Nu osylinggörs utsatta män igen

by

Ointresset för våld mot män är fortsatt kompakt. Utsatta män osynliggörs. Relationsvåld drabbar faktiskt också män i hög utsträckning – för att inte tala om våld på gatan. Läs artikeln här.

Här är för övrigt ett annat osynliggörande av män från dagens nyhetsflöde – här från Västmanland. Och här är en debattartikel på SvD Brännpunkt.

Mot bakgrund av att de allra flesta våldsbrott utomhus drabbar män tycker jag även att nedanstående rubriksättning (dagens DN) utgör ett osynliggörande av mäns utsatthet:

.

För övrigt, en helt annan sak: Jordbruksdepartementet genomför tillsammas med skogsnäringen en satsning för att göra skogsbranschen ”mera jämställd”. Det innebär i praktiken fler kvinnor. Läs mer här.

Annonser

33 svar to “Nu osylinggörs utsatta män igen”

 1. pigeon Says:

  عکس »سنگ ‌نبشته ‌های گنج ‌نامه در استان همدان

 2. God Jul Sverige Says:

 3. Anna F Says:

  Har ännu inte kunnat hitta en saklig granskning av rapporten. En fundering är att 10 000 polis utbildades. Om vi antar att det handlar om tre dagars kurs då 3 dagar*10000 polis/365= 82 helårs-polis i tjänst. Detta är mindre än extra polisstyrkan som sattes in i Malmö för att hitta Peter Mangs. I Malmö kunde man se en drastisk minskning av all brottslighet under perioden med följande tidningsrubriker om lägsta (månads) brottslighet på många år. Leif GW Persson pratar ofta om att polisarbete är ingen kärnfysik. Flera poliser ute i samhälle och vid utrednings bordet ger resultat. Men det är klart, om målet för satsningen var att indoktrinera poliser i genuskyrkans sanna lära, då får satsningen MVG!

 4. JD Says:

  Det här hör inte till ämnet men vem är Bo Rothstein egentligen.
  Han verkar tala med två tungor?
  I det ena fallet så tar han helt korrekt upp att Uppsala Universitet borde diskvalificeras som universitet bland annat pga sin bristande tillsyn av forskningen där Eva Lundgren tas upp som ett exempel: http://www.dn.se/debatt/uppsala-universitet-maste-laggas-ned-1.730383

  I det andra fallet i dagen expressen så förordar han genusforskningen utan några som helst krav på att den skall vara jämställd:http://www.expressen.se/debatt/1.2265303/bo-rothstein-genusforskarna-har-gjort-sig-osynliga

  Märkligt!

 5. JD Says:

  Ber om ursäkt igen att jag avviker från ämnet. Säg ifrån Pär om det är olämpligt.
  Rothstein verkar vara orädd att föra fram sina åsikter och han kritiserar verkligen statsfeminismen på sitt eget förnuftiga sätt.
  Mycket intressant man.

 6. Anna F Says:

  @JD, BR kritiserar genusforskningen (han vill säkert ha forskningspengar för sig själv) men han ifrågasätter inte det feministiska ideologin och vart det för samhället.

 7. Mars Says:

  JD:

  Varför kräva att genusforskningen ska vara jämställd? Det är ett krav som genusforskarna själva borde ställa på sitt arbete, därför att de anser att det har betydelse. Men om det vore forskning på riktigt, borde det inte spela någon roll huruvida det är en man eller kvinna som utför forskningen.

  Det finns en viktig poäng till i hans kritik. Han frågar sig varför ingen forskar på vilka mekanismer som ligger bakom könsmakts-strukturerna. Det är en mycket allvarlig kritik.

  Rothstein har jag alltid uppfattad till socialdemokratisk till hjärtat, det vill säga allmänt kritisk till liberala idéer, samtidigt frustrerad över pamp-sosse-väldet, och numera även sossarnas interna problem. Visar upp ett i mitt tycke märkligt och felriktat rättvise-patos ibland. Men det handlar om en fullfjädrad akademiker som väger sina ord.

 8. Hantverkare Says:

  Tuggmotstånd! Du efterlyste artiklar som belyser den obelysta halvan av jämstlldhetsfrågan – nämligen männen. Här har du en!
  Eller är den inte tillräckligt PK för att duga?

 9. Janne Says:

  Det börjar bli dags att skrika högt om jämställdhet och kvotering hos länsstyrelser, kommuner och myndigheter!!

  Jag tittade för en tid sen över de som står som ansvariga för jämställdhetsarbetet hos länstyrelserna, 14 – 1 till kvinnorna! Hur det ser ut på soc o familjerätter vet vi. Övriga myndigheter är relativt lätt att kolla.

  Man kan ochså se till hur det ser ut i poitiken, det blir fler o fler kvinnor på höga poster men är det fler kvinnor som är aktiva totalt sett?

  Vad gäller fler kvinnor i skogen så blir det fel, männen kommer att få gå med motorsågen medan kvinnorna kör maskinerna…

  Lika spelregler??????????????????

 10. JD Says:

  @Anna F
  ”BR kritiserar genusforskningen (han vill säkert ha forskningspengar för sig själv) men han ifrågasätter inte det feministiska ideologin och vart det för samhället.”

  Exakt den känsla som jag fick då jag läste debattartikeln i Expressen.

 11. Gonzo Says:

  Genusforskarna har gjort sig osynliga

  http://www.expressen.se/debatt/1.2265303/bo-rothstein-genusforskarna-har-gjort-sig-osynliga

 12. Manhood United (barn till radikal feminist;-) Says:

  Att göra en billig och enkel förklaring om att ”lögnerskor” inte förekommer och skylla allt på män med utom nordisk etnicitet håller inte. Sanningen svider mer än så inom båda ytterligheterna inom höger och feminism. Varför inte acceptera humanism och se individen?

  Ombytlighet, vår tids Gudinna
  stå stilla dock en liten stund
  Att vi en gång må rätt besinna
  hur allting står på flyktig grund

  Ett Rom kan bli en öde plats
  och minsta kojan ett palats
  I kungars hov, i Venus rike
  man ser så snabba skiften ske

  I år man hälsar för sin like
  den man i fjol ej vårdat se
  och ofta man tillgoda tar
  den mat vari man spottat har

  Så bör man ingenting förakta
  fastän det ser föraktligt ut
  En källa drar sig fram så sakta
  som blir den största ström till slut

  Och den som bor bak stolen står
  han kan stifta lag om några år
  Jag ler åt dig, du människosinne
  Du vet ju själv ej vad du vill
  I går så kärt, i dag ur minne
  det är ju vädret i april
  Tänk den på dig sin lycka byggt
  säg har den skäl att sova tryggt

 13. Torstensson Says:

  Manhood united

  Det leder ofta till att tjejer tror att dom är så speciella och omtåliga samt så tenderar dom att bli odrägliga prinsessor. Det leder till att killar tror att tjejer är så speciella,(mer speciell än killar) omtåliga och killen blir själv rädd och blir hunsad av en tjej med för stort feminstiskt ego.

  Titta på de unga feministerna som är här och skriker ut sitt hat mot att vi belyser den obelysta halvan av jämställdhet.

 14. Anna F Says:

  @JD, egentligen tror jag att han (privat) ser samma mönster som vi andra men kan inte uttala sig fritt i rädslan för att bli kallad för en kättare av genuskyrkan med följande repressalier.

 15. Johan Gabrielsson Says:

  Torstensson – ditt resonemang är bedrövligt och skrämmande. Det du visar upp via ditt inlägg är precis det du säger dig kritisera, hat.

 16. leifer Says:

  Johan Gabrielsson

  Torstensson problematiserar kvinnor och deras kultur. Prinsessan är ju dessutom en produkt av feminismen. Dvs Torstenssons kritik är mot det politiska inte mot kvinnor som sådana, konstigt att du inte fattar det.

  Jag har dock märkt att många svenska män länge sett ner på sig själva och hyllat kvinnor. Dvs man reagerar inte när män kritiseras, bara när man säger nåt ”dåligt” om kvinnor.

  Man kan också undra hur man ska kunna förbättra nåt om man inte kritiserar. Så om feminismen nu är fast i att kritisera män, så behövs verkligen en motpol.

 17. Gonzo Says:

  Det är män som är det absolut vanligaste offret för våldsbrott utomhus och då speciellt yngre män.
  Trotts det så är det kvinnor som är mest rädd.

  Media hetsar kvinnor till att bli rädda och att känna sig otrygga.
  Alla skriverier om våld mot kvinnor, våldtäkter och andra övergrepp.
  Alla kampanjer där just våld mot kvinnor tas upp som ett jätte problem och där det ska ältas till leda bidrar till att skapa rädsla hos kvinnor.

  Så länge kvinnor får höra att dom är oskyldiga och inte behöver acceptera våld och våldtäkter kommer dom att känna denna rädsla.

  Kanske skulle kvinnor må bättre om man avdramatiserade våldet på samma sätt som man gör när det gäller våld mot män?

  Vi har tex aldrig några galor för att ”stoppa våldet mot män”, inga debatt artiklar om att ”män är offer”.
  Vi män får lära oss att bita i hop, ta det som en karl, lite stryk får man tåla, det är kvinnor som är offer. Vi lär oss att det är naturligt att män får stryk och till och med mördas.
  Det är bara så det är, ryck på axlarna och gå vidare.

  Nu tycker jag självklart inte att vi ska acceptera våld, men det är lite konstigt att media ständigt belyser kvinnor som offer och att kvinnor ska vara rädda, när det ändå är män som är det vanligaste våldsoffret och därför borde känna rädsla.

 18. Rebecka Says:

  Gonzo: ”Nu tycker jag självklart inte att vi ska acceptera våld, men det är lite konstigt att media ständigt belyser kvinnor som offer och att kvinnor ska vara rädda, när det ändå är män som är det vanligaste våldsoffret och därför borde känna rädsla.”

  För mig så handlar det mest om att det oftast är män som utsätter antingen män eller kvinnor för våld. Kvinnor är i utgångspunkten svagare, och därför också -skulle jag tro- räddare.

  Torstenson: ”Titta på de unga feministerna som är här och skriker ut sitt hat mot att vi belyser den obelysta halvan av jämställdhet.”

  Vilka feminister pratar du om?

 19. Gonzo Says:

  visst är det ofta män som misshandlar (i förhållanden är det knappast någon större skillnad mellan könen) men det är på tiden att vi verkligen tar upp VÅLDET till diskusion. Det är helt oaceptabelt att vi ska blunda för våld mot män bara för att det är andra män som står för våldet.
  Det signalerar bara att det är den sortens män och den typen av sk manligt betende som ska råda. Att ett manligt offer få skylla sig själv, att han har en form av skuld och han ska leva upp till den klassiska mansrollen.

  Ett manligt offer är inte mer skyldig än ett kvinligt offer.
  Gärningsmännen, gärningskvinnorna och gärningshennarna får ALDRIG gömma sig bakom könet på sitt offer. ”jag har aldrig slagit en kvinna” eller ”jag skulle aldrig slå en kvinna” eller ”jag tycker att den som slår eller våldtar en kvinna borde dömas till döden”.
  Våld är våld och ska straffas hårt, det finns ingen ursäkt.

  Det är inte män mot kvinnor, det är dom som misshandlar och våldtar mot oss som inte gör det.

 20. Trio Says:

  @Rebecka

  Typiskt ologiskt och sexistiskt feministargument från dig: ”om en man som utsätts för våld är det inget att bry sig om, eftersom den som utsätter honom för våld troligen är en annan man”… Dvs varje man är pga sin könstillhörighet kollektivt medskyldig till allt våld i samhället, vare sig han är förövare eller offer. Mycket otrevlig människosyn…

 21. Jonas P Says:

  Rebecka:

  Det stämmer nog att kvinnor är räddare men det borde vara männen som är det eftersom sannolikheten att utsättas för våld är många gånger högre för en man. I ett förhållande är sannolikheten densamma, men så fort de går utanför dörren är mannen överlägset mest drabbad av våld.

  Och kör vi ditt argument i transgenus skulle det kunna låta såhär:

  ”För mig så handlar det mest om att det oftast är invandrare som utsätter antingen invandrare eller svenskar för våld. Svenskar är i utgångspunkten svagare (eller i minoritet), och därför också -skulle jag tro- räddare.”

  Skulle du prata om invandrartäta områden kan det mycket väl vara så att invandrare begår flest våldsbrott och svenskar är mest rädda för att bli utsatta för brott. Troligen skulle du bli kallad rasist rätt snabbt, dock.

 22. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt ;-) Says:

  @ Thorstensson

  Det leder ofta till att tjejer tror att dom är så speciella och omtåliga samt så tenderar dom att bli odrägliga prinsessor. Det leder till att killar tror att tjejer är så speciella,(mer speciell än killar) omtåliga och killen blir själv rädd och blir hunsad av en tjej med för stort feminstiskt ego.

  Killen förminskar sig själv och tror att det är han som är problemet, det spelar ingen roll om han så tar ner månen för henne. Du kanske menar att sinnena inte är fria pga fel signaler som ges från statsfeminism och Samhällets tysta sympatiserande med radikal feminsim där det inte är accepterat att värdegrunder som kärnfamilj, kärlek mellan en man och kvinna etc.Det konstiga är att feminister kräver respekt men ömsesidig respekt finns inte i deras värld. Det är väl därför motståndet och protesterna fullständigt väller fram nu mot feminism när ytan börjar skrapas. Folk och speciellt Männen har fått nog. Återigen liberala feminister som Hanna Fridén (?) Cupoftea mfl är det bara givande att diskutera med trots vassa armbågar och halv rå jargong som svallar upp. Men vad fan, det är högt i tak om det finns respekt och glimten i ögat med. Utbyte av idéer och ta lärdom av andra torde vara grunden för att utvecklas och finna långsiktiga, tidlösa och humanistiska lösningar oavsett ålder,kön,etnicitet och klass.

  Om det föreligger en förbjuden problematik med psykologiska förtecken finns det ännu mer att prata om för att bryta mönster och finna lösningar. Enligt freud så kan oftast problematiken gå att finna i de personliga preferenserna och bakgrunden snarare än att skylla allt på männen.
  Killen kan inte lösa tjejens problem om hon själv inte vill det.
  http://www.dn.se/insidan/jag-trodde-att-angest-var-karlek-1.223958

  För att ställa en diagnos och få en lyckad behandling vändpunkt bygger det uteslutande på självinsikt och egen vilja.
  Annars tenderar det att bli en ond spiral.
  I botten finns troligtvis en icke ställd diagnos som folie due, sjukdom för två http://www.health.am/psy/shared-psychotic-disorder/ eller borderline http://www.anbo.se/vadarborderline.php
  http://www.dn.se/insidan/det-kanns-inte-hopplost-langre-1.535763

  Det behöver inte vara så, det kan vara så enkelt att kommunicera, men av någon anledning så är det svåraste som finns för människor,i relationer och vid kärlek mellan en man och kvinna. Det är något tragiskt över det hela. Surrealistiskt helvete. Hanna, har kloka insikter likväl som militanta antifeministen Pablo Roberto att kan man inte prata om problemen med varann sök hjälp eller byt partner. Det tragiska är att det ligger lika mycket hos båda att bestämma sig. Troligtvis så går tjejen (eller killen) vidare till nästa kille och mönstret upprepar sig. Ytterligare bevis på att feminismen snarare ytterligare kjedjat fast kvinnan vid sin förlegade könsroll är offerkoftan och den dumhet feminismen omger sig med av att inte inse förstå att de blir utnyttjade i ett högre spel. Slutligen det naiva i att tro att alla kvinnor kan bli proffessorer, inkvoterade i bolagsstyrelser se ytterligare på en dåre marianne ny. Kompetens före feministisk agenda. Not! Vart är de riktiga förebilderna för tjejerna och kvinnorna förutom paris hilfton mfl? Om kvinnan frigjort sig, knappast, inte från feminismen i alla fall om kvinnan verkligen vill bli fri oberoende och jämställd.

  @ gonzo

  statistik och internationell forskning förutom statsfeminismen och BRÅ som ännu inte fattat eller rättare sagt mörkar att kvinnor misshandlar män oftare och mer i nära relationer än tvärtom. Att män utsätter kvinnan för grövre våld är också förlegat, kvinnan utsätter män för grövre våld. Att blunda för fakta och statistik är ett tecken på svaghet. Att män är offer för våld på gatan utfört av andra män torde uppmärksammas än mer än vad det gör idag om man som politiker är något så när intresserad av människor,empati jämte Samhällskostnader iform av sjukvård vid onödigt våld. Fega gäng som ger sig på en ensam kille, våld vid derbyn officiellt och inofficiellt. Missvissande och pk feministisk satsning på kvinnors våld mot män är en varböld som nästan fascistiskt indoktrinerat allt och alla utan att verkligen komma åt att lösa grunden till problematiken och satsa på förebyggande åtgärder och attitydsförändingar. Ja, det satsas för lite på Män. Oavsett om det är dom som misshandlas och dom som misshandlar, på dom män som misshandlar är missvissande. Jämte problematiken att feminismen lastar alla män som mer eller mindre potentiella våldtäktsmän och kvinnomisshandlare och kvinnohatare så måste debatten vara öppen för verklighet,fakta och inte någon förljugen politisk feministisk agenda som säljer…. Gonzo, det är därför så många män gör gemensam sak oavsett tidigare partitillhörighet och samlas för att protestera. Nätmobb, nej, ”Alla gillar olika” och ”prata om det” hade ärliga goda avsikter med debatten och inte frukta icke politisk korrekta, om debatten skulle vara fri,inte censureras,refuceras. Om inte kontroll behovet hos feminister och andra organ skulle funnits så skulle verkligen humanistiska,tidlösa och långsiktigt hållbara lösningar växa fram utifrån människan istället för enbart ett kön. Som Michael Alonzo berättar om i sin föreläsning på Moderat Männen senast ”varför han dras till våldsbenägna kvinnor hela tiden”. Det finns så mycket att gräva i som inte kommer fram pga medialocket men då uppfinns nya vägar att gå för att nå ut till läsarna,allmänheten folket i en öppen debatt.

  Kvinnors våld mot män är en myt http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/24/myten-om-mans-vald-mot-kvinnor

  Lyssna till Anna Motz om det förljugna feministiska teorin om våld i nära relationer. Kvinnors våld mot män är tabu, mörkat,förminskat, förljuget och som gömmer sig bakom det feminima,glorifieringen av moders rollen, att en kvinna är späd och offer. I takt med kvinnans frigörelse så kommer även aggressionen och våldet som uttryck fram innanför väggarna i hemmet, i det fördolda. Lägg därtill problematiken om mäns generella ovilja att prata om sig själva,tänka på sig själva (familjeförsörjare), det tabubelagda att en man inte blir slagen av sin sambo,fru,flickvän,partner samt synsättet band poliser om kvinnors våld mot män. Det gäller både feministiska åklagare vid ”relationsgruppen” runt om i Sverige som är allt annat än objektiva och neutrala vid just brottsrubriceringar som ”relationsvåld”. Det är klart satsar man 1 miljard förväntas ingen att sätta sig emot och ifrågasätta regeringens platta och innehållslösa ”dumma” satsning på något de inte har en aning pga dumhet,inkompetens och ovilja att förstå det internationella forskare och experter vet förutom lilla schweden.

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnovald-mot-man-tystas-ner
  http://www.dn.se/nyheter/nyheter—hem1/kvinnors-vald-mot-man-utreds

  http://www.yakida.se/
  pellebilling.se
  GNs flertal repotage om kvinnors våld mot män,senast rapport från Finland
  Home Office rapport om våld i nära relationer och kvinnors våld mot män
  Erin Pizzey
  Prof Murray
  Anna Motz- http://www.crimes-against-the-body.com/
  *
  Anna Motz: Managing Self-harm

  Anna Motz: Managing Self-harm
  To be published in July 2009.
  *
  Anna Motz: The Psychology of Female Violence: Crimes Against the Body

  Anna Motz: The Psychology of Female Violence: Crimes Against the Body
  This is the second edition of Anna Motz’s important book. It has been updated and expanded and includes a new preface by Helena Kennedy QC.
  *
  : Working Therapeutically with Women in Secure Mental Health Settings (Forensic Focus)

  Working Therapeutically with Women in Secure Mental Health Settings (Forensic Focus)
  Includes Anna Motz’s essay ‘Hiding and Being Found’ which describes the experience of female patients and staff on mixed sex secure wards.
  *
  : Murderers: A Psychotherapeutic Investigation

  Murderers: A Psychotherapeutic Investigation
  Anna Motz wrote the essay ‘Women Who Kill’ for this edited volume.

  @ Rebecka

  Vilken feminist är du?Liberala kvinnorörelsen, Liberal feminist, feminist (*) eller radikal feminist
  Om du inte vet vilka feminsiter Thorstensson eller för den delen hela GS vänder sig emot och ifrågasätter, så undrar nog fler vilken sten du legat under.

  Alla gillar olika, accepterat? Not! Prata om det, gärna, utifrån människan och icke pk. Not!

  @ Johan Gabrielsson

  Om du inte förstår innehåll,empati och glimten i ögat badom all hårdför kritik så har du absolut glömt bort att räkna in mig jämte Thorstensson. Bara för att man gillar jämställdhet som utgår från männiksan oavsett etnicitet,klass och kön så betyder det inte per automatik att man är en mjukis. Själv avskyr jag feministiska män, feministiska mansforskare som niklas järvklo och andra slynglar som tror sig företräda gruppen män. Män och kvinnor kan göra sig fria utan statsfeminism eller fascistiska strömningar. Det har dom gjort i alla tider, varför ska det vara svårare under dessa 30 år med feminism och denna gång?
  Det mest skrämmande är den dagen man inser att man inte får tycka olika, tycka annorlunda än pk kollektivistisk feminism som går emot historien,kärleken,normen,humanismen, skönlitteraturen och allt bättre vetande.

  Vi utnyttjar alla varandra och kallar det kärlek, och när vi inte kan utnyttja varandra kallar vi det hat.Tennessee Williams

  Missförståndet har hittills varit den största makt på jorden.Edith Södergran

  Kvinnor som berövas manligt sällskap tynar bort, medan män som berövas kvinnligt sällskap kort och gott blir enfaldiga. Anton Tjechov

  Att träta med en kvinna är som att försöka läsa tidning i storm.
  Fjodor Dostojevskij

  Det finns ingen kvinna som låter bli att ta reda på hur långt hennes makt över den man hon älskar sträcker sig. Charles Baudelaire

  Yttrandefriheten är ett intellektuellt behov och intellektet finns uteslutande hos den enskilda människan och inte ett kollektiv. Skyddet av yttrandefriheten kräver att lagen förbjuder en kollektivet att ge uttryck åt en åsikt. Ty så snart kollektiv börjar ha åsikter är det ofrånkomligt att den söker tvinga dessa på sina medlemmar. Simone Weil

  Det är kärlek!

 23. Matte Says:

  @Rebecka

  ”För mig så handlar det mest om att det oftast är män som utsätter antingen män eller kvinnor för våld. Kvinnor är i utgångspunkten svagare, och därför också -skulle jag tro- räddare.”

  Om du vill får du utveckla detta, hur menar du nu?

 24. Rebecka Says:

  Älskar hur aggressiva alla här är. Om det är så folk uppför sig inom denna ”genus”-världen så vet jag vad jag INTE ska studera på universitetet när jag ska välja nästa ämne…

  MEN! När sa jag att man skulle ignorera män som utsätts för våld? Eller att de är medskyldiga? Var lär ni er den här argumentationstekniken egentligen? Jag skulle gärna gått samma kurs, för jag känner att jag kommer lite till korta här… Jag är alltid orolig när min pojkvän är ute och går kvällstid (dvs på natten), men jag måste erkänna att jag själv aldrig ens skulle gå ut kvällstid om jag inte var full (vilket självklart har hänt, men då går jag väldigt fort och svarar inte de män som försöker komma i kontakt med mig). Hade jag haft den sortens muskelkraft som män eller starka kvinnor har, flata praktiska skor och någon sorts kondition, så hade jag nog känt mig lite tryggare. Men det har jag inte! Jag tror inte det minsta lilla på att män och kvinnor är likadana och har samma förutsättningar för allt, det är kanske ett… prerequisite här?

  Om vi pratar invandrare så ser jag inget problem med att vara politiskt inkorrekt och vara mer rädd för invandrare på natten om det är bevisat att de till exempel begår flest överfallsvåldtäkter i en viss stad. Det betyder ju inte att jag till vanligt är rädd för invandrare, de är ju de enda gentlemännen som finns kvar i Skandinavien, men på natten skulle jag passa mig mer. I Ryssland passar jag mig för män från kaukasus, för det är de som är överrepresenterade i brottsstatistiken och då jag personligen känner någon som blivit misshandlad av en man från kaukasus och själv blivit förföljd av män från kaukasus, så faller det sig ganska naturligt… Beklagar så hemskt mycket om det inte var svaret ni ville ha?

  Vet inte hur god feminist jag är då jag i stort sett blir försörjd av en man och inte bär min egen resväska, så jag kanske är diskvalificerad från diskussionen. God Jul!

 25. Jonas P Says:

  Rebecka:

  Ditt svar till Gonzo går tydligt att läsa som en slags motivering att ha det som det är:

  ”För mig så handlar det mest om att det oftast är män som utsätter antingen män eller kvinnor för våld. Kvinnor är i utgångspunkten svagare, och därför också -skulle jag tro- räddare.”

  Dvs. att fokus sätts på kvinnors säkerhet och resurserna läggs på dem (precis som artikeln ifråga). Skulle vi argumentera på samma sätt om att vi bör lägga resurser på att hålla svenskar säkra och trygga i Sverige istället för invandrare så skulle det såklart ses som rasism. Varför? Jo, därför att det endast är en mycket liten minoritet invandrare som begår våldsbrott. Och detsamma gäller exempelvis gruppen män och våldtäkter.

  Alltså, det handlar inte om att vara politiskt inkorrekt. Det är såklart bra att man kan vara det ibland. Men om du ska straffa män som grupp för något endast en promille av gruppen står för så är du fel ute skulle jag säga. Och samma argument är som sagt tämligen vedertaget när det handlar om invandrare. Frågan blir därför: varför inte när det handlar om män?

 26. Rebecka Says:

  Att ha det som det är… Hmm, ja, eftersom att jag inte sett att det finns ett lika stort behov att för exempel skydda män som måste fly från sina fruar, så måste jag nästan säga att jag tycker det verkar mer akut med hjälp till kvinnor. Nu kan det ju hända att det inte verkar som att det finns något stort behov av att skydda män på grund av att sådana fall aldrig kommer i media, och kommer de inte i media så uppfattar inte personer som jag, som inte letar reda på dem på annat håll, att de existerar. Så är det bara. På grundlag (existerar det uttrycket på svenska?) av den ”information” jag har, så prioriterar jag skydd av kvinnor – men då tänker jag alltså främst på våld i parrelationer. Bara för att Sverige ska vara så jämlikt kan jag ju inte anta att män automatiskt råkar ut för allt det samma som kvinnor om ingen faktiskt visar mig att det är så det är. Om det nu är så att de gör det, så är det ju självklart att resurser ska delas lika, då ger jag fullständigt fan i vilket kön det handlar om. Det är väl bara upp till män att skapa liknande härbärgen och grupper som kvinnor skapat tidigare, dra uppmärksamhet till sin sak osv?

  Återigen, baserat på den information jag har så ser jag kvinnor som mer offer än män. Men jag vet inte hur jag då straffar någon speciell grupp? Om man minskar våldet, eller förbättrar förutsättningarna för/mot en grupp, så förbättrar man ju fortfarande situationen på det stora hela. Hur kan det inte vara bra? Om man faktiskt KAN göra något för en viss mängd personer? Lite sån hobby-utilitaristiskt. Några får det bättre, antalet MÄNNISKOR som får det bättre ökar, mängden välmående ökar – vad spelar det då för roll vilket kön det är? Ideellt ska man hjälpa alla, ja, men om det inte går att realisera lika ”lätt” så nöjer jag mig med att i alla fall göra något för någon… Straffar man män för att man hjälper kvinnor? När det gäller våld ute på gatan så ser jag seriöst inte vad man konkret kan göra för att förbättra situationen där, och därför tycker jag det verkar smartare att faktiskt koncentrera sig på ett område som är mer konkret.

  Hmm, blev kanske lite insnöad i parvåldgrejen, men men…

 27. Jonas P Says:

  Angående partnervåld så som jag skrev tidigare: alla studier som finns att tillgå (eller som jag sett iaf) visar att män utsätts för våld i hemmet lika ofta eller mer än kvinnor. Senaste rapporten jag såg kom ifrån Finland som visade att 16% av männen och kvinnorna utsätts för våld i hemmet. Vidare sade rapporten också, om jag inte missminner mig, att kvinnor tenderar att kompensera för sin mindre storlek genom att oftare använda tillhyggen. Andra rapporter har visat på att kvinnor oftare ådrar sig värre skador än män i gemen pga. att de är mindre och svagare generellt. Man bör också ha i åtanke att många män inte försvarar sig över huvud taget genom att slå tillbaka, och då spelar det ingen större roll att man är starkare ”egentligen”.

  Men, precis som du säger, den här informationen har nästan ingen människa i samhället idag. Det är i princip aldrig detta vi får läsa i tidningen utan allt handlar alltid om hur kvinnor utsätts för våld.

  Vidare är det inte bara för män att skapa dessa grupper och härbärgen. Varifrån ska finansieringen komma tänker du? Det går inte ens att söka pengar för att hjälpa män som blir utsatta för våld av kvinnor, du kan bara söka till grupper som hjälper män som slår kvinnor. Det hade varit skoj om det inte varit sant.

  Till sist håller jag inte med om din avslutande retorik då jag tycker den faller på samma sätt som det gör om man för samma resonemang om invandrare kontra svenskar. Straffar man invandrare för att man prioriterar att hjälpa svenskar? Hur invandrare våldför sig på varandra är så luddigt så det är bättre att koncentrera sig på något konkret som när invandrare ger sig på svenskar.

  Apropå våld på gatan så minns jag en skoj video på just det ämnet. Det finns ju organisationer och satsningar på att göra gatorna säkrare för, guess what, kvinnor. En reporter ställde då frågan till en som sysslade med detta, dvs. att göra gatorna säkra för kvinnor: Män utsätts ju för överlägset mest våld ute på gatan, hur kan man jobba för att göra den säkrare för dem? Varpå personen som jobbade med kvinnors säkerhet på gatan blev totalt överrumplad och tyst.

  Problemet är inte att det inte går att tänka ut sätt att jobba på. Det finns såklart en mängd olika sätt att göra det på (ex. fler poliser på ställen där misshandlar är vanligt, bättre utbildning för sjukhuspersonal att fånga upp män som utsatts för våld och hjälpa dem, osv.). Problemet är att det inte finns någon som ens ägnar en tanke åt det och det finns totalt noll resurser för det.

 28. Rebecka Says:

  Är läget detsamma i Sverige som i Finland med misshandel? Hur många fall av misshandel hade dödligt utfall i den studien? Är bara nyfiken, ifall du har några siffror osv.

  Hur skapades de första härbärgena för kvinnor? Var kom finansieringen till det från?

  Jag förstår fortfarande inte problemet med invandrarna och att straffa grupper. Vad är det du vill att man ska göra egentligen?

  Hur var det förresten man skulle hjälpa kvinnor på gatan i den där videon? Där jag bor skriver dom i tidningarna om farliga platser och säger åt folk att inte gå dit när det blir mörkt, men jag vet inte om några tilltag för att skydda just kvinnor. Ska se om jag kan hitta något!

 29. Jonas P Says:

  Vi vet inte hur det är i Sverige eftersom ingen sådan studie gjorts här vad jag vet. Vi har däremot väldigt många studier ifrån olika delar av västvärlden och alla pekar på samma sak. Troligen skiljer sig inte svenska män särskilt mycket. Jag vet inte hur många fall som lett till dödligt utfall.

  Det är en lång process att beskriva mekanismerna bakom att kvinnor lättare får hjälp än män (riddelighet, manlig ”disposability”, osv.) och jag är ingen expert på historiken bakom kvinnohärbärgers uppkomst så jag ska inte uttala mig om det. Vad vi vet idag är dock det jag skrev tidigare, att män internationellt sett utsätts lika ofta för våld som kvinnor i hemmet, men det satsas inga pengar på att hjälpa dem.

  Min poäng med invandrarna är bara att retoriken människor använder när de talar om män aldrig accepteras om exempelvis gruppen invandrare (eller kvinnor för den delen). Smaka på blatteskatt (eller kukskatt som Gudrun Schyman föreslog), DNA-tesning av alla invandrare (eller DNA-testning av alla män som någon moderatpolitiker och jurist föreslogn för att motverka våldtäkter), eller utegångsförbud efter 22.00 för alla invandrare (eller för alla män som en sociolog föreslog). Jag vill att gruppen män ska behandlas med samma respekt som gruppen kvinnor.

  I videon minns jag bl.a. att man sade sig hjälpa kvinnor genom att göra mörka gångvägar ljusa genom att helt enkelt sätta upp lampor.

 30. Sune Says:

  ”Sammantaget kan man konstatera att en rad olika studier visar att
  utsatthet för relationsvåld rapporteras i samma grad av män som kvinnor, men att det rör det sig om två olika typer av våld. Det våld som
  riktas mot kvinnor är oftare upprepat, tenderar dessutom att vara grövre
  och resulterar i fler negativa konsekvenser för den som drabbas.”
  S.16
  Våld mot kvinnor och män i nära relationer
  Rapport 2009:12
  BRÅ

 31. Jack Says:

  Sune,

  ”Sammantaget kan man konstatera att en rad olika studier visar att
  utsatthet för relationsvåld rapporteras i samma grad av män som kvinnor”

  Det stämmer inte. Kvinnor rapporterar oftare. Män fylls av ett starkt obehag vid tanken på en hjälpsökande positionering efter att båda ha erfarit och se andra pojkar och män göras ner så fort de inte klarar sig själva. Om en man visar sig svag börjar gamar och harpyjor cirkulera på en gång. Om en kvinna gör det kommer samariterna dit. Vi män har så fått iden att vi reder oss själva för att kunna gå vidare. Kvinnor gillar att vi har denna idé för det lämnar också resurserna till dem.

  Fakta: kvinnor rapporterar upp till 14 gånger så ofta till myndighet efter att ha utsatts för brott. Män utsätts för mångfalt mer våld. Majoriteten av våld mot kvinnor är för övrigt på deras arbeten, inte i relation. 16 kvinnor dör av någon de någonsin haft en relation med i sitt liv varje år. Jämför med att 250 000 världen över dör i influensan varje år, eller bara de tusentals pojkar och män som begår självmord varje år i Sverige. Iden om att sälja mäns våld mot kvinnor som om det vore ett samhällsproblem kan tyckas barock, å andra sidan har hela befolkningar gått runt och trott på spöken samt betalat tionden och avlats brev för att inte behöva brinna i en eld i evigheters evigheter efter att de dött. Sanning och representativitet har väldigt lite att göra med vilka historier som får spridning.

 32. Jonas P Says:

  Jack:

  Tror inte rapporten talar om anmälningsfrekvens, vilket kvinnor mycket riktigt ligger högre i. Den talar om hur ”utsatthet för våld” rapporterats av dem människor som ingått i studien. Där är det jämnt.

  Som jag varit inne på tidigare, det finns studier som visar på att kvinnor exempelvis rapporterar att de upplever större rädsla än män när det kommer till våld i hemmet. Även finns det studier som visar att kvinnor oftare får värre men av våldet. Samtidigt finns det som sagt studier som visar att kvinnor kompenserar sin mindre styrka med att oftare använda tillhyggen.

  Sedan var jag också inne på detta att många män i förhållanden inte försvarar sig. De har lärt sig att man inte slår kvinnor. Då spelar det inte någon större roll hur stark du är om du bara kurar ihop dig på golvet eller dylikt.

  Min poäng är inte att män är exakt lika utsatta som kvinnor för relationsvåld. Troligen är kvinnor på totalen värre drabbade. Poängen är dock att en massa män utsätts för våld i hemmet och många far väldigt illa (för att inte tala om våld på gatan). Dessa får ingen hjälp för allt fokus och alla resurser går till kvinnorna, och detta är såklart helt vansinnigt.

  (En sista grej som också är viktigt som jag tycker du tar upp, Jack, är hur resurser fördels sett till andra aspekter än bara om män eller kvinnor drabbas mest av relationsvåld. Vi har som du mycket riktigt skriver gatuvåld, influensa, självmord, missbruk, osv osv. Pengar som går till att hjälpa kvinnor (eller män, om de nu fick några pengar) som utsätts för våld i hemmet måste såklart vägas mot alla andra saker man kan tänkas lägga pengarna på.)

 33. pappa Says:

  Interesant at [Namn och annan utpekande information borttaget] som ar mishandlat min son och mig,det bevisar at de som gor brotet altid kommer pa platz av brotet.Seker at de vil inte at vi pratar om dete.!!!!!!!!!!!!!!!!

  Det är inte okej att hänga ut någon här, skyldig eller ej. Upprepas det blir du blockerad.

  – Admin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: