Mansföretag går bäst, kvinnoföretag får satsningarna

by

Har du hört talas om ett mansföretag någon gång? Trodde väl inte det. Men det finns kvinnoföretag.

”Kvinnoföretag behöver växa”, skriver Svenska Dagbladet idag efter att ha närvarat på ett seminarium om kvinnligt företagande med jämställdhetsminister Nyamko Sabunni.

Seminariet arrangerades av Entreprenörsforum. Man diskuterade skillnader mellan manligt och kvinnligt företagande, och kom fram till detta: Kvinnors företagande är mer småskaligt, oftare konsumentinriktat och drar inte in de riktigt stora pengarna. Kvinnors företag växer heller inte lika mycket som manliga företagares, och kvinnor anställer i lägre grad än män, och de är mer försiktiga och undviker risk.

En person som hade vistats på en annan planet i 50 år och plötsligt damp ned på detta seminarium och hörde ovanstående skulle ju kunna få intrycket att kvinnor genomsnittligt är sämre på företagande än män. Men så är det naturligtvis inte.

Kvinnors företagande är också en jämställdhetsfråga, eftersom kvinnors begåvning måste tas tillvara och vi konkurrerar i en globaliserad värld, sa jämställdhetsministern på seminariet.

Det där med att ta begåvningen tillvara är intressant. Det hör man ofta. Kvinnors begåvning tas inte tillvara.

Jag förstår inte riktigt. Vadå ta tillvara?  Vi har ett samhälle där vem som helst får starta företag. De som är bäst ägnade att göra det, och mest villiga, gör det. Av dem överlever de bästa på marknaden. Simple as that.

Man skulle lika gärna kunna säga att vi har en begåvningsreserv i form av de män som inte driver företag, vilket är de flesta av Sveriges män. Ska vi inte satsa på att utnyttja den begåvningsreserven?

På seminariet berättade jämställdhetsministern vilka åtgärder som regeringen vidtar för att ”uppmuntra” kvinnors företagande. 100 miljoner kronor per år från 2007 och fram till i år har hon gett av skattepengar till ”kvinnors företagande”.

Jag kom på en sak. Om man nu ska stödja företagande för att Sverige bättre ska kunna ”konkurrera i en global värld” (hon sa ju så), är det då inte bäst att satsa på dem som visat sig vara de bästa företagarna? Utan att bry sig om kön? Det kallas visst jämställdhet, har jag hört, att bortse från könet.

För övrigt, om nu kvinnoföretagen får hjälp på ett sätt som mansföretagen inte får, innebär inte det en snedvridning av marknaden? Titt som tätt måste ju en situation uppstå där ett kvinnoföretag och ett manföretag konkurrerar om samma kunder. Om då det ena får skattepengar som stöd i någon form men inte det andra så sätts ju den rättvisa marknaden ur spel. Mansdiskriminering, skulle man kunna kalla det.

Här är en lista på regeringens satsning för kvinnors företagande, enligt dagens SvD-artikel:

Nationellt företagsfrämjande program
Nationellt ambassadörsprogram för kvinnors företagande
Nationellt forskningsprogram
Integrerad databas för företagande (SCB)
Bankdialog om kvinnors företagande
Styrelseprogram för kvinnor

Vad tycker du om kvinnligt företagande? Skriv gärna kommentar. SvD-artikeln kan du läsa här.

Annonser

25 svar to “Mansföretag går bäst, kvinnoföretag får satsningarna”

 1. NisseNyfiken Says:

  Ur artikeln:
  ”Ingela Hemming har också sett att byråkrati, kostnader och ekonomisk risk är ett hinder för kvinnor att expandera verksamheten. Det är några orsaker till att Sverige har så låg andel växande företag som drivs av kvinnor.

  Så företagare som är män har aldrig problem med ”byråkrati, kostnader och ekonomisk risk” i sina företag? Nä, det är klart att de får väl hjälp med sånt av patriarkatet. Räkmacka som vanligt 😉

 2. barfota Says:

  Jag har svårt att tro att det har med kön att göra om man lyckas eller inte. Vad jag däremot tror är fel är denna massiva satsning på kvinnor och företagsamhet. Jag har varit på ett par ALMI seminarium om nyföretagande där det bl.a. förekommit kvinnor som inte har den minsta plan om någonting eller kommit med hårresande kalkyler och företags idéer, de har helt enkelt inte förstått någonting.

  Jag är för alla program som kan leda till ett ökat företagande och jag tycker det är mycket märkligt att våra politiker inte ser att företagandet är det primära för Sverige och inte vilket kön det är på den som driver företaget. Klart korkat och ytterst mansdiskriminerande.

 3. Hanen Says:

  Ja du Pär. Där jag bor finns flera exempel på företag startade av kvinnor som får bidrag efter bidrag och som ständigt curlas fram med olika insatser. Företag som dessutom ständigt hyllas, lyfts fram i lokalpressen och beröms av ett enda skäl – de drivs av kvinnor. Man undrar vad bara all gratisreklam är värd.

  Speciellt ett företag som enbart består av kvinnor sticker ut. Kvinnan som äger företaget är känd för att jobba med kvinnligt företagande. Hon deltar i mässor, håller föreläsningar och jobbar flitigt med att lyfta fram enbart kvinnor så mycket hon kan. Män göre sig icke besvär i dessa sammanhang.

  För detta får hon såklart enormt med beröm, bidrag, stipendier, resor utomlands för att delta i internationella kvinnokonferenser, och så vidare. Hon håller faktiskt på att bygga upp sig en förmögenhet på grund av detta.

  Det jag brukar fundera över ibland är hur omgivningen hade betraktat motsatsen. En manlig företagare som bara anställde män och som fick pengar och bidrag för insatser som uteslöt kvinnor och bara gynnade män. Hade han hyllats och lyfts fram som ett gott exempel? Nej, jag tror inte det.

  All denna fokus på kvinnor. All denna ojämställdhet som missgynnar oss män. Den är sjuk. Men sjukast av allt är att det betraktas som helt normalt. Ja, till och med som något bra.

 4. Access Says:

  Pär skriver: ”Det kallas visst jämställdhet, har jag hört, att bortse från könet.”

  Japp, så är det. Och när man tvärtom behandlar människor olika beroende på deras kön så kallas det ‘sexism’.

  Vad är det Sabuni ägnar sig åt?
  Jämställdhet eller sexism?

 5. barfota Says:

  @Access

  ”Och när man tvärtom behandlar människor olika beroende på deras kön så kallas det ‘sexism’.”

  Bra påpekande.
  Härmed döper jag officiellt om jämställdhetsminister Nyamko Sabunni till sexsismminister Nyamko Sabunni. Klubbat och antaget!

 6. John Says:

  ”Titt som tätt måste ju en situation uppstå där ett kvinnoföretag och ett manföretag konkurrerar om samma kunder. Om då det ena får skattepengar som stöd i någon form men inte det andra så”

  …är väl det lika med att slänga skattepengarna i sjön?

 7. 50/50 Says:

  Går det att anmäla sånt här?

  VARFÖR FÅR INTE MÄN SAMMA MÖJLIGHETER?

 8. Anna F Says:

  Handlar om att hjälpa kvinnliga väljare att byta sida från vänster till höger. Tex. Ålderdomshem där nästan alla anställda är kvinnor, medlemmar i kommunal och röstar S. Nu ska de få kurser, startkapital/lån, bolagskonsulter och (viktigaste) tillstånd att ta över verksamheten utan att räkna in goodwill trots att kommunen garanterar kundunderlag i all evighet. Nu blir alla de anställda affärskvinnor och delägare d.v.s. högerorienterad väljare.

 9. apropå Says:

  Man får konstatera att planerna genomförs grundligt.

  Kvinnornas strävanden är lovvärda, kul om alla hade fått samma uppbackning, men det är bara att bita ihop och inse att vi män haft våra 1000 feta år..

  MNC/NFcS-stipendium
  Du som har ambition att utveckla ditt företag och öka omsättningen, får nu möjlighet att bli MNC/NFcS-stipendiat.. Som stipendiat kommer du under hösten 2010, att bland annat få en personlig mentor som är van att lönsamt driva företag, delta i fyra utbildningsträffar som framgångsrika entreprenörer håller i och mycket annat. Entreprenörerna kommer att ge sina konkreta tips om till exempel hur de lyckats tjäna pengar, utvecklas i takt med ökad kunskap och förändrat samhälle och hur du bli en duktig säljare. Det är endast tio kvinnliga företagare som får chansen. Skicka in din intresseanmälan senast den 4 juni. Du har inget att förlora, men allt att vinna. Mer information ges senare till dig som lämnar in intresseanmälan.
  Glöm inte att ha roligt!

  http://www.mnc.infomacms.com/?document=MNC%20blandat/Stipendium.pdf

  En av de lyckliga: http://www.cloudspot.se/blogg/151-mncnfcs-stipendium.html

  I broderlandet: http://www.information.dk/253244?page=1

 10. herr MetaGenus Says:

  Apropå Nyamko Sabuni, bör/får man inte glömma att hon måhända
  är sexistiskt, sexismiserat kvoterad till den tjänst, arbetsroll, position,
  osv. hon har.
  Är denna sexistiska kvotering (om så) rent av mansförnedrande?

  Är Folkpartiet ett mansförnedrande politiskt parti?…

 11. P.E. King Says:

  Citat Nyamko Sabuni:

  Det finns likheter mellan Sverige och övriga världen i hur företagandet ser ut, konstaterade Nyamko Sabuni. Hon sätter hoppet för framtidens företagande till skolan och utbildningen och till pågående åtgärder.

  Hon sätter alltså hoppet till skolan och utbildningen och till pågående åtgärder.

  Detta uttalande anger tydligt varför svenska skolan bedriver ett så massivt feministiskt och genuspedagogiskt arbete där flickor åker räkmacka jämfört med pojkarna – helt i linje med framtidsplaner och mål att öka kvinnors representation i företagsvärlden. Sexism? Javisst!

 12. apropå Says:

  Fler tips till er kvinnor som vill bilda standard istället för att vara undantag som Unionsdrottning Margareta och Kung Kristina.

  http://http//www.ambassadorer.se/
  http://www.ikf.se/
  http://www.driftig.nu/

 13. 50/50 Says:

  Apropå social konstruktion:

  http://www.economist.com/node/16160490

 14. Access Says:

  herr MetaGenus säger:
  ”Apropå Nyamko Sabuni, bör/får man inte glömma att hon måhända
  är sexistiskt, sexismiserat kvoterad till den tjänst, arbetsroll, position,
  osv. hon har.”

  Vad är det som tyder på att hon är kvoterad in till sin roll?

 15. Carl Magnus Says:

  Är det någon mer än jag som inte kan se kommentarerna på en iphone? Virus det har bla dykt upp en smiley längst ned på sidan eller har den alltid varit där?

 16. Shastra Says:

  @Anna F

  Jag håller med i sak, och det är bra för ekonomin på sikt om fler kvinnor får sin försörjning i den privata sektorn istället för den offentliga. Plus att det naturligtvis är bra för kvinnorna, inte för precis alla kanske men för väldigt många.

  Det borde dock gå att genomföra sådana riktade stödåtgärder utan att diskriminera med avseende på företagarens kön. Det vore ju det enda anständiga förhållningssättet från statens sida.

  På individnivå ser jag dock inget problem med att man som mentor för en spirande entrepenör tar hänsyn till könskorrelerade egenskaper i de fall där de förekommer, och coachar individen lite extra på de områden som behöver mest förstärkning.

 17. ParStrom Says:

  CarlMagnus:
  Samma för mig. Började igår tror jag. Kommentarerna syns ej i mobilen.

 18. Carl Magnus Says:

  Pär nu funkar det igen märkligt. Vet du nått om ev virusattacker? För ett tag sen blev ju” =tagg men sen försvann det.

 19. Carl Magnus Says:

  Det känns ju inte helt otroligt om någon feminist skulle försöka sabba gn

 20. Anna F Says:

  @Carl Magnus, för några dagar sedan var det ”syber krig” rubriker när bl.a. en 16 år gammal nederländsk pojke ”attakerade” advokat CB websida. Polis bevakade CB kontur och det hela fick dimensioner som om en stuxnet derivat har orsakat en härdsmälta på Ringhals kärnkraftsanläggning. Kan vara en radikal element som har läst för mycket i SCUM manifest och attakerar ”patriarkatet8)

 21. Carl Magnus Says:

  Annaf,
  ja det vore ju iofs inte konstigt. Jag har haft två kunder som fick virus på deras siter. Så man vet aldrig. Sen så ska man se upp för psykiskt sjuka människor vilket jag ledsamt nog fått lära mig. Många feminister verkar faktiskt lida av psykiska sjukdomar tyvärr men självklart inte alla

 22. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Nya Moderaterna

  Partiet står för enskilt ägande, fri företagsamhet och liberal marknadsekonomi. Det är vi dels av rent ideologiska skäl, eftersom vi anser ..

  5. Medborgarfrihet och rättssäkerhet
  Medborgarfrihet och rättssäkerhet är ovillkorliga förutsättningar för kultursamhällets bestånd. Medborgarnas likhet inför lagen skall upprätthållas. Lagarna skall vara klara och överskådliga och stå i samklang med rättsmedvetandet. Medborgarnas rättssäkerhet och lagarnas efterlevnad skall värnas av oberoende domstolar. Den enskilde skall skyddas av en effektiv ordningsmakt mot övergrepp. Kriminalvården bör inriktas på att återföra lagöverträdare till ordnat samhällsliv.

  Moderaternas ideologi

  Vi är ett både liberalt och konservativt parti. Vi vill utveckla och förbättra människors frihet, rättssäkerhet och rättstrygghet.

  Vår uppfattning är att varje människa är unik och har ett eget värde. Den moderata ekonomiska politiken bygger på tanken om fri företagsamhet och en fri ekonomi. Vi är därför motståndare till socialism

  http://www.moderat.se/web/1956_ars_principprogram_2.aspx

  http://timramoderaterna.se/

  http://www.friforetagsamhet.se/

  http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/friforetagsamhet/fri-foretagsamhet_117800.html

  http://www.tjejringen.com/alla/fri.html

 23. Andreas Dahlin Says:

  Glöm inte alla de liknande könsspecifika satsningar som görs inom akademin. Senast råkade jag ut för detta:
  http://www.fix-the-leaky-pipeline.ch/
  Män får överhuvudtaget inte delta i detta program. Detta är alltså i Schweiz, som väl ändå får anses vara det land som tagit längst tid på sig att fixa lika rättigheter för kvinnor. (De fick rösträtt för ~30 år sedan.) Nu har det slagit över åt andra hållet även här och könkollektivistiska insatser gäller.

 24. Pontus Says:

  GenusNytt hostas av WordPress själva vilket gör en attack svår utan att ge sig på hela WordPress. Däremot gör det också att när de mekar med sin kod, vilket de kan göra när de vill, så riskerar saker att gå sönder. Flera (alla?) WordPress bloggar har haft problem med iPhone och kommentarer senaste tiden.

 25. Emil Vikström Says:

  ”Vad tycker du om kvinnligt företagande?”

  Lite märklig öppningsfråga, särskilt efter den långa bloggtexten om jämställdhet. Finns det något särskilt att tycka om just kvinnligt företagande som inte gäller för företagande generellt?

  I artikeln står det att ”ekonomisk risk är ett hinder för kvinnor att expandera verksamheten”, vilket förstås är svårt att argumentera emot – att överhuvudtaget starta och driva ett företag är att ta på sig en stor ekonomisk risk! Den ekonomiska biten här är svår för en stat att lösa, men den kan minska risken genom att göra det lätt att driva företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: