Skär kuken av männen, tycker uppburen författare

by

Följande kommentar av Anna F till den förra bloggposten är så intressant att jag lägger in den som ett separat blogginlägg. Tack, Anna F. Du kan även läsa om saken i DN här, och här har jag bloggat om när författaren ifråga nyligen fick ett litteraturpris.

Här är kommentaren från Anna F:

Sara Stridsberg (översatt SCUM-manifestet till svenska) var med och startade S.K.A.M (Skär kuken av männen), en sammanslutning av författare som vill bryta ner patriarkatets makt över litteraturen. Gruppen skrev ett manifest som inleds:
1. tjejer ska inte få fett med skit så fort de ger ut en bok.
2. tjejer ska få skriva som dom vill om ätstörningar, ridläger, mens och våldtäkt.
3. tjejer ska få skriva om sina egna ätstörningar, sina egna ridläger, sin egen mens (vi skriver om våra erfarenheter, vi lever i patriarkatet, vi skriver om patriarkatet).
4. våra texter ska inte behöva vara konstruktiva eller uppbyggliga.
5. manliga recensenter ska inte läsa in jävla heterokärlek i alla våra grejer, vi tar avstånd från kärlekskravet och kravet på sentimentalitet.
O.s.v.

Nu ingår manifest m.m i kurslitraturen på Uppsala universitet!!!

Uppsala universitet SCHEMA
Centrum för Genusvetenskap VT 2010
Moment/Kurs A4, Kön i kulturen, 5 poäng, 7,5 hp
Kursansvarig: Denise Malmberg, studierektor: denise.malmberg@gender.uu.se
Kursassistent: Klara Goedecke (KG)
Lärare: Katarina Mattsson (KM), Marika Bogren (MB) och Maria Margareta Österholm (MMÖ)

Fre 21/5 13 – 15 KG Studiegrupper: S.K.A.M Litteratur:
Första manifestet och några recensio-ner
Mån 24/5 10.15 – 12.00 A 13.00 – 14.45 B 3/1012 MMÖ

KG Seminarium: Feministisk litte¬rär aktivism exemplet S.K.A.M
Litteratur: Felski s.135-169; S.K.A.M-texterna

”S.K.A.M. Litterärt manifest No 1, bang, 2002: 4, s 33 (1 s)
S.K.A.M. Litterärt manifest No 2, bang, 2003: 3/4, s 63-65 (3 s)
S.K.A.M. “Gå rakt förbi elden brinner”, bang, 2004:4, s 58-61 (4 s)
S.K.A.M. (2003), Kompott – en antologi, Stockholm: Sär skrivning förlag, s 23-31 (11s)”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sara_Stridsberg

http://www.google.se/search?as_q=&hl=sv&num=10&btnG=S%C3%B6k+p%C3%A5+Google&as_epq=SKAM+Litter%C3%A4rt+Manifest+No+1&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=uu.se&as_rights=&safe=images

48 svar to “Skär kuken av männen, tycker uppburen författare”

 1. Erik Says:

  Uppsala Universitet, oväntat – not!

 2. Ulf Andersson Says:

  Håller med föregående talare.
  Varför blir man inte förvånad?

 3. P.E. King Says:

  Suck! Att UU får hållas?

 4. Lorem Ipsum Says:

  Vad som slår mig är antalet sidor man måste läsa för att få ihop 7,5 hp inom detta område. När jag läste matematik så kunde jag med min fina röda Calculus läsa 40p (vad det är i dagens poängsystem vet jag inte)

  Hur kan det komma sig att materialet är så omfattande? Beror det på att det är mycket ”brus” och lite innehåll? Beror det på att man återupprepar samma sak flera gånger i olika texter?

  Det borde skrivas en ”Genusvetenskap for Dummies”. Det borde bli en mycket hanterbar bok, men den duger knappast att ha som tillhygge i ett slagsmål på grund av sin ringa vikt.

 5. Andreas Nurbo Says:

  Lorem Ipsum: I humanistiska ämnen läser man en massa böcker om vad folk tyckt om olika grejer. Sen tolkar man dessa texterna utifrån vad läraren tycker man ska utläsa. Sen har man tentor på det, där man försöker ge de svar som läraren eftersträvar. Aldrig har man tentagenomgångar så man får reda på vad man skulle skrivit för att få full poäng.
  Hela systemet uppmuntrar till att man ska ordbajsa så mycket som möjligt och skriva precis allt man vet även om det inte har med frågan att göra för det kan finnas saker som inte frågas efter som man måste förklara för att få full pott. Extra kul är det när olika människor tolkar texter annorlunda från lärarna eller institutionen. Då blir det hela tämligen meningslöst.

 6. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Kan inte upprepas nog:

  Frankfurtskolan och
  https://www.flashback.org/t1153814p2
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kulturvetenskap
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Frankfurtskolan

  Statens Institut för rasbiologi
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C3%B6r_rasbiologi

  Det är inte kärlek!

 7. Lorem Ipsum Says:

  @Andreas, Det känns som en stabil grund att bygga på. Jag har en bakgrund i ”hard science” så det där låter ju… ehem ”spännande”. Att kalla det vetenskap är en skymf mot dom som läser dessa kurser. Snacka om att innehållet inte matchar bilden på kartongen. Om jag läste en sån kurs skulle jag känna mig grundlurad och vilja ha tillbaka pengarna och tiden dom slösat bort för mig.

 8. Frida Says:

  Är det någon som läst stridsbergs romaner eller är ni bara arga för att hon översatt scum?

 9. Olle Says:

  Jag kan hålla med så långt att en författare ska kunna skriva vad den vill, men den ska även vara beredd på att skit föder skit. En dålig bok får självklart dåliga recensioner, oavsett kön på författare och recensent. Förutsatt att recensenten har bra smak och omdöme förstås, och det är ju subjektivt.

 10. Frida Says:

  Stridsberg fick inte pris för att hon översatte SCUM utan för att hon skrivit flera hyllade romaner. hur vore det om ni kunde bemöda er att kolla upp detta?

 11. Referens Grisen Says:

  @Lorem Ipsum

  Det är väldigt svårt att jämföra teknik och humaniora. När man läser en teknikkurs är det inte ovanligt att hela kursen går ut på att förstå några enstaka formler. Att Calculus är så tjock som den är med sina dryga tusen sidor är ju för att den också är utfylld med en hel del logiskt fluff. Om man bara hade fakta i den, inte så mycket utvecklingar och inga övningsuppgifter skulle den säkert kunna vara hälften så tjock.

  Vad jag försöker komma till här är att vissa ämnen behöver mer material för att förklaras och andra mindre. Men kan du skriva, som du föreslår, en ”Genusvetenskap for Dummies” så skulle jag gärna läsa den.

 12. Mattias Says:

  Hur kan du försvara Sara S Frida? Hon översatte ”bara” SCUM ja, men hennes förord visar att hon håller med VS om det som står där. Om du inte fattar att det gör henne till en idiot och en farlig människa i våra ögon så är du inte speciellt smart.

  Från förordet:

  ”Hennes Scum Manifest (Society for Cutting Up Men) kom ut på svenska 2003, med ett entusiastiskt förord av Sara Stridsberg, nyetablerad författare och feminist som bland annat medverkat i ”Bangs” redaktion. Enligt Stridsberg ”borde boken ha en hedersplats i varje kvinnas hjärta och bokhylla”. Hon framhåller att det här inte är någon drift med männen eller någon sorts symbolik, utan det hela är bokstavligt allvar.
  Scum säger att mannen har förverkat sin rätt att leva. Han ska utrotas. ”Mannen är av naturen en blodsugare, en emotionell parasit, och förtjänar därför av moraliska skäl inte att leva.” Kvinnorna är en överlägsen ras. De ”vet instinktivt att det enda som är fel är att skada andra och att meningen med livet är kärlek”. Fast inte till män förstås.”

  http://web.comhem.se/~u85332440/personindex/Personindex%20feminist.htm

 13. P.E. King Says:

  Citat Frida:

  ”…eller är ni bara arga för att hon översatt scum?”

  Vem är arg? Blir du arg på någon som förefaller vara psykiskt sjuk likt Valerie Solanas? Tänk hur det skulle vara på psykakuten om personalen blev arg på de som behöver vård…

  ”Stridsberg fick inte pris för att hon översatte SCUM utan för att hon skrivit flera hyllade romaner. hur vore det om ni kunde bemöda er att kolla upp detta?”

  Det framgår att hon fått pris för sina romaner samt att hon är översittare… förlåt, översättare av och delaktig i utgivningen av SCUM-manifestet.

 14. Sicher Says:

  @Frida

  Nu är det väl kanske inte själva priset i sig som är poängen. Utan snarare karaktären hos den som fått det.

  Det som de flesta män vänder sig emot är allt sånt här ”män är parasiter” bla bla bla…

  Gemensamt för (säkerligen) alla högprofilerade feministiska genusvetare är att de saknar stöd i inom naturvetenskapen. Man kan inte sitta och tänka fram något som styrs av biologi. Alla former av genusvetande är rent tyckande, baserat på sina egna eller sin grannes upplevelser.

  Jag kan när som helst ta en debatt kring allt vad som har med genus att göra, och bemöta feministiska argument med naturvetenskapliga fakta.

  Att inte feminister förstår att de framstår som löjliga när de gör anspråk på vetenskaplighet är för mig en gåta.

 15. Gonzo Says:

  ”1. tjejer ska inte få fett med skit så fort de ger ut en bok.”

  Vem ger tjejer skit för att dom ger ut en bok?
  Vilken tjej och vilken bok?

  Män ska kunna ge ut böcker och skvior utan att få skit. Jan Guillou och Ulf Lundell

  ”2. tjejer ska få skriva som dom vill om ätstörningar, ridläger, mens och våldtäkt.”

  Vem hindrar dom?

  Män ska får skriva om prestationsångest, småpenisar, kraven att vara riktiga män och övergrepp som drabbar män.

  ”3. tjejer ska få skriva om sina egna ätstörningar, sina egna ridläger, sin egen mens (vi skriver om våra erfarenheter, vi lever i patriarkatet, vi skriver om patriarkatet).”

  Vem hindrar kvinnor att skriva?

  Män ska ha rätt att skriva om sina egna erfarenheter, sin egen utsatthet och sina egna känslor. Ingen man ska tvingas in i könsrolerren ”en riktig karl biter i hop” eller ”ta det som en karl”. En man ska ha rätt att vara känslig.

  ”4. våra texter ska inte behöva vara konstruktiva eller uppbyggliga.”

  Dito

  ”5. manliga recensenter ska inte läsa in jävla heterokärlek i alla våra grejer, vi tar avstånd från kärlekskravet och kravet på sentimentalitet.”

  Det har karlar alltid gjort och det har vi fått skit för i alla tider

 16. cark1 Says:

  Jag får en känsla av brunskjorta när jag läser Sara Stridsbergs texter. Inte för inte som hennes initialer är SS, om man nu får vara så elak.

 17. Eric Says:

  Läs vad ”kulureliten” skriver om SCUM_manifestet:

  Rensioner och pressklipp
  Expressen
  Nina Lekander
  ”Äntligen en skitförbannad kvinna som tillåter sig vara det, som uppfinner en så rolig grotesk sammanställning som Society for cutting up men och sedan agerar ut det som är så gräsligt förbjudet i Skandinavien: Manshat.”

  Falu Kuriren
  Göran Pettersson
  ”Valerie Solanas text briserar som en kaotisk atombomb, en krigsförklaring slungad från en gatuhoras lägsta helvete rakt upp i skrevet på ett pösande maktfullkomligt patriarkat. Mycket få texter brinner tillräckligt starkt för att kunna förändra allt för läsaren. Det här är en sådan text.”

  Kom ut
  Ulrika Westerlund
  ”…en text som använder humorn som feministisk strategi.”

  BLM
  Aase Berg
  ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser Valerie Solanas SCUM Manifest. (…) översättaren Sara Stridsberg har skrivit ett fullkomligt lysande förord, helt innovativt i sin direkta energi, det gör mig nästa lika lycklig som manifestet.”

  Norrköpings Tidningar
  Ann Lingebrandt
  ”Manifestet slår fast att mannen skapat ett samhälle besatt av våld, sex och pengar som inte på något sätt är relevant för kvinnor – varje ansvarstagande kvinna bör därför göra sitt till för att störta den patriarkala ordningen.”

  Västerbottens-Kuriren
  Marit Strandberg
  ”SCUM är en viktig bok, kanske särskilt för män som fortfarande tycker att kvinnor är gnälliga och överdriver. Solanas har tröttnat på att försöka få någon att förstå. Hon ger igen.”

  Helsingborgs Dagblad
  Linda Fagerström
  ”Valerie Solanas var en pionjär vars planterade tankekorn i dag utvecklats till egna livaktiga forskningsfält.”

  Kvinnotryck
  Lina Borg
  ”När H&M:s äckliga affischer kommer upp till jul, kommer det att kännas mycket skönt att ha Valerie Solanas att hålla i handen.”

  Sydsvenska Dagbladet
  Jenny Högström
  ”Årets julklapp – högläsning anbefalles!”

  Smålandsposten
  Marit Östberg
  ”…en av västerlandets viktigaste feministiska texter. (…) SCUM Manifest är tufft och kompromisslöst men framförallt är manifestet ett sökande efter möjlig och mänsklig kärlek. Utopisk. (…) en genial text .”

  Nöjesguiden
  Salka Hallström Bornold
  ”…en rasande kampsång om kvinnlig stolthet, om mannen som förvandlat världen till ett ’skitställe’. (…) Sara Stridsbergs förord är bara 20 sidor långt. Men det brinner, flammar som ingen annanstans i svensk litteratur just nu.”

  Sydsvenska Dagbladet
  Jenny Högström
  ”SCUM Manifest borde ligga intill eventuella biblar och broschyrer för TV-porr i alla hotellrum i hela världen.”

  Aftonbladet
  Kristina Hultman
  ”…en skrämmande klarsynt beskrivning av förvirrad manlighet.”

  Borås Tidning
  Rebecka Gunnarsson
  ”…den här texten kommer att slå dig lika hårt i ansiktet som Cornelius i Fight Club spöar upp sig själv inne på sin chefs kontor. (…) Läs SCUM Manifest och hitta tillbaka till ilskan som kan förflytta berg.”

  Hårresande att hat och intolerans hyllas av dessa…

  http://www.modernista.se/shop/shopexd.asp?id=1716

 18. vmm Says:

  Jag hör relativt ofta personer som föreslår att våldtäktsmän ska få kroppsdelar avskurna. Märkligt nog tycker samma personer att tjuvar INTE ska få händerna avhuggna. Och absolut ingen ska få huvudet avhugget om den mördat någon.

  Så låt mig sammanfatta:

  – sexbrott: penis avhuggen och det är ok.
  – stöld: inte handen avhuggen för det är barbariskt.
  – mord: inte huvudet avhugget för man är emot dödsstraff.

  Jag vill påpeka att OM en kvinna NÅGONSIN skulle dömas för sexbrott, eller vilket annat brott som helst, så skulle det anses som ett övergrepp att skära av klitoris och/eller blygdläpparna. Jag ville bara påpeka det.

 19. vmm Says:

  Kommentar till mitt förra inlägg:

  jag tycker jag ofta hör framförallt unga tjejer som säger att man borde skära k-ken av våldtäktsmän. Det är enkelt att säga men börjar man nysta i det så undrar jag om man verkligen är för stympningsstraff. Typ att handen huggs av för stöld. Eller om man ska dra det till sin spets att huvudet huggs av om man mördat. Med en kvinnlig inriktning så kan ju avhuggande av penis jämföras med avhuggande av klitoris och bortskärande av blygdläppar.

  Om en kvinna begår hemska brott som våldtäkt och mord så uppstår det ingen mobb som kräver att ”klittan ska skäras av”. I Riksdagen så står ingen och föreslår att könsdelar på kvinnor som begår hemska brott ska skäras bort.

 20. michael Says:

  Scum manifestet är feminismens mein kampf som visar deras rätta ansikte jag har aldrig hört Mona Sahlin Gudrun Shyman Maria Pia Boethius Fi Socialdemokratiska kvinnoförbundet osv ta avstånd från det & eftersom dom tiger ska även dom dömmas för sin skitiga medverkan & feghet till att denna könsrasism får spridas

 21. Jakob Says:

  Jag får verkligen intrycket att Stridsberg inte kan tåla att skräplitteratur får befogad kritik så länge litteraturen är skriven av ”tjejer”. Med andra ord ytterligare ett exempel på att man inte får kritisera det kvinnor gör för då är man en kvinnohatande manschauvinist.

  Förövrigt är det möjligt att Stridsberg har fått en hel hög utmärkelser, men hennes manifest är likväl intolerant och koleriskt. Därför – Frida – är det ointressant vad hon fick pris för. Det går att vara intolerant och hatisk trots att man är intellektuell.

 22. Anna F Says:

  @Frida

  Vi kan läsa idag 11/28 i Helsingborgs Dagblad ”bok recension” av Jenny Högström, jenny.hogstrom@hd.se, 042-4899140:

  ””SCUM” som i Society for Cutting Up Men – som alltså översattes av Stridsberg 2003. En pionjärgärning, helt enkelt!
  Utan ”SCUM” har jag för övrigt inte bara svårt att föreställa mig Sara Stridsberg, som debuterade 2004, utan också hela horder av svenska författare och serietecknare.”

  ”Jag menar, vem blir inte inspirerad?”

  ”Lagom till jul kommer det nu en lysande rosa nyutgåva av ”SCUM”. Och bättre julklapp kan i alla fall inte jag tänka mig!”

  http://hd.se/kultur/boken/2010/11/28/manifest-som-motgift/

 23. Musse Pig Says:

  Michael, skulle Boethius ta avstånd från SCUM-manifestet?? Knappast! :
  http://www.etc.se/11747/scum-maria-pia-boethius-om-ett-skimrande-manifest/

 24. Musse Pig Says:

  Militanta flator dominerar feminismen. Därmed är de drivande grundmotiven hat och makt. På så sätt så ligger de väldigt nära nazismen. Jmf Mein Kampf och denna konstruktiva och kärleksfyllda bok:
  http://www.etc.se/11747/scum-maria-pia-boethius-om-ett-skimrande-manifest/

 25. Steffo Says:

  Är det feministisk hjärntvätt av unga studenter som är målet på genuskursen vid UU? Dom skulle kunna haft SCUM som litteratur för en kurs typ ”Kritiska studier av kvinnor och feminininitet” där SCUM granskas kritiskt. Det finns ju motsvarande forskning typ ”kritiska studier av män och maskulinitet”.

 26. Hanen Says:

  Alltså, när man tänker på det blir man för fan mörkrädd. Att en person som SS kan hyllas så öppet och anses förtjäna pris är helt ofattbart.

  Jag skulle vilja påstå att det dessutom visar på avståndet mellan den självutnämnda tyckareliten och vanliga svenskar. Som vanligt kan man ju också ställa sig frågan vad som hänt om det hade varit ett motsatsförhållande. HAde en manlig motsvarighet till SS hyllats? Tror knappast det va.

 27. Anna F Says:

  Hets mot folkgrupp är att uppsåtligen, hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan grupp av personer med anspelning på bl.a. sexuell läggning som definieras som homo, bi eller hetrosexuell.
  Den som gör sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt 16 kap 8 § brottsbalken döms i svensk domstol till fängelse i högst två år.

  Jenny Högströms hyllning av manifestet idag gör henne enligt min mening skyldig till hets mot sexuell läggning, hetrosexuel män (och ev. andra grupper, manifestet inehåller även hets mot bögar och hetrosexuella kvinnor) alltså brott mot lagen och de pressetiska reglerna.

  http://hd.se/kultur/boken/2010/11/28/manifest-som-motgift/

  Ni andra som tycker likadant bör påpeka detta till:
  Allmänhetens Pressombudsman (PO)
  http://www.po.se/start

  Ansvarig utgivare HD: soren.karlsson@hd.se
  Tjänstgörande webbredaktör: Mattias Frisk, internet@hd.se

  Eller på närmaste polisstation.

 28. Trio Says:

  Sara Stridsberg: ”Skär kuken av männen!”

  Pär Ström: ”Att utöva brutalt och bestialiskt våld mot en någon bara på grund av denna persons könstillhörighet är inte speciellt trevligt.”

  Frida: ”Pär, hur vågar du kritisera Sara Stridsberg?! Hon har faktiskt fått pris för sina romaner”.

  Feminism i ett nötskal.

 29. petter Says:

  Kvinnan är ett psykfall och behöver vård. Finns det ingen kvalitetskontroll för universitetets verksamhet? Jag trodde universitet betydde en plats där man lär sig saker som har med verkligheten att göra.

  ”Hur vågar du kritisera SS?” Ett psykfall till.

  Jag kan förstå de inre konflikterna när sådana människor försöker framstå som intellektuella och kalla sig ”forskare” och omgivningen (med rätta relaterar till dem som snorungar)

 30. Jesus Says:

  Ur biologiskt perspektiv, så är Y och X fulländade, då Y passar in i X, därigenom kan människosläktet fortplanta sig, därmed är Y ingen biologisk olycka.
  När det gäller Sara Stridsberg, så visst har hennes venusberg förändrats, som man kanske kan kalla för ”stridsberg”. Dock är det inte okej att namnge en förening/organisation på det sättet som hon gjort, det är ett grovt övertramp som borde klassas som hets mot folkgrupp dvs män.
  Speciellt i tider då man försöker skapa jämlikhet mellan människor.

 31. Patrik (PP) Says:

  Bra sammanfattning Trio!

 32. Lätt lösning på genusfrågan « Dubier och Dobbleri Says:

  […] Genusnytt har sniffat upp att något som heter S.K.A.M-manifestet (Skär kuken av män) ingår som kurslitteratur på en genusvetenskaplig utbildning. Aldrig har devisen; ”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större” som finns inpräntat i universitetshusets sten känts lämpligare. […]

 33. Blogglös Says:

  30- och 40-talets SS i modern skepnad.

  Sara Stridsberg.

  SchutzStaffel = SS = Sara Stridsberg

  (Bloggförfattaren avgör givetvis vad som får och inte får skrivas men detta var mitt bidrag för stunden oavsett om det publiceras eller inte.)

 34. Reinhard Heydrich Says:

  ”Ein volk, ein reich, ein Führer”

  Lebensraum für feministen…

 35. Lorem Ipsum Says:

  @Referens Grisen, Det ligger nått i det du säger. Men ibland känns det som att genusvetenskapen försöker verka mer trovärdig än den är genom att helt enkelt presentera ett gigantiskt läsmaterial till kurser etc.

 36. Nils D Says:

  Jag vet att det är som att svära i kyrkan, men jag kan inte låta bli:
  Jag känner mig faktiskt inte ett dugg hotad av manifestet, är väldigt sugen på att läsa det. Låter som en helt kocko fantasi, som en total motsats till hur världen är. Det väcker associationer till den medeltida karnevalen; EN dag per år får tiggarna och de utstötta ta plats på stadens torg för att häckla och häda härskaren med en väldig lust och frenesi, för att resten av året tvingas leva förpassade till slummen och misären.

 37. Patrik (PP) Says:

  Att det finns otäcka människor som SS är inget nytt men att så många uttalar sig gillande skrämmer. Egentligen borde man väl inte bli förvånad då historien är full av liknande exempel.

 38. Shastra Says:

  Självklart är det bra att S.C.U.M. översätts till svenska, av precis samma skäl som det är bra att Mein Kampf och Che Guevaras tal finns översatta till svenska. All litteratur, inklusive vrickade hatfyllda våldsfantasier, bör finns tillgängliga på så många språk som möjligt. Annars reduceras de till titlar med ett innehåll som bara är känt via hörsägen för många människor.

  Att sedan vissa mindre begåvade människor blir inspirerade av hatet är en helt annan sak.

 39. Shastra Says:

  @Nils D

  Valerie Solana var ett tragiskt livsöde, hon var en mentalsjuk kvinna som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter mordförsöket på Andy Warhol och två andra personer. Att hon idag framstår som en sorts gycklare lämnar en besk eftersmak med tanke på omständigheterna.

 40. gealach Says:

  ”1. tjejer ska inte få fett med skit så fort de ger ut en bok.”

  Får de? Alltid? Av vilka? Får inte killar som ger ut skitböcker skit för det, de också?

  Vad är det jag har missat?

  Är inte ”fett med skit” ett lite väl tonårsaktigt sätt att uttrycka sig, förresten?

 41. En läsare Says:

  Feminismen är vår tids religion.

 42. Hans Says:

  Kanske värt att kolla upp HUR kursen använder litteraturen innan man börjar kritisera det allt för hårt? Tar man upp texterna som ett dåligt exempel och studerar var de brister? Förmodligen inte men jag tycker nog ändå inte att det faktum att någon specifik kurs – vid detta generellt sett pinsamma ”lärosäte” vid den löjeväckande institutionen Genus-”vetenskap” – använder någon viss litteratur är speciellt uppseendeväckande och förtjänar ett eget blogginlägg.

  Någonstans får man dra gränsen mellan vad som är intressant och vad som bara är överdrivet gnälligt och fluffig utfyllnad utan substans. Detta var minst sagt ett gränsfall enligt min mening. Kanske är det någon annan som håller med? Eller har jag fel?

  Jag tycker du gör ett bra jobb i övrigt Pär! Ett stort tack och ge aldrig upp!

 43. Sigvard Lingh Says:

  ”avstånd från kärlekskravet”…

  Nu börjar det hetta till. I min bok återger jag den kortaste vetenskapliga definitionen på psykopati (av Adolf Guggenbühl Craig):

  ”Psykopati defineras enklast som kärlekslöshet.”

  Boken, som ska bli min doktorsavhandling, har omfattande avsnitt om kvinnors våld och kvinnlig psykopati. Avsnittet om kvinnors våld är ganskat av en kvinnlig professor i genusvetenskap. Jag har snart ett möte med ytterligare en.

  Se: http://psykopat.info

 44. Per Says:

  Jag skulle betrakta detta SCUM-manifest som hets mot folkgrupp. Manssynen som framställs är densamma som synen på judar i Tyskland under 30-talet. Påstådd biologisk överlägsenhet hos en grupp, vilket gör den andra ovärdig att leva. Läs bara eländet och byt ut ordet ‘man’ mot ‘jude’, det är samma typ av ”rasism”. Vad gäller SKAM är det väl samma sak…

  Att detta diskuteras på universiteten är väl bra om det skulle granskas kritiskt, men om det lärs ut som ”vetenskapligt” material är situationen minst sagt skrämmande.

 45. Carl Magnus Says:

  Sigvard

  ”avstånd från kärlekskravet”…

  Nu börjar det hetta till. I min bok återger jag den kortaste vetenskapliga definitionen på psykopati (av Adolf Guggenbühl Craig):

  ”Psykopati defineras enklast som kärlekslöshet.”

  Boken, som ska bli min doktorsavhandling, har omfattande avsnitt om kvinnors våld och kvinnlig psykopati. Avsnittet om kvinnors våld är ganskat av en kvinnlig professor i genusvetenskap. Jag har snart ett möte med ytterligare en.

  Sigvard jag ser vart du vill komma. Har själv tänkt på liknande sätt. Feminismen har många likheter med psykopatisk störning absolut.

  Var lite försiktig med ditt säljande av boken bara annars kan det tas på fel sätt.

  FÖ så känner du igen mig.

 46. Carl Lundh Says:

  Uppsala universitet igen då. Fortsätter starkt att etablera sin ställning som universitet för de som inte kom in någonstans bättre. En stark 2:a, alltså.

 47. Aftonbladet föreslår SCUM-manifestet som julklapp « GenusNytt Says:

  […] Sara Stridsberg (som alltså översatte SCUM-manifestet till svenska) var med och startade S.K.A.M (Skär Kuken Av Männen), en sammanslutning av författare som vill bryta ner patriarkatets makt över litteraturen. Jag bloggade om det här. […]

 48. anonym Says:

  varför kan man inte ge machomännen psykologhjälp och gratis könsbyte istället dom kanske föddes som pojkar men vill vara flickor men beter sej som machomän för annars överger deras föräldrar eller vänner så skär av kuken på machomännen låter bra men låt dom andra männen vara ifred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: