Kritiserade feminism – sattes i karantän

by

Den Malmö-brandman som i mitt förra blogginlägg slog larm om säkerhetsrisken det medför att sänka kraven på brandmän för att bana vägen för kvinnor – Håkan Ask heter han – har varit i hetluften förut. Redan 2005 kritiserade han projektet ‘Kvinnliga brandmän’. För det blev han satt ‘i karantän’ av facket. Två års karantän, närmare bestämt. Under den tiden fick han inte ha några fackliga uppdrag för Malmös brandmän.

Det är två försyndelser som har resulterat i karantänen. Det ena är att Ask har försökt lösa tvister genom att anmäla enskilda arbetsgivarrepresentanter. Det andra är hans sätt att förhålla sig till projektet ‘Kvinnliga brandmän’. Det var det sistnämnda som fick facket att genomföra karantänsbeslutet.

‘Han har ifrågasatt projektet på ett negativt sätt. Kvinnorna har känt sig kränkta. Fyra av dem har lämnat Kommunal’, säger Lars-Åke Almqvist, som är förste vice ordförande i Kommunal.

Håkan Ask tog beskedet om karantän med fattning. Hans kommentar var:

‘Beslutet förvånar mig inte med tanke på de fjollor som sitter i ledningen för Kommunal. Men fotfolket har en annan syn på den fackliga kampen. Nu börjar den riktiga fighten.’

Om projektet Kvinnliga Brandmän har Håkan Ask sagt:

‘Jag har sagt att man inte kan bortse från säkerhetsfrågan för kvinnorna i vissa arbetssituationer. Men också detta är politik. Man har struntat i LAS. Det har handlat om en kvotering. Det är fegt av ledningen för Malmö Brandkår och Kommunals förbundsstyrelse att inte våga säga att det handlar om kvotering.’

Läs artikeln här.

Både hot och våld hör också till det man får räkna med om man kritiserar feminism och genushysteri. Detta står i en annan artikel – och det är fortfarande Malmö brandkår det gäller (kanske Håkan Ask även här?):

‘Antagningen av kvinnliga brandmän har vållat åratals motsättningar på brandkåren. När en förtroendevald brandman begärde fram handlingar om kvinnoprojektet blev han först ifrågasatt av en chef, därefter angripen av en kvinnlig kollega och slutligen hotad av ytterligare en chef.’

Tack för tipset, Erik.

Googlar man på ‘kvinnliga brandmän’ får man mängder med träffar om positiv särbehandling av kvinnor som vill bli brandmän. Exempel från Göteborg (här):

‘Räddningstjänsten i Storgöteborg kan komma att positivt särbehandla kvinnor vid den kommande nyrekryteringen av brandmän. Dom senaste två åren har man lyckats med att fördubbla antalet kvinnliga brandmän.’

Och här kan du läsa om att dåvarande JämO trycker på för fler kvinnliga brandmän. Och här, ‘Det finns ett politiskt stöd för positiv särbehandling av kvinnor i samband med nyrekryteringar av brandmän’ . Som sagt, googla, så kan du läsa om många fler exempel.

Kvinnor – det strukturellt underordnade könet?

Annonser

34 svar to “Kritiserade feminism – sattes i karantän”

 1. Polaren Pär Says:

  Heder till Håkan Ask som törs kalla en fjolla en fjolla, och som tar konsekvenserna utan att gnälla. Om 50 år kommer namn som hans, Pär Ströms och Joakim Ramstedts att vara odödliga.

  Men besvärliga människor förföljs alltid under sin livstid för att sedan hyllas efter deras död. Då tiden och sanningen till slut hunnit ikapp.

 2. Clabbe Says:

  Håkan Ask, vilken hjälte!

 3. Anna F Says:

  Arbetarrörelsen (S-politiker i Malmö), arbetsgivare och facket kör över arbetare (brandmän) och LAS i sitt iver att blidka tokfeministiska krav. Vilken skam! Att trampa på människor och lagar utan konsekvenser på bästa DDR manér.

 4. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Publicera Håkan Ask mail adress, vill ge honom mitt stöd och vidarebefodra till kollegor som också kan hjälpa honom i hans fortsatta kamp för jämställdhet. En modig man som inte är ensam. Det finns fler brandmän och andra yrkesmänniskor runt om i landet som tycker likadant och som vill göra gemensam sak.

 5. pigeon Says:

  please add my blog name in your site

  http://kanooneiranian.wordpress.com/
  ranian Academy

  please tnq

 6. pigeon Says:

  please say yur blog name until set in blogroll

 7. uffenordholm Says:

  Jag tror situationen kommer att lösa sig väldigt fort när det inträffar ett dödsfall på grund av för klena brandmän. Tyvärr misstänker jag att det kommer att krävas ett dödsfall för att politikerna skall våga göra något åt saken.

 8. P.E. King Says:

  Citat uffenordholm:

  Tyvärr misstänker jag att det kommer att krävas ett dödsfall för att politikerna skall våga göra något åt saken.

  Låt oss hoppas att det inte ska vara nödvändigt för att de ansvariga ska vakna ur sitt hypnotiska tillstånd. 😦

  Heder åt Håkan Ask för visat civilkurage!

 9. TS Says:

  Det är bara cirkelresonemang i all oändlighet.

  Historien är en historia om klasskamp.
  Detta är inget politiskt uttalande.
  Ingen kan ändå förneka det.
  Det patriarkala är en följd, inte grund.

  Kvinnan i Sverige är fri!
  Äktenskap och familj är utrotade fenomen. Den patriarkala strukturen är upplöst, varför klassamhället har fått en annan utformning.

  Om det så småningom visade sig att det trots allt fanns biologiska skillnader mellan män och kvinnor som talade mot feminismen?
  Skulle vi därför återinföra det gamla systemet där kvinnor var underställda?
  Självklart inte!
  Den tiden är förbi!
  Det är något vulgärt över hela den diskussionen.

  Varför måste en kvinna jobba som gruvarbetare?
  Är det där beviset på likvärdighet ligger?
  Självklart inte!

  När den enda statistiska basen är män mot kvinnor kan man naturligtvis komma fram till vilka idiotiska slutsatser som helst, och t.ex. hävda att det existerar stora löneskillnader mellan män och kvinnor.
  Men inte ens i ett helt klasslöst samhälle skulle någon komma på en sådan imbecill idé som att bortse skillnaderna mellan jobb och jobb, t.ex. gruvarbete och vård.

  Sådana grova förvanskningar för att hålla feminismen vid liv borde kriminaliseras.
  På samma sätt som uttalanden eller anytningar om män som potentiella våldtäktsmän, pedofiler, t.o.m. mördare, med hänvisning till ett jävla hedersmord.
  Öppna kalkylatorn som är ett bra medel för proportioner.

  Det är bara skvallertyper som Monica Antonsson och hennes favorit skvallertidning Aftonbladet som gör väsen av sådant för att fortsätta elda upp hatstämningen samtidigt de anklagar andra för att vilja ha könskrig.
  Hycklare!

  Vi är inte rånare, tjuvar, misshandlare, utpressare, pyromaner… heller!

 10. Anna F Says:

  Kvinnojour länkar till SCUM manifest
  http://www.kvinnojourenhoganas.se/Hoganasjouren/header5.html

  SSU rekomenderar SCUM manifest som literatus (S62)
  http://www.ssu.se/files/dokument/systerskapande-handbok-i-separatistiskt-arbete.pdf

 11. John Berg Says:

  Minns väl kammaråklaragre Rolf Hillegren som bestraffades med anledning av att han vågade ta ton och ifrågasätta Sveriges bristande rättssäkerhet i samband med att sexualbrott avhandlas i svensk domstol. Feministerna såg inte med blida ögon på Hillegrens modiga utspel.

  Artikel 19, Kammaråklagare Rolf Hillegren:
  http://artikel19.blogspot.com/2009/08/kammaraklagare-rolf-hillegrens.html

 12. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Fan vad svårt det är att inte skriva, som en drog, men det är för att det är så intressant och jävligt häftigt forum!

  ”Skulle vi därför återinföra det gamla systemet där kvinnor var underställda?”

  Vem var underställd vem egentligen? <Mannen var ju fast i förlegade könsroller han också och ansågs/-anses som en skitstövel om han lämnar familjen och frun. Men inte tvärtom. Se,det är hela feminism resonemanget som kladdar fast mannen i något han inte vill ha eller vara del i. Det var exakt samma sak under de gamla könsrollerna. Han vill vara fri och slippa allt tjat och vägen till manlig frigörelse. Tänk att förvärvsarbete en hel jävla dag och komma hem till gapiga ungar och en fru som smott onykter slår och bara skriker efter mer pengar. Det är synd om kvinnorna!

  "Äktenskap och familj är utrotade fenomen. Den patriarkala strukturen är upplöst, varför klassamhället har fått en annan utformning"

  Det är en galen föreställning. Majoriteten av svensson lever i kärnfamilj glöm inte bort det. Även fast feminister försöker pumpa ut en annan bild i gammel media. Den patriakala strukturen lever i allra högsta grad och går sina egna ärenden när de sviker alla männen som slaktas av det feministiska rättsväsendet. De är inte sena att utnyttja dumheten hos egoistiska uppblåsta feminister som ovetandes utnyttjas som marionetter i ett högre spel te x att utelämna av julian assange. Feminismen är reaktionär. Snacka om prinsessan,draken och hjälten. Feministerna och Patriarkerna lever i symbios. Är beroende av varandra. Tacka fan för att överklassen finns kvar och att vi inte är helt marginaliserade och likriktade.

  "Skulle vi därför återinföra det gamla systemet där kvinnor var underställda?
  Självklart inte!
  Den tiden är förbi!
  Det är något vulgärt över hela den diskussionen."

  Det var inget system, utan ett överlevnadsmöjlighet, en tanke utan onda avsikter att förtrycka någon. Alla fall inom arbetarrörelsen och socialdemokratin. Det var dåvarande arbetarklassens kollektiva möjlighet att ta sig ur skiten och bygga en kollektiv välfärd som alla har nytta av och som en betryggande medelklass lever gott av idag. Solidaritet på högsta nivå och det föll sig naturligt att kvinnorna var i hemmen och männen förvärvsarbetade. Det var inget som valdes, det föll sig naturligt utifrån det politiska klimatet och fattigdom. Skulle se om feminismen hade fått samma genomslagskraft på den tiden som nu. Du har rätt i en sak, då var det klass kamp mellan fattiga och rika dvs fattiga och rika män. Företag vs fack. Idag ser kampen annorlunda ut då feminismen vill både ha en förvärvsarbetande man som försörjer och samtidigt vara fri, överordnad och utnyttja mannen för egna egoistiska syften. Det håller inte när feminism är så motsägelsefull och inte lever som den lär. Mannen är alldeles för godtrogen,dum och fast i gamla struktuer. När han inser sin integritet, självkänsla och egoism kommer genombrottet som feminister och kvinnor inte kan stoppa. När leken blir på allvar och individerna står för sin egen försörjning och endast barnen. Vårdnadstvister är ett minne blott. Mannens och Pappans rättigheter efterlevs. Det är modern revolution. Vad är det som är vulgärt i diskussionen? *ironi

  "Varför måste en kvinna jobba som gruvarbetare?
  Är det där beviset på likvärdighet ligger?
  Självklart inte!"

  Varför inte då? För att fortsätta enligt ovan så prakar feministerna på männen att de ska minsann ha 50/50 kvotering,fördelning i allt likt värsta jävla syskon hatet hur mycket saft den andre fick i sitt glas. Inser inte du hur jävla trött och förbannade alla Män är efter 30års systematisk förtryck och hjärntvätt. Låt feminist kärringarna gnälla bäst de vill men går de övergränsen som de nu gjort så klipp banden och bli neokapitalist utan att ha något med feminsim att göra. Därav hyllas överklassen som en fribiljett att slippa kladdet i ens privat liv. Boende på Östermalm,Danderyd,Lidingö, privatskolor, stureplan som är allt annat än feministiskt, vänner som där alla är muf och antifeminister etc etc.
  Vem tjänade på kärnfamiljen, jo kvinnan, vem tjänade på feminismen, kvinnan. Nu fan, är det dags att Mannen frigör sig och värnar om sin egoism och barnen beroende på om han har hela vårdnaden 100% eller 50%. Förstår inte varför alla kvinnor och feminister är kvar i gamla könsmaktsordningar,könsroller,patriakat och matriakat själva. Släpp mannen för fan. Låt oss vara fria. Fy faan, vad skönt att slippa uppoffra sig för en familj dvs kvinna och barn utan bara bry sig om sig själv och barnen. Fy faan, vad skönt att slippa uppoffra sig för klasskamp, Socialism och Solidaritet. Om ni inte kvinnan och feminismen släpper mannen så så får Mansrörelse göra honom fri en gång för alla.

  Jag kanske missförstod dig, för i resten av texten du skrev kom poängen:-) Ville bara säga att klass samhället ändå inte är så pjåkigt när en biljett till överklassen är den ända praktiska lösningen idagsläget för att slippa feminism helvetet i sverige om inte Mansrevolution mansrörelse frigör Mannen där han är idag. Det som tar oss ur postmodernismen mot en modern futuristiskt Adam och Eva tidevarv där endast sex och förälskelse finns kvar;-) Och jämte detta moderna tidevarv lesbiska och homosexuella som kommer vara de enda kärnfamiljerna och utgöra tryggheten med stabilitet och kontinuitet. Det enda kommer som kvarstå i förbindelse mellan man och kvinna är viss framtida reproduktion för att säkra bnp och välfärd. Äkta sensulitet,förälskelse och kärlek utan åtaganden.

  Hoppas du förstår *ironin 😉

  That´s dope!

  Ps. För er som gillar synt, pop,indie,goth och vill diskutera
  jämställdhetsfrågor i väntan på nästa Genus Nytt pubträff:
  Tech Noir 5/11 Inferno – Halloweenparty
  http://www.tech-noir.org/ Ds.

 13. TS Says:

  @ Manhood United

  ”Patriark” i sig är en myt. Ingen företeelse kan existera utan sammanflätning med sin motsats.

  Men vi sänker språkkraven för att tillmötesgå Blondinbella och Gudrun Schymann.
  De är inte mogna för vare sig Hegel’s dialektik eller Heidegger’s ”mannet”.

  Vad som är sant försvinner inte med denna kompromiss. För det gäller fortfarande:

  1) Det patriarkala i sig är en konsekvens, inte grund, dvs.
  Om A så B ger: A alltså B
  INTE: B alltså A, som är fel slutledning, dvs. bryter mot en logisk lag.

  2) ”Äktenskap och familj är utrotade” som tvingande strukturer, eftersom ingen kvinna idag behöver en kärnfamilj för sin överlevnad.

  Den eviga dispyten om biologiska skillnader mellan män och kvinnor som argument för eller emot tycker jag är osmaklig och ociviliserad.
  ”So what” om så eller si?
  Ska vi plöstligt börja se ned på handikappade, sjuka…?
  Var och en av oss är en del i och lika viktig för det stora samhälls-maskineriet.

  Vill du kvinna, jobba som gruvarbetare och uppfyller du de krav som ställs, varsågod!
  Om inte, gnäll inte.
  Du kan väl inte sura för att du inte får samma lön för ett jobb som är dubbelt så krävande.
  Du är för tusan miljonär jämfört med säkert minst en miljard människor på din planet.

 14. barfota Says:

  Med fler som Håkan Ask skulle männens värld se betydligt bättre ut.
  Hatten av för honom och all respekt!

 15. Bengt Says:

  Varför har vi åtskillnad på könen i idrott?
  Jo för att det finns statistiskt skillnad biologiskt mellan män och kvinnor !

  Och rent biologiskt så kommer de rabiata tokfeministerna att utrota sig själva eftersom det finns inte någon som vill reproducera sig med dem !

 16. Hanen Says:

  Ask borde ju utses till månadens ”Goa Gubbe” och få ett mejl med en skriftlig hyllning.

 17. Torstensson Says:

  TS

  När det gäller löner så har sjuksköterskor faktiskt inte dåliga löner. Det är en ganska väletablerad myt.

  Återigen, se som innehar majoriteten av låglönejobben i sverige är män.

 18. barfota Says:

  Årets absolut goaste – gubbe!

 19. Torstensson Says:

  Vill bara påminna vad Leifer skrev i juli denna sommaren som jag tyckte var så ruskigt exakt hur det upplevs att vara en man. Jag gick igenom lite vad som diskuterades i somras och kom alltså över följande och jag tycker det är så bra att det borde klippas in som en ständig mall på många unga självutnämnda offers (unga feminister alltså) bloggar. Så här skrev Leifer:

  `Torstensson, glömde säga att traditionell så är faktiskt överklassmän mycket duktiga på att skapa nätverk. Det börjar ofta redan i skolan, t.ex. att gå på internatskola som Lundsberg. Arbetarklassmän har också varit hyfsat på att organisera sig, liksom kriminella män, men faktiskt också våra nya invandrarkulturer som organiserar sig i familj och klaner. Kvar står då vanliga låg- och medelklassmännen i Sverige som är totalt grundlurade av båda feminismen och vänstertanken, att staten ska lösa alla problem. Ensam är inte stark, ensam är otroligt svag. Dessa vanliga män får dessutom då bära hundhuvud för alla kriminella män, för alla män som misshandlar kvinnor, och allt annat dåligt i samhället etc. Men inte nog med det, vanliga svenska män pekas ut som den ”vite mannen”. Den vite mannen som förtrycker inte bara kvinnor, utan hela folk i kolonialtidevarvens spår, som skapar krig, som förstör miljö m.m. Det är helt enkelt nåt väldigt fult med att vara en vanlig svensk man, det är enfald dvs ej mångfald. Detta trots att svenska mannen redan är världens mest jämställda (enl en brittisk undersökning). På allt detta så anses då svenske mannen vara oattraktiv, för att den inte är så patriarkalisk. Snacka om dubbelbestraffning!´

 20. barfota Says:

  @Bengt

  ”Och rent biologiskt så kommer de rabiata tokfeministerna att utrota sig själva eftersom det finns inte någon som vill reproducera sig med dem !”

  Sperma finns att köpa på Internet så det tror jag inte är orsaken till att feministerna utrotar sig själv utan snarare…
  Vem skall de föra sitt vansinneskrig mot den dagen det nästan uteslutande är kvinnor vid alla maktens grytor? Jo, mot det egna könet eftersom det endast blir någon procent kvinnor som kommer i närheten av denna makt, se själv så mycket skit vanliga män vars enda makt har varit att själv bestämma om de vill diska, dammsuga eller städa först. Vanliga män har aldrig haft mer makt än vanliga kvinnor, snarare tvärtom! Feministerna är bara grundlurade nyttiga idioter för ett fåtal makthavare precis som vi.

 21. Torstensson Says:

  Det är därför jag är allergisk mot mjukisidealet som feminsiter förkunnar samtidigt som dom själva åtror tuffingar eller män med makt.

  Glädjer mig att Håkan Ask kallade männen inom facket för fjollor faktiskt. För att vara fjolla är något du absolut inte tjänar på, i några sammanghang alls. Varken i styrelserummet eller på någon date.

  Så jag undrar lite, ni som har söner, pratar ni med dom om detta? Skoloan gör ju fjollor av dom och det kommer straffa dom senare i livet. Jag uppmuntrar därför er att med ansvar ha koll på era söners självförtroende redan i unga åldrar.

  Tror det är mycket viktigt.

 22. barfota Says:

  @Torstensson

  ”Vill bara påminna vad Leifer skrev i juli denna sommaren som jag tyckte var så ruskigt exakt hur det upplevs att vara en man. ”

  Jag sällar mig till dem som applåderar och håller med Leifer. Bra skrivet och mitt i prick.

 23. Tupp! Says:

  Vill bara lansera den nya feminist varianten, Aspergersfeminismen:

  ”Begränsad förmåga att förstå hur andra tänker och att leva sig in i andra människors situation.
  Begränsad förmåga till ömsesidig dialog, vilket kan beskrivas som svårigheter att förstå det outtalade och att läsa mellan raderna.
  Fixeringar och låsningar i beteendet.
  Konkret tänkande; uppfattar saker bokstavligt.”

  Det är ju bra att ha ord på det vi möter…

  //T

 24. barfota Says:

  @Torstensson

  ”Så jag undrar lite, ni som har söner, pratar ni med dom om detta? Skoloan gör ju fjollor av dom och det kommer straffa dom senare i livet. Jag uppmuntrar därför er att med ansvar ha koll på era söners självförtroende redan i unga åldrar.”

  Har fyra söner, tre vuxna och en sladdis och visst har jag pratat med och påverkat dem om detta. De vuxna har jobb och försörjer sig själv, är inte kriminella, våldtar och misshandlar ingen men innehar inga maktpositioner i samhället. Jag är själv fattig, lågutbildad och har inte kunnat stötta mina söner varje sig ekonomiskt eller intellektuellt. Jag vågar påstå att feminismen är att betrakta som ett delikatessproblem jämfört med klasskillnader och fattigdom. Visserligen har jag gett dem det sk. allra viktigaste att ta med sig i livet, min tid och min kärlek. Men det räcker inte långt i en krass värld där det är kapital, titlar och framgång som räknas.
  Jag har alltså gjort helt fel som förälder när jag lärt mina barn omtanke, respekt och allas lika värde, jag skulle helt enkelt lärt dem gå över lik, slåss och råna banker. Nu tror jag faktiskt på en bättre värld (även om det är naivt) och kommer att uppfostra sladdisen likadant. Jag har varit hemmaman med alla mina söner, inte för att jag är en mjukis eller fjolla utan för att det var ekonomiskt och praktiskt bättre för familjen.

 25. P.E. King Says:

  Citat Torstensson:

  ”Så jag undrar lite, ni som har söner, pratar ni med dom om detta? Skoloan gör ju fjollor av dom och det kommer straffa dom senare i livet. Jag uppmuntrar därför er att med ansvar ha koll på era söners självförtroende redan i unga åldrar.”

  Jag har två söner. Både jag och min fru har alltid fört en öppen dialog, med givande och tagande. Detta ömsesidiga förhållningssätt har vi till våra barn också.

  Tyvärr har mina söner fått utstå en hel del, bland annat i skolan och barnomsorgen, men mina pojkar har å andra sidan visat stor integritet och deras självbild och självförtroende är i god balans. Vid behov engagerar jag och min fru oss direkt. Grabbarna har skinn på näsan men visar samtidigt stor empati och sympati för andras åsikter och egenheter.

 26. Kalle Says:

  Kan nu alla de här som brukar tjata på att feminister är dubbelmoraliska för att de inte vill bli brandmän nu i alla fall hålla tyst? Uppenbarligen så vill de ju det och sabbar brandkåren (som jag sagt förut). Vem som helst fattar väl att en tanig liten brud inte kan vara brandman. Det är ju ett jobb för de starkaste fysiska exemplaren hos männen!

  Låt kvinnorna sitta och blogga istället. Hehehee.

 27. barfota Says:

  @Kalle

  ”Kan nu alla de här som brukar tjata på att feminister är dubbelmoraliska för att de inte vill bli brandmän nu i alla fall hålla tyst? Uppenbarligen så vill de ju det och sabbar brandkåren (som jag sagt förut).”

  Kvinnorna vill vara brandmän deluxe, brandmän primadonna, brandmän A la carte. Kan eller vill man inte göra hela jobbet så är man en säkerhetsrisk för oss alla.

 28. leifer Says:

  @barfota

  Det stämmer att ”feminism” sett som ett bra spår för politiker att förvirra väljarna och få dom att fokusera på mindre problem. Skapa ett könskrig så slipper politikerna fokusera på de större problemen som t.ex. att Sverige halkat efter. Ex är problemet löneskillnaden mellan manliga sjuksköterskor eller kvinnliga? Eller är problemet snarare att sjuksköterskor oavsett kön i t.ex. våra grannländer tjänar enormt mycket bättre?

  Det spekulerades det i att Sossarna använda feminismen inför valet 2006. Det fungerade hyggligt tills man insåg att det nya partiet feministisk initiativ började bli ett hot! Då blev feminismen fienden. Och lägligt så sände uppdrag granskning ett reportage om Roks ”män är djur” och fi föll ner i dyn. Tror man på konspirationer så undrar man hur detta program kunde komma så otroligt lägligt inför valet.

 29. leifer Says:

  Torstensson

  Shit jag måste haft en formtopp i juli! 🙂

 30. leifer Says:

  Jo det stämmer och jag vidhåller det jag skrev!

  Mycket märkligt detta att feminismen totalt vänder svenska män ryggen, jag fattar det ännu mindre nu. Aldrig hör man nåt positivt uppmuntrande heller i media utan bara tvärtom.

 31. Rickard Says:

  Skrev ett blogginlägg om det. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/diskriminering-och-kvotering.html

 32. Hans Says:

  Ang. kvotering av kvinnliga brandmän kan vi lägga till Södertörns brandförsvarsförbund(SBFF). När de nyligen nyrekryterade 7 nya brandmän plockade man 4 st kvinnor direkt från gatan och bekostade deras utbildning med skattefinasierade medel istället för att anställa manliga utbildade brandmän som dessutom gått som vikarier inom SBFF med goda vitsord. Men räckte inte för en fast anställning då räddningsverket har som mål att 40 % av alla nyanställda brandmän ska vara kvinnor.

 33. Marius Says:

  Jag trodde att Pär Ström, som så ofta tar upp hur män tvingas offra sig i farliga yrken (militär, byggbransch med mera), skulle uppskatta att man försöker göra en farlig men samhällsnödvändig verksamhet som brandkåren mer jämställd?

 34. uffenordholm Says:

  Jag gissar att Per är upprörd mer över antingen hur den kritiske anställde har behandlats, eller över att kvinnors antagninsgskrav har sänkts med enda motivering att det krävs för att få in fler kvinnor.

  Om jag inte minns fel hade Sydsvenska Dagbladet en artikel för ett tag sedan, där de beskrev en av följderna av denna sänkning av kvinnors intagningskrav: när brandkåren rycker ut och det följer med en kvinna så beordras hon att sätta sig någonstans där hon är ur vägen för alla, medan männen får slita extra hårt för att ”ta igen” det kvinnan skulle ha gjort. Och befälen hade en väldigt enkel förklaring till att beordra kvinnan att sätta sig ur vägen: de visste in om hon var stark nog att klara av jobbet utan att sätta sig själv eller någon annan i fara. Därmed tar de den enklaste utvägen i en krissituation: se till att kvinnan inte kan utsätta någon för fara.

  För egen del har jag inget emot kvinnliga brandmän, men jag ser hellre en brandkår med bara män, som klarar av jobbet, än en brandkår med (typ) 50% kvinnor som inte klarar av jobbet. Ur min synvinkel är det enda relevanta huruvida individen har möjlighet att fixa jobbet, kön är sekundärt. Men jag erkänner dock att om jobbet kräver fysisk råstyrka och/eller uthållighet kommer många kvinnor att kuggas i antagninsproven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: