. Poliserna får kritik, men ganska mild. […]

 30. Magnus Söderberg Says:

  Det har skrivits på ett par platser bland kommentarerna att det ÄR ett banalt ”brott” som begåtts.

  Ett brott där det är upp till polisen att bedöma om det överhuvud taget ska rapporteras eller inte. Att de två tog tjejen och killen åt sidan var för sig, utan att först snackat ihop sig om påföljdsfrågan, är ju orsaken till det hela. Plus kanske att killen var snackig – vad vet jag. Jag tror nog att killar är mer fallna åt att bli förbannade (”Ska ni jaga mig på cykel när folk mördas överallt!”) och börja jiddra. Kan man nog bli irriterad på.

  Tramsigt är det i alla fall.

 31. Jonas P Says:

  Magnus Söderberg:

  Vad är din poäng? Att kvinnor har straffrabatt är ett välkänt faktum och nog har kvinnor bra mycket lättare för att charma manliga poliser än vad män har. Hört talas om ridderlighet?

  Vi kan såklart inte veta varför det gick som det gick i det aktuella fallet utan vi måste gissa (även du). Men mot bakgrund av hur samhället ser ut, och exempelvis sett till de studier som faktiskt gjort på kvinnor som som döms för brott, är det inte långsökt att tänka sig att anledningen till att mannen behandlades annorlunda än kvinnan är för att kvinnor och män faktiskt behandlas annorlunda i samhället.

  Huruvida brottet är banalt eller ej är inte poängen. Vad är det som är tramsigt?

 32. CB Says:

  Lite övertolkning skadar (förmodligen), men va fan…

  ”Eftersom Rasmus Kristenson och hans flickvän samtidigt cyklade mot rött ljus borde de självfallet också ha behandlas lika vid…”

  …så om det inte skedde samtidigt så var det mer ok att ge olika påföljder, speciellt på ett så svårbedömt brott som att cykla mot rött 😉

 33. Hanna Fridén (feminist) Says:

  Om jag hade varit polis så hade jag väl förvisso inte heller ha bötfällt en ung student utan inkomst – men väl en arbetande äldre person. Oavsett kön.

  Men det inte sagt att könet inte kan ha spelat in. Det kan det ju. Men jag tycker nog att folk borde se mer till den här händelsen än enbart vad folk har mellan benen.

 34. barfota Says:

  @Hanna Fridén (feminist)

  ”Om jag hade varit polis så hade jag väl förvisso inte heller ha bötfällt en ung student utan inkomst – men väl en arbetande äldre person. Oavsett kön.”

  Snälla, bli aldrig polis!

 35. Erik Says:

  Hanna Fridén (feminist):

  ”Om jag hade varit polis så hade jag väl förvisso inte heller ha bötfällt en ung student utan inkomst – men väl en arbetande äldre person. Oavsett kön.”

  Som vetenskapsman skippar du bevisning (antropologiska teorier bara diskuteras fram) och som polis skippar du likabehandlingsprincipen.

  Det låter som om du har samma inställning till de där jobben som Lindsay Lohan har till sitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: