Ännu en RIKTIGT lömsk kvinnofälla hittad

by

Den kallas jobb.

Men låt oss börja från början. Att vara kvinna är som bekant liktydigt med att leva ett liv i ständigt kamp för att undvika alla de fällor som lurar just för kvinnor – så kallade kvinnofällor. Här kommer nu ett aktuellt exempel (tack för tipset, Harald) ur tidningen Computer Sweden.

Jag har tidigare bloggat om en märklig undersökning från den så kallade Lifekoncernen, som gick ut på att det är synd om kvinnor för att många av dem pressar sig att gå till jobbet när de är sjuka. Hur männen gör hade Lifekoncernen inte undersökt.

Nu skriver Computer Sweden om undersökningen. De har kryddat artikeln med nedanstående bild, för att alla direkt ska ta till sig hur kämpigt kvinnor har det på sina jobb. Och sedan kommer då bildtexten som pricken över i. Bra jobbat – det blir 100 PK-poäng

I boken Mansförtryck och kvinnovälde har jag sammanställt en lista med exempel på sådant som utmålas som kvinnofällor. Här kommer den listan:

– Arbeta hemifrån
– Bolagens styrelser
– Deltidsjobb
– EMU
– EU
– Flexibla arbetstider
– Forskning
– Färre vårdplatser
– Föräldraförsäkringen
– Kvinnors systerskap
– Kärnfamiljen
– Lådvin
– Martin Timell
– Nya a-kassan
– Offentliga monopol
– Regionförstoring
– Rökrelaterade sjukdomar
– Semester
– Sjukförsäkringen
– Skilsmässa
– Spelberoende
– Utbrändhet
– Validering
– Vårdnadsbidrag
– 8 mars

Nu kan vi alltså addera ytterligare en – jobb. Vet du några fler kvinnofällor?

Uppdatering: Här är några fler kvinnofällor som hittats:

– Ladies Night
– Självförverkligande

Annonser

29 svar to “Ännu en RIKTIGT lömsk kvinnofälla hittad”

 1. Anna F Says:

  kvinnofällor:
  Ernst kirchsteiger
  Delad vårdnad

  Mansfälla (!!!) ”Bakom varje kvinnofälla finns en mansfälla”, Wendela, Aftonbladet.

  P-piller
  Självförverkligande
  rökrelaterade sjukdomar

 2. barfota Says:

  ”Musfällan” är den optimala kvinnofällan 😀

 3. P.E. King Says:

  Barn (att bära, föda och ha)
  Barnomsorg (dagis, förskola, skola)
  Deltidstjänst
  Flexibla arbetstider
  Husmorsromantik (hemlagat, sömnad, heminredning)
  Klimat- och miljöfrågor
  Kundval
  Svenska samhället
  Traditioner och högtider (jul, nyår, påsk)
  Weekend (helgledighet lö-sö)

 4. Anna F Says:

  ”Bakom varje kvinnofälla finns en mansfälla” logiken är av samma kaliber som:

  ”War is Peace,” ”Freedom is Slavery” och ” ”Ignorance is Strength.”

 5. Kungabloggen Says:

  Varför inte skriva lite om en verklig kvinnofälla tex könsstympningen? Och vem som egentligen håller i rakbladet.

  Jag har aldrig sett eller hört talas om att det är män som gör det och har svårt att tro att män skulle finna det speciellt viktigt. Däremot kan det vara intressant för kvinnor att kontrollera andra kvinnors sexualitet. För kåta och frigjorda kvinnor kan vara ett hot mot matriarkatet då de förlorar sin makt att manipulera männens sexualitet.

 6. Hanen Says:

  Är inte livet rakt av en gigantisk kvinnofälla.

 7. Jonas S Says:

  Som P.E. skriver här ovanför; Julen verkar vara en massiv kvinnofälla 😛

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8208894.ab

 8. John Berg Says:

  Vetenskapsrådets satsning på genustrumpetforskning i all ära, men nog borde genusvinklad Timell-forskning utgöra ett bra alternativ till ”forskningsprojekt” att slösa skattemedel på? Ge mig en genusmiljon i ”forskningsanslag” och jag ska låta skriva en avhandling med titeln ”Martin Timell som genussymbol – om manligt och kvinnligt kring Martin Timell i tid och rum”, innehållande allena genuspolitiskt korrekt smörja. 100 GK-poäng till mig.

 9. En feministisk paradox? « Basses Hörna Says:

  […] GenusNytt. Tidningar: […]

 10. John Berg Says:

  Jag glömde länken. Feministisk tragikomik på hög nivå direkt från genusvansinnets verklighet i Sverige av idag. Håll till godo.

  Vetenskapsrådets projektdatabas:

  ”Trumpeten som genussymbol – om manligt och kvinnligt kring trumpeten/trumpetare i tid och rum Projektets syfte är att undersöka hur kulturella identiteter och sociala roller kring trumpeten/trumpetaren återspeglar värderingar och normer inom samhället kopplat till genus och social position. Den övergripande frågeställningen är att undersöka vilka mekanismer och sociala och kulturella sammanhang i tid och rum som gestaltas, skapas och återskapas genom trumpeten som genussymbol. För att kunna utkristallisera dessa, blir det nödvändigt att problematisera begreppen manligt och kvinnligt och undersöka närmare de föreställningar, som är verksamma och skapar trumpeten som markör för manlighet.”

  Vetenskapsrådets projektdatabas:
  http://vrproj.vr.se/detail.asp?arendeid=58411

 11. Fredrik Says:

  Den indiska fabrikanten av råttfällor, Mouse Trap India Ltd, publicerade redan 1965 en undersökning som visade att 62 % av de råttor som fastnade i deras råttfällor var av honkön. President Rajendra Prasad and Home Minister Ballavbhai Patel tog genast tag i detta och beordrade ut armen för att rätta till problemet. 4 år senare återvände 18.650 soldater efter att ha korrigerat problemet i 9.654 byar i främst Bengalen och siffran var nu nere i det acceptabla 52 %. På detta sätt visar Indien att man tidigt tog begreppet ”musfälla”, eller som det heter på hindi: ”Schymanaturai”, på allvar. I den sydvästra provinsen Kerala, kommunistiskt styrd, sägs man ha kommit så lågt ned som 49 %, enligt resultatet av 5-årsplanen 2005, men dessa siffror är preliminära.

 12. Anna F Says:

  @John Berg
  Det borde egentligen finnas en nödbroms som allmänheten skulle kunna dra i för att slippa sådana flagranta idiotier.

 13. Pether Says:

  Nu börjar aftonbladet med nytt vurmande för att könsstympning av flickor måste sluta, nu har en flicka dött!!!
  Inte ett ord om alla de pojkar som också könsstympas, alla de hundratals pojkar som bara i sydafrika dör varje år.

  Inte ett ord om att det är kvinnor som ser till att sina döttrar och barnbarn blir stympade. För man måste ju se till så att männen är förövarna.

 14. Tanja Bergkvist Says:

  Kvinnors stress beror på genusforskarnas krav på att alla kvinnor ska leva upp även till de manliga normerna och idealen – klart det blir dubbelt upp. Å andra sidan ska männen bli hemmafruar, så även männen borde vara stressade….

 15. Gonzo Says:

  Du har glömt att alla 364 dagar (alla utom 8 mars) är kvinnofällor och mansdagar.
  Det hör man ofta feminister säga den 8 mars

 16. Gonzo Says:

  Pether

  Någon som vet hur många pojkar som mister livet eller skadas svårt av könsstympning av pojkar? Eller är det ointressant för media?

 17. michael Says:

  Att vara kvinna är en kvinnofälla

 18. Pether Says:

  Gonzo: Det är ointressant för media. Men i en post här på genusnytt(tror jag det va?) så var det en som tog upp antalet pojkar som dött av könsstympning i sydafrika. Sparade inte just den länken utan bara en annan om hur könsstympning inte bör användas som redskap för att slåss mot HIV.

 19. TS Says:

  Morgondagens kvinnofälla:
  En del av dagens och morgondagens manliga generation kommer att flippa ut och ta till våld mot kvinnor.
  Feminismen som självuppfyllande profetia.

 20. Björn Says:

  Livet som sådant verkar vara en kvinnofälla.

 21. Anna F Says:

  ”Nördtjejernas revansch”, ”Det finns en maktaspekt av webbscenen. Kan du teknologin och har tillgång till verktygen kan du påverka väldigt mycket. Tjejer måste vara en del av den världen.”

  Tjejerna vill ha makt! Vem stoppar damerna? Facebook stratade av en 19 åring, vad hadde han för makt? Lägg namnen på minnet: Heidi Harman och Henriette Weber. Innan 2012 kommer vi att läsa om en fett bidrag/projekt som skattebetalarna kastar på duon. Grattis på förhand tjejer!

  http://www.dn.se/ekonomi/nordtjejernas-revansch-1.1219068

 22. daniel spansk Says:

  Vart vill man komma med detta?

  Kvinnofällan slår igen kring kvinnan då hon (att på patriarkala grunder givetvis) väljer att vara hemma med barn i stället för att (trotsa patriarkala maktstrukturer) göra karriär på jobbet.

  Samma fälla slår lika skoningslöst mot den stackars kvinnan som gör tvärtom. Alltså hon som vågar vägra barnafödande.

  Har hon dessutom oturen att ha en man som spelar trumpet på minsta hobbynivå, ja då kan hon förmodligen räkna med ett alldeles för kort liv, så farligt är det att (bara) vara kvinna.

  Men kvinnan av idag behöver inte längre känna misströstan, för miljardrullning inom genusforskningen är omfattande och så kloka som genusforskarna är lär åtgärderna inte vänta på sig.

  Hål ut kvinna ,frälsningen är nära.

 23. Steffo Says:

  Det är faktiskt jvlgt löjligt med fällor som tydligen bara drabbar kvinnor. Att dö i medeltal 5 år tidigare är kanske en mansfälla? Att vara mer våldsutsatt är en mansfälla? Att jobba mer och betala mer skatt är en mansfälla? Att få lägre skolbetyg och bli blockerad från utbildningar är en mansfälla? Var är alla rasande feminister (som ju kämpar för jämställdhet?) som borde komma rusande till de drabbade männens undsättning? Bryr dom sig bara om kvinnor?

 24. Torstensson Says:

  Hejsan.

  En hel del socialdemokratiska feminister är upprörda över vårdnadsbidraget som syftar till att föräldrarna ska kunna stanna hemma med barnet. Det ahr visat sig att en väldigt liten del av männen har stannat hemma med barnen dvs att det är kvinnorna som valt att stanna hemma med barnet.

  Det kallar man inom Folkpartiet men också Socialdemokraterna för en KVINNOFÄLLA.

  Vissa socialdemokratiska feminsiter vill lagstifta att män ska tvingas att stanna hemma med barnet eller så vill dom helt enkelt ta bort denna möjlighet för föräldrarna. Man kräver att männen ska stannahemma med barnet eller så talat man om delat vårdnadsbidrag.

  Här har vi alltså ett exempel på hur politiker vill tvinga folk att välja som dom vill efterosm det gynnar jämställdheten menar man.

  Man bortser då från att de flesta familjer idag drivs som ett företag där den som tjänar mest jobbar. I de allra flesta familjer tar både mamman och pappan detta beslut som grundar sig på ekonomi, samt säker också kvinnans önskan att få vara nära barnet som hon haft i sin mage i 9 månader. Pappan försvinner ju liksom inte från bilden efterosm ett barn förväntas bli äldre än 1 år. Alltså ett beslut av familjerna.

  Man bortser också från att en god sund ekonomi i sig innebär lycka och välstånd för en familj. Att den som tjänar mest tar ansvaret för ekonomin är ur det hänseendet ett förnuftigt beslut för alla som överhuvudtaget vet att en familj är beroende för pengar- För att få trygghet.

  Trygghet är pengar.

  Den riktiga kvinnofällan är ju då att kvinnor bor med i snitt 4 år äldre män som har mer kapital,status etc oberoende av förklaringen till varför dom väljer honom och skaffar barn med honom.

  Vill dessa socialdemokratiska feminister göra något åt jämställdheten så kan man börja med att lagstifta , dvs förbjuda kvinnor att skaffa barn och bli ihop med 4 år äldre killar.

  Ett argument som naturligtvis hade fått närmsta feminist att flyga i taket.

  Vilket naturligtvis gör det så frestande att skriva detta.

  *klick*

 25. Lorem Ipsum Says:

  @Steffo, att män dör tidigare är ju naturligtvis en kvinnofälla. Vi kan inte ha det på något annat sätt. Som slutkommentar till ditt inlägg så är feminismen inte intresserad av jämställdhet och lika spelregler. Feminismen är ett fackförbund för kvinnor (men bara för kvinnor som tror på dom rätta sakerna).

 26. John Berg Says:

  Anna F:

  ”Det borde egentligen finnas en nödbroms som allmänheten skulle kunna dra i för att slippa sådana flagranta idiotier.”

  Jag drog i nödbromsen för länge sedan, men snöret till nödbromsen gick av. Nu tuffar genuståget på i en rasande takt mot okänt mål.

 27. Fredrik Says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnor-forlorare-vid-langpendling_5767389.svd

  hetsen tar aldrig slut

 28. Patrik (PP) Says:

  REA

 29. Den ultimata listan på kvinnofällor? « GenusNytt Says:

  […] För övrigt, GenusNytt har tidigare publicerat en lista på kvinnofällor här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: