”Pappor tar inte ansvar för lussefirande”

by

TCO har gjort en undersökning som visar att mer än hälften av mammorna går på barnens lussefirande, men bara 30 procent av papporna.

”Detta är ett tecken på att mammorna ofta tar större ansvar för kontakterna med förskolan och skolan”, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på TCO.

Jaha. Here we go again. Kvinnorna tar ansvar. Männen, däremot, smiter undan, oansvariga som vanligt. Tur att kvinnorna bär upp samhället!

Men – stämmer den bilden med verkligheten? Vad gör egentligen de där oansvariga gubbslemmen när deras fruar och flickvänner tar ansvar på dagisets luciatåg?

Jo, de är på jobbet och tar ansvar för att det kommer in pengar på familjens bankkonto så att dagisavgiften kan betalas. Och mat och hyra och lite annat som är bra att ha om man inte vill bo i ett tält i skogen och äta rötter. De kanske inte är så oansvariga, när allt kommer omkring.

Faktum är att den verklighetsbeskrivning som jag hittade i Aftonbladet/Wendela är starkt vinklad – även om många inte märker det för att de är så avtrubbade vad gäller feministisk vinkling av nyheter, rapporter och annan information.

Så här är det. Det  finns i det här fallet två arbetsuppgifter som föräldrarna behöver utföra.

1. Dra in pengar, så familjen inte blir vräkt.
2. Gå på lussetåget på dagis, så barnet inte blir ledset.

Då är det tydligen så, visar TCO:s undersökning, att män genomsnittligt utför arbetsuppgift 1 oftare än kvinnor, medan kvinnor genomsnittligt utför arbetsuppgift 2 oftare än männen.

Se på bilden ovan. Man skulle lika gärna kunna skriva en rubrik så här:

Dags att dra in pengar – då kommer pappa.
Bara 3 av 10 mammor arbetar full dag. ”Papporna tar större ansvar”.

Varför tänkte inte TCO:s jämställdhetssutredare så långt? Hon verkar inte vara jämställd.

Läs hela den mansfientliga lussetågsbeskrivningen här.

Annonser

42 svar to “”Pappor tar inte ansvar för lussefirande””

 1. Mårten Says:

  Alla undersökningar görs till fördel Mammor tex att över 70% av mammorna vill vara mer hemma hos barnen. Hur tusan ska då Pappan få chansen . Nej ut på arbetsmarknaden med er lata mammor o låt Pappan vara hemma med barnen ha gemensamt konto för pengarna så pappan kan handla allt till hemmet. Jämställt ska det vara men vågar Mammor det nej , det gör dom inte eller så är dom bara så lata o inte kan ta det ekonomiska ansvaret. Grrrr

 2. Gonzo Says:

  Wendela har ju fått genus på ”hjärnan”.

  Det är alltid artiklar som tycker synd om kvinnor som får publiceras där, snacka om vinkling

 3. femtiofemtio Says:

  Frågan är om inte barnen tar allra störst ansvar här och ställer upp på denna fåniga föreställning för att göra deras föräldrar glada?

 4. Torstensson Says:

  HAHAHAHA…detta var världens roligaste inlägg.

  ”Dags att dra in pengar – då kommer pappa.”

  Hahahahaha. Fy fan vad bra du är Pär.

 5. Gonzo Says:

  En liten tanke bara:
  Det finns väldigt många barn i Sverige. Tänk om alla föräldrar skulle besöka sina barn på tex Lucia.
  Vem ska då jobba? Våra arbetsplatser skulle fullkomligt tömmas på folk på Lucia.

  Nu har inte alla föräldrar möjlighet att komma till tex Lucia pga väldigt långa avstånd och kanske till och med döden som ursäkt, men om alla som som rimligen kan komma skulle komma till Lucia så skulle det märkas på arbetsplatserna.

 6. Anna F Says:

  Tror säkert att TCO medlemmarna är överförtjusta i jämställdhetssamordnaren Ulrika Hagström och hennes skarpa analyser. Om medlemsavgiften till TCO är 200 kr/månad då kan det vara 250 medlemmar som pröjsar varje månad hennes betydande insats.

 7. Gonzo Says:

  Hur är det ställt med jämtställdheten när det gäller att följa med på fotbolls och hockey träningar?

 8. Erik Norén Says:

  Hmm, hade av någon anledning fått för mig att Luciatåg och liknande gjordes typ 19, det vill säga efter arbetstid (för de som arbetar 8-17).

 9. Tack! Says:

  Tack Pär Ström för att du återigen belyser hur vi ständigt nedvärderar männen som tvingas KOMPENSERA de lata kvinnorna som går hemma och tar hand om barnen. Jag är så himla tacksam för alla män som tar ansvar för att tjäna pengar! Det är klart att om vi skulle springa på Luciatåg allihopa så skulle vi ju bli vräkta. Då skulle vi kanske förstå hur tacksamma vi borde vara för att ni har kompenserat oss hela tiden. Återigen, tack för din genusforskning!

 10. prinsessan Says:

  Ibland utmålas jag som manshatare, jämställdhetsmotståndare, bakåtsträvare och allt möjligt annat som inte stämmer. Detta är naturligtvis debattknep från politiska krafter som är motståndare till jämställdhet. De skapar en förvriden bild av motståndaren och argumenterar sedan mot den bilden. För att undanröja alla missförstånd – det här är vad jag och feminismen står för, i sammandrag:

  Jämställdhet är viktigt. Jämställdhet betyder lika rättigheter och skyldigheter för könen. Ifall män och kvinnor väljer lite olika på vissa områden innebär det inte en brist på jämställdhet, eftersom individens val måste respekteras. Feminism är per definition en kamp för jämställdhet, eftersom begreppet synliggör att vi har en maktordning i samhället, där gruppen män har mer makt än gruppen kvinnor. I dagens Sverige förekommer både kvinnoförtryck och diskriminering av kvinnor och män. Vi har ännu inte fått ett tillräckligt feministiskt samhällsklimat, utan kampen för ett jämställt samhälle, där kön inte längre är en begränsande faktor för vad som är möjligt för en individ att göra, måste fortsätta varje dag.

 11. P.E. King Says:

  Ännu en urusel artikel i Aftonbladet Wendela. 😐

  Man spyr upp, tuggar på, sväljer och idisslar upprepat vidare likt en dum kossa i sina vinklade artiklar där män är det skyldiga könet som inte tar sitt ansvar för barnen samt där kvinnor är offer som tvingas ta ansvar för barnen.

  Barnen är troligtvis de som tar störst ansvar genom att delta i Luciafirandet. Det missade tydligen Helena Utter på Wendela.

 12. Pether Says:

  prinsessan: Du säger att du är för jämställdhet, sedan säger du att du är feminist. Det går inte ihop. Feminist är den direkta motpolen av jämställdhet.

 13. Onkel Kostja Says:

  3 av 10 fäder och 5 av 10 mödrar, det blir 8 av 20 föräldrar. Varför tar inte de övriga 12 av 20 föräldrarna något ansvar för barnens luciafirande?

  Om man jämför låg- och höginkomsttagare och kommer fram till att en mindre andel av låginkomsttagarna lussar på dagis, skulle slutsatsen även då vara bristande ansvar?

 14. Ljuramannen Says:

  Trodde att TCO var en facklig organsiation vars syfte var att hålla redan på förhållandena på arbetsplatser. Tydligen går man på kalas istället…

 15. Lilla My Says:

  Konstigt!
  På de luciafiranden jag varit på har det varit både pappor och mammor.
  Absolut inte övervägande mammor…
  Undrar vilka skolor/dagis de gjort undersökningen på?

  Att fira lucia med sina barn är väl inget bevis på att mammorna tar störst ansvar för kontakten med barnens skola/dagis.

  Slöseri med pengar när de gör så otroligt korkade undersökningar!

 16. AV Says:

  Erik N: På det dagis grabben gick var Lucia tidig morgon eller sen eftermiddag. Dvs man fick ta ett par timmar av jobbtiden.

  Nu var det ett Montessoridagis, ett vitt medelklassprojekt. Då var det minsann fullt av mammor och pappor. Nog lättare för medelklassen att flexa arbetstid. Kan tänka mig att arbetarklass ”inte tar sitt ansvar vid Lucia”, dvs har jobb med fasta tider. Kan det vara så att kvinnor i arbetarklass, som ju arbetar mer deltid, har lättare att ta ett pass att de kan gå på lucia?

  Kul också i artikeln att det framställs som förväntningar på mammor. Ytterligare ett offer kvinnor gör. Är det negativt eller positivt att se sina barn visa upp vad de lärt sig? är det ett privilegium att ha förväntningar att man måste ta huvudansvaret för inkomsterna.

 17. Mrs X Says:

  Inget ansvar, ok, men pratglada kvinnor gillas väl ändå:

  http://www.skanskan.se/article/20101213/MALMO/712139927/1004/*/avslojade-mened-for-polis

 18. Anna F Says:

  @Mrs X
  He,he Tiffany Persson fins på riktigt 🙂

 19. BananSverige Says:

  http://www.dn.se/debatt/kvinnliga-forskare-ratas-i-nya-forskningspolitiken-1.1226488

 20. Olle Says:

  Papporna är väl förmodligen större motståndare till den patriarkala mobbing som Luciatåg symboliserar? Så de uteblir i protest. 😉

 21. JD Says:

  Det vore mer rätt om man i artikeln skrivit som de är, att:
  Av de föräldrar som kommer till dagis så är ca 37% pappor och 63% mammor 30/(30+50)

  En skillnad på 37% och 63% kan mycket väl ha naturliga förklaringar som att män i högre utsträckning arbetar längre bort ifrån dagis eller inom arbeten där det är svårare att komma ifrån mitt på dagen.
  Många av dessa mammor kanske också är hemma med yngre barn samt att många pappor i Sverige har stängts ute från föräldraskapet av barnets Mamma och Soc.

  Wendelas återgivning av statistik är missvisande och könsrasistisk som vanligt. Tyvärr är man för dumma i huvudet för att förstå det själva!

 22. JD Says:

  Prinsessan: Vem tror du att du är egentligen?
  Helgonet Maria, heliga Birgitta eller den nye frälsaren som kommer med sitt evangeliska budskap som alla euforiskt skall följa för att skapa fred, lycka och rättvisa på jorden?
  Ditt dravel är det ultimata beviset på hur sektliknande feminismen är idag där dessa mantran av tomma, falska ord om jämställdhet är tänkt att legitimera en kamp som endast utgår från kvinnors väl och ve.
  Gör dina predikningar bland dem som är lika oupplysta som dig själv istället.

 23. Gonzo Says:

  Olle

  Jag är benägen att tro dig. Jag skulle aldrig delta i något som kränker mina eventuella döttrar. Vill dom ställa upp själva så får dom det, det är deras val men jag skulle aldrig delta i kränkningar av mina egna barn.

 24. Olle Says:

  Ja, eller så är de sura för att inte sonen får vara Lucia 😉

 25. krakel Says:

  På mitt dagis var det ungefär lika många pappor som mammor på luciafirandet. Dock berättade en av mammorna att på sin sons lågstadie fick inte han vara lucia trots att han ville det, och han var jätteupprörd över det.

 26. JD Says:

  Finns den här undersökningen överhuvudtaget eller har Utter hittat på?
  I Wendela så anges Novus Opinion som källa.
  Undersökningen sägs vara beställd av TCO.
  Utter uppger också Ulrika Hagstrom som källa (Utredare TCO)

  Jag har sökt överallt men jag kan inte hitta något som helst som stödjer att den här undersökningen verkligen finns eller hur urvalet såg ut.
  Att redovisa statistik utan att klart ange hur man når källan för att kunna kolla relevans och urval är oetiskt och på gränsen till hyckleri!

  Hur många intervjuades 31 personer eller 1000 personer?

 27. Mrs X Says:

  @Anna F

  Tiffany Persson tycks tillhöra det nya tredje fiktiva könet. Pratglad är h*n iaf.

 28. Eva Says:

  Själv har jag två pojkar och blev rätt less på dagis lussefirande och personalens fokus på ”så söta luciorna är” och ägnade knappt en blick åt mina sönr som tyckte de var fina i sina tomtedräkter…

 29. JD Says:

  @Eva
  Jag förstår precis!
  Egentligen är ju Luciatåget en Matriarkal struktur där flickor/kvinnor går först i tåget, upplysta av ljus medan pojkar/män går som ett bihang sist i tåget som lustiga tomtar och pepparkaksgubbar.

  Ett Luciatåg utan flickor som tärnor och Lucia är en omöjlighet!
  Ett Luciatåg utan pojkar är naturligt.
  Därför är Luciatågen i allra högsta grad en fråga om bristande jämställdhet!

 30. P.E. King Says:

  @ JD:

  Har inte heller hittat undersökningen. Existerar den?

  Kanske är den del i ”Julen 2010: Många är lediga trots få röda dagar” eller kanske är ”Lussestudien” intern och inofficiell (vilket i sådan fall ter sig något märkligt då man hänvisar till den)?

  Ulrika Hagström:

  Samhällspolitisk utredare på TCO, med ansvar för jämställdhets- och HBT-frågor. Tidigare har jag jobbat med hur olika levnadsvillkor påverkar hälsan. Jag gillar hösten och stör mig på blondinskämt. Trivs på ett bra café i sällskap med en tidning. I tv, film och böcker är det vardagsrealism som gäller. Målet för mig i mitt arbete är att varje människa ska bli fri att vara och bete sig utan hänsyn till om det passar det kön en tillhör.

  Ulrika Hagström

  Ulrika Hagström, Utredare, jämställdhet (TCO)

 31. Gunnar Says:

  Om det nu är så att fler mammor är närvarande vid sina barns Luciafirande på dagis kan man lika gärna uttrycka det som att fler kvinnor har FÖRDELEN i sin livssituation att kunna delta i barnens Luciafirande, jämfört med pappor!
  Jag noterar även samma sak då jag är ute på stan ”normal” kontorstid när det inte är lunch eller fika tid, att det är väldigt många fler kvinnor som tycks ha möjligheten att vara ute då och disponera sin tid till sig själva.
  Som man / pappa skulle jag gärna också haft den mer flexibla möjligheten i mitt liv när mina barn var mindre!

 32. Kajsa olsson Says:

  Studera genusvetenskap så kanske debatten blir på en något högre nivå, pinsamt Pär Ström som är otroligt okunnig på ämnet.

 33. M Says:

  Kajsa. Genusvetare är ju berömda för att föra debatt på hög nivå….

 34. Rick Says:

  Kajsa Olsson, att debatten befinner sig på en låg nivå har inget med Pär att göra. Det är feministerna med sina Lucia-studier mm. som fullkomligt infantiliserat samhället. Hur i fridens namn kommer någon ens på tanken att göra en sådan här studie och hur kan man förvränga den ganska trevliga luciatraditionen på det här sättet. Motsäg mig gärna, men faktum är att alltför många kvinnor älskar att gnälla.

 35. deizi Says:

  Så män kan inte gå på luciafirande och kvinnor jobba menar du?

 36. AS Says:

  Jag är heltidsarbetande mamma – jag hinner gå på skolans luciatåg och JAG DRAR IN PENGAR TILL FAMILJEN!

  Vad är det för jämställdhetstänk att bara pappor drar in pengar i familjen? Nej, Pär Ström är inte för jämställdhet, han är en enögd mansivrare. Samma skrot och korn som de av honom förhatliga feministerna.

 37. Rick Says:

  Lugna ner dig, AS. Det Pär tar fasta på är den ”studie” som TCO gjort. Ingen vid sina sinnens fulla bruk kan väl säga att denna ”studie” är vettig. Men ändå fortsätter genusprästerskapet att spy ur sig sådant här dravel. Geniet bakom studien vill visa hur ofattbart synd det återigen är om de ansvartagande kvinnorna. Det är detta Pär ironiserar emot.

 38. Johanna Sjödin Says:

  Klart att man blir vräkt om man _inte_ jobbar de timmar barnen lussar.

 39. cupoftea Says:

  Feminister är, över lag, i allra högsta grad medvetna om att det oftast är pappan som drar in mest pengar till familjen. Därmed större ekonomisk makt, right? Och, tadaa!, vi har en könsmaktsordning. Feminister vill, över lag, bryta ner könsmaktsordningen så att en balans uppstår i den ekonomiska makten. Översatt till det här sammanhanget innebär det att kvinnor får högre lön och att män har tid att gå på sina barns luciatåg.

  Och för att hålla mig till saken: om pappor oftare tvingas att försörja sin familj, så innebär det också att mammor oftare tvingas vara hemma med sina barn och därmed får bättre kontakt med barn och förskolor. Vilket var det jämställdhetsutredaren kom fram till.

 40. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2010/12/16/tankar-om-barnens-lucia-firande/

 41. Matte Says:

  99/100 av liknande artiklar framhäver kvinnan som ansvarstagande och mannen som icke ansvarstagande. Den dagen jag läser att pappan tar ansvar för ekonomin och låter mamman umgås med sina barn är en dag att minnas.

  Har slutat läsa Aftonbladet till viss del pga av dessa vinklade texter. Tröttsamt.

 42. Karl Danielsson Says:

  Ännu en sandlåde ight Det tragiska är att dagens män och kvinnor båda deltar i ett könskrig där ingen vinner utan bitterheten ökar och båda män och kvinnor ser sig som offer. Dessa män och kvinnor menar säkert väl men det är barnen som är förlorarna i könskriget Bara de som har totala skygglappar blundar inför det faktum att andelen Aniarabarn har ökat i Sverige /( Google = fakta om dessa barn) Medan vuxenvärlden slåss är det bara ett fåtal som uppmärksammar vuxenvärlden på lekarna som plötsligt blir blodigt allvar på skolgården Följande lekar är en verklighet ”Suddgummibögen: Ett bögtest där eleven suddar med ett suddgummi på översidan av handen tills det börjar blöda. Om eleven avslutar innan eller börjar gråta är han eller hon bög /lesbisk Volley med Hitler =Fotbollslek där deltagarna skjuter volleyskott i mål. Vinnarna får sedan skjuta på förlorarna som ställer sig med ryggen mot planket och vinnarna skjuter på dem. Skotten kallas för Hitler
  Källa Smålandsposten söndagen den 5 december 2010 Sanna Mohr och Sannie Wedberg vill uppmärksamma vuxenvärlden. Svenskar gnäller Amerikaner agerar Dessa 2 kvinnor agerar! Vad gör män och kvinnor som tjabbar om än det ena än det andra i ett evigt könskrig Sanna och Sannie har sett vad Aniarabarn kan ställa till med på De är mina idoler! Själv är jag en äldre man 40-talist med barnbarn som fasar inför äldsta barnbarnets
  skolgång. På teven får jag dagligen höra hur många barn som mobbas i skolan och på
  skolgårdar där ingen vuxen finns och där lärarna inte törs för då blir de anmälda av Curlingföräldrar och Helikopterföräldrar för ”Gullungen” är ju totalt oskyldig!
  skolgårdar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: