Idag inleder DN en artikelserie om tjejers dataspelande. Inget fel i det, men jag tycker att utgångspunkten är lite fel. Utgångspunkten är att det är kämpigt för tjejer att spela dataspel, särskilt online, på grund av pojkarnas och speltillverkarnas attityder.
Så här börjar artikeln:
”Många kvinnor spelar dataspel, men fortfarande är de nästan alltid skapade för män – av män.”
Kommentar: Män är, av någon anledning, betydligt mer intresserade av programmering och andra mera ”nördiga” sidor av informationsteknologin. Det vet alla som har någon kontakt med verkligheten. Är det fel av killar och män att börja utveckla spel? Det finns väl ingen lag som hindrar kvinnliga programmerare från att utveckla spel? Varför tar kvinnor inte ansvar för utvecklandet av bra dataspel?
DN intervjuar en dataspelande tjej, Angelica Norgren. Hon säger:
”Det händer att jag inte känner mig välkommen i spelvärlden. Ofta är det som i spelet Super Mario, att hjälten ska rädda prinsessan. När det väl finns kvinnliga karaktärer blir de ofta objektifierade: det är mycket ögongodis och hjälplösa tjejer. Jag menar inte att branschen är mansgrisig, men man tänker inte särskilt långt.”
Tja, vad säger man om det? Jag kan själv tycka att ”riddaren räddar prinsessan” är ett töntigt tema, som för övrigt objektifierar riddaren (som förväntas riskera sitt liv för en kvinna). Men är det verkligen ett stort problem för dataspelande tjejer?
Det framgår i artikeln att onlinedataspelande kvinnor – alltså de som väljer att registrera sig som kvinnor – ibland får särskilda förmåner i spelet. Det kan röra sig om företräde till belöningar såsom virtuellt guld. Här efterliknar spelvärlden alltså den verkliga världen, med mansdiskriminering och curlande av kvinnor. Men – skriver DN – priset som de kvinnor som vill ha dessa förmåner får betala är en ”hård sexualisering”.
Man kan ju tycka att då är det väl bara att låta bli att registrera sig som kvinna, och avstå från förmånerna. I dataspel kan man ju i princip alltid välja under vilket alias man spelar, och det går alldeles utmärkt att välja ett könsneutralt eller manligt sådant.
DN skriver också att det händer att de som registrerar sig som kvinnor får sig ”äckliga” bilder tillskickade. Det låter onekligen som ett ganska otrevligt och omoget agerande från pubertala pojkar. Trist att det är så. Men, återigen, saken löses ju enkelt med ett neutralt alias.
Även om artikeln hade kunnat vara betydligt värre – det nämns exempelvis ingenting om könsmaktsordning eller patriarkatet – så tycker jag att den alldeles i onödan har udden riktad mot pojkar/män.
Jag har en son och två döttrar. Alla tre spelar mycket dataspel. Sonen spelar mest skjuta-spel. Döttrarna spelar andra typer av spel, till stor del Sims som är ett slags strategispel där man skapar och styr familjer. Jag ser inget som helst genusbaserat problem för något av mina barns dataspelande. Problemet är att de spelar för mycket och rör på sig för lite.
För övrigt, idag finns en intressant debattartikel i DN om sexövergrepp mot barn. Det framgår att 7-14 procent av flickorna och 3-6 procent av pojkarna uppger sig ha varit utsatta för sådana. Även om siffran är högre för flickor så är siffran för pojkar inte så mycket lägre. Det är bra att detta kommer fram, så att sexövergrepp inte bara ses som ett problem för flickor.
11 januari 2011 kl. 11:29
Jag väntar fortfarande på att en massa kvinnliga feminister ska utveckla egna operativsystem och starta ett initiativ som lever upp till wikipedia istället för att klaga på att de är uteslutna av den ”manliga” tekniken samtidigt som de osynliggör många mäns obetalda arbete – som både män och kvinnor drar nytta av.
Skämt åsido – faktum är att jag inte bryr mig, men jag är trött på att det som anses vara manliga kulturer ständigt utmålas som dåligt och att det ständigt är ett problem för kvinnor att de aldrig tar sig in i dom. I och med Internet och fria operativsystem (utvecklade främst av män) finns infrastrukturen redan där – om man nu inte kan tänka sig att ta ett könsneutralt nick. Såna här artiklar framställer kvinnor som viljelösa och totalt oförmögna att ta egna initiativ.
11 januari 2011 kl. 11:55
Ingenstans nämns dom stora fördelar kvinnor som spelar onlinespel så som World of Warcraft får, enbart nackdelarna. Tjejer får möjlighet att spela i bra grupper utan att behöva prestera lika bra som resten av medlemmarna, enbart för att dom är tjejer. Dom blir mindre kritiserade för sina misstag och spelare ställer lägre krav på tjejer.
I nuläget dominerar en grupp vid namn Paragon World of Warcraft, en av deras mest framstående personer som syns i intervjuer mest är kvinna, Raakel ‘Xenophics’. När jag spelade tillsammans med henne var det i en grupp som hade en väldigt ”typiskt manlig” kultur, elitistisk hård och med ganska rå humor. Hon trivdes bra med oss samtidigt som andra kvinnor som försökte spela med oss verkligen avskydde det. Många kom från grupper där dom aldrig kritiserats eller ifrågasatts medan Raakel hade varit med oss väldigt länge. När dom kom till oss och var med på samma villkor så klarade dom inte trycket eftersom dom inte var vana vid det.
Jag tror att många kvinnor hålls tillbaka i competetive gaming just för att dom inte utmanas, kritiseras och känner sig manade att förbättra sig, Xenophics spelade från första början på samma villkor som oss andra, och nu spelar hon tillsammans med dom bästa i världen.
Mina observationer har gjorts inom en väldigt snäv del av den kultur som utgör datorspelande, väldigt få slutsatser går att dra om datorspelande män och kvinnor utifrån hur den absoluta eliten ser ut.
Det kan vara av intresse i sammanhanget att en väldigt stor majoritet utav eliten utgörs av personer med samma personlighetstyp enligt Jungs teorier, INTJ i det här fallet. (Man kan inte dra allt för mycket slutsatser baserat på personlighetstyp men vissa mönster går att se). Jag har inte sett en enda kvinna inom World of Warcraft eliten som faller in i kategorin INTJ dock, dom kvinnor som tar sig till toppen är oftast i personligheten raka motsatsen mot männen dom spelar tillsammans med.
Oj vilken rant detta blev, ursäkta om det är rörigt och inte säger så mycket om man inte är insatt i World of Warcraft.
11 januari 2011 kl. 12:09
Feministerna får grus i sin propaganda varje gång en kille presterar något och måste vända det till att det hade varit en tjej om dessa inte hade varit diskriminerade. Såg idag i DN (pappersupplagan, ledarsidan) att det inte finns något som helst intresse att uppmärksamma 100årsminnet av August Strindberg. Kan just tänka mig det. Drar mig osökt till minnes sura feministkommentarer angående Christer Fulgesangs rymdresa och deras vilja att ta fokus från hans prestationer, förminska dem och göra hans karriär till en fråga om hans frus påstådda uppoffringar.
Feminismen är en könsrasistisk, kvinnochauvinistisk masspsykos.
11 januari 2011 kl. 12:21
Vissa saker går bara emot naturlagarna, ska bli kul att se rabiata feminister gå på en hel tonårs generation och kultur fenomen. Feministerna målar verkligen in sig i ett hörn.
11 januari 2011 kl. 12:27
Är det inte på tiden, att både DN och andra riksmedia, och själva forskningen (med öronmärkta anslag från samhället), kollar upp vem, vilket kön, som gynnas i den s.k. ”jämställdhetsdebatten”? Är inte detta av mycket större vikt?
Det påstås ju, och forskas även, om allt annat i s.k. genushänseende?! Hur kan någon anständig människa påstå att det är en ”jämställdhetsdebatt/politik” som förs i landet? Någorlunda förutsättningslös, som en sådan bör vara!
F.ö. så var det väl DN dom kom fram till att det var mest mannen som hade kontrollen över TVn:s fjärrkontroll…
11 januari 2011 kl. 12:34
Vilket jäkla daltande!
Varför gör inte flickor/kvinnor egna spel istället för att kräva att de som idag gör spel som i majoritet är män ska göra det åt dem?
Är kvinnor verkligen så lata, odugliga och tafatta som DN anser att dom är?
11 januari 2011 kl. 12:48
Om det nu finns en marknad för mer tjejanpassade spel så finns det säkert intresserade entreprenörer. Om nu feminister anser det vara ett rättviseproblem så finns det väl någon kvinnlig feminist som kan utnyttja alla dessa satsningar på kvinnligt företagande och göra något konkret åt saken och dessutom skapa ett livskraftigt företag och en personlig förmögenhet. Jasså inte???
11 januari 2011 kl. 12:52
Detta börjar mer och mer likna ett äktenskap. Mannen gifter sig ihopp om att kvinnan inte ska förändras. Kvinnan gifter sig i hopp om att mannen ska förändras. Istället för att rikta fingret mot kvinnor riktar man det åt män. För guds nåde att män skapar något för sig själva, något som inte aktivt utesluter kvinnor, kvinnor som skapar något för sig själva hyllas och de utesluter aktivt män från denna grupp. Kvinno folkuniversiteten någon?
11 januari 2011 kl. 12:55
@Musse Pigg
Nu antar du att feminister skulle vara logiska. Det enda de gör är att klaga, något de anklagar hela denna rörelse för. För guds nåde om någon klagar på dem! Är det något feminister kan så är det att klaga, programmering kan de inte. Och the Sims, som Pär pratar om, är om något ett tjejspel. Barbie 2.0! Sluta klaga på att inget görs!
11 januari 2011 kl. 12:55
Nu finns artikeln på nätet:
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/vi-vill-fa-fler-tjejer-att-vaga-spela-dataspel-online
11 januari 2011 kl. 13:04
Har läst artikeln.
En snabbkurs för kvinnor som vill bli problemlösare:
Problem: Dataspel är alltid skapade för män och av män
Lösning: 1. Starta en webbradio!
2. Ordna tjejträffar för dataspelande tjejer!
Har det aldrig slagit de där ”problemlösarna” att de kanske kan utveckla sina egna spel för kvinnor och framförallt AV kvinnor?
11 januari 2011 kl. 13:24
Klassik feministiskt vinkald skitjournalistik.
Man kan ju också undra följande. Kan inte killar få ha några domäner i fred. Platser där de kan leva ut sina maliga drömmar och idéal utan att bli skuldbelagda och problematiserade.
Måste feministerna tränga undan pojkar och killar överallt med sin misandri?
Man kan ju också fundera på hur killar bemöts i miljöer som domineras av tjejer. Hur är det att vara ung kille och hästintresserad till exempel?
11 januari 2011 kl. 13:24
Det var så jätte-synd om hönsen, för att männen hade glömt att programmera speciella höns-spel åt hönorna.
11 januari 2011 kl. 13:29
Det här med ”uteslutande grupperingar” är intressant att studera. Pär toppar listan över WordPressbloggarna vecka efter vecka. Är det någon som tror att han kommer att bli nominerad till galan ”Blog Awards”, eller är den förbehållen fjortisar som skriver om att shoppa skor och gå ut med hunden?
11 januari 2011 kl. 13:50
@Hantverkare, Där kanske du har problemet. Feminismen passar sig inte när det ska presteras och levereras resultat i spelbranchen. Rätt är rätt och fel är fel i datorernas värld.
Nu har siffrorna några år på nacken, men 1 av 5 spelare i USA är kvinna när det gäller World Of Warcraft. Såg nya fräscha siffror men hittar inte åt länken och där har det stigit till 1 av 3:
http://www.chicagonow.com/blogs/geek-to-me/2010/02/world-of-warcraft-facts-that-will-amaze-you.html
http://wow.joystiq.com/2010/12/22/the-wow-factor-how-much-do-you-know-about-the-players-behind-th/
Så allt snack om att spel riktar sig till män och är skrivna av män är ett skitsnack utan motstycke. Spel riktar sig till dom som vill spela.
Skulle dock vara intressant att se ett spel som bygger på radikalfeministiska idéer.
Din karaktär heter Valerie Solana som en hyllning till henne. Under tiden man springer runt i strukturerna och sprättar upp företrädare för könsmaktsordningen i form av vandrande dildos och djur i spelet så samlar man på sig påsar med genuspengar.
När man väl har fått ihop tillräckligt mycket genuspengar så kan man köpa sig en ideologifabrik där man kan tillverka nya feministiska krigare.
Här och där kan man försåtsminera med anklagelser om härskartekniker och på så sätt förgöra fienden.
Slutbossen måste då bli Patriarkatet i egen hög person. Men det är här det blir lite svårt med tanke på att det blir svårt att gestalta Patriarkatet och kan man inte gestala Patriarkatet så kan man inte heller förgöra det.
11 januari 2011 kl. 13:53
Intressant att det enbart är killar som kommenterar…
Jag är kvinna. Har akademisk utbildning. Är karriarist. Vill tjäna pengar. Men…
Tjänar i snitt 20 procent lägre lön än en man i samma position. Hur kan män säga att debatten är snedvriden? Det finns ju bara en del som är underlägsen den andre och behöver hjälp. Inte för att komma upp över utan för att komma jäms med… JÄMSTÄLLT den andre! Men då krävs förstås att den andre hoppar ner lite från sina höga hästar…
11 januari 2011 kl. 13:56
Evas och Annas framtidsblogg: Vad har din utbildning och lön att göra med kvinnor och datorspel?
11 januari 2011 kl. 13:57
@Lorem ipsum – Kan inte annat än att småle, även om jag är feminist 😉
11 januari 2011 kl. 13:58
Har du läst övriga kommentarer Joel? Gör det. Min kommentar var riktad till en diskussion snarare än inlägget. Jag har även ett eget inlägg i min egen blogg, dock i enklare format och riktad till högstadieelever.
11 januari 2011 kl. 14:01
”Det finns väl ingen lag som hindrar kvinnliga programmerare från att utveckla spel? Varför tar kvinnor inte ansvar för utvecklandet av bra dataspel?”
Ok, och då finns det väl inget som hindrar fler män från att utbilda sig till lärare i för- och grundskolan för att ge killar en mer jämställd skolgång? Varför tar inte män ansvar för våra uppväxande killars skolgång?
11 januari 2011 kl. 14:04
Jag ser några kommentarer som är milt off topic men förstår verkligen inte vad det är du svarar på genom att presentera dina fantasisiffror om hur dåligt du tjänar jämfört med män. Allt jag ser är att du försöker byta ämne fullständigt, något som är väldigt typiskt för personer som är kritiska till det som skrivs här.
11 januari 2011 kl. 14:06
Monika som var med i artikeln här…
Tänkte bara inflika och säg att flera av dom tjejer som medverkar i vgår podcast Gone Gaming själva studerar till eller utvecklar spel… Eftersom många av er tycker att det verkar vara lösningen.
Men följ gärna fortsättningen av artikelserien på DN för det kommer tas upp andra delar va kakan då, som kvinnliga spelutvecklare om jag har fått korrekt information.
Ni som tycker att man ska belysa alla fördelar som tjejer får inom en del spel som WoW – ALL särbehandling utav kön är fel, även sådan som är ”bra”. Hur kul är det liksom att få pengar av WoW, som ett fnask ungefär, bara för att vara med och spela med folk? Som att man har tuttar plötsligt gör att folk ska dalta med en? Men man ska ju inte behöva bli kallad hora och få kukbilder till sin inbox på Xbox Live bara för att man är bättre än någon i en macth i Cod eller Gears of war. Helt klart omogna män som en av er nämner…
Men om man börjar dölja sitt kön, så kan man inte heller prata med folk, och blir utestängd från vad som händer? Det är ju det sociala med spelandet som är det som är trevligt och givande – när man spelar tillsammans med ”rätt” människor… Alltså folk som kan uppföra sig – både kvinnor och män.
Genom spelkvällarna så hjälper vi främst tjejer att bygga upp ett nätverk online som dom kan känna sig trygga att spela tillsammans med.
11 januari 2011 kl. 14:06
@Evas och Annas framtidsblogg
Tjänar du 20 % mindre än män i samma position så är du ett statistiskt undantag. Har du provat att löneförhandla?
11 januari 2011 kl. 14:06
@Evas och Annas framtidsblogg, Om du anser dig lönediskriminerad ska du göra en anmälan och driva en rättslig process istället för att skriva om det i kommentarsfältet på en blogg.
Finner dömande instans att det finns oskäliga löneskillnader så kommer du sannolikt att tilldömas ett skadestånd och din arbetsgivare får smäll på fingrarna.
Men det är endast i det fall där oskäliga löneskillnader kan påvisas som det händer.
11 januari 2011 kl. 14:08
Hmm, nu är jag ju ett av dom där jobbiga hönsen, men när jag läste artikeln blev i alla fall jag glad av att se ett gäng tjejer som ville uppmuntra andra tjejer att våga spela mer. Själv tycker jag det är kul med jämnare könsfördelningar. Det känns jättekul att fler tjejer kommer in i spelvärlden, jag blir jätteglad när jag möter en tjej som också spelar och det känns jättekul att fler killar börjar intressera sig för den utbildning jag går(ssk), det blir bara fler och fler killar som kommer in på utbildningen för varje år, jättekul! 🙂
Många av er skriver att kvinnorna kan börja göra sina egna spel istället för att klaga på de spel som finns…men ju fler kvinnor som börjar spela, desto fler kvinnliga spelmakare lär ju komma. Hur många procent av spelarna är inte killar? Då är det väl rätt naturligt att det fortfarande finns fler speltillverkande män? Tycker det är lite taskigt att säga att vi är lata, odugliga, bortskämda höns. Har inte förut känt mig lika ovälkommen i ”spelvärlden” som nu när jag läste era kommentarer, men jag hoppas bara att jag missförstått…att det var just feminist-vinklade artiklar ni klagade över, inte att tjejer vill uppmuntra andra tjejer att komma in och spela med er killar och andra tjejer?
11 januari 2011 kl. 14:10
Det finns alldeles för många s.k tjejspel på marknaden i förhållande till intresse!
hästspel, barnpassningsspel sim-program, mode och annat som direkt riktar sig till tjejer.
Hela debatten om att det är så synd om tjejer som inte vågar spela spel är totalt meningslös.
11 januari 2011 kl. 14:13
Eva och Anna osv: om det i din bransch är så att män i genomsnitt tjänar 20% mer i samma position som du har, hur förhåller det sig då med din tjänstetid jämfört med den genomsnittliga tjänstetiden för männen i din organisation. Alla undersökningar visar att 20% löneskillnad beror på ickediskriminerande faktorer. Menar du att det är reell diskriminering i ditt fall. det vore ju sensationellt i såfall. Vilken bransch jobbar du i? Eller är det din ”subjektiva sanning”?
11 januari 2011 kl. 14:14
@Helena
Du har helt rätt!
Det alla irriteras över är den feminisvinklade artikeln och inte alls mot att tjejer själva väljer att spela spel.
Du borde ju själv ha samma uppfattning om sättet som artikeln skrivits på då du säger att du inte har känt dig ovälkommen i ”spelvärlden”
Men vill du att DN och andra tidningar ska dalta och utmåla dig och andra tjejer som stackare i alla situationer så är det väl ok då.
11 januari 2011 kl. 14:15
Så om jag är dum nog att berätta att jag är kvinna så får jag tåla att få bilder på folks penisar skickade till mig? Lösningen är alltså att inte berätta det eller att låtsas att jag är man så slipper jag en massa problem?
11 januari 2011 kl. 14:17
Oj oj så mycket okunskap samlat här… Inte svårt att läsa sig fram vilka siffrorna är på statistiska centralbyrån… Ska jag länka eller kan ni hitta själv 😉
Lycka till alla brudar och grabbar som gillar spel 🙂
11 januari 2011 kl. 14:18
Allt som höns klagokacklar om, är såklart bara alla männens fel, och således självklart bara alla de stygga karlars ansvar att fixa.
Kvinnor kan, hönsen kacklar. Männen fixar.
11 januari 2011 kl. 14:19
Monika, så du menar alltså att alla fördelar man får på grund av sitt kön är förnedrande, precis som alla nackdelar man får på grund av sitt kön? Då blir det väldigt lätt att klaga på allt.
Börja se fördelar som fördelar istället för nackdelar är mitt tipps. Allt är faktiskt inte förnedrande och förtryckande, vissa saker är faktiskt positiva. Det är som att bli arg på en man som är artig och öppnar en dörr åt en kvinna.
Och att man blir utesluten ur det sociala för att man döljer sitt kön är rent ut sagt bullshit. Inom PC gaming sker den största delen av kommunikationen via text även om delar sker via mikrofon(Jag har väldigt begränsad erfarenhet av hur det sociala på PS/Xbox fungerar så kan inte uttala mig om det). Så länge man är på textstadiet finns inga som helst begränsningar för att delta i det sociala utan att avslöja sitt kön. Ingen man inleder sociala kontakter i ett spel med att säga att han är en man. Mina mest positiva erfarenheter av kvinnor online är av dom som inte inleder med att göra en stor grej av sitt kön, mycket av fokusen på tjejer sker just för att många tjejer gör en stor grej av att dom är tjejer som spelar.
Jag får ofta intrycket att kvinnor klagar när dom blir särbehandlade inom gaming och samtidigt klagar kvinnor när dom behöver delta på samma villkor som männen (jag säger inte att du gör något av detta utan att det är min erfarenhet av kvinnor och gaming). (Ännu en gång måste jag nämna att mina erfarenheter kommer från en väldigt specifik del av gamingkulturen, när jag försöker generalisera kan det bli så att det inte alls stämmer över ens med upplevelserna inom andra delar av kulturen)
11 januari 2011 kl. 14:20
Men gud. Det finns ju stora problem inom spelklimatet och normer inom spel – synen på manligt och kvinnligt. Kan ni inte försöka uppmärksamma det som drabbar män istället för att klanka ner på de som uppmärksammar det som drabbar kvinnor?
11 januari 2011 kl. 14:20
Evas och Annas framtidsblogg, du menar siffrorna som visar att det nästan inte finns några oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor? Siffrorna som visar att män och kvinnor får lika betalt för lika arbete i Sverige?
11 januari 2011 kl. 14:23
@Helena: JA! Jag har inget emot spelande tjejer, eller för den delen icke-spelande tjejer. Jag har inget emot att det är främst killar som sitter och hobbyhackar på en massa öppen källkodsprojekt och skriver wikipediaartiklar. Jag har heller inte ett dugg emot att tjejer ger sig in i dessa sfärer heller, och oavsett om man är kille eller tjej och ger sig in i en domän som traditionellt sett varit ”det andra könets” så ska man inte behöva få skit för det från nåt håll.
Det är medias konstanta vinkling av att det som traditionellt sätt ansetts vara manliga domäner alltid anses vara dåligt, medan man bortser från allt bra män gör. Det är DET som stör mig, inte tjejer som spelar dataspel, eller inte spelar dataspel osv osv osv… Ja, det där har jag redan dragit en gång. 🙂
11 januari 2011 kl. 14:24
@Helena, Kan du berätta lite mer om dina tankar kring att det finns ett samband mellan antalet kvinnliga spelare och antalet kvinnliga spelutvecklare?
När det väl gäller att spela spel så struntar jag fullständigt i om genitalierna är insidan eller utsidan av kroppen när det gäller mina medspelare. Bara alla gör sitt jobb och levererar resultat är jag nöjd.
Pionjär från den tiden när det begav sig:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roberta_Williams
11 januari 2011 kl. 14:24
@Monica
Jag spelar WoW och känner en del tjejer som också spelar. Det är bland de jag spelar med inte på något sätt konstigt att tjejer spelar, inte heller så förekommer det att bilder på könsorgan skickas till spelare. Att dra slutledningar baserat på vissa småbarns beteenden är inte rimligt, därför så anser jag att du drar förhastade slutsatser om en hel spelcommunity baserat på vad ett fåtal gör. Lika rimligt som att säga att alla svenskar är kommunister för att några få är det.
Det är helt ok att ni kör spelkvällar med bara tjejer och inget som jag vänder mig mot; dock gillar jag inte den vinkling som finns i DN och andra massmedier och som följer en radikalfeministisk agenda. Om du inte vill falla in i samma radikalfeministiska mönster så rekommenderar jag dit att titta på din spelvärld med öppna ögon och inte genom feministiska glasögon.
11 januari 2011 kl. 14:27
@Joel Bergkvist: Nu är jag ingen gamer, men vad jag förstått kör många med såna här kul rösteffekter på mickljudet. På det sättet kan man låta som ett basröstat monster om man är tjej – så det borde gå att undvika att avslöja sitt kön ljudvägen också.
11 januari 2011 kl. 14:27
OT, men en kommentar till Helena. Helena, det är absolut feministvinkalde artiklar, feministisk lögnpropaganda som är måltavlan här. Det är mycket viktigt att inte låta sig ledas in i den eftersträvade polariseringen mellan män och kvinnor. Jag mötte fö Per Schlingmann i morse och jag var mycket nära att ta tillfället att diskutera med honom. Jag misstänker att moderaternas månande om feminismen handlar om att förhindra att uppmärksamheten flyttas till verkliga intressekonflikter i samhället. Så länge diskurskontrollanterna i media blockerar alla analyser som skulle kunna visa män i annat än förtryckande position så blir jobbet väldigt enkelt för regeringen. Dock ska tilläggas att jag röstade på alliansen och gör det nog igen, om inte SAP slutligen inleder en ärlig själrannsakan som utmynnar i ett värdigt alternativ. Alltså, låt oss inte ledas in i ett käbbel mellan män och kvinnor, utan fortsätt att upplysa allmänheten till höger och vänster om att ”Kejsarinnan” är naken.
11 januari 2011 kl. 14:28
Höns förtrycks med jättestora digitalfoto-snoppar ibland. Kvinnor kan också fotografera. Höns kacklar jätte-förskräckt om stygga snoppbilder, som någon fått.
11 januari 2011 kl. 14:29
Oj vart har jag hamnat?
Tjejspel som någon tidigare sade, är det alltså barnpassningsspel? Är killspel byta-däck-på-bilen-spel då? Varför könsmärker ni spel, filmer, saker fortfarande år 2011? Har vi inte kommit längre än att vi fortfarande tror att rosa är en tjejfärg och blå en pojkfärg? Man blir mörkrädd att det går runt människor i vårt land med de här åsikterna, säkert vissa på betydande befattningar i samhället också.
11 januari 2011 kl. 14:30
Eva och anna osv, ja visa oss din ”kunskap”!
11 januari 2011 kl. 14:31
@Cecilia: Berätta det för DN också är du snäll! Det var dom som påstod det från början:
”Många kvinnor spelar dataspel, men fortfarande är de nästan alltid skapade för män – av män.”
11 januari 2011 kl. 14:31
Matte, det har jag inte ens tänkt på. Dock anser jag att det är fel väg att gå generellt sett. Jag propagerar verkligen inte för att kvinnor ska gömma att dom är kvinnor. Jag anser dock att kön, etnicitet, ålder etc ska komma i andra hand i sociala situationer inom gaming. Jag anser dock att vägen flera kvinnor går är fel, dom går direkt ut med att dom är girl gamers och blir sen arga när dom blir behandlade annorlunda, även fast det är dom själva som gjort en stor grej av att dom är tjejer.
11 januari 2011 kl. 14:33
@Joel: Det var mest tänkt som en kul grej. Jag tror faktiskt inte att folk i allmänhet bryr sig så mycket så att man måste dölja vad man är för kön på andra sidan när man ka spela online i grupp. Det är mest något journalister på DN har fått för sig.
11 januari 2011 kl. 14:35
@Matte Matik
”det som anses vara manliga kulturer ständigt utmålas som dåligt och att det ständigt är ett problem för kvinnor att de aldrig tar sig in i dom”
Jag har uppfattningen att det är de ”kvinnliga kulturerna” som utmålas som dåligt. Annars skulle väl inte de klassiska ”kvinnoyrkena” vara så betydligt sämre betalt än de klassiska ”mansyrkena”? Jämför bilmekaniker med sjuksköterska. Men jag håller med om att det är ett problem med att inte fler män tar sig in i de yrkena liksom tvärtom.
11 januari 2011 kl. 14:35
Tycker ni verkligen att det är en bra lösning att tjejer ska låtsas vara killar alt. vara anonyma (= tjej) när de spelar? Varför ska det behöva vara så?
11 januari 2011 kl. 14:37
@AS, har inte det alltid historiskt varit sättet för män att förtrycka kvinnor? Att dölja dem? Självklart kommer förslaget att dölja sin identitet från någon som är för fortsatt förtryck av kvinnor eller bara från en som rent allmänt hatar kvinnor.
11 januari 2011 kl. 14:38
Jo jag förstod att du var lite skämtsam, men jag ville inte att det skulle verka som att jag ansåg att kvinnor ska gömma att dom är kvinnor. Därför tog jag tillfället i akt när jag svarade dig för att utveckla mina åsikter i det ämnet.
Men du har nog rätt i att det blåses upp en del. Det finns nog en hel del omogna pojkar som behandlar tjejer konstigt online, på samma sätt som dom kanske knuffar tjejerna i klassen. Det handlar nog om att dom inte mognat och vet hur man relaterar till det motsatta könet eller om vuxna män som heller inte riktigt vet hur man behandlar sina medmänniskor, jag är övertygad om att dessa är i minoritet. Dessa individer har dock på något konstigt sätt fått representera en hel kultur.
11 januari 2011 kl. 14:39
AS, ingen har sagt att det är en bra idé.
11 januari 2011 kl. 14:40
@Cecilia: Det här är OT, men… Män som tar dessa jobb får samma lön som kvinnorna precis som kvinnorna får samma lön som männen om de byter till ett traditionellt manligt. Det finns en hel del andra saker som inte är nåt vidare i de traditionella manliga yrkena, som ger klirr i kassan. Risken att dö på jobbet, bli allvarligt skadad, mer resor och obekväma arbetstider är några exempel.
Nu påstår vissa att det handlar om att när kvinnor söker sig till en viss bransch så går lönerna ner, men det finns andra som säger att när löner (och det som är krävande och farligt med ett arbete) minskar söker sig männen från den branschen – då de förväntas vara den som ska dra in pengarna.
11 januari 2011 kl. 14:44
Cecilia, vem menar du att har kommit med det förslaget? Om det är mig du pratar om i dom där termerna så blir jag faktiskt riktigt förbannad över att du tolkar mig fel bara för att kunna säga att jag hatar kvinnor.
Om du läser vad jag skrivit så förstår du att jag propagerar för är att inte göra någon stor grej av sitt kön och sen bli upprörd när man blir behandlad annorlunda. Jag menar också att det är helt och hållet möjligt att inte avslöja sitt kön OM MAN INTE SJÄLV VILL.
11 januari 2011 kl. 14:44
@Matte Matik, det handlar om vilket status arbetet har. Högre status = högre lön, det är ganska enkel matematik. Men det är skrämmande att det är lägre status på att uppfostra våra barn, ta hand om våra sjuka och gamla än att tex sälja datorer på valfri datorfirma. Och i de fallen så är det knappast mer obekväm arbetstid, dödsfallsrisk eller sånt som avgör lönen.
11 januari 2011 kl. 14:45
Monika,
det var ju inte mycket av det där (din kommentar) som var sann. Exempelvis så påstår du att tjejer som spelar WoW får pengar för att göra det. Ren lögn. När det gäller om det förekommer i allmänhet vågar jag inte uttala mig lika säkert, men det är absolut något jag vill ha en referens till.
Ur artikeln: ”Enligt forskningen särbehandlas nätspelande kvinnor. De kan få företräde till belöningar i spelen som till exempel virtuellt guld – men priset de får betala är en hård sexualisering”. Mer skitsnack. ”en hård sexualisering”? Först och främst, definiera det tack så vi kan diskutera ordentligt. Sedan; på vilket sätt är den sexualiseringen hårdare än den de får utstå under en vanlig dag i skolan? Även om det pågår sånt du säger, hur i hela friden får du det till spelets fel? Eller ens speldesignen? Det är ett samhälleligt fel där de som spelar är ohyfsade.
Rent allmänt är det offerkoftan på i hela artikeln. Du är på fullt allvar upprörd över att ett fenomen som historiskt varit huvudsakligen killarnas favorit inte är anpassat för tjejer?! Varför är det överhuvudtaget viktigare att spelet är anpassat för tjejer än för killar? Är tjejers känslor och åsikter viktigare än killars?
Generalfel av feminister vanligtvis – det som är typiskt kvinnligt är bra och fint och värt att bevara medan det som är typiskt manligt är destruktivt och dåligt. Tack för den du…
11 januari 2011 kl. 14:48
@Joel: Jag har inte läst vad du skrivit så det var tråkigt att du tog åt dig, det var mer en reflektion på vad AS hade skrivit än vad du skrivit eller inte skrivit.
11 januari 2011 kl. 14:49
Cecilia, okej då förstår jag. Jag är så van att bli feltolkad och attackerad att jag alltid är lite väl defensiv =)
11 januari 2011 kl. 14:50
@Cecilia: Så varför startar inte fler tjejer firmor där de säljer datorer om det nu är så enkelt? Du kan ju alltid trösta dig med att unga tjejer i USA och England redan nu tjänar mer än de unga männen.
11 januari 2011 kl. 14:52
Ellen,
efter att vi har stått ut med flera års ständiga synpunkter på män, manlighet och mäns könsroll från feminister så skall ni nog inte kasta sten i glashus.
Jag kan säga att om kvinnor hade koncentrerat sig på sin kvinnoroll och sin frigörelse istället för att tala om för mannen hur han skall lösa hennes problem så hade man nog enbart fått lovord och stöd istället för motstånd och bitterhet.
11 januari 2011 kl. 14:54
@Matte Matik, eftersom flickor rent generellt är uppfostrade till att ta hand om hemmet medan pojkarna uppmanas att leka med tekniska leksaker. Titta bara i valfri leksaksbutik. Där butikerna tänkt att flickor ska handla finns där kaffekittlar, dammsugare, spisar och liknande medan pojkavdelningen innehåller radiostyrda bilar osv. Det är mitt svar på varför fler kvinnor inte startar datorfirmor men även samma svar på varför vi inte har fler män inom vården och förskolan.
11 januari 2011 kl. 14:58
@Cecilia: Jag anade att du var lagd åt det hållet. Det kan vara tvärtom också – du vet, det skulle skulle skulle möjligtvis kunna vara så att vi faktiskt inte är exakt likadana, kvinnor och män alltså, så att det är därför det ser ut som det gör på leksaksavdelningen – istället för att leksaksavdelningen formar barnen. Med tanke på att det som traditionellt sett ansetts vara manligt och kvinnligt har visat sig vara rätt likt i de flesta (alla?) kulturer. Jag tror inte det är lönt att säga så mycket mer.
11 januari 2011 kl. 15:00
@Cecilia, lustigt att du nämner omvårdnadsyrken som lågstatusjobb och att du gör en koppling mellan status och lön. För ämnet dök upp idag på lunchen.
Enkelt förklarat. Varje anställd inom omsorgssektorn har idag forfarande i en tid av effektivisering inte har fått ta del av de vinster som automatisering och massproduktion har givit tillverkningsindustrin i form av mer kundnytta per spenderad tidsenhet och därmed bättre marginaler för företagen.
Yrken som är personalintensiva och där maskinell effektivisering inte är möjlig kommer alltid att vara sämre betalda med mindre än att man inför ett system där man inte får någon lön utan det betalas ut någon slags medborgarlön som är lika för alla.
11 januari 2011 kl. 15:01
@Matte Matik: Nä, jag tror inte vi kommer så mycket längre här. Men för att svara på din fråga, så ja, jag är lagd åt det hållet att jag inte tror att det sitter mellan benen om man gillar rosa eller blått, bilar eller spisar osv. Den delen av könet är absolut en social konstruktion som tyvärr startar redan på BB med de rosa och blåa lapparna som sitter på bebisvagnarna…
11 januari 2011 kl. 15:02
Cecilia,
så bara för att man leker med köksredskap så är man ”uppfostrad att ta hand om hemmet”? Det var kanske sant för 20 år sedan. Idag, i de yngre generationerna är männen många gånger mindre slarviga med hemmet och duktigare i köket.
Och i vilken leksaksaffär har du en ”pojkavdelning” och en ”flickavdelning”? Det finns visserligen en ”Legoavdelning” men den var öppen för alla sist jag var där… Poängen är; stötta och träna ditt barn att göra det som det vill istället för att ändra på affären! Personen bredvid dig kanske gillar den som den är! Eller tv-spelet.
11 januari 2011 kl. 15:07
@Mattias, i vilken leksaksbutik har du det inte? Titta på bilderna som är på kartongerna för strykjärnen, det är en flicka där som stryker. På svärdet är den en pojke som svingar det.
Sedan håller jag med om att man som förälder ska stötta sitt barn att gå den vägen han/hon vill istället för att styra in det på en förutbestämd väg.
11 januari 2011 kl. 15:10
Cecilia,
skillnaden är att du tror dig plötsligt ha sett en tidigare osynlig men aktiv struktur som förtrycker dig. Jag tror att strukturen varken fanns före eller efter du ”upptäckte” den. Du har skapat den i ditt huvud och den förtrycker dig. Absolut. Men eftersom DU skapat den så har endast DU makten över den och det är bara DU som kan förstöra den.
Det är projicering, det är vad det är. Sluta skylla det på [mig].
11 januari 2011 kl. 15:20
Pojkar och flickor är inte samma sak.
Alla flickor är inte likadana.
Alla pojkar är inte likadana.
Hönsen kacklar: Allt är kArLaRnas, paTriarKaTetS fel!!
11 januari 2011 kl. 15:34
@Mattias
Menar du att hon inbillar sig i sitt huvud att tjejleksaker är rosa och killeksaker blå? Att hur det ser ut i leksaksaffärer är något hon har hittat på i sitt huvud?
11 januari 2011 kl. 15:39
Ellen,
nej då det är precis så som ni beskriver det. Det jag säger är att hon inbillar sig att det håller tillbaka henne. Hindret för hennes utveckling/väg framåt sitter i hennes egen hjärna. Det är inte MIN hjärna som stoppar henne.
”Hon/henne” exemplifierar här, menar inte just/enbart Cecilia.
11 januari 2011 kl. 15:43
Jag är väldigt trött på all den här feminismen som jämt och ständigt skall skuldbelägga männen.
”Det är männens fel att det är så få kvinnor på spelutbildningar”
”Det är männens fel att kvinnor inte vågar spela spel online”
Det man måste se skillnad på här är att det finns olika intressen för olika saker.
Nu råkar det vara så att datorspel har varit ett större intresse för killar än för tjejer.
Precis som att det är fler tjejer som gillar att rida än män.
Det är därför det inte är så många tjejer som söker till IT och dataspelsutbildningarna.
När man säger att kvinnor ”inte vågar spela online” blir det på något vis som att man underskattar deras förmåga, och säger att dem ”är rädda” och inte vågar bara för att dem är tjejer.
Det finns många killar som inte heller spelar online av olika anledningar. Och jag är övertygad om att det finns tjejer som säger taskiga saker till killarna också. Men eftersom dem är så få så får det inte lika stor uppmärksamhet och allting skylls istället på killarna hela tiden.
Så jag tycker att den här ständiga debatten om att det är så synd om tjejer hela tiden skall sluta.
Varför kan inte bara de tjejer som vill spela göra det och de som inte vill eller ”inte vågar”, ja de kan väl få slippa då.
Och de tjejer som inte vill söka till TV-spelsutbildningarna kan väl få slippa det också. Har man inte intresset så behöver man inte.
11 januari 2011 kl. 15:44
Men du tror inte alls att det påverkar barns syn på manligt/kvinnligt när det ser ut såhär i leksaksbutiker? Att det kan inskränka barns frihet?
11 januari 2011 kl. 15:45
Är det någon som vet om det finns något tv spel eller dataspel som går ut på att misshandla och döda kvinnor?
Jag är intresserad av sådana spel. Jag har nämligen tröttnat på alla ”sexistiska och könsrasistiska” spel som går ut på att misshandla och döda män.
Fram för fler kvinnliga karraktärer i spelen så vi får slå och slakta lite kvinnor också?????
11 januari 2011 kl. 15:51
En liten kommentar från mig igen.
Och när det hela tiden kommer ut såna här artiklar så blir det på något vis som att kvinnorna blir till offer. Som alla skall tycka så synd om.
Det blir tvärtemot att kvinnorna blir nervärderade genom att dem ”är så rädda” och ”inte vågar”.
11 januari 2011 kl. 15:53
Ellen min lilla höna, lider du av ett medfött hjärnfel som gör att du ser färgen rosa som en magisk offer-färg, och den färgen brutalt jusblå som jättetuff?
Är det något fel som behöver lagas på flickor/kvinnor som gillar färgen rosa mer än färgen ljusblå?
11 januari 2011 kl. 15:53
Groppy
”När man säger att kvinnor ”inte vågar spela online” blir det på något vis som att man underskattar deras förmåga, och säger att dem ”är rädda” och inte vågar bara för att dem är tjejer. ”
Det är ett efektivt sätt att skrämma tjejer som inte spelar spel online och som kanske skulle vilja.
Får dom tjejerna höra att ”tjejer inte vågar”, eller att ”tjejer inte känner sig välkommen” så blir det nog så att många tjejer tar det som en sanning och som ett ursäkt att inte prova trotts att dom kanske är nyfika.
Det är bara att hoppas att fler tjejer intresserar sig för att tillverka spel och att dom ger sig in i branchen.
Problemet är bara att dom säkert kommer att göra ”tjejspel” för tjejer. Vilket befäster könsrollerna och myten om att tjejer ska ha andra leksaker än killar. Typ tvspel med prinsessor i rosa klänningar eller spel med hästar.
Fortsätter tjejerna i samma stil som killarna så är dom offer för den ”manliga normen”. Dom förtryckta kvinnliga speltillverkarna tvingas göra spel för killar.
En sak kan vi vara tämligen säkra på och det är att om det kommer fler kvinnor in i tvspels branchen så kommer det fortfarande vara män som ska misshandlas och mördas i spelen. Det är männen som får spela dom onda karaktärerna, dom som förtjänar att bli misshandlade så blodet sprutar.
11 januari 2011 kl. 15:55
Ellen,
det gör det säkert. Men inte på en nivå att det står emot en stark önskan. Titta på barn som hela uppväxten får höra att grönsaker är nyttigt och att man får hål i tänderna av godis och glass. Säg till dem att de inte får någon efterrätt förrän middagen är uppäten. Jämför sedan deras ansiktsuttryck under varmrätten och när glassen serveras. Eller erbjud dem att välja mellan glass och varmrätt dagen därpå. När någon vill ha något tillräckligt mycket spelar det ingen roll med yttre påverkan. Det gör däremot inre påverkan. Inbillade måsten, krav och regler kan få folk att göra helt sjuka saker mot andra och sig själva.
Ett annat exempel. Om jag skulle t ex vilja bli balettdansös (en sådan där i rosa och vita trikåer som hoppar på tå) så skulle inget kunna hindra mig, utom kanske mina dåliga fötter. Jag skiter fullkomligt i vad alla tycker om det. Det är inte för att jag är man. Det är för att jag är Mattias. En individ med en stark vilja och envishet.
11 januari 2011 kl. 15:59
Thanks for a great article! ”Även om artikeln hade kunnat vara betydligt värre – det nämns exempelvis ingenting om könsmaktsordning eller patriarkatet” precis! 🙂
I wrote a humble article about swedish feminism myself, maybe you will like it:
http://davidkramer.wordpress.com/2010/12/29/the-difference-between-swedish-feminism-and-equality/
and
http://davidkramer.wordpress.com/2010/12/28/how-radical-state-feminism-triggered-communication-breakdown-in-sweden/
11 januari 2011 kl. 16:09
Det enda som är bra med en sån här märklig artikel är att människor som gått på feministmyterna och som bland annat fortfarande tror att det finns löneskillnader mellan män och kvinnor hittar hit eller att kvinnor är förtryckta av män i vårt land. Här finns fakta som slår hål på alla myter som spridits de senaste åren.
@Cecilia: Självklart är inte spel om barnpassning och ridning bara för tjejer utan spel kan spelas av vem som helst som har just det intresset.
Det är DN som antyder att spel för tjejer inte finns vilket är en ren myt eftersom det finna alla typer av spel på marknaden.
Som tjej skulle jag var lika förbannad på den veliga, fördummande offerroll som feminister påskriver alla kvinnor som att samma feministiska anda stämplar alla män som förbrytare, våldtäktsmän och oemotionella egon.
11 januari 2011 kl. 16:18
Man kan ju fundera på VARFÖR en ”tjej” butik innehåller dom sakerna som dom gör?
11 januari 2011 kl. 16:22
Cecilia:
Tror inte det spelar någon roll för dig men tänker ändå säga att könsskillnader mellan pojkars och flickors preferenser visar sig redan vid det första levnadsdygnet. Simon-Baron Cohen har visat att pojkar tittar mer och längre på ”saker” medan flickbebisar tittar mer och längre på människoansikten redan dag ett. Dessa skillnader blir bara starkare för varje månad och det är relativt stora skillnader i preferenser mellan pojk- och flickbebisar vid 12 månaders ålder. Detta har dokumenterats i en rad studier.
En sista grej är att tvärkulturella studier av människor i vuxen ålder har också visat på att män och kvinnor skiljer sig på samma sätt i alla studerade kulturer. Män intresserar sig mer för saker ”things” och mer ytliga nätverk av människor än kvinnor och kvinnor intresserar sig mer för människor och nära relationer än män. Och eftersom fenomenet som sagt är tvärkulturellt blir det mycket svårt att tillskriva social konstruktion.
Visst ja, en skoj studie som upprepats är den på apor. När de får leka med traktorer och dockor väljer hanarna traktorerna och tvärt om. Svårt att tala om social konstruktion där eftersom de omöjligt kan ha ”lärt sig” vad de ska leka med. Eller de kanske kände forskarnas ”förväntningar” genom buren? Vem vet…
Apropå artikeln i fråga så vill jag minnas att kvinnor på s.k. LAN-partyn, back in the days, knappast var i underläge i alla fall. Så otroligt det smörades för dem och så mycket hjälp de fick.
11 januari 2011 kl. 16:24
Oj, Simon Baron-Cohen heter han förstås.
11 januari 2011 kl. 16:25
Ett problem jag väldigt gärna skulle vilja belysa i sammanhanget är att man som manlig gamer verkar dammed if you do dammed if you don’t.
Vi har sedan barnsben blivit uppfostrade att behandla kvinnor extra bra. Det bankas in i vårat huvud av kvinnliga lärare/fritidspersonal från väldigt tidig ålder att vi män ska vara extra varsamma och vänliga runt kvinnor.
Vi får samma budskap ifrån filmer lite senare i livet. Och sen ser vi hur män som bjuder kvinnor på drinkar/middag blir belönade.
När detta sen manifesterar sig online i form av att kvinnor får fördelar så är det helt plötsligt fel. Allt vi tror är sant om hur man ska behandla kvinnor, en bild kvinnorna själva gett oss, är helt plötsligt FEL FEL FEL.
Personligen har jag i min online gaming karriär behandlat alla lika. Jag bedömer utifrån vad personen tillför gruppen. Och här tror jag att vi kommer till något väldigt få personer förstår vad gäller online gaming. Lika barn leka bäst. I verkliga livet umgås man med personer som man kommer överens med och har något utbyte utav. Det samma gäller även online. Om man söker sig till personer man kommer över ens med så slipper man få bilder på könsorgan skickade till sig, om man däremot förutsätter att man ska bli väl behandlad av alla så kommer man nog få ett kallt uppvaknande, eller en kuk i brevlådan.
11 januari 2011 kl. 16:27
Det är ju intressant att många av kommentatorerna utgår ifrån att tjejer som tar upp problem inom spelmediet inte vill utveckla/utvecklar spel. Som Monika sa är vi fler i podcasten som jobbar med/studerar datorspelutveckling. Podcasten är f.ö ett sätt att jämna ut den annars väldigt mansdominerande spelpodcastvärlden, och jämställdhet var väl de flesta här för? Varför är det så störande att ett gäng tjejer startar en spelpodcast och har spelkvällar? Det är ju av en anledning.
Jag förstår inte riktigt hur artikeln tolkas till att det skulle vara fel för män och killar att utveckla spel. Det har ju ingen sagt. Men jag vet flera tjejer som kommer in på den tekniska arbetsmarknaden (IT, programmering etc) och inte känner sig välkomna.
Så det handlar snarare om att branschen och dess anställda ska bli mer öppna för de tjejer som vill syssla med sådant. De som inte redan är det dvs, detta gäller ju inte alla arbetsplatser.
11 januari 2011 kl. 16:35
@Anna Ström: Jag har inte sett att någon stör så på att tjejer utvecklar spel, och har inte ett dugg emot det. Det är DN som man påstår att det är män som gör spel för män, och det tas upp som ett problem.
Nåt jag också undrar över är om du vet hur det känns att komma in som man på en ny arbetsplats i den tekniska arbetsmarknaden. Som man måste du först visa dig duglig och kompetent, att du har det som krävs innan du är accepterad. Män bedömer varandra efter prestation. Först när du har presterat är du en i gänget – innan dess är du ett osäkert kort. Här tror jag vi har en anledning till att tjejer tycker att de blir ”otrevligt bemötta” i teknikbranschen.
11 januari 2011 kl. 16:47
@Anna Ström, På vilket sätt har dessa kvinnliga utvecklare blivit bemötta eftersom dom inte har känt sig välkomna?
11 januari 2011 kl. 16:48
Jag håller med Matte Matik här ovan med en liten modifikation. Vi datanördar bedömer varandra efter prestation, ja, men vårat kantiga attityd grundar sig i att vi alltid ska vara korrekta, uttömmande och kortfattade. Vänlighet rationaliseras bort därför att det är helt irrelevant i sammanhanget.
11 januari 2011 kl. 16:52
Det stämmer att män dominerar branschen och gör spel för män, jag håller med DN om det. Det jag reagerade på var att flera antog att det aldrig hade slagit oss tjejer att själva ta oss in på marknaden. Så det var bara det jag ville klargöra; vi försöker faktiskt påverka, inte bara prata.
De som berättat att de haft problem att komma in teknikbranschen har snarare känt att de inte riktigt får komma pga att de är tjejer, hur duktiga de än må vara. De har mötts av fördomar om att de kan mindre för att de är tjejer och därmed inte är lika tekniskt kunniga som killar. Och en väldigt ”grabbig” jargong (med ”grabbig” syftar jag på objektifierande av kvinnor och inte sällan kvinnoförnedrande skämt) som gör det svårt att komma in i gemenskapen.
11 januari 2011 kl. 16:57
Eva och Annas framtidsblogg
Hittade ni/du statistiken? Och som sagts tidigare: anmäl? Sitt inte här och klaga, gör något åt det. Troligen beror det hela på att er manlige kollega jobbat längre, jobbar mer eller löneförhandlar hårdare. Var så god! Det finns ingen lag som stoppar dig.
Och till alla som påstår att könet bara skulle sitta mellan benen så ber jag er läsa artikeln: könesidentieten sitter mellan öronen. Och gå gärna in på min bloggsida där jag länkar till andra artiklar också: här.
11 januari 2011 kl. 17:06
En parentes i sammanhanget, men det här med tjejer i rosa och pojkar i blått är en väldigt ny företeelse. Rosa klänningar var förstås inte speciellt vanliga på till exempel medeltiden, då blått var den kvinnliga färgen.
11 januari 2011 kl. 17:09
Lorem Ipsum säger:
11 januari 2011 kl. 13:50
Jag utgår från ”argument” i artikeln på DN och hela mitt inlägg var ironi men där kanske du har problemet 🙂
Att lösa det påstådda problemet (”dataspel är alltid skapade för män och av män”) genom att starta en webradio eller genom att ordna tjejträffar kan man kalla riktigt korkat! Men det är så typiskt feminister. Istället för att börja skapa nånting själva så ska de hellre starta en diskussionsgrupp eller webradio där de ska snacka skit om män och tycka synd om sig själva. Nej feminismer bygger ingenting, de bara river ner.
11 januari 2011 kl. 17:11
@A: Det var ännu senare rosa blev en typisk tjejfärg vad jag förstått. Titta på Disney’s ”Snövit och de sju dvärgarna”. Snövit har blått, Askungen också vill jag minnas. Först senare blev rosa poppis.
11 januari 2011 kl. 17:18
@Hantverkare
Du har uppenbarligen inte lyssnat på podcasten, vi snackar aldrig skit om män och har både manliga och kvinnliga gäster. Och vi tycker inte synd om oss själva.
Men det är så typiskt idioter. Istället för att ta reda på fakta ska de hellre dra slutsatser så att de tror de har en ursäkt att klanka ner på saker.
11 januari 2011 kl. 17:21
Anna Ström!
Om det är så att kvinnor möts med fördomar om att de kan mindre och om det är så att kvinnor har 20% lägre lön än män för samma yrke (som Eva och Annas framtidsblogg påstår) så är detta en enorm konkurrensfördel för de kvinnor som själva vill starta ett företag med bara kvinnliga anställda. Det företaget skulle snabbt kunna konkurrera ut de gamla mossiga manliga företagen.
Men trots att feminister under årtionden har hävdat att kvinnor är diskriminerade på detta sätt så har det (mig veterligen) ännu inte startats några företag av feministiska kvinnor och än mindre har dessa företag lyckats konkurrera ut de gamla mossiga manliga företagen. Det enda feministiska kvinnor gör är att år ut och år in fortsätta gnälla och se sig själva som offer. Varför?
11 januari 2011 kl. 17:23
Evas och Annas framtidsblogg säger:
11 januari 2011 kl. 13:53
”Intressant att det enbart är killar som kommenterar…”
Oj vad skyldiga vi känner oss nu.
Fast… hur vet du vad jag har för kön? Finns det inga kvinnliga hantverkare i det här landet? 🙂
Och hur vet man redan vid första anblicket att dessa nicknames är män: A, JD, Gonzo, 2011, Groppy, LG, Lorem Ipsum, Musse Pig, DrKejs, AS?
11 januari 2011 kl. 17:24
Feminismen är den största fördomen av dem alla.
11 januari 2011 kl. 17:26
@Anna Ström
Tror du verkligen att det blir fler spel för kvinnor genom att du börjar kalla män för idioter? I så fall är det du som är en riktig idiot.
11 januari 2011 kl. 17:27
Anna Ström
Vad som klagats på är artikelns utformning först och främst. Den går ut på att demonisera män och visa på hur ”synd det är om tjejer” i branschen och hobbyn. Mycket beklämmande att man fortfarande gör så.
När det kommer till branschen så kan jag inte svara för den specifikt. Men om man slänger in 20 grabbar och några datorer så kommer det komme grova skämt. Om andra och om varandra. Väldigt grova skämt! Fråga vilken kille som ifall han ”mobbar” sina vänner. Jag skämtar väldigt grovt med mina vänner hela tiden då det är kul.
Så frågan är, som Matte Matik sa, hur behandlas ni annorlunda? Hur är sättet man behandlar er annorlunda till hur man behandlar män? Vill man bli behandlad lika dant så blir man det. Alla män behöver bevisa sig för alla män alltid. Lika så ni om ni vill slå er fram på marknaden. Tack vare att vi kräver att folk ska bevisa sig för varandra hela tiden så för det oss också framåt i utveckling, väldigt snabbt framåt.
Ta mig och mina vänner som exempel. Samtliga manliga vänner som jag anser stå mig nära har jag varit rival med från början och inte velat veta av egentligen. Jag ville gärna hamna i bråk med dem men då man ändå har lite hyfs i kroppen gjorde man inte det. Lika dant åt andra hållet, de såg mig som rival och någon att kämpa emot. Så, hur skiljer sig detta från tjejers/kvinnors upplevelser med män på samma mäns villkor?
11 januari 2011 kl. 17:28
Det är ju märkligt att feminister aldrig startar företag själva utan skattefinanserad verksamhet
11 januari 2011 kl. 17:47
@Matte Matik
Det där är väl dock ett problem som är begränsat till ”curlade” tjejer. Jag har träffat och jobbat tillsammans med många tjejer i teknikbranschen som har presterat ypperligt och blivit ”en i gänget” utan problem. Men de har utan undantag varit mer eller mindre livrädda för att ta risker, jämfört med män på motsvarande positioner och i motsvarande ålder.
11 januari 2011 kl. 17:57
Shastra
Precis, många tjejer lyckas. Det krävs dock att man kan svälja mäns sätt att behandla de sina lika. Det kräver också att man inte börjar klaga längre upp utan att man säger rakt ut att något är fel. Det kräver också att man inte börjar klaga på att man är kvinna.
Att inte våga ta risker är en dominant kvinnlig företeelse. Det är därför många kvinnor stannar på lägre löner. Det är också därför vi inte finner många kvinnor på gatan. Män som tar risker kan få mycket i belöning. Men de kan också åka ut på gatan pga en dålig investering. De kan också dö av att de vill åka off pist eller köra i 300 km/h på MC. Risker är något som får män att tända till och något som får tjejer att bli avskräckta.
Ta anti-tobak och knark reklam. ”Det är farligt, över 5000 människor dör varje vecka av detta… Det kan bli du!”. Sånt avskräcker tjejer mycket enkelt. Inte killar. Vad som avskräcker killar är att bli kallad mes och tönt och att inte ha status. Så om man började med sådana kampanjer skulle nog killar inte knarka lika mycket som de gör idag.
11 januari 2011 kl. 18:10
David Holman:
Bra sagt tycker jag. Jag tror att löneskillnader och sånt har att göra med att kvinnor ofta inte vågar vara så där dominanta och att de inte vågar ta de där riskerna som nog ofta behövs.
Sen så är det det där me grova skämt och sånt.
Killar skämtar massa grova skämt med varandra, och de tar inte åt sig utan tycker mest det är roligt, och när de spelar online fortsätter de att dra grova skämt, men tjejerna tar åt sig mer och tycker inte att det alls är roligt, medan killarna inte alls bryr sig om någon skulle dra ett grovt skämt mot dem.
Så tror jag det är och så finns det såklart undantag och sånt.
11 januari 2011 kl. 18:12
@Ellen: Det var en intressant fråga:
…tjaa, det sätter möjligtvis (troligen) en kulturell norm. Och låt oss då säga att det – som du verkar hävda – är fel: Hur skall det då se ut? Skall Stål- och Spindelmannen få rosa trikåer och Barbie bära Gothkläder?
…och framför allt vem skall bestämma hur det skall se ut och vem är klok och fiiin nog att säkerställa att det inte inskränker på barnens frihet – varken på killen som vill gillar dockor, tjejen som älskar WoW, eller tjejen som gillar dockor och killen som gillar WoW?
…för det är väl inte så att du Ellen är en av de där ”…isterna” som tycker sig vara förmer nog att tala för alla andra?
11 januari 2011 kl. 18:23
Groppy
Finns absolut undantag. Självklart.
Men vad man måste lära sig som kvinna är att: för att bli en i gruppen måste du också ge dig på alfa-hannen. Tänk filmscenen när en pojkar står upp emot en vuxen man och säger ”du får inte göra så”. Mannen får direkt respekt för pojken och tar honom under hans vingar. Samma sak: genom att sätta sig upp mot ledaren i gruppen. Genom att visa att ledaren inte har något att komma med (genom skämt då) så visar man för ledaren att: om du inte tar mig under dina vingar så kommer du ha en rival mitt i ditt revir. Genom att alfa-hannen då tar personen under vingarna får denne en bundsförvant istället för en rival.
Vad gäller att våga och inte våga ta risker så tror jag det är väldigt biologiskt. Kvinnor behövde aldrig ta risker. Det var någon som gav ett bra exempel på darwiniansk princip. Något såhär: för att få en garanterad överlevnad så behöver en person klättra över den lilla stängslet. Men för att få föra vidare sina gener (sexuell status) behöver personen klättra över det stora stängslet. Genom att riskera sitt liv och överleva visar personen att denne har bra gener som kommer gynna kvinnans gener. Med person menar jag man så klart.
Kvinnor har inte samma press på sig (biologiskt sett) vilket förklarar varför män gifter sig neråt och kvinnor uppåt. En person med hög status har troligen tagit många risker och överlevt vilket gör denne till en bra genpool. Detta förklarar kvinnors ovilja att jobba i gruvor och ovilja att ta risker på jobbet. Vilket förklarar dålig löneutveckling vilket förklarar låga löner. It’s all tied up!
11 januari 2011 kl. 18:26
Jag blir lite förbryllad. Det tas upp att en del av problemen som kvinnor kan uppleva när de spelar kan undvikas om de inte utger sig från att vara kvinnor. Det är förmodligen sant, men lösningen borde väl då inte vara att kvinnor inte ska registrera sig som kvinnor? Om lösningen inte ligger i att få killarna att sluta bete sig på det viset, bekräftar inte det problemet att kvinnor inte är särskilt välkomna i spelsammanhang?
11 januari 2011 kl. 18:33
Varför måste kvinnor forma sig efter hur män beter sig? Jag förstår att det behövs i dagens samhälle för att ”ta sig fram”. Det betyder inte att diskussionen om varför det ska vara så inte behövs. Utveckligen går långsamt hos människan, när det kommer till lika villkor för alla. Det betyder inte att vi måste acceptera hur situationen ser ut, då skulle vi inte utvecklas framåt som vi har gjort.
Generaliseringen av kvinnor och män i vissa kommentarer jag nu läst igenom är rätt vidrig.
11 januari 2011 kl. 18:40
Sebastian
Det bekräftar inte i mina ögon något problem. Vi säger inte att man ska stå ut med kukbilder eller liknande. Det är bara att jämt när det finns ett problem mellan könen så är det pojkar eller män som ska ändra på sig för att kvinnor upplever ett problem, ett problem som lika gärna bara kan finnas i deras huven. De klagar på grova skämt, grova skämt – som jag förklarade innan – är hur pojkar skämtar med varandra, även män skämtar på detta vis. Så när de inte är vana vid att bli skämtade om på det viset och inte vet hur man ska förhålla sig till det så beskyller man pojkar/män för att skapa ett problem. Det är ju befängt!
Kvinnor får gärna spela som kvinnor, det är det ingen som sagt något om. Vad man sagt är att: om man inte vill få fördelar i t ex wow (vilket man får bara man har en kvinnlig karaktär) så ska man inte registrera sig som det. Och om det är så att folk är dumma i huvudet så umgås inte med dem. Spela med folk som respekterar dig. Jag stöter på folk som är dumma i huvudet själv när jag spelar, jag går inte och gråter för det (säger inte att någon här faktiskt har gråtit om det, men media framställer det så) jag ignorerar dem och spelar med andra.
11 januari 2011 kl. 18:43
@M
”Varför måste kvinnor forma sig efter hur män beter sig? Jag förstår att det behövs i dagens samhälle för att ”ta sig fram”. ”
Har du något exempel?
11 januari 2011 kl. 18:48
Det var som en kommentar till David Holmans uttryck om att ”det krävs att man kan svälja mäns sätt att behandla de sina lika” & ”utmaningen av Alfa-hannen”.
11 januari 2011 kl. 18:49
De värsta är: Alla fanatiskt spelsugna, garanterat blivande tanter fastnade med båda tummarna i den egna röven, direkt, när de blivande tanterna skulle börja programmera själv på fritiden, självklart på sina egenhändigt byggda och överklockade datorer.
Tummarna fastnade tämligen omedelbart med ett gnirkande ljud i de blivande tantrövarna på grund av osynliga onda andar, nej jag menar onda, helt osynliga mönster, nät, strukturer komna ur huvudet på en ovanligt skojfrisk kommunistflata. En regnig septemberdag.
Och. Inte nog med det, några tanter fick se förskräckligt digitala penisbilder! Och inte går det ju heller bara att starta och driva ett alldeles eget datorspelsföretag med bägge tummarna i den blivande tantröven.
Och allt det här är såklart, helt oväntat, alla stygga karlarnas fel, och de dubbelrövtummade tanterna är följaktligen rent outsägligt genusvetenskapligt offriga offer!
11 januari 2011 kl. 18:50
M
Vill du peka på något specifikt som är vidrigt eller?
Vad gäller att anpassa sig och att utvecklas håller jag absolut med dig om. Men varför är det alltid pojkar och män som ska anpassa sig efter kvinnor? Säger inte att det aldrig påstås att flickor och kvinnor ska anpassa sig efter pojkar och män, menar bara att detta inte är något som någon påstår på nationell nivå utan mer i den privata sfären och på privata företag som är mansdominerade. I resten av samhället, och nu även bland datorspel, så måste man anpassa sig efter flickor och kvinnor.
Och vad vi vänder oss speciellt emot här, enligt min uppfattning, är mer att man går in på den privata marknaden och bestämmer hur de ska göra och agera. Vem de ska anställa och vad som är viktigt. Låt ett företag själv bestämma hur den vill agera och låt folk bete sig som dem vill så länge de inte skadar någon.
Här förklarar Penn & Teller min position väldigt bra, och jag misstänker att många här håller med mig faktiskt. YouTube klipp som jag uppmuntrar samtliga som klagar på detta att se.
11 januari 2011 kl. 18:55
@M
Riskbenägenhet innebär att man gör avtryck vid hög eller låg sigma. Förstår du vad det betyder?
11 januari 2011 kl. 18:58
Jag utvecklar själv spel – och mina erfarenheter med att arbeta med kvinnor är allt annat än positiva. Det är inte så att de är lata, de är bara odugliga. Kvinnor saknar det logiska och tekniska tänkandet som är nödvändigt för att bygga de komplexa system som spel är uppbyggda av – fact!
11 januari 2011 kl. 19:13
Kim
Wow, det var ju inte någon bra erfarenhet. Hoppas verkligen det finns kvinnor som ger ett annat intryck.
11 januari 2011 kl. 19:16
Det är ju så himla synd om de rosa kalkonerna som inte fått nåra kuliga kalkon-spel färdigprogrammerade, serverade på ett silverfat av de styggiga ljusblåa tjurarna!
11 januari 2011 kl. 19:17
Sebastian,
en del av problemet är ju att det som sägs som fakta i artikeln helt enkelt inte är sant. Könsbilder i ex WoW förekommer knappt. Inte heller betalas tjejer för att spela (WoW har en mycket hög procentandel tjejer).
Många feminister sitter inne på massor av ”sanningar” om hur män är och hur porr, datorspel och sport är utan att veta. Klart man blir irriterad när någon som inte har en aning anser sig fina nog att få döma ett helt kön.
11 januari 2011 kl. 19:19
Varför vill man få tjejer att spela online? Mer meningslös aktivitet får man leta efter.
11 januari 2011 kl. 19:20
Min bror, hans yngsta dotter och jag spelade en regnig dag i sommarstugan en sorts tärningsspel. Det gällde bland annat att med ett antal figurer simma ut till en ö, samtidigt som attacker från hajar hotade. Och det fanns möjlighet att påverka motspelarnas öde. Men – stället för att knuffa motspelarna in i hajgapen, så HJÄLPTE lilla C. sina motspelare att helskinnade ta sig över till ön…! Tror knappast en liten kille i samma ålder skulle ha reagerat så, han hade nog varit betydligt blodtörstigare. Vad kan man säga utom ”Vive la différence”?
11 januari 2011 kl. 19:34
Det finns väl ett oändligt antal spel för alla intressen, både könsspecifika åt båda hållen, könsneutrala och allting däremellan. Men när DN vill göra ett reportage siktar de in sig på ett spel som domineras av killar till antalet. Kan de inte granska t.ex GoSuperModel och liknande spel för tjejer? Det är ett spel- och chattcommunity som domineras av tweenie-tjejer. Hur behandlas en jämnårig kille som registrerar sig där? Blir han anmäld till Ecpat för grooming eller vad händer?
Och vad vill DN uppnå med reportaget? Vill de sälja mer prenumerationer eller vill de påverka samhället på något vis? Och i så fall hur?
11 januari 2011 kl. 19:38
Kvinnor är viljelösa. godhjärtade offer som luktar fisk, och män är ondskefulla dataprogrammerare.
11 januari 2011 kl. 19:45
Fisk? Om de har en infektion på gång, kanske. Annars skulle jag säga honung plus lite krydda, typ.
11 januari 2011 kl. 20:12
@M: Vad gäller generaliseringen angående kön så tror jag (kan förstås inte veta) att folk här talar om ‘i allmänhet’, men att det finns många undantag – och jag tycker att alla ska bemötas som individer. Jag funderar dock om du reagerar på samma sätt vad gäller innehållet i DN:s artikel? det är rätt bra med generaliseringar i den också…
Sen funderar jag över det du säger om kvinnor ska behöva forma sig efter hur män beter sig… Jag tycker du med den frågan utgår i att kvinnor är passiva och män ativa. För min del tror jag att det är vettigare i att utgå från att båda kön format sig efter varandra. Att män i allmänhet uppför sig grabbigare och stökigare än kvinnor kommer sig av att kvinnor premierar det beteendet. Vilka killar är det som är populärast i skolan? De som är lugna och tysta?
@Sebastian: Vad jag förstår var det ingen som tyckte att tjejer skulle uppföra sig som killar. Däremot har det skrivits en hel del på universiteten om att ”på nätet spelar könet ingen roll” – att vi lätt kan ”byta kön” på nätet och så. Ville personligen bara visa på att tekniken i sig borde göra kön mindre synligt – om man skulle vilja det.
11 januari 2011 kl. 20:20
Matte Matik
Håller med till 100%.
Det med att beteenden formas med/mot varandra är ju bara en sanning som folk blundar allt för mycket åt! Det är ju delvis därför jag vill skapa möjligheter för en könssegregerad skola så att pojkar och flickor kan få en öppnar könsroll. Jag vill alltså inte bryta ner könsrollen bara öppna upp den. För även om flickor och pojkar (och detta tror jag på i 90% av fallen) kan göra samma saker lika bra så vill de göra sakerna annorlunda. Pojkar vill leka på ett maskulint vis, men de vill fortfarande leka. Pojkar vill måla, på ett maskulint vis. Pojkar vill dansa, på ett maskulint vis. Pojkar vill sjunga… Ja, du/ni fattar.
11 januari 2011 kl. 20:21
@Claes-Peter
Sådär reagerar jag jämt faktiskt. Precis som de flesta andra medelålders vita heterosexuella kapitalägande män som jag känner.
11 januari 2011 kl. 20:26
Det är väl bara trollmatning att kommentera det här, men jag kan väl i.a.f. kommentera rena språkliga fel och otroliga feltänk (bortsett från hela inlägget vill säga).
För det första: snälla, lär dig skillnaden på orden ”data” och ”dator”. Data är information. En dator är en maskin man t.ex. kan spela på. Man kan inte spela ”dataspel” (om det inte kanske råkar vara ett spel som behandlar data, men den genren finns så vitt jag vet inte). Om du ska framstå som seriös är det bra att inte inleda första meningen med en sån dundertabbe.
För det andra, hur kan du inte tycka 7-14% är mycket mer än 3-6%? Titta på siffrorna igen och tänk på det. 7-14% är mer än 100% mer än 3-6%. Är inte 100% mer, dubbelt så mycket, en stor skillnad?
11 januari 2011 kl. 20:33
AS:
”Det finns väl ingen lag som hindrar kvinnliga programmerare från att utveckla spel? Varför tar kvinnor inte ansvar för utvecklandet av bra dataspel?” – Ok, och då finns det väl inget som hindrar fler män från att utbilda sig till lärare i för- och grundskolan för att ge killar en mer jämställd skolgång? Varför tar inte män ansvar för våra uppväxande killars skolgång?
Sist jag kollade AS så ägs varken CapCom, Konami, BioWare, Electronic Arts etc av STATEN
När ni tjejer inte fattar skillnaden mellan en verksamhet som jag betalar för vare sig jag vill eller inte (skatter) och en som jag fullkomligt kan skit i att betala för (privat konsumtion)
Ja då svarar ni rätt bra på hur det kommer sig kvinnor inte tjänar lika mycket som killar.
11 januari 2011 kl. 21:13
[…] kommentar gjorde Pär Ström på Genusnytt i debatten om tjejer i World of Warcraft. ”Det finns väl ingen lag som hindrar kvinnliga programmerare från att utveckla spel? […]
11 januari 2011 kl. 21:21
standardanklagelsen mot ”feminismen” här brukar ju vara att feminismen framställer kvinnor som offer, och att ”feminister” ägnar sig åt ensidigt klagande och gnällande in absurdum. då är det lite roligt att observera vilken flod av indignation som en sketen dn-artikel utlöser här.
är ni medvetna om att ni gör exakt samma sak själva- fast åt andra hållet? ni framstår tyvärr som ett gäng lättprovocerade grinollar som läser in statsfeministiskt förtryck så snart någon dristar sig till att lägga fokus på kvinnors eller flickors situation. de riktiga hysterikorna är ni själva, inte de ni kritiserar. jag har aldrig mött så mycket offermentalitet hos feminister eller i feministiska sammanhang som jag har mött bland sk feminismkritiker och antifeminister. på något märkligt sätt verkar ni själva ha blivit det ni kritiserar- gnälliga, konspiratoriska och totalt onyanserade.
11 januari 2011 kl. 21:30
Nyans, ett helt missanpassat uttryck i argumentation.
Feminister kritiserar ett helt kön.
Vi kritiserar en ideologi.
11 januari 2011 kl. 21:42
Feministen kortikosteroid, nu har du ju faktiskt helt tydligt bara nollkoll på läget. Du begriper verkligen nada och det är ditt problem.
Beror det på att din förmåga till läsförståelse är medfött groteskt undermålig, eller är du en verklighetsförnekande genusreligiös?
11 januari 2011 kl. 22:29
(nu har jag inte läst alla kommentarer här än, men…)
Jag har varit utsatt för grov lönsdiskriminering, så det existerar, tro mig.
Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli bra på tekniska ämnen och att jag inte skulle kunna bli civiling. för exempel, trots att det var det min mamma försökte få mig att bli, på grund av att jag var tjej. Så jag skulle tro att den sortens föreställningar kommer krypandes tidigt någonstans ifrån (och i detta fallet INTE från hemmet).
Och ang. spelande så har jag själv MUDat och upplevde inga problem, och känner tjejer som är helt galna i WoW och liknande. The Sims etc skulle jag säga är ett spel för lite yngre folk dock. Nu tycker jag spel är ett idiotiskt tidsfördriv, så jag skulle aldrig få för mig att börja igen.
Spel där man dödar kvinnor? Min pojkvän brukade döda horor i GTA, testa det?
11 januari 2011 kl. 22:38
Akegata:
Det du säger om dataspel och datorspel stämmer.
Data betyder information medan dator är en burk som till exempel kan spela spel.
MEN, jag tror att man kan säga Dataspel.
Det finns en branschorganisation i Sverige som heter Dataspelsbranschen.
http://www.dataspelsbranschen.se
Och heter dem som arbetar med statistik om dataspel varenda dag så då borde det ju också kunna heta Dataspel, även om jag kan hålla med dig om att det låter lite konstigt.
Men det är ju spel uppbyggda av information, alltså data så då kan man nog säga dataspel också.
Hamstrn: Jag håller helt med dig i:
Feminister kritiserar ett helt kön.
Vi kritiserar en ideologi.
Feminism är ju faktiskt en ideologi som man kan välja att tro på eller inte. Och således kan man också kritisera den om man tycker att den strider mot ens egna åsikter och värderingar.
11 januari 2011 kl. 22:57
Rebecka:
”Jag har varit utsatt för grov lönsdiskriminering, så det existerar, tro mig.”
Ingen har påstått eller trott att lönediskriminering inte sker. Däremot har det påpekats här att kön inte är en stor faktor. Massor av killar har exempelvis diskriminerats lönemässigt för att chefen inte gillade dem (precis som de nu diskrimineras i betygen för grundskolans lärare har uppenbarligen nåt emot manligt (hur män gör det) lärande i allmänhet
”Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli bra på tekniska ämnen och att jag inte skulle kunna bli civiling. för exempel, trots att det var det min mamma försökte få mig att bli, på grund av att jag var tjej. Så jag skulle tro att den sortens föreställningar kommer krypandes tidigt någonstans ifrån (och i detta fallet INTE från hemmet).”
Att du inte trodde du kunde bli bra på tekniska ämnen har ingenting med jämställdhet att göra. Det handlar om något som kallas JANTELAGEN som säger att du inte skall tro du är nåt, därmed så blir det för dig en faktor att andra inte gjort det redan (sådana här idioter försvinner när utbildning är mindre SUBJEKTIV för övrigt). Jag har upplevt samma saker.
”Och ang. spelande så har jag själv MUDat och upplevde inga problem, och känner tjejer som är helt galna i WoW och liknande.”
Javisst, och det har ingen sagt emot eller klagat på. Vad feminismen handlar om är ju statistik och att hitta ursäkter för kvotering som ”snyggar till siffrorna” Vi har aldrig sagt det är nåt fel på er kanske 20% som gör det. (det är så det brukar se ut i nördgrupper 4 killar och 1 tjej)
Feministerna har sagt det är fel att siffrorna inte är snyggare.
”The Sims etc skulle jag säga är ett spel för lite yngre folk dock. Nu tycker jag spel är ett idiotiskt tidsfördriv, så jag skulle aldrig få för mig att börja igen.”
Alla spel brukade vara spel för lite yngre. Det är vi (min generation) som gjort dataspel till nåt ni kan spela. För hade vi inte skapat popularitet så hade det varit 5% tjejer. Tjejer är väldigt känsliga för ”socialt självmord” nämligen.
”Spel där man dödar kvinnor? Min pojkvän brukade döda horor i GTA, testa det?”
Om man spelar GTA på normalt sätt (alltså exempelvis för att så bra som möjligt klara spelet), dödar man då flest män eller flest kvinnor?
Man kunde ha ihjäl ett gäng nazistbrudar i Return to Castle Wolfenstein också men det ändrar inte att 80% av fienderna var av manligt kön (och av resterande 20% var de flesta monster där kön saknade betydelse)
Det är dock ingen som klagat på att det var så få kvinnliga soldater i RTCW, tvärtom så klagade vissa och tyckte det var orealistiskt med tyska nazistsoldater av kvinnligt kön då spelet skall ske under WWII och Hitler var specifikt motståndare till att ha kvinnor i militärmakten.
11 januari 2011 kl. 23:38
Det har ingenting med Jantelagen att göra tror jag, jag hade inga problem med att tro att jag kunde bli bra i sam- & språkämnen.
Jag kopplade dock aldrig ihop datorer med män som liten, kanske eftersom min mamma använde dator för länge sedan (måste vara 16 år sedan), medan min pappa fortfarande inte klarar av stort mer än att slå på maskinen, och i skolan fick jag aldrig intrycket av att killar hade mer med datorer att göra. Den jag drog hem till för att spela datorspel var en tjej. Men naturvetenskapliga ämnen, det var helt enkelt ”för svårt” för en tjej.
Nu gick jag trots NV på engelska på gymnasiet, och där var det mest tjejer, men intrycket fanns ändå kvar. Underligt!
12 januari 2011 kl. 0:35
Jag känner flera kvinnor i 30-40 årsåldern som spelar SIMS.
Själv har jag provat Spore och det var ju oerhört fascinerande i början, särskilt när man sprang omkring som nån slags dinosarie på stäppen och skulle hitta byten att döda och äta, men jag tröttnade fort när jag efter många om och men uppnått ”achievement 42” och insåg att spelet inte hade något slut. Man var fast i den oändliga rymden för evigt. Spore och Sims är nog inte spel för män, eftersom de saknar tävlingmomentet vi behöver för att trivas.
12 januari 2011 kl. 0:38
@Olle
”men jag tröttnade fort när jag efter många om och men uppnått ”achievement 42″ och insåg att spelet inte hade något slut. Man var fast i den oändliga rymden för evigt. Spore och Sims är nog inte spel för män, eftersom de saknar tävlingmomentet vi behöver för att trivas.”
Konstigt nog är det precis så jag resonerat om wow. Jag kan inte vinna, för det tar aldrig slut och därför såg jag ingen poäng i det. Jag vill ha ett mål att sträva efter, tävla för. Jag gillar spel med banor man klarar mycket bättre.
Säker på att det är en manlig grej?
12 januari 2011 kl. 1:01
Rebecka
Som Matte Matik sa: ”[det beror på jantelagen] därmed så blir det för dig en faktor att andra inte gjort det redan (sådana här idioter försvinner när utbildning är mindre SUBJEKTIV för övrigt).”
Alltså: du behöver en förebild först.
Jag får säga samma sak själv förövrigt vad gäller språk. Jag har aldrig trott mig vara bra på språk fram tills för något år sedan (är 23 idag) då jag insåg att jag formulerade mig otroligt bra. Jag märkte också nu när jag börjat plugga på högskolan att jag ligger i topp vad gäller språk i klassen.
Jag märkte för något år sedan också att jag var smart. Hela mitt väsen har sagt åt mig genom tiden att jag är dum. Jag fick precis G i många ämnen i högstadiet. Svenska speciellt. Jag fick precis G i många ämnen på gymnasiet också som inte var tekniska (jag plugga PR nu, jag har stor nytta av den utbildningen). Så det är inte någon ensidig ”diskriminering” som det handlar om här.
”Problemet” är bara att pojkar för det mesta biter ihop och struntar istället i skolan för att klaga. Tjejer klagar istället för att bita ihop.
12 januari 2011 kl. 1:04
Ellen
Jag tror det där med mål är en dominant manlig grej. Målen kan dock vara olika. I Sims t ex finns inget tydligt mål där man blir ”bäst” eller något liknande. I Wow (som jag inte spelar själv) så finns massor med mål. Dels medför varje expansion att du får en ny boss att döda. Dels så får du nya levels att spela. Sen är väl slakta och söndra en dominant manlig grej också antar jag vilket kan locka väldigt mycket med Wow.
Det finns såklart stor överlappning här. Finns många män som inte gillar Wow (jag är inte en av dem, spelar inte av självbevarelsedrift) precis som det finns många kvinnor som spelar Wow, men en gissning är att kvinnorna är 20-30% av demografin. Vild gissning för övrigt.
12 januari 2011 kl. 4:22
Rebecka:
”Det har ingenting med Jantelagen att göra tror jag, jag hade inga problem med att tro att jag kunde bli bra i sam- & språkämnen.”
Är det överraskande menar du? Det är i de ämnena som kvinnor dominerar examina på amerikanska universitet annars.
”Jag kopplade dock aldrig ihop datorer med män som liten, kanske eftersom min mamma använde dator för länge sedan (måste vara 16 år sedan), medan min pappa fortfarande inte klarar av stort mer än att slå på maskinen, och i skolan fick jag aldrig intrycket av att killar hade mer med datorer att göra.”
Vad har det med datorer att göra? Datorer är bara lådor fulla med kretskort som en elektriker begriper sig på, mjukvaran däremot är matematik. Både lektrikerlinjer och matte-olympics är dominerade av män så manlig dominans på datorer är inte direkt en högoddsare när man tittar på vad en dator är för nånting.
Det är ju samma med bilar. Det är inte en massa kvinnor på fordonstekniska linjer.
”Den jag drog hem till för att spela datorspel var en tjej. Men naturvetenskapliga ämnen, det var helt enkelt ”för svårt” för en tjej.”
Nej naturvetenskapliga ämnen är inte svåra… däremot kräver de ett fokus – nörderi – som är vanligare hos killar än tjejer. Att nåt är vanligare hos killar än tjejer betyder inte att det inte finns några tjejer. Det betyder att antalet tjejer är färre.
”Nu gick jag trots NV på engelska på gymnasiet, och där var det mest tjejer, men intrycket fanns ändå kvar. Underligt!” Det tycker jag inte. Efter alla specialsatsningar där man pushar tjejer skulle jag bli förvånad om det var många killar där.
Det är lite larvigt det här att när folk av politiska motiv har försökt tränga bort killar uttalar många sig förvånande när de har lyckas.
Vad trodde de skulle hända liksom?
12 januari 2011 kl. 13:41
[…] som Angelicas spelkvällar för tjejer – hjälpa kvinnor att bygga nätverk de kan spela med? Tjuriga mansröster svarar att vi ska dölja att vi är tjejer, helt enkelt maskera oss till män i vårt spelande, och frånsäga oss det som är friheten i det […]
12 januari 2011 kl. 14:06
När Vi på landet-seriestrippen kommer som dataspel, kommer det att vara användarkönsobundet! Sanna mina ord
12 januari 2011 kl. 16:07
Vad hände med feva och annas framtidsblogg? De kunde kanske inte hitta sin statistik?
12 januari 2011 kl. 23:30
[…] ”Girlpower!” (suck). I de feminismkritiska kretsarna är tongångarna annorlunda. På Genusnytt blir man trött på att det alltid är så synd om tjejer (”igen!”) och Aktivarum menar på att […]
13 januari 2011 kl. 14:04
Jag läst här bland kommentarerna och blev argare och argare. Jag tänkte först sakligt gå genom alla bizarra anklagelser och logiska felslut som alla tuppar och hönor har gjort.
Men sen insåg jag att det är lönlöst. Ingen av er verkar vilja diskutera – ingen av er tar in vad de andra säger och ingen som helst mål med en gemensam konsensus verkar finnas.
Är ni fortfarande mentalt på den plats där man ”vinner” diskussioner?
En sista grej måste jag dock flika in på:
Det har sagts att inlägget och dess ivrigt hejande hockeykör inte tycker att det är något med fel med kvinnliga spelare utan att DN:s vinklade rapportering som är problemet.
Vidare har det sagts att ”hönsen” ska sluta klaga och börja göra spel själva om det nu är ett sådant stort problem (spel av män – för män).
Jag säger: OK, men lev som du lär själv och börja jobba på en journalistutbildning och en position på en nationell tidning då? Då kan ju du få balansera upp ”det hemska snopphatet” på t ex DN.
13 januari 2011 kl. 15:06
@ David Holman
Det finns det utan tvekan – det ska nämnas att mina erfarenheter av att arbeta med kvinnor är ringa, det finns inte så många nämligen.
Kvinnor ska tydligen vara bra på andra saker, organisation etc. Men det har jag inte heller märkt (däremot har jag märkt att de har en tendens att bryta ihop och gråta på kontoret över relationsproblem de har hemma).
14 januari 2011 kl. 1:34
Kim
Hm… Jag undrar om det har en inverkan på lönen kanske?
Även jag har upplevt många mentalt instabila kvinnor som blandar privat och socialliv. Jag har inte upplevt detta hos män utan där är det ganska frånskilt varandra med en klar och tydlig linje. Ja, ja…Vad ska man göra?
Samson
Påtal om hönsen så tror jag att det bara var klumpigt uttryck och ett försök att vara rolig. ”Vargarna klagar också på att det inte finns tillräckligt med vargspel, detta måste männen fixa” kunde man lika gärna skrivit och sluppit referensen till ”kvinnor som kacklar”, som sagt, ett försök att vara rolig misstänker jag genom att spela på detta.
När det gäller folks uttalanden kommer det alltid finnas folk som uttrycker sig klumpigt/konstigt/idiotiskt och svärta ner de som vill ha en seriös diskussion.
Vad gäller denna artikeln och varför vi klagar på att den vinklas så som den gör och varför vi inte ”blir journalister själva” är för att dels inte alla vill bli journalister. ”Men vad har ni då för rätt att klaga om ni inte tänker göra något åt det,” frågar du dig själv. Vi vet att väldigt ofta som sådana här frågor lyfts så börjar folk prata om att kvotera, något vi är mycket emot.
Sen är det även skillnad, tidningarna styrs av en redaktör som alltid har sista ordet. Redaktör är det väldigt få personer som blir och att begära att folk ska bli redaktörer är som att begära att folk ska bli partiledare, det går men om du vill få något gjort som partiledare måste du bli det på de största tidningarna/partierna, inte så lätt alltså.
Vad gäller att bli spelprogrammerare är detta enormt mycket enklare och marknaden måste ju finnas där upplever jag.
Vi är män som är trötta på att bli anklagade för en skuld vi inte har (och kvinnor som är trötta på att män får bära denna skuld).
14 januari 2011 kl. 2:15
Problemet är väl att det är i textform, om ni hade hört alla podcasts tjejerna har varit med på så hade ni nog inte varit i närheten av upprörda som ni är nu det kan jag låva :o) Mycket trevliga tjejer (har dock inte hört Susanne Möller i någon pod, men hon verkar också trevlig 😉
Dessa frågor har tagits upp flera gånger i podsen och kommentaren om att män skapas av män för män har Angelica sagt, det är inte påhittat av DN som vissa trodde. Dock menar hon såklart inte att ALLA spel är på det viset vilket kanske inte framkom i artikeln hon var med i.
Hon säger det här tex. http://press2play.tv/rekommenderat/24/press2plays-spelfamilj-samlad-i-julsoffan
rekomenderas om ni gillar/är intresserade av TV/datorspel, mycket trevligt avsnitt :o)
Som Samson sa, misstolkningar till tusen och det blir ju lätt så i textform något man ofta ser på forum överallt, man blir tokig bara man tänker på det…
14 januari 2011 kl. 2:18
smilisen som gapade skulle vara 🙂 inget annat : o)
14 januari 2011 kl. 13:43
@ David Holman
Sluta anställa kvinnor? Som bonus slipper man allt gnäll om diskriminering på arbetsplatsen och sexuella trakasserier.
15 januari 2011 kl. 2:31
@David Holman: Jag tycker definitivt att man ska få klaga, det var det jag försökte försvara.
Kvinnorna som hade uttalat sig om det rådande spelklimatet i DN hade bland kommentarerna ovan blivit anklagade för att bara klaga och inte göra något själv för att gå in i spelbranschen och förbättra situationen, men samtidigt tyckte man att det var helt ok att få klaga på tidningarna som skulle ha skev genusrapportering utan att själv göra något för att infiltrera tidningarna. Det var den dubbelmoralen jag ville belysa.
Jag är 100% med på att man ska höja sin röst om man tycker något är orätt – oavsett om man klagar på ett genusperspektiv i en dagstidning eller på en spelbransch som främst riktar sig till män.
Sen måste jag även påpeka detta.
Du skrev:
”Sen är det även skillnad, tidningarna styrs av en redaktör som alltid har sista ordet. Redaktör är det väldigt få personer som blir och att begära att folk ska bli redaktörer är som att begära att folk ska bli partiledare.”
Spelupplägg, karaktärsdesign, gameplay etc styrs av en gamedesigner, eller oftast ett team av dem – och att få en sådan position är nog garanterat svårare än att redaktörsposten på en tidning i puttenuttlandet Sverige. Ville bara ha det sagt.
15 januari 2011 kl. 3:02
@David Holman:
Fan glömde den viktigaste grejen:
”Vi är män som är trötta på att bli anklagade för en skuld vi inte har (och kvinnor som är trötta på att män får bära denna skuld).”
Som den kulturella norm vi vita män är kan vi omöjligt se hur det är att vara utanför vår klick. South Park gjorde ett avsnitt om när Randy March säger ordet ”nigger” i TV och sen är en av subplottarna hur Stan (Randys son) försöker be om ursäkt för detta till Token, den enda svarta killen i stan.
Slutsatsen av avsnittet är att Stan lyckligt förklarar att han nått insikten ”I don’t get it” och får medhåll av Token.
Du och jag är antagligen inte direktansvariga för hur klimatet för icke-norms-personer är i och kring spelen -det tror jag alla är överens om. Men varför ska det vara så jobbigt att behöva lyssna på berättelserna om hur andra faktiskt har det? Om du inte upplever dig själv som en del av problemet finns egentligen två möjliga alternativ.
(Jag kan direkt säga att problemet existerar, det tror jag vem som helst som spelar eller känner någon som spelar, eller tittat på en trailer för ett spel kan intyga)
1. Du är inte en del av problemet. Alltså behöver du inte ta åt dig personligt när problemet diskuteras. Om du däremot skulle tycka att problemet är reellt även fast du inte själv råkar ut för det bör du väl som medmänniska stötta de som försöker belysa problemet (i hopp om en förändring). Ingen mår bra av diskriminering. Jag är inte svart, men kan tycka att diskriminering av svarta är ett problem ändå.
2. Du kan råka vara en del av problemet fast du inte fattat det än. I så fall är det bäst att läsa på mer och göra lite självrannsakan.
Oavsett vilken av dessa två som är sanningen ser jag inte poängen med att du och jag gnäller på att icke-norms-personer som berättar om de problem de råkar ut för.
16 januari 2011 kl. 20:43
[…] visste även direkt vad jag ville prata om. Utgångspunkten för min debattartikel blev därför ett blogginlägg som mångtyckaren Per Ström skrivit baserat på just DN-artikeln där jag, Angelica Norgren och […]
17 januari 2011 kl. 0:18
Jag tycker att debattklimatet har varit alldeles för vänligt såhär långt mot dessa kvinnor. Jag föreslår att följande fakta hamras in tills dess att dessa vita medelklassfeminister har greppat dem.
1) Näringsfrihet, vilka datorspel jag väljer att utveckla och sälja är mitt, enbart mitt och endast mitt beslut. De enda jag är ansvarig för är mig själv och de som har investerat i mitt projekt. Ingen har någon skyldighet att framställa något bara för att det skulle tillfredställa någon annan. Det är till och med min rätt att framställa katastrofalt dåliga produkter om jag kan få någon att satsa pengar på det.
2) Det finns ingen likabehandlingslagstiftning inom fritidsintressen. Vilka som får vara med och vilka som inte får vara med är helt upp till mig att bestämma. Den enda som har någon makt i frågan är den som upplåter tjänsten. Gillar de vita medelklassfeministerna inte detta, så är de välkomna att starta en konkurerande tjänst.
3) Ifall män får skylla sig själva när det går dåligt för dem, en hållning som feminister är väldigt flitiga med att hamra in, också gärna med att berätta att det inte är feminismens problem. Så länge måste det också självklart gälla att det inte är mäns problem om kvinnor inte känner sig välkomna i mäns fritidssysstelsättningar. Betalt kvitteras.
Jag tror att det här är det enda sättet att få dessa kvinnor att reflektera över att jämställdhet inte innebär att män ska ge och att kvinnor ska ta.
17 januari 2011 kl. 0:33
Samson
Jag som funktionshindrad utomeuropeisk andragenerationsinvandrare med svensk teknisk högskoleutbilndning, vilken skuld har jag?
På dina frågor vill jag svara
1) Varför ska jag bry mig? Vart var de här rörelserna som plötsligt ploppar upp nu när vi som tillhörde första generationens datorspelare blev mobbade, trakasserade och påhoppade? Jag minns inga nördfeminister som slogs för vår rätt att få ha vår nördidentitet ifred. Det mesta jag ser av feministisk diskussion idag handlar faktiskt om att män förtjänar det som drabbar dem. Så då borde samma sak gälla här.
2) När får vi se samma uppmaningar till kvinnor och/eller feminister? Är dessa undantagna från denna uppmaning?
17 januari 2011 kl. 11:51
Om tjejer inte vill höra glåpord så kan de ju vara anonyma när de spelar online. Ja, det är ju lite som att säga att om kvinnor vill undvika våldtäkt så kan de ju bära burka.
20 januari 2011 kl. 14:03
3-2-1-0
DIna punkter till alla:
1. Ingen har sagt att någon är skyldig tjejspelarna något, bara att det vore bra om fler breddade sig och inte satt fast eftersom marknaden är mkt bredare än vad speltillverkarna siktar mot.
2. Se ovan
3. Du behöver läsa om vad definitionen av feminism är.
Dina direkta svar mot mig.
1. För att du inte är ett rövhål? …och bara för att det var dåligt förr också betyder inte det att det måste fortsätta vara det. Jävla bakåtsträvartänk. Jag vet itne var du läser feministiska debatter men det låter som att du lever någon helt annanstans än jag.
2. Igen: var ser du detta beteende och som svar på frågan ÖVER-JÄVLA-ALLT ANNaRS I VÄRDLEN ser du det. Tycker du också att det är fel att det finns en internationell kvinnodag men ingen motsvarande för oss män?
20 januari 2011 kl. 17:35
1) Så varför klagar då feministkvinnor så mycket över bristen på kvinnliga karaktärer, istället för att gå före och skapa fler spel med kvinnliga karaktärer. Visa att dessa produkter säljer jättebra och på detta sätt visa spelföretagen att det finns massor av pengar att tjäna i den genren?
2) Varför gnäller då feministkvinnor om att de inte får vara med männen och spela? Jag märker framförallt detta inom WOW där feministkvinnor gnäller över att de inte får vara med i vissa gillen. Dessa kvinnor verkar dock inte ha reflekterat det minsta över att wowgillen är människors helt privata angelägenhet, och att det inte finns någon skyldighet att släppa in någon överhuvudtaget i dessa gillen.
3) Definitionen av feminism och praktiken av feminism verkar isåfall vara två helt olika saker, för jag har observerat mängder av inomfeministiska debatter där allt från varför pojkar misslyckas i skolan till varför kvinnor lever längre än män, till varför vissa män aldrig lyckas med sitt raggande alltid avslutas med att konstatera att om pojken och/eller mannen bara slutade göra det han gör så skulle allt bli bra.
Mina direkta svar till dig.
1) Jag kan återigen visa dig på ett antal feministiska debatter där det konstateras att jag får skylla mig själv och får reda upp mina problem själv. Ingen annan är skyldig mig något. Då borde samma sak gälla även här.
2) Det där svarar inte på frågan.
Var någonstans uppmanas kvinnor till självrannsakan för att fundera på om de själva är en del av problemet? Var någonstans diskuteras det ifall det är ett problem att kvinnor tittar åt ett annat håll när andra kvinnor utsätter män för hån och förakt?
04 februari 2011 kl. 8:37
[…] EDIT: Kritikerna: Det efterfrågades lite kritiker också. Eller snarare, det var några som frågade vem Pär Ström är och vad han har sagt. […]