Dessa är konstigheterna i Assange-ärendet

by
(Uppdatering: Lyssna på radiodebatten här)

Imorgon bitti (onsdag morgon) ska jag vara med i radio och debattera anklagelserna mot Julian Assange. Det hela går i P1 Morgon, i Sveriges Radio P1, ungefär kl 07.20. Det jag kommer att hävda i radio är att svenska myndigheters agerande i fallet visar prov på stora brister, inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Jag ska inte ta ställning till Assangefallet på det rent juridiska planet. Han är inte prövad i domstol och jag ska inte föregripa en eventuell domstolsprövning. Men jag konstaterar att det finns ett antal underliga omständigheter i fallet. Detta är också något som ofta återkommer i utländska bedömningar av svenska myndigheters agerande i Assange-fallet. Det raljeras både här och där om bananrepublik.

Här följer en lista på konstigt agerande och intressanta omständigheter i den svenska hanteringen av fallet Julian Assange:

1. Först kan man konstatera att brottsoffren inte anmälde Julian Assange för våldtäkt, utan ringde polisen för att diskutera vad som förevarit. Detta gjorde de efter att ha samordnat sig med varandra.
2. Anhållandet kom blixtsnabbt, utan att polis eller åklagarmyndighet ens försökt höra Assange om hans version av saken.
3. Märkligt nog offentliggjorde åklagarmyndigheten sitt anhållande av Julian Assange, trots att förundersökningssekretessen säger att namnet i ett sådant läge inte ska offentliggöras. Detta satte igång ett jättelikt mediadrev över hela världen.
4. Efter bara ett fåtal timmar tog åklagarmyndigheten tillbaka beslutet om anhållan, trots att det hade fattats på den starkare graden av misstanke. Världen utanför Sverige häpnade.
5. Efter att målsägandebiträdet Claes Borgström (känd som hängiven feminist) protesterade var Julian Assange plötsligt återigen misstänkt för våldtäkt.
6. Enligt uppgifter i utländska medier har de två brottsoffren skickat sms och skrivit Twitter-meddelanden efter umgänget med Assange, där de ska ha skrutit om detta.
7. Julian Assanges advokater ska inte ha fått full information från åklagaren om vad Assange anklagas för och vilka bevis som finns, vilket gör det svårt att värja sig mot anklagelserna.
8. I utländska medier cirkulerar uppgifter om att det ska finnas uppgifter från brottsoffren om att våld i egentligen mening inte har förekommit från Assanges sida. Det leder in på funderingar kring den svenska utvidgningen av våldtäktsbegreppet.
9. Det ska finnas sms-meddelanden som sänts mellan de två brottsoffren där de talar om att gå till Expressen med anklagelserna parallellt med att de gick till polisen, för att optimera effekten.
10. Åklagarmyndigheten ska ha varit ointresserad av ett antal erbjudanden från Julian Assanges sida att vittna via telefon eller på den svenska ambassaden i London.

Här finns tre intressanta utländska källor till kritiken mot den svenska åklagarmyndigheten:

1. En artikel skriven av den australiske advokaten James D. Catlin (här). Han räknar dels upp ett antal brister i hanteringen av fallet och ett antal märkliga omständigheter, dels anklagar han Sverige för att använda Julian Assange som försökskanin i en föreslagen utvidgning av våldtäktsbegreppet (till saken hör att åklagaren i Assange-fallet, Marianne Ny, är ansvarig för ett projekt för att utveckla arbetsmetodiken när det gäller sexualbrottsmål).

Detta är Catlins avslutning:

”Proposed reforms of Swedish rape laws would introduce a test of whether the unequal power relations between the parties might void the sincerely expressed consent of one party. In this case, presumably, the politically active Ardin, with experience fielding gender equity complaints as a gender equity officer at Uppsala University, had her will suborned by Assange’s celebrity. The prosecutor coming as she does from a prosecution “Development Unit” could achieve this broadening of the law during Assange’s trial so he can be convicted of a crime that didn’t exist at the time he allegedly committed it. She would need to. There is no precedent for it. The Swedes are making it up as they go along.”

Just våldtäktsbegreppet är i detta sammanhang av största intresse. Vad är egentligen våldtäkt? I Sverige har våldtäktsbegreppet av politiska skäl redan utvidgats så att sådant räknas till våldtäkt som kanske inte intuitivt uppfattas som våldtäkt, och en ytterligare utvidgning diskuteras. Rättssäkerheten för män när det gäller sexualbrott är i Sverige högst tveksam, vilket redan uppmärksammades av förre justitiekanslern Göran Lambertz.

2. Nedan finner du en intervju där den arabiska TV-stationen AlJazeeras engelskspråkiga kanal på ett mycket kritiskt sätt intervjuar den svenska åklagarmyndighetens talesperson Karin Rosander om hanteringen av våldtäktsanklagelsen mot Assange.

3. Så här säger Julian Assanges brittiske advokat Mark Stephens till BBC, återgivet av Expressen:

”Han hävdar i intervjun att våldtäktsanklagelserna enbart har ett politiskt motiv. –Chefsåklagaren släppte fallet i september. Det var först för några veckor sedan som det togs upp igen, av en ny åklagare i Göteborg, efter ingripande av en svensk politiker, säger Stephens, och kallar anklagelserna för ”ett politiskt trick”.”

Uppdatering: Här är ytterligare en kritisk utländsk nyhetsartikel.

Och så en svensk källa:  Här finns ett blogginlägg som handlar om twittrande från det ena brottsoffret, ett twittrande som motsäger det trovärdiga i att en våldtäkt ägt rum. Twitterinläggen ska sedan ha raderats.

Uppdatering 2: Nyhetsbyrån Reuters publicerar uppgifter om att de två kvinnor som Julian Assange ska ha förgripit sig på först inte hade tänkt anmäla honom för våldtäkt, utan bara ville nå honom för att råda honom att testa sig för könssjukdomar. Poliskvinnan som de två kvinnorna talade med ska ha fått dessa att betrakta det inträffade som våldtäkt. Läs mer här.

Uppdatering 3: Här finns ett tidsschema som sägs beskriva steg för steg vad som egentligen hände under Julian Assanges besök i Sverige och hans kontakter med de två kvinnor som ska ha blivit utsatta för övergrepp. Jag kan inte bedöma trovärdigheten i uppgifterna.

Uppdatering 4: Twitter-meddelanden som ska ha raderats här: http://www.samtycke.nu/2010/09/fallet-assange-uppgifter-raderas-om-och-om-igen/

Annons

95 svar to “Dessa är konstigheterna i Assange-ärendet”

 1. barfota Says:

  Lycka till Pär. Glöm inte understryka att det är mest synd om kvinnorna

 2. 50/50 Says:

  Uppenbarligen saknas engelskkurser på den svenska juristutbildningen.

 3. Tommy Jonsson Says:

  Grattis Pär!
  Du går från klarhet till klarhet. Jag kommer att hänga framför radion i mogon bitti. Lyka till.

 4. Eric Says:

  ”Det jag kommer att hävda i radio är att svenska myndigheters agerande i fallet visar prov på stora brister, inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv”.

  Bra Pär! Dock ett understatement. Svensk sexbrottslagstiftning, inklusive sexköpslagens utformning (bestraffar ena parten i en tvåpartsrelation mellan samtyckande vuxna), är en rättsröta utan like!

  Stå på dig Pär! Du är en sann hjälte och talar för väldigt många av oss.

 5. Lars Says:

  Man får inte glömma att Assange bara är en i en lång rad av oskyldigt anklagade män i den pågående trend bland kvinnor med falska anklagelser mot oskyldiga. Där män fått sina liv spolierade medan kvinnan anonymt kan dra sin story för kvällspressen mot lämplig ersättning. Helt i linje med dagens feministiska fartblindhet och en tillåten ingrediens i ett (köns)krig.
  Bra ändå, och ett erkännande, att du får komma till tals, vilket du brukar göra på ett suveränt sätt.
  Lycka till i morgon !

 6. Hanna Fridén Says:

  Vad exakt i svensk våldtäktslagstiftning tycker du inte att det är självklart att det räknas som våldtäkt? Kan du utveckla detta?

 7. Kenneth Says:

  Hurra, Pär! Dra ännu en lans för rättsäkerheten för män och kritisera den skandalösa hanteringen av detta fall. Hade egentligen tänkt ta sovmorgon imorgon, men givetvis ställer jag klockan för att lyssna på dig.

  Lycka till!

 8. Steffo Says:

  Det blir spännande att höra! Jag är lite ambivalent till vad jag ska tycka om Assange. Han kan mycket väl vara en uppmärksamhetssökare utan hänsyn till konsekvenser. Han var ju inte heller sen att utnyttja sitt kändisskap i Sverige. Men vad jag förstår står ord mot ord i våldtäktsanklagelserna, och då är jag faktiskt chockad hur fallets hanterats och hur maktfullkomlig Ny är och hur maktlös Assange är.

 9. Sigvard Lingh Says:

  Pär,

  Jag instämmer till fullo. Fallet är mycket underligt.

  Mitt tips… Ge inte för många motargument i morgon. Välj ut några (mycket få), betona ett och – som jag skrivit tidigare:

  Se till att slå in spikeni väggen.

 10. Eric Says:

  @Hanna Fridén:

  Svenska lagstiftning bör som tidigare var fallet göra en tydligare åtskillnad mellan våldtäkt och sexuelt utnyttjande. Att kalla handlingar som inte innefattar våld för ”våldtäkt” är en lek med ord som får negativa konsekvenser då synen på våldtäkt som ett grovt brott urvattnas. Dessutom är den ökande anmälningsbenägenheten en belastning på samhällets resurser, och leder till totalitär lagstiftning där man kastas i fängelse på en kvinnas utsaga för att ha haft sex utan kondom. Hårresande.

  Sverige kommer att skämma ut sig ordentligt med Assangefallet, och jag hoppas och tror att det kommer att leda till en ökad genomlysning av svenskt rättsväsende. Många sitter oskyldigt fängslade idag. Av ideologiska (statsfeministiska) skäl. Som i vilken valfri diktatur som helst.

 11. Gonzo Says:

  Borgström och feminsiten som ”anklagade” Assange är bara brickor i ett större spel. Tyvärr är dom för dumma för att inse det.

  USA har insett att feministerna är som fanatiskt religösa.
  USA vill komma åt Assange, genom att slänga ut anklagelser om sexbrott så nappar feministerna med hull och hår.
  Borgström och Åklagaren agerar som nyttig idiot åt USA.

  Tanke 1: Om nu Assange är en så stor foliehatt och lögnare som vissa hävdar, varför denna enorma jakt på honom?

  Tanke 2: Om Wikileaks stoppas och dessutom med stöd av amerikanska och flera andra staters påtryckningar, så måste även sidor som Aftonbladet och NY Times ligga illa till.

 12. Urban Says:

  Det kanske är dags att svenska män börjar varna män i andra länder för ”blonda svenska flicka”?! Det är som att spela rysk roulett..

 13. Anna F Says:

  Lycka till Pär!

  Försök att nämna att det som eventuellt står anklagad framför rätten är inte bara Assange. I medial mening, i världens ögon kommer även den svenska rättssäkerheten, sexbrottslagen och statsfeminism att står anklagad. En extern granskning med djupgående analys från utländska medier är precis det som krävs för att svenskarna ska fatta hur illa lägget har blivit.

 14. totte Says:

  Var det inte så att den ena kvinnan på sin blogg tidigare tagit upp metoder att hämnas på män?
  Vad inte falsk anklagelse om våldtäkt med på hennes lista?
  Kanske inte har med saken att göra, men ändå.

 15. Patrik (PP) Says:

  Toppen, lycka till!

 16. P.E. King Says:

  Lycka till, Pär!

 17. robjoh Says:

  Lycka till!

 18. M Says:

  >>Var det inte så att den ena kvinnan på sin blogg tidigare tagit upp metoder att hämnas på män?
  Vad inte falsk anklagelse om våldtäkt med på hennes lista?<<

  Jag har läst den omtalade "listan" och falsk våldtäktsanklagelse var absolut inte med.

  Det står mest uppmaningar som att själva "hämndaktionen" alltid ska vara proportionerlig och att den inte får vara värre än den handling som utlöste den, osv.

 19. Olof Says:

  Lite mer fakta:
  Kvinna 1 twittrade glatt om sin erövring för hela världen, Kvinna 2 vittnar själv i polisrapporten om hur hon bjöd på frukost och tågbiljett och skämtade med Assange under frukosten. Det var först när de båda av en slump fick klart för sig att Assange hade sovit med den andra som de ilsknade till på honom, raderade sina Twitter- och Flickrkonton och gick till polisen med våldtäktshistorian.

 20. Anna F Says:

  Mer Assange lektyr:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/07/fd-lagman-gripandet-av-assange-v-cker-allvarliga-fr-gor-om-den-svenska-r-ttsstate

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/borgstrom-till-attack-mot-assange-1.1223302

 21. Fredrik Says:

  Får kritiska kommentarer till Per Ström stå kvar här inne?

  Vad borde finnas med i våldtäktsbegreppet? Hot om våld bör tas bort? Ge mig sköna inlägg som jag kan njuta av! Ni är underhållande.

 22. JD Says:

  Varför har just åklagare blivit ett extremt kvinnoyrke?
  Min absoluta gissning eller övertygelse rättare sagt är att det beror en allt mer påtaglig politiska styrningen av Svenskt rättsväsende, under det senaste årtiondet.
  Sexbrott/våldtäktsbrott är inte en juridisk fråga längre utan en renodlat politisk fråga där rättssäkerheten får stå tillbaka för de politiska ambitionerna.
  Politiska ambitioner som, hur konspirationsteoretiskt det än må låta, styrs utifrån feministiska preferenser av media och icke statliga organisationer som enbart handlar i egensyfte.
  Turerna i Assanges fall är både märkliga och uppseendeväckande. Något har gjort att detta inte har skötts på normalt sätt. Dvs blint åtal pga en bristande förundesökning eller ett friande pga en bristande förundersökning.
  Rättsväsende kommer att rasa ihop om inte Sverige tillsätter en liknande kommision som finns i Danmark, Norge och i England.

  Lycka till Pär! Förbered dig noga eftersom tyckande och moral tydligen står över sanning och rättvisa i det här landet!

 23. krakel Says:

  Lycka till Per!

  Det är otroligt synd att de väljer att intervjua dig just i det här syftet, eftersom det så lätt att dmotståndarna kommer försöka ge dig ”våldtäktsförnekare”-stämpel (dvs feministerna vinner). Så ta det superlugnt och kom inte med några ”feministiskt komplott”-uttalanden, det vinner bara de på!

 24. Fredrik Says:

  Tänk positivt, den förre AIK-spelaren Dulee Johnson friades i ett våldtäktsmål i går. Har ni vaskat än?

 25. Hanen Says:

  Några tankar:

  Det är fullt möjligt att Assange är skyldig till det han anklagas för. Ingen av oss vet hur det ligger till. Så vi bör uttala oss försiktigt.

  MEN – det känns ändå som om alla vettiga proportioner har passerats med råge på något sätt. De båda kvinnorna verkar ju inte ha tagit någon större skada rent fysiskt av de påstådda våldtäkterna. De var ju helt okej och vid god vigör tills de uppenbarligen upptänkte varandra och kunde konstatera att de båda hade haft sex med samma man. Och då, efter rådgörande med polis, ansåg de sig plötsligt ha blivit våldtagna. Bara detta faktum får ju alla varningsklockor att ringa på högsta volym.

  Vidare kan man undra om kvinnor är speciellt heliga och skyddsvärda på något sätt eftersom man sätter in det tunga kavalleriet i en sådan här situation? För visst känns det som om det ligger någon slags märklig moral i botten, ja nästan som en religiös syn på kvinnans sexualitet. Det vill säga om en kvinna råkar ut för en obehaglig sexuell upplevelse så har något fruktansvärt hänt.

 26. AS Says:

  Det blir komik på hög nivå i P1 imorgon.

 27. JD Says:

  Just nu pågår ett krig om vems tolkning av lagboken som skall gälla.
  På den ena sidan står Feminister som anser sig ha tolkningsföreträde och som aktivt lobbar för att politisera rättsväsendet på sitt eget sätt.
  På den andra sidan står advokater, jurister, gamla tidens åklagare och domare, som tafatt ändå försöker att hålla politik och rättsskipning skilda åt. En omöjlig uppgift som kräver både mod och styrka eftersom motvinden blåser dem rakt i ansiktet.
  Det är rätt kört!

 28. AS Says:

  Hanen: ” De båda kvinnorna verkar ju inte ha tagit någon större skada rent fysiskt av de påstådda våldtäkterna”

  Är det ok att våldta om man inte fysiskt skadar den våldtagne?

  Psykiska skador – är det ett feministiskt påhitt?

  Kvinnor är väl människor – eller hur?

 29. Hanna Fridén Says:

  Eric: Tack för att du berättar för mig vad Ström anser är felaktigt med våldtäktslagstiftningen. Eller eh, nej.

 30. Fredrik Says:

  Hanen: ett våldtäktsoffer måste få fysiska men efter våldtäkten, annars var båda/alla med på det och levde glatt resten av sina dagar här på jorden?

 31. Jack Says:

  Pär,

  Min tanke, som i inlägget här på bloggen var tydlig i din roll och ståndpunkt vilken inte är att försvara Assange utan som debattör av Sverige som rättsstat och ev som debattör av de mänskliga rättigheternas inklusive oskuldspresumtionens upprätthållande samt som nyhetsanalytiker. Och att du är orolig över hur detta ärende redan skapat viss misstro kring huruvida Sverige är rättssäkert samt faktiskt kring dessa kvinnors hävdande av våldtäkt. Vad innebär våldtäkt nuförtiden? Är det något som gör att man glatt twittrar, skojar samt bjuder på frukost och tågresa dagen efter? Eller har begreppet urholkats? Oavsett utfallet för Assange är detta inte bra och frågan är hur det kan hanteras bättre.

 32. Torstensson Says:

  Den ena kvinnan måste ju blivit så pass psykiskt skadad av mentalt våld av att Assange drog av kondomen och sprutade på henne att det bör klassas som våldtäkt.

  Jag vet inte hur hon kände. Gissar på att hon blev mentalt våldtagen av detta. För något fyskisk våld utsatte han vad jag förståt inte denna groupie för.

 33. Jack Says:

  Att begreppet urholkas behöver förstås inte vara negativt men det är ett intressant fenomen att observera.

 34. Torstensson Says:

  Är nog ingen kille i hela världen som vågar ha sex med Anna Ardin igen. Även om det i sig är dumt att dra av kondomen när man ska komma.

  Jag hade inte ens vågat gå nära den kvinnan.

 35. JD Says:

  Förövrigt är det nog nödvändigt snart att omvärdera ordet rättshaverist.
  En rättshaverist är den som inte bryr sig om rättssäkerhet och rättstrygghet. Varav ett par har yttrat sig här på forumet.

 36. Fredrik Says:

  JD: vilka tänker du på? Dom i majoritet eller minoritet här inne?

 37. Anna F Says:

  Tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström och överåklagaren Marianne Ny hur hänger de med AA?

  Citerar Brita Sundberg-Weitman:
  ”Varför sätter sig hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, tidigare riksåklagare, som ordförande i ett häktningsärende där en överåklagares prestige och framtida karriär är så starkt involverade?”

  Är det lagen som styr i Sverige eller ett nätverk av parti apparatchik som styr med partiboken i handen och lagboken under skosulan?

 38. JD Says:

  De som bara vill ha s.k rättstrygghet för kvinnor.

  Pär du är rätt person att debattera detta i radion.

  Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med att Advokatsamfundet 100-årsjubilerade. Priset ges till journalist som på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område.

  Vem fick detta pris år 2007? Det börjar på St och slutar på röm.
  Vissa haverister här skulle inte ens kunna vara i närheten av detta pris.
  Lycka till än en gång! 😉

 39. Trio Says:

  @Hanna Fridén

  Det är väldigt mycket som är väldigt fel med våldtäktslagstiftningen i Sverige. Till exempel:

  – Det är fel att en man kan bli dömd för våldtäkt, bara på grundval av att en kvinna påstår att mannen våldtagit henne.

  – Det är fel att begreppet våldtäkt utvidgats så till den milda grad att sex med en trasig kondom (som i Assange-fallet), anses vara våldtäkt.

  – Det är fel att en man kan frihetsberövas i veckor eller månader i väntan på rättegång, bara för att en kvinna påstår att han våldtagit henne.

  – Det är fel i våldtäktslagstiftningen när till och med dess förespråkare och arkitekter (som Claes Borgström) säger rätt ut att man i Sverige måste vara jurist för veta om man våldtagits eller inte.

  – Det är fel att om en våldtäktsanklagelse riktas mot en man, så anses misstankarna om brott automatiskt vara av den starkare graden.

  – Det är fel att en kvinnas ord väger tyngre än en mans ord i svenska domstolar.

 40. Erik Says:

  AS:

  ”Hanen: ” De båda kvinnorna verkar ju inte ha tagit någon större skada rent fysiskt av de påstådda våldtäkterna” Är det ok att våldta om man inte fysiskt skadar den våldtagne? Psykiska skador – är det ett feministiskt påhitt?Kvinnor är väl människor – eller hur?”

  Men seriöst AS, lägg ner skyttegravsmentaliteten och amateur-hour. Det har varken skett fysiska eller psykiska skador. Faktum är att enligt Borgström så måste man vara svensk advokat för att ens fatta vad som är våldtäkt.

  Jag har suttit i telefon med utländska journalister och de har alltså
  tydliga bevis på att både Sofia och Anna efter det påstådda ”hemska våldsbrottet” som Assange anklagas för alltså sitter och skryter om sina erövringar för sina kompisar. De var så glada och stolta.

  Det var EFTER de påstådda handlingarna. Allt finns dokumenterat, på sekunden när Anna och Sofia skrev sina dumheter (som de sedan raderade från internet lyckligt ovetandes om google-cache som gör det omöjigt att radera bevis den vägen)

  Jag kan gissa det är dessa kompisar som Advokat Hurtig tänker låta vittna om det nu blir så idiotiskt larvigt det går till rättegång. De får alltså stödbevisa vilket intryck de fick av sina vänner efter de påstådda sexakterna, hur stolta och lyckliga och skrytfärdiga de var över att nu ha sexuell relation med en världskändis.

  Den enda frågan jag har om elitfeminister är om det är politisk extremism som driver dem eller om de bara är absurd barnsligt naiva och tror på vad än Vita Maktmän som Borgström säger – Det är ju han som i strid med Åklagare Eva Finne påstår det var ”våldtäkt eller nåt annat brott”

  Och Bodström den andra halvan av Sveriges ultimata PK-advokatfirma har stuckit till USA. Därmed har han inte behövt sätta sin juridiska trovärdighet på spel genom att uttala sig om fallet.

  Sex by surprise – nytt brott – bara i Sverige.

  Nya skämtet bland internationella journalister: Sverige är ett vackert land att semestra i men se upp så du inte får för dig att ha sex med svenska tjej utan skriftligt bevittnat intyg hon faktiskt vill ha sex.

 41. Lasse Says:

  Lycka till imorgon Pär !

 42. Fredrik Says:

  Trio: du vet hur många av dom som avgör i tingsrätten som är jurister?

  En ledtråd: det skiljer sig inte i våldtäktsmål eller inbrott.

 43. Erik Says:

  Pär Ström:

  Jag har mailat kommentarer och länk till en engelsk massmedieartikel som kan vara bra att läsa inför intervjun imorgon. Artikeln är skriven av en kvinna jag personligen pratat med på telefon från utlandet. Detaljerna finns på din mail nu. Om du undrar något så ring, om jag minns rätt fick du mitt nummer. Annars maila så skickar jag igen. Good luck on the radio!

 44. Träd Says:

  Enda positiva med detta är att svensk rättsosäkerhet blivit känd.
  På Internet diskuteras svenska lagar flitigt nu mera verkar det som:
  http://www.freeratio.org/showthread.php?t=295677

 45. Torstensson Says:

  Kan man någonstans ta del av var Anna Ardin och den andra tjejen satt och skröt inför sina vänner om att de haft sex med Julian Assange?

 46. Trio Says:

  @Fredrik

  Japp det vet jag. Det är ett dåligt system och gör endast saken värre. Politiker som driver igenom dåliga, diskriminerande och rättsosäkra lagar. Och så i princip samma politiker som sitter och dömer efter dessa usla lagar…

  I rest my case.

 47. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  What really happened during Julian Assanges visit to Sweden earlier this year? Here is a timeline including excerpts of case testimony.

  According to a group of young swedish computerprogrammers and Wikileaks supporters calling themselves Radsoft, Swedish tabloid Aftonbladet is said to have copys of the Assange case files.

  Aftonbladet is a tabloid – meaning that one will always have to take what they write with a healthy dose of criticism. Most of it is purely gossip – the testimony of the girls is not corroborated and Aftonbladet’s version isn’t corroborated either.

  That being said though, one can actually construct a timeline based on the Aftonbladet supplement. And the guys at Radsoft have done just this,and this is what is said to have happened. (How they got this information I do not know, and neither do I want to. Some links and additional known information has been added by me.)

  2010-08-11 (Wednesday)
  Julian Assange arrives in Stockholm. He is invited by Anna Ardin (Woman A) of the Brotherhood Movement, an adjunct of the Social Democrat Party. Ardin is to be out of town for a few days and lets Assange stay at her flat on Tjurbergsgatan on Södermalm in Stockholm. Assange uses much of his time to meet with journalists and organisations. He has dinner with friends and a US journalist who wants to talk about his new book on the Bush clan.

  ——————————————————————————–

  Sofia WilénSofia Wilén (woman B) contacts the socialdemocratparty Brotherhood Movement on or shortly after 11 August to get a ticket to the Assange event. Admission is ‘prio press’ as Ardin posts on Twitter. Wilén is professedly a photographer and gets a ticket. She lives outside Stockholm (in Enköping) but claims to be a national government employee.

  2010-08-13 (Friday)
  Ardin was to return to Stockholm first on Saturday 14 August but gets back early, already on Friday afternoon.

  ‘He was there when I came home’, Ardin tells the police. ‘We talked a bit and agreed he could continue to stay there.’

  Ardin and Assange go to a local eatery for dinner, then return to the flat and have sex. They use a condom but the condom is found to be broken afterwards.

  2010-08-14 (Saturday).
  Wilén attends the event arranged by Ardin, sits in the front row with her camera and takes pictures of Assange, hangs about afterwards, introduces herself to Assange, gets an invite to a lunch with the entourage at a ‘bistro’ a few blocks away, she and Assange see a short movie in a local cinema afterwards, then part.

  Assange attends a crayfish party in Ardin’s courtyard where two members of Sweden’s Pirate Party (likely Falkvinge and Troberg) and are also present.

  2010-08-15 (Sunday). Assange, Falkvinge, and Troberg meet in the old town for a photo shoot concerning Sweden’s Pirate Party offering server support to WikiLeaks.

  ——————————————————————————–

  Falkvinge Assange TrobergWilén calls Assange but his telephone is turned off. She starts telling her work colleagues about her meet with Assange.

  ‘They told me he must feel like I dumped him, so the ball’s in my court if I want see him again’, Wilén tells the police.

  2010-08-16 (Monday).
  Wilén rings Assange again and this time he picks up. He tells her he’s going to a meeting in the evening but should be able to connect with her about 20:30. Wilén wanders about in the city, eats some sushi, rings Assange back at 21:00 when he hasn’t yet turned up. Assange picks up.

  ‘He said he was in Hornsgatan and the meeting had just ended. He asked me to come and meet him, which I did.’

  Wilén and Assange walk to the old town, sit down at Munkbron, talk a while, then take the train to her home in Enköping. Wilén pays for Assange’s ticket (SEK107/$10).

  ——————————————————————————–
  Wilén and Assange have sex that evening with a condom. They have sex again in the following morning but without a condom. After sex in the morning, Wilén goes out and buys, then cooks breakfast – oatmeal and juice. They joke about her possibly being pregnant.

  ‘I was being sarcastic to defuse the situation.’

  Wilén and Assange ride together on her bike to the train station. Assange returns to Stockholm alone. Wilén asks Assange if he’ll ring her. He says he will.

  Assange is to meet Agneta Lindblom Hulthén of the Swedish journalists association at 12:00 noon but doesn’t turn up until 16:00. One of his colleagues who’d been at the meeting the previous evening and who’d seen Wilén arrive at Hornsgatan starts looking for him. He tries to reach Wilén as he suspected they’d spent the night together. He rings Assange but Assange doesn’t answer.

  2010-08-18 (Wednesday)
  Wilén calls Ardin and tells her she’s had unprotected sex with Assange. She says she’s upset he didn’t use a condom and is afraid she might have contracted an STD or become pregnant. Ardin admits she too had had sex with Assange. Ardin rings an acquaintance of Assange’s after the conversation with Wilén to convey the message to Assange that she wants him to move his things out of her flat.

  2010-08-19 (Thursday)
  Ardin sends an SMS message to the same acquaintance of Assange’s, saying he still hadn’t moved his things out.

  010-08-20 (Friday)
  Assange moves his things out of Ardin’s flat. He claims it’s first on Friday he hears of her request.

  Wilén and Ardin arrive at the Klara police station at 14:00. Wilén wants to file charges of rape; Ardin tags along to be of help.

  ——————————————————————————–
  They talk to a female police officer who concludes they’re both victims of sex crimes and decides to interrogate them separately. Of Wilén the female police officer writes the following in the report.

  ‘She said she’d been raped in her home on the morning of Tuesday 17 August by a man who had sex with her against her wishes.’

  The female police officer ends her report with the following.

  ‘Everyone I spoke to was in earnest agreement that this was a case of rape.’

  Ardin, who only came along to help Wilén, tells the policewoman she also had sex with Ardin. She tells the policewoman the condom broke during sex and now accuses Assange of deliberately breaking it. The police conduct their interrogation of Ardin the following day on the phone.

  The police send out a posse to Stureplan to visit upscale nightclubs in search of Assange. He is not to be found.

  (Assange later tells friends about the broken condom but dismisses the idea it broke deliberately. He also insists he in no way raped the other woman either – it was consensual unprotected sex.)

  ——————————————————————————–

  Maria Kjellstrand(Niklas Svensson of Expressen gets wind of the story, (through Ardin and Wilén), races back to Stockholm from Harpsund, he or someone else in his office rings up prosecutor on duty Maria Kjellstrand who corroborates the details, the charges, and the identities involved.)

  2010-08-21 (Saturday). Svensson’s story hits Expressen online 05:00. A few hours later the other Swedish news sites have the story and soon it’s all over the globe.

  The police are tipped off that Assange is staying at a hotel in Stockholm but he’s already checked out by the time they arrive.

  Chief prosecutor Eva Finné decides to take over the case and has the files sent to her summer cottage by messenger. She reviews the documents and immediately rescinds the arrest warrant. She adds the following to her decision.

  ‘If the suspect turns up then tell him he’s suspected of molestation X 2.’

  ——————————————————————————–

  The infamous Al Jazeera interview2010-08-22 (Sunday). Swedish procecutor Karin Rosander is interviewed by Al Jazeera and manages to make a mockery of herself and the whole swedish justice system to a stupefied reporter and studio crew.

  Chifprocecutor Eva Finné is rumoured to be highly critical of the initial arrest warrant.

  Wilén and Ardin contact lawyer and socialdemocrat politician Claes Borgström in the evening and he agrees to take the case. Borgström is among other things know as the lawyer who silently let his former client Thomas Quick aka ”Sätermannen” get innocently convicted of 8 murders

  2010-08-23 (Monday). Assange retains Leif Silbersky as counsel and Silbersky immediately poses a rather obvious question.

  ‘Why did the prosecutor corroborate all that confidential information to the media?’

  The question is considered obvious because such behaviour is neither normal, acceptable, nor prudent – particularly when the arrest is ‘in absentia’. Announcing such an arrest only gives the suspect a chance to flee.

  The swedish prosecutor’s office refuse to this day to answer this question.

  ——————————————————————————–

  Chief procecutor Eva Finné2010-08-25 (Wednesday). A Google search for ‘Assange rape’ yields 1.2 million hits.

  Finné clarifies that she doesn’t mean she doesn’t believe the women’s stories, only that there is nothing criminal in them.

  Claes Borgström, based on the same evidence, insists there is something criminal and that it was outright rape in both cases, and demands the case be reviewed by a prosecutor at ”utvecklingsenheten”. That is a department within the prosecutors office where you can appeal desicions made by the original procecutor.

  The case will eventually land on the desk of procecutor Marianne Ny, special procecutor in charge of cases regarding rape and sexcrimes at the procecution appeal office in Gothenburg. Ny is the one that eventually puts out yet another arrest warrant for Julian Assange. Accusing him yet again for rape. More about Marianne Ny and her work to instate the dicriminating swedish laws on ”womans peace” here (in swedish).

  Borgström is given an advance copy of the Aftonbladet article and replies with the following.

  ‘I want to stress that there are significant details missing in this report, details I base my accusations of rape on, but I am prevented from revealing what these details are.’

  ——————————————————————————–

  Claes Borgström, feminist equality fighterAftonbladet’s reporters suggest to Borgström that it’s in his clients’ best interests to reveal the ‘significant details’. Borgström replies with the following.

  ‘It would hurt the investigation to make the information public at this stage. It’s my opinion [Finné] was in error. I believe Assange will be charged with having commited sex crimes.’

  Aftonbladet’s reporters tell Borgström they wonder how this can be if Ardin insists she’s not been raped? Borgström replies with the following statement:

  ‘My client [Ardin] is not a lawyer.’

  2010-08-30 (Monday). Assange meets with the police at 17:45. His solicitor Leif Silbersky is simultaneously involved in the ‘helicopter robbery’ case and can’t make it earlier. Assange is told he is suspected of deliberately breaking a condom and denies this is so. He adds that he’ll be staying in Sweden to fight the accusations and has no intention of fleeing the country.

  Assange also demands guarantees details of the case will not again be leaked to the media – particularly Expressen.

  2010-08-31 (Tuesday). Details of the interview the police guaranteed would not be leaked turn up in Expressen.

  Daddy´s / Radsoft

 48. Fredrik Says:

  Vet inte om man fortfarande kan kalla hovrätten för rabattcentralen, men att det dömdes friskare i tingsrätten än i hovrätten i många våldtäktsfall var i alla fall regel tidigare.

  Edit: friskare har alltså ingenting med sjukdom att göra.

 49. Alex Says:

  Assangefallet är tyvärr ett bevis på att feminismen helt har rättsväsendet i sitt grepp. Tack och lov lär detta fall få många att få upp ögonen för detta och motarbeta det. Marianne Ny är en radikalfeminist och hör inte hemma på en sådan position. Hon använder rättssystemet för att sprida sin personliga politiska agenda.

 50. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Varför läcker inte mer material ut så JA får en ”fair trial”.

  och inte faller under åklagarens roll om att bevisa skuldfrågan.
  Vad är det som gör hennes immunitet mot all logiskt resonemang att hon inte skulle kunna ljuga?

  Hur kan en kvinnas ord per automatik ses som objektiv bevisning?
  Varför åtnjuter en kvinna per definition trovärdighet i en svensk rättssal? Varför finns det speciella lagar skrivna för kvinnor som förskjutit oskuldspresumtionen för män? Hur kunde utvecklingen inom rättsväsendet gå från oskyldig till motsatsen bevisats till om omvändbevisbörda? Varför görs det ingen brottsplatsundersökning,säkrande av bevis,dna etc, varför studeras inte ett eventuellt motiv som kan ge en bakgrund till att det hela är fabricerat eller till och med ”lögn”. Varför döms det så godtyckligt och subjektivt i våldtäktsmåls för att inte tala om kvinnofridsmål? Varför påverkas har radikal feminism en sån inverkan på rättsväsendets domslut? Varför finns det special skrivna lagar för kvinnor men inte män? Varför följs inte rättsbegrepp ”ställt utom allt rimligt tvivel”?
  Vad tog kvalitén vägen i ett rättsväsende där begrepp som ”hellre fria än fälla”. Om nu det förekommit xx antal mål där kvinnor medvetet ljugit för att sätta dit en man för våldtäkt eller kvinnomisshandel. Borde det inte rimligtvis föra tankarna att det kanske finns fler kvinnor som kan presumtivt göra det. Borde det inte i så fall ligga till grund för att återgå till de tidigare mer objektiva och könsneutrala begreppen inom svenskt rättsväsende? Istället för godtycklighet och subjektivitet påverkat av radikalfeministisk åskådning?

 51. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  För fler feminister som fortfarande tvivlar att ”vanliga tjejer” inte skulle ljuga om en våldtäkt eller kvinnomisshandel:

  ”Hennes förklaring när hon erkände bluffen? Hon skämdes för sitt eget beteende”

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/08/10/15-manaders-fangelse-for-falsk-valdtaktsanmalan/

  http://www.expressen.se/nyheter/1.999890/ljog-om-valdtakt-riskerar-fangelse

  http://svt.se/2.73401/1.1746349/ljog_om_valdtakt_-_far_fangelse?lid=senasteNytt_900327&lpos=rubrik_1746349

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/06/08/ljog-om-valdtakt-for-att-dolja-bilkrasch/

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-ljog-om-valdtakt-i-vasteras-1.621184

  Jag tror fortfarande ärligt talat inte du, Hanna Fridén förstått allvaret och omfattningen av oskyldigt och felaktigt dömda män i sverige. Men du får gärna rätt mig om jag har fel. Med bakgrund av detta så är det helt barockt att utgå från att en kvinna alltid talar sanning per automatik i en rättssal. Lika lite som en man. Men det ska vara SAMMA FÖRUTSÄTTNINGAR INFÖR LAGEN. Det kan låta hårt. Men det talas uppemot 1000 oskyldigt dömda män i sverige. Vilket är horribelt! Hela problematiken för dessa män som blivit utsatta för dessa rättsövergrepp och jusitiemord blossar nu upp likt en infekterad varböld i ljuset av våldtäktsanklagelserna mot julian Assange. Det är oundvikligt och det går inte att värja sig emot berättelserna och fallen. Det är för många fall för att det ska vara en slump. Varför startades advokatupproret 005? Varför skrevs fd justitiekanslern Göran Lambertz ”Felaktigt dömda”. Varför ifrågasätter fler och fler modiga personer som Leif Gw Person, Jan Gouliou, Theresé Juel, Per E Samuelsson med kollegor Rättsväsendet och Rättssäkerheten för Män i Sverige?

  Dessutom ännu en dimension kring diskussionen om sex mellan en man och kvinna för att det ska bli tydlig och rättssäker trygg miljö i Samhället där Män inte anses som potentiella våldtäktsmän. Den enda trygga lösningen för alla män torde bli att Männen gör som i Lysistrate och bojkottar alla tjejer och kvinnor sex framöver. Är det dit lobbyisterna inom radikal feminismen siktar med statligt finansierade pk porrfilmen ”dirty diaries”?

  Rättssäkerhet är en stor folklig fråga, det är fundamentet som bär upp en demokrati. Om inte ett allvarligt grep tas emot denna problematik som dels urholkar rättssäkerheten i Sverige, dels urholkar folks tilltro till rättsväsendet. Män som blir drabbade av detta har faktiskt nära anhöriga,familjer,vänner men framför allt barn som blir drabbade. Det som jag inte fattar är hur ni kvinnor och feminster egentligen tänker om er själva och er som kollektiv med att inte ta upp frågan och göra ett kvinnligt uppropp! Framför allt problemet med ”lögnerskor” är att de förstör solidariteten för alla kvinnor. Den dagen kvinnor verkligen behöver de hjälp kommer bli misstrodda pga ”lögnerskor” som ovan redovisats för och som även anna ardin och sofia wilén ska undersöka för att vara. Det är ett av det mest allvarliga dilemmat kvinnorörelsen och feminismen står inför. Återigen, Inte minst anna ardins och sofia wiléns våldtäktsanklagelsern mot julian assange som är en mycket stor internationell folklig fråga om rättssäkerhet för alla män i Sverige,yttrandefrihet och demokrati i hela världen. Den fd Massmördaren Tomas Quick aka Sture Bergvalls fall som oskyldig massmördare och felaktigt dömd massmördare med claes borgström som målsägarbiträde har redan spridit ett mörker över Sverige som en icke betrodd och fullkomlig rättsstat. Därjämte alla de mål som står i kö för överprövning i Europa domstolen, som är ett kvitto på att något inte står rätt till i sk Rättsstaten Sverige. Sverige å sin sida som vill göra upp under bordet för att slippa eventuella pinsamheter inför Eu och omvärlden. Men det håller inte. Det går inte att soppa under mattan längre! Om inte denna fråga om mäns rättssäkerhet och problematiken med ”lögnerskor” i rättsväsendet tas på allvar ses allvarliga och tydliga paralleller till sagan om Aisopos fabel Pojken och vargen.

  Lars Knapasjö en av få Modiga (S)ocialdemokrater som brinner för Rättssäkerhet:

  ”Få saker torde ligga närmare den svenska folksjälen än den självklara regeln att ingen ska kunna dömas för ett brott till vilket han eller hon är oskyldig. Ingen ska dömas ohörd och ingen ska anses skyldig, innan en rättvis rättegång ägt rum och en korrekt beslutad dom vunnit laga kraft.

  Ingen, absolut ingen ska riskera att dömas för ett brott som denne inte begått och ingen, absolut ingen ska riskera att oskyldig få avtjäna ett fängelsestraff.

  Rinkebyordet

  När det sedan kan handla om ett icke tidsbestämt livstidsstraff börjar vi ana vidden av vikten att väl värna vårt rättssamhälle. Därför säger svensk lagstiftning att det måste vara ställt utom allt rimligt tvivel att den som anklagats för ett brott också har begått det. I förundersökningskungörelsen föranstaltas också om att förundersökningsledare och åklagaren ska framhålla även de bevis, faktauppgifter och omständigheter i övrigt som talar till en misstänkts fördel.

  Lika inför lagen och hellre fria än fälla är två viktiga grundfundament på vilket vårt samhälle ska vila tryggt. Ingen ska vara rädd för att bli behandla på ett annorlunda sätt i och av en domstol på grund av sitt kön eller sin religiösa, etniska, politiska eller sexuella tillhörighet.

  Ingen ska någonsin behöva känna skräck inför risken att bli oskyldigt dömd för en handling man inte begått. En person som misstänkts för ett brott ska kunna frihetsberövas; anhållas eller häktas – samtidigt som omständigheterna för och kring brottet utreds, men den som är oskyldig ska aldrig behöva vara rädd för att bli dömd för det han eller hon inte är skyldig till.

  Så här vill vi att det ska vara och så här måste det vara om vi ska kunna leva som trygga och harmoniska medborgare i ett tryggt och harmoniskt samhälle. Men så här är det inte idag.”

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=36629

 52. Martin Says:

  Lycka till Pär!

  Om vad som verkligen hänt kan bara de direkt inblandade berätta, detta är knappast av intresse för spekulation nu.

  Mest märkligt är ju annars att

  1. Av fem olika bedömare (åklagare1, åklagare2, åklagare3, tingsrätten och hovrätten) från vårt rättsväsende görs fyra olika rättsliga tolkningar av anmälningarna (som inte ens var några anmälningar från början)…….och detta görs dessutom utan att Assange ens har hörts.

  2. Internationell efterlysning skickas ut trots att man i ett tidigare skede när Assange fanns i Sverige inte ens brydde sig om att kalla till förhör (framgår av intervjun i Al-Jazira)

  För övrigt, om Assange frias efter förhör och inget åtal väcks blir Sverige utskrattat som en bananmonarki och om han åtalas och döms (på de uppgifter som kommit fram hittills) sker samma sak.
  Undrar om Fru Ny sover gott?

 53. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Varför läcker inte Wikileaks mer material så JA får en ”fair trial”.

  Edit: material från svenska rättsväsendet när det är så uppenbart färgat och skadat av radikal feministism. Feministiskt korrupt och motarbetar rättsbegrepp som hellre fria än fälla, objektivitetsprincipen hos åklagarna och speciellt åklagarna inom ”relationsgruppen”, oskuldspresumtionen men framför allt ställt utom allt rimligt tvivel som instiftades redan år ….. i England.

  ”Sometimes Men Take Matters Into Their Own Hands”

 54. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Att: Radikal feminismen, Statsfeminismen i Sverige och allt och alla som infekterats av den istället för att utgå från människan oavsett kön.

  No lie can live forever:

  Great words, that apply today as we face political mendaciousness and tyranny, from a genuine leader with words we should pay heed to today as we daily stare in the face of political liars, charlatans, and tyrants endeavoring to destroy our nation with total deceit and lies in the name of social equality.

  I come to say to you this afternoon, however difficult the moment, (Yes, sir) however frustrating the hour, it will not be long, (No sir) because ”truth crushed to earth will rise again.” (Yes, sir) How long? Not long, (Yes, sir) because ”no lie can live forever.” (Yes, sir) How long? Not long, (All right. How long) because ”you shall reap what you sow.” Martin Luther King

  That’s dope Brotherhood!

 55. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Saxat från flashback och tråden om anna ardin och sofia wiléns våldtäktsanklagelser mot JA.

  ”Blir han utelämnad till Sverige borde vi koordinera protester! Det känns fan som vår skyldighet för att bevara en öppen värld!

  http://blogs.theaustralian.news.com.au/mediadiary/index.php

  http://rixstep.com/2/1/20101206,00.shtml

  Följ tråden på
  https://www.flashback.org/t1275257

 56. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ forts.

  ”Ursprungligen postat av Ideologi
  Det känns som att frustrationen över allt det här kring Julian Assange och wikileaks, myndigheternas agerande, deras äckliga hyckleri, bristande demokrati, svenska medias äckliga beteende i o med detta och många fler faktorer, har byggts upp tillräckligt nu.

  Nu måste vi fan ta o göra nåt! Vi måste starta demonstrationer, vi måste börja visa oss var än politiker framträder, vi måste starta namninsamlingar, ja vi måste fan ta o börja nu vi kan inte vänta längre!
  För varje dag som går så löper våran yttrandefrihet och demokrati och Sveriges anseende mer risk att totalt försudlas av denna nations beteende.

  Så alla med idéer om hur vi ska gå tillväga, när det ska ske, var det ska ske. Börja spåna på det nu och gör att denna diskussion börjar fokusera på det i majoritet för det är det bästa sättet vi kan agera på för att hjälpa Wikileaks vilket jag känner att alla här vill göra. Det är inte förvånande för mig alls detta beteende av högre makter, inte alls. Det som förvånar mig mest är att vi inte har tagit tag i detta ännu. Det som förvånar mig är att detta är antagligen den absolut viktigaste saken att ta ställning för idag och vi folket inte gör nåt!!

  Kom igen nu! Dags att försvara yttrandefriheten och det lilla vi har kvar av vår demokrati!

  Jag tycker vi startar en ny tråd hur vi i smått och stort kan hjälpa Julian Assange & Wikileaks. Den här tråden har mestadels passiva pontifikatörer som är nöjda att älta samma fråga utan göra något proaktivt. Om vi skall stödja WL/JA så är det nu.

  Frågan är vilket ämne vi skall starta tråden i?

  Politik Utrikes? Politik Inrikes?

  Dom med egna domäner kan ju börja med att peka en subdomän mot wikileaks
  http://twitter.com/#!/search/imwikileaks

  JAs brittiske advokat Mark Stephens talar med BBC. Det är ord och inga visor.
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11921080

  He said any attempt to take Mr Assange to Sweden could be a precursor to taking him on to the US, adding: ”I’m really rather worried by the political motivations that appear to be behind this.

  ”It doesn’t escape my attention that Sweden was one of those lickspittle states which used its resources and its facilities for rendition flights (US transport of terror suspects around the world for interrogation).”

  Lickspittle är ett mycket starkt, föraktfullt ord. Lismare kommer inte i närheten. Rövslickare kanske är det närmaste.

  BaalZeBub
  Visa allmän profil
  Skicka ett privat meddelande till BaalZeBub
  Hitta fler inlägg av BaalZeBub
  Hitta alla inlägg av BaalZeBub i detta ämne
  Idag, 15:58 #16077
  hundensår
  Medlem
  hundensårs avatar
  Reg: Jun 2007
  Inlägg: 1 028

  Citat:
  Ursprungligen postat av flashback979
  Jag tycker vi startar en ny tråd hur vi i smått och stort kan hjälpa Julian Assange & Wikileaks. Den här tråden har mestadels passiva pontifikatörer som är nöjda att älta samma fråga utan göra något proaktivt. Om vi skall stödja WL/JA så är det nu.

  Frågan är vilket ämne vi skall starta tråden i?

  Politik Utrikes? Politik Inrikes?

  Bra idé. Framför allt kanske ngn sån däringa hacker bör lägga upp en hjälptråd i dataforumet?”

  https://www.flashback.org/t1275257p1340

  Therése Juel http://www.juel.se
  http://blogg.aftonbladet.se/maxscharnberg/2010/06/therese-juels-viktiga-artikel-om-resning-i-rattsfall-och-den-nya-jk

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article7930419.ab

  Monica Pernroth Rättssäkerhets Organisationen
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/27/r-ttss-kerheten-r-en-stor-folklig-fr-ga

 57. Erik Says:

  Hmmm vart tog länken vägen?

 58. Erik Says:

  Då detta är relevant och debatten sker bara om 3-4 timmar så gör jag en manuell länkning

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/12/08/jag-tror-inte-pa-ett-ord-natalia-kazmierska-sager/

 59. Jag tror inte på ett ord Natalia Kazmierska säger « Aktivarum Says:

  […] ingen, varken utredare, regering eller jurister tycks på det klara med vad det konkret innebär. Pär Ström kommer att debattera Assangefallet ur […]

 60. herr MetaGenus Says:

  @Pär Ström: Om du ”bara” håller den gängse intellektuella ton du brukar retorisera, kommer radio-debatten fixa sig bra för dig!
  Den där, till dels, hysterifeministiska diskursen du kommer mötas av…
  ja, låt den bliva i sitt intetsägande eko för sig själv.
  Kör lugnt, fokuserat och intellektuellt hårt!

  (1 timme och 38 minuter kvar…)

 61. BananSverige Says:

  http://www.counterpunch.org/shamir09142010.html

 62. BananSverige Says:

  (7 minuter kvar)

 63. Musse Pig Says:

  Sitter i spänd förväntan! Lyckat till, Pär!

 64. Musse Pig Says:

  Mårten Schultz, vilken pajas!

 65. Musse Pig Says:

  Mycket bra gjort, Pär! Du navigerade utmärkt och uttryckte dig perfekt!

 66. P.E. King Says:

  Citat Musse Pig:

  Mycket bra gjort, Pär! Du navigerade utmärkt och uttryckte dig perfekt!

  Jag instämmer – tack, Pär! 😀

 67. BananSverige Says:

  Inget fel att prata om USA-inblandning, men Pär framförallt skulle fokusera på rättsäkerhetsfrågor i ett statfeministiskt bananland.

 68. BananSverige Says:

  Men bra gjort ändå. Tack Pär

 69. barfota Says:

  Bra och välbalanserat Pär.

 70. BananSverige Says:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2245196/julian-assange-skickad-till-londons-varsta-fangelse

 71. P.E. King Says:

  Julian Assange påstår att sexanklagelserna är en USA-ledd komplott.

  En smutsig lögn, kontrar kvinnornas advokat Claes Borgström.

  – Han offrar mina klienter. Först förgriper han sig på dem, sedan påstår han att de konspirerar mot honom.

  Claes Borgström: Han offrar kvinnorna

  Kvinnorna blir offrade, alltså.

 72. P.E. King Says:

  Wikileaksgrundaren: Skjut inte budbäraren

  Assanges egna ord om publiceringarna. Skriver själv i australiensisk tidning (The Australian).

  Don’t shoot messenger for revealing uncomfortable truths

  Julian Assange lämnade in debattartikeln precis innan han lämnade över sig själv till den brittiska polisen.

  Läs hela artikeln översatt på Aftonbladet.

  Wikileaks förtjänar skydd, inte hot och attacker

 73. Rapport från radiostudion « GenusNytt Says:

  […] GenusNytt Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Jag pratar i radio kl 07.20 imorgon bitti […]

 74. Tanja Says:

  Mycket intressant inlägg Pär! 🙂

 75. Anna F Says:

  @Manhood United

  Av ca. 6000 som anklagas årligen för våldtäkt i Sverige (några dagar-veckor bakom galler) är det mindre än 4% som döms skyldiga. Många jurister tycker att ca. 20% av de dömda är oskyldiga. D.v.s. lagen används för att straffa oskyldiga män, ofta utan konsekvenser för anmälaren.

 76. Gurra Says:

  @ Anna F.
  Från Newsmill

  Marianne anser följande i domstolsverkets skrivelse från 1999 http://www.domstol.se/Publikationer/Rapporter/Kvinnofridslagen.pdf
  att lagföring av män, som åtalas och frias dvs oskyldiga, ger god effekt som skydd för kvinnan!

  ”Om polis och åklagare under förundersökningen får fram tillräckliga bevis leder ärendet till åtal.
  Genom en lagföring lyfter rättsväsendet över ansvaret på den som tillgriper våld. Marianne Ny menar att lagföringen har en god effekt som skydd för kvinnan, även i de fall gärningsmannen åtalas men inte döms.”

  Ha detta i åtanke varje gång ni läser om hennes ageranden i Assangefallet.

 77. Anna F Says:

  @Gurra

  Exakt, straff utan rättegång. Oftast handlar det om vardags människor som blir helt ruinerad av att sitta några veckor i finkan. I Sverige 2010 är män andra sortens medborgare inför lagen och behandlas därefter.

 78. Wikileaks – medborgarnas egen nakenkamera « Pär Ströms blogg Says:

  […] den juridiska hanteringen av Julian Assange, se detta inlägg på min andra blogg […]

 79. EmO Says:

  Hej igen,
  det hanterade Du verkligen objektivt och lugnt. Bra avvägda svar tycker mitt (privata) jag. Idag blir det varken Retstickan eller raljerande här.

 80. Hanen Says:

  @ AS och Fredrik:

  Jag kanske inte uttryckte mig så tydligt, så jag ska försöka förklara.

  Det jag opponerar mig emot är som sagt PROPORTIONERNA – för de är utom all sans och vett.

  Två kvinnor har haft sex med en världskänd man. De mår uppenbarligen utmärkt dagen efter och uppvisar varken några fysiska eller psykiska men. Istället skryter de glatt tom sin erövring. Ja, i alla fall tills de upptäcker att de inte är ensamma om sin romans med denna Assange.

  Då anmäler de honom för våldtäkt efter rådfrågning med en polis. Efter några märkliga turer inledningsvis ställer sig det svenska rättsväsendet och polisen på tå. Storsläggan tas fram, Europeiska polismyndigheter och Interpol kopplas in. Allt till enorma kostnader. Men för vad?

  Alla har vi förmodligen varit med om sexuella upplevelser som kanske inte har varit så angenäma, då det känts fel och kanske rent av obehagligt och jobbigt. Men hur illa är det egentligen om man ställer det i perspektiv till andra saker som man kan råka ut för? Är det meningen att sådana upplevelser ska leda till att vårt samhälles viktigaste myndigheter och organ tvingas rycka ut med buller och bång till stora kostnader för samhället. Bara för att man har haft ett dåligt knull!

  Som jag skrev i mitt förra inlägg så verkar det ligga en ganska märklig moralism i botten på alltsammans, nästan en religiös syn på kvinnor som ett heligt väsen med extra skyddsvärde. När kvinnor har olustiga sexuella upplevelser så ska det uppenbarligen betraktas som ett fruktansvärt brott i samma nivå som terrorism och mord. Det är sjukt. Ja, helt vanvettigt faktiskt. Utom alla PROPORTIONER.

  Och så slutligen. Man kan faktiskt fråga sig om dessa två unga radikala feministkvinnor hade ansett sig blivit våldtagna om de inte hade varit just rabiata feminister. Det vill säga om de inte hade matats med den feministiska offermentaliteten, åsikten att män är djur och att det finns en könsmaktsordning. Hade en vanlig ickefeministiskt kvinna gjort samma sak. Jag tror inte det.

 81. barfota Says:

  @Hanen

  Ger dig tio stilpoäng för ”PROPORTIONER”
  Detta är helt klart utanför alla vettiga PROPORTIONER!

 82. Carl Festin Says:

  Julian Assange riskerar fängelse för att han är man och som man i Sverige är man per automatik en könsmaktsutövare. Således finns det en speciell brottsrubricering för män som nu Assange blir drabbad utav. Hela världen tror inte sina ögon och öron. Jag polisanmälde att jag inte fick behålla mina uppdrag på Jämtlands Läns Landsting på grund av att jag vägrade predika att män utövade könsmakt. I det socialdemokratiskt styrda län man bor i så skrev jag redan innan utfall på min hemsida att grundlagen kommer av polis och åklagare inte att beaktas. Ingen svår prognos att leverera i en bananrepublik och som var 100-procentig.

 83. ”Kvinnorna tänkte inte anmäla Assange” « GenusNytt Says:

  […] har sammanställt en lista på konstigheterna i fallet Assange i detta […]

 84. Hur många miljarder? Det går utför… « Tanja Bergkvists Blog Says:

  […] ofta nog. Ström deltog imorse i P1 Morgon för att debattera anklagelserna mot Assange (läs hans blogginlägg om fallet! ) Jag hörde det av en slump imorse Mer om wikileaks här och här.  Se även SVT Dokument […]

 85. Hur knullar man i Queensland? Cyberattacker åt alla håll! « Helena Palena Says:

  […] Pär Ström gör en bra sammanfattning. […]

 86. Nisse Says:

  Till Anna Friden: Vad exakt i svensk våldtäktslagstiftning tycker du att det är självklart att det räknas som våldtäkt? Kan du utveckla detta?

 87. Kung Fy Says:

  Så satt den där som en smäck.
  Varför?

  Jo, när brudarna pratar med varann visar det sig att dom råkat ut för samma sak: sprucken kondom.
  Julian Asange gillar inte sex med kondom! Så han gör sönder dom… med flit… Aja…

  Bevisa det den som kan

  Lycka till

 88. Göran Larsson Says:

  I konsekvensens namn bör nästa års fredspris gå till wikileaks.

 89. Mr T Says:

  Tyvärr Göran

  Obama och Clinton har redan nominerat de två tappra svenska kvinnorna som anklagar Assagne till Nobels Fredpris 2011. Motivering: Målet helgar medlen.

  Alternativt har de nominerat åklagaren från Göteborg för sitt okonventionell och kreativ tolkning av vad som är möjligt i en rättsstat.

  Advokaten skulle också kunna nomineras men han anses alltför tråkig och oportunistisk. Någon gräns skall det vara.

  Allvarligt, kanske detta hjälper till att belysa vilka luckor som finns i nuvarande lagstiftning. Att två kvinnor går samman och lämnar en falsk anklagelse borde vara straffbart.

 90. Leif Nilsson Says:

  Om jag har sex med en kvinna, hon vill inet ha kondom men jag vill. Vi är oense, så vi körde utan. Har hon begått ett sexbrott då? Helt sinnesjukt.

  vad Claes Borgström säger är lika trovärdigt som kapten klänning.

  http://blogg.aftonbladet.se/leifslillarosa/2010/12/julian-assange-sex-lagstiftningen-ar-sjuk

 91. Wikileaks historien allt märkligare?? | Robbson11's Blog Says:

  […] har Pär Ström på bloggen  Genusnytt samlat ihop alla ”konstigheter” i fallet […]

 92. Snusk Pelle Says:

  Hej alla jurister och nyfikna,

  Jag var för en vecka sedan ute på stadens torg där jag konsumerade mat och vin i goda vänners lag.
  Efter vår supé uppenbarade sig en skönhet jag sällan skådat, blid och snäll, hon var så gullig och bjöd på drink som förde mig djupare in i alkoholens dimma.

  Jag gjorde den unga damen sällskap hem, varpå vi hade sex, i stundens hetta avlägsnade hon den skyddande barriär jag bar på min lans vilket ledde till ett crescendo av sällan tidigare skådat slag.

  Dagen efter då jag i arla timme började tillnycktra, med en smak i munnen av något som mest påminde om något en katt lämnar efter sig, skönhetens smink var borta, det lika så fantastiska hårsvallet var mer att likna vid en golvmopp, korsetten var avlägsnad, lika så stödstrumporna, celluliterna och koppärren såg ut som svarta hål i morgonljuset, jag fick en omedelbar känsla av att vilja kräkas och drabbades av djup ångest då jag kom till insikt vilken gris det var som förfört mig den hemska kvällen innan.

  Denna kvinnan har åsamkat mig äckel och djup ångest som ärrat mig för livet, försvårat min kontakt med kvinnor, haft en negativ inverkan på min potens, min självkänsla, min manlighet, ja hela mitt social liv har påverkats negativ.

  Min fråga är KAN JAG ANMÄLA HENNE FÖR VÅLDTÄKT?

  Mvh
  En spillra till man som drömmer om ett annat liv…

 93. Feminismens Rötter & Matriarkatet « Kungabloggen Says:

  […] vill stoppa Julian Assange | Nyheter | Aftonbladet En Häxjakt världen över flera vill döda häxan som sagt sanningen. Bisarrt nog kan man nu bara kommentera Assanges öden i tex aftonbladet via instrumentet som […]

 94. Schizofreni Says:

  Har frihetens röst blivit våldtagen som så många gånger förr om åren?

  Och den häxa som bränns på bål är som vanligt den människa som försett andra med något så hemskt som sanningen, det värdefulla gods så många försökt sälja så länge. Eller har rollens som häxa könsföreträden enligt nuvarande könsmaktsordning?

  http://www.medievarlden.se/diskussion/2011/11/sofia-mirjamsdotter-prataomdet-lar-oss-om-framtidens-journalistroll

  Personerna bakom kampanjen prataomdet verkar gröta in sig rejält. Det som imponerar mest är vägran att kommunicera annat än för att marknadsföra gräsrotrörelsen som verkar mer organiserad än någon vill erkänna…

  http://kungabloggen.wordpress.com/2011/11/08/feminismens-rotter-matriarkatet/
  Bildningskampanjen om feminismens rötter berör också delar av det hela i både bild och ord.

 95. Assange och svenskt rättshaveri « Börje Peratt – Debatt Says:

  […] När det gäller själva fallet så finns fler märkliga omständigheter som Pär Ström på Genusnytt har redogjort för: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: