Lättare för kvinnor få forskningspengar

by

Forskningsrådet Forma delade nyligen ut 494 miljoner kronor till 146 nya projekt inom de tre områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Det blir riktigt intressant när man anlägger ett genusperspektiv på de beviljade ansökningarna. Siffrorna är dessa:

– 39 procent av ansökningarna kom från kvinnor
– 46 procent av de ansökningar som beviljades kom från kvinnor

Kvinnor är alltså tydligt överrepresenterade bland de dem som valts ut för att få pengar. Man kan också uttrycka sig så att det har varit lättare för en kvinnlig forskare att få pengar än för en manlig, statistiskt sett. Dessutom går 65 procent av bidragen för anställningar som forskningsassistenter till kvinnor.

Man kan ju tycka att detta är en brist i jämställdheten – könet ska ju inte spela någon roll. Men så resonerar inte Formas huvudsekreterare, Anna Ledin. Hennes kommentar är:

”Det är väldigt kul att kvinnorna klarar sig så bra”.

Läs mer om saken här.

En annan person som lustigt nog också heter Anna Ledin har forskat kring just frågan om huruvida jämställdhet råder när kvinnor respektive män tilldelas forskningspengar.

I en studie hon gjorde 2006 visade det sig att en större andel av männen än av kvinnorna fick forskningsanslag. Ledin nr 2 misstänkte könsdiskriminering av kvinnliga forskare.

För att bevisa det könsneutraliserade hon ansökningarna till två ansökningsomgångar – de som bedömde ansökningarna kunde alltså inte se könet på den sökande. Då borde ju skillnaden försvinna om det var kvinnodiskriminering som låg bakom den tidigare överrepresentationen för män.

Vad som hände var att skillnaden istället ökade.

Detta intressanta förhållande kommenterar Anna Ledin nr 2 så här:

”Den förklaring som selektionskommitténs medlemmar själva förde fram var att det troligen handlade om omedveten positiv särbehandling. Alla är medvetna om att beviljningsgraden är lägre för kvinnor så kanske de försöker — omedvetet — att lyfta kvinnor.”

Det rör sig alltså återigen om fakta som tyder på att det är lättare för kvinnor än för män att få forskningsanslag. Kanske ett jämställdhetsproblem för Gudrun Schyman att lyfta upp i debatten – hon säger ju att hon bara vill ha jämställdhet.

Läs mer här. Tack för båda tips, Charlie!

För övrigt, läs här ett protokoll (punkt 10) från golfklubben som ändrar medlemsavgiften som hittills varit 4.500 kronor. Nu ska avgiften istället bli 4.400 kronor för kvinnor och 4.600 kronor för män.

Annonser

14 svar to “Lättare för kvinnor få forskningspengar”

 1. DrKejs Says:

  Det är faktiskt en oerhört intressant studie, även om hon kommer fram till slutledningar som inte är underbyggda av studiens resultat. Lika spelregler i form av könsneutralisering av ansökningarna verkar vara bra, då kanske kompetens framhålls istället. Dessvärre visar hennes resultat att färre kvinnor då blir antagna, vilket stämmer överens med selektionskommitténs antagande om positiv särbehandling av kvinnor när ansökningarna inte är könsneutrala.

 2. Trio Says:

  Mycket intressant faktiskt. Ett bra experiment hon gjorde – även om hennes feministglasögon givetvis gör att hon inte drar några vettiga slutsatser av resultatet.

  Ännu ett av alla tiotusentals bevis för att för en feminist är jämställdhet = kvinnor på alla sätt gynnas framför män.

 3. NisseNyfiken Says:

  Ang. olika medlemsavgifter för kvinnor och män: har de verkligen laglig rätt att göra så? Eller får männen något i sitt medlemsskap som inte damerna får som kan motivera skillnaden?

 4. JD Says:

  Ju fler inlägg man läser på denna viktiga blogg ju mer tydliggörs det vilket äckligt skitig pengaindustri kvinnokönet har blivit!

  Detta har ingenting med jämställdhet att böra. Det borde vilken idiot som helst kunna förstå!

  Bra Pär!

 5. JD Says:

  Ju fler inlägg man läser på denna viktiga blogg ju mer tydliggörs det vilken äcklig och skitig pengaindustri kvinnokönet har blivit!

  Detta har ingenting med jämställdhet att böra. Det borde vilken idiot som helst kunna förstå!

  Bra Pär!

 6. Andreas Dahlin Says:

  Mycket intressant!

  Vad jag har hört så tillämpas ofta mildare formen kvotering när det gäller ansökningar till forskningsanslag. Det innebär att andelen kvinnor bland de sökande ska vara samma som andelen kvinnor bland de som får anslag. Jag vet själv att jag fick mitt anslag då sådan kvotering tillämpades. Kvinnorna som sökte råkade vara extra bra den gången så de kvoterade ut sig själva! (Jag kanske hade fått bidraget ändå men det kan jag förstås inte veta säkert.)

  Men det verkar som det finns lite fler härliga kvoteringsregler att tillämpa. Särskilt intressant att höra hur resultatet blev med könsneutrala sökande.

  Generellt har jag ingen problem med att det blir fler kvinnor som får bidrag om de faktiskt är bättre. Det som är lustigt är ju förstås, vilket jag tror du menar, att när det är betydligt mer kvinnor än män i ett positivt sammnhang ses det inte som ett jämställdhetsproblem.

 7. Pether Says:

  På sidan 8 i Metro Göteborg sprider en feminist manshat och lögner.

  http://www.metro.se/se/misc/pdf/2010-12-03/SEGOT_2010-12-03.pdf

  Läs bland annat näst sista stycket.

  ”Vi får ju inte glömma att det trots allt är en grov
  majoritet män som bonkar på sina flickvänner och
  fruar varje år, inte tvärtom.”

  Får inte fram en mail till henne, men ska försöka kontakta henne o se vad hon säger till sitt försvar.

 8. Pether Says:

  http://www.metro.se/2010/12/02/605/vi-alskar-att-hata-den-hysteriska-fli/

  Den fanns visst på sidan också.

  Även här osar det manshat:

  http://www.metro.se/2010/12/03/69572/mannen-bestammer-hur-kvinnorna-ska-kl/

 9. Jack Says:

  Angående golfklubbens olika medlemsavgifter baserat på kön så är min intuitiva uppfattning att detta borde strida mot grundläggande värderingar inom svensk idrott och bryta mod någon förordning.

  Jag gick igenom några dokument från Riksidrottsförbundet och läsningen var delvis skrämmande. Feminismen hade på sina håll börjat tränga undan ideerna om jämställdhet.

  Detta gick iaf att hitta:

  Johannesberg Golf & Country Club är en ideell förening medlem i ett av Riksidrottsförbundets (RF) medlemsförbund, golfens specialidrottsförbund (SF).

  Medlemskap i Riksidrottsförbundet


  En ideell förening får efter skriftlig ansökan upptas som medlem i SF om nedanstående villkor är uppfyllda.

  3 Föreningen har förbundit sig att i sin idrottsliga verksamhet följa RF:s och respektive SF:s stadgar, tävlingsbestämmelser, övriga bestämmelser och beslut fattade av överordnat idrottsorgan.

  RF:s Stadgar

  1 § Idrottsrörelsens verksamhetsidé
  Idrott skall bedrivas i enlighet med den av RF-stämman beslutade verksamhetsidén.
  ————
  * Idrottsrörelsens verksamhetsidé är antagen av 1995 års Riksidrottsmöte (RF-stämma) och reviderad
  av RF-stämman i Västerås 2005. Hela Idrotten vill finns tillgänglig på http://www.rf.se .

  Idrotten Vill

  det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva idrott

  Att ge olika möjligheter för män och kvinnor att delta, genom att ta en högre avgift av det ena könet, bryter således mot Riksidrottsförbundets stadgar vilka Johannesberg Golf & Country Club har förbundit sig att följa. Golfens specialidrottsförbund, Svenska Golfförbundet, får därför inte uppta föreningen som medlem.

  Genom att ha upptagit i medlemskap en förening som bryter mot RFs stadgar bryter således Svenska Golfförbundet mot RFs regler.

  Om svensk golf inte nekar medlemskap till Johannesberg Golf & Country Club kan man nog vända sig till Riksidrottsnämnden:

  Till RIN kan du överklaga beslut i bestraffningsärenden och andra beslut tagna i respektive specialidrottsförbund.

  Först kan man dock be föreningen snabbaste korrigera sina stadgar, därefter be specialidrottförbundeet att exkludera Johannesberg Golf & Country Club, innan man går till RIN.

  Kontaktuppgifter:

  Svenska Golfförbundet
  Kevingestrand 20
  Box 84
  182 11 DANDERYD SF18
  info@sgf.golf.se
  http://sgf.golf.se/
  Tfn. 086221500, 086221500
  Fax. 08-755 84 39

 10. Cissi Wallin… Igen « David Holman Says:

  […] Här skriver Pär Ström på GenusNytt hur kvinnor får lättare anslag på forskningspengar än män. […]

 11. JD Says:

  Jadu… Den där Cissi Wallin är ett typexempel på en bortskämd snorunge som säkerligen bor i en lite etta på söder och tror att hon är det coolaste bruden i stan. Att titulera sig journalist och skriva feministiska och mansföraktande dynga och skicka till tidningar hör ju också till den bilden.

  Kan man inte koka ris, åka buss eller betala räkningar då man är 20 år så har man liksom förbrukat sin rätt att skylla allt på alla andra.
  I alla fall tills man har fått lite skinn på näsan och insett att man inte är världens medelpunkt.
  Skrattretande!
  http://www.metro.se/2010/11/22/24536/jag-blev-curlad-till-ett-helvete/

 12. JD Says:

  Obs! Inget mot henne som person utan bara ett klargörande att hon inte har så stor världsuppfattning som hon fortfarande inbillar sig själv.

 13. AS Says:

  ”Kvinnor är alltså tydligt överrepresenterade bland de dem som valts ut för att få pengar. Man kan också uttrycka sig så att det har varit lättare för en kvinnlig forskare att få pengar än för en manlig, statistiskt sett.”

  Går det att dra samma slutsats i omvända fall? Inom de områden män är överrepresenterade? Eller beror den överrepresentationen på kompetens och kvinnlig överrepresentation på kvotering (dold som öppen)

 14. MB Says:

  Du får nog ha lite bättre koll på vem som är vem. Två olika Anna Ledin. En jobbar på Formas, den andra har anknytning till genusforskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: