Kvinnor föredrar rik make framför karriär

by

Det här kommer att få alla feminister som hör talas om det att tugga fradga av vrede.

Kvinnor vill fortfarande ”gifta upp sig” och föredrar naturligt män som tjänar mer än de själva, visar en ny rapport.

Det är en myt att de flesta kvinnor vill vara ekonomiskt oberoende, säger Catherine Hakim på London School of Economics.

Hon säger vidare att fler kvinnor väljer att gifta sig rikt nu än på 1940-talet, trots ”åratals jämställdhetskampanjer”. Vidare säger hon att orsaken till att män dominerar bland höga positioner är att kvinnor helt enkelt inte vill göra karriär. Citat:

”Women’s aspiration to marry up, if they can, to a man who is better-educated and higher-earning persists in most European countries. Women thereby continue to use marriage as an alternative or supplement to their employment careers. This is also true in the Nordic countries.”

Läs mer här. Tack för tipset, Per-Arne!

En självklar kommentar jag vill göra är att de individuella variationerna naturligtvis är stora. Ovanstående forskningsresultat gäller genomsnitt. Det finns karriärsugna kvinnor och hemmasuktande män också. Men faktum är att redan en liten skillnad i ett genomsnittsvärde snabbt får genomslag i statistiken. Och då blir det olika utfall för de två könen, utan att det för den skull ligger diskriminering bakom.

 

58 svar to “Kvinnor föredrar rik make framför karriär”

 1. Lucifer Says:

  Citerat om kvinnor:

  ”Det är ju allmänt känt att man inte ska ge en kvinna för mycket makt i ett förhållande (läs: toffla) eftersom hon då blir satan själv. Kanske är det så att kvinnor har så pass stort behov av att projicera sina negativa känslor och displace (missplacera? :P) på dem som står henne närmast att hon tar varje chans hon får”.

 2. David Holman Says:

  Hur kommer genuskomplexet reagera? Med vrede. Dock förutsätter detta att de vill lägga märke till studien. Troligen inte.

  Än en gång, biologin ger sig en påminnelse.

 3. AV Says:

  Jag frågade mina modeelever hur de ställer sig till karriär/gifta sig rikt. Oroväckande många skulle hellre gifta sig rikt och slippa jobba än att skapa det där modemärket alla vill ha.
  Kanske dags att forska lite på feminiteter istället för allt negativt om maskuliniteter. Feminister brukar ju vara bra på att beskriva hur män är, men någon negativ kritik mot kvinnors val som subjekt görs inte.

 4. Hanen Says:

  Jag har länge funderat på en sak som jag verkligen skulle älska att se en undersökning på. Och det är hur gott ställt män och kvinnor egentligen har det på riktigt i jämförelse med varandra. Alltså en undersökning som tittade på hur mycket pengar och vilken standard män respektive kvinnor i samma ålder har.

  Jag tror nämligen att om man tar en man och en kvinna i samma ålder så har den genomsnittliga kvinnan det bättre förspänt ekonomiskt än den genomsnittliga mannen. Och detta eftersom kvinnor oftast söker sig till äldre män som har kommit längre i karriären.

  Jag kan bara ta en titt runtikring mig själv och fundera över hur mina jämnåriga kvinnliga respektive manliga vänner har det. Eller hur jag själv har det jämfört med yngre, respektive jämnåriga kvinnor.

  Och det jag ser är att de kvinnor som är 5 – 10 år yngre än mig själv har samma levnadsstandard som mig själv. Jag ser också att mina jämnåriga kvinnliga vänner och kollegor mycket tidigare än mig hade möjligheten att skaffa hus eller fin bostadsrätt, att de reser mer än mig, har tillgång till finare bil, och så vidare.

  Som sagt – skulle verkligen vara intressant at veta hur det ligger till. Personligen tror jag som sagt att kvinnor som grupp generellt sett har det betydligt bättre ekonomiskt än män eftersom de använder oss män som ekonomiska språngbrädor.

 5. BB Says:

  SV Hanen…ja det skulle vara väldigt intressant att göra en studie i det

 6. Info Says:

  SAMORDNAD OCH LÄNGE PLANERAD AKTION

  Gudrun Schymans krav i Feministiskt perspektiv och i en mängd dagstidningar gör sig återigen påmint idag – nu alltså i Sveriges radio.

  I en lång rad nyhetssändningar sedan tidigt i morse har riksradion rapporterat om Feministiskt perspektivs efterlysning av fler förskolor och fler genuspedagoger men avskaffande av vårdnadsbidrag.

  Nu strax tas samma sak upp återigen. Nämligen i programmet Studio Ett. Göran Hägglund ska grillas. En så utstuderad samordning av ett visst utspel av en radikalfeministisk lobbyorganisation och samma utspel av flera olika riksradioredaktioner har naturligtvis krävt en hel del planering och framförhållning bakom kulisserna.

  Och inte nog med det. Just idag kommer DEJA-utredningarna med sitt slutbetänkande. Sveriges radio står även här till tjänst som okritisk megafon.

  Redan för femtio år sen bestämde riksdagen, att könsskillnader mellan pojkar och flickor skulle utplånas. Men mycket litet har hänt sen dess, konstaterar DEJAs Anna Ekström förvånat och sorgset.

  DEJAS slutsats: En ny statlig myndighet med en mäktig (kvinnlig) generaldirektör bör inrättas med uppgift att i detalj övervaka, att alla skolors kognitiva beteendedressyr skärps och utförs enligt de statsfeministiska kraven.

  Jag är säker på, att Tanja Bergkvist kommer att ta upp saken i sin blogg inom kort. Det ska bli intressant.

 7. Erik Says:

  Hanen:

  Om du bara anar vilket getingbo du sparkade på….

  Svaret är såklart att kvinnor har mycket bättre ekonomiskt ställt än män. Detta är vidare mycket lätt att bevisa med en gammal princip

  Cui Bono!

 8. Erik Says:

  BB:

  Det behövs ingen studie, svaret finns tillgängligt för blotta ögat utan problem, fast vill du ha bekräftelse så kan du ringa några telefonsamtal till rätt personer.

 9. Torstensson Says:

  Hanen

  Jag ser samma saker. Jag har dock skrivit omd et här före dig =) (jag skämtar lite men det är sant).

  Jag har alltid sagt kvinnor som har ett förhållande kommer snabbare ut i livet än män. Det är lättare redan som flickor att tjäna pengar tex genom att det oftast är flickor som får passa grannfamiljens barn . De debuterar tidigare i sexlivet också. Jag kommer ihåg när man på min tid gick i nian, då hade de flesta killar inte legat med någon men de flesta jämnåriga tjejerna gick runt med 20 åriga killar som dom satt och skröt om.

  Det enda positiva med att vara man är att man inte är passé vid 45. Man kan byta upp sig genom att skaffa 20 år yngre tjejer, det är inte riktigt så med kvinnor. Man ser inte många snygga 20 åriga killar som vill ha en kvinna som passerat 40.

  Och det faktum gottar jag mig åt ibland.

 10. Torstensson Says:

  Min syster är 25. Hon dejtar just nu en 49 årig man.

  Hon ser bra ut och det gör inte han.

 11. Erik Says:

  Torstensson:

  Och 10.000 kronors frågan?

  Vad jobbar hon med? Vad jobbar han med?

 12. Gonzo Says:

  Äntligen börjar det röra på sig lite. Skönt att någon törs öppna munnen i detta tabubelagda ämne

  ”Men enligt Niklas Långström kan mörkertalet när det gäller kvinnors sexbrott vara ännu större än mäns”
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2284969/experten-vi-vet-valdigt-lite-och-morkertalet-kan-vara-stort

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2284968/trebarnsmamma-greps-for-barnporrbrott
  Kvinnans ursäkter låter väldigt ihåliga

  ”- Eftersom jag inte visste vad de innehöll, så öppnade jag dem. De innehöll vidrigt snusk med barn. Jag minns att det var utländskt material, jag tror att de talade tyska. Mitt stora fel är att jag inte gjorde polisanmälan. Nu riskerar jag själv att hamna i fängelse – på Hinseberg”

  Jag tvivlar på att polisen skulle komma på besök efter flera år bara för att hon ”råkat” klicka på några länkar.
  Polisen har garanterat mer kött på benen än bara några ”klickningar” för några år sedan.
  Jo det här låter ju intressant.
  ”Genom att återskapa chattloggar och telefontrafik har polisen nu kunnat studera konversationerna mellan huvudmannen och kvinnorna.
  I flera av dem begär kvinnor att få barnpornografiskt material skickat till datorn.”

 13. Gonzo Says:

  Det låter ju väldigt konstigt att hon inte avbröt kontakten med mannen om han ville prata grov barnporr som hon dessutom avskyr.
  Varför ens fortsätta kontakten?? Vilken normal människa som helst skulle avbryta all form av kontakt med en sådan person omedelbart.

  ”En av kvinnorna berättar nu om hur hon lärde känna fabriksarbetaren på nätet – och det väntande åtalet:
  – Vi träffades på Spraydate. När vi chattade på MSN kom han ofta in på vuxensnusk – men också grov barnporr, som jag avskyr”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2284968/trebarnsmamma-greps-for-barnporrbrott

 14. leifer Says:

  Feminismen och genusvetenskapen, var är den när det kommer till att problematisera kvinnor och kvinnors beteende i detta?

  Man håller på att utveckla nu ett samhälle där kvinnor får räkmacka. Vill dom ändå jobba och göra karriär så kommer dom mötas av positiv särbehandling, så att man får ”jämställda” arbetsplatser.

 15. leifer Says:

  Torstensson

  Det handlar om makt. Din syster får makt genom sin ungdom, fertilitet och utseende gentemot den äldre mannen.

  Hon känner inte samma makt gentemot en man med samma ålder som henne själv.

  Det blir då en maktbalans i förhållandet, i alla fall om mannen då har byggt upp en karriär med stabilt jobb, pengar på banken och bra boende liksom fin bil.

 16. barfota Says:

  Datingsidorna och telefondating kostar ju dessutom pengar om man är man förstås, så där blir nog inte så många napp där heller.
  Phone Café Män 3,50 Kr/min Tjej 0 Kr/min
  Telefiket Män 3,50 Kr/min Tjej 0 Kr/min
  Träffpunkten Män 9,90 Kr/min Tjej 0 Kr/min
  Drömdejten Män 4,55 Kr/min Tjej 0 Kr/min
  Myshörnan Män 3,50 Kr/min Tjej 0 Kr/min
  Zapp Date Män 9,90 Kr/min Tjej 0 Kr/min

  Man kan j inga och gnälla över detta m man så vill till företaget som liggerbakom en del av dessa seriösa företag:

  Tel Kundtjänst 08-611 96 00
  Postadress:
  Trepe Sweden KB
  Box 34
  263 21 Höganäs

 17. michael Says:

  Anna Ekström är själv feminist som leder Deja självklart skulle hon inte säga sanningen att skolan är ett matriarkat som diskriminerar pojkar det var oxå intressant att se svt rapport där två kvinnliga journalister feminister med sitt reportage när pojkar får dåliga betyg så beror det till största del på dom själva för att sedan tala om tjejers dåliga betyg i gymnastik då är det lektionernas uppbyggnad & lärarnas fel

 18. Elakingen Says:

  Klart att kvinnor föredrar en rik partner framför en fattig. Åtminstone om allt annat är lika bra.

  Och jag kan inte klandra dem. För personligen skulle jag om jag fick välja ta en rik kvinna framför en fattig om de var exakt lika bra i övrigt, som personlighet, personkemi, etc.

 19. Magnus Says:

  Läste precis på text-tv angående en utredning om jämlikheten iskolan att man uppmärksammar att pojkar presterar sämre än flickor och att flickor/tjejer är kraftigt överrepresenterade på högre utbildningar – dock visar utredningen också att tjejerna mår sämre.
  Eftersom pojkar/unga killar har en 3 ggr så stor självmordsfrekvens så är det snarare befogat att anta att killar mår minst lika dåligt eller sämre och att man hittills inte varit framgångsrik i att nå fram till dessa killar. Ojämställdheten är inte att flickor mår sämre utan att killars dåliga mående inte fångas upp i lika stor omfattning.

  Detsamma gäller medellivslängden. Det ropas från feministhåll på mer forskning kring kvinnors hälsa och att det bara forskas på män – men när medellivslängden för män är 5 år lägre än kvinnors så är det väl rimligt att krutet läggs på det förföfdelade könet ?
  mvh magnus

 20. leifer Says:

  @Elakingen
  ”För personligen skulle jag om jag fick välja ta en rik kvinna framför en fattig om de var exakt lika bra i övrigt, som personlighet, personkemi, etc.”

  Roligt sagt men inte verklighetsförankrat.

  Troligen skulle du inte göra som du säger i praktiken. För det handlar om maktbalans. Och med en rik kvinna är du i underläge. Dvs för män är beteendet normalt omvänt mot kvinnor.

  Ett tydligt exempel på det är fruimport.

  Nu sägs det ju att kvinnor är dom som egentligen väljer, så då skulle just den rika kvinnan inte välja en fattig man. Fattiga män är dessutom ofta rätt dåligt utbildade och blir då inte nåt direkt intellektuellt utbyte för den rika kvinnan. Handlar det om sex så kommer hon antagligen tröttna till slut och förhållandet därmed också.

 21. Sofia Says:

  Leifer: så det du säger är att män vill ha fattiga kvinnor som de har makt över?

  Jag är ihop med en (relativt sett) fattig man med en deltidsanställning inom omsorgen. Han är underbar.

 22. leifer Says:

  Sofia, ska vi prata om ditt förhållande nu?

  Ok, jobbar du heltid då?

  Är du mycket vacker?

  Är ni jämgamla.

  Etc

  Dvs hur ser maktbalansen ut i ert förhållande?

 23. David Holman Says:

  Michael
  Har du en länk till det? Det är något jag är minst sagt intresserad av får jag säga.

 24. leifer Says:

  Sofia

  Glömde, har ni barn?

  Och om ni skaffar, hur klarar ni ekonomin med din kille med deltid inom omsorgen?

 25. Sofia Says:

  Leifer: argumenterar du för att jag ska dumpa honom och skaffa nåt rikare? Jag är rätt ful är även dålig på avsugningar och smicker, så jag tror det blir svårt.

  Jag är socionom och räknar med att få ett heltidsjobb tämligen snart. Vi planerar att skaffa barn tämligen snart (inom de närmsta åren), samt flytta till hus (ett billigt visserligen) och köpa bil innan året är slut.

  När vi flyttade ihop i min lägenhet så sparade han ca 2500 i månatliga kostnader. Tror du att han är en gold-digger?

 26. Sofia Says:

  Maktförhållanden är rätt svårt, jag menar jag är ju feminist, så jag viill gärna säga att vi är rätt jämställda och att det jämnar ut sig:

  han är lite äldre
  jag har en examen
  han tvättar
  jag städar
  han betalar sportkanalerna men å andra sidan så kan han dra av det på sitt skrivföretag (som han inte tjänar några pengar på när han har dragit av för sportkanalerna, det är mest för att han ska ha en ursäkt för att kolla på fotboll)

  Jag kmo precis på: Han har fått mig att börja med skidåkning, betyder det att vi har ett assymetriskt maktförhållande och att han dominerar mig?

 27. Sofia Says:

  PS även när jag var singel ringde jag aldrig till dejting-telefonlinjerna för jag tyckte att det var så orättvist att kvinnor fick ringa gratis medan män fick betala. Jag internetdejtade, mycket mer demokratiskt.

 28. Sofia Says:

  Och Leifer, du svarade ju aldrig på min fråga om hurvida män vill ha kvinnor som de kan dominera. Tror du att han bara är ihop med mig för att jag är lättdominerad?

  Och det där ekonomiska, det fixar vi, vi är rätt billiga i drift bägge två, och våra ungar kommer inte att få märkeskläder.

 29. Sofia Says:

  Jag har honom mest för barnpassningens skull, jag menar det verkar inte riktigt rätt att sätta ungen på dagis när den är 6 mån, så nån måste ju vara hemma, och eftersom jag har examen och troligen kommer att jobba heltid så blir det ju han. Det blir mest ekonomiskt försvarbart helt enkelt.

 30. michael Says:

  David svt play nyhetsprogram det är intressant när man intervjuar killen som kommer med en massa snömos men i rapport 18.00 så säger en annan kille som blev intervjuad att tjejerna favoriseras självklart fick inte han vara kvar till det senare rapport han klipptes bort sedan kommer reportaget om gymnastik kolla vilken skillnad det är börjar 5.30 in i programmet

 31. Hanen Says:

  Visst är det så Torstensson. Kvinnor kommer generellt sett snabbare ut i livet än män. Sedan finns det ju undantag som det alltid gör.

  Jag minns precis som du också skriver hur man som kille på allvar började förstå detta någon gång i högstadiet. Det blev liksom så tydligt när den ena efter den andra tjejen i klassen plötsligt dök upp med en flera år äldre pojkvän. Det var dessa killar som gav tjejerna status, möjligheten att komma iväg på häftiga fester, tillgång till bil, lägenhet i stan, och så vidare.

  Och så fortsätter det enligt min mening genom livet, även om det förmodligen är allra tydligast i unga år. Men visst, jag närmar mig de fyrtio och jag kan fortfarande se hur jag själv snarare ligger i fas resursmässigt med kvinnor som är 5-10 år yngre än mig själv än med jämnåriga kvinnor. Och det är något jag hela tiden kan se i min omgivning också.

  Detta är faktiskt ett av skälen till att jag personligen känner en sådan avsky för feminismen. För när jag tittar på mitt liv, tänker efter på hur jag har fått kämpa själv för allt jag har, och samtidigt reflekterar över ovanstående så blir det jävligt magstarkt när man från feministerna får höra att man glider på en räkmacka och att man befinner sig i en slags överordning.

  Ännu mer frånstötande blir det när man tittar på det faktum att kvinnor lever längre än män och därmed även i slutet av livet kan dra nytta av det manskollektivets skapar ekonomiskt. Då kan man ju nämligen konstatera att kvinnor som grupp generellt sett har en avsevärt längre period av välmående än män och att de dessutom genom livet har en högre levnadsstandard än männen.

  Så man undrar ju verkligen vem fan det är som glider på en räkmacka egentligen?

 32. michael Says:

  Sofia när en feminist säger att dom har ett jämställt förhållande så har det så gott som alltid varit hon som satt upp reglerna för vad som är jämställt

 33. Sofia Says:

  Michael: vad är dina regler för när ett förhållande är jämställt?

 34. leifer Says:

  Sofia

  Leifer: argumenterar du för att jag ska dumpa honom och skaffa nåt rikare? Jag är rätt ful är även dålig på avsugningar och smicker, så jag tror det blir svårt.

  Varför älskar feminister grovt språk och underförstått utan att jag får säga nåt tillbaka?

  Jag är socionom och räknar med att få ett heltidsjobb tämligen snart. Vi planerar att skaffa barn tämligen snart (inom de närmsta åren), samt flytta till hus (ett billigt visserligen) och köpa bil innan året är slut.

  När vi flyttade ihop i min lägenhet så sparade han ca 2500 i månatliga kostnader. Tror du att han är en gold-digger”

  När du jobbar heltid och han halvtid, dvs när du blir huvudsakliga familjeförsörjare så kommer maktbalansen ändras radikalt.

  Maktförhållanden är rätt svårt, jag menar jag är ju feminist, så jag viill gärna säga att vi är rätt jämställda och att det jämnar ut sig:

  Jag kmo precis på: Han har fått mig att börja med skidåkning, betyder det att vi har ett assymetriskt maktförhållande och att han dominerar mig?

  Ironi är skojigt?
  Men just nu är det han som drar in huvudparten av intäkterna, då drar på dig skulder.
  Samtidigt har du den huvudsakliga reproduktiva makten. Just nu kanske det är 50-50 då.

  Och Leifer, du svarade ju aldrig på min fråga om hurvida män vill ha kvinnor som de kan dominera.

  Jag har inget givet svar där, men om du omformulerar frågan kanske jag kan svara.

  Tror du att han bara är ihop med mig för att jag är lättdominerad?”

  Finnns givet mycket annat i ett förhållande och anledning att vara ihop än bara ”maktbalansen”. Men maktbalansen är som som kan försvåra chanserna för ett förhållande, speciellt när det går emot gamla könsroller. Dvs det klassiska problemet när kvinnan tjänar mer än mannen, där bl.a. kvinnan tappar respekten för sin man.

  Och det där ekonomiska, det fixar vi, vi är rätt billiga i drift bägge två, och våra ungar kommer inte att få märkeskläder.”

  Ungar är dyrare än man tror, liksom bilar…
  Ska ni skaffa hus/bostadsrätt så får ni konkurrera prismässigt med par där båda jobbar heltid.

  Jag har honom mest för barnpassningens skull, jag menar det verkar inte riktigt rätt att sätta ungen på dagis när den är 6 mån, så nån måste ju vara hemma, och eftersom jag har examen och troligen kommer att jobba heltid så blir det ju han. Det blir mest ekonomiskt försvarbart helt enkelt.”

  Svårt att debattera om/när du blandar ironi med verkliga åsikter. Igen tror jag det kan vara tufft för Er att utmana könsrollerna när du jobbar heltid och han tar mest hand om barnet. Men tycker det är mycket positivt att ni försöker!

 35. Sofia Says:

  Leifer: vilka könsroller tror du att det kommer att vara svårt att utmana om jag jobbar heltid och han tar mest hand om barnet? Den om mannen som familjeförsörjare eller den om kvinnan som vårdande och omhändertagande? Eller menar du att vi kommer att reproducera det traditionella mönstret fast tvärtom – att han blir omhändertagande och jag blir försörjare? Och menar du i så fall att detta är möjligt eftersom dessa egenskaper inte är biologiskt betingade?

  Och vad gäller bilar, barn och bostadsrätter – det är inte som att vi bor i stockholm eller de mer fashionabla villaförorterna till Malmö, behöver köpa nytt – vi reder oss nog. Men jag tycker naturligtvis att det är fint att du bekymrar dig för oss.

  *****

  ”Varför älskar feminister grovt språk och underförstått utan att jag får säga nåt tillbaka?”

  Jag ber om ursäkt ifall du tog illa upp av mina vulgariteter. Men jag måste säga att jag inte tycker att ”smicker” och ”avsugningar” är så väldigt grovt, och jag menade faktiskt bara att beskriva delar av problematiken jag har kring att bli ihop med en äldre rikare man, bortsett ifrån att jag har svårt för att låta mig bli dominerad.

  Vad gäller våra intäkter: vi har inte gemensam ekonomi just nu. Eller, vi delar lika på hyran, TV-avgiften, internet, elen samt vi turas om att handla mat. Jag klarar faktiskt av min del av utgifterna trots att jag är student, de ligger bara på omkring 3500 vilket ligger gott och väl inom ramen för vad jag tjänar på en månad (tar inte CSN).

  Förstår jag dig rätt om jag läser dig som att maktbalansen är ett större problem i relationer där man ”går emot gamla könsroller. Dvs det klassiska problemet när kvinnan tjänar mer än mannen, där bl.a. kvinnan tappar respekten för sin man.”, och att du alltså menar att det är bättre med en maktobalans till mannens fördel?

  ”Svårt att debattera om/när du blandar ironi med verkliga åsikter”
  Du har rätt, jag borde inte ha sagt det där om barnpassning, tjatat så mycket om gold-digging, eller brett ut mig om min oro för att vara dominerad – inget av det där är ju sant, och även om det var ganska roligt så upplever jag att det sänkte nivån på diskussionen för mycket. Sanningen är ju den att jag är ihop med honom för att jag älskar, respekterar och vill ha barn tillsammans med honom.

  Jag skulle dessutom vara hemskt intresserad av dina kriterier för ett jämställt förhållande, utöver Michaels.

 36. Elakingen Says:

  @leifer

  Bara för att en kvinna har mer pengar än mig behöver det inte påverka maktbalansen. Jag har en del pengar själv nämligen. Dessutom är pengar som bekant inte allt i ett förhållande eller det enda som ger makt.

 37. barfota ännu elakare Says:

  @Elakingen

  Visst är det då besynnerligt att relationerna och kärleken avtar i takt med pengarna på banken eller att man inte är intressant när man blir fattig och arbetslös. Pengar är inte allt men absolut nödvändigt om en relation skall fungera bra.

 38. Nu händer det snabbt saker i Manssverige (och i Kvinnosverige) « Aktivarum Says:

  […] vill ha en annan sorts kvinnor så vill en stor andel av de kvinnor man har trots allt hellre gifta sig rikt och vara hemma med barnen än att […]

 39. Erik Says:

  leifer:

  ”Det handlar om makt. Din (Torstenssons) syster får makt genom sin ungdom, fertilitet och utseende gentemot den äldre mannen.”

  Det handlar inte om makt. Faktum är att hela diskursen om makt är ett stort skämt. De flesta är så inskolade i diskursbildade låtsasforskares standard de försöker besvara ickefrågan vem som har makten. Diskursare har i åratals sagt att män har makten – det är naturligt du försöker kontra med ”kvinnor har makt också”

  Problemet är dock inte i svaret utan i frågan. Frågan tar för givet intellektuellas definition av makt är korrekt. Att försöka besvara frågan legitimerar deras definitioner av makt oavsett vilket svar man ger. Det är frågan som är svaret.

  ”Hon känner inte samma makt gentemot en man med samma ålder som henne själv.”

  Det handlar inte om makt. Det är huvudsakligen USA-liberala vänstern som fått folk att tjata om makt till höger och vänster. Makt som de beskriver den existerar dock inte. De har styrt debatten så länge att ingen har kommit sig för att call the effin bluff.

  En relation handlar inte om makt, en relation handlar om ömsesidiga behov. För att kvinnans behov skall uppfyllas måste mannen ha en viss position som hon GER honom (han tar inget, allt är frivilligt) hon har ett behov hon inte kan motsvara på egen hand.

  Det skiljer sig inte från ett företag där du får använda företagets tillgångar för att hjälpa företaget men du får bara använda dem på det sätt företaget bestämt – du får ingen ”fri makt” att göra vad du vill med. Du får en position för ett specifikt syfte, du får inte ”makt” att göra vad du vill.

  Warren Farrell var nog den första att påpeka denna mycket stora skillnad.
  Han jobbade med en man som tillhörde de 2% rikaste i hela USA (kallad Ralph). Men hade han någon riktig makt? Nej… han gjorde bara vad folk sade åt honom fast bättre än de andra som gjorde samma sak.

  ”Det blir då en maktbalans i förhållandet, i alla fall om mannen då har byggt upp en karriär med stabilt jobb, pengar på banken och bra boende liksom fin bil.”

  Det blir balans javisst men balansen handlar inte om makt. Balansen handlar om att om hon vill du skall uppfylla behov så måste hon också ge dig de verktyg du behöver för att uppfylla de behoven. Att inte göra det vore vansinne och nåt ni bägge förlorade på.

  Att göra tvärtom har fungerat så statistiskt dåligt att den som ändå eftersträvar det är att jämställa med nån som drar ett till kort på 20 i blackjack och hoppas på ässet.

 40. barfota Says:

  @Erik

  ”En relation handlar inte om makt, en relation handlar om ömsesidiga behov. ”

  Helt sant. Jag blev också litet konfunderad över makt tänket.

 41. Torstensson Says:

  God Aftonl kära brödrar och systrar. Sanna jämställdister. God Afton till er alla feminister också för den delen. Tillåt mig att få säga något på nattkvisten.

  Först och främst ett mycket välforumulerat och bra summering av Hanen.Trevligt att ha dig här, har inte sett dig innan!

  Håller helt med i att det är oförskämt att feminister tror att överordningen, ”patriarkatet” gynnar män. Det gynnar bevisligen kvinnor i allmänhet och få män i synnerhet. Bevis som ser dagens ljus förvisso men som sällan läggs i kamerans fokus.

  Jag kan se tjejer i Sverige som är 10 år yngre än mig komma rattandes i en BMW M6 Cabriolet. Den bilen tillhör ju garanterat hennes sugardaddy. Men det är hon som kör den och det är hon som njuter av att få sitta i en sådan racerbil. Jag fick slita som ett djur för min. Slita mej genom hela livet, gjort många fel, retat upp många, men jag har slitit !

  Att slita som ett djur borde ändras till att slita som en karl ! För det är det vi gör här i livet. Och när vi då lever detta jäkla slavliv så gör vi det för det vackraste som finns, nämligen kvinnor. Helt och hållet. Makt säger vissa, ja är det inte samma sak? Drivkraft !

  Jag sett det i hela mitt liv. slavlivet, sparkarna i röven av kvinnor (som Erik så träffsäckert uttryckte det), ändå älskar jag kvinnor. Min biologi är fanemaj mitt ok här i livet, ett ok tungt att bära, men den där vinande piskan från STATSBLINDA MAKTGALNA feminister får hemskt gärna sluta piska min rygg.

  Tjejer har bättre ekonomisk livstandard (om man kan uttrycka sig så) än sina jämnåriga killar. Det är dags att prata om det, låt oss prata om detta. Sätt en feminist i en manskropp och ge henne hans biologiska funktioner så kommer hon att gå i exakt samma tankar, stora som små, men tanken finns där. Att patriarkatet inte finns.

  Det vore otroligt intressant att studera jämställdheten ur det perspektivet. Det vore humanistiskt. Det vore rättvist. Det är svårt.

  Jag klagar inte över att jag tror att min tes stämmer, jag klagar över det faktum att feminister klagar och tror på att vi män lever på en räkmacka. Att mannen så lättvindigt tillskrivs den vinnande rollen i dagens samhälle. Hur kan man så självklart hävda att en kvinna är ett offer när det i sagornas värld alltid är prinsessan som är målet. Hur kan det vara så självklart att tro att de flesta kvinnor inte vill ha den rollen. Hur kan detta sägas vara kvinnofientligt och låta det statsfästas utan att man stannar upp och tänker på riddaren. Slaven. Den biologiska slaven. Anledningen? Radikalfeminister blundar för det enda som vi med säkerhet kan säga om våra egna kroppar, att vi är av kött och blod och att vi är BIOLOGISKA varelser som har sexdriften på främsta raden. Sudda ut den med genusdagis om ni kan? Hur har det gått?

  Om vi män glider i livet genom ljumma dagar på en räkmack så kan jag säga att kvinnor glider genom livet i en bris av nektar på en enorm jävla smörgåstårta !

  GE FAN I ATT KLAGA PÅ OSS KARLAR !

 42. Ritsurei Says:

  @Sofia

  Det vore intressant att veta vad dina väninnor anser om ditt förhållande med din karl. Känner du att du får stöd i din process eller är det hela som en enda lång uppförsbacke? Vad anser dina väninnor om den omvända situationen; att din karl hankar sig fram på dig?

 43. lisa s Says:

  Men seriöst, vilket århundrade lever ni i? Nej torstensson, en kvinna kan också ha en lön och vara tio år yngre än dig. Och varför har ni så svårt att se att ett förhållande kan vara jämlikt utan krav på att mannen ska tjäna mer och kvinnan måste springa runt och vårda hemmet? Nej, jag är glad att varken jag eller min kille springer runt i såna bojor.

 44. Sofia Says:

  Ritsurei: jag vet inte vad de anser, jag har inte frågat dem. Ingen ha kritiserat mig.

  Vilken process menar du? Arbetet med att leva jämställt? Och jag och min man delar som sagt lika på utgifterna.

 45. Hanen Says:

  @ lisa s

  Som vi redan har påpekat – det finns alltid undantag . Och visst är det så att fler och fler kvinnor numera lever ensamma och därmed tvingas bekosta sin tillvaro och sina liv själva precis som män har fått göra i alla tider.

  Men sanningen är den att förr eller senare hittar en majoritet av alla kvinnor en äldre manlig partner som också innebär ett ekonomiskt uppsving. Och om du inte ser det så beror det förmodligen på att du inte vill se det.

  Jag kan bara titta runt mig bland mina vänner och genast komma på en handfull kvinnor som är 5-10 år yngre än mig men som ekonomiskt sett har det minst lika bra, om inte bättre, än mig. Och tittar jag på mina jämnåriga kvinnliga vänner så ligger jag rejält efter. De bor bättre, kan resa mer, kör finare bilar, och har mer pengar att spendera varje månad än vad jag har.

  Så ser det ut för oss män genom hela livet. De flesta män (det finns såklart undantag, som alltid) ligger resursmässigt efter jämnåriga kvinnor. Detta talas det dock aldrig om. Detta hör vi inga politiker betrakta som ett jämställdhetsproblem eller en orättvisa. Och feministerna skulle såklart aldrig få för sig att ”problematisera” kring detta fenomen.

  Slutligen. Den här bloggen handlar om att föra fram den andra sidan i jämställdhetsdebatten. Alltså männens upplevelser, tankar och erfarenheter. Bara så du vet.

 46. Jonas P Says:

  lakingen:

  ”Klart att kvinnor föredrar en rik partner framför en fattig. Åtminstone om allt annat är lika bra.

  Och jag kan inte klandra dem. För personligen skulle jag om jag fick välja ta en rik kvinna framför en fattig om de var exakt lika bra i övrigt, som personlighet, personkemi, etc.”

  Det du skriver är meningslös retorik. Klart många män kan tänka sig vara ihop med en kvinna som tjänar mer. Saken är bara den att kvinnor INTE vill det i samma utsträckning (dvs. vara ihop med en man som tjänar mindre) – även karriärkvinnor som tjänar massa pengar fortsätter att gifta sig med äldre män med mer pengar än dem själva, och långt fler kvinnor än män vägrar att över huvud taget dejta någon som är arbetslös.

  Var det inte nyligen en studie som visade att det fanns tio gånger fler män som kunde tänka sig att bli försörjd av en kvinna än det fanns kvinnor som kunde tänka sig att försörja en man?

  Frågan är alltså inte om män kan tänka sig att vara ihop med en partner som tjänar mer (som du försöker få det till), det finns det såklart många som vill. Frågan är hur mycket vikt en man jämfört med en kvinna lägger vid att partnerna ska ha jobb, tjäna mycket osv., samt sannolikheten att en man eller kvinna kan tänka sig att tjäna mindre än sin partner och kanske till och med försörja denne. Svaren på frågorna har vi redan.

 47. Jonas P Says:

  Oj, Elakingen ska det såklart vara in inlägget ovan.

 48. Lottaonline Says:

  Exakt!
  Den här propagandan visar ju , att min teori inne hos MX stämmer, om att Pelle Billing och du Per Ström känner er hotade av duktiga kvinnor. Ni vill att kvinnor ska backa och gå tillbaka 40 år i utvecklingen, för att bli hemmafruar igen.
  Lycka till!
  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/01/slang-offerkoftan-och-blicka-framat.html?showComment=1294746070806
  Självklart förstår jag ändå det!
  Har vissa män kanske endast haft en pengapung, att bidra med sedan svendomen försvann, så känns det ju givetvis svettigt, när kvinnor visar sig ha kompetens, intelligens och tar plats i näringslivet och får egna pengar!
  Att du sedan propagerar för att kvinnor falskanmäler män, för våldtäkt är skandal! Det borde nästan polisanmälas, för förtal och hets mot kvinnor! https://genusnytt.wordpress.com/2011/01/09/tv-kandis-hanar-valdtaktslagstiftning/
  I det inlägget fanns åtminstone en ärligt kommenterande man, Claes Peter!

 49. leifer Says:

  @Sofia

  Leifer: vilka könsroller tror du att det kommer att vara svårt att utmana om jag jobbar heltid och han tar mest hand om barnet? Den om mannen som familjeförsörjare eller den om kvinnan som vårdande och omhändertagande? Eller menar du att vi kommer att reproducera det traditionella mönstret fast tvärtom – att han blir omhändertagande och jag blir försörjare?

  Jag exakt, problemet är att göra tvärtom.

  Och menar du i så fall att detta är möjligt eftersom dessa egenskaper inte är biologiskt betingade?

  Biologiskt tror jag det ändå funkar, däremot kommer det skapa problem i samhället, egna värderingar (som man i huvudsak fått från sin uppväxt) etc. Ex så hamnar en man lätt i underläge vid t.ex. en vårdnadstvist.

  Och vad gäller bilar, barn och bostadsrätter – det är inte som att vi bor i stockholm eller de mer fashionabla villaförorterna till Malmö, behöver köpa nytt – vi reder oss nog. Men jag tycker naturligtvis att det är fint att du bekymrar dig för oss.

  Bara det som går att generalisera utifrån ert förhållande är av intresse. Barn påverkar förstås av föräldrars ekonomi också.

  Vad gäller våra intäkter: vi har inte gemensam ekonomi just nu. Eller, vi delar lika på hyran, TV-avgiften, internet, elen samt vi turas om att handla mat. Jag klarar faktiskt av min del av utgifterna trots att jag är student, de ligger bara på omkring 3500 vilket ligger gott och väl inom ramen för vad jag tjänar på en månad (tar inte CSN).

  Ja bäst är att kunna klara av studierna helt utan lån. Samtidigt betyder det kanske då att din man just nu står för lejonparten av Era intäkter. Med tanke på maktbalansen alltså.

  Förstår jag dig rätt om jag läser dig som att maktbalansen är ett större problem i relationer där man ”går emot gamla könsroller. Dvs det klassiska problemet när kvinnan tjänar mer än mannen, där bl.a. kvinnan tappar respekten för sin man.”, och att du alltså menar att det är bättre med en maktobalans till mannens fördel?

  Javisst menar jag så. Däremot menar jag inte att det är givet till mannens fördel, möjligen till förhållandets fördel. När kvinnan tjänar mer så har hon ju både den ekonomiska och den reproduktiva huvudmakten i förhållandet. Sen påverkar annat också som jag sa.

  Sanningen är ju den att jag är ihop med honom för att jag älskar, respekterar och vill ha barn tillsammans med honom.

  Det var du som drog upp Ert förhållande som nåt slags bevis. Jag vill inte gå in i för personliga detaljer, utan bara sånt som man ev kan generalisera ifrån.

  Jag skulle dessutom vara hemskt intresserad av dina kriterier för ett jämställt förhållande, utöver Michaels

  Jag menar att den reproduktiva makten måste bli jämställd i Sverige, idag har kvinnan huvudmakten.
  Mannen kan kompensera med jobb och pengar. I viss mån kanske också med ”manlighet” och utseende. Nu pratar vi generaliseringar och sånt som hur attraktiv man är på ”marknaden”. Ex hur lätt det är för en man att skaffa en fertil kvinna att få barn med.

 50. leifer Says:

  Erik

  Jag talade om makt gentemot det andra könet, inget annat. Liksom maktbalansen där.

 51. Erik Says:

  leifer:

  ”Jag talade om makt gentemot det andra könet, inget annat. Liksom maktbalansen där.”

  Och jag förklarade då att du utgick från den av USA-liberaler skapade beskrivningen av makt som något fysiskt som finns och kan användas och förtrycka människor (svenska beteendevetare och sociologer verkar besatta vid den beskrivningen)

  Det jag däremot skrev var att makt är något situationellt där du i vissa situationer får ett redskap (auktoritet) som hon frivilligt ger dig för att kunna tillfredställa hennes behov (trygghet)… om du gör som hon vill så får du redskapen för att kunna göra det och makt är bara en beskrivning av situationen du är i, inte något du har.

 52. leifer Says:

  Erik

  Jag förstod vad du skrev men höll inte med dig. Men kanske delvis en lek med ord och definition. Kalla det vad du vill alltså.

 53. Erik Says:

  leifer:

  Jag skulle knappast kalla det en ordlek att efter en ordentlig analys påpeka makt är en situation (som bara gäller specifika saker) och inte en ägodel (som gäller allting)

 54. Toddan Says:

  Kaske har någon redan skrivit det ovan, men apropå att kvinnor tidigare uppnår materiellt välstånd jämfört med jämnåriga män, tack vare att dom blir ihop med någon några år äldre man med pengar, hänger ofrånkomligt ihop med biologi, dvs att kvinnor inte, i princip inte kan få barn efter 40, och därför har mer bråttom att skaffa partners i yngre åldrar, och tidigare stadga sig med någon med pengar, för att försörja barnen.

 55. sofietholerus Says:

  Jag blir helt matt!
  Som sagt:
  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/01/slang-offerkoftan-och-blicka-framat.html?showComment=1294746070806

 56. fertilitetsklinik Says:

  Komfortable forhold og en venlig atmosfære, et højst professionelt team af specialister, moderne udstyr samt individuel tilgang til hver enkel patient giver mulighed for en vellykket gennemførsel af kunstig befrugtning, behandling med ægdonation, observation af graviditet, observation af børn og et positivt resultat selv i de mest komplicerede tilfælde.

 57. Norrländska kvinnor vill inte heller bli chefer « GenusNytt Says:

  […] (jag bloggade exempelvis häromdagen här om att norska kvinnor inte vill bli toppchefer, och här bloggar jag om engelsk forskning som säger ungefär samma […]

 58. Kvinnor som gör ”äktenskapskarriär” tar bara rika män « GenusNytt Says:

  […] ”Hon utnyttjade mäns kärlekstörst – tjänade 1200 dollar i månaden”. Här kan du läsa mitt blogginlägg ”Kvinnor föredrar rik make framför karriär”. Här kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: