Män utesluts från chefsträff i vården

by

Tidningen Dagens Medicin arrangerar en träff för kvinnliga chefer i vården. Läs mer här eller se bilderna nedan. Jag citerar:

Välkommen att delta i nästa träff i nätverket Kvinnor leder vården torsdagen den 10 februari 2011. Syftet med nätverket är att ge ett forum för stöd och inspiration åt de många kvinnor som är chefer i sjukvården. Nu är det dags för den tredje nätverksträffen av de fyra som vi genomför under hösten 2010 och våren 2011.
Ur programmet:
»    Så ser utmaningarna ut för den som är chef och ledare i sjukvården.
Eva Dannert, tidigare personaldirektör Karolinska universitetssjukhuset och Stockholms läns landsting.
»     Erfarenheter från en chefsvardag.
Meg Tivéus, styrelseledamot i Apoteket Farmaci och med mångårig erfarenhet från olika vd-poster.
»    Paneldiskussion:
Erfarna kvinnliga ledare i sjukvården ger sina bästa chefsråd.

Kommentar: Vilket är skälet till att utesluta det ena könet för den här sortens chefsträff? Varför inte vara jämställd istället?

Tack för tipset, Rodrigo!

 

.

 

Annonser

32 svar to “Män utesluts från chefsträff i vården”

 1. Erik Says:

  Var det inte vården det behövdes fler män i? Här har vi alltså kvinnor som i bästa könskonservativ anda tar hela ansvaret för vården, så ogenus av dem.

 2. Olof Says:

  Ja, kvinnor är väl i kraftig majoritet som chefer inom landstinget. Men de få manliga chefer som finns ska alltså uteslutas från utbildningar.

 3. Jack Says:

  Denna ekonomifakta.se sida är feministiskt vinklad men de har inte lyckats dölja data helt.

  Feministiska vinklingen, eller manipulation, ligger i att man egentligen inte kan undvika att visa grafen för byggindustrin där kvinnor inte är chefer i lika stor utsträckning som t ex vården. Prova själv.

  Eftersom jag är bekant med att siter som förefaller vara neutrala manipulerar och rent feministiskt ljuger ibland så upptäckte jag detta förhålllande. Skicka gärna ett mail till dem och fråga. De ger en missvisande bild genom att alltid visa byggindustrin och genom att förhindrar för den vanlige användaren att ändra den.

  Hur som helst är det nästan 80% kvinnliga chefer inom vård och omsorg. Chefer som alltså stänger dörren för män?

 4. Matte Says:

  Logisk tankevurpa av de som anordnar måntro? Ungefär som om IT-branchen skulle ha träffar för bara manliga chefer. Det värsta är väl att majoriteten av medborgarna inte tycker detta är märkligt eller tokigt.

 5. Anna F Says:

  OT, Stort problem, vi alla måste våga prataomdet, om gråzoner mellan pojk- och flickkläder. Det började som ett bloginlägg och snart forsade det fram tusentals berättelser. Min mormor 106 år gammal berättar om hur hon försökte att köpa trosor på en herrekiperings affär 1853 och expediten tittade konstigt på henne!!!

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tjejplagg-mindre-an-pojkplagg_5891617.svd

 6. Olle Says:

  Men kvinnor är ju mindre lämpade som chefer och behöver därför mer stöd och råd.

  *sarkasm*

 7. Pelle Billing Says:

  Det finns verkligen ingen brist på kvinnliga ledare inom vården, så varför dessa ska ges ett speciellt stöd kan jag inte förstå. I så fall borde man ha ett parallellt erbjudande till de manliga cheferna.

 8. Klas-Kristian Says:

  Kvinnoträff? Känns inte det ganska otidsenligt?

 9. Stina Says:

  Det kanske är så här, killar.

  Utan att tänka sig för, förmedlar anordnarna av dessa kurser budskapet att kvinnliga chefer behöver stärkas i kunskap och självförtroende. Något som uppenbarligen enligt deras förmedvetna tanke är den uppenbara bristen . 😉

 10. Jocke S Says:

  Visst, kokettera med ”dåligt självförtroende” för att konsolidera kvinnlig makt, (obs, ”Kvinnor leder vården”) är ju helt legitimt enligt stasfeministismens diktat!
  Om ”man är kvinna” vill säga. Som man skulle man säkerligen bli utskrattad och föklaras vara olämplig som chef.

 11. Access Says:

  Stina, är du lika snabb att hitta möjliga förklaringar och ursäkter när balansen slår åt andra hållet?

 12. Jocke S Says:

  Kan nämna att jag är i Marocko, och att här finns kvinnor både med och utan slöja. Och att det är mest män som yrkesarbetar, ej avundsvärt (nödvändigt för familjens försörjning förstås!) för det är inga direkt attraktiva yrken för de flesta här nere!
  Men framför allt kan jag här nämna:
  Genusnytt är jättesnabbt! Jag kommer in direkt, till skillnad från mina andra sidor som hotmail, sourze och newsmill.
  Det som går långsammare även här är att kommentera.
  Men komma in på sidan: Går oftast på en gång även här nere i Afrika! En fingervisninng om något…?

 13. Anonym Says:

  Läs om Monica Antonsson på

  http://www.yakida.se/

 14. Fredrik Says:

  Feminism är att det påstådda patriarkatet byts ut mot det verkliga matriarkatet. Det är en könsrasism som är sanktionerad i samhället.

 15. Linda Says:

  Fredrik,
  De allra flesta feminister vill INTE ha ett matriarkalt samhälle, vi vill ha ett samhälle där alla har samma förutsättningar baserade på ens personliga förmåga. Så vitt jag förstår är det vad genusnytt vill uppnå också?

 16. Matte Says:

  @Stina

  Nästa gång kanske det är såhär:

  eftersom svenskar kan vara lite blygare och försiktigare än invandrare så ska vi ha stärkande chefsutbildningar för enbart svenskar, invandrare får inte komma.

  Hur tycker du det låter?

 17. Antikythera Says:

  Linda
  Med den utvecklingen vi har nu är det ju oerhört många fler kvinnliga läkare, ja kvinnor i hela sjukvården. Inte lite, inte jämställd, utan någon enorm diskriminering. Hur kan du säga då att du är en feminist som vill att alla ska ha samma möjligheter, detta curlande av kvinnor är inga andra än feminister att beskylla. Detta leder till enbart fler och fler kvinnor inom sjukvården. HUR? kan man då säga något sådant? Jag fattar inte. Hur kan man försvara det ena men ändå kalla sig feminist?

 18. Stina Says:

  Nu börjar ni bli lite paranoida, killar.

  Det jag skrev ovan var till support för er -och en pik åt aningslösa feministstödjare.

  Men det gick inte hem, tydligen.

  Så nu är det bara för någon att utbrista förtrytsamt: Vi behöver inget stöd från någon tjej, så det så!

 19. Antikythera Says:

  Stina utan att läst vad du skrev kan jag säga att det gör vi visst. Jag tror skarpt på att det är just kvinnor som faktiskt måste slåss för männens rättvisa, hur larvigt det än låter. 🙂 Vi män blir ofta förlöjligade av att ta upp männens problem, men det blir andra bullar när kvinnor också gör det. 🙂

  Tack för att du försöker!

 20. Manhood United(barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  Antikythera Stina

  Om vi Män klär ut oss till kvinnor och kan vi gå på så inåt helvete och bjuda ett sådant motstånd som knäcker feminismen inom ett halvår. Helt plötsligt blir det pk. Intressant,eller hur!

  Någon som är hemma på latin och kan skapa ett namn till en sådan rörelse som förespråkar mäns rättigheter,rättsgarantier och frihet.

  /Miss Manhood U 😉

  Head up

 21. Gunnar Says:

  @Stina:
  Det kanske är du som borde lära dig att man bör undvika ironi och sarkasm i bloggkommentarer på Internet, då det skrivna ordet saknar de nyanser som gör att det blir tydligt att det rör sig om ironi eller sarkasm!
  Och det handlar inte om att män skulle ha extra svårt för detta, utan det är något allmänt och för många välkänt!.
  Se t.ex.: http://www.chattsidor.se/netikett.html

  Jag uppfattade din kommentar 25 januari 2011 kl. 17:32 som ironi, som stödde debatten här, men förstår att det är väldigt lätt att missa den undertonen…

  Så Stina, var inte så jäkla dömande mot dem som inte uppfattade din ironi, utan rannsaka dig själv lite och lär dig att ironi ofta inte uppfattas i skrift, just på det sätt som hände här.
  Att snabbt döma ut andra som paranoida för att de inte uppfattar din ironi känns ju inte speciellt insiktsfullt…

  Visst behöver vi, och vill gärna ha, stöd från insiktsfulla tjejer, men då kombinerat med lite ödmjukhet inför hur utmanande det är med skriven kommunikation på Internet… Hur du betonade dina ord inne i ditt huvud när du skrev kommentaren, är ju inget som läsarna av din kommentar har en aning om…

 22. krakel Says:

  Stina:

  När man talar om ironi, gissa vilken som är ett skämt: http://www.lul.se/templates/page____14248.aspx http://www.unt.se/uppsala/bilprovning-far-hbt-certifikat-889886.aspx

  Nu för tiden är det svårt att inte bli mörkrädd tyvärr…

 23. Stina Says:

  Krakel, Folktandvårdens hbt-satsning var inte ett skämt – från deras sida.

  Gunnar, du har rätt om det svåra med skämt och ironi – inte bara på Internet. Men jag trodde att ni visste vad jag gick för, vid det här laget.

 24. Linda Says:

  Antikythera
  Då skulle jag säga att det självklart ska in mer män i vården, och att anledningen till att det är så få män inom de sk. vårdande yrkena är för att de anses vara mer ”kvinnliga” än, tex. byggbranchen (japp jag vet att byggbranchen är ett väldigt kliché argument men men…. ) Dessutom är det väldigt lätt att vara feminist…. Ta till exempel det faktum att kvinnor tjänar ca 25% mindre än män i genomsnitt….. men jag antar att ni har en jättebra förklaring till det också? en som är jämställd på riktigt och inte den felaktiga versionen jag står för?

 25. Matte Says:

  @Linda

  Kvinnor tjänar mindre för att de jobbar mindre, jag minns inte den exakta siffran men den ligger runt 1% inte 25% för samma antal timmar för samma jobb. Den 1% är diskriminering och borde åtgärdas, men de hade inte räknat med alla variabler så sanningen kan ligga på 0%. Att tro att kvinnor tjänar 25% mindre än män för samma utfört arbete är absurt.

 26. Linda Says:

  Matte
  var fick du den siffran ifrån??
  Senast jag tittade på statistiska centralbyråns hemsida, var siffran runt 25%, men det var trots allt ett helt halvår sen….

 27. Sigvard Lingh Says:

  Matte, Linda, m fl:

  Om statistiken används på rätt sätt gäller följande.

  Löneskillnaderna inskränker sig numera till några få procent. Arbetsgivarverket angav för året 2007 löneskillnaden till 1.7 % och i september 2009 1.3 % (http://www.arbetsgivarverket.se/t/Page.aspx?id=2477).

  Man måste korrigera statistiken för hel- respektive deltid (så arbetar fler kvinnor än män deltid. Då blir det inte så konstigt att de får en lägre årsinkomst), man måste jämföra män och kvinnor på motsvarande befattningar, mm. En mer utförlig introduktion till hur statistiken ska användas ges på Arbetsgivarverkets hemsida.

  ”Transearch har frågat 463 chefer i olika branscher hur de ser på en attraktiv chefstjänst om den kräver en flytt inom Sverige. 64% av männen är positiva, mot 52 procent av kvinnorna. 24% av kvinnorna svarar definitivt nej, mot bara 10% av männen”. En sådan attitydskillnad främjar mäns karriär och bromsar kvinnors karriär (DN, Jobb & Karriär, 2010-11-24).

  Statistiska Centralbyrån skriver i ”Könsstruktur per utbildning och yrke 1990-2030” (SCB Temarapport 2010:1) att kvinnor kommer att dominera många traditionellt manliga utbildningar på eftergymnasial nivå fram till år 2030. Däremot ökar inte männen i samma utsträckning i de så kallade kvinnoutbildningarna. SCB: ”Om dagens mönster står sig antas cirka 50 % av kvinnorna ha en eftergymnasial utbildning år 2030 jämfört med 39 % år 2007. Motsvarande för männen är 36 % år 2030 mot 31 % år 2007.”

  Statistiska Centralbyrån återkom 2010 (SCB Serie: X10 På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet) i en dåligt genomtänkt rapport. Så har byrån inte beaktat bakgrunden till att löneskillnader mellan män och kvinnor är olika. Man bara noterar att lönerna skiljer. Likaså har byrån inte tagit del av den forskning som visar att familjevåld har en helt annan sammansättning än den man redovisar. Och bakom all statistik framskymtar en strävan att män och kvinnor ska ha 50-50 representation överallt. Varför det? Om det nu, till äventyrs, skulle finnas män och kvinnor som vill driva en egen linje, varför ska man då med olika former av särbehandling och stimulans driva in dem i 50-50 fållan?

 28. Gunnar Says:

  Linda:
  Här kan du läsa om myten om kvinnors lönediskriminering:
  http://littlebitofsweden.wordpress.com/2010/04/24/lonediskriminering/
  Där hittar du även källhänvisningarna till offentliga seriösa rapporter!

 29. Matte Says:

  Tack för källhänvisningarna. Jag tycker det är konstigt att så pass många fortfarande tror att det finns en markant lönediskriminering, upprepar man en lögn ett par ggr så blir det väl sant… Tillräckligt för att GS ska elda upp 100 papp!

 30. Helena Says:

  Jag undrar vad ABBA:s Benny Andersson tyckte om Gudrun Schymans sätt att bränna upp 100 000 kronor, sedan han donerat en miljon till den lede Fi.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/abba-benny-sponsrar-schyman_3019307.svd

 31. Linda Says:

  Okej, tack för källhänvisningarna 🙂
  Sen måste jag väl säga att 50-50 inte måste eftersträvas, individen ska kunna göra sitt fria val. Det är det jag önskar vore verklighet för alla.
  Dessutom är perspektiv viktiga.
  Och jag har fått en del nya perspektiv. Tack alla för det 🙂

 32. Stina Says:

  Linda, jag tycker som du.

  Som de säger i Frankrike: ”Vive la difference!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: