Två feminister dansar bugg

by

Nu är det sådant läge igen att även en ärrad jämställdhetskämpe tycker sig ha rätt att vara lite lättsam. Denna teckning är gjort av Jan Lööf (hittad här, tack för tipset Matte Matik).

För övrigt 1, här kan du avnjuta ett radioprogram där sex kvinnor sitter och samtalar om hur kämpigt det är att vara kvinna i juletid. Tack för det tipset, Den Siste Ateisten!

För övrigt 2, ”Låt det bli kvinnornas jul” skriver idag biskop Eva Brunne och ärkebiskop Anders Wejryd på Brännpunkt  (här).

De citerar FN:s kvinnoorgan UNIFEM och hävdar: ”Världens kvinnor utför 66 procent av allt arbete och producerar hälften av all mat, får 10 procent av alla inkomster och äger 1 procent av all egendom”. Min första reflektion: Är det inte trots allt ganska många män därute i världen som svälter, torteras, utnyttjas i omänskliga fabriker, tvingas ut i krig där de lemlästas, med mera? Jag tycker det är cyniskt att bara hjälpa det ena könet.

För övrigt 3: Här är en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Monarkins livskraft – mossiga könsideal”. Känns tveksamt. Nog finns det mycket att säga om monarkin från ett demokratiskt perspektiv, men det är ingen genusfråga. Ännu ett exempel på hysterin att göra genus av allt mellan himmel och jord.

Annonser

39 svar to “Två feminister dansar bugg”

 1. leifer Says:

  @Pär Ström

  Ett förslag är att bara låta registrerade användare på wordpress kan skriva kommentarer här. Är rätt tröttsamt med folk som byter nick, lossas vara nån annan, skriver nån kort dum kommentar för att sen försvinna, etc etc. Det bara förstör hela tiden.

  Gärna också att det fanns nån kommentar-räknare kopplat så man ser om nån är helt ny, för då kan man misstänka ett internet troll.

 2. vmm Says:

  När man läser Brunnes och Wejryds artikel om ”alla människors lika värde” och därför vill dom hjälpa kvinnor så får jag någon slags magkänsla… maginnehållet vill upp. Vad heter det när man spyr så häftigt att det kommer genom näsan också? Fi fan asså.

  Men allvarligt: vad är det för fel i huvudet på dessa människor!? Ursäkta mitt språk, men jag blir så arg när man motiverar sitt engagemang för vissa människor (och därmed inte andra människor) just med att man är för alla människors lika värde. Då vänder sig magen.

 3. ParStrom Says:

  leifer:
  Det du säger är kanske något att överväga. Nackdelen är ju rätt stor och det är att det blir krångligt att kommentera. Det kommer att bli en mindre grupp av stammisar som kommenterar. Jag blir själv rätt irriterad när det inte är lätt att kommentera någonstans. Det enklaste vore ju om folk lät bli att mata trollen – men jag har märkt att troll på denna blogg omedelbart får massor av mat.

 4. John Berg Says:

  Apropå feminism och att dans. Artisten Björn Afzelius berörde samma feministiska dansproblem i låten Varannan damernas. Varsågoda, ta del av Afzelius genusperspektiv på tango, se nedan.

  Björn Afzelius:

  ”Det är en lustig tid
  En mycket märklig tid;
  Det har blitt på modet att va’ korkad
  Att inte tänka själv
  Att inte tycka själv;
  Att låta sej fösas runt i flockar
  Där tala är silver och tiga är guld

  Varannan damernas;
  Vad är det för jävla trams?
  Jag vill ha en partner som kan dansa
  En tango är en konst
  En tango kräver nåt;
  I en tango kan man aldrig chansa
  Att chansa är silver, att kunna är guld

  Ena säsongen är det fri konkurrens
  Nästa säsong är det kvoteringsdags
  Men att tvinga folk till nåt dom inte alls kan
  Är väl bara ett jävla förakt?

  Vill man ge alla samma möjlighet
  Får man väl börja nerifrån?
  Vad sägs om lika lön för lika jobb?
  Allting annat är bara ett hån

  Var människa på sin plats;
  Ge alla samma chans
  Men bara segraren kan vinna
  Om tvåan flyttas opp
  Till pallens högsta topp
  För att hon råkar va en kvinna
  Då talar jag hellre, fast tiga är guld
  För tvåa ger silver, men etta ger guld”

  Björn Afzelius – Varannan Damernas:

 5. pigeon Says:

  عکس» بون کوه چهار برکه در استان هرمزگان

 6. John Berg Says:

  Länken till YouTube försvann från mitt kommentarsinlägg av någon anledning. Lyssna gärna på Afzelius låt Varannan damernas på YouTube, se länk.

  YouTube, Björn Afzelius – Varannan Damernas:

 7. Andreas Nurbo Says:

  Pär Ström: Är väl dags att börja markera tydligare mot alla de som kallar folk diverse negativa epitet. Det ger ett dåligt intryck och smittar av sig på alla andra. Idiot, skaffa dig ett liv osv är inte saker man ska tolerera bland kommentarerna. Lägg in orden i spamlistan i WP och de som försöker kringgå landar direkt i spärrlistan.

 8. barfota Says:

  @ParStrom

  Fortfarande gäller rådet….
  Ändra ingenting på något som fungerar bra. GenusNytt toppar listorna vecka efter vecka. Jag har sett bloggar som totalt dött ut om man tar bort möjligheten till anonyma inlägg. Vi får heller inte glömma att dessa sk. feminist-troll som vi matar bidrar till GenusNytt:s topplaceringar och träffar på Google. Inget ont utan det har något gott med sig. Däremot kan man undvika matar feminist-trollen genom att inte länka till, besöka deras bloggar o.s.v.

 9. barfota Says:

  @ParStrom

  Jag glömde en sak. Vad jag tycker hade varit rimligare är att blockera pigeon och liknande inlägg som mer eller mindre bara är ute efter att sprida sin propaganda eller få fler träffar på sin egen hemsida. Man bör kanske skriva på ett språk som bloggläsaren kan förstå dessutom, för vem vet vad som skrivs om man inte behärskar Persiska förstås.
  Bort med sådant ofog!

 10. Toddan Says:

  Trollen har som hobby att hoppa in och reta folk och fördriva några timmar med argumentatuon som inte leder nån vart. Ibland rätt kul att läsa. Kanske hjälper till för den enskilde att formulera argument för framtida diskussioner med feminister. Men, det blir lite för mycket av det goda ibland kanske. Som sagt, bäst att hålla det fritt men inte mata trollen!

 11. ConZor Says:

  Tips: Sakine Madon: Prata om det men utan offerkoftan

  http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.2266756/sakine-madon-prata-om-det-men-utan-offerkoftan

 12. Torstensson Says:

  Jag tycker också den där grabben som skriver på persiska ska blockeras. Han lämnar en rad på persiska och inget mer.

 13. leifer Says:

  Fördelen med att ha ett registrerat konto är att man kan få mejl när trådar uppdateras. Annars blir det ju snabbat här att debatterna försvinner så fort Pär kommit med en ny tråd.

  @Pär Ström
  Kanske om du kunde ransonera hur ofta du kommer med nya trådar då?
  Minns en debatt i somras när du var ledig och då blir det mycket livfullt och intressant när samma tråd står överst i flera veckor.

  Sen vad gäller Trollen så är det svårt att värja sig mot. Det gör att i alla fall jag börjar tröttna och dessutom finns då risken att hela bloggen ses som oseriös med såna inlägg. Jag tycker man måste städa, ex som Torstensson säger, detta med bara en rad på persiska.

 14. Vansterwiki Says:

  Brunne och Wejeryd talar stolt om rättigheter för kvinnor medan man samtidigt bekämpar de som vill bekämpa de som arbetar aktivt och våldsamt med att inskränka kvinnors rättigheter. Svenska Kyrkan har bestämt sig för att medeltidens ideal är bättre än de moderna.

 15. leifer Says:

  Är inte heller kul när folk skriver att man är full etc. Även då personer som påstår sig vara seriösa som t.ex. ”läsaren” men som egentligen inte tillför nånting av innehåll. Det handlar då bara om att fördöma andra debattörer. Detta går inte heller att försvara sig emot då ju såna debattörer aldrig ber om ursäkt eller tar en sakdiskussion.

 16. QED Says:

  Feministisk statsvetare i Aftonbladet Debatt:

  ”Monarkins livskraft – mossiga könsideal” (25/12)

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article8318800.ab

 17. Hantverkare Says:

  @leifer 13:29
  Definitionen på internet troll är bl.a. en person som kommer in i diskussionen och använder sig av flera identiteter samtidigt för att ge sken av att de är många som har samma åsikt. Troll mobbar och trakasserar under flera nicknames för att få övertag i diskussionen.

  Det du däremot beskriver faller under yttrandefriheten som bara bloggaren själv kan begränsa. En blogg som vill begränsa vad folk får och inte får lov att skriva har ingenting att tillföra. Men bloggaren har rätt att göra som han vill. Risken är att bloggen blir en sluten grupp av människor som tycker samma sak. Det finns många sådana feministiska bloggar.

 18. Ellen Says:

  @ ConZor

  Fast om problemet är att för många i #prataomdet pratar om offer-historier är väl inte lösningen att man inte ska uppmuntra dom att tala. Snarare anser jag att man ska försöka uppmuntra flera att skriva ur andra perspektiv eller andra upplevelser.
  Jag tycker det behövs mer män i #prataomdet som skriver om sina negativa sexuella upplevelser.

 19. Grisen Says:

  Den där undersökningen med att kvinnor gör nästan 70% av all världens arbete trodde jag alla visste var lögn. Jag läste någonstans för ett år sen ungefär, att en amerikansk journalist grävt som tusan i det där och vägrat ge upp förens han gått till botten med det. Först så var det väl en kvinna som yttrade påståendet att kvinnor gör 70% av all världens arbete och när hon blev frågad vart hon fått det ifrån så hänvisade hon till en ”väns” undersökning, som ville vara anonym. Så ingen källa, bevis, eller något fanns för att stärka det där, men ändå så sågs det som sanning. Senare ett bra tag efter, efter mycket rotande efter den där undersökningen kom det fram att det fanns iaf en undersökningen och vid närmare analys av dem kunde man konstatera att männen blivit extremt diskriminerade över hela världen. I områden där män arbetade mest hade man valt att inte ta med i undersökningen och i områden där kvinnor arbetade mer hade man självklart tagit med. Pojkar och män som gick i skolor hade inte räknats med men kvinnor som var hemma under skoltid räknades som heltidsarbete och när pojkarna kom hem så arbetade dom inte enligt undersökningen. Mycket konstigt vinklad tycker iaf jag.

  Också konstigt att denna siffra kom fram då det är väldigt många flera män i Asien och ganska jämt i resten av världen.

  Så vad har denna undersökning bevisat? Att män världen över sitter på sina arslen och gör inget, när deras överlevnad står på spel. Tur att vi har kvinnor som vet hur man tar tag i arbetet.

  Tycker ni inte att det är konstigt att dom säger ”producerar hälften av all mat” som något negativt? 🙂 Matproducerandet verkar inte vara ett jobb i detta fall låter det som. Är matproducerandet världens första jämställda arbete? Så kan vi ju inte ha det! 🙂

 20. Ellen Says:

  @Grisen

  Du måste ha källa på det där.
  Rent spontant skulle jag vilja säga att det låter som rent bullshit. En rövarhistoria. Och just därför måste du ha källa.

 21. Anna F Says:

  @grisen, upprepa lögn och till sist blir den till sanning.

 22. Hanen Says:

  Att män bara skulle utföra 34 procent av allt arbete här i världen är en satans lögn som enbart går ut på att peka ut män som lata arslen och kvinnor som förtryckta offer som vi till varje pris ska tycka synd om.

  Varje människa som har förmågan att själv reflektera och beskåda sin omgivning ser omedelbart igenom den lögnen. Såtillvida man inte är en rabiat feminist – för enligt dessa könsrasister har ju vi män inget värde eftersom vi står för allt ont här på jorden.

  Börja med att titta i din egen omgivning. Ser det ut som männen runt dig går omkring och dräller för det mesta. Sedan kan du böjar blicka utåt. Ta en ordentligt funderare över hur välden ser ut. På riktigt, utan de rabiata feministiska glasögonen på näsan.

  Påståendet att män enbart utför 34 procent av allt arbete är ett fullständigt hån, en spottloska rakt i ansiktet på alla män som jobbar hårt. Och inte minst då på alla fattiga män som sliter med livsfarliga jobb för att försörja sina familjer. Exempelvis de 3 000 män som dör i kinesiska gruvor varje år.

  Att denna feministiska propagandalögn får upprepas om och om igen utan att bli ifrågasatt är ett fullständigt skämt. Det bevisar också att FN:s kvinnoorgan domineras av den vanliga västerländska offerfeminismen. Det är tragiskt och ojämställt. Som vanligt när feminismen får för mycket inflytande.

 23. Torstensson Says:

  Sen undrar man varför feminister gnäller och gör allt för att hitta kvinnor som klagar över att göra julmat. Anar man inte lite avundsjuka? Feministen som själv aldrig fick en kärnfamilj att vara lycklig med?

 24. JD Says:

  FN har för mig ingen som helst trovärdighet! Sedan har vi reabiatfeministiska föreningen UNIFEM som får använda sig av FN´s namn för att sprida lögner och myter precis hur som helst utan några källor eller någonting alls som bekräftar deras påståenden.
  Män i krigstjänstgöring räknas väl inte heller som något arbete utan endast som ett trevligt tidsfördriv?

  Låt julen vara till för Barnen och familjer och blanda inte in rabiatfeministisk gråtvalser om hur oerhört synd de är om alla dessa kvinnor som bara arbetar och arbetar.
  Sanningen är att väldigt många kvinnor i Sverige inte pallar med att arbeta mer än deltid innan dom går i väggen.

 25. leifer Says:

  @Hantverkare

  Det du däremot beskriver faller under yttrandefriheten som bara bloggaren själv kan begränsa. En blogg som vill begränsa vad folk får och inte får lov att skriva har ingenting att tillföra. Men bloggaren har rätt att göra som han vill. Risken är att bloggen blir en sluten grupp av människor som tycker samma sak. Det finns många sådana feministiska bloggar.

  Det jag menar är att man borde kunna kräva en ”god ton” på denna blogg. Dvs alla tjänar på det, inte minst Pär Ström då ju massa idiot-inlägg från troll faktiskt delvis ger ett sämre intryck. Jag ser inte varför demokrati måste innebära den skitnivå som trollen för med sig. Du vet väl att de stora dagstidningarna kallar stället där vanligt folk kan yttra sig på deras nyheter på webben för pissrännan. Förvisso kan man säga att det delvis beror på att folk beter sig som sämst när dom är anonyma, men samtidigt tycker jag det är ett översitteri mot vanligt folk. För många är seriösa och vettiga i sina kommentarer. Ofta får man faktiskt bättre information från kommentarerna än den ursprungliga journalistiska texten som ju allt som oftast är både för politiskt korrekt och för oinsatt.

 26. leifer Says:

  Hantverkare

  Vet inte hur jag lyckades göra min text till kommentar men hoppas den är läslig.

  pissrännan är väl dessutom ett uttryck för maktelitens förakt för den lilla människan och demokratin. Dvs synen att vanligt folk är för okunniga för att vara med att styra landet.

 27. Hantverkare Says:

  @leifer
  Jag har precis läst ”kuk-diskussionen” med Lilja, Läsaren etc så nu förstår jag bättre vad du menar. Visst kan man kräva god ton. Det är det minsta man kan göra och egentligen redan gör på de flesta bloggarna. Men sådana kallas för vulgära debattörer eller nåt åt det hållet.
  Pratar man om troll så menar man i de flesta fall folk som uppträder i en och samma diskussion under flera nicknames för att ”trolla fram” utgången av en diskussion. Eller för att misskreditera obekväma debattörer. Det finns olika sätt på raffinerade utspel som trollfolket är duktiga på. Sånt är inte schyst och borde motarbetas!

 28. leifer Says:

  Hantverkare, då får du läsa mitt svar som jag skrev nu precis till ”Lilja”. 😉

 29. Lorem Ipsum Says:

  En lösning på trollproblemet:

  1) Tillåt inte kommentarer som är för korta. Korta kommentarer är det enda troll kan prestera och även om det inte är ett troll i farten så tillför inte korta kommentarer så väldigt mycket till diskussionen.

  2) Tillåt inte massiva blockquotes. Massiva blockquotes skapar mer brus än det tillför information.

  3) Mata inte trollen. Det betyder att man som kommentator måste höja sin nivå på impulskontrollen och inte reagera på allt som skrivs.

  Att tvinga folk att registrera sig är som sagt var ett recept på att bloggen blir ett plats för en liten klick och det gagnar ingen.

 30. Jakob Says:

  Jag kan inte låta bli att kommentera ett program som gick härförleden. Det var lika förbluffande otidsenliga som fascinerande programmet Historien om ett fotografi från 1986. För den som inte minns det gick det ut på att redaktionen hade plockat fram ETT fotografi som en berättarröst berättade om i ca 5 min. Fascinerande och fängslande.

  I alla fall handlade det om Jenny som låg i barnsäng i början på 1900-talet och skulle föda med barnmorskan bredvid. Det var mitt ute i ödemarken i Norrland. Barnmorskan fick skida 2 mil med utrustningen på ryggen men hade tur och fick sedan skjuts. Fadern till barnet hade i jakt på jobb varit tvungen att jobba som skogshuggare i Södermanland.

  Det man nu ska fråga sig är följande:

  1) Tror ni mannen flyttade till Södermanland för att det var så otroligt givande att vara skogshuggare?
  2) Tror ni barnmorskan funderade på om hon var utsatt för ett strukturellt mansförtryck?

  Det finns ytterligare ett program i samma serie om just skogshuggare. Det är mitt i smällkalla vintern, typ -15 grader utomhus. Ändå sitter skogshuggarna (alla män) i bara skjortorna och låter sig fotograferas. Detta berodde på att skogsarbete var otroligt ansträngande och därmed så värmealstrande att ytterkläder var onödiga. Det alla borde fråga sig nu är om männen gjorde detta för att förtrycka sina kvinnor eller för att försörja sina familjer.

  Jag undrar om någon ens inser hur hårt livet kunde vara förr. Min gissning är att männen ställde upp för sina familjer för att de skulle överleva, samma sak gjorde kvinnorna. Det var inte snack om något patriarkat, det var överleva som gällde.

 31. Torstensson Says:

  Tillåt mig att hålla med. Till mycket , och till en del annat inte. Som den jämställdist jag i sanning är vill jag få tala fritt.

  Det finns det en annan aspekt av ”trollandet”. Jag tycker att det är viktigt att visa att man blir förbannad, att man reagerar så taket måste hållas högt.

  Feminismen tjänar faktiskt på att vi blir artiga killar med vattenkammat hår eftersom dom ALDRIG(många av dom) skulle få för sig att ta en diskussion på sansad nivå. Titta på Gudrun Schyman, hon hänger kanske inte här, men hon använder väldigt mycket härskartekniker i studion och i radio. Hon avbryter folk och kommer med känsloargument etc. Allt är tillåtet och det har ju många feminister annammat hårt. Det är lite retilhjärnatankande men det funkar mycket bättre att vara tuff och kaxig tillbaka. Så min poäng är att vara medvetna att en feminist är sällan rumsren och att det absolut inte är fel att visa sig förbannad på en ideologi som skadat män och pojkar så mycket som den har. En stor anledning till att radikalfeminismen fått sånt genomslag i Sverige beror ju på att svenska män och kvinnor har en konsensusmentalitet som slår alla rekord i världen.

  Det låter märkligt, men jag tänker inte låta Hanna Fridén ha monompol på svordomar, tvärtom det är vi som äger rätten att vara förbannade, inte feministerna.

  Jag tycker det är ädelt att förelså snällare och artigare ton som Andreas Nurbo gör, men jag är tillräckligt luttrad i fina kretsar och i mindre fina.

  Som Erik Axel Karlfeldt sade ”Jag talar med bönder på böndernas vis och med lärde män på latin”

 32. Andreas Nurbo Says:

  TOrstensson: Rörelsen tjänar inte på att folk beter sig som tölpar.

 33. Lasse Says:

  @Andreas

  Du har missar hela gréjen, inte ridderlighetsyndromet….please.

 34. Torstensson Says:

  Andreas Nurbo

  Tölp och tölp.

  Rörelsen tjänar nog en del på att visa att vi är förbaskade. Det behöver inte betyda pajkastning och könsord. Vet du hur jag satte mig i respekt hos en radikaldeminist som jag var tvungen att dela lägenhet med i mitt jobb? Genom att sätta ner foten ordentligt och säga vad jag tycker om feminismen.

  Jag är jävligt förbannad. Det var sufragetterna en gång i tiden också.

  Allt behöver inte var mys. Men jag vet att du gillar det.

 35. Torstensson Says:

  Vad du försöker göra Andreas, det är att sätta dig i respekt hos feminister.

  Den respekten kommer du aldrig få. Det måste du förstå.

 36. leifer Says:

  Torstensson

  Stämmer nog rätt väl. Feminismen är en totalitär ideologi, antingen är man med eller så är man emot. Och räknas man som emot så finns inga spärrar. Dom visar också med sitt trollande att dom helt saknar moral.

 37. Erik Says:

  Inte för att FN i allmänhet och UNIFEM i synnerhet har någon som helst trovärdighet som källa …men ifall nån är dum nog att betrakta saker som FN säger som mer trovärdiga än lobbyister från företag som McDonnell Douglas så kan vi passa på att ge nyckeln till att MOSA deras argument. Så här är den magiska lösningen:

  Tidigare i världen så existerande inte ideologin individualism (särskilt inte i den radikala variant som promotades under efterkrigstiden) och i den form som vi har individualism och som FN/UNIFEM bygger sitt resonemang på – ja då finns den inte i större delen av världen. I Större delen av världen så är det familjen som gäller… individuella mätningar är sålunda helt värdelösa.

  De visar bara att FN misslyckats att skapa familjehatande individualister och egoister av samma sort som FN:s egna höjdare är och vill alla andra skall vara. Det här handlar om ren ideologi, FN är en ideologisk toppriden organisation som försöker skapa en specifik värld.

 38. Eric Says:

  Detta säger allt.. Gå ur Svenska kyrkan!!

 39. Andreas Nurbo Says:

  Lasse: Tror snarare tölparna inte fattar vad de sysslar med. Beter sig värre än de som de vill ”hata”. Det är en löjligt beteende.

  Torstensson: Sätta mig i respekt? Jag slåss om de själar som vacklar på kanten. Så ett tvivel. Att bete sig som en tölp skickar bara folk över kanten till dem motsatta sidan eller helt enkelt alienerar folk från rörelsen för de kan inte identifiera sig med den. Osv.

  Tölpar skapar dessutom ett otrevligt debattklimat, spär på trollbeteende, tar fokus från de viktigare sakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: