Nu drabbas kvinnor värst av julen igen

by

Inte oväntat att det kommer tillbaka i media, det som jag redan haft anledning att blogga om två gånger de senaste veckorna: Kvinnor drabbas värst av julen.

”Julen – stressigaste högtiden för mamma” basunerar Aftonbladet/Wendela ut (här). Sedan skriver de:

”Det finns en enkel förklaring till varför kvinnor stressar så mycket under julen. De ska vara både mammor, mormor och kollegor. De tittar på alla runt omkring sig och refererar till det, säger Tomas Danielsson, stressexpert.”

Nästan hela artikeln ägnas åt kvinnors julstress. På slutet ägnas sedan några rader åt att männen också stressar på julen, men då på jobbet.

Jag tror att män stressar lika mycket som kvinnor när det är jul. Och inte bara på jobbet. Numera är det en faktiskt en självklarhet att män också är i högsta grad engagerade i fixandet där hemma inför julfirandet. Det är fel att vinkla en artikel som om julstress vore ett kvinnligt problem. Även om denna artikel inte är lika hårt vinklad som en del andra.

Tack för tipset, Uffe!

För övrigt har Sverige begåvats med ett nytt adjektiv, tack för det Malin Wollin, krönikör på Aftonbladet. Se nedan:

Ni är så kreativa och fritänkande, ni unga kvinnliga krönikörer!

Annonser

131 svar to “Nu drabbas kvinnor värst av julen igen”

 1. gealach Says:

  Jag kan tänka mig att det är kvinnorna som lägger mest tid på julmat, julpynt och allt vad det är, och därigenom blir stressade. Så är det i min bekantskapskrets i alla fall. Men det är faktiskt självpåtagen stress. Det är ingen som tvingar någon, kvinna eller man, att rulla flera kilo köttbullar och pynta hela huset. Och självklart är det stressande om man ska hinna med precis allt. Men vad är syftet med en sådan här artikel, kan man fråga sig? Att man vill skylla den självpåtagna stressen på någon annan?

 2. Pether Says:

  Notera att även denna undersökning endast har frågat kvinnor/mammor.
  Klart som fan de drabbas värst då man inte har något att jämföra med.

 3. femtiofemtio Says:

  Wendela förstår inte, hon är nog kvinnotrög.

 4. femtiofemtio Says:

  *Malin skulle det naturligtvis stå. Jag är nog lite morgontrög 😉

 5. Matte Says:

  Vad tycker gemene kvinna om att framställas som offer hela tiden? Går kvinnor igång på det eller skäms de?

 6. femtiofemtio Says:

  Matte

  Som någon skrev här tidigare: om du ska löneförhandla, vill du då helst framstå som under- eller överbetald? Det samma gäller det flesta förhandlingar. Om du kan få den andra/e att tro att du är orättvist behandlad får du en enorm fördel.

 7. AV Says:

  Julstressen är självpåtagen och då får man skylla sig själv. Är det ”den perfekta julen” ™ som gäller har man att göra sitt, men det är ingen som tvingar en.

  Egentligen handlar det om att man försöker förena två helt oförenliga ideal. Vår bild av DPJ ™ bygger på en blandning av Emil i Lönneberga, ett småborgerligt ideal från 30-talet och hemmafrun på 50-60-talet. I de två första två fallen hade frun i huset hjälp av tjänstefolk, pigor och drängar. Att baka, göra korv mm, var inte bara julstök, utan en del i hushållsekonomin för hela vintern. Hemmafrun på 50-60-talet hade mer tid eftersom nya maskiner underlättade hemarbetet, men inga nya sysslor tillkom. Till det översköljs vi av heminredningsmagasin med jultema. Rena porrblaskorna, fast de slipper döljande kartonger. Tror man att det är en realistisk bild av julen är man lika blåst som tonårspojken som tror att porrfilm är sex på riktigt.

  Nå dessa högt ställda ideal skall nu kombineras med dagens krav på heltidsarbete, karriär och självförverkligande. Klart det inte går. Speciellt om hon inte tänder på killar som tycker om att använda hela december med julstök. Finns bara en lösning. Köp en ”Instant Christmas” på närmaste stormarknad. Öppna, griljera, skiva, värm servera, färdigt. Den som klagar kan själv ställa sig i köket. Gör det som känns roligt och ger barnen något och skippa resten. Ingen tackar en för självpåtaget martyrskap.

  Egentligen kan man jämföra med karlars projekt ”den perfekta segelsemestern” ™. Hela våren går åt att slipa och fernissa för ett par veckors segling i skärgården. Fast ingen jävel tackar en.

 8. Musse Pig Says:

  ”Joachim förstår inte. Han är manströg.”
  Feminismen är en könsrasistisk, kvinnochauvinistisk masspsykos.

 9. Matte Says:

  @femtiofemtio

  Klart det är så men majoriteten (hoppas och tror) av kvinnorna måste ju genomskåda detta och inte gilla att sättas i offer-facket.

 10. Minnia Says:

  Musse Pig: Bara för att Malin är en bufflig och mossig särartsfeminist så kan man knappast kalla hela feminismen för könsrasistisk.

  Det finns nog ingen grupp som kämpar så hårt för männens rätt till lika föräldraskap som just feministerna t ex.

 11. Andreas Nurbo Says:

  Minna: Erm jo. Papparättsgrupperna som inte är ett dugg feministiska.
  Feministerna arbetar knappast för männens rätt till lika föräldraskap och lika föräldraansvar osv. De flesta vill inte ens problematisera kvinnans makt över reproduktionen.

 12. Minnia Says:

  Just julen och den så kallade julstressen är en riktigt jobbig tid när det gäller könsroller. Det finns så många stereotyper som passar fint in i Carl Larsson-bilden. Och det är nog lätt att falla in i dessa eftersom julen är så traditionsbunden.

  Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning. Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”. När det blir så så drabbas både män och kvinnor, kvinnorna får stresspåslag eftersom dom har ansvaret medan männen förlorar inflytande över hur saker ska göras.

  Det ideala vore om fler familjer kunde komma på en bra fördelning så att man gjorde det man tyckte om och bestämma över det man tycker känns viktigt, och jobba lagom mycket! Förhoppningsvis är det allt fler familjer som gör så nu!

 13. Minnia Says:

  Andreas Nurbo: Oj! Vilken sten har du häckat under!

  Papprättsgrupperna har en tendens att framstå (för särartsfeministiska kvinnor iaf) som rabiata kvinnohatare. Men när andra kvinnor förklarar för dom att man inte alls är bättre förälder eller viktigare förälder bara för att man är kvinna så kan man vinna poänger.

  Jag vet inte hur många timmar jag har diskuterat denna fråga med andra kvinnor, både på nätet och AFK, och nästan aldrig har en man varit med i debatten men däremot flera så kallade ”rabiatfeminister”. Denna grupp har i särklass försvarat och slagits för mäns rätt till sina barn mer än någon annan grupp jag mött.

 14. Ericson Says:

  Jag såg en stund på en töntig komediserie häromkvällen där det skulle förberedas inför julen. Mamman i familjen var less på att göra allt själv så mannen erbjöd sig att ta hand om julen. Han var ruskigt effektiv och gjorde allt som skulle göras, men för varje sak han gjorde sa frun; men det där ville ju JAG göra! Jag slutade titta så jag vet inte hur det slutade men det kändes som huvudet på spiken! Mycket av julstressen kvinnor (och kanske även män) känner är självpåtagen.

 15. Matte Matik Says:

  @Minnia: Man hör ofta att det ska finnas så många av dessa människor som tydligen ska förespråka mäns rättigheter – men hur kommer det sig att man hör så lite från dessa människor på högre nivå?

  För att parafrasera dig skulle man kunna säga att ”Rabiatfeminister” har en tendens att framstå (för män som tror att det även finns vissa biologiska skillnader mellan könen iaf) som rabiata manshatare.

 16. Matte Says:

  @Minnia

  Du säger att du nästan aldrig diskuterat mäns rätt till sina barn med just män utan som du säger med andra kvinnor. Inte så konstigt att den grupp är den grupp som du tycker kämpar mest.

  Detta är ett problem anser jag, att kvinnor och feminister diskuterar mannens situation utan manligt deltagande och perspektiv. På detta sätt når ni aldrig ända fram.

  Jag är inte ute efter att bara kritisera dina inlägg Minnia. Du verkar vettig.

 17. Musse Pig Says:

  Minnia, kan du ge ett enda exempel på det?

 18. Matte Matik Says:

  @Matte: Word, jag menar heller inte att jag vill såga allt Minnia skriver – men jag är trött på att höra vilka fantastiska kämpar ”rabiatfeminister” är för mäns rättigheter när det man ser i media tyder på motsatsen. Det är inte första gången argumentet kommer upp att någon minsann känner en massa feminister som förespråkar mäns rättighet till barn. Det kanske är så, men det syns inte mycket av det i media.

 19. Minnia Says:

  Matte Matik: Jag vet faktiskt inte. Det är synd tycker jag för då skulle kanske bilden nyanseras lite!

  Och förmodligen bekräftar man själv bilden av ”motståndaren” genom confimation bias. Det gäller nog ”båda sidor”.

 20. Hanen Says:

  Jag är så jävla trött på hur kvinnors självpåtagna krav och fixering vid att hålla på ska slå mot oss män som om det vore vårt fel. För några år sedan gjordes en underökning bland ensamstående unga män och kvinnor. Den visade att singelkvinnorna duttade mer hemma, städade oftare och ägnade sig i det stora hela mer åt pyssel och pynt. Detta medan männen jobbade mer än kvinnorna.

  http://www.sourze.se/Feministiska_l%c3%b6gner_10161409.asp

  Det är inte särskilt svårt att räkna ut att kvinnor sedan tar med sig detta beteende in i sina relationer. Problemet som uppstår är bara att kvinnor börjar anklaga männen för att inte ta ansvar för hemmet sfär. De reflekterar inte en sekund över att det enbart sker på deras villkor och att det är de som bestämmer vad som är viktigt.

  Förmodligen har många kvinnor fått för sig att detta är rätt eftersom feministerna gjort det till ett av sina huvudargument. Det vill säga anklagelsen att män inte tar sitt ansvar hemma. Därför inser de inte ens sin egen roll i sammanhanget. Det viss säga att det är DE SJÄLVA som skapar situationen och att de faktiskt drar med sina män i en negativ kultur.

  För övrigt läste jag för några år sedan om en undersökning som visade att kvinnor är familjens huvudsakliga traditionsbärare. Det är alltså kvinnor som främst vill fira jul och andra högtider. Det är kvinnor som tycker detta är viktigast. Männen bryr sig mycket mindre, de till och med tycker att det är väldigt jobbigt många gånger.

  Tyvärr kan jag inte hitta länken. Men man kan ändå konstatera att det är männen som ska bära hundhuvudet när kvinnor beter sig som idioter. Precis som vanligt är ju kvinnorna själva helt utan skuld när det kommer till deras eget beteende.

 21. Lotus Says:

  Byt ut ordet manströg mot t.ex. kvinnotrög, invandrartrög, bögtrög etc. i en motsvarande krönika och det skulle bli ett sjuhelsickes liv i hela det lättkränkta PK-Sverige. DO skulle säkert driva igenom ett saftigt skadestånd. Men när det bara står manströg är det naturligtvis inget att bråka om. Lite får det väl tåla, det där gubbslemmet.

 22. Minnia Says:

  Matte: Ja, det är väldigt synd att inte fler män ger sig in i debatten för att kräva sin del i föräldraskapet. Men jag tror också att det kan vara svårare för män att argumentera mot kvinnor i frågan så många drar sig nog för det.

  På så sätt är det lättare för mig som kvinna att säga till en annan kvinna att vi inte per automatik är bättre föräldrar. Precis som inom andra områden så är det lättare att kritisera inom gruppen.

  Till viss del är det en debatt som vinner på att diskuteras inom ”kvinnogruppen” tror jag. Men sen tror jag att det vore fantastiskt bra om fler män engagerade sig i frågan och att vi fick en saklig debatt uppe i media!

 23. Minnia Says:

  Musse Pig: Jag själv är väl exemplet som ligger närmast. För varje gång som jag fått höra att jag inte borde blivit förälder eftersom jag inte var föräldraledig så har jag fått försvara min mans kompetens som förälder.

  Och jag har flera meddebattörer som går ut och säger samma sak på både forum och AFK. Läs på t ex Familjeliv.se i trådar om vem som ska vara hemma med barnen så får du se att det är så kallade rabiatfeminister som menar att männen är lika kompetenta föräldrar som kvinnorna och att dom förlorar på att inte ta/ges ansvaret.

 24. Minnia Says:

  Problemet uppstår framförallt när man buntar ihop åsikter från olika personer och skapar en ”halmdocka” av detta.

  Ja, det finns kvinnor som förtrycker män när det gäller föräldraskap. Ibland medvetet men framförallt omedvetet genom att ta största delen av föräldraledigheten samt det största ansvaret för barnens liv och vardag. En del kvinnor går ut och säger rakt ut att dom är bättre på detta.

  Dessa kvinnor har också en tendens att ”dumförklara” män inom vissa områden och har ofta torra och tråkiga skämt i stil med ”Killar är som blandfärs – hälften nöt och hälften svin”. Ibland kallar dom detta ”feministiskt” vilket gör att jag (även om jag i mycket skulle definieras som en ”feminist”) undviker att använda den benämningen om mig själv.

  Sen har vi en annan grupp kvinnor som menar att skillnaderna mellan män och kvinnor rent biologiskt/genetiskt är så små att det knappast motiverar dom stora skillnader som finns i dagens samhälle när det gäller levnadsvanor. Därför blir det relevant att undersöka, diskutera och ifrågasätta det sociala könet (genus). För om man vågar/orkar/vill frångå genusmönstren så har man mycket att vinna – både som man och som kvinna! Det är dessa kvinnor (och män) som använder sig av genusbegreppet men dessa ska INTE blandas ihop med ”blandfärs-skämtande” feminister.

  Debatten om genus, jämställdhet, män och kvinnor är intressant. Och det saknas debatt om hur män förlorar på könsstrukturer i många sammanhang. Men undvik att bygg upp fiktiva könslösa, argsinta, genusaktivister som plågar barn – det polariserar bara diskussionen på ett icke konstruktivt sätt!

 25. JD Says:

  Hjälp mig att tolka undersökningen:
  SVD skriver idag: Kvinnor får sämre äldrevård
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnor-far-samre-aldrevard_5812517.svd

  Fler kvinnor än män i äldreomsorgen får riskfylld eller olämplig läkemedelsbehandling och fallskador drabbar också i större utsträckning äldre kvinnor

  När det gäller fallskador så håller jag med men att kvinnor får riskfylld eller olämplig läkemedelsbehandling ser jag inte alls i undersökningen:
  Här -> http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39863_1.pdf

  I Undersökningen står ju:
  ”Närmare 3 procent av personer 80 år och äldre använde riskfyllda läkemedelskombinationer,
  december 2009. Detta motsvarar drygt 13 200 personer i
  riket som helhet. Skillnaden mellan kvinnor och män var liten, i genomsnitt
  2,9 procent för kvinnor och 3,0 procent för män.”

  Jag blir tokig då jag försöker hitta att kvinnor så markant får sämre vård än män.
  Inte ens vårdtagarna själv tycks anse det:

  Inom områdena vård vid livets slutskede och de äldres egna omdömen om hemtjänst och särskilt boende framträder inga nämnvärda skillnader mellan män och kvinnor.

  Varför skriver SVD på det här sättet om det inte skillnaderna är så stora eller inte ens stämmer?
  Varför läser SVD rapporten bättre än jag? Vad gör jag för fel?

 26. Matte Says:

  @Minnia

  Män som är pappor tar gärna debatten, men vi vill gärna göra det på vårt sätt (självklart med samarbete med mamman). Grejen är att när feminister vill kliva in och styra blir det i stort sett alltid fel, de tror de är lösningen men är oftast istället problemet, förstår du?

  Att sen media och samhället i övrigt ofta utmålar män som mindre ansvarstagande osv. gör ju inte saken bättre. En stor del av befolkningen reflekterar/tänker inte själv utan sväljer det som står i media.

  Och vad du än säger om feminister som kämpar för mäns rätt så kommer jag vara skeptisk för jag ser aldrig det i verkligheten. Ord är en sak handling en helt annan..

 27. Minnia Says:

  Matte: Synd att du saknar det i din vardag. Om du stöter på en kvinna som menar att män inte är lika lämpliga föräldrar som kvinnor så meddela mig – jag kommer gärna till undsättning och smular sönder varje argument!

  Att ”media” och ”samhället i övrigt” utmålar män som mindre ansvarstagande föräldrar beror ju på att dom i genomsnitt är det. Rent empiriskt så ägnar män mindre tid åt sina barn än kvinnor och har sämre koll på deras vardag (kläder, aktiviteter julavslutningar och dyl). Men frågan är VARFÖR det är så och HUR man kan ändra på det! Och där krävs stora attitydförändringar hos både män och kvinnor – men vågar/vill/orkar man det så har båda parter sjukt mycket att vinna på det!

 28. Minnia Says:

  Matte: Hur menar du att ni vill ta debatten på ert sätt och att feminister förstör? Det förstod jag faktiskt inte.

 29. hamstrn Says:

  @Minnia

  Roligt med en riktigt debattör! Välkommen!

 30. Hantverkare Says:

  Minnia: ”Det finns så många stereotyper som passar fint in i Carl Larsson-bilden.”
  Vad är det som är fel med Carl Larsson?

  ”Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning.”
  Vet inte din familj att du är feminist? Hur kan de då förvänta sig att du ska baka och laga mat? Det hade jag inte förväntat mig av en sådan som dig!

  ”Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”.”
  Det är väl deras egen sak. Vad har du med det att göra? Kan inte andra själva avgöra hur de vill ha det? Du verkar ju inte ens ha berättat för dina närmaste att du är en feminist (de förväntar sig saker av dig som man inte förväntar sig av en feminist). Så hur kan du ha fräckheten och ge råd till andra hur de ska leva?

  ”Det ideala vore om fler familjer kunde komma på en bra fördelning… ”
  Återigen. Sköt ditt och låt andra sköta sitt! Vi behöver inte att statsfeminism ska diktera oss hur vi ska leva vara vardagsliv.

 31. Medborgare X Says:

  Minnia!

  Visa mig gärna ett par exempel på välkända feminister som argumenterat offentligt för föräldraskap ur mäns perspektiv, d.v.s. utan att beskylla män för att ”inte ta ansvar” eller som ställer krav på kvinnor att bidra till familjens försörjning i större utsträckning.

  Visa mig också ett par exempel där kända feminister ”problematiserar” kvinnor och den ”kvinnliga könsrollen” på samma negativa sätt som de vanligtvis ”problematiserar” män och den ”manliga könsrollen”. Jag har ännu aldrig sett någon sådan feminist, trots att jag följt och diskuterat detta under många många år.

 32. AV Says:

  Minna skrev:
  ”Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning. Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”. När det blir så så drabbas både män och kvinnor, kvinnorna får stresspåslag eftersom dom har ansvaret medan männen förlorar inflytande över hur saker ska göras.”

  Vem är det som sätter upp dessa förväntningar? Är det karln och barnen, inredningsporrtidningarna, äntligen hemma julspecial eller viljan att bräcka väninnorna? Vad händer den kvinna som inte uppfyller förväntningarna? Blir hon singel eller utesluten ur väninnekretsen?

  Ärligt talat tror jag inte det händer nånting. Eftersom man själv tagit på sig ansvaret och lagt standarden. Kvinnor kan väl lika väl som män säga åt folk som klagar att det skall de skita i, det är mitt liv. En annan viktig aspekt du tar upp är just att mannens inflytande minskar. När man tar ett ökat ansvar för något innebär det också en ökad makt. Man får tolkningsföreträde på hur saker skall vara och göras. I debatten missas ofta den makt kvinnan har över hemmet, som kommer med det ökade ansvaret, och man missar det ansvar den som jobbar mest tar för inkomsterna när den ekonomiska makten diskuteras.

 33. Ulf Andersson Says:

  @ Andreas Nurbo och Minnia
  Tankefel: det finns bara EN papparättsgrupp, tack och lov.
  Ni menar nog pappagrupper.

  @Minnia
  Vilka feminister är det som arbetar för männens
  lika rätt till föräldraskap? Socialsekreterarna?

  Eftersom du använder dig av uttrycket
  ”papparättsgrupper” har du avslöjat vilken del
  av feminismen du tillhör = NoBoyToy/
  PAS-förnekarna. Jag gör ingen skillnad
  på feminister.

  Vem bryr sig om vad feminister tycker
  om pappagrupper?

  Om du vill rikta ditt hat, gör det mot oss
  i så fall eftersom vi är den enda antifeministiska
  pappagruppen i Sverige.

 34. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2010/12/15/julen-stressar-mamma-mest/

 35. AV Says:

  Hantverkaren: ”Vad är det som är fel med Carl Larsson? ”

  Ja det kan man undra. Om man menar att det var ojämställt, så utan Karin Larssons banbrytande och på den tiden futuristiska inredning, ingen känd Carl Larsson. Hon var långt före sin tid i formspråk, färger och lösningar. Båda behövdes för att konceptet skulle fungera.
  Visst är det Carls akvareller vi ser, men det är Karins inredning som blivit så ”ursvenskt” att vi vill kopiera det i våra hem och sommarstugor. Vems konst är mest spridd?

 36. Andreas Nurbo Says:

  Ulf: Jag använde papparättsgrupper som ett beskrivande namn. spelar ingen roll om det finns en eller flera.

 37. Minnia Says:

  Hantverkare: Med Carl Larsson-bilden menar jag den idylljul av egenstöpta ljus, stoppad korv, bonade golv och julgardiner i varje fönster. Det är inget fel med det och har man den tiden och viljan att utföra det idag så har jag inga invändningar mot det! (Blir gärna inbjuden på julmiddag!)

  Men för många går inte den här bilden ihop med två yrkesarbetande föräldrar. Och om man försöker få ihop de två kan stressen bli onödigt stor!

  ”En sån som dig” – vad är jag för någon? Kan du förtydliga så kanske jag bättre kan svara dig!

  Återigen, om man vill göra hela konkarongen till jul och har både tid, pengar, lust och vilja till detta så finns inget problem och jag säger inte att någon ska göra på ett annat sätt. Såvida dom inte mår dåligt över det! Och jag bryr mig inte om det är kvinnan, mannen eller moster som pysslar – bara det sker utifrån en genuin vilja och inte utifrån en (egentligen rätt oförklarlig) känsla av tvång bildad av ”samhället” och ”media”.

 38. Matte Says:

  @Minnia

  Feminister vill forma hur människor väljer att uppfostra och ta hand om sina barn, vilket inte är bra. Varje familj ska själva välja hur de löser vardagen och sitt liv.

  Du säger att män inte är lika ansvarstagande vilket jag synar och anser vara skitsnack.

 39. Musse Pig Says:

  Minnia, den uttalade agendan är att ”problematisera”, läs nedvärdera, allt som är kopplat till män och manlighet för att skapa en könlös människa med en odefinierad kvinnlighet som mall.
  Har du läst ”The war against boys” av Christina Hoff Sommers? http://www.nytimes.com/books/first/s/sommers-war.html
  Har du läst ”Tokfeminsmen” av Birgitta Kurte´n- Lindberg?
  http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/75664429.pdf
  Har du läst den feministiska bibeln ”SCUM-manifestet” i Sara Splittbergs översättning? Se recensioner här av Sveriges tongivande feminister:
  http://www.modernista.se/shop/shopexd.asp?id=1716
  (Tyvärr verkar ETC ha tagit bort MAria-PIa Boethius avslöjande recension)
  Att du påstår att du står för något annat och att det finns fler som dig spelar ingen roll då ni inte reagerar mot den den könsrasistiska, kvinnochauvinistiska propagandan och agendan som är den som har inflytande på vad tidingar skriver, idiotiska krönikörer häver ur sig, hur rättstänkande förändras, mäns rättssäkerhet allmer likanr en Schweizerost, forskning och undervisning politiseras, program för dagis och skola sjösätts för att omprogrammera pojkar, pojkars situation nonchaleras, total kvinnodominans är det egentliga målet mm,mm

 40. Minnia Says:

  AV: EXAKT!

  Varifrån kraven kommer är svårt att avgöra, många kvinnor (och män) reflekterar nog inte tillräckligt över det. Och alldeles för få ställer sig frågan ”Vad händer om jag skiter i det här?”. Svaret blir nämligen rätt ofta ”Ingenting”.

  Som kvinna händer det dock att man får lite av ”skiten” om saker inte är som dom ”bör”. Jag fick t ex ovett av mina släktingar när jag helt struntat i att handla julpynt eftersom dom menade att min (ettåriga) son skulle lida av att inte få julmys. Min man ansågs inte ha något ansvar för detta. (Och detta vet jag är rätt vanligt förekommande)

  Som tur är så är jag kaxig nog att stå upp för våra val och dessutom pika lite om att min man också kan handla och sätta upp julpynt om det skulle krävas.

  Angående inflytande, ansvar och makt så är det viktiga aspekter! Om vi kvinnor vill ha mer inflytande på arbetsmarknaden så måste vi ge upp inflytandet i hemmet – och vice versa!

 41. Minnia Says:

  Medborgare X: Jag arbetar på gräsrotsnivå och är i ärlighetens namn inte så insatt i hur debatterna ser ut på högre nivåer.

  Jag kan tyvärr inte ge dig exempel och stämmer det att det inte finns så är det synd och bör ändras på!

 42. Minnia Says:

  Ulf Andersson: Jag visste inte att det fanns en ”papparättsgrupp” förrän nu när någon här använde begreppet. Måste läsa på lite mer när jag får tid märker jag!

  Jag vet inte riktigt vilket typ av feminist du menar att jag är. Men om det är till någon hjälp så har min son många leksaksvapen och leksaksbilar och det tycker jag är helt OK.

 43. Tuggmotstånd Says:

  Finns ju säkert vissa män som stressar väldigt mycket i jultider också, men stressen är gissningsvis förlagd på olika ämnesområden och olika krävande. Sen måste man ju själv kunna reglera den stressen också eftersom den inte är helt nödvändig, men som kvinna åläggs man ofta ett visst ansvar iom julen – och att skita i detta och inte bry sig om alla förväntningar skulle förmodligen inte bli så populärt.

  Men om man ponerar att kvinnor i högre utsträckning engagerar sig i att fixa det ätbara & hemmet så åläggs mkt stress & jobb på kvinnan/kvinnorna i huset:

  göra julgodis, baka lussebullar, först köpa allt som ska stå på julbordet i råvaror och sedan laga allt (för fy på den som köper något färdiglagat!) med janssons frestelse, rulla köttbullar, fixa sillsallad, vörtbröd, risgrynsgröt, fixa ris a la malta osv osv.

  Sen har jag inga som helst belägg för just följande, men jag är ganska säker på att kvinnor hänger sig i större utsträckning än män åt att pynta hemmet, styra upp julgranen (även om mannen kanske köper julgranen/hugger den i skogen) sätta upp julgardiner, städa hemmet innan julen, skriva inköpslistor på julklappar, inhandla julklappar, styra & samordna släkten som ska träffas på julafton osv – så blir det oerhört mycket jobb. Särskilt om man är en stor släkt som varje år firar jul väldigt traditionellt.

  Det vore intressant att veta Hur & Om män julstressar.

 44. Musse Pig Says:

  Minnia, jag tror dig inte när du påstår att du inte vet ”hur debatterna ser ut på högre nivåer.” Du ljuger.

 45. Minnia Says:

  Matte: ”Feminister vill forma hur människor väljer att uppfostra och ta hand om sina barn”

  Självklart ska varje familj få välja hur man lever sin vardag! Det är det jag försöker få fram!

  Men sen finns olika intressegrupper som vill påverka människors åsikter om saker. Kristna vill övertyga folk om att leva ett gudsfruktande liv, socialdemokrater vill pådyvla solidaritet och rättvisa, osv.

  När du sen menar att feminister vill påverka människors sätt att leva så beror det på vilken falang du menar. Kanske tänker du på dom som är genusfokuserade och vill uppmuntra föräldrar att inte låsa in sina barn i könsroller?

 46. Info Says:

  JENNIES JULTIPS

  Vita flingor faller sakta ned över Kungsholmen – och tidningen Vårt Kungsholmen faller ned genom holmens otaliga brevinkast. Inför julen bjuder tidningen på en stort uppslagen artikel. Överst en halvsides färgbild, visande ingen mindre än Jennie Sjögren, journalist, 35 år, som (enl. tidningens framsida) ”vet allt om jämställdhet”. Därunder förkunnar en stor, svart rubrik:

  KILLAR VILL OCKSÅ VARA PRINSESSOR

  ”Journalisten Jennie Sjögren växte upp med bilden av Sverige som världens mest jämlika land. Först ute på arbetsmarknaden, där de manliga kollegorna fick högre lön än de kvinnliga, trillade polletten ned. Nu skriver hon böcker och föreläser om feminism och jämställdhet.”

  Och så intervjuas Jennie:

  ”DET GÅR SÅ SJUKT LÅNGSAMT. JÄMSTÄLLDHETEN ÄR SOM KLIMATPROBLEMEN, MAN VILL INTE SE HUR ILLA DET ÄR STÄLLT. DET ÄR SÅ STORT OCH SÅ SVÅRT ATT DET KÄNNS ÖVERVÄLDIGANDE.”

  Jennie skryter sen över att hon själv inte hade någon svårighet att börja jobba heltid sex månader efter det att hon hade fött barn. Från barn övergår hon till att ge klapptips
  inför julen.

  ”TÄNK ÖVER JULKLAPPARNA. KILLAR VILL OCKSÅ VARA PRINSESSOR. POJKAR I TRE, FYRAÅRSÅLDERN BRUKAR ÄLSKA GLITTER, NAGELLACK OCH PYSSEL.”

  I särskilda rutor gör så tidningen reklam för en av Jennie författad, feministisk guidebok (bokförlaget DN) och återger bl.a. följande viktiga råd:

  ”SHOPPA FEMINISTISKT. UNDVIK ATT HANDLA I KIOSKEN SOM SÄLJER PORRTIDNINGAR. OM DU ÄR PÅ PROVOCERANDE HUMÖR, FRÅGA EFTER KÖNSNEUTRALA BARNKLÄDER OCH LEKSAKER I AFFÄREN.”

  Lycklig Jul!

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  ANM.: Exempel på porrtidningar; i kiosker, som säljer dessa tidningar ska ni sluta handla:

  OH, VILKEN ORGASM! (Aftonbladet, Wendela)
  SÅ FIXAR DU ORGASM UTOMHUS (Aftonbladet, Wendela)
  UPPFINNINGARNA SOM GER KVINNOR FLER ORGASMER (Aftonbladet, Wendela)
  SKOLBARN UPPMANAS FÅ ORGASM VARJE DAG (Aftonbladet, Wendela)
  G-PUNKTEN SOM KAN LEDA DIG TILL MÄKTIGA ORGASMER (Aftonbladet, Wendela)
  KUK + DILDO I SLIDAN. JAG HAR ONANERAT EN GÅNG PÅ ETT KONSTMUSEUM (Amelia, Damrummet)
  VI KNULLAR MEST! (Veckorevyn)
  ONANERA MERA! (Veckorevyn)
  TIDNINGEN FRIDA PRESENTERAR VIBRATORER!

 47. Minnia Says:

  Musse Pig: Nej, jag läser väldigt lite utanför mina studier just nu.

  Om det du skriver stämmer så är det synd.

  Jag gör det jag kan i min vardag, mer än så har jag inte tid till.

  Synd att du ska kalla mig lögnare helt utan anledning, känns som lite taskig debattmetod.

 48. Ulf Andersson Says:

  @ Minnia
  Jag är vapenvägrare och min dotter är pacifist
  (hon har inte växt upp med mig, så det är inte jag
  som har påverkat henne)
  och hon tycker bilar är kul, speciellt radiostyrda bilar.

  Vet inte vad du vill säga med att din son leker
  med vapen och bilar?

  Mvh Uffe
  PappaRättsGruppen

 49. Joel Bergqvist Says:

  Jag väljer att inte julstressa då jag är smart nog att förstå att det är valfritt hur mycket tid man lägger ner på det. Jag anordnar en jullunch för några vänner där jag lagar all mat, men det tycker jag är roligt så jag stressar inte.
  Kvinnor som stressar är nog kvinnotröga och har inte förstått att dom tar på sig allt det här frivilligt.

 50. Minnia Says:

  Ulf Andersson: Du skrev något om NoBoyToy och eftersom det var det enda jag förstod ville jag förtydliga att jag inte är emot könsstereotypa leksaker om nu det var ett attribut du ville tillskriva mig.

 51. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tokrevolt;-) Says:

  Om en Pappa med gemensam vårdnad eller ensam vårdnad har barnen denna jul och heltids jobbar. Skulle hans kön klara av mer stress inför jul än kvinnan? Det är verkligen hjärntvättat. Snacka om att vara kvar i gamla förlegade könsmönster och ha monopol på offer koftan.

 52. Mattias Says:

  Minnia,

  ”Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning.”

  Here we go again. Än sen då? Gör du allt som folk tycker du skall göra? Köper allt som reklamen föreslår, lyder alla kläd- och kost-råd? Då ligger nog problemet hos dig snarare än hos mannen.

  ”Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”. När det blir så så drabbas både män och kvinnor, kvinnorna får stresspåslag eftersom dom har ansvaret medan männen förlorar inflytande över hur saker ska göras.”

  Det tror jag inte ett ögonblick på. Männen förlorar inget på att inte ha inflytande över något de inte valt att prioritera.

  Summa summarum, det är ren projicering att säga/insinuera att det är mannens att kvinnan prioriterat fel/dumt.

 53. Ulf Andersson Says:

  @ Minnia
  NoBoyToy, eller NBT, är ett nick som
  en ökänd feminist använder sig av på denna bloggen,
  på Pelle Billings blogg och på Ingrid Carlqvists blogg.

  Det har inget med leksaker att göra.
  NBT brukar använda sig av benämningen
  ”papparättsgrupper” – liksom många av hennes
  meningsfränder på nätet.

  Hon tillhör en gruppering av ”särartsfeminister”,
  som bland annat förnekar förekomsten av PAS
  (Parental Alienation Syndrome = hjärntvätt av barn/
  föräldraförfrämlingande) i samband med
  vårdnadstvister.

 54. Minnia Says:

  Mattias: När sa jag att kvinnas julstress var mannens fel?

 55. Minnia Says:

  Ulf Andersson: Jaha! Det kände jag inte till!

  PAS hade jag inte heller hört talas om med just den benämningen men visst kan man påverka barn något alldeles väldigt i vårdnadstvister!

 56. Mattias Says:

  Minnia,

  Här:

  ”Just julen och den så kallade julstressen är en riktigt jobbig tid när det gäller könsroller.”
  +
  ”Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning. Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”.”

 57. Musse Pig Says:

  Minnia, ja, jag tror att du ljuger. Troligtvis för att slippa svara på besvärliga frågor.

 58. Minnia Says:

  Mattias: Hur får du det till att jag anser att mannen är skyldig för detta?

 59. Minnia Says:

  Musse Pig: OK, synd att du inte tror mig.

 60. Ulf Andersson Says:

  @ Minnia

  Kolla upp detta
  http://www.dads-r-us.se/category/parental-alienation-syndrome/pa-pas-pad/

  Olika beteckningar:
  PA = Parental Alienation
  PAS = Parental Alienation Syndrome
  PAD = parental Alienation Disorder

  Olika beteckningar/benämningar för samma sak.
  Mycket intressant att läsa under den länkkategorin
  på vår sajt.

 61. Minnia Says:

  OMG! Nu har jag nog förstått mycket mer angående hatat mot ”rabiatfeministerna”! Att så mycket verkar bygga på feltolkningar!!

  Det är uppenbarligen här man måste arbeta, på att se till att man inte missförstår varandra. Det ska jag lägga på minnet!

 62. Minnia Says:

  Ulf Andersson: Tack, ska absolut läsa på lite mer om det så fort jag får lite tid över i all julstress! 😉

  Alltid kul att lära sig något nytt!

 63. Musse Pig Says:

  Minnia, vilka feltolkningar?

 64. Minnia Says:

  Musse Pig: Kanske var det bara en tillfällighet men ”Mattias” tolkade följande text som att jag beskyllde männen för det:

  ”Just julen och den så kallade julstressen är en riktigt jobbig tid när det gäller könsroller.”
  +
  ”Trots att man som kvinna kanske egentligen inte gillar och baka och laga mat så förväntas man göra det i högre utsträckning. Och i många familjer så är finns det nog tyvärr en rätt mossig bild av att det är kvinnans ansvar att skapa ”julmyset”.”

 65. Minnia Says:

  Jag har inte på något sätt menat att männen generellt ställer dom stora kraven på kvinnor angående julstressen. Det gör nog främst kvinnan själv samt andra kvinnor tillsammans med idyllbilder uppmålade i media (inredningstidningar och dyl).

  Nej, i detta fall bryr sig nog männen generellt sett allra minst om huruvida köttbullarna köps eller görs hemma eller om gardinerna har julmotiv eller inte.

 66. Tuggmotstånd Says:

  Minnia

  OMG! Nu har jag nog förstått mycket mer angående hatat mot ”rabiatfeministerna”! Att så mycket verkar bygga på feltolkningar!!

  Det är uppenbarligen här man måste arbeta, på att se till att man inte missförstår varandra. Det ska jag lägga på minnet!

  Join the club. Har aldrig varit med om något annat forum där folk förvrider ens argument till att handla om saker man aldrig yttrat och ständigt dessutom.

  Många applicerar sina egna fördomar om radikalfeminism och vad man tror denna innehåller på meningsmotståndare härinne av kvinnligt kön ständigt.

 67. Minnia Says:

  Tuggmotstånd: Precis som jag skrev lite längre upp verkar många bunta ihop ”blandfärsskämtande kvinnor” med genusivrare och få ihop en alldeles förskräcklig varelse som hatar män, rakar huvudet, klär alla barn i brunt och tvingar pojkar att leka med dockor mot sin vilja.

 68. Mattias Says:

  Minnia,

  det är skillnad på vad du ”menar” och vad du ”säger”. Det är kanske (?) en feltolkning av vad du menade, men knappast av vad du sade.

  I de flesta familjer, om man undantager barnen, om kvinnan upplever det som att hon har ett ”ansvar för julmyset” – så kan det ansvaret bara komma från henne eller mannen. Eftersom hon uppnebarligen anser det vara ej värt besväret (det var ju ett lidande, eller hur?) så beror det på antingen mannen eller kvinnan. Eftersom kvinnan har en egen fri vilja och inte anser det vara värt mödan så måste det alltså komma från mannen.

  Bara för att man inte säger något rent ut betyder det inte att man inte säger det.

 69. Minnia Says:

  Mattias: Jag får inte ihop din logik. Varför kan inte kraven komma utifrån? Du gör det lite för enkelt.

  Men för att förtydliga igen, Nej, jag anser inte att mannen är ansvarig för att kvinnan känner sig stressad över julen.

 70. Mattias Says:

  Återigen, vadå förvränger? Bara för att jag inte omedelbart tänker precis som du när jag läser din text så är min förståelse, min mottagning av det du säger, helt plötsligt förvrängd?

  Det finns ett gränssnitt mellan människor och i än högre grad mellan olika kön. Vi funkar olika. Det är alltid lättare att förstå människor som anstränger sig för att prata för mottagaren istället för sig själv. Oavsett budskap och om man delar åsikter eller inte.

 71. Mattias Says:

  Javisst, och det är precis det som var mitt ursprungliga budskap i mitt svar till dig. Hur kan det vara ett strukturellt förtryck som stressar kvinnor i jul när man kan säga nej med ett individuellt val?!

 72. Minnia Says:

  Mattias: För att vi inte alltid ser vilka krav vi ställer på själva utifrån samhällets syn. Vi tar det för självklart och har på så sätt införlivat kraven till att uppfattas som ”självklartheter”.

  Varför måste man egentligen storstäda inför julen? För många blir svaret ”Det gör man bara, så har det alltid varit i min familj” men egentligen tycker man inte att det är värt besväret och känner stress över det.

 73. Tuggmotstånd Says:

  Minnia

  Precis som jag skrev lite längre upp verkar många bunta ihop ”blandfärsskämtande kvinnor” med genusivrare och få ihop en alldeles förskräcklig varelse som hatar män, rakar huvudet, klär alla barn i brunt och tvingar pojkar att leka med dockor mot sin vilja.

  Jodu. Du är en manshatande lesbisk person som nedvärderar män ständigt och provocerar medvetet så fort du yttrar ett ord härinne om att kvinnor och män faktiskt lever under olika villkor och har olika förutsättningar i många situationer och inte omedelbart talar till mäns fördel. Om du har mage att ifrågasätta traditionella mansroller blir du dessutom sågad vid fotknölarna, så passa dig. 🙂

  Ganska tröttsamt. Tycker Mattias sammanfattade det irrationella tänket väldigt bra ovan. Många utgår från detta utan att ha några som helst belägg för det. Istället låter de sina egna fördomar spela in på det som sägs:

  Det är skillnad på vad du ”menar” och vad du ”säger”.

 74. Musse Pig Says:

  Tuggmotstånd, du äcklar mig. Har du inga kompisar du kan gå och leka med?

 75. Chr Ewrk Says:

  Suck, när ska kvinnor börja ta ansvar för sitt eget välmående? Istället lägger över skulden på någon annan? ”Det förväntas att kvinnor ska”, vilka förväntar det? Inte jag iaf, inget som ni säger stämmer överens på i min uppväxt eller mina kompisar som jag har pratat med.

  Mycket av stressen som kvinna får har hon tagit på sig själva och inte diskuterar med partnern om att dela upp ”arbetet”.

  T.ex. som mor min hon beklagade en gång att hon får styra upp allt (körkort) osv. Men då påpekade jag att det inte är hennes ansvar iomed att barnen är vuxna och får ta hand om det själv och att hon får sluta ta på sig sånt. Barnen har eget ansvar.

  Sen förstår jag inte varför det är så viktigt att ha med kvinnor i en ledningsgrupp? Är det för att kvinnor har andra synsätt som kan gynna företaget? Det tyder väll på biologiska skilnader ? Att män tenderar att tänka på ett visst sätt och kvinnor på ett annat?

 76. Tuggmotstånd Says:

  Musse Pigg – Varför måste du vara så låg i dina personangrepp?

 77. Torstensson Says:

  Nu ska jag säga en sak som kan få feminister samt jämställdister att flyga i taket. Men jag tror många kvinnor som inte är feminsiter håller med.

  När det gäller föräldraförsäkringen och vem som ska stanna hemma med barnen så finns det olika perioder när man kan ta ut denna försäkring.

  Oftast gör ju mammorna det när barnet är en bebis. Utefter ett beslut från båda parter. En stor del av detta belsut sägs vara pengar, att mannen har mer i lön. Jag har också gått i den fällan tankemässigt.

  Något annat som varken feminister talar om så ofta och något som vi här definitivt aldrig pratar om är det som jag nu har hört flera och åter flera kvinnor i min bekantskapskrets säga.

  Att kvinnan har burit barnet i 9 månader inuti sig. Och därmed har ett speciellt band till barnet i början.

  Men kanske inte bara i början utan i hela livet. Barnet har under 9 månader hört sin mammas hjärtslag och röst.

  Nu kommer jag få papparättsgrupper mot mig men det struntar jag i.

  Jag har svängt.

 78. Mattias Says:

  Minnia,

  krav är inte lika med måste. Bara för att man känner och uppfattar en massa krav på sig så måste man inte följa dem. Man har ett val.

  Det är alldeles säkert så att kvinnor har fler krav på sig runt julmat. Och städning. Som exempel. Men det är lika säkert att män har krav på sig i andra situationer. Exempelvis försörjningsansvar och tekniskt ansvar. En generalisering absolut, men en åt båda hållen.

  Det jag och många här vänder oss mot är att kvinnor ofta lägger ansvaret för sin situation på andra. Motsatsen till det är INTE att bita ihop och göra det jobbiga utan att fatta ett aktivt val; är det här en riktig prioritering? Är det bättre för mig (plus och minus ihopslaget) att göra det än att inte göra det.

  Inte för att göra ett påhopp, utan för att försöka förklara min ställning, så anser jag att det är ett omoget beteende som jag annars mest ser hos barn.

 79. P.E. King Says:

  Citat Chr Ewrk:

  Suck, när ska kvinnor börja ta ansvar för sitt eget välmående? Istället lägger över skulden på någon annan? ”Det förväntas att kvinnor ska”, vilka förväntar det? Inte jag iaf, inget som ni säger stämmer överens på i min uppväxt eller mina kompisar som jag har pratat med.

  Instämmer!

  Julstress förekommer faktiskt inte i vår familj och förekom inte heller då jag växte upp. Kan man verkligen med säkerhet säga att stress är en yttre påverkan? Kommer inte stress snarare inifrån, med individuella skillnader på stresstålighet?

 80. Ritsurei Says:

  Vad är problemet? Finns det outtalade krav på kvinnor att de ska se till att det finns 12 sorters hemmagjord sill på julbordet och 48 olika andra inrättningar? Nej, men som vanligt väljer kvinnor att göra saker jobbigare än vad de är. Prioritering och delegering är nyckelorden. Är det någon som har synpunkter eller inte gillar vad som bestämts så gör man dessa punkter till någon annans ansvar. Måste man ha en gran eller 248 småtomtar överallt? Nej. Skit i att köpa julklappar och beställ en resa till hela familjen istället. Har man barn så måste man självklart fixa vissa julklappar men man behöver inte överdriva. Bjud in släkten och ordna ”knytkalas” för det uppskattas av väldigt många. Slutligen men inte minst: som man bäddar får man ligga.

 81. Torstensson Says:

  Visst gillar jag min farsa, men vem är det jag alltid tänker på när jag ska köpa presenter etc ? Det är morsan. Vem är det jag instinktivt säger ”kör försiktigt” till när hon ska köra långt? Det är morsan.

  Våra morsor är mer speciella än våra farsor. Enligt mig och vad jag ser omkring mig. Hur kommer det sig. Har jag fel. JAG HOPPAS DET.

 82. Tuggmotstånd Says:

  P.E King

  Julstress förekommer faktiskt inte i vår familj och förekom inte heller då jag växte upp. Kan man verkligen med säkerhet säga att stress är en yttre påverkan? Kommer inte stress snarare inifrån, med individuella skillnader på stresstålighet?

  Intressant fråga, men den inre stressen är beroende av en rad faktorer. Exempelvis ens egna copingförmåga att hantera stress, samt hur mycket man låtar andras förväntningar och föreställningar inverka på ens egna mål och handlingar. De flesta av oss lever ju i en social kontext där det finns förväntningar och normer som styr vardagen.

  Säg att hela familjen & släkten förväntar sig att fira en traditionsenlig julafton med gigantiskt julbord, mängder med julklappar, en släktträff utan bråk osv – då föreligger det både externa och interna förväntningar och krav på den part som anordnar julfirandet, vilket ofta brukar vara kvinnor i familjen.

 83. hamstrn Says:

  Minnia Jag tycker du ska titta till hos Erik aktivarum.wordpress.com och läsa lite, det finns mycket intressant läsning där.

 84. O Says:

  Sydsvenskan: ”Kvinnor får sämre äldrevård”

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1329820/Kvinnor-far-samre-aldrevard.html

 85. hamstrn Says:

  Vi kan ju bevisa och motbevisa varandras anektdoter hela kvällen och ignorera vad Pärs inlägg handlade om.

 86. hamstrn Says:

  O säger:
  16 December 2010 kl 13:19

  Sydsvenskan: ”Kvinnor får sämre äldrevård”

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1329820/Kvinnor-far-samre-aldrevard.html

  Skillnaden är konstaterad. Nu kommer vi till varför? Patriarkatet?

 87. Elin J Says:

  Musse Pig säger:
  16 December 2010 kl 8:53

  ””Joachim förstår inte. Han är manströg.”
  Feminismen är en könsrasistisk, kvinnochauvinistisk masspsykos.”

  Nej, Malin Wollin är könsrasist, kvinnochauvinist etc.
  (Och nej, det är bara inte dig jag rättar i såna här lägen, jag gör det lika frekvent när mina tjejkompisar gör uttalanden som ”män är svin” t ex.)

 88. Musse Pig Says:

  Nejdu ElinJ, feminismen är en könsrasistisk, kvinnochauvinistisk masspsykos.

 89. Torsten Says:

  @ Minnia
  Du har en ”jobbig” stil tycker jag…
  Du landar här och redan på andra studsen så svingar du fult…

  Du sågar pappagruppernas kamp med att dom upplevs (av andra) som rabiata kvinnohatare ”Papprättsgrupperna har en tendens att framstå (för särartsfeministiska kvinnor iaf) som rabiata kvinnohatare.”
  Vad bryr du dig om vad andra tycker om pappagrupper. Snacka om strawman.

  Du skrev…
  ” På så sätt är det lättare för mig som kvinna att säga till en annan kvinna att vi inte per automatik är bättre föräldrar. Precis som inom andra områden så är det lättare att kritisera inom gruppen.”

  ”Att ”media” och ”samhället i övrigt” utmålar män som mindre ansvarstagande föräldrar beror ju på att dom i genomsnitt är det. Rent empiriskt så ägnar män mindre tid åt sina barn än kvinnor och har sämre koll på deras vardag (kläder, aktiviteter julavslutningar och dyl).”

  Det handlar väl inte om vem som är den BÄTTRE föräldern. Rätten att få vara med sina barn och att få ta hand om dom ska väl inte förnekas mig bara för att deras mamma skulle vara en BÄTTRE förälder. Hur mäts det? – berätta gärna.

  Du skrev också…
  ”Dessa kvinnor har också en tendens att ”dumförklara” män inom vissa områden och har ofta torra och tråkiga skämt i stil med ”Killar är som blandfärs – hälften nöt och hälften svin”. Ibland kallar dom detta ”feministiskt” vilket gör att jag (även om jag i mycket skulle definieras som en ”feminist”) undviker att använda den benämningen om mig själv.”

  Jag överreagerar kanske men jag ogillar ditt sätt att skriva – och debatt är det inte – du hoppar in och slänger i väg saker och idéer – och tar sedan avstånd eller ber om ursäkt.

  Jag har fått lära mig att feminism handlar om att kämpa för kvinnors rätt. Alltså inte männens rätt eller allas rätt – utan just kvinnors rätt. Så man kan inte vara bara lite feminist – i den stund du också kämpar för männens rätt så är du per definition inte längre feminist. Du är säkert något annat. Men inte feminist. En man som är feminist begår alltså ”könsmässsigt självmord” på något sätt.

 90. Lasse Says:

  @Minnia

  Välkommen till genusnytt äntligen en vettig debattör som håller nivån.
  (till skillnad mot vårt forumtroll och spammer TM)

  Nämn exempel där feminismen arbetat för mäns rättigheter och möjligheter. I mina ögon arbetar feminismen hela tiden ur kvinnors synpunkt, därav denna blogg.

  Vad anser du om de lagar som stiftats av feminister på senare tid och diskriminerar män ?

  (Finns t.e.x. ingen manfridslag)

  Vad anser du om de exempel jag visar nedan ?

  ***********************************************************

 91. Pether Says:

  Det handlar inte om föräldrarnas rätt till sina barn.
  Det handlar om barnens rätt till sina föräldrar.

  Är man feminist är man per definition mans och kvinnohatare.
  Är man för allas lika rättigheter, skyldigheter, möjligheter osv osv och såååå vidare, är man inte feminist. Feminism är den polära motsatsen till jämställdhet.
  Folk tror att feminism har något med det att göra, ty, det är det enda det får lov att snackas om i feministmedia, och kallas sig då feminister, helt ovetandes om dess verklighet.

 92. Pether Says:

  ”I mina ögon arbetar feminismen hela tiden ur kvinnors synpunkt”

  De arbetar utifrån feministers synpunkt.
  Feminism är en extrem ideologi, precis som rasism, nazism med mera.

  Du skulle inte säga att SD arbetar utifrån alla svenskars synpunkt? Nej, utan det de säger står endast för vad de rasistiska idioterna säger.

 93. P.E. King Says:

  Könet sitter i hjärnan” av Annica Dahlström

  …Författarinnan, professor i neurobiologi, har sedan slutet av förra millenniet hållit cirka 200 föreläsningar på detta tema i Norge, Tyskland, Egypten och, förstås, hemma i Sverige. Boken bygger på vetenskapliga resultat som klart visar att, i princip, kvinnors och mäns hjärnor är uppbyggda enligt olika mallar, utmejslade under evolutionen för att säkerställa artens (och individens) överlevnad. Den kvinnliga typen av hjärnegenskaper är inriktade på att artens ungar skall överleva och växa upp till stabila, stresståliga individer. Om inte mamman, på grund av omgivningens stress och påverkan, får möjligheter att utöva sina kvinnliga omvårdnadsegenskaper och vara en fysiskt närvarande mamma, blir ungarna, när de växer upp, stresskänsliga och osäkra. Nya neurobiologiska resultat visar mekanismerna för detta.

  I boken beskrivs anatomiska och fysiologiska skillnader i hjärnan mellan merparten kvinnor och merparten män, påvisade vetenskapligt, som förklarar våra olika beteenden. Våra personligheter och prioriteringar är biologiskt grundade sedan före födelsen. Författaren vill framhäva kvinnors egenskaper och de i dag föga uppskattade arbetsinsatser som kvinnor gör i familjen. Hon anser att kvinnor bör vara stolta över sin speciella intelligens, sociala kompetens och förmåga att värna om liv, vilket i dagens samhälle, byggt av män för män, inte värdesätts tillräckligt, inte ens av kvinnorna själva.

  Kanske kan man finna en del svar på frågor kring stress, kön och föräldraskap i denna bok?

 94. Tuggmotstånd Says:

  P.E King

  Kanske kan man finna en del svar på frågor kring stress, kön och föräldraskap i denna bok?

  Tja, om man tror att hormoner och hela ens personlighet och alla val man gör i livet står skrivet i generna och styr hela ens liv så kan man ju göra det. Denna omvårdnadsgen som Dahlström talar om är ju dock inte sann eller specifikt kvinnlig. Hon får det ju även att låta som att män saknar förmåga till omvårdnad och att värna om folk.

  Personligen är jag övertygad om att hormoner och gener inverkar på ens sätt att hantera stress, men det är nog snarare uppväxt, miljö och inlärning som speglar hur väl man hanterar den.

 95. Torsten Says:

  @ Pether
  Bra – lyfte inte blicken tillräckligt där. Så klart är det OCKSÅ barnens rätt till sina föräldrar som är viktigt

 96. hamstrn Says:

  @Tuggmotstånd
  Snacka om att ta avstånd och hålla med på samma gång. 😀

 97. Tuggmotstånd Says:

  Hamstrn

  Nej, jag håller inte med och tar avstånd på samma gång. Jag anser att hormoner och gener inverkar på vårt sätt att hantera stress, men inte är direkt avgörande eftersom miljön och inlärning också spelar in och lär oss att hantera saker och ting beroende av reflektion & kunskap.

 98. hamstrn Says:

  Tuggmotstånd

  Nej, jag håller inte med och tar avstånd på samma gång. Jag anser att hormoner och gener inverkar på vårt sätt att hantera stress, men inte är direkt avgörande eftersom miljön och inlärning också spelar in och lär oss att hantera saker och ting beroende av reflektion & kunskap.

  Den kvinnliga typen av hjärnegenskaper är inriktade på att artens ungar skall överleva och växa upp till stabila, stresståliga individer. Om inte mamman, på grund av omgivningens stress och påverkan, får möjligheter att utöva sina kvinnliga omvårdnadsegenskaper och vara en fysiskt närvarande mamma, blir ungarna, när de växer upp, stresskänsliga och osäkra. Nya neurobiologiska resultat visar mekanismerna för detta.

  Tadaa!

 99. Torsten Says:

  @Tuggmotstånd

  Boken ”Könet sitter i hjärnan” kom tydligen 2007 och är väl inte den enda sanningen i ämnet…

  Du skriver
  ”Denna omvårdnadsgen som Dahlström talar om är ju dock inte sann eller specifikt kvinnlig.”

  Du har kanske läst boken, jag har det inte, men kan du utveckla på två rader vad som inte skulle vara sant. Och vad du har som talar emot detta.

 100. hamstrn Says:

  Det skall förstås vara et skiljetecken emellan de två quoterna. Den övre är TM, den undre Annica Dahlström.

 101. P.E. King Says:

  Citat Tuggmotstånd:

  Intressant fråga, men den inre stressen är beroende av en rad faktorer. Exempelvis ens egna copingförmåga att hantera stress, samt hur mycket man låtar andras förväntningar och föreställningar inverka på ens egna mål och handlingar. De flesta av oss lever ju i en social kontext där det finns förväntningar och normer som styr vardagen.

  Den (för mig) naturliga följdfrågan blir då vilka faktorer som orsakar skillnad i copingförmåga att hantera stress.

  Normer (egna och andras)?
  Biologi (genetiskt arv)?
  Annat (kombination av ovanstående ex.vis)?

  Tja, om man tror att hormoner och hela ens personlighet och alla val man gör i livet står skrivet i generna och styr hela ens liv så kan man ju göra det.

  Jag tror man kan finna en del svar i Annica Dahlströms bok. Däremot tror jag inte att man kan finna svar på alla frågor i biologin.

 102. Tuggmotstånd Says:

  Torsten

  Du har kanske läst boken, jag har det inte, men kan du utveckla på två rader vad som inte skulle vara sant. Och vad du har som talar emot detta.

  Nej. Inte på två rader. Men dessto fler:

  Att vara kärleksfull mot sin familj & sin avkomma är ingen egenskap som endast kvinnor innehar, män liksom kvinnor är om dom uppfostrats i ett kärleksfullt hem lika kärleksfulla, brydda, omsorgsfulla och omvårdande gentemot sina barn och sina nära. Att vara omtänksam och vårdande är inte en könsspecifik egenskap, utan någon som karaktäriserar de flesta individer som är mänskliga. Vårdande instinkter av avkomman finns hos bägge föräldrarna, om barnet är planerat och önskat.

  Man bör inte förväxla kvinnlighet med moderlighet och i den tanken utgå från att endast kvinnan är moderlig nog att inneha omvårdnadsegenskaper. Det är en klassisk gammal traditionell och konservativ föreställning att kvinnan är mer omvårdande – denna konservativa och cementerande attityd innebär i förlängningen att pappor inte anses vara lika självklara föräldrar, vilket naturligtvis är rent bullshit.

  Har du fått svar på din fråga?

 103. Katta Says:

  @Lasse

  Jag har tittat på dina videos som du lagt upp och jag vill börja med att säga att du har helt rätt i att diskriminering av männen bör uppmärksammas mer än vad det gör i dag.
  Jag tror att även om man inte talar om männens diskriminering särskilt öppet är det en diskussion som är på väg att öppnas. Genom att man t ex uppmärksammar kvinnans diskriminering bör väl också mannens diskriminering uppmärksammas tycker jag. Men ofta tänker folk inte längre än så. Fokus ligger i största allmänhet på kvinnan.

  Jag har vid ett flertal föreläsningar uppmärksammat själv att man har ett kvinnoperspektiv på det mesta och ifrågasatt varför information om faderskapsrollen och hur män drabbas inte talas om. Svaren jag fått har varit olika men i regel sägs att forskningen är tunn. Vilket är konstigt.

  Bland annat föräldrabalken presenteras. Detta har en biologisk förklaring. Det är svårt i en del fall att veta vem som är pappa. Mamman vet man oftast eftersom hon föder barnet. Man måste ha bevis på vem som är pappa genom faderskapstest. Däremot anser jag att det är konstigt att man inte kräver det om man är gifta, det är väl ingen garanti? Dessutom är väl inte alla föräldrapar en kvinna och en man?

  Mycket upprörande med att omskärelse är tillåtet på pojkar under 18 år. Detta är för mig hel oförståeligt och fruktansvärt hemskt.

  @Lasse förresten du skrev att: ”Vad anser du om de lagar som stiftats av feminister på senare tid och diskriminerar män ?” Är det feminister som stiftar lagar? Jag undrar för det handlar väl om de som driver frågorna till regeringen eller har jag fel? Inte nödvändigtvis feminister eller någon särskild folkgrupp. Snarare de som har ork att driva frågor. Rätta gärna om jag har fel.

  I största allmänhet tycker jag att denna kommentar tråd verkar vara en kamp om vem det är mest synd om. Mamman eller pappan, tänk på barnen i stället vad mår de bäst av?

  Det ska inte handla om vem som gör mest eller om vem som tar mest ansvar utan hur mycket möjligheter ger man varandra som föräldrar att just vara en förälder?

  Bara för att man i vetenskaplig forskning skriver att kvinnan gör mest hushållsarbete säger det ingenting om verkligheten. Det säger att just den forskningen kommit fram till det utifrån särskilda faktorer och frågeställningar. Jag undrar istället hur mycket kvinnan låter mannen göra i hemmet? Sådana saker diskuteras normalt i forsknings slutdiskussion men det tas sällen upp.

  Men ett förslag till alla män och kvinnor där ute som läser detta. Ta ert eget ansvar men ge också möjligheter för andra att dela ansvaret med er!

  BTW Wendelas kommentar om att män tydligen kan vara ”manströga” det är ju bara pinsamt… Hoppas att alla ni därute fattar att detta är en kommentar av EN person och inte av alla kvinnor!

  God Jul

 104. Torsten Says:

  @Tuggmotstånd
  Nja … egentligen kom vi inte längre med ditt svar. Även om svaret var längre. Du bara uttryckte din tidigare lagda åsikt med fler ord. Fortfarande bara dina egna tankar – inget ”djup” så att säga. Men OK – vi kan släppa det.

 105. Mattias Says:

  Katta,

  faktum är tyvärr att inom rättsväsendet har ett antal sk radikalfeminster lyckats få flertalet av de höga stolarna. Eva-Britt Dahlström är ett sådant exempel:

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/05/14/eva-britt-dahlstrom-slutar-som-namndeman/

 106. Chr Ewrk Says:

  TM
  Tror du gör ett ganska stort antagande om att ”då brukar det vara kvinnor” som får stå för maten. Det kanske var det förut men inte i moderna sverige. (Fast nu gör jag väll likadant 🙂 )

 107. Tuggmotstånd Says:

  Torsten

  Nja … egentligen kom vi inte längre med ditt svar. Även om svaret var längre. Du bara uttryckte din tidigare lagda åsikt med fler ord. Fortfarande bara dina egna tankar – inget ”djup” så att säga. Men OK – vi kan släppa det.

  Så du menar att Annica Dahlström har rätt i sitt antagande om den kvinnliga omvårdnadsegenskaperna och att män inte innehar dessa?

  Då kan vi ju sluta bråka angående vårdnadtvister på en gång. För då har vi ju konstaterat att kvinnor är mer lämpade pga denna påstådda omvårdnad som hos kvinnor av någon anledning sitter i generna. Fick mannen kanske försörjargenen istället som gör honom mer lämpad för affärsvärlden?

 108. Torsten Says:

  @Tuggmotstånd
  Jag kan såklart inte veta mer är professor Dahlström. Jag kan bara ha egna åsikter – precis lika ogrundade eller pålästa/upplevda som dina.
  Jag vet att män kan vara alldeles utmärkta pappor och kan säkert i många fall vara bättre för barnen än en del kvinnor kan vara mammor. Detta hindrar väl inte att det biologiskt finns skillnader som gör kvinnor och män olika rustade för olika uppgifter.

  Och det är ju som vi skrev tidigare i denna tråden att det är också viktigt att barnen får del av BÅDE mamma och pappa.

 109. Tuggmotstånd Says:

  Torsten

  Du förutsätter att jag inte vet något om det jag pratar om. Varför?

  Dahlström försöker anlägga ett biologiskt/neurobiologiskt perspektiv på komplexa sociala sammanhang, vilket innebär att en mycket begränsad bit av själva fenomenet kan förklaras med hennes metod.

  Hon tycks tro att kvinnor liksom män fullständigt är förprogrammerade genetiskt för att bete sig på vissa vis generellt, vilket man inom den moderna psykologin och beteendevetenskapen vet är direkt felaktigt. Den omgivande miljön, uppfostran och de sociala kontexter en individ befinner sig inom är OCKSÅ direkt inverkande faktorer vilka ger människor förutsättningar att handskas med olika typer av saker. Människor lever inte i en biologisk bubbla där ingenting yttre påverkar – detta tycks professor Hjärntvätt glömma bort

  Våra personligheter och prioriteringar är biologiskt grundade sedan före födelsen.” är teorier och spekulationer hos personer som tror sig kunna finna rent biologiska orsaker för allt mänskligt beteende. Hon säger alltså med andra ord att kvinnor är mer omvårdande sen födseln, oavsett vilken miljö dessa hamnar i och män är inte det – vilket torde innebära att dom också är mindre lämpade som föräldrar, vilket jag gissar inte vore så poppis att säga härinne.

  Eftersom kvinnor i högre utsträckning anses vara mer omvårdande/kärleksfulla pga konservativa värderingar (vilket det Dahlström talar om är = värderingar, snarare än genetik) så uppmuntras dom till att vara så och förväntas vara så av omgivningen – vilket naturligtvis i förlängningen leder till att kvinnor intresserar sig för omvårdande yrken exempelvis i större utsträckning än män eftersom det föreligger normer som säger att dom ”borde” göra det som kvinnor.

 110. Lasse Says:

  @Katta

  Om jag skjuter från höften kommer jag och tänka på två lagar som drivits igenom och lobbats fram från den feministiska rörelsen.

  Sexköpslagen och kvinnorfridslagen var det som jag menade.
  (finns fler)

 111. Chr Ewrk Says:

  TM
  Varför skriver du ”professor hjärntvätt” ?

 112. Tuggmotstånd Says:

  Chr Ewrk

  Därför hon är hjärntvättad till att tro att kvinnor har en specifik omvårdandeegenskap till skillnad från män och söker förklaringsmodeller till personligheter och allt mänskligt beteende i neurobiologi. Det är hjärntvättat.

 113. Chr Ewrk Says:

  Föresten, får ensamma män skaffa barn? Hört av en kompis att det är olagligt för män att skaffa surrogatmamma t.ex.?

  Någon som vet mer på ämnet?

 114. Chr Ewrk Says:

  TM
  Du förlöjligar en person som inte har samma åsiktsuppfattning som dig, härskarteknik?

  Tror att det ger ett mer seriöst intryck om du lägger av med såna dumheter.

  Är även intresserad av vad du har för utbildning i genus. Eller samhälle? Eller psykologi.

 115. Nils D Says:

  En liten biologisk skillnad kan i slutändan få stor betydelse.
  Som exempelvis betydelsen av att vara född tidigt på året för att bli en framgångsrik ishockeyspelare i Kanada. Att man är född tidigt på året determinerar inte att man ska bli hockeyproffs, men i och med att man från mycket unga år satsar på att få få fram bra spelare så har de tidigt födda utvecklats lite mer än de som är födda sent på året i samma årskull. Och eftersom de är lite bättre så blir de uppmärksammade och får satsningar från klubbarna.
  (Malcolm Gladwell ”Framgångsfaktorn”)
  Det är inte arv ELLER miljö. Inte heller arv OCH miljö. Utan arv GÅNGER miljö, som vi är ett resultat av.

 116. Tuggmotstånd Says:

  Chr Ewk

  Du förlöjligar en person som inte har samma åsiktsuppfattning som dig, härskarteknik?

  Tror att det ger ett mer seriöst intryck om du lägger av med såna dumheter.

  Är även intresserad av vad du har för utbildning i genus. Eller samhälle? Eller psykologi.

  Intressant att du hakar upp dig på ett enda ord i allt som jag skrev. Ja, jag kallar henne hjärntvättad eftersom hon uppenbarligen är det, inte bara för att vi har motstridiga åsikter – utan för att hon ignorerar andra vetenskapligt belagda faktorer som påverkar människors beteende.

  Det finns inte en själ som kan hävda att hela individens personlighet sitter i generna från födseln och är bestämd där och då och samtidigt betraktas som ”sane” av andra discipliner. Det är bara ett faktum bland vissa mer extrema neurobiologer. De flesta andra har en lite mer nyanserad och mångfacetterad bild av människans identitetsskapande och personlighetsutveckling.

  Jag har en master examen från Umeå Universitet. Vilket program jag läst tänker jag inte avslöja.

 117. Lasse Says:

  http://www.ucgs.umu.se/om-ucgs/personal/

  Försök hitta en enda man 😉

 118. Lars Says:

  Med ökad junnskap om kvinnlig avundsjuka, kombinerad med en smula självinsikt och självkritik, skulle vi förmodligen komma åtminstone en bit på väg med de ”orättvisor” som vi idag låtsas debattera som i själva verket är samma grälsjuka som förpestar kvinnliga arbetsplatser. Eller andra sammanhang med mer än en kvinna inblandad. Hur kan man då förvänta sig något annat än pajkastning och självömkan i ett samhälle, eller på en blogg som GenusNytt.

  Att kvinnlig självkritik

 119. Chr Ewrk Says:

  TM
  Klart jag hakar mig upp på just det ordet. Varför skulle jag inte göra det? Antar att du inte skulle haka upp dig på om jag skrev ”men lilla gumman” till dig?

  Varför vill du inte skriva vilket program? Rädsla för att få identiteten avslöjad? (vilket är förståeligt)

 120. Chr Ewrk Says:

  @Lasse

 121. Chr Ewrk Says:

  @Lasse
  Ja du, det borde göras nått åt det där. Nån åtgärd av något slag. För att få in männen alltså 🙂

 122. Tuggmotstånd Says:

  Chr Ewrk

  Klart jag hakar mig upp på just det ordet. Varför skulle jag inte göra det? Antar att du inte skulle haka upp dig på om jag skrev ”men lilla gumman” till dig?

  Varför vill du inte skriva vilket program? Rädsla för att få identiteten avslöjad? (vilket är förståeligt)

  Okej, du kan stryka det ordet från samma stycke och jag säger exakt samma sak ändå.

  Jag vill inte avslöja vilket program eftersom det kan röja min identitet och det har jag ingen lust med härinne eftersom väldigt många är väldigt otrevliga.

 123. Torsten Says:

  @Tuggmotstånd
  Du är den enda här inne som varit otrevlig mot mig…

  ”Som man är klädd blir man hädd” säger min mamma.

 124. Lasse Says:

  @Chr Ewrk

  Problemet är att:

  De släpper ogärna in män. Enligt feminismens logik är jämställdhet 100% kvinnor.

  Det finns knappt några män som vill ägna sig åt den här sortens ideologi och teoretisk sk. forskning. Så kallad ”genusvetenskap” (som egentligen inte är någon vetenskap) hör mer hemma i teologin eftersom det liknar en religion.

  Feminism/genusvetenskap/forskning bygger på postmodernistiska grunder och det säger väl allt.

  @Torsten

  Du är i gott sällskap, finns många som blivit påhoppade av forumtrollet TM.

 125. Tuggmotstånd Says:

  Torsten

  När har jag yttrat ett enda otrevligt ord mot dig? Inte under detta inlägg iaf och jag har inte talat med dig tidigare.

 126. Jonas Says:

  Tuggmotstånd och minna är de enda som inte går till personangrepp, ändå anklagas dom för just det…?

  Om det inte vore för feminismen, skulle vi alla män få bära bördan av att försörja hela familjen med en inkomst. Idag förvärvsarbetar de flesta kvinnor och bidrar till familjens försörjning.

  Om det inte vore för feminismen, skulle inga män alls få vårdnaden om sina barn.

  Om det inte vore för feminismen så hade vi nog varken haft kådisar eller p-piller för att reglera barnakullen.

  Om det inte vore för feminismen så hade inga män som misshandlar sina kvinnor, fått hjälp. De hade fått vara sjuka hela livet ut.

  Genusforskningen uppkom tack vare feminismen. Tack vare den studeras våra resp könsroller och även vi män kommer kanske att kunna släppa på vissa jobbiga roller vi tar på oss bara för att vi är män.

  Tack vare feminismen har vi idag fler kvinnor på beslutsfattande poster i samhället. En kvinnlig och mer omvårdande aspekt krävs i ett humant samhälle. Det betyder inte att vi män ska ställa alla platser till förfogande för kvinnor. Men vi ska samarbeta i alla samhällsfrågor.

  Det är ni uppenbarligen inte intresserade av på genusnytt.

  Det blir lite märkligt när ni säger att ni jobbar för jämlikhet och ändå tycker att kvinnor ska ställa sina kroppar till förfogande för män som vill tillfredsställa sig i dom?

  Det blir märkligt när ni hatar feminsister och inte inser att det är tack vare feminsimen som pappor har fått bättre kontakt/inflytande över sina barn och att de flesta pappor har gemensam vårdnad om dom.

  Feminister är ju faktiskt dom som slåss hårdast för att pappor ska vara pappalediga och stanna hemma mer när barnen är sjuka?

  Men ni väljer ju att inte se…eftersom ni alla går omkring med skygglappar, tror att ni är ”excellenta” bara för att ni är män och inte kan respektera kvinnor som likvärdiga?

  Eller anser ni att likvärdighet=rätt att köpa en annan människas kropp för egen sexuell tillfredsställelse?

  För övrigt, har ju nämnt tidigare att jag är bög…

  Har en polare som säljer sex. Hur många kvinnor har bett om att få köpa sex av honom? Kan ni gissa?

  Noll. Han säljer sex till män. 100% män.

 127. Ulf Andersson Says:

  @ Jonas
  Öh, say what?

 128. Jack Says:

  Julen är den högtid där man känner sig mest misslyckad över att vara ensam, kanske stressad över detta, något som drabbar mångfalt fler män. Kvinnor älskar att tjata och deras julstress är till stor del självpåtagen, likaså är tjatet om stressen självpåtaget. Men männen som är ensamma säger inget för det är just jobbigt för dem. Och kvinnorna som är ensamma, för de finns med, säger heller inte mycket. Kanske ljuger eller förskönar de istället ihop en historia om julen, om det överhuvudtaget är någon som frågar dem.

 129. Mrs X Says:

  ”Joachim förstår inte. Han är manströg.”

  Sagt av en där det kanske växer spindelväv mellan benen på.

 130. Ritsurei Says:

  Mrs X:

  Måhända men hon är avundsjuk och samtidigt förvånad över hur bra hennes man är på att dissa och stå emot henne. Spindelväven växer p.g.a. hennes mans minskade intresse av henne. Detta är vad varje ojämställdhetspraktiserande kvinna a la feminismen har att möta i framtiden.

  Till posten övrigt vill jag infoga hur jag förvånas över hur hennes man står ut med denna människa som envisas med att göra honom till åtlöje dagligen i rikspressen. Jag tror att ordet ”kommunikation” är väldigt nedprioriterat.

 131. ”Hårdast slår julhetsen mot kvinnorna” « GenusNytt Says:

  […] för tipset, Johan! Här, här och här har jag tidigare år bloggat om ämnet ”kvinnor drabbas värst av julen”. Like […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: