Kvinnor startar inte krig, tycker Börje Ahlstedt

by

Skådespelaren Börje Ahlstedt har gjort ett hyllningsuttalande till Kvinnan i Expressen.

”Kvinnor föder oss, kvinnor är varmare, de är våtare och har mycket större tillgång till känslorna än vi män. […] Kvinnor är ofta mer vårdande. Jag tror inte att kvinnor skulle starta de här krigen. Till exempel är de största skådespelarna i vårt land kvinnor.”

WOW! (Women are wonderful). Läs mer här.

Undrar om Börje Ahlstedt menar att män är bättre än kvinnor i andra avseenden, eller att kvinnor generellt är det bättre könet?

Det där om krig är ganska intressant. Man hör ofta i genusdebatten från feministiskt håll att ifall bara kvinnor bestämde på jorden så skulle det vara mycket bättre – bland annat skulle det inte finnas några krig. Stämmer det?

Vad tror du? Skulle krig finnas om kvinnor hade all makt? Rösta gärna nedan. (OBS tillägg under enkätrutan)

För övrigt, vänsterpartisten Linda Snecker bloggar under rubriken ”Det feministiska luciafirandet” att hon vill se en hen som lucia kommande år. Ett av hennes fyra krav på kommande års luciafirande är ”att inte enbart det genus som ofta definieras som det kvinnliga får vara Lucia”. Ett annat krav är ”att genusperspektivet genomsyrar våra jultraditioner”. Är inte det lite motsägelsefullt?

Annonser

29 svar to “Kvinnor startar inte krig, tycker Börje Ahlstedt”

 1. Ulf Åkesson Says:

  Sidan Yakida har en lista på några kvinnor som startat krig:

  http://www.yakida.se/krig.html

 2. Access Says:

  De kvinnor som startat krig, har de skickat ut andra kvinnor i kriget? Eller har de skickat ut män?

 3. Urban Says:

  Kvinnor skulle inte uppoffra sig på samma sätt som män gör, på det där kollektiva planet; tänk ridderlighet, gentlemannaskap och ”en riktig man”. Det gillar jag med kvinnor och här kan män lära sig mycket. Skulle inte män ha den här typen av självuppoffrande kanonmatsmoral så skulle förmodligen även krigen bli färre. Så jag anser att det finns en sanning i påståendet.

 4. JW Says:

  Hm undras vilken del av universum han kommer från? Mannen är fysiskt starkare än kvinnan i många omständigheter, dock så vet i fan när man ser en man på 50 kg komma gåendes med en kvinna på 200 kg är han då starkast? Förr i tiden, ja då va män klart starkast för då jobbades det med händerna och kvinnorna va hemma med barnen, men hur är det nu för tiden då? Vi män gjorda för hårt arbete sitter nersoffade vid datorn, vi orkar inte knulla som förr meddans kvinnor dom är mer aktiva går på gym ihop, friskis och svettis tex Men är vi män då starkare? Tja möjligtvis när det gäller öppna en ny chipspåse men annars då? Faktum är att förr så hade män 48 or i skor händer på 30 cm och bar järnvägsrällser, men nu när allt är elektroniskt? Faktum är att jag tror att kvinnor har gått förbi oss, vi män har blivit veka och vågar inte säga till för då kan vi bli anmälda för tex kvinnofridskränkning eller dyligt så är vi män då dom som startar krig? Jag säger nej, vi män kan inte starta kriget för bara tanken på det resulterar i anmälningar mot oss män. Att han skriver att kvinnor är våtare? Det tro fan det annars skulle då fan i mig ingen av dom killar ja känner vilja ha sex men hur fan blir det nu en feministisk grej? Menar idioten då att vi ska springa runt och spruta hela dagarna för att få axepteras? Eller är nästa grej att alla män ska byta kön? Trodde det va en självklarhet att vi män föds med kuk och kvinnor med fitta men tydligen är det med fel? Skärpning nu alltså han får sluta glo så mycket på porrfilm och inse att det är deras arbete och att dom får använda en massa glidmedel för kåta lär dom inte va när det skriks omtag hela tiden. Jonas Wirsén

 5. Olle Says:

  Häromdagen kommenterade jag med focus på detta ämne i ett annat inlägg. Kvinnor blir kanske inte så ofta statschefer och liknande, men bland de få som blivit det är det nog lättare att hitta krigshetsare än pacifister.

  * Under Drottning Victoria hade Storbritannien sin mest expansionistiska period någonsin. En av de brutalaste regimer jorden skådat, med alla sina kolonialkrig.
  * Thatcher startade kanske inga krig, men hon vände inte direkt andra kinden till.
  * Madeleine Albright, den mest drivande personen bakom bombningarna av Serbien, med stöd av bl.a. Sveriges Anna Lindh.
  * Indira Ghandi, skaffade kärnvapen 1975, krigade mot Pakistan, blev till sist mördad pga en massaker på militanta Sikher som hennes militär utförde
  * Benazir Bhutto (kanske krystat att kalla henne krigisk, men hon gav Talibanerna fristad i Pakistan, vilket bäddade för 9/11, ”kriget mot terrorismen” och det krig som bl.a. Sverige just nu är indraget i)
  * Sarah Palin har inte startat några krig. Ännu.

 6. KB Says:

  Börje Ahlstedt representerar tyvärr de här gamla männen som inte har någon som helst aning om genus och samtiden – hur briljant han än är i sitt yrke.

  Men gärna uttala sig brett och stort om ”kvinnor”, ja, vem vill begravas som någon som skulle vara emot kvinnor…? Särskilt om man i någon annat sammanhang har sagt något som kan tolkas felaktigt.

  Ahlstedt är bra men han har no clue.

  Pinter skulle självdö i det klimat av manshat vi har idag i Sverige.

  Eller kanske göra revolution?

 7. Anna F Says:

  Tre kvinnor från grannländer som skickade soldater ut i krig: Margaret Thatcher- Falklandsöarna, Gro Harlem Brundtland- Kuwaitkriget, Angela Merkel- Afghanistan.

  Faktiskt mer regel än undantag att kvinnliga statsministrar skicka soldater ut i krig, när man tittar på historisk fakta. Undrar hur Sarah Palin kommer att agera om hon får chans att visa vad hon går för 🙂

  Börje Ahlstedt ville nog bara fjäska lite extra för gamla tanter som går på Dramaten.

 8. Jack Says:

  Svenska Drottning Margareta skickade också män för att bekämpa slag. Redan på 1300 talet hade vi alltså kvinnligt styre i Sverige, ett styre som samvetslöst skickade män till sin död för att öka sin egen makt.

 9. Jack Says:

  För övrigt i samtliga demokratier har kvinnor majoriteten av rösterna och eftersom i en demokrati styr folket så är det mao kvinnorna som har varit det kön som varit det styrande bakom till exemepel andra världskriget. Det styrande könet skickar naturligtvis inte ut sig själva.

 10. Trocadero Says:

  Jag måste ha missat något… så de som säger att det inte finns något kön, och inte heller några skillnader mellan könen, säger alltså att det finns skillnader mellan könen helt plötsligt? Wow.

  Och att krig skulle ha något att göra med ens könsorgan är nog det dummaste jag hört på länge. Om man inte förstår sig på krig ska man inte försöka förklara det.

 11. Tobbe S Says:

  Ber att få på minna om könet på den som fick Nero att bränna Rom och könet på den som fick Johannes huvud på ett fat. Börje Ahlstedt är trög.

 12. prinsessan Says:

  Jämställd bild i DN idag?

  http://www.dn.se/ekonomi/sverige-kan-stodja-eurolander-i-kris-1.1228613

 13. Access Says:

  prinsessan säger:
  ”Jämställd bild i DN idag?”

  Jag antar att du menar att det är ojämställt för att det bara är män på bilden. Tja, det beror väl på om man med ”jämställdhet” avser ”lika antal” eller ”lika rättigheter och skyldigheter”.

  Jag är inte nån skallräknare, det finns inget ojämställt i bilden. Antalet säger ingenting om hur de hamnat på sina poster. Sen skulle jag önska att fler kvinnor var beredda att göra de privata uppoffringar som krävs för bli premiärminister eller president. Tyvärr är det inte så.

  Det är heller inte så att män med nån form av automatik har tillgång till den typen av poster. Det är och förblir i mångt och mycket ett överklassprivilegium. I stort sett alla överklasskvinnor har betydligt större chans till en presidentpost än den absoluta majoriteten av män.

  Så, ”prinsessan”, vad sägs om att problematisera enkla sanningar lite?

 14. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Instämmer med KB. Beundrar Börje Ahlstedt som skådespelare och närvaro på scen. Men han har absolut ”no clue”, kanske har det att göra med de yngre gardet som ska ta över på dramaten efter honom och han ska vidare till pk teatern Oden

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article8276233.ab

  http://kulturbloggen.com/?p=24303

  Uttalande som ”att kvinnor är våtare” hör hemma inom agitations och plakat teatern och inte på ett teaterhus som står för frihet,oberoende och konstnärligt skapande. Likväl så är han en bra aktör av den gamla skolan. Jag ser gärna att Börje stannar på Dramaten och för sin kunskap vidare. Hoppas inte Birro är tok feminist. Annars kan det bli några intressanta uppsättningar. Det känns som det inte finns någon förutom Lars Norén som i någon mån vågar bryta pk och teater konventionerna med att gå emot pk tjatet om förlegade könsroller,patriakat och könsmaktsorning. Att kvinnor startar inte krig är en försköning och föråldrad romantisk utopi. Det är en gammal socialistiska tanke att kvinnor inte startar krig. Samtidigt får jag inte ihop det när förtattare som Simon Weil ställer sig frågan ”vad är det värsta en männiksa kan råka ut för” – ”Det är att inte ha ord att kunna försvara sig själv” appropå våldtäkts anklagelser som media och staten bevisligen tror på kvinnan i alla lägen. Bevisningen är oftast tunn och kvinnans ord räcker alternativt tillsammans med några hörsägens vittnen. Kvinnor startar inte krig. Okej,men fråntar det kvinnors ansvar för att ha mörka dolda sidor att finnas vid sidan och delta som sadistiska läger vakter vid koncentrations lägren. Eller te x när Irma Grese blev sexuellt tillfredsställd av att piska andra kvinnor. Hitlers kvinnliga bödlar har fått alldeles för lite uppmärksamhet för att slå hål på myten att en kvinna inte har onda och mörka sidor i tider av krig. Genom att lära av konsten och litteraturen kanske krig kan förhindras. Psykologi förringas som omodern och patriakal men likväl kan den mana till eftertanke.
  Medea avslöjar det mentala tillståndet hos en kvinna som lätt kan utlösas krig och som visar att de onda sidorna finns i alla människor oavsett kön. Faran med politisk teater, feministisk rörelse efter ett tag blir förblindad av fundamentalistisk tro att de inte längre är mottagliga.

  Fröken Julie drog fulla hus när Tommy Berggren regisserade för att han vågade utmana feminismen och pk konventionerna. Det handlar inte bara om sex,nakna kroppar och råbusen persbrandt. Det handlar om vad som driver julie att provocera jean och vad det som får jean att stanna kvar hos henne.

 15. Prinsen Says:

  @ Prinsessan

  Jämställd bild?

 16. Gonzo Says:

  Kvinnor har alltid haft förmånen att kunna gömma sig bakom männen när det hettar till.
  Kvinnor har aldrig behövt ta något eget ansvar.

  Tragiskt men sant.

  Många kvinnor röstade fram Hitler och Nazisterna och följde dom med djup beundran. Efter kriget så är det naturligtvis männens fel och männens krig.
  Kvinnornas stöd glöms bort och ursäktas.

 17. 50/50 Says:

  Makthavare startar krig.

 18. Jack Says:

  ”Kvinnor … har mycket större tillgång till känslorna än vi män”

  Detta är väldigt intressant. Om män blivit av med denna förmåga att känna måste det vara för att den inte fått användas eller fått negativ feedback vid användning. Känslor har en funktion i ett evolutionärt perspektiv och denna är styrande av en själv och andra. Dessutom är känslor baserat på biologi och det verkar alltså ha givits olika utrymme för män och kvinnors naturliga biologianknytna beteenden och preferenser. Om kvinnor känner mer måste det alltså betyda att det är kvinnor som i sina liv haft större möjlighet än män att använda utveckla och bibehålla sitt känslo/styrsystem och därmed haft större makt att styra sig själva och sin omgivning i enlighet med sina egna naturliga prefenser. Wow vilken lyx.

  Att kvinnor har mer tillgång till känslor innebär alltså att det framförallt är män som har blivit formade av en historik i vilken de tvingats vara andras redskap och gått andras intressen istället för sina egna.

  Mycket intressant.. det är alltså män som varit förtryckta än kvinnor eftersom de känner mindre….Om män har tvingats leva efter andras intressen vilkas intressen är det då? Låter som kvinnornas är det enda som är kvar? Som om samhället varit format för att skydda och tillgodose kvinnors önskningar och nycker. Kan det vara så?

  Ville verkligen soldaterna ut och slita och dö i krig eller hade de föredragit att sitta hemma och kanske läsa en bok? Ville gruvarbetarna jobba i mörker hela dagarna och dör 20 år i förtid eller hade de om förmågan funnits kvar känt en preferens för att vara hemma och vika lakan, putsa, pynta och göra fint för att sedan ta en fikapaus med Gunvor från granngården? tja vem vet.

 19. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt ;-) Says:

  Kvinnor är makthavare.

  ”Madeleine Albrights krig mot Serbien satte inte stopp för någon etnisk rensning; den förorsakades istället av den. Madeleine Albright förorsakade de illdåd som begicks av serberna mot albanerna under bombningen, och hon förorsakade de illdåd som begåtts av albanerna mot serberna efter att bombningen upphört, illdåd som fortfarande förövas; serbiska kvinnor som våldtas; serbiska män, kvinnor och barn som massakreras; serber som kidnappas och torteras i källarkontor omgjorda till tortyrkammare; serbiska hem som bränns ner; serbiska affärer och byar som plundras. Madeleine Albright och hennes gäng började sitt mordlystna bombande över Serbien i mars, tillkännagav hon att de gjorde det av “humanitära skäl” för att hindra serberna från att behandla albanerna illa.”

  Appropå ridderlighet och manlig uppoffring.
  Tänker du som Man ställa upp till rekryteringen till Hemvärnet/ De Nationella Skyddsstyrkorna runt om i landet?

  ”Inget tak för nationella skyddsstyrkorna

  Rekryteringen till nationella skyddsstyrkorna bygger just på lokala initiativ och stor öppenhet.
  Personliga kontakter, korta ledtider och individuellt mottagande har givit goda resultat.
  Tidigare har storleken på nationella skyddsstyrkorna vid varje försvarsbeslut bestämts av hur
  många soldater som för tillfället bedömts genomföra tjänstgöring enligt sina kontrakt. Dessa
  styrkors ökade betydelse för vår samlade försvars- och krishanteringsförmåga gör emellertid
  att någon övre gräns för numerären inte ska sättas.”

  http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_14073/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

  Tänker Männen på Gotland ställa upp? Gotland ett fäste för feminismens unkna manssyn.

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/11/02/manssynen-verkar-unken-pa-gotland/

 20. JD Says:

  Jag håller helt med Börje Ahlstedt i det här fallet.
  Jag anser också att kvinnor generellt sett är mer vårdande medans män generellt sett är mer omhändertagande.
  En nyansskillnad mellan vårdande och omhändertagande alltså där inget av dem är sämre eller bätre på något sätt.

 21. gustav Says:

  Dock att alla feminister i min närhet velat ge Ahlstedt på käften för detta uttalande, detta även innan det visade sig att någon faktiskt var kapabel att sänka intellektet så lågt att han trodde det var ett uttryck för feminism. Vänligen se egna kommentarer ovan för vilka som faktiskt tror på sånt trams som Ahlstedt jiddrar om.

  Vänligen även: know your enemy lite bättre.

 22. AV Says:

  OT missbruk av statistik eller ren lögn?
  I dagens nyhetsmorgon satt tre kvinnor som startat causeofdeathwomen.com. Alltså det handlar om våld mot kvinnor. Författaren Karin Alfredsson sade då något jag reagerade på: det är större risk för en kvinna 15-44 år att dödas i hemmet än att dö i cancer. Ok, de pratade om både världen (Pakistan) och Sverige, så det var lite svårt att veta vad de menade.

  I Sverige ser statistiken 15-44 år ut som följer:
  Tumörer 34% av dödsfallen
  Mord/dråp 4%

  Hittade ingen jämförbar statistik för Pakistan. Cancer finns knappt på topplistan av dödsorsaker i det landet. Stora dödsorsaker är sådant vi minskat radikalt: lunginflamation, diarre, perinatal (före, under och direkt efter födsel), mässlingen och TBC. Folk hinner dö av en massa annat innan de utvecklar cancer. Förväntad livslängd för kvinnor och män är ganska lika, men låg: 62-63 år.

  Ett riktigt allvarligt kvinnoproblem i landet är födslar. 500 av 100000 födslar slutar med mammans död. En av 200 kvinnor som är gravida kommer dö under eller direkt efter förlossning! Jag vill på inget sätt förringa syraattacker och hedersvåld, det är vidrigt, men i sammanhanget verkar det som man silar mygg och sväljer kameler. Med ett genomsnitt på 4 barn/kvinna ger det en risk att dö i barnsäng på ca 2%. Låter som hårda odds.

 23. Hantverkare Says:

  Kvinnor är definitivt bättre skådespelare än män.
  Det kan vilken domstol som helst bekräfta 🙂

 24. Anna F Says:

  @AV, väll skrivet (som vanligt)! Hur hanterar du detta, att feministiska osanningar, faktafel och lögner sprids dagligen i svenska medier?

 25. Jack Says:

  AV,
  Syraattacker ska inte förringas, i Indien är risken 2 på etthundramiljoner för en kvinna att utsättas varje år….

  Har tidigare hört att det i Sverige rör sig om 2-4 kvinnor, inte procent, som dör varje år i förlossning. Inte så mycket det heller. Däremot var det någon procent för hundra år sen. Vilket för övrigt får mig att tänka på reaktionen jag fick när jag läste genuskurs och berättade för klassen att kvinnor hade allmän rösträtt före män i Sverige. Då fick jag svaret av någon som tydligen ville ha en tävling om vilka som haft det värst att kvinnor dog varje gång de födde barn. Det kom som taget ur luften men sades med stor emfas.

  Feminismen är kanske just ett sinnestillstånd. För att citera Maria Pia Boëthius om SCUM-femnismen i ETC:

  ”Den står för sig själv, den är ett sinnestillstånd, den behöver inte utredas, den förändrar livet,”
  – och även historien 😉

 26. Sten Sture Says:

  Börje Ahlstedt, kategorien högstatusmän som kan kosta på sig att kasta ur sig sådana helt obestyrkta påståenden utan att det kostar något.

 27. michaeleriksson Says:

  > För övrigt, vänsterpartisten Linda Snecker bloggar under rubriken ”Det feministiska luciafirandet” att hon vill se en hen som lucia kommande år.

  När jag gick i ettan eller tvåan (1982 eller 1983) hade vi en mängd lucior i klassen (då alla flickor blev lucior, inte tärnor). En av dessa var en pojke…

  Redan för nästan 30 år sedan var det alltså inte helt otänkbart att luckra på kravet att Lucia ska vara en hOn. Och, nej, såvitt jag minns blev han inte retad eller illa behandlad för detta.

 28. michael Says:

  Varför behandlar man kvinnor som bortskämda barn vilka inte får kritiseras istället för som vuxna människor

 29. P.E. King Says:

  Citat Jack:

  …någon som tydligen ville ha en tävling om vilka som haft det värst att kvinnor dog varje gång de födde barn.

  Wow, det må jag säga… 100% dödlighet!? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: