UNT refuserade denna debattartikel

by

Den 25 november skrev den moderata riksdagsledamoten Ulrika Karlsson en debattartikel om mäns våld mot kvinnor i Upsala Nya Tidning (UNT). Hon säger att betydligt fler kvinnor än vi tror kan vara drabbade av misshandel i hemmet. Hela artikeln handlar om det ensidigt könsladdade ”mäns våld mot kvinnor”. Synsättet är alltså att förövaren alltid är en man och att det alltid är kvinnor som blir drabbade.

Jag skickade in nedanstående debattartikel som en replik:

Glöm inte kvinnors våld mot män!

Närmare 40 % av allt grovt partnervåld (brottskod 9353 och 9355) som anmäldes i Uppsala län under år 2009 kom från utsatta män. Detta stämmer väl överens med Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) bedömning att det finns en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.

I rapporten ”Våld mot kvinnor och män i nära relation” (2009:12) konstaterar BRÅ att män som utsätts för partnervåld sällan anmäler, då tröskeln till att våga ta kontakt med polisen är högre för män än kvinnor. BRÅ konstaterar även att de utsatta männen tenderar att ha lägre förtroende för rättsväsendet än andra våldsutsatta grupper, samt att män inte har några naturliga instanser att vända sig till för att få hjälp och stöd.

Ändå stoltserar Ulrika Karlsson med att regeringen under förra mandatperioden satsat närmare en miljard kronor för att genomdriva total 56 åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld, samt våld i samkönade relationer. Ingenstans i denna handlingsplan nämns något om kvinnors våld mot män.

I våra nordiska grannländer har man nått längre. I Norge är kommunerna skyldiga att erbjuda skyddat boende till utsatta män och deras barn. I både Norge och Finland arbetar man organiserat med att hjälpa aggressiva kvinnor att hantera sin ilska. Detta samtidigt som de styrande i Sverige inte ens vill kännas vid problematiken med kvinnors våld mot män.

Regeringens satsning på relationsvåld måste betraktas som mycket otidsenlig, och bygger på normen att män är Det Skyldiga Könet och kvinnor är Det Drabbade Könet. Ur ett jämställdhetsperspektiv bör regeringens betraktas som ett stort misslyckande. Det som efterfrågas är snarare en satsning med ett modernt genus- och jämställdhetsperspektiv, där fokus utgår från det behov som finns hos de våldsutsatta.

Pär Ström
Författare, debattör och bloggare på GenusNytt

.

Nu fick jag nedanstående svar från UNT med eposten:

.

Hej
Artikeln var skriven med anledning av FN:s dag mot mäns våld mot kvinnor. 
Jag tackar därför nej till Din replik.
Mvh
Maria Ripenberg
debattredaktör, ledarskribent

.

Själv har jag intrycket att det talas om ”mäns våld mot kvinnor” i samhällsdebatten nästan 365 dagar om året, och att kopplingen av Ulrika Karlssons artikel till FN:s dag mot mäns våld mot kvinnor därför känns krystad.

26 svar to “UNT refuserade denna debattartikel”

 1. profanum_vulgu Says:

  Av Ripenbergs skriverier framgår att hon är feminist, t.ex:
  Ledarloggen:
  2010-01-25 16:43
  2010-01-25 13:45
  2010-01-22 16:30 (min älgstudsare kostade 400kr)

  Ledare:
  22 aug 2010 00:00
  19 nov 2010 00:00
  04 mar 2010 00:01

 2. Fredrik Says:

  Man blir tyvärr inte förvånad…
  Tänker på att många feminister inkl. FI påminner
  om SD:s retorik. Man inriktar sig på en speciell
  grupp (Män eller invandrare) och utmålar dom som
  ett speciellt hot. Kanske kan du Pär spinna vidare
  på denna tanke, du som har pondus och en gyllene
  penna i dessa frågor.

 3. barfota Says:

  Bra skrivet Pär. Försök med samma artikel vid ett senare tillfälle.

 4. trollan Says:

  Öh, ok. Så det innebär att det inte är tillåtet att replikera på en debattartikel för att den är ett beställningsjobb? Nu är jag inte debattör, men det låter lite märkligt. Eller inte. Det handlar ju om UNT.

 5. Jonas P Says:

  Det går alltid att rationalisera varför man fattar PK-beslut. Det går att förklara varför man inte anlagt ett genusperspektiv (dvs. kritiserat Miljöpartier för snedfördelning) på artikeln om nytt språkrör till Miljöpartiet också även fast det i princip enbart är kvinnor som är tilltänkta. Tipsade om det tidigare men nu letade jag fram det på nätet också, sida 24:

  Klicka för att komma åt SESTO_2010-11-26.pdf

 6. trollan Says:

  Gick precis in på UNT och blev lite hoppfull när jag läste rubriken.
  Kvinnovåld brist i utbildningar
  Men naturligtvis var det något annat när man väl klickade på länken.
  http://www.unt.se/uppsala/kvinnovald-brist-i-utbildningar-1136820.aspx

 7. JD Says:

  UNT låter en riksdagsledamot komma till tals men inte andra som debatterar emot?
  Dessutom ser jag inte någonstans att artikeln har samband med FN´s dag mot kvinnovåld. Var står det?

  Gå vidare över hennes chefer och vidare till PO.se om det kan behövas.
  Kanske det här är något som regeringen bör se över?

 8. Markus Ollikainen Says:

  Vilken dag är ”FN kvinnors våld mot män och barn”?

  //Markus
  Pappamanualen.se

 9. krakel Says:

  Kanon bra! Kan du skicka den till andra tidningar? Om den kommer på tryck kommer det dock bevisa att patriarkatet lever och frodas, men det kan man väl ta?

 10. Ella Says:

  Lite mejlbombning, kanske?
  Adress, Pär?

 11. michael Says:

  Fredrik Om en av hundra svenskar gör brott & två av hundra invandrare gör brott då är invandrare överrepresenterade då gör rasister dessa två till norm för att kunna skuldbelägga & diskriminera en hel grupp fast det är dom andra 98 som är norm exakt samma retorik har feminister om män där man gör vad några få män gör till norm därför ingen skillnad på rasister & feminister

 12. Anna F Says:

  Någon tips/råd/synpunkter
  1) Skriv och fråga UNT vilken dag på året passar din debattartikel på.
  2) Tycker att vi borde prata om våld i hemmet/familjen inte mäns/kvinnors våld.
  3) Feministisk analys är att ”män är problemet”. Missbruk, fattigdom och psykisk ohäls orsakar våld i hemmet. Men det passar inte in som kärnan i medelklass feministernas verklighetsbild. Som medlemmar i en esoterisk sekt (genuskyrkan) lägger feministerna arvskulden på dessa syndiga varelser: männen.

 13. Ingen debatt i ordets rätta bemärkelse i UNT om relationsvåld enligt GenusNytt « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] UNT refuserade denna debattartikel (GenusNytt) […]

 14. barfota Says:

  @michael

  Just därför måste det upp till ytan vem det verkligen är som begår de flesta grova brott och våldtäkter. Vanliga ickekriminella svenska skall inte bli hopklumpade av feminister som förövare och våldsverkare.

 15. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Det är ett slag i ansiktet på alla de Män som blivit utsatta för kvinnors våld. Rättsvidrigt och går är så jävla sjukt. Varför blundar feminist kärringen??
  Blir så otroligt förbannad för att hon inte tar problematiken på allvar.
  Posta ut hennes mail adress samt den kvinnliga feministiska moderaten, det är beklämmande att så högt uppsatta personer får komma undan dess uttalande utan att kritiskt granskas.

 16. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  En miljard, klart inte Rättsväsendet inklusive polisen på fältet går emot denna satsning och förlora jobbet, eller? Detta är politik på högsta nivå och ska därefter granskas. Vad moderaterna så fatalt misslyckas med är att så ytligt spätt på den rådande felaktiga livslögnen om enbart mäns våld mot kvinnor. Okunniga och pinsamma. Satsningen från början var från socialdemokraterna, operation kvinnofrid, där eva lundgren,dåren wachenfeldt och roks bidragit till denna hjärntvättade situation idag. Men moderaterna, är värre när de inte har en siffra rätt och populistiskt satsar i tron att vinna röster trots att det blir motsatt effekt. Riktigt läskig moderat kvinna, vad hon nu hette. Skrapa på hennes argument för att punktera moderaternas livslögn. Har inget moderatmännen för de har fattat grejen, som uppenbarligen inte reinfeldt gjort som vill ha lättköpta röster och göra ett billigt jobb!

 17. Patrik (PP) Says:

  ”artikeln var skriven med anledning av FNs dag om mäns våld mot kvinnor”

  Hur hänger det ihop med att refusera Pärs replik? Antar att FN INTE har en dag om kvinnors våld mot män så när kommer UNT att ta upp den frågan?

 18. Steffo Says:

  UNT är en helt värdelös tidning, totalt försök till hjärntvätt av läsarna enligt vad UNT anser vara korrekt att tycka, och feminismen (radikalfeminism) är en paradgren för redaktionen.

 19. Tuggmotstånd Says:

  Anna F

  Någon tips/råd/synpunkter
  3) Feministisk analys är att ”män är problemet”. Missbruk, fattigdom och psykisk ohäls orsakar våld i hemmet. Men det passar inte in som kärnan i medelklass feministernas verklighetsbild. Som medlemmar i en esoterisk sekt (genuskyrkan) lägger feministerna arvskulden på dessa syndiga varelser: männen.

  Njaaa.. det är väl snarare så att du missar det faktum att våld i hemmet ofta handlar om sjuklig svartsjuka, kontrollbehov och maktfullkomlighet. Antingen hos mannen eller hos kvinnan. Att personen känner sig trängd och utsatt och därmed utövar våld som en makthandling gentemot offret. Till slut fogar sig offret efter den handlingen och börjar tro att det är normalt.

  Sen är det klart att missbruk, psykisk ohälsa och fattigdom kan vara bakomliggande orsaker, men knappast den enda eller egentliga orsaken.

 20. barfota Says:

  @Tuggmotstånd

  ”Njaaa.. det är väl snarare så att du missar det faktum att våld i hemmet ofta handlar om sjuklig svartsjuka, kontrollbehov och maktfullkomlighet.”

  Pengar, sex och arbetsfördelning är vad jag har hört skall vara de vanligaste orsakerna. Någon som vet exakt?

 21. Anna F Says:

  @Tuggmotstånd

  ”sjuklig svartsjuka, kontrollbehov och maktfullkomlighet.”

  OK, kort för att jag måste iväg. Du fokuserar på psykologi som är väldigt subjektivt, där jagets berättelse är genomsyrad med efterkonstruktioner (och senare narrative, cognitive restructuring etc.). Tycker det är svårt att adressera våld i hemmet problematiken med psykologiska verktyg. Tror på gammal hederlig socialt arbete, utan fiffiga genuskrusiduller. Apropo det, smakprov på akademisk samhällsvetenskaplig produktion año 2010:

  Titel: The Queer Diva: Zarah Leander, Tiina Rosenberg, Lunds universitet.

  Jordgubbar i choklad!

 22. Michaël Lehman Says:

  Förvånas icke! Nyan är ju faktiskt en radikal tidning.

 23. Lasse Says:

  @Anna F

  Eftersom tuggmotstånd väldigt mycket arbetar uifrån postmodernismens lära, eller som hon uttryckte det en gång ”är en stor del av…..” kan man inte förvänta sig något annat än osakligt subjektivt flum.

 24. Är det Tagg‧relativistiskt” att bry som om slagna män? « GenusNytt Says:

  […] bloggade nyligen om att Upsala Nya Tidning (UNT) refuserade en replik jag skrivit på en debattartikel som […]

 25. Förvåning över relationsvåldets siffror? | Robbson11's Blog Says:

  […] Läs här också på Genusnytt […]

 26. Mastiff Genrechef Alex Schulman och Your Life = Manshatare « 063oliver Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2010/11/26/unt-refuserade-denna-debattartikel/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: